Realitatea net prezintă un caz care se dorește să facă senzație.Sub titlul” șoc și groază pe facebook”, se prezintă un așa zis caz care nici nu șochează nici nu îngrozește.Este vorba de un schelet uriaș care ar fi fost descoperit în Minele din Roșia Montana încă de pe vremea comisarilor sovietici, dar cu continuare în vremea comisarilor ruropeni. Nu voi intra în măruntaiele cazului, nimic însă nu mi se pare extraordinar chiar dacă ar fi ca totul să fie real, inclusiv descoperirea unui schelet uriaș sau a unei lespezi uriașe de aur sau cu aur, nici faptul că aceasta ar fi datată cu 4000 de ani î.e.n. nici că ar fi fost acoperită cu o scriere, nici că a fost topită și vândută. Într-o țară ca a noastră, totul mi se pare posibil, iar faptul că autoritățile ar mușamaliza un asemenea caz nu este de mirare. Sub masca secretului de stat și a unor interese naționale, oficialitățile ascund date și informații de interes vital punând batista pe țambal, ținând opinia publică în beznă, vânzând țara pe bucăți sau pe parcele, cu istorie cu tot. Am să vă dau un caz mai concret bazat de data asta pe documente și fapte reale, nu pe povești cusute cu apă alba, sau cu titluri bombă.
Acum mai bine de un an, prin Iulie 2011 intrasem în posesia unor date referitoare la existența unui oraș subteran predacic chiar sub fosta cetate a lui Decebal, Sarmisegetuza, în zona Grădiștea. Din datele existente, era vorba de un oraș ce se întindea pe 200 kmp dar acesta era legat prin tunele cu Alte cetăți iar după unele surse, ar exista tunele care leagă orașele dacice din zonă de sudul țării unele mergând chiar pe sub Dunăre. Trec peste aceste informații, deși dacă le legăm de tunele existente sub București, sub Cluj, sub Constanța, sau de legendele care vorbesc de tunelele de sub Bucegi și munții Buzăului, nimic nu pare neverosimil. Eu o să cobor undeva în lumea noastră. După ce am citit și m-am documentat în privința orașului de sub Sarmisegetuza am scris un articol și am avut apoi ocazia să mă întâlnesc la Craiova cu doamna Alina Gorghiu și domnul Mircea Diaconu. Știind că domnul Mircea Diaconu era propus pe funcția de Ministru al Culturii, l-am întrebat dacă știe ceva despre cazul respectiv și un altul despre care o să vorbesc în alt articol. A spus că nu știe nimic și a rămas stabilit să îi trimit prin mail datele cazurilor. Neavând adresa sa, le-am trimis doamnei Alina Gorghiu având promisiunea că va face o interpelare către ministrul Culturii de atunci domnul Kelemen Hunor, actualul președinte al UDMR. Iată materialul trimis de mine doamnei deputat Alina Gorghiu spre a fi folosit ca interpelare:
” CĂTRE : Ministrul Culturii
Domnul Ministru Kelemen Hunor
De la:
Domnule Ministru
Obiectul întrebării : Planurile site-urilor dacice din zona Orăştie – Grădişte şi înstrăinarea unor documente şi obiecte de patrimoniu descoperite în zonă.
Există informaţia că la începutul anilor ‘90, subsolul din zona Grădiştei a fost scanat de un satelit rusesc. Ce s-a descoperit acolo rămâne o mare taină căci oficia nu au fost date publicităţii toate rezultatele. Neoficial, s-a spus ca ruşii ar fi descoperit situri antice si preistorice necunoscute încă în zona.
Se cunoaşte totuşi ca s-a întocmit un dosar al acestor descoperiri, la Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului si la Ministerul Culturii de atunci, care au decis efectuarea unor cercetări. Concluzia era una şocantă: fortificaţiile din zona Grădişte nu erau doar cetăţi dispuse pe culmile munţilor din jur, ci un imens ansamblu de 200 km pătraţi, foarte compact, care cuprindea o aşezare militară, una civilă montană, cu mai multe nuclee. Practic, munţii fuseseră tăiaţi şi terasaţi, apoi amenajaţi în incredibilul ansamblu. Mai mult, pe o suprafaţă de doi kilometri pătraţi, la o adâncime de 8 metri, s-ar afla o aşezare subterană.
