Că între PNL şi PSD este o dragoste conjuncturală motivată de nevoia de a-l învinge pe Băsescu se ştie, nu mei e nevoie să spună nimeni, au spus-o chiar cei doi Dalai Lama ai USL, fiecare pe rând cu diferite ocazii.
Că legătura dintre ei ca şi dintre cele două partide este împotriva naturii, chiar dacă nu o recunosc o ştiu şi ei. Şi ştie şi Machiavelli.
Că teoretic doctrinele celor două partide sunt ca Polul Sud cu Polul Nord nu mai e nevoie să confirme sau să infirme cineva, nu poţi spune că negrul e alb şi albul e negru.
Că duşmanii de clasă stau cu ochii pe ei, bagă băţul prin gard şi încearcă să îi întărâte exacerbând orice neînţelegere sau sincopă, este la mintea cocoşului. Se apropie alegerile şi nici o metodă nu trebuie neglijată dacă este în joc „binele naţiunii”.
Numai că în ultimul timp semnele de „pretinie” sunt din ce în ce mai clare, din ce în ce mai la suprafaţă şi fără să vrei te întrebi dacă nu cumva micile cutremure prevestesc cutremurul cel mare. Cineva, nu ştiu cine vrea cu tot dinadinsul să dinamiteze alianţa şi se pare că manevrează abil. Trecem peste micile”sincope de comunicare” cum se spune când ceva începe să prindă miros neplăcut. Am uitat că au fost momente când Ponta spunea una iar Antonescu alta şi momentele când Antonescu spunea că nu are ce discuta sau negocia cu Băsescu iar Ponta mergea în Parlament să îl felicite pe MRU abia numit prim ministru. Dacă privim ceva mai aproape nu putem să nu observăm că pe undeva se faultează dur, pe sub masă, pe sub coaste, dar se faultează. Şi de cele mai multe ori, loviturile se dau în sensul acelor de ceasornic, adică de la stânga la dreapta. De exemplu:
1.Andrei Marga este înlocuit de Titus Corlăţean, cel care aşa cum spunea chiar Marga, şi-a dorit atât de mult această funcţie;
2. Mircea Diaconu, este numit ministru, deşi se cunoştea că are probleme de incompatibilitate şi un dosar pe rol pe această speţă, pentru ca apoi să fie retras, dar de pierdut a avut PNL care vezi doamne nu şi-a ales bine oamenii. Ciudat este că toţi miniştrii retraşi după numire sau doar nominalizare au fost retraşi de Ponta pentru vini mai mici sau cel mult egale cu a lui. Dar a uitat să aplice aceeaşi regulă şi asupra sa, deşi se află în aceeaşi situaţie cu mulţi dintre ei;
3. Andrei Marga a semnat decizia de schimbare a doamnei Katia Dănilă de pe funcţia de director al ICR Paris, funcţie pe care o datorează PDL. Ministrul Corlăţean se face că nu vede şi amână schimbarea acesteia arătând că îi e mai dragă doamna Dănilă şi decât Marga eventual PDL decât PNL;
4. La Craiova Olguţa Vasilescu se ceartă cu Elena Costea, tot membru PNL ca şi Marga şi cere demiterea acesteia de către primul ministru. La idee subscrie imediat preşedintele Camerei Deputaţilor pentru a da mai multă forţă doamnei primar, iar Ponta „ neavând încotro” o dă jos pe doamna Prefect, numind un bărbat. Acum este ştiut că întotdeauna un bărbat se poartă cel puţin din politeţe mai galant cu o doamnă, pe când doamnele între ele nu au probleme de curtoazie. Motivul schimbării este aproape insignifiant, o ceartă pe nişte buticuri, caz în care amândouă aveau dreptate precum în judecata lui Solomon. Dar momentul s-a marcat, un alt PNL-ist a muşcat ţărâna;
5. Ponta numeşte în fruntea secretariatului Guvernului o fată de casă a unor membri PNL care culmea, nu fac parte din apropiaţii lui Antonescu, dar toată mizeria în care aceasta s-a scăldat şi se scaldă, se varsă în capul lui Antonescu, pentru că e membră a partidului său deci de presupus că nominalizarea îi aparţine. Deşi scandalul a izbucnit imediat după numire, Ponta nu s-a grăbit să o demită ca în cazul Diaconu. De ce? Cui foloseşte acest scandal ?
