DECIZII ALE SENATULUI PRIVIND PENSIILE MILITARE

Categoria Despre Armata

În data de 19.02.2013 Senatul României a luat două decizii în ceea ce priveşte personalul militar, după cum urmează:

1.

DECIZIE SENAT PTR MODIFICARE l80/1995 DIN 19.02.2013

L315/25.06.2012

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare. (articol unic, cu 63 modificări) – respinsă de Camera Deputaţilor – vot pe raport şi vot final

Raport: Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională

Caracterul legii: organică

Decizie: cadrele militare pot fi mentinute in activitate si dupa implinirea varstei standard de pensionare, dar numai pana la 60 de ani, cu aprobarea anuala a conducatorului institutiei, au decis, ieri, 19.02.2013, senatorii. Ei au adoptat, cu 118 voturi *pentru* si 18 *impotriva*, initiativa legislativa de modificare a Legii 80/1995, initiata de un grup de parlamentari PSD si PNL.
2.

In contextul in care pensia anticipata se poate acorda doar persoanelor care au un stagiu de cotizare mai mare cu cel putin 8 ani fata de stagiul complet de cotizare, o noua propunere legislativa considera injusta obligatia ca persoana care solicita pensia anticipata sa aiba cu cel multi 5 ani mai putin decat varsta standard de pensionare.

Se mentioneaza astfel ca exista situatii in care persoanele sunt obligate sa munceasca in 3-5 ani pentru a beneficia de pensia anticipata.

Se propun astfel urmatoarele modificari, adoptate deja de Senat:

Articol unic. – Alineatul (1) al articolului 62 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Art. 62 – (1) Pensia anticipata se cuvine, inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege.”

Proiectul de lege a fost emis pentru modificarea alin. (1) al articolului 62 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

19 Raspunsuri la DECIZII ALE SENATULUI PRIVIND PENSIILE MILITARE

  1. LICA

    Nu s-a recalculat si nu s-a revizuit nimic nicio pensie militara! Pur si simplu ni s-a desfiintat dreptul la pensie militara in cursul derularii lui! Ori astfel de lucruri se pot intampla doar in Coreea de Nord sau in Cuba, nu intr-o democratie! Este deviatie completa de la democratie! Am mai spus cum se procedeaza in alte state la schimbarea legislatiei si ce inseamna ca o lege actioneaza doar pentru viitor.
    Am dat de nenumarate ori exemplu din SUA. 2 militari in activitate, unul intrat in sistem pe 07.09.1980 si altul intrat in sistem pe 08.09.1980, au pensii calculate dupa legi diferite! De ce asa? Cei intrati in sistem pana la 08.09.1980 au luat la cunostinta la intrarea in sistem, ca la incheierea carierei de minim 20 de ani, vor avea pensie militara calculata dupa ultima solda. Cei intrati in sistem dupa 08.09.1980 au luat la cunostinta la intrarea in sistem, ca la incheierea carierei de minim 20 de ani, vor avea pensie militara calculata dupa media ultimilor 3 ani. Statul american si-a respectul angajamentul pana la capat! La acesta ora, 2 militari activi americani pot avea 2 pensii calculate diferit, acea singura zi fiind diferenta. Aceasta este democratie! Statul isi respecta angajamentele fata de cetateni, nu se apuca sa rascoleasca tot sistemul pentru de dragul uniformizarii comuniste si nici cetatenii nu pot carai ca de ce unul are dupa ultima solda si altul dupa ultimii 3 ani, intrucat au intrat in sistem dupa pachete legislative diferite, pe care le-au acceptat!
    Institutia Av. Poporului a precizat foarte clar ca NU S-A RECALCULAT nicio o pensie MILITARA din simplul, dar extraordinar de grav, acela ca PENSIA MILITARA A FOST DESFIINTATA! Ori nu se poate RECALCULA ceva care nu exista! Doar daca s-ar fi recalculat PENSIA MILITARA ramanand insa in continuare tot PENSIE MILITARA, ar fi fost RECALCULARE! Pur si simplu S-A DESFIINTAT UN DREPT! Daca tu ai dreptul sa ai masina si da statul o lege prin care nu mai ai voie sa ai masina, ci doar bicicleta, nu inseamna ca ti-a redus dreptul de avea masina prin transformarea ei in bicicleta, ci ti s-a interzis dreptul de a avea masina! La fel e si la RECALCULARE. RECALCULARE NU POATE EXISTA DECAT IN BAZA ACELEIASI LEGI! Ori noua ni S-A DESFIINTAT dreptul la pensie mlitara, nu ne-a fost redimensionat sa vorbim de RECALCULARE!

