ATACUL CEREBRAL- SEMNE ŞI MĂSURI

Categoria Sanatate

stroke-signs

Cu vremea, dar mai ales vremurile astea, cu temperaturile şi stressul zilelor noastre, nimeni nu este ferit de probleme. De cele mai multe ori, neglijam primele semne ale unei boli, primele simptome ale unei probleme seriose de sănătate, fie că ni se pare că a trecut, fie că nu ne dăm seama cât de grav este sau a fost momentul. Când se întâmplă cu noi, uneori ne spunem că nu e nimic şi ne minţim, ne furăm practic singuri din viaţă, pentru că ” nu este momentul, sau lasă că trece, sau nu am bani de doctor acuma „, uneori nu spunem nimănui ce ni s-a întâmplat, fie pentru că nu dăm importanţă, fie pentru că nu vrem să îi speriem sau să îi îngrijoram pe cei dragi, apoi brusc ne trezim că nu ne mai trezim. Când e vorba de cei dragi, ori spunem că aşa a fost să fie, ori ne dăm palme că nu am luat nici o măsură şi nu am făcut tot ce trebuie pentru a îi salva. Şi totuşi dacă am şti ce avem de făcut, dacă am cunoaşte care pot fi semnele unei probleme serioase, putem salva o viaţa.

De aceea postez aici acest material primit prin mail nu ştiu cine l-a realizat, dar este bine să îl vadă cât mai mulţi.

Dacă întâmpinaţi sau observaţi astfel de probleme tot ce trebuie să faceti este să trimiteti persoana la un control medical de specialitate URGENT.

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

6 Raspunsuri la ATACUL CEREBRAL- SEMNE ŞI MĂSURI

  1. Privitor

    Despre dreptul la muncă până la 65 de ani

    Ce înseamnă fiziologic vârsta de 65 de ani !?
    Acum să fim serioşi, noi românii nu ne putem compara cu orice altă ţară civilizată. Acolo alături de dreptul la muncă este statuat şi dreptul la odihnă, dreptul la civilizaţie, dreptul la cultură, dreptul de a avea asigurare medicală decentă, pensie decentă etc. Noi am preluat doar vârsta. Aflaţi că această vârstă la noi, cea de 65 de ani este depăşită de transformările fiziologice ale unei perioade cumulate cu încă minim 5 ani. Cu alte cuvinte la 60 de ani, noi romanii am avea dreptul să… aşteptăm. Să aşteptăm al naturii drept. Dacă o facem cât mai târziu este cu atât mai bine. Unele schimbări în temperamentul şi comportamentul oamenilor în vârstă sunt inevitabile. Dar este uneori greu de stabilit dacă ele sunt date de o depreciere nervoasă sau mentală, deoarece ele pot fi date de situaţia fizică, psihologică şi socială . Diminuarea abilităţilor şi eficienţei fizice poate implica situaţia de a fi acceptat de altcineva, de obicei de cei din jur. Izolarea dată de diminuarea firească a familiei prin plecarea fiilor, dispariţia contactelor profesionale cu colegii, moartea soţului / soţiei şi a prietenilor care se grăbesc – toate acestea pot afecta capacitatea de autoapreciere şi pot duce la afecţiuni, iar în cele din urmă devii o povară îngăduită. Altfel a dus viaţa, altfel a „ars” un militar , altfel un civil. Nu trebuie să lupţi pentru a ţi se permite neapărat munca până la 65 de ani !? Gândesc că unii din colegii mei, încă foarte activi, mai au între 3-5 ani de muncă, după 60 de ani greşelile lor pot fi fatale. Este problema lor, dar exemplul profesorului Haţieganu, renumitul creator de şcoală clujeană îmi vine acum în minte. Omul eminent care nu a greşit aproape niciodată în diagnostic şi tratament, a greşit chiar cu el. Şi-a pus diagnosticul greşit sieşi, şi-a administrat prin colegii mai tineri, sceptici, tratamentul şi a murit apoi liniştit. Desigur, sunt o mulţime de oameni vârstnici care îşi păstrează viu interesul pentru multe lucruri şi sunt mai activi ca niciodată, dar pentru alţii este dificil, fie din cauza lipsei de banilor suficienţi, fie din cauza singurătăţii, incapacităţii fizice şi lipsei stimulării mentale. Ritmul schimbărilor din societatea modernă accentuează dezorientarea vârstnicilor, iar felul de viaţă nu-i prea ajută pe cei bătrâni. Iar noi la 60 de ani suntem deja bătrâni. De aceea şi rata de moarte este mult mai mare ca la civili. Cărămida cu care batem în pieptul care sună încă a aramă poate fi înşelătoare. Iar efectele acestor lucruri sunt deseori visarea, instabilitatea emoţională, apatia, neatenţia, resentimentele, uneori alcoolismul şi o stagnare mentală, ceea ce ceilalţi califică asta drept intrarea în senilitate inevitabilă. Atunci devenim penibili.
    Dintr-un punct de vedere pozitiv însă, retragerea vremelnică, o îngrijire mai atentă a sănătăţii, o organizare potrivită a vieţii, o învăţare sau rememorare a ceea ce ai uitat, pot transforma vârsta, apoi după 70 de ani senectutea, într-o vârstă a unor noi oportunităţi şi experienţe. Dar nu ca muncă neapărat plătită , ci doar ca hobby. Evident, această situaţie de dorit este mai accesibilă celor cu familii, celor care au încă armonie în societate, şi în care ambii membrii, soţ-soţie beneficiază de o sănătate satisfăcătoare şi de mijloace financiare. Pentru-că singurătatea este cel mai mare duşman al omului în vârstă.
    0 dată cu îmbătrânirea, memoria, gândirea şi funcţiile mentale complexe îşi diminuează ritmul şi capacitatea. Oboseşte creierul.
    În concluzie. Se ne dorim pensia avută odată, adică 31 dec. 2010, să ne dorim fostul statut de viaţă, să ne dorim asistenţă medicală şi facilităţile date de ceea ce mai are Armata, să ne dorim revederea, să ne dorim orice, dar… dreptul la muncă până la 65 de ani, să ni-l dorim mai puţin !!!