Dosarul cu planurile siturilor antice nedecopertate, găsite de echipa specială de cercetători, a fost multiplicat in patru exemplare, care au fost trimise la MLPAT, Institutul Pro Domus, Ministerul Culturii şi UNESCO. Alexandru Mironov a inclus cetătţile pe listele UNESCO
Prin anul 2001, Vasile Dragomir, general de divizie in retragere, profesor de geodezie si astronomie, fost sef al Directiei Topografice Militare din cadrul M.Ap.N. care făcuse parte din echipa de cercetători, declara pentru un ziar central că în zona Vârtoape fuseseră detectate, pe o suprafaţă de 4 km pătraţi, 75 de gropi conice, de dimensiuni diferite, precum şi incinte paralelipipedice, modificate de mâna omului, care comunicau între ele, dar şi cu platoul de deasupra prin drumuri antice. De la aceste incinte se pare că pleacă mai multe tunele spre munţii din apropiere, unele, prăbuşite parţial, iar un singur tunel ajunge la sanctuarele de la Sarmizegetusa Regia, unde au fost de asemenea detectate incinte subterane. “Vreau să subliniez că in urma măsurătorilor noastre a rezultat că in zona Vârtoape şi în imediata apropiere se află vestigiile cele mai importante ale complexului, inclusiv sanctuare, construcţii cu o vechime mai mare decât cele de la Sarmizegetusa”, declara atunci generalul. Conform studiului amintit, oraşul subteran si suprateran de la Vârtoape ar fi centrul complexului, mult mai mare decât cel de la Sarmizegetusa.
În anul 2000, Evenimentul Zilei prezenta un reportaj referitor la jefuirea unor site-uri dacice şi implicarea unor nume sonore într-o afacere cu obiecte din aur furate din zona Orăştiei dar şi afaceri cu uraniu existent tot în zonă. Urmele duceau către Republica Moldova şi Rusia dar implica şi anumite instituţii publice, cum ar fi Institutului Civilizaţiei Dace din Chisinău şi Institutul de Geodinamică din care făcea parte şi Generalul Dragomir. Numele său apare a doua oară. Reportajul din Evenimentul Zilei apărut pe data de 15 ianuarie 2000, conţine date, nume concrete despre acţiuni grave cu iz de trădare şi elemente de siguranţă naţională.
Cum subiectul nu a mai fost reluat şi s-a îngropat aşa cum se îngroapă şi cazul rachetelor furate din trenul către Bulgaria, sau cel al documentelor dispărute de la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) – Sucursala Cercetări Nucleare Piteşti iar presa nu mai pomeneşte nimic despre evenimente care au legătură cu siguranţa naţională, mă adresez domnului Ministru al Culturii cu rugămintea de a ne lămuri cu privire la cele expuse , respectiv existenţa şi soarta acelor planuri, ca şi cercetările intreprinse şi rezultatele acestora vizavi de actele de înstrăinare a unor obiecte de patrimoniu. Cum implicaţiile par să fie mai complexe, poate ministrul de interne îi dă o mână de ajutor.
Vă mulţumesc şi aştept răspuns în scris şi oral la toate întrebările ridicate, din partea domnului Ministru al Culturii şi poate domnul Ministru de Interne se autosesizează şi dânsul.
Cu stimă, ”
Aceasta era interpelarea care speram să fie prezentată domnului Hunor. După ceva timp, destul de mult,pe aflu că doamna deputat Alina Gorghiu prezentase totuși o interpelare pe data de 13.09.2011,care suna un pic diferit de ceea ce dorisem eu, dar asta era, nu aveam ce să fac. Găsiți aici atât interpelarea cât și răspunsul domnului Ministru.