  2. Cetatea platitor de taxe

    Aici se va ajunge…explicatie clara :
    – L. 119 este neconstitutionala si incalca recomandarile jurisprudentei europene intrucat a desfiintat dreptul la PENSIE DE SERVICIU. Institutia Av. Poporului precizeaza clar ca dreptul la pensie de serviciu este un drept, cel la pensie in sistem public este alt drept la fel cum si pensia in sistem privat este un alt drept. Sunt 3 drepturi diferite, iar cel la PENSIE DE SERVICIU NU A FOST NICI DIMINUAT, NICI RESTRANS, CI A FOST DESFIINTAT. Interpretarea cum ca desfiintarea dreptului la pensie de serviciu nu a incalcat dreptul la pensie, intrucat exista si drept de pensie in sistemul public este eronata. La urma urmei mai exista si dreptul la pensie in sistem privat. Cu o astfel de interpretare cum ca prin desfiintarea dreptului la pensie de serviciu nu s-a incalcat dreptul la pensie, de maine se poate abroga si dreptul la pensie in sistem public, intrucat mai exista si drept de pensie in sistem privat, nu? Ori o recalculare/revizuire a pensiilor din sistemul public dupa regulile sistemului privat (inseamna pensii cu cuantum zero, dar dreptul exista) este acelasi lucru cu ce s-a intamplat cand s-au recalculat/revizuit pensiile de serviciu, dupa regulile sistemului public. Deci, problema este L. 119 care a desfiintat dreptul la pensie de serviciu.

  3. anna

    ..in concluzie ce e de facut ca de minciuni m-am saturat…pentru neinitiati in stiinte juridice discutia de la SENAT este ZERO BARAT sau MULTIME VIDA…nu se va modifica nimic….RAMANE TOTUL LA NIVEL DE DISCUTII…

  4. fane

    ce s-a promis inainte de alegeri, nu au s-a facut ! aceiasi marie cu alta palarie ! -vorbe goale ! -ma simt inselat ! – rusine !!

  5. Nicolae

    Legea asta a pensiilor e o porcarie. Prima lovitura a fost ca nu s-a reusit sa fie o Lege unica a pensiilor. Magistratii au reusit din prima sa se separe, ulterior si Curtea de Conturi. Legea nu e unica nici in propriul continut. A fost nevoie sa se faca separatie in calcularea pensiei pentru militari. Implicit se recunoaste existenta unei categorii care face exceptie. Singura mare realizare e introducerea principiului contributivitatii in conditiile in care nimeni nu a cotizat. Si s-a renuntat la principiile sistemului militar privind ierarhia gradelor si a functiilor. Asa au aparut exceptiile super. Un maistru militar obtine, legal, o pensie de 9600 lei, valoare la care solda lui nu putea ajunge niciodata. Acesta e un motiv super temeinic de a considera aceasta Lege un REBUT al legiuitorilor

  6. Nicolae

    Primul ministru a precizat ca nu se vor recalcula pensiile militare. Corect. In momentul de fata nu exista pensii militare. O eventuala Lege a pensiilor militare se poate adresa numai pentru viitor. In eventualitatea ca unii pensionari ar beneficia de o pensie mai mare prin aplicare unei asemenea Legi (cei ce au pierdut prin aplicarea principiului contributivitatii) vor avea posibilitatea sa ceara, individual, recalcularea pe baza sistemului cel mai avantajos.