6. Mai nou, fierbinte-fierbinte, Radu Mazăre, primarul Play-Boy se dă la doamna Mariana Câmpeanu, chiar mai dur decât fostul primar al Craiovei Solomon, chiar dacă mai civilizat, dar la el civilizaţia începe la Monte Carlo şi se termină în patul câte unei dansatoare. Până unde se va ajunge? Va mai trânti Ponta un alt PNL-ist la pământ ? E adevărat că nu mai are timp, acum, dar dacă se forţează Mazăre, nimic nu e imposibil. Chiar dacă e de presupus că nu are rost să o schimbe acum, la 3 săptămâni până la alegeri, este clar că DACĂ USL va forma noul guvern, doamna Câmpeanu nu îşi va mai găsi locul pe listă pentru că Mazăre este Mazăre şi Ponta nu prea este bucuros să îl piardă ca aliat pentru că are bani, are prieteni şi are o gurăăăăăăăăăăăăăă;
7.Tot mai multe voci, multe din ARD vorbesc despre o eventuală coaliţie „de dreapta” după alegeri, între ARD şi PNL. De ce o spun acuma şi cine are interes să răspândească acest zvon ? Bineînţeles că nu liberalii, pentru că este ştiut că ARD nu este un anturaj cu care să te lauzi şi încă în plină campanie. Deci, zvonul e aruncat tot pentru discreditarea PNL, face partea din campania electorală. Socoteala e simplă:”Dacă e să cădem noi, atunci să cadă şi duşmanul nostru cel mai de temut!”, spun ARD-ii şi culmea culmilor, nu se referă la PSD, ci la PNL. Interesantă mişcare, frumos mascată . E ca în „bancul” acela vechi cu sărutul lui Iuda. Pe cine pupă azi ARD, mâine trebuie să dispară;
8. Şi ultimul exemplu, cel mai parşiv lucrat, ministrul apărării. Este cunoscută dorinţa acestuia de a rezolva problema pensiilor militarilor, discuţiile avute cu aceştia în repetate rânduri, ca şi aportul acestuia şi al militarilor în rezervă la campania de la locale. Nu pentru acest aport, cât pentru că doreşte, pentru că este el însuşi fost militar şi pentru că a promis, Dobriţoiu încearcă să rezolve problema revizuirii pensiilor. A făcut toate calculele, a pus în repetate rânduri subiectul pe masa guvernului, a participat la discuţii cu FMI s-a prezentat cu toate hârtiile necesare şi calcule de „fezabilitate” până în 2016 arătând că poate asigura ceea ce cere fără eforturi bugetare din afara ministerului, fără a afecta bugetul naţional. Ponta i-a spus că e de acord, l-a făcut să spere, a dat şi el câteva declaraţii pe subiect dar fără a pune punctul pe rană. După ultima discuţie cu FMI, a dat-o iarăşi cotită, ba că FMI vrea dar se împotriveşte, ba că nu e treaba FMI dar nu putem trece peste opinia lor, ba că are bani dar nu ştie de unde, aruncând în final pisica în curtea miniştrilor cărora le cere calculele cu sursele de finanţare necesare. Dar ce a uitat sau nu a vrut să spună domnul Ponta este că Dobriţoiu avea de mult aceste calcule nu numai pe 2012 sau 2013, şi pe întregul mandat de guvernare al viitorului guvern, până în 2016.Miercuri, aflat în campanie la Târgu – Jiu Ponta a declarat :
“Am ridicat problema, a fost şi ministrul Apărării, am ridicat problema calculării greşite a multor pensii militare şi urmează ca, în perioada imediat următoare, să avem exact implicaţia bugetară pentru ca în conformitate cu calculele făcute de Ministerul Apărării – nu e vorba de bani în plus, aşa încât facem toate calculele şi decizia aparţine Guvernului pentru a include acest lucru în bugetul pe 2013. Cei de la FMI şi Comisia Europeană au enunţat o poziţie de principiu, aceea de a nu modifica sistemul stabilit de calculare a pensiilor. Acolo unde sunt calculate greşit sau unde s-au făcut nedreptăţi trebuie să le îndreptăm” Da, una este „trebuie să le îndreptăm” şi alta „începând cu data de … „
Numai că domnul ministru de interne Duşa se face că nu vede, nu aude şi uite aşa nu se va schimba nimic, pentru că Duşa nu vrea să facă calculele iar Dobriţoiu va fi părăsit de rezervişti pentru că a promis şi nu s-a ţinut de cuvânt –deşi nu e vina sa – şi este posibil să nu mai fie votat de unii din rezervişti întărâţaţi şi ei de Dogaru care tot ameninţă cu revolta orb şi surd la ceea ce se întâmplă pe lume, dornic şi el să iasă în faţă, indiferent cum şi să îşi primească cotizaţiile de sindicat.
