De ce nu a căzut Băsescu?

Categoria Opinii

Rezultatele referendumului au fost într-un fel surprinzătoare pentru mulți. În primul rând prin numărul destul de mare de participanți raportat la cetățenii reali ai României, dar mai ales prin rezultatele slabe obținute în așa zisele fiefuri ale PSD, adică Moldova și de ce nu, Ardeal, acolo unde influent este ”grupul de le Cluj”. A mai mirat pe foarte mulți de ce ministrul Rus nu a actualizat listele de alegători, sau mai bine zis de ce nu a verificat dacă acestea au fost actualizate și a mers pe lista veche?

Mai trebuia să mire și nu a mirat pe nimeni, de ce imediat după alegeri oficialii USL care au ieșit pe post au aruncat pisica în curtea UDMR și mai nou  a sașilor în Sibiu, pentru a justifica absența slabă la vot. Nimeni însă nu a întrebat de ce așa multe județe  în care USL avea majoritate confortabilă, a avut sub 40 % prezență. Lucrurile încep să se lege totuși și se pare că pe undeva, pe la un anumit nivel nu s-a dorit. Am mai spus asta dar acum unele date noi, mă fac să ridic problema foarte serios, pentru că apar informații care puse cap la cap explică totul:

  • Este știut că grupul de la Cluj este reprezentat și condus de Ioan Rus;
  • Este știut că Banatul PSD-ist, care de asemenea a avut participare slabă,  aparține lui Sîrbu, socrul premierului;
  • Când s-a pus problema actualizării listelor de alegători, cel care s-a opus în cadrul USL  a fost nimeni altul decât Rus;
  • Când în CSAT s-a pus problema demiterii lui Opriș de la STS, nu a fost numai Fota cel care s-a opus, ci și .. ați ghicit, Rus;
  • Bistrița Năsăud, fieful lui Moldovan, omul de casă al lui Ponta, a scos abia 35% la referendum. De ce oare ?
  • Cătălin Nechita, omul lui Ponta în Neamț, a avut de asemenea prezență slabă la referendum;
  • Înainte să îl numească pe Ponta premier, Băsescu i-a pus acestuia o condiție, și anume să … îl pună pe Rus la interne. Era știută legătura Rus – Băsescu, de aceea PNL a cerut un alt portofoliu pentru la  interne pentru Victor Paul Dobre și astfel internele au fost împărțite.
  • PDL se adresează(oare de ce) ministrului de interne, să raporteze ce ordine a dat primarilor, și să nu lase ”orice grăjdar” din minister. Păi dacă PDL face apel la ”corectitudinea” ministrului Rus, înseamnă că știe el de ce.
  • Ponta s-a grăbit să fie de acord cu punctele cerute de Barroso, fără a se consulta cu Antonescu, fără a anunța pe cineva, deși știa situația listelor de alegători și că va fi imposibil practic să se atingă pragul de 50% plus 1;
  • Crin Antonescu când a anunțat că dacă Băsescu rămâne președinte el demisionează din viața politică, nu a spus-o dintr-o ambiție prostească și nici pentru a mobiliza oamenii la vot, ci pentru a-i arăta lui Ponta și oamenilor lui la ce să se aștepte dacă nu se mobilizează la referendum, pentru că știa și el ceea ce mulți nu știau. Prin acea declarație Antonescu îi arăta lui Ponta că e decis să plece dacă e trădat și că USL se va sparge după ce el pleacă din conducerea PNL.
  • Madam Kovesi deja a prelungit mandatul lui Morar, deși stătea în mâna ministrului PSD Corlățean să numească pe cineva care apoi să fie agreat de Antonescu. Cu toate astea Corlățean nu a făcut aceasta, Ponta a promis că nu îi  va schimba pe Kovesi și Morar, deși are dreptul legal, constituțional. De fapt aceste condiții au fost impuse de Băsescu, nu de Barroso, iar Ponta le-a acceptat, numai pentru a rămâne el prim ministru;

Poate Ponta este prea puțin interesat dacă Antonescu rămâne sau nu în PNL sau dacă va mai fi sau nu președinte, poate crede că înțelegerea lui cu Băsescu va rămâne în picioare și după ce USL se va sparge. Dacă crede asta, este mai prost decât prostănacul, pentru că Băsescu dacă urăște ceva mai mult pe lumea asta sunt trădătorii și  cei care îi provoacă palpitații sau îl șantajează. Ponta va fi aruncat ca un cotor de măr imediat ce Băsescu își va atinge scopul. Chiar și aceste amănunte au fost deconspirate de oamenii Băsescului, pentru a grăbi prăbușirea USL.

Toate aceste lucruri sunt cunoscute și de presă și de oamenii politici din toate partidele, inclusiv de Antonescu care însă nu poate face deocamdată nimic. Vizitele sale la Viena îl țin legat de mâini și de picioare și tot ce poate face este să demisioneze  dacă revine Băsescu, pentru că revenirea lui Băsescu nu ar fi posibilă fără trădarea PSD.

Ponta va veni cu declarații din ce în ce mai șocante, propuneri și soluții care mai de care mai anticonstituționale inclusiv scoaterea de pe liste a unor cetățeni prin abuz,  pentru a da ocazia CCR să îi respingă listele și să declare referendumul invalid.

Cum spuneam, Băsescu nu e înfrânt, luptă și luptă al dracului de dur. Aud că deja exista plângere penală pentru listele false. Să vedem cum va reuși să  contraatace USL. Să vedem cum se va face Ponta că lucrează.

Un alt aspect care este o sabie cu două tăișuri este ce anume a cerut CCR Guvernului? Nu am date certe, dar din câte am văzut din declarațiile date, ar fi cerut să prezinte liste clare privind prezența la vor PE DATA DE 29.07.2012. Ce face Ponta acum ? Ponta îi pune pe primari să numere oamenii ACUMA. Astfel, Ponta va prezenta CCR nu datele cu votanții pe data de 29 ci listele cu alegători pe data de 31, sau 23, August, când vor încheia numărarea oamenilor. Astfel, Ponta va greși nerespectând cerințele CCR, Băsescu va striga că Ponta a falsificat listele din data de 29.07.2012, adică data referendumului, iar CCR va constata că listele înaintate de Ponta nu reprezintă realitatea zilei de 29.07, ci a lunii August 2012, deci  acestea nu pot fi luate în calcul. Scoaterea de pe liste a oricăror cetățeni mai puțin cei decedați va crea mari probleme USL. Practic, pentru a nu greși, Ponta va trebui să înainteze exact aceleași liste, dar cu amendamente la sfârșit, care să menționeze că ”din datele conținute pe liste, următoarele … sunt neconforme cu realitatea, deoarece…..Astfel, cifra reală de alegători LA DATA DE 29.07.2012 ESTE DE ….” Orice altă abordare va duce USL în corzi putând crea impresia sau aduce acuzații care ar da CCR ocazia să spună că datele nu reprezintă ceea ce au cerut ei și deci vor lua în calcul datele oficiale prezentate la data referendumului. Din câte se vede, mărul oferit de CCR este otrăvit și îmi e teamă că Ponta mușcă conștient din el.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS