ARMATĂ CU CAI DE LEMN ȘI ROȚI DE BICICLETĂ

Categoria Magazin

(încă ceva de tot râsul)

Așa ziceam noi, tinerii ofițeri naivi care credeam că armata e armată dar când ceream ceva pentru a repara nu știu ce primeam răspunsul clasic: „nu avem, vă descurcați și voi cum puteți”.
După un secol de scremeală națională scăparăm de Ceaușescu, ne făcurăm Democrați cu d mare, ne băgară ăștia în NATO (am devenit „cineva” adică aveau ei nevoie de cineva care să stea în linia întâia!).
Dupe aia ne băgară și în Uniunea Europeană că cică acolo ne e locul nu doar geografic ci și pentru că suntem o țară dezvoltată, cu potențial și resurse, cu oameni educați și de viitor (dar la asta le-am tras-o că nu știau ei ce clasă politică avem!).
Asta a fost! Ne-am împăunat, ne-am dat cu cărămida-n piept din toate pozițiile, ne-am făcut poze și ne-am ridicat nasul cu douăzeci de miimi. Cum de ce? Da’ cine mai era ca noi? Abia scăpați din „lagărul comunist” și eram deja în rând cu cele mai tari țări din Europa și chiar din lume, stăteam la aceeași masă cu ele și, culmea, pe scaune la fel de înalte.
Apoi am văzut că undeva e un por. Adică am început ușor, ușor să ne dezumflăm. Azi un fâs, mâine altul … și tot așa din fâsâială în fâsâială până am ajuns de râsul lumii. Pe ultimul loc la toate. Simplu! De ce să ne încurcăm cu mai multe locuri și să ne facem de băcănie dacă ne întreabă careva „la concret”!
Luați orice domeniu vă vine în mintea din cap! Autostrăzi, asistență socială, PIB pe cap de locuitor, păduchi în cap (by the way – am văzut la TV o reclamă pentru ceva alifie contra păduchilor … anul ăsta … cred că suntem din nou unici în emisfera nordică!).
Sau hai să ne gândim la altele, asistență medicală, intervenția la dezastre, învățământul în mediul rural, sisteme de canalizare și alimentare cu apă, drumuri naționale blocate de un uriaș nămete de 18 cm. Sau la câinii comunitari și copiii străzii (niciodată nu am înțeles de ce nu e invers!).
Am început cu armata militară și trebuie să revenim. Acum câteva zile apare Ministrul Apărării (cu m mare și a mare) și anunță … senin: Armata României este operațională în proporție de 40%.
Ca la un bătrân absolvent de liceu militar în secunda aia mi s-a descusut gulerașul!
Mă gândeam: din zece soldați patru au bocanci TC restul papuci de casă? Din zece arouri patru au capac de delcou iar restul nu au baterie? Din zece aruncătoare de 82 patru au placa de bază iar restul nu?
La marină nu pot face nicio apreciere pentru că nu am cum. Nu pot să zic „din zece fregate” deoarece nu avem decât două …
La aviație la fel: cum să zici „din zece elicoptere” când sunt numai patru – unu’ e la un miting la Clinceni, unu’ duce un rănit de la Baia – Mare la Cluj, altul îl aduce pe primu’ ministru de la Rovinari iar ultimul a dat la unu’ bateria și la altu’ giroscopu’.
Revenind serios, așa cum ar trebui … mă găndeam și eu că or fi ceva probleme cu aparatura de radiolocație care nu a mai fost „apgradată” de 15 ani. Sau or fi ceva lipsuri pe la rachetele aer – sol (sau invers). Mă gândeam la aparatura de vedere pe timp de noapte de pe tancuri …
Dar nu! Azi am fost adus cu picioarele pe pământul scump al patriei!
Mă sună azi un vechi și bun prieten. Vorbim de una, de alta după care îmi spune că a fost (ca toți cei din generația noastră) la o înmormântare. A trecut la cele sfinte un fost coleg de-al lui dintr-o garnizoană mare din vest, fost șef al serviciului care se ocupa de asigurarea cu puști și cartușe.
Așa cum se zice doar în România „a fost o înmormântare frumoasă”.
A venit, comform reglementului, și o gardă de onoare – niște soldați și un comandant, frumoși, tineri, înalți și hotărâți. Au venit, s-au aliniat, au luat poziția „de drepți” și, la momentul potrivit, au dat onorul … și gata.
Cătanele astea bătrâne au început să se mire (se gândeau doar că și lor le va veni rândul – s-a schimbat ceva, ar trebui să știm și noi, nu?) … nu s-au tras cele trei salve în aer!
Au întrebat în stânga și-n dreapta și au fost luminați de bravul comandant: nu avem muniție de manevră. Pentru puști. Nici măcar pentru ăia 40% care sunt operaționali?
Asta e tare! Prin urmare nu doar că nu putem să-l nimicim pe agresorul (când o veni!) da’ nici măcar nu-l putem speria?!
PS Ce-o fi zis bătrânul colonel de pe catafalc (în gându’ lui):
„Ehe, dacă știam eu, nu-mi băgam vreo 5 cartușe în buzunaru’ de la manta când am fost ultima oară în depozit!?”

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

17 Raspunsuri la ARMATĂ CU CAI DE LEMN ȘI ROȚI DE BICICLETĂ

 1. Taviiiiiiiiiiiiiiiiiii, ce te mira maica? Cei 40% operationali erau plecati in misiune in Afganistan, sa culeaga nescai mine improvizate plantate de prietenii afgani. Baietii aia frumosi care constituiau garda de onoare, erau din cei 60% care nu aveau de nici unele. Dar te intreb eu, pretinul ala al tau era sigur ca erau soldati si nu holograme? A pus cineva mana pe ei, i-a pipait? Ai ?

 2. Citeam pe undeva ca primul mare imparat al Chinei a dat ordin sa se faca cateva mii de solddati de teracota care sa ii pazeasca mormântul dupa moarte. La noi, Imparatul Oprea a decis sa lupte cu aruncatoare de fasole, soldati de plumb, ofiteri de paie,avioane de hartie, bombe de cauciuc că sar ca mingea si in cădere mai lovesc pe cate cineva,ordinele se transmit prin telefonul fără fir de la membru UNPR la membru UNPR,şi ăn felul ăsta evităm interceptările NSA, Marina a devenit Almăşan, aşa că toate merg unse.. de Zisu.

 3. TUDOR ALEXANDRU

  Am participat. Confirm :
  „a fost o înmormântare frumoasă”.
  ”Cătanele astea bătrâne au început să se mire (se gândeau doar că și lor le va veni rândul – s-a schimbat ceva, ar trebui să știm și noi, nu?) … nu s-au tras cele trei salve în aer!
  Au întrebat în stânga și-n dreapta și au fost luminați de bravul comandant: nu avem muniție de manevră. Pentru puști.”

  CITA MUNITIE AI ASIGURAT MITICA PENTRU ALTII … !
  SA TE ODIHNEASCA DOMNUL NOSTRU AL TUTUROR LA DREAPTA SA !

 4. Culmea ironiei, fost sef ATAM sa fie înmormântat fara salve din lipsa de muniţie de maenvra… RUSINE MINISTRULUI ARMATEI ROMANE RUSINE GUVERNULUI ROMANIEI. DACA ERA UN POLITICIAN TRADEAU SI SALVE DE TUN .

 5. manasia

  Dumnezeu sa-l odihneasca pe fostul nostru camarad !

  Macar au inmanat familiei drapelul prevazut de regulament ? Indraznesc sa nu astept raspunsul Dvs si sa ma indoiesc ca s-a intamplat acest fapt…
  Vina este si a noastra ca, desi organizati in asociatii care mai de care mai de utilitate publica, stam in expectativa si asitam la aceste drame, unele dintre ele ireversibile si cu efect devastator…

 6. manasia

  Dumnezeu sa-l odihneasca pe fostul nostru camarad !

  Macar au inmanat familiei drapelul prevazut de regulament ? Indraznesc sa nu astept raspunsul Dvs si sa ma indoiesc ca s-a intamplat acest fapt…

 7. Lt .Col.r SLAVEANU GEORGE

  Da, camaradul nostru trecut in nefiinta a scapat de toate necazurile vazute si nevazute.Ii ramane doar amintirea pastrata de camarazi si de cei dragi,si asta cred ca este mai importanta decat orice.In privinta minusculei noastre armate,este bine sa nu va faceti griji.Atunci cand licuriciul va avea nevoie de carne de tun,in teatrele de operatiuni va gasi suficienta reforma de la armatele pretine sa doteze si mercenarii chemati sa faca faca munca de jos.Stati fara grija,pe noi ne apara NATO,cu scutul unidirectional de la Deveselu.

 8. suca

  Nea marine !! pe comandantul garzii chiar ca l-ai fi pipait. Ca era o mandrete de fatuca!!!!.

 9. Ete că nu știui! Da’, săraca … ie nevinovată! Nu ie vina iei! … Și mă doare la cașchetă/ Că am scut anti-rachetă!! Asta ie!

 10. Pannduru Lunetistu'

  cu gandu’ ca intram in NATO si ne aliniem la evropa, am facut ca rusii in 45, cand ne-au distrus harnasamentul de la VM si au dat caii la salam in Italia. Si noi am casat harnasamentul, caii i-am dat pe nimic la minoritari, iar mandrete de aruncatoare le-am impins in topitoria de la Resita, pe care mai apoi am… topit-o (probabil ca avea memorie si trebuia stearsa), alte mandrete de aruncatoare AG9 le-au dat pe mai nimic la afro-asiatici (adica mai nimic pentru stat, ca alde Mircea, fratele lu’… si-a tras partea leului – sau a dolarului)iar masinile de lupta nu se mai pot intretine fiindca uzinele le-a sters neica ala mai micu de pe harta, iar daca nu ai fabrica de TABuri, cum sa mearga TABul, daca nu mai fabrica de DAC sau ROMAN, si nici macar de tractoare, cum sa mai fie armata operative? Vorba lu’ Tudor Vladimirescu: Pe cai, fratilor, iar care n-aveti cai… pe maine!

 11. Pannduru Lunetistu'

  mai e vreo doua elicoptere adaptate la lupta navala, la care s-au atasat (doar asa, ca chestie, sau cum ar zice licuricii „just in case”), o pereche de FLOTOARE pentru plutit cand raman fara combustibil !!! Buna de dat pe youtube, la funny!!!

 12. ion savel

  E… La Oradea nu se găseşte munitie de manevră… Probabil aşa este. Pe acolo intră în ţară numai… garoafe şi ghiocei in „zincuri” speciale cu destinaţia HAR-COV!
  Eu vă doresc o zi cu bucurii..
  Că mâine… „om vide”!

 13. ionescu cristian

  La toti ne vine randul,asa ca…..

 14. Seremy Tiberiu

  Capacttatea noastra de aparare o consider f.redusa. Am redus F.A la minimul impus,cadre putine numeric, iar dotarea cu Th.de lupta nesatisfacatoare.Premiza, vom achizitiona, la ceeace altii renunta ca fiind depasite[uzual sau moral]! Dar chiar, sa nu putem da un ultim onor, unor cadre militare cu prestanta in activitatea lor,este de domeniul totalei neputinte ! Daca „maine”, acest scut zis NATO, inceteaza a mai fi Pt. noi un tovaras-ce ne-ar sari in aparare la nevoie, negrii „corbi de prada” din jurul nostru, ne-ar pune la grele incercari !!!??? Suntem prea siguri, in ceeace este cam relativ !

 15. Ion (nume de sluga)

  Asa se intampla cand iepurasul nu stie ce gandeste leul: se impauneaza cu pene de cocos si se gandeste ca mai poate trambita. . . din burta stapanului!

 16. Ion (nume de sluga)

  Si inca:
  1) A avea educatie nu este acelasi lucru cu a avea scoala si/sau carte.
  2) Daca te cobori la nivele inalte, risti sa urci in mocirla.
  3) Cand rogi, esti politicos; cand te rogi, esti umil(it).
  4) „Faceti ca mine!” nu inseamna sa faci ca. . . steagul (in vant).
  5) Onoarea si demnitatea melcului dureaza pana cand este calcat pe casa.
  6) Banii si religia reprezinta umilinta maxima de care unii abuzeaza.
  7) Omul a fost creat dupa chipul si asemanarea celui cu care nu seamana.
  8) Toti suntem supusi greselilor cand avem bocancul pe gat.
  9) Glontul patriei este dulce, dar este la fel cu al strainului.
  10) Militarul este cetatean, dar cetateanul nu este militar.
  Ajunge?

 17. Ion (nume de sluga)

  Cand legea este. . . interpretabila:
  Art. 8, punctul b, alin. 3 din Legea nr. 80/1995 stipuleaza: „Cadrelor militare nu li se poate ordona si le este interzis sa execute acte contrare legii, obiceiurilor razboiului si conventiilor internationale la care Romania este parte; neexecutarea ordinelor in aceste conditii nu atrage raspunderea penala si civila a subordonatilor.”
  Este valabil si pentru MAC, SGV, SGP, PCC (inclusiv pentru ministrul apararii nationale)?
  Este valabil si pentru jandarmii care participa „activ” la demonstratii?

Statistici T5