De asemenea, premierul admite pentru prima oară că FMI nu doreşte modificarea sistemului de calculare a pensiilor şi din câte se vede nici el nu dă în brânci pe această idee, deşi la Ministerul Apărării Naţionale se lucrează la o nouă lege a pensiilor militare care să readucă aceste pensii în rândul celor ocupaţionale, legate de soldele militarilor şi nu de punctul de pensie. Este evident că Ponta nu este pe aceeaşi linie cu Dobriţoiu, iar jocul pe care îl face acum se înscrie în linia politică de discreditare a miniştrilor PNL. Întrebarea este dacă o face intenţionat sau este pur şi simplu manevrat? Ce spuneţi domnule Ponta? Sunt acestea simple coincidenţe, şicane de rangul doi sau semne de ruptură? Nu vă mai plac ochii lui Crin?
Foarte buna analiza, domnule Neacsu! Multumesc!
Premisa de la care pleci este că ceea „ce-i mâna pe ei în luptă” este opoziția la Băsescu. Dacă este corectă, atunci USL va sta unită cât timp va exista Băsescu, indiferent de șicane ori aranjamente personale, că nu sunt coincidențe. La o extremă, am putea crede că cei doi leaderi au făcut deliberat pe inepții în afacerea referendumului, tocmai ca să nu pice Băsescu înainte de algerile generale, pentru că s-ar fi destrămat Useleul chiar atunci.
Dacă premisa unirii antibăsiste este greșită, atunci USL există ca un aranjament clasic de a pune mâna pe puterea în stat și de a face ce vor ei cu ea și cu statul, la fel ca toate celelalte aranjamente, uniuni, coaliții, alianțe politice de până acum. În această alternativă, toate aceste frecușuri pe care le-ai identificat corect nu sunt altceva decât zbateri interne pentru așezarea pe fotolii cât mai confortabile la masa cu bucatele Țării, pentru hrănirea propriilor burdihanuri. Cântecul de sirenă al PDL sub balconul peneliștilor înseamnă că ei, băsiștii, cred că această variantă este cea adevărată.
Este adevărat că flamura antibăsistă aduce mulți mai mulți alegători decât lupta goală pentru puterea discreționară și împotriva populației majoritare. Deci, asta va fi flamura sub care se va duce campania electorală, indiferent de adevăratele motive ale existenței USL.
Adevărata întrebare nu este dacă sau când se va sparge Useleul, ci, vorba domnului Băsescu, ce câștigăm sau ce pierdem noi, alegătorii și cetățenii, din asta?
Hari, Corect punctul tau de vedere, este o completare sau continuare pe care nu am vrut sa merg pentru ca inevitabil venea intrebarea pe care ai pus/o tu si care nu este deloc mobilizatoare. Am vrut doar sa dau de gandiut, cine are minte sa priceapa. Dar in nici un caz raspunsul sau solutia nu trebuie sa fie „nu ma intereseaza, cu Basescu sau fara el e la dfel. Diferenta e imensa. Nici un alt partid , nici un alt presedinte nu va mai reusi sa isi subjuge toate puterile in stat cu a facut acest tradator de tara.
