Vina de a fi contemporan cu nesimtiţii

Categoria Actualitate, Opinii, Politica, Social

Zgonea lasă urme

NESIMŢ’IT^1 s.n. (în loc. adv.) Pe nesimţite = încetul cu încetul, fără a putea fi perceput. – Ne- + simţit.

NESIMŢ’IT^2, -Ă, nesimţiţi, -te, adj. 1. Care este lipsit de bun-simţ, de bună creştere, de cuviinţă, de delicateţe. ** Care denotă, trădează nesimţire (2). 2. Care nu este simţit, perceput; care scapă simţurilor sau trece neobservat; p. ext. insesizabil, imperceptibil. ** (Adverbial) Fără a putea fi perceput; încetul cu încetul; fără zgomot. tiptil; pe furiş. – Ne- + simţit.

NESIMŢ’IT adj. 1. v. |imperceptibil||. 2. nesimţitor. (Om ~.)

Întrebat de o “ţigancă nesimţită” după accidentul de avion din Apuseni dacă îşi reproşează ceva vizavi de modul în care s-au desfăşurat acţiunile de căutare –salvare, domnul fost ministru de interne Radu Stroe a declarat zâmbitor, ca un copil cretin care crede că a găsit răspunsul salvator, “ regret că s-a întâmplat în timpul mandatului meu nenorocirea”.

Primul impuls a fost să arunc cu ceva în el dar mi-am dat repede seama că aş sparge televizorul care nu are nici o vină. Cu timpul mi-am dat seama că săracul om nu a spus –o cu aroganţă, cum ar fi spus-o Ponta sau Nicolicea sau Năstase. Omul a spus-o cu toată fiinţa, chiar crezând ce a spus, aşa a crezut el, era sincer, şi privea zâmbitor, convins fiind că nu putea da un răspuns mai potrivit. Sunt convins că şi acuma se întreabă de ce i se impută acea replică, el nu vede nimic rău în asta. Pe astfel de oameni nu te poţi supăra, el a spus ce a simţit, aşa simţea el, că e un ghinionist în al cărui mandat s-a întâmplat ceva rău de care el nu se face vinovat cu nimic. Până şi Biblia spune ”fericiţi cei săraci cu duhul, căci a lor este împărăţia cerurilor”. Că nu simţea ceea ce simţeau alţii, era cu totul altceva, domnul Stroe nu este capabil probabil nici sufleteşte nici interelctualiceşte de empatii de genul ăsta, probabil el râde la telenovelele indiene unde toate gospodinele lăcrimează savuros, are altă structură somatico-emoţională. Şi atunci de ce s-a grăbit domnul Ponta să îi ceară demisia, atâta vreme cât el însuşi spusese că nu are ce reproşa minitsrului de interne, chiar în ziua ghinionistului răspuns?

Eu îl consider pe domnul Stroe o victimă politică cu atât mai mult cu cât poltica românească de după 89 e plină de astfel de declaraţii nepotrivite cum ar fi spus Clinton, care nu au dus la demisii, nici măcar la scuze din partea celor care le-au emis cu mult mai multă lipsă de delicateţe ca să citez definiţia nesimţitului dată de DEX.

Hai să facem un scurt inventar spre exemplificare :

Ion Iliescu : “măi animalule ”

Băsescu “ Ai văzut Maria, câtă nesimţire pe ţiganca asta împuţită..”

Năstase : “Cineva la un moment dat voia să vină să îmi numere găinile. I-am sugerat mai bine să vină să îmi numere ouăle..”

Ion Burlui fost şef ISU: “aşa cum iarna nu-i ca vara, nici la munte nu este ca la câmpie”.

ZGONEA, foarte recent, fierbinte, despre necesitatea ne- investigării în parlament a crimei din Apuseni: “Anumiţi colegi au fost destituiţi din funcţie. Eu cred că sunt măsuri suficiente. Legislativul nu poate interveni peste Executiv. Ce vrem noi de la societate? Nu să facem circ mediatic, nu să găsim trei vinovaţi să tragem un glont în cap, ci să reglementăm, după astfel de evenimente, astfel încât în viitor fiecare instituţie, când lucrează cu altă instituţie, să ştie care sunt regulile dintre ele”

Şi lista ar putea continua, e inutil să ne amintim toate expresiile sau gesturile nedelicate ale fruntaşilor societăţii.

A căzut vreunul din cei mai sus menţionat pentru ceea ce a spus ? Nuuuuuuuuuuuuu. Nici măcar Năstase, care între timp a scris câteva volume la răcoare nu a plătit pentru numărul de ouă din inventar ci pentru cu totul alte vini nespuse. Bine, Burlui nu se pune la număr , el a căzut pentru că iepure fiind a recunoscut la îndemnul lui Stroe că e mistreţ, crezând că astfel va scăpa Stroe, că altfel, dacă se ştia că trebuie să cadă Stroe, nu mai cădea şi Burlui. Ghinion de neşansă. Ghinionul lui Burlui este că s-a grăbit. Şi atunci, dacă nici unul nu a fost demis de ce domnul Stroe, care este mult mai nevinovat şi mai bland în exprimare decât toţi cei menţionaţi? Nu zău, eu îi dau dreptate, i s-a făcut o nedreptate. Omul este inocent, parol doner ! Nici nu e nevoie să îi pui două întrebări ca să realizeză că e nevinovat, iar dacă reuşeşti să îl priveşti în ochi şi nu nu îi fug ochii ca lui MRU, te clarifici: NEVINOVAT PUR SÂNGE.

Întrebarea care se pune, este cu ce suntem noi vinovaţi, noi contemporanii atâtor mandate nenorocite în ultimii 25 de ani ? Noi, cei care am fost nevoiţi să înghiţim atâtea promisiuni, minciuni, tunuri, privatizări, dezmembrări, recalcurări, revizuiri, sacrificii, taxări, impozitări, fraude, nesimţiri, palme- nu în stomac-, revoluţii, involuţii, disoluţii, sfidări, mutilări, abrogări şi câte şi mai câte, de la o clasă politică plină ochi de analfabeţi de meserie “auto” ajunşi parlamentari, pe care se vede salopeta de lăcătuşi repetenţi oricâte costume Armani ar îmbrăca unul peste altul. Noi, muritorii de foame care umplem buzunarele atâtor nesimţiţi prin impozitele şi taxele cu care ne sufocă, noi ce vină avem de ce să plătim noi ghinionul de a fi contemporani cu Nesimţirile Lor? Domnul Stroe, mă adresez dumneavoastră singurul în măsură să mă înţeleagă. Faceţi ceva, daţi o lege, cât de mică, o legişoară prin care să ne scutiţi de vina de a fi contemporani cu dumneavoastră, încercaţi să vă convingeţi colegii că nu e vina noastră că am prins atâtea mandate lipsite de delicateţe şi mai lăsaţi-ne să respirăm. Treceţi pe lângă noi, intraţi în vieţile noastre uşor, tiptil, şi ieşiţi insesizabil, imperceptibil, vă rugăm noi, fiţi nesimţiţi, acţionaţi de aşa natură încât să treceţi neobservaţi, să scăpaţi simţurilor noastre, că dacă vă mai vedem des nu ar fi exclus să dăm comutatorul pe nesimţire şi noi şi atunci, să te ţii numărat de ouă.

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

8 Raspunsuri la Vina de a fi contemporan cu nesimtiţii

  1. Pe bună dreptate, te întrebi „cu ce suntem noi vinovaţi, noi contemporanii atâtor mandate nenorocite în ultimii 25 de ani?”

    Și tot tu dai și răspunsul, parcă fără să vrei:

    Pentru că noi am înghiţit cu poftă atâtea promisiuni, minciuni, tunuri, privatizări, dezmembrări, recalcurări, revizuiri, sacrificii, taxări, impozitări, fraude, nesimţiri, palme, nu în stomac, revoluţii, involuţii, disoluţii, sfidări, mutilări, abrogări, şi câte şi mai câte de la o clasă politică plină ochi de analfabeţi de meserie “auto” ajunşi parlamentari, pe care se vede salopeta de lăcătuşi repetenţi oricâte costume Armani ar îmbrăca unul peste altul.

    Și pentru că noi, muritorii de foame, am umplut buzunarele atâtor nesimţiţi prin impozitele şi taxele cu care ne sufocă.

    Pentru astea suntem noi de vină, Marine, nu pentru că suntem „contemporani cu Nesimţirile Lor.”

  2. Bingo Hari! Cati ca tine ?

  3. Lt .Col.r SLAVEANU GEORGE

    Vina este colectiva.Datorita necunoasterii legilor democratiei si a denaturarii continue a acestora,populatia Romaniei ,sau ce a mai ramas din ea,a fost nevoita mereu sa aleaga RAUL cel mai mic.

  4. OLTEANU

    Marine, Dna. Anghel,”(angelica!) mai canta ! in corul robilor?

  5. Euclid

    I pare rau dar suntem vinovati, nesimtiti au existat intotdeauna iar noi i-am ales cu o consecventa ce reflecta intelligenta legendara a acestei natiuni.

  6. Plenita sau Vanju Mare

    Neacsu Marin ,tu te vezi nesimtit?Da un raspuns de om simtit.

  7. Cezare, tot asa ros de invidie ai ramas ? Ratat nefericit.

  8. Pingback: Reporteri şi demnitari | In Cuiul Catarii