Petarde şi fumigene

Categoria Politica

În anul 2002 mă aflam în misiune în Eritreea care fusese în război cu Etiopia având un diferend de graniţă de rezolvat. Între aceste două ţări nu existase până atunci niciodată o graniţă statală şi ajunseseră la judecata ONU care a instituit o comisie ce urma să dea un verdict în urma studierii documentelor depuse de reprezentanţii şi avocaţii celor două state. După amânări, pe 27 Martie 2003 a fost făcut anunţul. Mă aflam atunci într-o situaţie foarte delicată, eram şeful observatorilor militari ai unei regiuni, având observatori militari împrăştiaţi în ambele ţări, aproape fără protecţie, neînarmaţi . Dacă una din ţări se considera nedreptăţită, se puteau închide graniţele se putea redeschide conflictul iar Observatorii militari ar fi fost în pericol. Nu exagerez dacă spun că decizia Comisie de Graniţă era aproape mai importantă şi aşteptată cu mai mult interes de observatorii ONU decât de populaţia civilă. Având punctul de comandă în Eritreea, rezultatul ca şi reacţia primă am primit-o din partea Eritreeană. A fost Bucurie. Am sunat unul din team-urile aflate în partea Etiopiana şi am întrebat care este reacţia militarilor etiopieni. Spre surprinderea mea şi ei se bucurau. Decizia fusese atât de alambicată, atât de neclară, acordând ici şi luând de dincolo fiecărui stat încât fiecare stat se considera victorios pentru ceea ce primise sau reuşise să smulgă de la celălalt. În punctul cel mai sensibil ceva în stilul KOSOVO, Comisia spunea că urmează a se stabili la faţa locului, etc .Deci practic decizia era interpretabilă. Dădea satisfacţie în lucrurile neesenţiale şi lăsa problema cea mai importantă în coadă de peşte. Diplomat, dar fără a rezolva problema pentru care fusese creată. Practic Comisia dăduse o rezoluţie care era în interesul Observatorilor Militari şi al misiunii şi mai puţin al adevărului istoric şi de rezolvare a diferendelor.
Exact aceeaşi senzaţie am avut-o când am ascultat acum câteva zile decizia CCR privind suspendarea lui Băsescu şi la fel acum când a răspuns contestaţiilor lui Băsescu, Blaga, Anastase şi problemei restrângerii atribuţiunilor CCR.
La o primă vedere, USL a câştigat aproape pe toate planurile. A declarat neîntemeiate cererile lui Blaga, Anastase şi Băsescu, dar neconstituţională modificarea legii privind atribuţiunile CCR. Cine se bucură nu vede mai mult de lungul nasului. Faptul că Blaga sau Anastase au fost confirmaţi ca … destituiţi, nu trebuie nici să mire, nici să bucure, pentru că nici o curte nu ar fi spus altfel când Europa stă cu ochii pe ea. Acelaşi lucru şi privind suspendarea lui Băsescu, rapid sau domol, actul este constituţional şi nu putea avea alt răspuns. Acest răspuns însă are repercusiuni asupra declaraţiilor unor Macovei care au cerut pedepsirea statului de către Europa, pentru „grava încălcare a drepturilor constituţionale” şi poate acum procuratura şi Parlamentul se va sesiza. Şi dacă tot suntem la acest capitol, să vedem care este legătura dintre doamna Macovei şi declaraţia lui Manuel Barosso , cel care dorea şă ne pedepsească. Legătura se numeşte Gunther Krichbaum, cel care i-a scris lui Barroso despre situația din România.Gunther Krichbaum, este președintele Comisie de afaceri europene din Parlamentul german, se numără printre persoanele care au fost interesate de situația politică din România şi i-a cerut şefului Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, declanşarea procedurii de infringement împotriva României şi suspendarea votului său în Consiliul European în urma subminării statului de drept şi democraţiei, lucru pe care l-a cerut și Monica Macovei.