  7. Ion

    Sant pensionar si am 57 de ani si nu mi sa calculat pensia de batranete avand stagiu complet si mi se plateste tot pensie anticipata de ce

  8. HUMOR NEGRU

    25 martie 2013, 17:48

    indianu spunea…
    Astăzi am fost chemat la CMZ să mă anunţe că sporurile acordate au fost eronate şi că îmi vor face o nouă decizie în care să corecteze greşeala.Eu nu înţeleg un lucru: cum s-a ajuns aici? s-au făcut o mulţime de falsuri şi uz de fals şi tot nu răspunde nimeni.
    Ei mi-au adăugat acele sporuri pentru alte condiţii ca împreună cu stagiul ulterior de cotizare să se apropie de cuantumul vechi, dar aşa cum am mai arătat eu am contestat decizia în care erau adăugate aceste sporuri şi nimeni nu mi-a răspuns. In ce ţară trăim fraţilor? că nu e posibil să nu ai certitudine a zilei de mâine. Anul trecut ziceau că au bani pentru ca toţi cei cu pensiile diminuate să le fie păstrate în plată, apoi că să caute şi pentru MAI, apoi că nu aprobă FMI, apoi că trebuie un fond de solidaritate , ce mai urmează? Dacă voi toţi ceilalţi aveţi impresia că pensiile voastre sunt bătute în cuie, ei bine vă înşelaţi, mâine s-ar putea să nu le mai aveţi.

  9. unicul....

    Sunt si eu unul din cei ce a fost”executat” de BASISTI .Din punctul meu de vedere si al rudelor pe care le am ,multi din ei militari,orice ar face nu pot decit tot sa ne propuna minciuni.Eu consider ca nici cu procesele ce au loc nu se face nimic sa ne „reabiliteze” cineva din punct de vedere profesional (ex functii).Guvernantii actuali trebuie sa se puna de acord si sa dea actul normativ cu care ne-au pacalit initial in august 2012 si postat.

  10. unicul....

    Sunt si eu unul din cei ce a fost”executat” de BASISTI .Din punctul meu de vedere si al rudelor pe care le am ,multi din ei militari,orice ar face nu pot decit tot sa ne propuna minciuni.Eu consider ca nici cu procesele ce au loc nu se face nimic sa ne „reabiliteze” cineva din punct de vedere profesional (ex functii).Guvernantii actuali trebuie sa se puna de acord si sa dea actul normativ cu care ne-au pacalit initial in august 2012 si postat pe internet.Astept o iluminare …………………….

  11. fane pompierul

    precizari la pensiile militare :
    -in mass-media sa nu mai apara neavenitii care habar nu au , care nu au facut nici armata ;
    -statul avea obligatia sa plateasca contributia la pensie pentru militari,cand a trebuit sa contribuim, am contribuit-conform legii;
    -de ce instantele de judecata nu admit expertizele la recalcularile si revizuirile pensiilor ? – nu cumva este ordin de la putere? si atunci justitia mai este independenta asa cum se trambiteaza ?
    -daca sunt erori de calcul in decizii de ce casele sectoriale nu le indreapta ? – se vrea cu tot dinadinsul cearta, ura, intimidari, linsaje mediatice, etc.
    -cum putem spune ca suntem un stat de drept cand cei de la putere nu respecta legile ?

  12. capraru nicolae

    Oare de cata incosntienta si nerusinare au nevoie unii oameni care au profitat de haina militara ca sa ne injoseasca pe noi militarii adevarati, continuand sa cerseasca pensii favorizate in raport cu cetateanul roman ( as mentiona aici parintii, copiii, rudele, dascalii, etc) ? De ce sa-mi fie mie rusine de semenii mei, pentru care am jurat sa-mi fac datoria atunci cand am intrat in randul armatei romane, pentru ca indivizi inconstienti, nedemni de a-mi fi colegi, fara sa-si riste vreodata viata sau sa fie prezenti pe vreun front, cer dreptul de deveni o clasa moderna de expoatare a cetateanului roman?
    Sa respectam cum se cuvine pe cei care si-au riscat cu adevarat viata, pe cei care s-au jertifit si cu demnitate si onoare sa cerem drepturi asemeni romanului de rand care toata viata a muncit ca sa ne tina in spate si pe noi.

