Pe cine apără Maior?

Categoria Actualitate, Opinii, Politica

sri

Azi am avut ocazia să urmăresc declarația de presă a domnului Maior și a încă unei persoane care stătea cu mâna întinsă de/a pomană pe lângă el, parcă Georgian Pop îl chema. Deci domnul Maior a dat o declarație de presă în stil SRI despre Roșia Montana, sau cum credea lumea, despre ”audierea” sa în Comisia SRI. Păi dacă și acolo s-a comportat ca și la Declarația de Presă, problema a fost simplă: a venit a spus ce a avut de spus și a plecat. Așa da audiere. Atâta îngâmfare și lipsă de respect față de cei care așteptau o informație și aveau întrebări de pus nu am văzut până acum. Domnul Maior a tratat presa ca pe un infractor:”Tu taci, vorbesc eu, eu pun întrebările, nu tu!” A spus ce a avut de spus, s-a ridicat a lăsat oamenii cu mâna și întrebările în aer și a plecat. Păi el e Suleiman Magnificul și ceilalți supușii.

Dar să trecem peste formă și să trecem la fond. Din discursul domnului Maior, că a fost un discurs și atâta tot, am înțeles că de fapt domnul Maior și probabil și structura pe care o conduce, nu este în slujba cetățenilor, nu apără interesele cetățenilor și ale țării așa cum înțelegeam sau credeam/speram eu și alții ca mine, el apără interesele guvernanților, ale președintelui și ale premierului, că doar ei îi dau să mănânce, ei îl țin acolo, nu eu și nici vecinul de la 1. Nicicând nu s-a spus mai clar ca acum că domnul Maior nu are treabă cu cetățenii, el are treabă cu conducerea țării. Așa cum domnul Băsescu declara cândva că el urmărește interesele UE nu ale României și subordonează suveranitatea țării intereselor UE, la fel domnul Maior a dat de înțeles foarte clar că pe el îl interesează protecția guvernanților, a proiectului RMGC, nu a țării.

Iată ce spune domnul Maior:

1. ”SRI a urmărit tentativele unor structuri extremiste și eco-anarhiste de a exploata și deturna mișcările protestatare, de altfel legitime;

2. Semnalarea unor scopuri și unități de promovare a intereselor naționale ale României având în vedere potențialul exploatării estimat în Europa ca fiind foarte mare, de a contribui la relansarea economică obținerea de venituri la bugetul de stat, ocuparea forței de muncă, dezvoltarea durabilă a României;

3. SRI a transmis peste 500 de informări decizionabililor legali abilitați în plan central și local din Ianuarie 1999 până în Septembrie 2013.Acestea au fost remise către ocupanții a peste 70 de funcții de demnitate publică de la nivel central, respectiv peste 120 de persoane;

4. A asigurat caracterul de continuitate al informării în această problematică inclusiv cu revenirea în informare cu prilejul diverselor modificări intervenite la nivelul aparatului administrativ central. De când a început acest proiect bineînțeles s-au schimbat mai multe guverne inclusiv președinți și am informat de fiecare dată cu istoricul situației în funcție și de această dinamică politică;

5. Au fost furnizate analize complexe asupra riscurilor și beneficiilor implementării proiectului;

6. Au fost semnalate posibile modalități de acțiune, poziționare a părții române a fost relevată necesitatea stabilirii valorii și structurii geologice exacte a zăcământului precum și riscul apariției unor blocaje în implementarea investiției.

7. Aș vrea s subliniez foarte pregnant că SRI nu se poate pronunța asupra oportunității implementării proiectului. Responsabilitatea sa este s sprijine cu informații actul decizional prin transmiterea de informări în conformitate cu competențele sale și cu principiul de a ști a factorilor decizionali.

8. Acestea sunt aspectele pe care am vrut să le menționez, aceasta este declarația de presă, la nivelul comisiei au fost furnizate și alte date, s-a răspuns detaliat la întrebări, această situație este în continuare în atenția SRI așa încât veți înțelege limitele comunicării noastre pe această temă. ”

La prima vedere și privit superficial se pare că domnul Maior nu a spus nimic, sau cel puțin nimic din ceea ce au așteptat televiziunile de la această intervenție. Acestea au reținut numai primul punct, cel care se referă la încercările unor elemente de a ”confisca” mișcarea de protest, dar și aici au reținut doar faptul că ar fi fost posibil să existe aceste încercări, nu și alt aspect, mult mai interesant și mai îngrijorător.

