Mamele

Categoria Opinii

mamele

Zilele astea a fost 8 martie. A fost o infuzie de mame la televiziuni de ziceai că a venit 8 Martie mai devreme cu o săptămână.

Cine nu a fost pregătit a udat ceva batiste privind mamele unor personalităţi marcante prezentându-şi progeniturile în cele mai roz culori de ai fi zis că este concurs ori something..

Văzând concursul de mame pe sticlă am butonat cu înfrigurare căutând-o pe mama mamelor, cea mai cunoscută mamă din România, mama lui Ştefan cel Mare. Eram tare curios să aflu şi eu cum era Ştefan cel Mare când era mic, cum a reacţionat la primul ipod, la prima motocicletă rusească sau la primul tătar spânzurat sub stejarul din Borzeşti, dar povestit de mama sa, nu de Ureche sau Costin că ăştia erau din alte partide şi nu poţi pune bază pe sondajele lor de opinie. Nu a fost să fie, oricât am căutat nu am găsit nici o televiziune interesată de mama lui Ştefan cel Mare aşa că m-am mulţumit iniţial cu mama Cămătarilor. Înduioşător, ravisant, pur şi simplu epocal. Nici mama lui Jack Spintecătorul nu şi-ar fi prezentat copilul în culori mai frumoase. Cum să nu rezonezi aflând cum mama acestor doi ursuleţi Panda ne povestea cum le lua ea apărarea şi îi bătea pe romii ăia răi care se luau de puişorii ei plecaţi după recuperare? Priveam pozele lor, doi zdrahoni cu cefe de taur, şi mi-i închipuiam puşi la pământ şi bătuţi câineşte de vreun datornic costeliv care nu avea cum să plătească dobânda de 200% şi dădea cu fălcile în pumnii lor firavi, până venea mama lor, cămătăreasa, şi îi salva, aşa cum veneau indienii  lui Winnetou pe vremuri şi îl salvau pe Old Shatterhand care terminase gloanţele.

Am crezut că leşin când mama puilor de leu a mărturisit crezul familiei Balint: ”decât să le duc flori la cimitir, mai bine pachet la puşcărie!” Sublim, un îndemn demn de o familie de cămătari  pacifişti . Bineînţeles că băieţii aveau şi ei un principiu pe măsură: „decât să plângă mama noastră, mai bine să plângă mamele lor!” Orice alte cuvinte sunt de prisos, peste o asemenea filozofie de viaţă nu ai cu ce să vii, nu îi poţi contrapune nimic, păleşte tot. Până şi mama proceselor mediatizate, cea care cum apare un caz mai bănos sau care o poate scoate pe sticlă apareşi ea  în peisaj, o menţionez aici pe renumita avocat Iacob care bineînţeles că trebuia să sară în căruţa cămătarilor, până şi ea a rămas plină de admiraţie, suspinând tremurat când mama ursuleţilor povestea cum a făcut ea primii cocoşei din lapte de bivoliţă şi cum veneau datornicii pe care cămătăreasa îi ajuta „pro bono” cum mai pledează şi mama Iacob câte un profesor violator care poate aduce multe apariţii tv, să aducă banii şi „o floare acolo, sau un purcel”. Întrebată cu ce procent dădea tatăl dumneaei camătă, mama Balint nu a ştiu să spună dar din o floare şi un purcel, tatăl ei număra cocoşeii de aur cu găleata. Bun aşa. Ca să fie tacâmul complet, mama Iacob a început să pledeze rar, cam cum vorbeşte Eba când editează cele câteva cuvinte pe lună de care e în stare şi încearcă să ne convingă că cei doi ursuleţi sunt de fapt victimele datornicilor iar cel care le datorează bani este un căpcăun. Bineînţeles că există nişte înregistrări ale unor discuţii „neacademice” între ursuleţi şi datornic, dar nu e aşa trebuie să înţelegem că la ei în cartier nu se vorbeşte ca la Oxford, iar nişte ameninţări cu moartea nu reprezintă nimic pe acolo pe unde au crescut ei, deci nu pot fi puşi la zid pentru atâta lucru. Mă întreb pentru câţi cocoşei pledează doamna Iacob Pro Bono? Dacă mai ţinea emisiunea riscam să cred că doamna Iacob era mama celor doi mieluşei, nu doamna Balint. Păi mai avea puţin şi ne spunea că leii şi urşii din ranch-ul  familiei erau folosiţi la un program de socializare în care datornicii probabil erau îndemnaţi să iubească animalele,  să comunice olfactiv cu leii, iar aceştia erau îndemnaţi să se iubească cu cei care erau „înscrişi în program”. Păi asemenea activităţi ar fi putut continua şi în puşcărie ca să dovedească buna purtare şi activităţi în folosul colegilor de celulă, cu mai mare succes decât Sudoku.

