Pălitură moldovinească

Categoria Actualitate, Istorie, Opinii, Politica, Social, Stiri Interne

europamd

Ce mă enervează moldovenii ăştia domnule. Când mă lăudam şi eu că ştiu 4 limbi străine, şi mă pregăteam să candidez la Europene cu un CV scris în 4 limbi străine,  se trezesc  ei sau ea, Republica Moldova, că nu mai vorbesc moldovenească, acuma vorbesc limba română. Bă ce mă enervează! Să schimb eu acuma CV-urile şi broşurile şi afişele electorale? O grămadă de bani cheltuiţi de pomană. Şi când mă gândesc câţi or fi ca mine care au intrat la externe direct din stâna aia a lui Ghiţă cu 400000 de like-uri, declarând conform condiţiilor de încadrare că ştiu cel puţin două limbi străine. Ce lovitură pe ei săracii. Au rămas numai cu una şi aia de lemn.

Dar ce pălitură  pe piaţa politică românească. După lovitura chinezească a lui Ponta uite că Băsescu dă pălitura moldovenească. Se va specula acuma de către toate televiziunile fidele lui Băsescu, faptul că deschiderea către fraţii noştri a plecat de la Cotroceni. Bineînţeles, celelalte televiziuni  vor spune că schimbarea limbii a venit după vizita lui Antonescu şi a lui John Kerry secretarul de stat al SUA. Şi în timp ce băseştii se vor bate prin televiziuni cu uslaşii, nu este exclus ca în Transnistria, să se “certe” ucrainienii şi ruşii cu moldo-vlahii.

Ca şi vizita premierului chinez,  ştirea venită de peste Prut a înfierbântat minţile şi va provoca multe spume, ca DERO. Fără îndoială că decizia Curţii Constituţionale a Republicii Moldova este istorică eu aş spune mai istorică decât vizita premierului Chinez.  Fără îndoială, pentru cei care sunt români decizia era aşteptată şi este normală. Dar hai să vedem ce înseamnă.

În primul rând asta va duce la o serie de reacţii pro sau contra, discuţii, certuri, poate chiar răzvrătiri  în rândul cetăţenilor de peste Prut. Nu îndrăznesc  să îmi închipui ce se va întâmpla dacă cearta din Moldova se va lipi de cea din Ucraina. Fără a dezvolta o teorie a conspiraţiei nu pot să  nu observ măcar,  că situaţia se înfierbântă la graniţa cu Rusia tocmai când discuţille NATO-Rusia  pe tema scutului din România au intrat în impas.

În al doilea rând decizia CCRM  va crea probleme şi cheltuieli administrative şi  măsuri diplomatice pentru administraţia Republicii Moldova, schimbarea unor articole de lege, a Constituţiei, a manualelor şi tuturor documentelor unde este menţionată limba Moldovenească drept limbă oficială. Asta înseamnă bani. De unde îi va lua Moldova? Pe noi nu poate conta, noi nu avem nici buget încă, americanii abia au reuşit să îşi voteze bugetul lor şi ăla cu scandal, ca la noi, sau la noi e ca la ei, că doar ei sunt fraţii mai mari. Uniunea Europeană nu are bani nici pentru ţările componente, aşa că Moldova este singură.

 În al treilea rând, să nu uităm că Moldova vrea nu vrea, îi convine sau nu, este la mâna maicii Rusia. Exportul de vin  şi grâu moldovenesc către Rusia  reprezintă una din principalele surse de venit şi o întrerupere a cererii ar însemna un blocaj hepatic. Dacă tot suntem pe acest segment să nu uităm că Moldova, ca şi Ucraina,  se încăllzesc cu gaz rusesc. Orice schimbare de macaz poate duce la închiderea conductelor şi de aici blocaj renal. Să mai amintim de Transnistria?  Kosovo e foarte aproape, iar pentru români  ar fi catastrofal să aibă la ambele graniţe două enclave pentru că acestea o vor cere pe a treia.

În al patrulea rând cine se gândeşte acuma la unirea Moldovei cu România acum sau într-un viitor apropiat sau mediu visează cu ochii deshişi, deci orice speculaţii şi împingere a subiectului pe panta unirii este pur şi simplu inutilă, sau mai rău, provoacă antipatii şi escaladări care numai bine nu fac. Aşa că presa, media şi politicienii români trebuie să se limiteze să constate  cazul, să se bucure sau nu, după cum consideră sau simte fiecare, dar să nu dezvolte şi amplifice subiectul pentru că nu ajută cu nimic situaţia din Moldova şi aşa destul de delicată dacă ne gândim la poziţia Rusiei de care Moldova vrem nu vrem depinde în proporţie de 7o% sub toate aspectele. Nici nu se ştie încă cum vor reacţiona cetăţenii Republicii Moldova, câţi cetăţeni Moldoveni de origine sau orientare rusească sunt în Moldova şi câţi vor fi mâine sau poimâine, dacă se va organiza, să zicem,  un referendum pe marginea Unirii cu România. Aşa că să nu dezvoltăm subiecte care pot lăsa Republica Moldova  singură în cel mai năpraznic ger din ultima sută de ani, doar de dragul unor “îmbălsămări” politice  ale liderilor noştri politici în preajma alegerilor. Să nu îi lăsăm pe locatarii palatelor să îşi bată joc şi de românii de peste Prut, măcar ei să stea cât de cât liniştiţi, că au fost suficient de oropsiţi zeci de ani.

În al cincilea rând să nu uităm de ce a căzut Ceauşescu, apoi să nu uităm de ce a intervenit SUA în fosta Iugoslavie şi să nu uităm că pentru Europa, România este şi aşa prea mare. Nimeni nu doreşte o Românie puternică, nimeni nu doreşte o Romanie independentă nici financiar, nici politic, nici economic şi nici măcar energetic, în ciuda declaraţiilor doamnei Merkel. Nu cred că mai e nevoie de argumente, uitaţi-vă ce a ajuns România în ultimii 24 de ani dar mai ales după aderarea la UE şi veţi vedea ce doreşte Europa dulcei Românii. Aşa că să nu creadă cineva că va accepta cineva lărgirea graniţelor României. Aşa ceva nu este şi nu va fi posibil fără a se pierde alte teritorii. Aşa că sa nu vorbim de funie în casa spânzuratului.

În al şasele rând, chiar dacă să zicem prin absurd că s-ar dori de către toţi sau marea majoritate a  românilor  din Moldova unirea cu România, iar  Ruşii nu ar spune nimic, nu s-ar împotrivi nici politic nici economic nici militar, ce ne facem cu angajamentul semnat de România la intrarea în UE, când a declarat cu propria guriţă că respectă  graniţele actuale ale Europei  şi nu se pune problema modificării acestora. Şi un alt aspect mai grav este faptul că România şi Moldova sunt la această oră ca Riga Kypto şi Lapona Enighel . Moldova nu se pate alipi de România pentru că nu face parte din Uniunea Europeană, nu îndeplineşte condiţiile aderării, nu are asigurate graniţele, deci Europa la această oră nu se poate extinde până la graniţa cu Rusia până nu are graniţele asigurate la est. Deci despre ce vorbim ? Cine vorbeşte acuma despre unire vorbeşte pur propagandistic, dar o face în defavoarea Moldovei, la această oră aceste discuţii nu fac altceva decât să îi întărâte pe rusofili, pe ruşi în condiţiile în care Ucraina este sub presiune, iar Rusia nu este de loc în cele mai fericite momente. Hai să ne bucurăm liniştit de decizia CCRM şi să nu scăpărăm amnarul lângă butoiul cu pulbere de la graniţele Moldovei.

Eu zic să ne bucurăm acuma  şi să discutăm despre ţuică  atunci când se coc prunele.

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

2 Raspunsuri la Pălitură moldovinească

  1. Nea Nicu

    Toate sondajele indica faptul ca majoritatea cetatenilor Republicii Moldova sunt rusofili,chiar daca noua ne este greu sa acceptam aceasta realitate.Un referendum ar fi indicat cu siguranta acest lucru si atunci s-a fortat nota si s-a decis printr-un act administrativ declararea limbii romane ca limba oficiala.Va fi o situatie ciudata,cam ca in HarKov,cu multi”moldoveni”care nu stiu si nu vor sti nici peste 2-3ani sa vorbeasca romaneste!

  2. Rusofilii cer referendum cu privire la limba oficiala. Oare de ce?