Să le luăm pe rând:

1. Păi să fiu sincer astfel de încercări mi se par normale, așa s-a întâmplat și în 89, și la mineriade, și la toate marile proteste numai că acelea erau îndreptate împotriva unor guverne iar acestea sunt îndreptate împotriva intereselor și acțiunilor RMGC. De când SRI monitorizează și apără interesele unor companii private și interpretează sau previne protestele împotriva acestor companii? Ale cui interese le apără SRI, ale RMGC sau ale cetățenilor?Domnul Maior a recunoscut astfel că SRI sau poate domnia sa personal a perceput și acceptat aprioric că proiectul RMGC este necesar și benefic românilor și astfel monitorizează și previne orice mișcare de protest care ar pune în pericol proiectul. Asta este datoria SRI? Cine și când a decis că proiectul Roșia Montana trebuie protejat și este benefic pentru români? Domnule Maior, cu respect vă amintesc dacă ați uitat, că pe sigla SRI scrie ”PATRA A PRIORI”, nu ”Băse & Ponta a priori”. Sau cumva domnul Maior vrea să spună că protestele au început de la Cotroceni ca să îi facă în sâc lui Ponta și niște ”eco-anarhiști” le-au deturnat și luat în serios și acum nu mai pot fi controlați?Doamne Ajută!

2. La Punctul 2 domnul Maior cred că a greșit hârtia sau a luat un copy-paste de pe speech-ul lui Ponta sau Zgonea. Păi asta e treaba SRI, să se ocupe de ”ocuparea locurilor de muncă, de relansarea economică, de obținerea de venituri la bugetul de stat”? Alooooooooooooooo, domnul Maior, vă pregătiți să deveniți premier, sau ați încurcat funcțiunile? Ăsta discursul lui Ponta,ce dracu, copiem discursurile? Vedeți că ați plecat cu hârtiile de pe biroul lui Ponta, fiți mai atent.

3. La punctul 3 domnul Maior ne aduce aminte că ajungem ”prin acumulări cantitative, la salturi calitative” așa cum ne-a învățat tovarășul. Păi domnule Maior, mai contează și ce conțineau acele informări, că dacă erau informări doar despre cei care au luat șpagă dar au uitat să dea și ei la rândul lor celor de deasupra, sau despre cei care scriu despre minciunile semnatarilor actului de coabitare, nu v-ați făcut datoria față de români ci numai față de șefi și asta nu se pune. Mai spune domnul Maior ceva foarte foarte important aici:”din Ianuarie 1999 până în Septembrie 2013.” Hopaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, ce avem noi aici? Da, ia să vedem CE AVEM NOI AICI. Păi domnul Maior spune că SRI SE OCUPĂ DE RMGC DOAR DIN 1999. Păi domnule Maior, domnul Vasile Franc Timiș și-a băgat coada prin Roșia Montana de prin 1995. SRI-ul nu cunoaște aceste date, sau ilegalitățile comise până în 99 nu vă interesează?

Sunt nevoit s vă amintesc domnule Maior, că SRI a fost înființat în 1990 iar domnia voastră a ajuns director în 1996, deci foarte aproape de primul abuz comis privind RMGC. Puteți să ne spuneți ce a făcut SRI pe linia RMGC între 1995-1999?

4. La punctul 4 domnul Maior de informează că a avut grijă să informeze toți premierii și președinții care au venit la putere de-a lungul timpului, cu datele legate de Roșia Montana. Acuma, atâta vreme cât nu știu ce conțineau acele informări nu prea pot face comentarii, dar din cele spuse de domnul Băsescu bănuiesc că informațiile cuprindeau și banii primiți sau care urmau să fie primiți de premieri pentru susținerea proiectului. În acest caz,pot spune că SRI și-a făcut datoria față de guvernanți. Conform dictonului ”Băse a priori”.

5. Au fost furnizate analize complexe asupra riscurilor și beneficiilor implementării proiectului RMGC. Woooooooooooooooow,coooooooooooooooooooool!! PENTRU CINE ? Când ați spus beneficiile implementării proiectului vă refereați la guvernanți și cei care susțin proiectul nu ? Că am văzut mai sus în slujba cui lucrați și care sunt prioritățile dumneavoastră.

