SCMD – ANCMRR concurs sau coordonare ?

Categoria Comunicate-declaratii de presa

sabii in teaca

Cele două organizaţii ale rezerviştilor au marcat sâmbătă câte o activitate cu comisiile pentru Apărare din Camera Deputaţilor şi Senat. Conform comunicatelor apărute pe paginile celor două principale organizaţii au avut cu comisiile pentru Apărare din cele două camera ale Parlamentului, pentru rezolvarea problemei pensiilor militare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iată comunicatele:

“Comunicat privind întâlnirea unei delegaţii a SCMD cu senatorii din Comisia pentru apărare, ordine publica si siguranţa naţională

O delegaţie a SCMD s-a întâlnit, marţi, 5 martie, cu senatorii din Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului pentru a stabili o foaie de parcurs in problematica pensiilor militare.

Discuțiile s-au înscris în linia celor dezbătute la prima întâlnire, membrii comisiei, inclusiv reprezentanți ai Opoziției subliniind faptul că vor sprijini orice inițiativă guvernamentală sau parlamentară în vederea rezolvării situației pensionarilor militari.

Preşedintele Comisiei senatoriale pentru Apărare Ordine Publică și Siguranță Națională, Corneliu Dobrițoiu, a concluzionat ca este nevoie de crearea unei mase critice de suport politic in sprijinul celor care au avut de suferit ca urmare a deciziilor aberante de diminuare a pensiei. In acest sens, el i-a rugat pe membrii comisiei, reprezentanţi ai tuturor partidelor politice, să facă lobby în cadrul grupurilor parlamentare din care fac parte, pentru a sprijini și urgenta orice inițiativă legislativă în sprijinul rezolvării problematicii pensiilor militare.

În acordul senatorilor prezenţi, reprezentanţii sindicatului au identificat trei etape pentru repararea nedreptăţilor sociale generate de diminuarea nejustificata a pensiilor: elaborarea unui act normativ prin intermediul căruia cuantumul pensiilor sa fie readus la nivelul anului 2010, continuarea verificării corectitudinii procesului de revizuire a pensiilor – marcat de numeroase nereguli – si promovarea unui proiect de lege care sa permită revenirea la sistemul ocupaţional de pensii.

La întâlnire au mai participat vicepreședintele Senatului, Nicolae Moga (PSD) și senatorul Cristiana Anghel (PC). Alte amănunte vor fi date de participanți membrilor filialelor.

Gl.Mr. (r) Năstase Constantin, Vicepreședinte SCMD- șef al Departamentului Economic Financiar

Col. (r) Tudor Marian, Vicepreședinte SCMD și Coordonatorul Zonei București- Ilfov

Col. (r) Naon Mișu, președintele Filialei Craiova, reprezentant desemnat al Zonei de Sud –Vest”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Interventia doamnei Senator Cristiana Anghel

http://scmdmedia.blogspot.ro/2013/03/intalnire-cu-senatorii-din-comisia.html

“COMUNICAT DE PRESĂ

Urmare a solicitării A.N.C.M.R.R. „Alexandru Ioan Cuza”, în ziua de 04.03.2013 delegaţia Asociaţiei formată din: Gl. (r) prof. univ. dr. Mihai Iliescu, preşedintele ANCMRR, Gl. Lt. (r) Dumitrescu Victor vicepreşedinte, Gl.Bg. (r) Ganea Ion vicepreşedinte şi Gl.Bg. (r) Constanda Victor purtător de cuvânt, a fost primită la sediul Guvernului României de Viceprim ministrul Domnul Gabriel Oprea (preşedinte UNPR), ministrul Apărării Naţionale Domnul Mircea Duşa (PSD) şi Preşedintele Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Camera Deputaţilor (PSD) Domnul Ion Mocioalcă.

Cu motivaţie deplină, menţionăm că această întâlnire a fost realmente o concretizare a prevederilor „Protocolului de Colaborare între ACS (PSD+UNPR) şi ANCMRR, încheiat la data de 01.12.2012.

De la bun început mărturisim că întâlnirea s-a etalat ca o reuniune civilizată cu puternice conotaţii camaradereşti. Aceasta a fost posibilă datorită Viceprim ministrului Guvernului României Domnul Gabriel Oprea, care a fost şi rămâne ataşat segmentului socio-profesional ce-l reprezintă cadrul militar în rezervă şi în retragere (pensionarul militar).

