DRESMARA – UN NUME NECUNOSCUT ?

Categoria Despre Armata

Interviu  cu directorul DRESMARA,  domnul lt.col. Florin Eduard Grosaru

 

-Reporter : Domnule director, in primul rând vă mulțumesc pentru că m-ați primit pe mine, dar și pe cei care vor citi acest interviu și vor intra astfel în casa dumneavoastră. Ce ne puteți spune despre dumneavoastră ?

-F E Grosaru: Bună ziua, bine ați venit la noi! Persoana mea este mai puțin importantă, dar pentru cei care doresc să știe cine conduce astăzi Departamentul Regional de Studii pentru Managementul Resurselor din Apărare  din Brașov, sau DRESMARA  mai scurt,  vă pot spune că mă numesc Florin Eduard Grosaru, am gradul de Locotenent Colonel, grad obținut după o carieră normală, trecând prin toate funcțiile și gradele conform normelor legale și regulamentare existente. Sunt absolvent al Liceului Militar Dimitrie Cantemir din  Breaza, promoția 1989, apoi în 1992 am absolvit Institutul Militar Avram Iancu,  specialitatea Radiolocație. Am urmat o serie de cursuri profesionale în diferite domenii inclusiv pe linia specialității mele dar și de altă natură, respectiv pe probleme de resurse umane, psihopedagogie, cele mai multe în domeniul managementului, cursuri postuniversitare, am un master în Comunicare și Relații Publice la SNSPA-București, actualmente sunt doctorand ultimul an la Școala Doctorală din cadrul Ministerului Apărării Naționale, domeniul Științe Militare și Informații. Sunt încadrat pe actuala funcție din Mai 2010 respectiv Director al Departamentului Regional de Studii pentru Managementul Resursele de Apărare.

– Care este problematica, ce anume se predă în acest Centru?O să folosesc aceste termen pentru că este mai simplu și din câte știu  sunteți acreditați și ca Centru de pregătire NATO/PfP.

– Da, așa este. Acest Centru este o noutate a sistemului de învățământ, mă rog o noutate a timpurilor, nu a zilelor, pentru că ține deja de câțiva ani, și noutatea constă în faptul că sistemul de învățământ militar se adresează și părții civile a societății, nu mai reprezintă –cel puțin prin acest centru – un domeniu ermetic, securizat, intangibil, așa cum se vorbește de regulă despre domeniul militar. Bineînțeles, Departamentul ființează  ca o  instituție militară de învățământ superior, parte a  învățământului de stat,  toate diplomele și certificatele sunt recunoscute pe plan național ba mai mult și la nivel NATO, și se adresează atât militarilor, dar prin unele programe și civililor, pentru că managementul resurselor nu este o problemă strict militară, el reprezintă un vector important, vital în orice activitate de conducere a oricărei instituții fie ea privată sau de stat. De fapt toate datele privind activitatea și obiectivele, structura, organizarea și programa DRESMARA sunt la vedere, există un site cu toate informațiile necesare.

Centrul nostru  se numește regional pentru că nu se adresează numai militarilor sau studenților români, el reprezintă o verigă a sistemului de pregătire NATO acționând ca un centru Regional de pregătire în domeniul managementului resurselor de apărare în cadrul Alianței  Nord-Atlantice. Suntem acreditați ca Centru NATO/PfP încă din 2007, suntem al doilea Centru NATO/PFP din țară, lucru cu care puține țări, chiar mult mai înfipte în cadrul alianței, se pot lăuda, avem două astfel de centre, unul la București, fostul  NATO/PfP RTC, actualmente Departamentul  de Management al Crizelor și Operații Multinaționale care ființează din 1997 și noi, DRESMARA.

Ca domeniu de activitate, atât în ceea ce privește managementul resurselor de apărare cât și cel al resurselor informaționale suntem a doua structură de pregătire în cadrul NATO. Primele structuri sunt Institutul de management al Resurselor de Apărare din cadrul Institutului Naval Monterey California pe acest domeniu, respectiv Institutului de Management al Resurselor Informaționale din cadrul National Defence University din Washington DC pe problematica informațională. De aici am ”importat” know-how, prin programe gen ”train the trainers”. Suntem singura instituție de învățământ militar în Europa care desfășoară activități pe aceste domenii și singura din  învățământul militar sau civil  din țară cu aceste preocupări la nivel postuniversitar.

 – Ce oferiți practic în acest moment cursanților dumneavoastră?

– Fiind o instituție de învățământ militar, oferta noastră se adresează în primul rând militarilor. În acest moment pentru studenții militari oferim :

A. Program de master  denumit ”Managementul resurselor organizației” acreditat  în mai 2011.

B. Cursuri :

I. CURSURI DE CARIERĂ

1. CURSURI POSTUNIVERSITARE DE CONDUCERE (PENTRU OCUPAREA UNOR FUNCŢII DE CONDUCERE ŞI ÎNAINTAREA ÎN GRADUL DE COLONEL / COMANDOR)

2. CURS DE CARIERĂ PENTRU ÎNAINTAREA ÎN GRADUL DE LOCOTENENT-COLONEL / CĂPITAN-COMANDOR

–          II. CURSURI DE PERFECŢIONARE / SPECIALIZARE

1. CURSURI POSTUNIVERSITARE DE PERFECŢIONARE

2. CURS DE SPECIALIZARE PENTRU TOATE CATEGORIILE DE MILITARI

Ca o noutate, oferim și cursuri on line” Managementul resurselor în NATO” –  la care se pot înscrie atât militari cât și civili.

Toate cursurile se adresează personalului militar dar și civil din cadrul MApN, dar și din alte structuri ale Sistemului Național de Apărare dar și specialiștilor și cadrelor de conducere din instituții civile. Exceptând cursurile de carieră, celelalte cursuri – masterul, cursurile de specialitate – cum ar fi ”CURSUL POSTUNIVERSITAR DE DEZVOLTARE PROFESIONALĂ ÎN DOMENIUL „MANAGEMENTUL SECURITĂŢII INFORMAŢIONALE” sunt deschise tuturor doritorilor în limita locurilor disponibile și condițiilor cerute de fiecare în parte, așa cum se poate vedea pe site-ul nostru, http://www.dresmara.ro/.

Nu aș vrea să uit să menționez că instituția noastră se subordonează  Universității Naționale de Apărare ” Carol I ” și își desfășoară activitatea sub incidența Legii 1/2011 a Educației.

Cursurile de carieră au o durată de 8 săptămâni iar  cele de specialitate de 4 săptămâni.

Mai avem un curs dezvoltat în colaborare cu  Școala NATO de la Oberamergau care are la bază un agrement tehnic, este un curs de perfecționare, ”Managementul Resurselor în NATO” și se adresează domeniului militar. Cursul se desfășoară on line începând cu faza înscrierii până la momentul decernării diplomei de absolvire, exclusiv. Vă pot spune că acest curs are la acest moment cereri de înscriere pentru 4 serii de curs, fiecare din cu un număr de 40 de cursanți. Iată că acest gen de învățământ este căutat .Motivele sunt din cele mai diverse, plecând de la  evitarea cheltuielilor de deplasare și înscriere, aprobările șefilor, evitarea problemelor familiale, a cheltuielilor suplimentare până la evitarea momentelor jenante care apar în cadrul discuțiilor, a examinărilor sau micilor probleme de personalitate aroganță, orgolii care mai apar uneori.

– Apropo de aceste probleme, cum reuși să treceți peste aceste probleme în cadrul cursurilor clasice, având în vedere nu numai diferențele de grad și funcție dintre cursanți dar și cele dintre cursanții militari și cei civili.

– Da este un alt aspect asupra căruia ne-am concentrat eforturile pentru a elimina astfel de neplăceri. În primul rând ținuta este cea civilă, în felul acesta gradul există numai undeva în conștiința studenților, bineînțeles se menține un respect reciproc între cursanți, dar acest respect este autoimpus, nu ține de gradul de pe umăr ci de gradul de pregătire  și profesionalism. În al doilea rând cursurile nu sunt chiar așa de lungi încât să pună probleme de neadaptare sau stress. Cursanții au condiții de cazare foarte bune, sunt singuri în apartament, cu televiziune și internet asigurate, au camere cu  mașini de spălat și călcat ținuta, au sală de sport și cameră de forță la dispoziție. Dacă la toate astea adăugăm și frumusețea orașului și a împrejurimilor cu toate tentațiile și facilitățile oferite de un oraș turistic, aș înclina să cred că unii studenți ar dori să stea mai mult.