6. ”…a fost relevată necesitatea stabilirii valorii și structurii geologice exacte a zăcământului precum și riscul apariției unor blocaje în implementarea investiției.” Aici se vede mai clar ca oriunde care a fost activitatea principală a SRI pe linia RMGC. A încercat să înlăture toate riscurile apariției unor blocaje în implementarea investiției. Deci SRI nu a fost interesat de modul în care proiectul aduce pagube însemnate ecosistemului și nici cum este blocată exploatarea celorlalte metale rare prin proiectul RMGC, SRI A AVUT CA PREOCUPARE MODALITĂȚI DE ACȚIUNE A PĂRȚII ROMÂNE ÎN CAZUL APARIȚIEI UNOR BLOCAJE ÎN IMPLEMENTAREA INVESTIȚIEI. Această declarație a domnului Maior este de o gravitate extremă. Voiam să întreb cine se sesizează pe această declarație, dar nu are cine. Eventual tot SRI să vadă aici un eventual blocaj privind implementarea proiectului și să stabilească măsuri de acțiune împotriva celui care a sesizat adevărata misiune a SRI privind RMGC. Mai vorbește domnul Maior despre necesitatea rapoartelor privind structura geologică exactă a pământului. Cui au fost trimise aceste rapoarte dar mai ales, ce s-a întâmplat cu rapoartele primite de RMGC din America poate să spună domnul Maior? Sau eventual cum a ajuns Timiș în posesia unor rapoarte de la un fost lucrător din Parlamentul României, cum a ajuns un fost ofițer topograf să se pună în slujba lui RMGC, sau cum au dispărut rapoartele geologice în 1992 din sediul IPFG din strada Coralilor? A, îmi cer scuze, am uitat, domnia sa investighează  numai acțiunile din 1999 în sus.

7. La punctul 7 domnul Maior ne spune că nu are atribuțiuni pe linia luării unor decizii. Păi e normal, decizia a fost luată de mult, domnia sa are atribuțiuni pe linia protejării proiectului, urmăririi protestatarilor și înlăturării blocajelor care pot apărea în implementarea proiectului. De acord, acest punct se înscrie în litera și spiritul celorlalte puncte;

8. ”Acestea sunt aspectele pe care am vrut să le menționez..”. Da, domnul Maior a prezentat ce a vrut domnia sa să prezinte, nu ceea ce voia românul să audă. De fapt nu cred că îl interesează ce am vrea noi să știm, el nici parlamentului nu îi dă raportul și spune doar ce vrea el, nu ce ar trebui să cunoască românii despre RMGC.

Cam asta a spus domnul Maior despre RMGC și mă întreb de ce a fost nevoie să vină în fața presei? Știam și noi mai de mult ale cui interese le apără domnia sa. Dar e bine că totuși a clarificat situația, pentru cei care mai sperau că SRI se află în slujba cetățenilor. Zât! Pentru cei care nu știu, SRI se ocupă de ”relansarea economică obținerea de venituri la bugetul de stat, ocuparea forței de muncă, dezvoltarea durabilă a României” și de ” analize complexe asupra riscurilor și beneficiilor implementării proiectului” pentru a preveni ” apariția unor blocaje în implementarea investiției”. Maior dixit!

PS. Domnule Maior, dac doriți, ați putea face un studiu nu despre ce are de câștigat Soroș de pe urma protestelor, ci ce are de câștigat RMGC sau cei care susțin proiectul din aceste proteste? Nu vi se pare mai interesant? O să pară ciudată întrebarea mea, dar dacă luați în calcul faptul că :

1. Așa cum spunea cineva, nu spun cine, persoană importantă și cum a întărit chiar astăzi domnul Șova băiatul avocatei Șova care a negociat pentru RMGC, deci știe ce spune, palma a fost bătută, statul român prin reprezentanții săi a semnat documente prin care se angajează față de RMGC că proiectul se va aproba. Dacă nu e așa declarațiile lui Șova se transformă în instigare a RMGC la acte împotriva statului român și nu vreau să spun ce spune CP despre asta, sau cum suna  învinuirea de a pleda cauza adversarului tău;

2. Deci dacă actul e semnat, dar nu este scos la suprafață și nu se probează nimic, protestatarii încă mai speră, își continuă protestele, bursa se impacientează și acțiunile RMGC scad. Domnul Băsescu toarnă și el gaz peste foc, făcându-se că este cu protestatarii ”adevărați, curați” , dar de fapt menționând pentru cei care trebuie să știe, că el nu se opune mineritului. Toată lumea vinde, cine cumpără? Păi normal, va cumpăra cine știe că oricât ar protesta românii proiectul va primi undă verde pentru că așa s-a decis de foarte mult timp. Deci cine cumpără acum acțiuni la RMGC face o investiție mai mare decât oricare alta în România, pentru că proiectul se va aproba și acțiunile vor crește brusc după ce a fost dat avizul;

3. Deci domnule Maior, ați putea urmări cine cumpără acum acțiuni la RMGC și veți afla ceea ce vă prefaceți că nu știți. Nu vă mai faceți că urmăriți cine blochează proiectul că acesta nu va fi blocat și nici anulat indiferent ce vor face românii pe stradă. Cumpărați acțiuni la RMGC sau deja ați cumpărat? Toată lumea spune că sunteți un om dăștept.

