În România, pacienţii pot vota, medicii nu!

Categoria Opinii

Referendumul în Craiova se desfăşoară ca în toată ţara într-o linişte toropitoare. Nu şti dacă căldura îi ţine pe olteni acasă sau lenea, dar până la ora 10 votaseră doar 16,75% din totalul de 588044 de votanţi înscrişi pe listele de votare. Nu se semnalaseră până la acea oră incidente, deşi existau unele plângeri ale unor membri ai comisiilor de votare, nu specific din care partid, că ar fi prea multe aprobări pentru cererile pentru urnele de votare mobile. Probabil că vor urma anumite contestaţii pe această temă, dar întâmplarea a făcut ca în periplul meu prin secţiile de votare din Craiova să mâ întâlnesc cu membrii secţiei de votare nr 5 care se deplasau la o cerere de acest gen. Am mers împreună cu ei şi la adresa indicată era o persoana în vârstă, o femeie de 78 de ani care suferise un accident vascular şi nu se putea deplasa. Nimic ilegal, nimic în afara legii deci. Numai că unii în dorinţa de a pune piedici dreptului oamenilor de a vota încearcă să găsească noduri şi în papură.

La o altă secţie de votare, secţia nr 47 aflată în apropierea spitalului Nr1 din Craiova am întâlnit o situaţie cu edvărat deosebită, situaţie cunoscută de altfel de doamna Judecător Bogasiu, dar lăsată nerezolvată. Două asistente de la spital, care lucrau în regim de 12 ore la urgenţă, intraseră în tură la ora 7 şi ieşeau din tură a doua zi la 7 voiau să voteze dar nu li s-a dat voie să voteze pe urnele mobile care fuseseră trimise în spital pentru netransportabili, dar nu puteau vota nici la secţia de votare de  lângă spital,  pentru că erau din oraş şi puteau vota numai la secţiile la care erau arondate. Fiind însă în tură nu puteau lipsi de la un serviciu în care prezenţa lor era vitală. Am preluat problema lor şi m-am prezentat la BEJ Dolj pentru a vedea cum se poate rezolva problema acestora.

Acolo preşedinta BEJ, doamna judecător Gabriela Alexandroiu  mi-a spus că din păcate sunt legaţi de mâini şi de picioare de o lege care prevede că urnele sunt puse la dispoziţie numai a celor care nu pot să voteze din cauza unor boli sau infirmităţi sau alte cauze independente de voinţa lor, cum ar fi persoanele aflate în arest sau puşcărie . Mai mult, domnul Mihai Călinescu, membru al BEJ Dolj îmi pune la dispoziţie o cerere a prefectului de Sibiu  din data de 23.07.2012 adresată doamnei judecătoare Gabriela Elena Bogasiu, preşedinta BEC. În cerere se solicita aprobarea trecerii pe listele de vot suplimentare sau votarea la urna mobilă a medicilor şi asistentelor din spitale care se găsesc în serviciu pe toată durata votării ca şi a celor ce lucrează în penitenciare   în acelaşi regim şi nu pot părăsi locul de muncă pentru a vota. Sitauţia este deci clară, aceşti oameni nu au efectiv cum să plece de la locul de muncă pentru a vota şi atunci în mod normal trebuie să li se acorde dreptul de a vota ca şi cei pe care îi supravegheză sau tratează. Este logic, dar mai ales este CONSTITUŢIONAL pentru că nimeni nu are dreptul să îi împiedice să voteze, nici legea referendumului, care nu este mai puternică decât Constituţia, nici preşedintele BEC, care are ochelari de cal şi răspunde că “situaţiile în care legea 3/2000 corelată cu L35/2008 permite deplasarea urnei, sunt cele privind persoanele netransportabile din cauză de boală sau invaliditate  şi persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă  sau aflate în executarea unei condamnări fără a-şi fi pierdut drepturile electorale” . Legea oarbă, ca şi doamna Bogasiu, ca şi cel care o fi scris-o, un tinichigiu sau tâmplar cu 4 clase ajuns parlamentar, sau prin guvern, nu a vrut să vadă că aceşti oameni, care nu pot vota în condiţiile specificate mai înainte, sunt la rândul lor păziţi sau îngrijiţi de oameni care nici ei nu se pot deplasa la secţia de votare de care aparţin. Şi uite aşa, pacientul are dreptul de vot, dar medicul nu, condamnatul poate vota, dar gardianul nu, pentru că nu vrea doamna Bogasiu să acorde acest drept în condiţiile în care legea a uitat să prevadă. Dacă astfel de judecători judecă şi crimele, sau alte cazuri mai grave privind drepturile fundamentale ale omului, interpretând legea în litera dar nu şi în spiritul ei, atunci este cazul să spunem că justiţia română se află într-un mare pericol, iar cetăţenilor li se încalcă drepturile fundamentale chiar cu Constituţia în mână, pentru că o lege oarbă sau o judecătoare cu ochelari de cal vede numai litera , nu şi spiritul legii.Ce ar spune acuma CCR despre modul în care legea 3/2000 corelată cu L35/2008 încalcă unul din drepturile fundamentale ale omului şi anume dreptul la vot?

Ce este curios este că această situaţie este cunoscută de ani de zile, la fiecare alegere preşedinţii secţiilor de votare se loveau de aceleaşi probleme. Cum au fost rezolvate atunci, au putut vota oamenii sau nu ? Dacă da cum, dacă nu, înseamnă că ne aflăm în situaţia de a  avea cel puţin două categorii socioprofesionale cărora le este interzis să voteze prin lege, lege care nu prevede  modul în care aceştia pot vota şi este o crasă nesimţire a statului , a legiuitorului faţă de cetăţenul său şi drepturile sale fundamentale, pentru că la nivel naţional sunt sute, mii , poate zeci de mii de oameni în acestă situaţie.

La ora 15.30, situaţia pe Dolj era astfel: 23,92% prezenţi la  urban 26,57 % prezenţi la rural şi 25,09% prezenţi  total.

În rest, putem spune că totul este calm, nimic nou pe frontul de est. Toate merg liniştit în Românica de Ziua Imnului .

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Statistici T5