Discuţiile purtate au fost temeinic justificate, deschise, de maximă sinceritate şi tranşante.

Problema principală în dezbatere a constituit-o situaţia pensiilor militare – prioritate majoră a ANCMRR.

ANCMRR-OPREA

S-a convenit ca această problemă să fie soluţionată în două etape.

În prima etapă, în regim de urgenţă, prezentarea şi aprobarea Legii în Parlament pentru revenirea pensiilor diminuate în urma recalculării (revizuirii) la nivelul lunii decembrie 2010:

– Procesul de revizuire să continue până la 31.12.2013;

– În acelaşi act legislativ să se prevadă posibilitatea cumulului pensiei cu salariul ce-l poate obţine un pensionar militar în sectorul bugetar.

În a doua etapă se prevede elaborarea unei noi legi a pensiilor militare de stat cu consultarea largă a structurilor asociative din Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională. În acest sens, s-a convenit luarea în considerare a amendamentelor propuse Ministerului Apărării Naţionale de către ANCMRR în cursul anului 2012 şi cooptarea şefului Serviciului Juridic al Asociaţiei în echipa constituită pentru proiectul de lege.

Cu acelaşi prilej, Domnul ministru al Apărării Naţionale, cunoscând reprezentativitatea ANCMRR a reiterat disponibilitatea pentru un dialog permanent, civilizat şi benefic pentru M.Ap.N. şi Asociaţia noastră, cu respectarea tuturor prevederilor legislaţiei în vigoare.

În contextul discuţiilor purtate, atât Viceprim ministrul Guvernului României cât şi ministrul Apărării Naţionale şi Preşedintele Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Camera Deputaţilor au promis sprijin nemijlocit pentru reluarea iniţiativelor legislative referitoare la „Legea privind organizarea şi funcţionarea structurilor asociative provenite din Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională” şi modificarea „Legii Statutului Cadrelor Militare (L.80/95)” în sensul eliminării sintagmei „Cadre militare în retragere”.

Rezultatele acestei întâlniri dovedesc încă odată că poziţia adoptată de ANCMRR de a urma calea dialogului civilizat, comportamentul demn, caracteristic statutului cadrelor militare, pot conduce la rezolvarea problemelor noastre fără a se recurge la ameninţări, etichetări, manifestări meschine, sub „acoperământ politic” aşa cum procedează „autointitulaţii reprezentanţi ai cadrelor militare în rezervă şi în retragere”.

Conducerea ANCMRR îşi exprimă speranţele îndreptăţite pentru înlăturarea sentimentelor de îngrijorare şi nelinişte a pensionarilor militari şi revenirea la acceptarea realităţii cotidiene de încredere şi optimism.

BIROUL PERMANENT CENTRAL”

http://www.agerpres.ro/media/index.php/comunicate/item/179788-Comunicat-de-pres-ANCMRR.html

Chiar dacă există o mică diferenţă de opinie între cele susţinute de cele două asociaţii, vizavi de atitudinea faţă de identificarea şi pedepsirea celor vinovaţi de neregulile constate în calcularea pensiilor, nu poţi să nu te întrebi dacă întâlnirile constituie o coincidenţă, o pură întâmplare, un concurs între cele două asociaţii ale rezerviştilor sau este vorba de o coordonare sau conjugare a eforturilor între cele două entităţi altă dată rivale. La o privire mai atentă se pot observa modificări în ultimele comunicate anterioare atât din partea SCMD cât şi din partea ANCMRR, în ceea ce priveşte aprecierile la adresa celeilalte asociaţii. Au dispărut “coloranţii “şi “complimentele” care pigmentau ultimele comunicare.

Fără îndoială sub acest aspect putem spune că nu mai este simplă coincidenţă şi este primul pas spre o împăcare istorică. Nu ştiu cât de departe se va merge şi dacă cele două orgolii din fruntea asociaţiilor vor fi în măsură măcar să păstreze un armistiţiu care pare să se fi stabilit, un gentlemen’s agreement, dacă este doar un foc de paie, sau va urma şi un document semnat şi un semnal pentru celelalte asociaţii ale militarilor că este vremea să strângă rândurile pentru apărarea intereselor tuturor rezerviştilor şi militarilor?