Herr Gunther spunea:
“Vă scriu cu mare îngrijorare în legătură cu situaţia politică actuală din România. Ultimele evoluţii indică faptul că România se îndreaptă spre o “democraţie ghidată. Prin urmare, cer Comisiei Europene pe care o conduceţi să ia în considerare atât declanşarea procedurii prevăzute de Tratatul UE la Articolul 7 (alineatul 3), precum şi a procedurii de infringement potrivit articolului 258 din Tratatul de Funcţionare a UE. Pe durata acestor proceduri, ar trebui instituită o suspendare a dreptului de vot al României.”
De ce cerea cest distins domn acest lucru ? Ce legătură avea acesta cu doamna Macovei? Legătura se numeşte Oana Harvalia -se spune în Jurnalul ro – este soţia lui Gunther Krichbaum şi a fost consilier personal al fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei. Acuma mai are cineva dubii asupra sforilor trase de această fost ministru al Justiţiei ? Ce face justiţia ? Se sesizează cineva ?
Revenind la deciziile CCR, eu nu mă bucur. USL a câştigat câteva mici războaie de orgoliu, nu mă miră, Băsescu în vizita sa la CCR a făcut trocul: renunţ la Blaga, Anastase şi contestaţia mea, voi vă păstraţi drepturile dar mie îmi daţi 50% plus unu din numărul de alegători, nu din numărul celor prezenţi la vot. Anunţaţi în seara asta rezultatele cu ceea ce lăsaţi pentru USL să se bucure şi ei o noapte, să o mai pupe odată pe Mihaela, să dea declaraţii că CCR este independentă, să vă laude, iar mâine le daţi în cap cu legea referendumului şi eventual şi cu Avocatul Poporului, pentru că am nevoie de el. Aceasta este înţelegerea făcută de Băsescu cu cei pe care abia i-a decorat. Şi uite aşa, toată lumea e mulţumită. USL că îşi păstrează locurile la Parlament, CCR că îşi păstrează toate drepturile, Antonescu că va sta şi el preşedinte până la referendum, Băsescu că va reuşi să rămână preşedinte.
De ce spun asta ? Pentru că :
– UDMR nu îşi va mobiliza oamenii la vot, nu e lupta lor;
– UNPR nu îşi va mobiliza oamenii, pentru că domnul Oprea, cel care nu a putut veni nici la votul suspendării în parlament , îşi va pune locotenenţii să dea din nou declaraţii contradictorii lăsând oamenii în ceaţă, adică nedecişi sau mai clar neprezenţi la vot;
– PP-DD a anunţat deja că va fi de partea lui Băsescu, deci nu îşi va trimite oamenii la vot;
– PDL va recomanda şi el alegătorilor fideli să stea acasă;
– Care a fost procentajul prezenţei la vot la ultimele alegeri ?Cam 65-67 %, aici intrând alegătorii tuturor partidelor. Dacă îi scoatem din joc pe cei ai partidelor sus menţionate, rămânem cu cam 40 % prezenţă la vot. Câţi din ei vor vota demiterea,90%? Deci care va fi procentajul demiterii ?
Iată că Traian Băsescu are mari şanse să rămână în scaun. Aşa că Mihaela se va bucura din nou foarte puţin. Poate nici marţi nu se va exprima CCR poate va mai lungi bucuria USL, ca să fie şi mai puternică lovitura şi să aibă şi mai puţin timp de reorganizare. Eu cred că aceasta este marea lovitură a lui Băsescu şi USL nu va avea ce să facă, mi se pare foarte greu să mobilizeze 55% din populaţia cu drept de vot la urne. Aici este cheia. În rest, declaraţii ale doamnei Merkel, traduceri , interpretări, luări de poziţii, sunt chestii de can-can, lucruri care dau de lucru, petarde, fumigene, război psihologic. Adevăratul război îl constituie legea referendumului.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS