PROIECT ORDONANTA DE URGENŢĂ PRIVIND PENSIILE MILITARE

Categoria Despre Armata

Pe internet,  prin mail sau  pe diferite bloguri , circula o varianta de proiect a unei propuse OUG privind pensiile militarilor. Am contactat-o telefonic  pe doamna Consilier Simona Luminiţa Sîrbu şi am fost informat că această variantă reprezintă o propunere adusă de domnul Dogaru Mircea care a fost înaintată spre discuţie Comisiei de lucru stabilite de MApN şi nu a fost împărtăşită de toţi membrii comisiei. Deci textul de mai jos reprezintă doar o varaintă propusă de domnul Dogaru. Nu s-a ajuns la o variantă unanim acceptată.

ORDONANȚA DE URGENTA

Nr________din ……’-…

                privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor

 

În temeiul art. 115  alin. (4) din Constituția României, republicată,

Guvernul României adoptă Prezenta ordonanță de urgență.

 

Art. I Pensiile militare de stat ale cadrelor militare, pensiile de stat ale polițiștilor și

funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor, care prin Legea nr, ll9/2010 privind unele măsuri in domeniul pensiilor. cu modificările și completările ulterioare, au fost integrate. prin recalculare in sistemul public de pensii și revizuite  în baza ordonanței de Urgență a Guvernului nr.1/2011 privind stabilirea unor măsuri in domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniți din sistemul de apărare. ordine publică si siguranță națională, aprobată prin legea nr.165/2011, cu modificările și completările ulterioare, se reevaIuează în condițiile prezentei ordonanțe de urgență.

Art. 2 Prin reevaluare se ințelege procesul de analizare a situației categoriilor de pensii menționate la art.1 rezultate ca urmare a măsurilor de recalculare sau revizuire, după caz, și aplicarea, fie a unei masuri reparatorii de repunere in drepturile de plată avute la data de 31.12.2010, fie recunoașterea unui drept ca drept câștigat.

Art. 3 Pensiile reevaluate in ințelesul acestei legi, se tratează astfel:

(a)  prin repunerea in plată a drepturilor  de pensie la nivelul existent in data de 31.12.2010,  pentru cei ale căror drepturi au fost diminuate prin recalculare sau revizuire, după caz;

(b) prin recunoașterea drepturilor câțștigate pentru cei ale căror drepturi au crescut               prin recalculare sau revizuire, după caz.

Art, 4 (.1) Reevaluarea cu repunerea in plată a drepturilor de pensie la nivelul existent in data de 31.12.2010 , urmărește reconstituire unor drepturi subiective ca fiind drepturi declarative și a căror existență a fost afectată de măsurile legislative adoptate.

(2) Reconstituirea drepturilor subiective la nivelul lunii decembrie 2010. incepe cu data de 01.01.2012, iar punerea in plata a acestor drepturi reconstituite se face incepând cu data de 01.01.2013.

(3) Sumele lunare rezultate ca diferență intre pensia repusă in plată incepând cu 01.01.2013 și pensia aflată in plata incepând cu data de 01.01.2012 se definesc ca prejudicii aduse prin efectul legii patrimoniului pensionarilor.

(4) Restituirea sumelor definite conform alin. (3) se face, din oficiu, in baza metodologiei emise de  ministrul/directorul instituției publice respective.

Art.5 (1) Reevaluarea prin recunoașterea drepturilor câștigate prin operațiile de recalculare sau revizuire, după caz, are loc după verificarea legalității și autenticității documentelor existente in dosarul de pensionare. inclusiv a condiților de valabilitate a acestora, cu validarea dalelor conținute.

(2) În situatia in care, in activitateta de verificare prevăzută la alin.( I ) se constată elemente care nu corespund realității sau pot determina nulitatea documentului, datele din docurnentul se exclud  de la validare, iar dacă acest fapt conduce la stabilirea unui prejudiciu, recuperarea  prejudiciului se face in conformitate cu prevederile legale.

(3) Persoanele care au emis documente fără respectarea condițiilor de valabilitate a acestora, precum și persoanele care au accesat baza de date și au introdus date in sistemul informatic de gestiune a pensiilor fără a avea competența și autorizarea necesare vor răspunde   conform gravității faptei săvârșite in fața organelor abilitate ale statului.