Revenind la avantajele sau dezavantajele unui gen de curs sau altul să nu uităm că pentru  cursurile on line nu există timp pentru studiu individual așa cum există la cursurile clasice, acasă fiecare om e legat mai degrabă de activitățile casnice acordând mai puțin timp cursului în sine.

Să nu uit să spun un lucru esențial. Toate cursurile, mai puțin masterul se țin în limba engleză.   Suntem un Centru de pregătire NATO așa că limba de predare este limba oficială NATO. Masterul fiind  o ofertă națională se desfășoară în condițiile învățământului național.

 –  Care sunt atuurile acestor cursuri ale dumneavoastră pentru cursanții din afara sistemului? Cu ce îi atrageți, de ce ar trebui să vină la dumneavoastră?

– Dacă ne referim la master, atunci atracția stă chiar în titlul acestuia: ”Managementul resurselor organizației”Suntem singura instituție de învățământ superior care oferă un master pe acest domeniu, iar domeniul este de actualitate. Practic orice instituție organizatorică de la micile întreprinderi familiale până la marile firme necesită lideri cu cunoștințe solide în domeniu, cu știința conducerii și deprinderi manageriale. Nici treapta a doua, specialiștii, nu trebuie să fie ignoranți ei trebuie să știe atât cum să conducă o activitate pentru a fi promovați, dar și cum să fie conduși. Apoi trebuie să clarificăm ce înseamnă resursele organizației. Resursele organizației nu înseamnă numai bani și oameni. Există patru mari categorii de resurse ale unei organizații indiferent de natura ei, militară, civilă, civică, socială, profesională, familială de sector, zonală, regională, națională, sau internațională  și anume: resursele umane, resursele economico-financiare, resursele informaționale și resursele materiale.  La noi se învață nu numai modul în care se gestionează fiecare din aceste resurse ci și modul în care acestea trebuie combinate, corelate,cum se pot  completa și pot  concura la obținerea unor rezultate eficiente. Acumularea de cunoștințe în acest domeniu la acest nivel de studiu este cum am spus unic în țara noastră. Apoi să nu uităm un alt aspect, lucrăm într-un cadru tehnologic ridicat, în care informația circulă cu viteză sporită și pierderea sau deconspirarea acesteia ca și piedicile puse în calea obținerii informației sunt vitale dar și foarte probabile, factorii de risc sunt maximi. În acest sens cursurile privind managementul resurselor informaționale sunt capitale și nu știu câte instituții de învățământ superior se preocupă de instruirea liderilor de organizații în managementul informațional. De regulă aceștia se lasă pe mâna specialiștilor IT dar ei personal  nu au nici o posibilitate de a-i verifica, controla sau de a se apăra singuri atunci când acești specialiști nu există, nu doresc, sau nu pot să îi ferească de pericolele informaționale computerizate. Noi facem acest lucru. Cred ca este suficient de tentant.

– Da, dar câți manageri cunosc aceste oferte ale dumneavoastră? Ce ne puteți spune de actuala criză. Ați efectuat un studiu, v-a ”ajutat ” cu ceva în sensul unei mai mari cereri din partea pieței ?Pe de altă parte, această ”practică” nedorită a confirmat sau adus ceva nou principiilor pe care le promovați?

–  Există nu numai un impact asupra activității noastre, ci o amplificare a activității noastre, o conștientizare  a necesității cursurilor noastre. Vedeți, cât lucrurile merg bine, nimeni nu se gândește la aspecte negative toți consideră că sunt suficient de pregătiți și nu mai dau atenție științei, considerând că lucrurile merg bine  pentru că ei sunt deștepți și nu e nevoie să schimbe nimic. Adevăratele probleme și adevărata știință a conducerii se dovedește în situațiile de criză, când toți pierd. Aici se vede știința managerială prin schimbarea accentului pe o resursă sau alta pentru menținerea unui echilibru la nivelul întregii instituții sau afaceri. Criza actuală a arătat că momentele neplăcute pot apărea în orice organizație, la orice nivel indiferent de mărimea sau valoarea acesteia. Toate sunt lovite pentru că între ele există conexiuni legitime. Știința managerială te învață însă să rămâi în picioare în urma unor astfel de lovituri și să nu cazi pe principiul cărților din bibliotecă. Toți știu să gestioneze o glumă, o perioadă de prosperitate. Câți știu însă să gestioneze o perioadă de criză? Nu e mai bine să înveți asta la cursuri decât să aștepți să vină criza ca să vezi cum e ?

