Ministrul Duşa anchetează

Categoria Despre Armata, Magazin

ancheta militara

Acum câteva zile, cam odată cu aducerea trupului fostului „ministru al apărării” al  Universităţii Craiova, a sosit în Craiova şi actualul ministru al apărării guvernului Ponta şi al lui Oprea, vorbesc despre fundaşul Mircea Duşa. Acesta, conform obiceiurilor sau ordinelor domnului Oprea, semnalizează stânga şi o ia la dreapta. Vă amintiţi de plimbările de partid ale lui Oprea cu elicopterele armatei mascate sub „vizitarea unor unităţi din garnizoanele” unde aveau loc şedinţele de partid? Fundaşul Duşa procedează şi el în mod similar. Se face că vine să plătească tribut lui Costică Ştefănescu, dar de fapt se întâlneşte la faţa locului cu cadrele din garnizoană pentru a vedea ce de făcut în cazul reclamaţiilor celor care plătiseră dreptul pentru a pleca în misiune dar nu se regăseau pe statul de plecare la misiune. Situaţie gravă, atât de gravă încât însuşi ministrul a venit să vadă despre ce e vorba şi să calmeze spiritele. Să nu îmi spuneţi că a venit să demareze ancheta şi să afle cu urechile domniei sale adevărul că nu cred. Nu cred, pentru că eu nu îl mai cred pe domnul Duşa de când spunea că este ministru nu cârpaci, dar a cârpit o lege 241 de toată jena, nu îl mai cred de când a s-a lăudat că face reformă în sistemul militar dar de fapt modifică legi în favoarea acoliţilor lui Oprea la ordin de partid, nu îl mai cred de când primeşte pe tavă consilieri numiţi de alţii, şi dă din cap precum căţeii din pluş din unele taxiuri, la fiecare groapă. Dar mai ales nu cred că a venit să rezolve cazul, tocmai pentru că a declarat:

„Sunt 7 plângeri. Va fi o anchetă de lungă durată. Am dispus controale şi voi lua măsurile necesare, iar dacă sesizările sunt adevărate cei vinovaţi vor plăti”

Păi dacă a dispus controale ce mai căuta domnia sa personal la Craiova ? Nu cumva a intrat „la intimidare”? Nu e bine domnule ministru, nu e bine de loc. Costică Ştefănescu nu intra la intimidare. El a fost un adevărat ministru al apărării, îi ştiau toţi de frică, şi adversarii şi colegii, au spus-o chiar ei, cu Ştefănescu nu se glumea. De dumneavoastră cui să îi fie frică? Celor care au reclamat că li s-au luat banii pe degeaba? Nu le e frică domnule ministru, pentru că dacă au avut curajul să spună ceea ce au spus,înseamnă că şi-au calculat bine şansele de a mai rămâne sau nu în armată, s-au cam săturat de dat şpaga pentru promovare, pentru avansare, pentru plecarea în misiune, pentru a fi trimişi la cursuri, pentru a primi un concediu sau cine ştie, bilete la staţiunile armatei, care a apucat. Să nu spuneţi că nu ştiţi nimic despre toate astea sau că aşa ceva nu se întâmplă în armata română, sau nu de când aţi venit dumneavoastră la conducerea ministerului, că îmi dau lacrimile.

Şi atunci de ce a venit domnul Duşa la Craiova? Păi dacă a ordonat sau dispus demararea unor controale de ce nu a fost trimis şeful echipei de control şi a venit personal? Nu are încredere în cei pe care îi are în subordine, pe care i-a găsit în funcţie sau a fost nevoit să îi numească în funcţie de către naşul şi finul ? Să nu spuneţi domnule Duşa că nu există asemenea cazuri, că vă sar în cap domnii Zisu şi noul consilier Sorin Serioja Chivu. Aveţi grijă domnule Duşa, cei numiţi aşa peste capul dumneavoastră sunt puşi acolo fie să vă pască, fie să vă sape. Dar să trecem mai departe. Spuneam că prezenţa domnului Duşa la Craiova este fie un semn al neîncrederii faţă de cei care urmează să facă verificări, fie un semn că situaţia este foarte gravă şi a necesitat prezenţa domniei sale, fie un semn pentru cei care au dat drumul la bulgăre, că este cu ochii pe ei şi ar fi bine să „nu facă de râs armata” .Dar nu ei, cei care au declarat că li s-au luat banii sunt vinovaţi domnule Duşa, ci cei care au primit sau cer banii. Dumneavoastră la cine v-aţi referit când aţi spus că urmează cercetări şi se vor lua măsuri la cei care au reclamat sau la cei care se fac vinovaţi şi cer sau primesc mită? Tare îmi e teamă că totul se va sfârşi cum s-a sfârşit şi ancheta poliţistei violate de la Balş. Poliţista a rămas şi bătută şi cu banii luaţi iar cei care au participat la activităţi îşi vor primi posturile sau vor fi rotiţi pe alte posturi, ca să îi înveţe minte pe cei sau cele care mai au chef de reclamaţii. Acum dumneavoastră aţi demarat o anchetă similară celei declanşate de colegul Stroe cu anchetarea tuturor poliţistelor cărora mai că nu li s-a cerut să declare ce prezervative folosesc într-o anchetă prin care au fost umilite, intimidate, tratate ca oile la stână. Doar atâta puteţi face domnul Duşa sau asta este procedura standard în guvernul Ponta?

Dacă vreţi să scoateţi ceva şi să faceţi cu adevărat lumină, dacă vreţi ca militarii să vină cu încredere în faţa comisiei sau echipei de control, eu zic să începeţi prin a face lumină în câteva cazuri care nu vă angajează cu nimic pe dumneavoastră sau guvernul căruia îi faceţi concesii pe spinarea armatei . Nu am să vă trimit prea departe adică nu vă pun să săpaţi prea adânc mă voi opri sau voi începe cu unele anchete din epoca postdecembristă.

Anul de graţie 1990. La UM01047 din Craiova, se desfăşoară o anchetă condusă de spaima spaimelor din armata română, celebrul colonel Cherciu. Ancheta viza o reclamaţie privind unele abuzuri ale comandantului unităţii, reclamaţie pe care şi-au pus numele aproximativ 56 de cadre ale unităţii. Nu e nevoie să faceţi prea mari cercetări informaţia este încă verificabilă, cei care au luat parte la activitate încă mai activează prin armată. Rezultatul cercetării ? Zero. Eram doar la începutul unei noi ere şi nu se putea începe cu ceva ruşinos. Mirajul democraţiei era încă palpabil.

Anul 1995, Angola. Primul batalion românesc într-o misiune de menţinere a păcii. Din nou o premieră. Militari din cadrul batalionului reclamă la minister faptul că unele persoane din conducerea unităţii gestionează alimentele militarilor ca pe bunurile proprii. Mare anchetă mare venită de la minister. Batistă pe ţambal, era prima misiune românească de acest gen, nu se făcea să înceapă cu un scandal în media.

Albania 1997. Prima misiune de menţinere a păcii a Uniunii Europene, misiunea Alba. România participă cu un detaşament format din unităţi din 3 localităţi, conduse de un comandant care nu era şeful nici uneia din ele. Lucru amestecat. Lipsa de experienţă a comandantului, probleme de sănătate, orgolii, greşeli, manevre, era prea greu ca să fie perfect, dar şi aici s-a lăsat cu reclamaţii la nivel mare, dar şeful SMG la acea vreme avea interes ca misiunea să fie o reuşită.

Să venim mai aproape, anul 2003, mare aplicaţie mare în Bulgaria la care România participă cu trupe şi ofiţeri de stat major. Mare aplicaţie, mare şi scandalul izbucnit cu privire la manevrarea unor fonduri destinate participanţilor la aplicaţie. Mare printre participanţi, că în media şi minister s-a pus din nou batista pe ţambal, cel cercetat se lăudase că are mulţi generali la mână şi nu îi e frică. Şi nu i-a fost.

Tot 2003, dar în altă parte, pe undeva prin Irak, prima participare cu trupe în Irak. Izbucneşte un scandal legat de comportamentul unui ofiţer din conducerea unităţii. Bineînţeles reclamaţii de o parte şi de alta, şi deşi unele reclamaţii se confirmă, din nou este acoperit ţambalul. Nu se făcea ca prima misiune în Irak să fie o nereuşită.