Art.6  La reevaluarea drepturilor de pensie se aplică, după caz.. prevederile H.G.1294/2001,  cu completările și modificările ulterioare, inclusiv cele cuprinse în H.G. S-1019/2010 și a actelor subsecvente de aplicare dispuse de conducătorii instituțiilor publice.

Art 7 (1) Cuantumul pensiilor reevaluate se actualizează in conformitate cu prevederile legii privind pensiile militare de stat.

(2) Actualizarea prevăzută la alin. (1) se efectuează numai dacă  cuantumul pensiei in plată nu depășește echivalentul venitului lunar incasat de cadrele rnilitare active, polițiștii sau funcționarii publici cu statut special din sistemul penitenciarelor potrivit gradului militar/prcfesional și funcției maxime avute la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu (Atenție: acest alineat se poate scoate și se poate adăuga la capitolul,,Actualizarea pensiilar militare de stat”, eventual

cu precizarea unei perioade până la care are loc actualizarea pensiilor).

Art 8  La data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se abrogă;

(a) art. 1 lit. a) și b) din Legea nr. I l9/20l0 privind  unele măsuri în domeniul pensiilor, cu modificările și completările ulterioare;

(b) art.1 din Ordonanțra de Urgență  a Guvernului nr.1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniți din sistemul de apărare,  ordine publică și siguranță naționaă, aprobată prin Legea nr.165/2011..

Art.(9)  Prezenta ordonanță  de urgență   intră în vigoare la data de 01.01.201 3 .

Câteva   precizări:

*Separarea de viitoarea lege a pensiilor militare este necesară deoarece: rezolvă in rnod separat situalii juridice diferite ale pensionarilor; se elimină situația de dependență  față de un singur act a clarificării situației diferitelor categorii de pensionari; posibil ca statutul noilor pensionari conform noii legi a pensiilor militare să se aprobe mult peste data de 01.01.2013, data de la care SE REPU IN DREPTURI pensionarii cu pensii diminuate, cu efectele menționate.

**Asimilarea pensiilor din actuala ordonanță de urgență ca pensii militare de stat se va face prin noua lege a pensiilor rnilitare de stat cu recuperarea integrală a statutului de militar. Ca urmare,  va exista o perioada asumată in care tipul de pensie nu este cuprins intr-un system existent, insă aceasta va fi de scurtă durată și se va elimina prin precizările viitoarei legi a pensiilor militare de stat: Ex. ,,Pensiile din actuala lege,  inclusiv cele cuprinse in Ordonanța de Urgență a Guvernulut nr._______ privind _________devin pensii militare de stat în înțelesul prezentei legi”.

***O asemenea mențiune activează prevederile art.7 din OUG, realizând practic

conexiunea Ia sistemul actualizării pensiilor militare de stat si a recăpătării statutului de  cadru militar in rezervă (desigur că statutul va fi recăpătat integral prin alte prevederi legale).

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

9 Raspunsuri la PROIECT ORDONANTA DE URGENŢĂ PRIVIND PENSIILE MILITARE

  1. indisciplinatu

    Sper ca nu aceasta este forma care va pleca in sedinta de guvern…cu drepturi subiective,…reevaluare si alte aberatii nonjuridice!!!
    In opinia mea, ordonanta nu trebuie sa aiba decat un articol unic pentru cei carora li sau taiat pensiile, ATAT si nimic mai mult!!!

  2. andrei

    sa o vad !eu numai cred pina nu vad!!!am fost in sala 06-10-2012,acum relitate,povesti,sa ma anuntati si pe mine !!!!!suntem militari fapte nu vorbe

  3. Nicu Coman

    vorbe in vint si numai promisiuni…NIMIC ALTCEVA…

  4. nedelcu ion

    minciuni ,minciuni domnule ministru fostul meu coleg canterimist .oare inducerea in eroare cum se pedepseste?am crezut ca ve-ti indrepta hotia chiorului si bocului ,ca nu puteti sa va mintiti subordonatii,dar,constat cu amaraciune ca sunteti din acelasi aluat fesenist .daca intr-o situatie reala v-ar MINTI subordonatii,oare ce ati face?