Exista si varianta c a ponta sa fi acceptat conditiile lui Barroso ca sa nu fie Antonescu presedinte .
Sigur, domnul Băsescu este profund malign pentru România și românii cinstiți. Cum, sigur, dacă există o coaliție politică care să îl dea jos, ea trebuie sprijinită cu toate mijloacele. Dar, există o asemenea coaliție? Nu cumva ideea de antibăsism a apărut la USL din calcul electoral și nu din dorință de reparație politică și socială?
S-ar putea ca observația ta, Marine, despre domnul Crin Antonescu să fie mai importantă decât simplul aranjament al Useleului, că unul ia guvernul și altul ia președinția. S-ar putea ca partea cu președinția să fie doar de „văzul lumii”, ca să dea sens uniunii antibăsiste, în realitate nefiind niciodată vorba de domnul Antonescu ca președinte de România. Pentru că, dacă ar fi fost, ar fi avut și echipă de lucru la Cotroceni și nu ar fi trebuit să improvizeze pe loc. Ar fi avut și un program prezidențial, chiar și numai pentru o lună, și nu ar fi trebuit să se bâlbâie ori să rămână ancorat la partidul său, ceea ce a fost foarte nepresidențial. Ca să nu mai vorbesc de cele două „teze” antonesciene, una cu monarhia și alta cu președintele ales de Parlament, amândouă după modificarea Constituției.
Eu zic toate astea nu în scop demobilizator, ca să nu mai meargă lumea la vot. Din contră, zic astea cu scopul de a se canaliza eforturile populare anti-Băsescu spre succesul real și previzibil.
,,Exista si varianta c a ponta sa fi acceptat conditiile lui Barroso ca sa nu fie Antonescu presedinte . „”
PMT Ce gogomanie ! Antonescu nu este numit presedinte de cineva !! El va candida ca oricare altul si daca poporul il stampileaza ,poa sa se dea Barroso cu curu de asfalt ! Mare gogomanie la un ,,hanalist multilateral dezvoltat !!
Hari, sa fiu sincer, nimic nu mi se pare imposibil.Dar nu cred ca ar fi intrat Antonescu in jocul asta numai ca sa castige ce , sa castige mai multe locuri in parlament pentru hotii de partid? Nu cred , desi, daca ma gandesc ca Becali a fost primit in partid cu riscul de a cadea in derizoriu, pentru un milion de euro, parca as zice ca e posibil, dar totusi, eu cred ca el spera sa afie ales presedinte, dar nu a fost pregatit in vara, l-a luat prin surprindere sau poate nu a vrut sau poate a fost santajat. Cine stie .
Cezare, ti-am spus sa te potolesti. Stai departe de mine .
Impartirea asta pe ideologii a partidelor de dreapta si stanga se reduce la faptul ca unii fura cu mana dreapta ceilalti cu mana stanga. Nu vad cum niste comunisti inraiti si turnatori la securitate peste noapte s-au trezit ca i-a lovit ideologia liberala, diferenta intre simulacrul de ideologie liberala adoptat de asa zisa dreapta romaneasca si o ideologie liberala occidentala este ca diferenta intre tambal si pian. Politicieni de marca de dreapta, tovarasii Basescu, Boc, Ungureanu si o liota de politruci comunisti si turnatori la securitate.
Daca Boc si mai ales Ungureanu sunt politicieni de marca, eu sunt Alexandru cel Mare. Cine e ungureanu ? Un cocalar ajuns din lingau si turnator, prim ministru pentru singura calitate, obedienta si pentru ca e sprijinit de evrei. Asta nu face din el un mare politician ci doar un mare vierme. Dar nu orice vierme mare este Anaconda.
Tovarasul Ungureanu, eu nu iteleg de ce astia de la TV i-au zis Unguianu, lipsa de imaginatie, nu puteau pur si simplu sa ii zica Alifie?
Avea nevoie de ea cat a stat aplecat de unde si apetenta pentru alifii si unguente