Iată domnule Ministru Duşa de ce cred eu că nu se va întâmpla nimic în ancheta pe care aţi demarat-o personal, că nu se va lua nici o măsură, că nu cei vinovaţi vor plăti, ci cei care au făcut reclamaţiile. De fiecare dată cei care au tras ponoasele au fost cei care au reclamat. O parte din cei care fac cercetări acum au cercetat şi unele din celelalte situaţii, băieţii au experienţă, ştiu ce trebuie să scrie în rapoarte.

Mă puteţi contrazice? Aş vrea să o văd şi pe asta. Dar vă rog domnule Duşa, nu îmi jigniţi inteligenţa. Să nu îmi spuneţi că habar nu aveaţi că prin armata, ca şi prin întreaga societate, ca şi prin partidele politice, ca şi prin parlament, ca şi prin afaceri, se mai dă şpagă. Apropo de anchete, tare v-aş mai întreba ce se aude cu rezultatele auditului FINALIZAT DAR FĂRĂ URMĂRI ÎN DECEMBRIE 2012 PRIVIND DECIZIILE DE PENSIONARE. Cine a greşit, cu ce, cine a luat măsuri, împotriva cui? O să spuneţi că este secret? Păi atunci de ce mai ieşiţi în public şi vă bateţi cu cărămida în piept că faceţi anchete şi luaţi măsuri?Vedeţi domnule Duşa de ce cred eu că ancheta dumneavoastră va fi ca toate anchetele şi controalele o nouă promisiune neonorată? Ce măsuri luaţi, de acoperire a neregulilor? Pentru cine faceţi declaraţii din astea sforăitoare, pentru gugustruţi? Păi stimate domnule ministru Duşa, dacă doriţi să aflaţi cine cât, unde, cu ce ocazie, dar mai ales CUI a dat şpagă, întrebaţi organele de Contra Informaţii că ăştia ştiu tot, dar tot, despre toţi, dar ţin acolo la dosărel pentru atunci când este cazul. Cum vine chestia, pac la Războiu. Şi nu e nevoie de o anchetă lungă, aşa cum promiteţi. În 4 zile aveţi tot pe masă, numai să vreţi. Pricepeţi? Se aude un clopoţel ? Tiling tiling! Dar aveţi grijă, nu cumva să îi întrebaţi cât aţi primit dumneavoastră, cu diferite ocazii, aşa, de la grădiniţă până acum, că s-ar putea să aveţi surprize, adică să aflaţi că unii au dat o sumă, iar dumneavoastră aţi primit mai puţin. Menajaţi-vă!

Apropo, cazurile prezentate sunt doar cele care mi-au venit mai repede în minte, mai ştiu şi altele vizavi de cum trimiteau  unii comandanţi de unităţi palincă la Bucureşti ca să plece unităţile  în misiune, cum se ocupau unii comandanţi de schimbatul motoarelor de pe maşinile de la stoc, cum se ocupau alţii cu trafic de mercur şi multe altele de care cei către care v-am îndreptat au cunoştinţă. Nu trebuie decât să cereţi informaţii de la serviciul pe care cu atâta largheţe şi inconştienţă îl puneţi la dispoziţia primului ministru prin modificările pe care le faceţi la legea 346/2006, mă refer la Departamentul pentru Informaţii, aşa cum se va numi şi al cărui şef conform propunerilor, va raporta direct primului ministru, care îl va numi şi nu ministrului apărării. Vedeţi, dumneavoastră faceţi cercetări ca un sergent de stradă, la faţa locului, iar alţii primesc dosarele cu toate informaţiile direct de la sursă. Dumneavoastră sunteţi cel care pierde şi armata. Dar aşa este când nu îţi place să cârpeşti, eşti cârpit de nu te vezi.

PS:Vreţi să ştiţi ce s-a întâmplat cu cei despre care vă spuneam în cazurile de mai sus? Din câte ştiu eu, unul singur nu a ajuns general, dar trage speranţă. Vedeţi ce bine prind reclamaţiile şi anchetele ?