Așa poate vor afla și televiziunile de ce nu intervin jandarmii în forță pentru degajarea carosabilului de demonstranți.

Erata: Domnul Maior, a devenit Directorul SRI în Octombrie 2006, nu in 1996 cum gresit am menționat în articol, deci nu are cum sa stie ce s-a intamplat la Roșia Montana înainte de venirea domniei sale la cârma, probabil ”nu are acces” la arhive si documentele intocmite până sa devină șeful structurii.Mea Culpa!

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

7 Raspunsuri la Pe cine apără Maior?

  1. O precizare: domnul Maior este directorul SRI doar din octombrie 2006, nu din 1996, cum zici în articol, Marine.

  2. Corect Hari, atent ca intotdeauna, voi rectifica.

  3. LML

    Articolul dumneavoastra este de o penibilitate extrema. Acum stau si ma intreb daca lipsa de rationament pe care ati dovedit-o este auto-indusa sau va caracterizeaza in mod obisnuit.

    Va respect dreptul la opinie, insa ar fi trebuit sa oferiti si o legatura catre declaratia de presa in cauza, pentru a oferi cititorilor dumneavoastra oportunitatea sa se informeze corect cu privire la cele declarate de Directorul SRI.

    Pacat pentru timpul pierdut in scopul redactarii acestui articol. Dar daca atat puteti, nimeni nu va poate obliga sa iesiti din mediocritate.

    Cu prietenie,

    Liviu Mihai Lovinescu

  4. Domnule LML, interventia dumnevoastra merita caracterizarea pe care ati facut-o articolului. Ma intreb daca asa sunteti mereu sau numai cand vine vorba de SRI sau domnul Maior. Nu inteleg insa ce ati dori, sa va pun la dispozitie inregistrarea discursului domnului Maior? Sau doriti sa stiti daca o am ? Daca doar doriti sa stiti ce a spus, am scris in acest articol, cele 8 puncte reprezinta stenogramele discursului domnului Maior( ca tot se porata stenogramele). Daca doriti mai mult, cautati inregistrarea declaratiei de presa pe net si va veti convinge ca nu am schimbat nimic. Acuma ca dumnevoastra nu va place ce a reiesit din ceea ce a spus domnul Maior,nu e nici o problema si nici penibil, avem toti dreptul sa vedem sau sa interpretam cum vrem Sa inteleg ca sunteti cumva din echipa de imagine a domnului Maior si va simtiti vizat de adevarurile pe care le-a spus fara sa vrea? Nu e treaba mea.Alta data fiti mai atent si mai putin penibil.

  5. NECETATEAN

    EU NU AM PLATIT CERTIFICATELE VERZI.AM AVUT MULTE NEPLACERI.DAR DEGEABA NU LE-AM DAT NICI-UN BAN PESTE CAT E CORECT DUPA CONTRACT.DACA NICI MACAR UN CONTRACT LEGAL NU MAI ESTE RESPECTAT SI APARAT DE STATUL ROMAN ATUNCI OARE MAI AVEM STAT?AM FOST CHEMAT LA DISCUTII CU RPREZENTANTII AUTORIZATI PERSONAL DE PRESEDINTELE FIRMEI RESPECTIVE.VRAND-NEVRAND TREBUIE S-APAR INTERESELE TUTUROR CETATENILOR.BANUIESC ASTA CA,NIMENI NU VREA SA PLATEASCA MAI MULT DECAT CONSUMA.EU SINGUR SA FAC TREABA CE AR TREBUI SA O FACA STATUL.MAI AVEM STAT?PENTRU CA EU CRED CA STATUL E DE UN FEL SI ATAT.ANUME STATUL DE DREPT.CULMEA CA NICI NU SUNT CETATEAN ROMAN!

  6. nervosu enervat la culme

    Va multumim, Domnule Neacsu, pentru ca ne mai deschideti ochii de pisic abia nascut ! Exact cum spusei pe aici despre acesti nemernici CRIMINALI TRADATORI DE NEAM SI TARA, toa’su maior (cu litera mica, na !) este unul dintre TRADATORII DE NEAM SI TARA, si inca TRADATOR „de frunte”, daca pot spune asa. LA GUNOI CU EL ! Daca ne mai amintim si faptul ca e „nasu’ de cununie” al lui ponta, intelegem si mai bine de ce se face ca „nu stie, nu cunoaste”. Am avut ocazia sa cunosc pe cineva care tot asa spunea „nu stiu”, si inca destul de des, iar viata (Alzheimeru’) i-a dovedit ca are perfecta dreptate …

  7. Pingback: Lecţia de istorie - partea întâi | In Cuiul Catarii