Dar asta nu a fost tot. Pe alt post, altă mamă, la fel de iubitoare, la fel de sensibilă, la fel de protectoare îşi prezenta progenitura, nimeni altul decât premierul Victor Ponta. Să fi fost o coincidenţă, sau a fost ziua mamelor de iubitori de oameni? Nu ştiu, dar coincidenţa, apropierea este pe undeva justificată. Şi unul şi alţii sunt arătaţi cu degetul dar se consideră nevinovaţi şi au apelat la mamele lor pentru o clătire sentimentală, o campanie lacrimogenă care să mai atenueze din imaginea şifonată. Dacă la cămătari este de înţeles, în ceea ce îl priveşte pe premier, campania poate surprinde, este o recunoaştere a faptului că se simte vizat şi a epuizat orice alte mijloace personale de convingere. O să spună domnia sa că nu a avut habar, că mama este majoră şi a venit fără ca el să ştie, dar pozele de familie prezentate pentru a o surprinde pe mama Ponta, arată o colaborare a realizatorului emisiunii cu micul Titulescu. Mie mi se pare nu numai jenant dar chiar mi s-ar părea un gest de laşitate să o aduc pe mama să poarte o luptă care îmi aparţine. Este ca şi cum un soldat şi-ar trimite mama pe front în locul lui, pentru că  el nu mai face faţă.  Şi când mă gândesc că au trecut abia 8 luni de guvernare. Ce va face domnul Ponta peste doi ani, sau nu îi va apuca?

De la doamna Ponta am aflat ce copil cuminte a fost Victoraş şi cum a ştiut el de mic că se va face ministru. E adevărat că prima dragoste a fost sutana, căci fiind copil precoce, Victoraş a sesizat imediat  ceea ce Ştefan a Petrei aflase abia la maturitate şi anume că popii iau şi de la vii şi de la morţi şi nu dau la nimeni.. socoteală. Probabil asta şi multele pomeni îl îndreptaseră către biserică. Numai că, crescând, a realizat că e mai bine să te bagi în politică, că şi acolo poţi să iei tot fără a da socoteală, şi poţi lua şi de la vii şi de la morţi şi de la activi şi de la pensionari şi de la bugetari şi de la privaţi şi de la laici şi de la mireni. Păi cu aşa perspective cine ar mai fi stat la îndoială? Şi bomboana pe colivă, ca să fim în ton cu înclinaţiile precoce ale lui Victoraş,  era faptul că dacă apucai să fii prim ministru, te puteai considera Dumnezeu în persoană. Aşa că a început domnia sa să lupte, a intrat prima oară în PNL, dar pentru că nu l-a băgat nimeni în seamă, le-a întors spatele şi a intrat în PSD. Aici s-a dus lângă Năstase, dar nu a mai putut să îi întoarcă spatele că a aflat că e foarte periculos, aşa că a rămas lângă el până i-a întors partidul spatele şi abia atunci după ce a văzut gratiile între el şi Adi, s-a lepădat de el. Dar pe PNL-işti nu i-a uitat şi şi-a jurat în barbă să îi încalece pentru că nu l-au băgat în seamă. Şi uite că i s-a împlinit dorinţa. Nu e el mare în PNL dar face cu foştii colegi de partid ce vor muşchii lui şi nu cârâie nici unul, îi ciugulesc toţi din palmă. Asta da răzbunare.

Ce mai aflăm despre Victoraş? Păi realizatorul a pus o întrebare să spunem uzuală şi a primit un răspuns la care nu m-aş fi aşteptat cu toată imaginaţia mea de peştişor. Întrebată care este cea mai mare calitate a premierului, mama Ponta a dat un răspuns pe care cel puţin un român nu ar fi pariat: NU ŞTIE SĂ MINTĂ ŞI NU TRĂDEAZĂ. Încerc să îmi închipui cum ar fi reacţionat Băsescu la Cotroceni cu ochii pe televizor şi mâna pe paharul cu Whisky. Cred că la un asemenea răspuns i-ar fi rămas cubul de gheaţă în gât. Acum nu că aş fi fan Băsescu, dar toată lumea ştie că Băse a spus despre Ponta că minte, şi când doarme… Antonescu. Ei bine, să spui despre un om a despre care se spune că minte şi în somn, că are ca principală calitate faptul că nu minte, mi se pare o greşeală tactică de grădiniţă. Acum nu că aş fi pro Băsescu, dar la acest capitol tind să cred ce spune Băsescu nu pentru că spune el ci pentru că spune Ponta. Iată ce spunea despre pensiile militarilor în plină campanie electorală:

  • „Celor 2,2 milioane de pensionari trebuie să li se ceară scuze, să li se repare prejudiciul cauzat prin incompetenţă şi ticăloşie”-martie 2012
  • „exista încă o problemă discutat în cadrul USL şi pe care o voi discuta la nivel guvernamental cu Ministerul de Finanţe si Ministerul Apărării. Trebuie sa putem să găsim o soluţie pentru pensiile militare, atât cele din sistemul Apărării Naţionale cat si cele din celelalte sisteme, sistemul de Securitate Naţionala si MAI.”-octombrie 2012
  • ” Problema acelor pensii de ofițeri, 30.000 militari și foști ofiţeri, care în mod nedrept li s-a calculat greșit pensia și să ne ținem de cuvânt să le facem dreptate cum am făcut celorlalți. Să vedem în cât timp putem să dăm ceea ce guvernul trecut a luat în mod greșit. Nu e vorba de cantitate, ci e vorba de a face dreptate” – noiembrie 2012
  • “Despre pensiile militarilor, ministrul Apărării trebuie să vină – e în discuţii cu sindicatele care îi reprezintă pe cei care au avut de pierdut în urma recalculării – şi urmează să vină cu proiectul legislativ. (…) Va veni ministrul Apărării, după ce termină toate discuţiile, pentru că, am spus de multe ori, 90% dintre pensionarii militari au avut de câştigat în urma recalculării, cei 10% în mod nedrept au avut de pierdut şi atunci, trebuie găsită o soluţie prin care să nu-i afectezi pe cei 90%” – Iulie 2012
  •  la votarea legii pensiilor prin renumita numărătoare Anastase, spunea:
    „Abuzul în serviciu, falsul şi uzul de fals oricum au fost comise. PSD oricum va depune plângere penală împotriva Robertei Anastase”
  • „Daca Traian Băsescu va promulga legea pensiilor, adoptată prin fraudă de Roberta Anastase la cererea sa personală, voi solicita PSD, PNL, PC, UDMR şi minorităţilor să începem procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu din funcţie. Dacă promulgă legea adoptată prin fraudă, va încălca articolul 80, alin. 2 din Constituţia României. Există toate temeiurile constituţionale să pornim suspendarea”spunea Ponta în septembrie 2010.

Acum să vedem ce spune în 2013 când s-a văzut cu sacii în căruţă:

„Dar mesajul meu este foarte clar: nu se pune problema în acest moment şi nici în viitor să luăm de la capăt toate pensiile militare”

 

Deci toate promisiunile dinainte cu ordonanţe cu o nouă lege a pensiilor la care a lucrat Dobriţoiu sau pe care o promitea Duşa este apă de ploaie.

Tanti mama lui Victoraş, dacă asta vi se pare că nu seamănă a minciună şi trădare, atunci există mari probleme în familia Ponta în ceea ce priveşte definiţia minciunii. Da, recunosc faţă de mincinoşi şi trădători Victoraş este cinstit, aşa se face că UDMR şi UNPR stau aproape lângă domnia sa, aşa cum le-a promis şi vor intra la guvernare, având deja  locuri călduţe pentru prin ministere şi deconcentrate, şi dându-le ungurilor federalizarea pe care o pasc de 23 de ani. Da, pe mincinoşi şi trădători, Ponta nu îi trădează

Nu pot să închei fără a pomeni replica săptămânii pentru că e pe undeva legată de principiile de viaţă ale familiei Balint. Replica săptămânii, aparţine lui Giiigiiiiiiiiiiiiiiiiiii Beeecaliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii! Supărat încă sau din ce în ce mai supărat că neamţul Johannis i-a luat locul în PNL machedonului Becali, după ce anunţă pe foştii colegi de partid că noul venit nu va face imagine partidului cum făcea el, aruncă declaraţia lunii cred, dacă nu a anului: „câţi ani de puşcărie are familia Johannis?”. Ce poţi să mai spui în faţa unei astfel de concepţii? Adică în ţara asta, dacă nu ai puşcărie, „nu ai valoare”, nu ai ce căuta pe funcţii de conducere, iar la acest capitol, Johannis este un nimic, nu se compară cu el şi familia lui. Mai miră pe cineva că Parlamentul e plin de Solomoni, că la Curtea Constituţională există o judecătoare cu cazier, că preşedintele ţării are dosar penal? Mai miră pe cineva că listele de candidaţi la alegeri erau pline de cercetaţi, că violatorul Vişan este veşnic invitat la televiziuni pe post de anal-ist? Nu, nu mai miră pe nimeni. De ce ne-am mira?

VAI DE MAMELE NOASTRE!

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Un Raspuns la Mamele

  1. ghergheles andrada stefania

    este tare sa fii mamica si eu abia astept