  13. capraru nicolae

    Dl Fane Pompagiu’
    Cu respect va intreb, cate ore pe luna va expuneti dv salopeta militara in fata gloantelor ?
    Cu ce drept va permiteti dv sa va considerati militar ca cei de la ministerul apararii nationale?
    Pe ce front v-ati riscat viata?
    De fapt cum ati devenit dv militar in conditiile in care internetul plin de caziere cu examene fraudate, iar inspectoratele teritoriale colcaie de sotii, copii, nepoti si f multi netoti ai unor pompagii parveniti „militari”
    Nu cumva inspectoratele astea teritoriale pt situatii de urgenta ar trebui sa fie niste servicii in slujba comunitatii?
    Cum iti permiti dumneata domnule pompagiu sa te numesti militar? Am senzatia ca de cand esti in salopeta igsu ai mentalitate de nobil feudal in varianta secoluluiXXI

  14. meresiev

    Citind mesajele camarazilor, chiar si pompieri, inteleg ca in tara asta, acum dupa 2 mandate basiste – portocalii, Presedintele – prim infractor al tarii a reusit sa ne dezbine atat de rau incat a disparut orice urma de toleranta intre oameni, inclusiv intre cei pe care-i apropie o cariera, a disparut orice urma de ratiune negand apartenenta la armata romana a urmasilor capitanului Zaganescu, negarea apartenentei la armata romana a fostilor colegi din scolile militare – sa nu uitam ca foarte multe promotii de ofiteri pompieri au fost formati la Nicolae Balcescu, la Sibiu, multi la Mihai Viteazul si Basarab I, la Pitesti, a fostilor camarazi de la Protectia Civila. Si daca ne referim la pompieri trebuie sa nu uitam ca atunci cand noi ceilalti militari faceam aplicatii la Babadag, Capu Midia, Cheile Rasnoavei, sau oriunde in tara asta, in agricultura, la irigarii, la canal, la Casa Republicii, in minerit sau in orice alte domenii pompierii erau operativii care luptau zi de zi cu flacarile, salvau bunuri si vieti. Situatia si familiilor de pomieri, daca suntem obiectivi s-a regasit si se regaseste peste tot in armata romana, in majoritatea armelor si indeosebi acolo unde sunt unitati si subunitati independente mici. Stimati camarazi, eu consider ca, in prezent, problema cea mai importanta a noastra, a pensionarilor militari indiferent de provenienta MApN, MI sau servicii este stergerea identitatii, stergera apartenentei la armata romana si includerea noastra in aceeasi categorie cu militarii in rezerva de genul caporalului – general Ontanu, Turcescu, Ungureanu … a fostilor maistrii militari si subofiteri deveniti, fara a fi veterani de razboi, peste noapte colonei si generali. Problema noastra este acest nou sistem de pensii care in mod abuziv ne-a fost impus ignorandu-se si practic negandu-se activitatea noastra ca ofiteri, maistrii militari si subofiteri activi ai armatei romane. Problema noastra, a pensiilor noastre, care nu mai sunt pensii militare, consta in faptul ca structurile abilitate sa le recalculeze si alti re … au facut-o in bataie de joc, pentru unii nu chipurile nu au gasit documente si le-au aplicat prevederile anexei din ordonanta, pentru altii s-au luat in calcul partial grupele de munca, sau pur si simplu le-au ignorat activitatea pentru care beneficiau de spor pentru grupa de munca, altora le-au luat in calcul venituri cu mult inferioare celor prevazute in anexa la ordonanta, si nu trebuie ignorat faptul ca raspunsurile la contestatiile facute de cei cu pensii diminuate, in general au fost in defavoarea lor, desi au fost numeroase situatii in care unui pensionar i-au venit pana acum, fara nici o justificare corecta 3-5 decizii, care difera intre ele, dar tot defavorabile pensionarilor. Totodata, nu trebuie uitat ca nedreapta justitie romaneasca si-a batut joc de noi in instante, ne-a tot plimbat pe la sedinte de judecata, fara sa ia in calcul cel putin principiile de baza ale dreptului, fara sa ia in calcul erorile vizibile din documentele prezentate de reclamant. O problema serioasa in problema pensiilor militare este si schimbarea raportului intre pensiile ofiterilor cu grade superioare si subofiterilor existand numeroase situatii in care ofiteri si subofiteri care s-au aflat in raporturi de subordonare sa fie diferentiati la pensie de 50 – 100 lei in plus sau minus, nu ma refer la exceptii in care un maistru militar sau subofiter are pensia de 2 – 3 ori mai mare decat un ofiter. Subofiterii, maistrii militari nu au de ce sa se simta jgniti de un cuantum al pensiei mai mic decat al fostilor comandanti. Asa este in toata lumea si asa a fost in toate timpurile. Ei au fost avantajati de cresteri si nu inteleg cum, dupa parerea mea intentionat, fiind majoritari si ca o diversiune pentru a rupe coeziunea intre militarii pensionari, si pentru a demonstra ca in majoritatea lor, pensiile militarilor de cariera pensionati, au crescut. Actiunea a fost concertata pe baza principiului dupa care presedintele infractor si demis conduce Romania – DIVIDE ET IMPERA. Acum, se tot vorbeste de o noua lege a pensiilor militare. Ministrul Apararii mi-a creeat impresia unui om serios care nu arunca cu vorbe si cred ca incearca solutii de rezolvare a pensiilor diminuate. Nu cred ca am vazut acest proiect, dar din toate discursurile pe care le-am auzit totul pare, in mod jignitor pentru pensionarii militari, ca pe ceva nemeritat si numai pentru a respecta un principiu care a mai fost aplicat si nu ca pe un drept. Este cu atat mai jignitor cu cat nu se pune problema reverificarii pensiilor majorat, in conditiile in care in spatiul public s-a vehiculat intens ideea unor cresteri incorecte, dar neprobate. Statul, daca nu vrea sa nedreptateasca pe nimeni prin noua lege are, cred, mai multe solutii. Una, cea mai simpla: prin revenirea la pensia militara, se presupune revenirea la formula de calcul din L 164. In acest caz, probabil unele pensii din cele crescute se vor diminua. Prin lege, incepand cu punerea in aplicare a noii legi, se poate restitui suma pierduta pe timpul guvernarii de trista amintire, sau nu; restituirea se poate face o in scurt timp dupa primirea noii decizii, sau in mai multe rate. In cazul in care noul cuantum al pensiei este mai mic decat cel primit potrivit OUG 1, i se stabileste noul cuantum iar ceeace este in plus primesc ca un supliment care va dispare, in timp, pe masura ce vor fi majorate pensiile, majorarea fiind luata din supliment. Nu cunosc continutul noii legi, dar dupa comentariile din mass media se pare ca se doreste nu o reparatie reala ci o diminuare a efectelor.
    Sa asteptam cu incredere dar nu cu mainile in san, sa anulam micile neintelegeri, sa anulam divergentele creeate de vechii guvernanti si mentinute de actualii guvernanti, sa fim uniti din nou, pentru ca numai uniti ne putem apara drepturile. Totodata, nu trebuie sa uitam ca am fost aruncati de vechii guvernanti in gura lumii, ca am fost terfeliti cu toti de apelativul nesimtita atribuit pensiilor noastre, in conditiile in care acei guvernanti au creeat cu adevarat pensii nesimtite (gen Augustin Zegrean).
    Imi pare rau daca am plictisit, daca am scris ceva prin care am deranjat pe cineva si in final fac din nou la unitate pentru drepturile noastre, impotriva celor care ne-au dezbinat.

