Scurt tratat de manipulare

Categoria Zvonuri pe net

Un lingvist nord-american, Noam Chomsky, a concretizat, într-o formulare pe înţelesul tuturor, cele zece manipulări generale pe care se bazează democraţia occidentală şi pe care el le numeşte strategii ale diversiunii. Ele sunt concepute pentru a dezorienta şi a deturna atenţia mulţimilor americane de la manevrele claselor politice şi financiare dar sunt, de fapt, diversiuni cu aplicaţie mondială. Procedura de bază este preluată de la prestidigitatori, care îşi pun în practică numerele de iluzionism canalizând atenţia publicului în direcţii false. Iată cele zece reţete:

1. Să distragi permanent aten­ţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte mi­no­re, dar cu mare impact emo­ţio­nal. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate.

2. Să creezi probleme grave, care angajează masiv opinia pu­blică şi tot tu să vii cu soluţii. Un exemplu: să favorizezi violenţa urbană şi apoi să vii tot tu cu gu­ver­narea providenţială care sal­vea­ză naţiunea în temeiul legilor re­presive cerute de popor, cu pre­ţul limitării libertăţilor democratice.

3. Să aplici toate mă­su­rile dure treptat. Ceea ce ar duce la miş­cări populare, dacă se aplică într-un singur pachet, devine dintr-odată suportabil dacă e livrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.

4. Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat.

5. Să te adresezi oamenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre un tip de gândire care nu face legătura dintre cauze şi efecte.


6. Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manevrat.

7. Să ţii poporul în ignoranţă şi în satisfacţii ieftine, dar multe.Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional este instrumentul ide­al de a tâmpi lumea şi a o controla.

8. Să încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc pu­bli­­cul şi îl ţin legat de emisiuni şi se­ria­le vulgare, ce trag inteligenţa în jos.

9. Să stimulezi sentimentul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin turmă şi sunt uşor de controlat.

10. Să apelezi la toate cuceri­rile ştiinţelor pentru a cunoaşte punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp, să discreditezi aceste cunoştinţe prin mass-media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele şi strategiile statale de manipulare.”

Acuma nu rămâne decât să vedem dacă ne înscriem  în tipar.

N.A Material primit prin mail.

 

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

2 Raspunsuri la Scurt tratat de manipulare

  1. NMoi ne-am încadra în „tipar”, dar guvernanții noștri în niciun caz, în frunte cu domnul Băsescu. Ei sunt primitivi, habar nu au că există o materie numită manipulare, că aceasta are legi sau reguli, că s-au făcut studii și așa mai departe. Ce știu ei este că le ține cu șmeneala, adică cu „eu sunt mai șmecher decât tine”.

    De câte ori nu ai pățit să te „fraierească” unul mult mai puțin educat, mai puțin citit, ba chiar analfabet decât tine, Marine? Ba la piață, la cântar, ba la cârciumă, tu client cu ștaif și el chelner ponosit? A fost vreodată să nu te prinzi de șmechereală? Nu cred. De cele mai multe ori ai zis, însă, lasă, nu merită efortul să îl pun la punct pe amărâtul ăsta. Ca să nu mai vorbim de ideea de a „te pune cu el”. Că nu merită. Și, de multe ori nici nu ai îndrăznit să te iei de asemenea jigodii, pentru că nu ai vrut să escaladezi un conflict într-o bătaie, pentru asta știu ei cel mai bine. Dacă sunt prinși, să dea cu capul în gură sau să înțepe cu șișul.

    Exact despre asemenea oameni vorbim aici, nu despre genii ale manipulării.

  2. Hari, nu stiu daca ma crezi, dar aproape la fiecare iesire in oras cu sotia , fie la cumparaturi, fie la o terasa, ne certam, pentru ca eu nu suport exact ceea ce ai spus. Nu au trecut doua saptamani de cand m-am ridicat de la o masa din Predeal, pentru ca ospatarul mi-a spus ca nu stie cand poate aduce comanda, ca e un singur ospatar si un singur bucatar si mai mult de jumatate din lista de bucate nu se puteau servi. Te rog sa ma crezi ca nu accept ceea ce stiu ca nu este conform asteptarilor. Si asta nu de azi de ieri. Dar aici in cazul de sus nu este vorba de genii in manipulare, eu nu asta am vrut sa subliniez, ci usurinta cu care suntem manipulati, am vrut sa deschid ochii oamenilor, nu sa il laud pe Basescu.

Statistici T5