 Chiar dacă  din partea ANCMRR se observă o mică notă de lipsă de eleganţă  la adresa SCMD, trebuie salutat faptul că săbiile sunt în teacă.  Deocamdată nu putem decât să salutăm acest semnal de coabitare care nu poate decât să fie spre beneficiul ambelor asociaţii, al  membrilor lor şi a tuturor militarilor.

Ca o mică constatare, se reamarcă faptul că acţiunea SCMD s-a desfăşurat la iniţiativa Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Senat.

Doamne Ajută!

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

7 Raspunsuri la SCMD – ANCMRR concurs sau coordonare ?

 1. ALEXANDRU MARIN

  UNUI SINGUR MILITAR DACA I SE IA UN DREPT ,CASTIGAT,AR TREBUI SA-I FACA PE CEI CU LIMBAJUL DE LEMN SA NU POATA DORMI.AS DORI,CA IN SPIRITUL TRANSPARENTEI ,CEI DE LA ANCMRR,PREZENTI LA INTALNIRE SA DEA DOVADA DE CE VOR EI SI SA-SI COMUNICE PENSIILE ACTUALE COMPARATIV CU CELE DIN DECEMBRIE 2010 .CE AU FACUT PANA ACUM CU DIALOGUL LOR PERMANENT SI CIVILIZAT PENTRU CEI CARE AU PENSIILE NATIONALIZATE DE MULT PREA LAUDATII BASESCU-BOC-OPREA.CAT MAI PERSISTA IN SLUGARNICIE?SE INTORC STRAMOSII IN MORMINTE DE CE INCONSTIENTI NE GUVERNEAZA CU AJUTORUL LOR.N-AM ONOAREA SA-I SALUT PE NICI UNUL DIN CEI NOMINALIZATI MAI SUS !

 2. BUBA

  BUBA = Bocc+Udreaa+Basel+Anastasee

 3. Gabriela

  Se misca lucrurile, dar cu mari eforturi….Mi-as dori sa nu se miste in gol….Eu, una, am ajuns Toma Necrediciosul: pina nu vad, nu cred! De promisiuni, m-am saturat!

 4. UN PENSIONAR MILITAR

  VĂD CĂ SE MIȘCĂ MAI MULT LUCRURILE, DAR PE 6 MARTIE NU S-A SPUS NIMIC ÎN GUVERN, CEVA CONCRET. DE CE, OARE?. NU TREBUIE SCĂPATĂ ACEASTĂ OPORTUNITATE.

 5. neacsum

  Catre Un pensionar,
  Ati asteptat 1 an , mai asteptati o saptamana pana se va anunta si apoi pana sfarsitul lunii pentru a se vota.

 6. anna

  ce se intampla cu cei pensionati din MAI etc in anul 2011…va fi o lege care va uniformiza sistemul militar de pensii sau apa de ploae…nu ete normal ca la vechime egala un subofiter la grad maxim sa aiba mai mult decat un colonel….dar asa ceva exista…presiuni se pot face de catre fiecare pe net,prin mass media sau prin instante

 7. robert

  @ Al. Marin
  Adevarat graiesti…Problema este, insă ca nimeni nu ne-a tinut sa nu-i pupam pe unii si pe altii in dosulet, pentru a ne creste si noua pensiile, precum Fat – Frumos. Nimeni, in afara de bunul simt si masura cinstei si onoarei. Se para, insă, ca asa ceva nu mai exista. Intr-o societate dezbinata si degringolata, atacata din toate partile, intr-o societate in care seful suprem al Armatei isi bate joc de militari, nimic nu mai contează decat propria persoana. Asta s-a vrut, asta s-a obtinut.
  @ Anna
  Ce presiuni sa facem prin instante??? Ai fost cumva in instanta cu contestatie la pensie ? Daca da si nu ai fost umilita, inseamna ca esti o norocoasa, dar, din nefericire, esti printre putinii care se pot lauda cu asta. Pana si cei care s-au bucurat ca au castigat in prima instanta ( foarte putini), au fost pusi la punct in recurs, ori institutia nu a pus in aplicare hotararea judecatoreasca. Deci, presiuni prin vorbe nu exista, doar prin fapte, insa, se pare , ca asa ceva nu suntem dispusi sa facem !

Statistici T5