http://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari.detalii?idi=29848&idl=1
Deși condensată la maxim, interpelarea era suficientă pentru a face pe domnul Hunor să cerceteze –în caz că nu știa despre ce e vorba- și să vină cu un răspuns competent. La domnul Hunor a luat ceva timp și pine la urme a dat o răspuns lui doamna deputat. Cât timp credeți că i-a luat domnului Hunor pentru a da un răspuns? Nici mai mult nici mai puțin de 6 luni, după cum reiese din datele inscrise pe pagina de la Camera Deputaților a doamnei deputat Gorghiu, la capitolul interpelări. Deci 6 luni i-au trebuit domnului ministru ca să de un răspuns în care după cum o să vedeți a făcut o prezentare istorico-arheologică a cetăților dacice, iar când a ajuns la capitolul planurilor în discuție și evenimentelor, a trecut la explicarea legislației cu privire la păstrarea documentelor, fără să explice unde anume se găsesc, dacă a investigat cazul dacă s-a interesat, dacă se confirmă ceva din datele furnizate. Ba mai mult, așa în bătaie de joc parcă, a menționat că dosarul la care face referire interpelarea ”condideră că poate fi găsit la sediul Ministerului Lucrărilor Publice Transporturilor și Amenajării Teritoriului”. Cu alte cuvinte, pe de o parte Ministerul Culturii nu are acest dosar în păstrare, deși ar trebui să îl aibă, și nici nu este interesat de acest subiect iar furtul unor artefacte –se pare chiar cu concursul unor mari demnitari români, sper că vă reamintiți celebrele brățări dacice – nu este în interesul Ministrului Culturii, nu deține date și nici nu îl intersează, aste treaba poliției, după cum rezultă tot din răspunsul domnului Hunor. Acest răspuns este o bătaie de joc la adresa istoriei neamului, istorie pe care, culmea, a păstorit-o unul din cei care are interes ca acestă istorie să rămână ascunsă, sau mai mult să fie îngropată, furată, vândută, pe el nu îl interesează, numai să nu fie cunoscută urmașilor dacilor.Pe domnul Hunor îl interesează numai ca Ardealul să fie pământ unguresc, îl interesează autonomia teritoriilor locuite de cetățenii români de naționalitate maghiară, retrocedarea unor clădiri urmașilor foștilor grofi maghiari, sau mai știu eu cui, iar ca ministru al Culturii, a protejat orice numai cultura românilor nu. În răspunsul său domnul Hunor a confirmat informațiile cu privire la orașul de sub Sarmisegetuza, chiar a dat explicații detaliate privitoare la modul în care erau așezate pietrele din cetățile dacice, dar nu a scos nici un cuvânt despre soarta dosarului care se găsea la ministerul pe care îl păstorea, la care făcea referire interpelarea, aruncând pisica în curtea Ministerului Lucrărilor Publice. CE A CĂUTAT ACEST INDIVID ÎN FRUNTEA CULTURII ROMÂNILOR CÂND PE EL NU ÎL INTERESEAZĂ PROTEJAREA EI ? Poate domnul Băsescu și domnul Boc ne dau un răspuns. Poate actualul ministru al culturii sau Ministrul Lucrărilor Publice și cel al Internelor sunt mai interesați de subiect, cu atât mai mult cu cât din martie 2012 subiectul a revenit în actualitate. O echipă a BBC a venit să facă un documentar despre epoca romană și s-a oprit ghiciți unde ? Exact la Sarmisegetuza. Nu au venit singuri, au venit cu o echipă de la Discovery și un sistem scanare a pământului, LIDAR, care prin sateliți poate detecta construcțiile de sub pământ și au găsit lucruri foarte interesante. “BBC e aici pentru că lucrăm la un documentar despre Imperiul Roman şi despre cum tehnologia prin satelit ne ajută să descoperim noi situri arheologice în tot imperiul. În România, şi în special, în această parte a României, există o moştenire culturală foarte bogată şi suntem foarte interesaţi să descoperim urmele romane”, spune Louise Bray, producătorul documentarului. Nu au dezvăluit încă ce anume, au spus că vor face public odată cu prezentarea filmului și atunci vor pune la dispoziția autorităților harta rezultată în urma scanării. .“Sigur că acest documentar e foarte important pentru arheologi, pentru că această colaborare cu BBC-ul nu înseamnă doar o colaborare cu o televiziune superprofesionistă, care dă informaţie curată, care promovează în felul acesta situl, dar ne oferă şansa să avem şi rezultatele investigaţiilor făcute cu noua tehnică LIDAR privind situl de la Sarmizegetusa. Şi, din punct de vedere ştiinţific, asta va fi un pas mare înainte”, a declarat profesorul universitar Gelu Florea, coordonatorul şantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia.
Între timp, poate prințul Charles mai cumpără niște pământuri și prin zona Sarmisegetuza, așa ca să facă reclamă pământurilor românești în timp ce autoritățile române dau din umeri și taie frunze la câini. Poate chiar frunzele Elenei Udrea.
O să revin cu alt caz semnalat care a rămas tot în coadă de pește, dar acolo fostul Ministru al Culturii este implicat direct.
Surse
http://cugiralba.wordpress.com/2011/02/12/orasul-secret-de-sub-sarmizegetusa
https://sites.google.com/site/dimensiuniparalele/sarmisegetusa-DACIA-CAPITALA
http://adevaruldespredaci.ro/orasul-secret-de-sub-sarmizegetusa
http://www.cdep.ro/pls/parlam/interpelari.detalii?idi=29848&idl=1
http://cugiralba.wordpress.com/2011/02/12/orasul-secret-de-sub-sarmizegetusa/ http://aleximreh.wordpress.com/2010/12/31/orasul-secret-de-sub-sarmizegetusa-de-marimea-bucurestiului/
https://sites.google.com/site/dimensiuniparalele/sarmisegetusa-DACIA-CAPITALA
http://hartacomorii.blogspot.com/2010/09/orasul-comorilor-de-sub-cetatea htmlhttp://neacsum.blogspot.com/2011/07/romania-o-tara-suspect-de-linistita.html http://www.gardianul.ro/index.php?pag=nw&id=125038&all=1
Pingback: Subiecte ingropate-istorie calcata in picioare | Reviste Romania
Acum o luna am petrecut 7 zile in muntii Orastiei impreuna cu familia si vreo 10 prieteni. Am vizitat, chiar m-am intins pe pamantul de la Regia (atat cat m-au lasat jandarmii) pentru ca nu stiu cum, indus sau nu, habar nu am, simteam un flux de energie ce se ridica spre cer si cu care am incercat sa interferez.