Dar dacă nu doriţi să faceţi lumină, lăsaţi declaraţiile de imagine domnule Duşa, că vă faceţi de cacao, mai sunt oameni care contabillizează toate aceste declaraţii şi când se vor aduna, nu veţi scăpa de imaginea pe care v-aţi format-o, nici dacă vă îmbracaţi în costum de baie în camuflaj de .. panteră de Pleşcoi.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

4 Raspunsuri la Ministrul Duşa anchetează

 1. Hari

  Dragă Marine, sunt nevoit să te luminez, pentru că se pare că nu ai înțeles de ce a venit domnul ministru al apărării la Craiova. Este foarte simplu: domnia sa a venit fiind trimis de șeful mafiei, care a constatat cu amărăciune că 7 inși au cotizat la mafia locală pentru a merge în misiune, iar banii ăștia nu au ajuns în visteria centrală a mafiei. Ori, asemenea faptă gravă trebuie cercetată la sursă, chiar de omul de încredere al șefului mafiei.

  Dacă nu știi cine este șeful mafiei, întreabă-l pe domnul președinte Băsescu, că domnia sa știe tot, de la servicii și structuri. Ultima dată când ne-a spus și nouă, era vorba despre domnul Oprea Gabriel…

 2. Lt .Col.r SLAVEANU GEORGE

  Vad ca sunteti foarte interesat de armata noastra nationala si de ministrul ei.Care armata nationala? O gasca de mercenari care nu mai da socoteala nimanui?Atunci cand cadrele militare active si in rezerva nu mai au un statut iar pensia militara de stat nu mai exista,cand industria de aparare nu mai exista,iar doctrina nationala este inexistenta nu putem vorbi despre o armata nationala.Atata timp cat ajutoarele sociale ale CAPistilor si pensiile militarilor sunt inglobate artificial in sistemul national de pensii,sa zicem mersi daca anul viitor vom mai primi pensii marite sau micsorate.Atata timp cat parlamentul coordonat de catre zgonul nostru oltenesc nu schimba setul de 7 legi asazis reformate de portocalii,tara este pe duca definitiv.O pot face,au 70% din voturi,dar se pare ca mafia si scheletii din dulapuri nu le permit.In rest se ptrec lucruri care inlocuie cu succes bancurile cu Bula.

 3. HUMOR NEGRU

  31 iulie 2013
  Abrogarea unor ordine ale ministrului apărării naţionale
  Ordinul nr. M.72/2013 pentru abrogarea unor ordine ale ministrului apărării naţionale emise în perioada 1990-2012
  Ordinul nr. M.72/2013 pentru abrogarea unor ordine ale ministrului apărării naţionale emise în perioada 1990-2012
  În vederea aplicării prevederilor art. 64 alin. (1) şi art. 65 alin. (2) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
  în temeiul prevederilor art. 33 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, cu modificările ulterioare,
  ministrul apărării naţionale emite prezentul ordin.
  Art. I. –
  Prin prezentul ordin se abrogă următoarele ordine:
  …………………………………..
  188. Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M. 35/2010 privind constituirea Grupului de lucru sectorial al Ministerului Apărării Naţionale pentru elaborarea strategiei fiscal-bugetare pentru perioada 2011-2013, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 215 din 6 aprilie 2010;
  189. Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M. 60/2012 privind constituirea în Ministerul Apărării Naţionale a Comisiei pentru elaborarea actelor normative care să reglementeze reconstrucţia sistemului de pensii militare ocupaţionale.
  Art. II. –
  Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
  Ministrul apărării naţionale,
  Mircea Duşa
  Bucureşti, 10 iulie 2013.
  Nr. M.72.

 4. Uite asta nu stiam . Cum sa fie Dumnezeu evreu, cand atunci cand a facut lumea, nu era nici cer nici pamant, nici ape, nici lumina, nici animale si nici oameni? Daca nu erau toate astea sa inteleg ca erau evrei? Asta ar fi ultima pretentie iuadica, si cea mai absurda. Daca insa dupa ce Dumnezeu a facut lumea si oamenii, semintiile, evreii s-au grabit sa declare ca Dumnezeru este omul lor,sau numai nu ma mira, asa au facut cu tot si cu bancile si cu pamanturile altora si cu intreaga lume, dar nimeni nu ma poate face sa si cred ca e asa. Si totusi, de ce ei nu il slujesc pe dumnezeu si nici pe Hristos, cel pe care l-au condamnat? Cum vine asta? Iti renegi propriul tata dar vrei sa pui stapanire pe averea lui. Mare smecherie.

Statistici T5