  5. p

    va ginditi numai la ofiteri,ceilalti numai conteaza

  6. LICA

    INTR-UN FIRESC AL LUCRURILOR ASA AR TREBUI SA SE INTAMPLE , INSA A APARUT ACUM UN ALT DUSMAN INVERSUNAT MAI RAU DECAT BASESCU SI BOC AL MILITARILOR IN PERSOANA PREMIERULUI BASIST, VICTOR PONTA
    Nu s-a recalculat si nu s-a revizuit nimic nicio pensie militara! Pur si simplu ni s-a desfiintat dreptul la pensie militara in cursul derularii lui! Ori astfel de lucruri se pot intampla doar in Coreea de Nord sau in Cuba, nu intr-o democratie! Este deviatie completa de la democratie! Am mai spus cum se procedeaza in alte state la schimbarea legislatiei si ce inseamna ca o lege actioneaza doar pentru viitor.
    Am dat de nenumarate ori exemplu din SUA. 2 militari in activitate, unul intrat in sistem pe 07.09.1980 si altul intrat in sistem pe 08.09.1980, au pensii calculate dupa legi diferite! De ce asa? Cei intrati in sistem pana la 08.09.1980 au luat la cunostinta la intrarea in sistem, ca la incheierea carierei de minim 20 de ani, vor avea pensie militara calculata dupa ultima solda. Cei intrati in sistem dupa 08.09.1980 au luat la cunostinta la intrarea in sistem, ca la incheierea carierei de minim 20 de ani, vor avea pensie militara calculata dupa media ultimilor 3 ani. Statul american si-a respectul angajamentul pana la capat! La acesta ora, 2 militari activi americani pot avea 2 pensii calculate diferit, acea singura zi fiind diferenta. Aceasta este democratie! Statul isi respecta angajamentele fata de cetateni, nu se apuca sa rascoleasca tot sistemul pentru de dragul uniformizarii comuniste si nici cetatenii nu pot carai ca de ce unul are dupa ultima solda si altul dupa ultimii 3 ani, intrucat au intrat in sistem dupa pachete legislative diferite, pe care le-au acceptat!
    Institutia Av. Poporului a precizat foarte clar ca NU S-A RECALCULAT nicio o pensie MILITARA din simplul, dar extraordinar de grav, acela ca PENSIA MILITARA A FOST DESFIINTATA! Ori nu se poate RECALCULA ceva care nu exista! Doar daca s-ar fi recalculat PENSIA MILITARA ramanand insa in continuare tot PENSIE MILITARA, ar fi fost RECALCULARE! Pur si simplu S-A DESFIINTAT UN DREPT! Daca tu ai dreptul sa ai masina si da statul o lege prin care nu mai ai voie sa ai masina, ci doar bicicleta, nu inseamna ca ti-a redus dreptul de avea masina prin transformarea ei in bicicleta, ci ti s-a interzis dreptul de a avea masina! La fel e si la RECALCULARE. RECALCULARE NU POATE EXISTA DECAT IN BAZA ACELEIASI LEGI! Ori noua ni S-A DESFIINTAT dreptul la pensie mlitara, nu ne-a fost redimensionat sa vorbim de RECALCULARE!

  7. HUMOR NEGRU

    25 martie 2013, 17:48

    indianu spunea…
    Astăzi am fost chemat la CMZ să mă anunţe că sporurile acordate au fost eronate şi că îmi vor face o nouă decizie în care să corecteze greşeala.Eu nu înţeleg un lucru: cum s-a ajuns aici? s-au făcut o mulţime de falsuri şi uz de fals şi tot nu răspunde nimeni.
    Ei mi-au adăugat acele sporuri pentru alte condiţii ca împreună cu stagiul ulterior de cotizare să se apropie de cuantumul vechi, dar aşa cum am mai arătat eu am contestat decizia în care erau adăugate aceste sporuri şi nimeni nu mi-a răspuns. In ce ţară trăim fraţilor? că nu e posibil să nu ai certitudine a zilei de mâine. Anul trecut ziceau că au bani pentru ca toţi cei cu pensiile diminuate să le fie păstrate în plată, apoi că să caute şi pentru MAI, apoi că nu aprobă FMI, apoi că trebuie un fond de solidaritate , ce mai urmează? Dacă voi toţi ceilalţi aveţi impresia că pensiile voastre sunt bătute în cuie, ei bine vă înşelaţi, mâine s-ar putea să nu le mai aveţi.