Mi-a placut istoria, mi-au placut locurile, mi-au placut oamenii, pur si simplu MI-A PLACUT si m-am simtit acasa!
Am 48 de ani si niciodata n-am mai fost in zona pana la varsta asta!
Ne-am dus acolo copiii, pentru ca si ei sa se intersecteze cu istoria!
Domnule Onofrievivi.
E frumos ce spuneti dumneavaostra. Stiti ce este totusi trist ? Trist este ca romanii ar trebui sa se simta asa cum v-ati simtit dumneavaostra,oriunde in Romania pentru ca este casa noastra. Este adevărat că unele locuri istorice, sau mai deosebite ne fac sa simtim ceva mai multe decat de obicei dragostea de pamant dar normal ar fi sa o simtitm si pe ulitele satului in care am crescut.La Sarmisegetuza, poate ati simtit mai mult pentru ca ati fost mai deschis catre istorie. Incercati sa simtiti acest lucru oriunde in tara si veti vedea ca este la fel.Si invatati-va acest lucru si copii si viitori nepoti.
Sunt ardelean nascut la Hunedoara cu radacini adanci in Apuseni , la Ramet.
Am cutreierat Apusenii si Retezatul si de fiecare data ma asteptam sa ma intalnesc cu Gerula.
Am mangaiat pietrele de la Sarmisegetusa, am desmierdat mormintele de langa Orastie si am mers in casa de roman care nu stia ce este curentul electric si care nu avea habar ce este Bucurestiul. Dar stia ca hainele pe care le poarta sunt identice cu cele ale dacilor. Eram copilsi am mancat acolo cirese dacice mai bune ca oricare. Erau oameni naturali care nu intelegeau de ce noi vrem sa traim in aglomeratie, calare unii peste altii.
Si lasand de o parte ceea ce ne atrage pe noi si ne face sa ne invidiem, adica avutia , ei erau mult prea linistiti, senini si curati sufleteste.
Cum poti sa vorbesti despre secrete dacice cu un ungur ?
La Castelul Corvinestilor era o poarta despre care se spunea ca e intrarea intr/un tunel care ducea la Cetatea de la Deva. Se povestea ca au fost tineri care au intrat in tunel. Dar nu au mai iesit.
Micutule, eu am copilarit o perioada in Ocnița,Ocnele Mari acolo unde a fost apoi descoperita Buridava, cetatea Burilor, Descoperirea s-a facut undeva in anii 70, dar nici acuma cetatea nu a fost valorificata si descoperita desi Burii au fost unii din cei mai cunoscuti dintre triburile geto-dacilor. Zona de acolo mi-a ramas in mine prin frumusetea si salbaticia zonei. Pe langa galeriile ocnelor de sare nu ma mira ca s-au descoperit si alte lucrari sub pamant, si sunt convins ca Buridava are inca multe secrete nedescoperite. Am fost in vara asta prin ocne si nu am reusit să ajung la cetate, pentru ca lumea spunea ca nu am ce vedea acolo. Am sa merg poate pana in iarna sau vara urmatoare. E plina tara de astfel de cetati de care altii isi bat joc si trezesc interesul doar al cautatorilor de aur. Se spune ca deja renumitele bratari dacice ar fi ajuns pe mana traficantilor cu largul concurs al autoritatilor ( adrian nastase nu ar fi strain de aceste fapte si pentru asta ii doresc multi ani de temnita grea) care au pus la dispozitia unor grupuri de infractori hartile cetatii dar si intrumente performante pentru prospectarea solului, mascati sub numele unor firme de … arheologie, ONG-uri, pentru a a scoate aurul din pamant. Ce sa mai spunem ? Imi pare rau ca a fost scoasa pedeapsa cu moartea.
si mie, sincer! sute de mii de turisti s-ar bucura sa vada bogatiile noastre istorice, dar cine sa fca ceva? a pierit patriotismul din piepturile politrucilor nostri! ei nu vad decat euro si dolari!