– Dumneavoastră ca instituție cum ați trecut prin criză, v-a afectat având în vedere că unele cursuri sunt contracost? Ce veți face în continuare?

– Păi în ceea ce privește prezența la cursuri, mă refer la cele civile, e normal să existe diferențe atâta vreme cât omul are de ales între a da banii pentru curs sau masterat sau a pune banii pe masă în familie. În ceea ce privește cursanții din sistemul apărării,  și aici se poate observa o micșorare a numărului de cursanți în special cei străini, pentru că nu numai România este atinsă de criză. Așa că ne gândim și noi la variante de gestionare a resurselor și intenționăm să oferim și alte cursuri către sectorul civil mai ales că avem o oarecare autonomie atât de învățământ cât și bugetară care ne permite. Intenționăm să punem la dispoziția cursanților nemilitarizați  cursurile postuniversitare de dezvoltare profesională în domeniile  „MANAGEMENTUL PROIECTELOR ŞI PROGRAMELOR”  și ”MANAGEMENTUL SECURITĂȚII INFORMAȚIONALE” și intenționăm să ne punem de acord cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale  pentru acreditarea acestor cursuri și includerea lor în programele ministerului. În sectorul civil cursurile nu prea există, acolo instruirea se desfășoară de regulă prin convocări de week-end în urma cărora se dă un certificat de participare fără valoare sau recunoaștere postuniversitară de aceea ne gândim să venim în sprijinul sectorului civil cu ofertele noastre.

– Ce ne mai puteți spune  despre activitățile dumneavoastră?

–  Pe lângă activitățile de bază avem participări la activități NATO,  avem activități și conferințe pe care le organizăm la noi pe tematică specifică învățământului, problematicii militare, NATO, profesorii noștri participă la activități naționale și internaționale. Ne lăudăm cu un corp de cadre profesionalizat, fără de care toate aceste activități nu s-ar fi realizat iar recunoașterile internaționale și rezultatele nu ar fi apărut. Avem un colectiv relativ mic, aș putea spune strictul necesar, dar foarte bine pregătit și  cu atât mai eficient pentru că dacă nici noi nu știm cum să eficientizăm activitățile,  să  obținem rezultate maxime cu efort și cheltuieli minime, atunci cine să mai știe. Nu este vorba de laudă, dar acesta ne este domeniul de activitate. Nu poți învăța pe altul să conducă o organizație dacă organizația ta nu face dovada principiilor pe care le susții. Am mai pus pe picioare și o revistă a centrului,  în limba engleză și ea, numită ”Journal of Defence Resources Management” , cu apariție bianuală, care se află în 7 baze de date Internaționale. Iar ca urmare a recunoașterii și răspândirii revistei avem contracte de publicitate de la firme militare internaționale, contracte care ne permit să ținem revista pe picioare fără cheltuieli interne, deci practic este un copil care se întreține singur. Valoarea produce valoare și spun asta nu numai referitor la revista ci la întreg personalul centrului și activitățile pe care le desfășurăm.

– Deci primiți sponsorizări pentru desfășurarea activităților .

– Da aveam această posibilitate dar din țară nu prea se înghesuie lumea decât cu ocazia unor activități conferințe, întâlniri, în care și sponsorul are un mic avantaj de imagine.

– Apropo de  partea financiară,să terminăm interviul în ton cu vremurile, ce tactică ați adoptat pe perioada de criză, ați ridicat sau scăzut taxele de înscriere sau de masterat pe perioada crizei?

– Știința managementului afacerilor spune că în perioade de criză nu se măresc taxele, ci se relaxează.

– Vă mulțumesc domnule director, mă bucur că v-am întâlnit și că am putut sta de vorbă, sper ca cititorii să găsească aceste informații utile.

– Vă mulțumesc și eu, vă mai aștept. Și pe cei care doresc să afle mai multe despre Centrul nostru, despre cursuri, perioade, înscrieri, condiții, oferte, posibilități de contact,  îi rog să acceseze adresa noastră http://www.dresmara.ro/.

Reporter de serviciu:

Neacșu Marin

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Statistici T5