  15. militarul CAP-ist

    Dupa cum s-a mai discutat, in leg. cu pensiile crescute , scazute, cine pierde cine castiga….se inceteaza orice discutie si toata lumea militara e multumita..se poate face f. SIMPLU..optional, prin cerere scrisa, fara alte re, re calculari., la aparitia ulterioarei legi a pensiilor militare 2014. Unii raman cu civilii la val. punct….altii asemanator legii 164/ pe noua lege…fiecare cu ce-i convine.
    Hasta la vista. baby.

  16. mihai

    cand apare ce am scris anterior ..cat timp dureaza cenzura?

  17. mihai

    am scria o propunere pentru viitoarea lege , cand o moderati?

  18. mihai

    deci in lege sa se prevada 10 ani in armata cu grupa speciala sa se poata iesi la pensie la varsta comform tabel ..se evita somaj armata

  19. luminita

    asa are dreptate dl mihai , 1o ani in conditii speciale cu program de mare uzura reprezinta ca si cum ai muncit 20 de ani mai ales cei care au lucrat la sts cu program 12 ore cu 24 cu catile la urechi pana le-a distrus capul .. si unii nu au mai rezistat si au plecat mai devreme fara sa caute ca unii sa obtia pensie medicala asa ca ganditi-va si la ei

Statistici T5