  8. velaoviva

    În Proiectul de Lege privind pensiile militare de stat se regăsește
    aceeași ȚEAPĂ ȚEAPĂ ȚEAPĂ ca și în vechea lege: CALCULAREA PENSIEI DUPĂ SALARIUL AVUT ÎN ULTIMA LUNĂ DE ACTIVITATE. O LEGE PENTRU PUPINCURIȘTI!

  9. HUMOR NEGRU

    Astăzi, din surse confidente de pe lîngă comisia de muncă din camera deputaţilor, unde unul din vicepreşedinţi este deputatul de vaslui, adrian solomon-membru psd, am aflat că din aceeaşi iniţiativă din 13 iunie 2012 când a fost anulat P.L.758/2011 de revenire a cuantumului pensiilor militare de stat abuziv si ilegal tăiate, s-a primit acelaş ordin de linie din partea domnului Victor Ponta ca P.Lx.164/2013 să nu figureze pe ordinea de zi a comisiei decât în luna decembrie 2114. RESTUL ESTE SIMPLĂ GARGARĂ ELECTORALĂ, CARE PRINDE BINE LA FRAIERII VOTANŢI CU PROMISIUNI FĂRĂ NUMĂR,FĂRĂNUMĂR.Deoarece Parlamentul este tratat ca o anexă a guvernului Boc5/Ponta2.Deci foştii pensionari militari trebuie să îşi ia un fără echivoc ADIO DE LA DEŞĂNŢATELE PROMISIUNI ELECTORALE FĂCUTE DE CEL MAI IUBIT PREMIER DINTRE PĂMÂNTENI , VICTOR NAUM PONTA, care bate câmpii cât e ziua de mare la tembeliziuni cu promisiuni deşănţate şi deşarte.
    DRAGI CAMARAZI , SĂ AVEM DEPLINĂ „ÎNCREDERE” ÎN USL/PSD, CĂ NE PROSTEŞTE PE FAŢĂ BINE ŞI SĂ VOTĂM LA NESFÂRŞIT CU EI CĂ ŞI AŞA NU E NICI O DIFERENŢĂ ÎNTRE USL ŞI PDL, DUŞMANII DE MOARTE AI POPORULUI ROMÂN ŞI OAMENII NWM.
    „UN FLEAC, NE-A CIURUIT” ŞI SFINŢIA SA MĂRTURISITORUL DE MINCIUNI ŞI GOGOŞI ELECTORALE, domnul victor ponta.

    14 iunie 2013, 01:29
    rotaru adrian spunea…
    @pentru toti…Astept comentarii
    La emisiunea de la B1TV dnul plagiator Ponta…..a demonstrat ca este si mincinos…..parca nu era de ajuns plagiator…… Intrebat de dnul col Turcescu…. despre promsiuni…a amintit si de rezervistii militarii(promisiunea facuta privind pensiile…..)SI ACUM LUATI AMINTE..,.. RASPUNSUL(astept comentarii de la membrii SCMD si ANCMR)citez din memorie….. Cu militarii am ajuns la o intelegere cu conducatorii organizatiilor de pensionari AU FOST INTELEGATORI !!!!! si se va aplica de la 01.01 2014!!!! Deci despre ce vorbim …… chiar mai are rost sa mai cautam vinovatii pe undeva……S-a demonstrat clar ca Dnul ponta minte ca toti politicienii…. Acesta este micul Titulescu…. Asa Mentor asa invatacel…. RUSINEEEEEEEE

    Ce a spus Ponta despre pensiile militare in conferinta de presa a usl din 03 12 2012
    luni, decembrie 03, 2012
    „Un mesaj special vreau să-l transmit către acei militari, e vorba de un număr de aproximativ 7.000, din Ministerul Apărării şi încă câteva mii din Ministerul de Interne care au avut de pierdut la momentul recalculării pensiilor. În bugetul pe 2013 şi în mod eşalonat trebuie să îndreptăm şi acest lucru”,
    Cu atât mai mult şi pentru cei 10% -12% avem obligaţia şi în bugetul pe 2013 avem intenţia clară de a-i aduce şi pe ei la nivelul la care ceilalţi colegi în mod meritat au ajuns”,