    Articol scris in feb. 2013.

  2. Lt .Col.r SLAVEANU GEORGE

    Pentru aprinderea calcaielor si lipsa de limbrici nu ai nimic?

  3. Fusi candva oltenii destepti !?

    Te credeam destept. Probabil berea de ieri in exces. Pot in schimb sa iti scriu nu despre prostie,’aprinderea’ de plamani(pneumonie), ci despre bolile profesionale datorate animalelor de companie, in speta caini, mai ales tunsul la caini. Desigur si ‘limbrici’ poti sa faci !
    Initial am crezut ca; „In cuiul catarii” ar fi ceva !? Am vazut, mi-a ajuns. Vorba unui om, „napolionieni”. Ma lipsesc. Este ultimul comentariu. Ma publica altii cu folos si respect ! Olteanul tot oltean !!??

  4. Lt .Col.r SLAVEANU GEORGE

    fELICITARI,dar sa nu te superi,exista destule probleme interesante de dezbatut.Catdespre limbrici,m-a deparazitat sotia si intern si extern,dupa care m-a vaccinat cu vaccinul nesimtirii.Asa ca acum ma simt minunat.

  5. adasd

    :)) ce prostie de articol , comotia cerebrala ii cauzata de un traumatism , poate s-a vrut descrierea unui AVC .

  6. Ramona

    nu inteleg certurile de pe aici… in articol nu e nici o greseala, nu e facut ca pentru profesionisti in sanatate dar nu contine greseli. referitor la limbrici… nu pricep de unde discutia. Iar referitor la bolile de la animalele de companie asta e o exagerare. cele mai multe boli, peste 95% sunt luate de la oameni. Si HIV si hepatitele B, C, D si bolilel cu transmitere sexuala, si cele respiratorii gen TBC sau chiat banalalele raceli, gripa etc. Lasati animalele in pace nu aveti loc de ele si de ignoranta. Pornim de la ischemia cerebrala si accidentul vascular cerebral si ajungem la caini si pisici. Ignoranta este intotdeauna agresiva.