Săptămâna declaraţiilor

Categoria Actualitate, Opinii, Politica, Social

ursul

Săptămâna care a trecut a fost săptămâna declaraţiilor. De război, de despărţire, de dragoste, de oftică.

Declaraţii de dragoste externe.

Nici nu se ridicase fumul de pe baricadele Kievului, că Traian Băsescu s-a şi apucat să declare fără să îi ceară nimeni, că România e gata să acorde sprijin Ucrainei şi că sistemul medical românesc este gata să primească răniţii de pe baricade. Unde domnule Băsescu, în spitalele morţii sau ale groazei? La Ploieşti, Craiova şi mai numţi dumnevoastră câteva oraşe, oricare ar fi? Dar când am avut acidentul din Macedonia, de ce nu a trimis imediat România avion să preia accidentaţii? Îi ajutăm numai pe ai altora, ca să facem impresie ? Merge la imagine nu ?

Urmându-i exemplul, la o zi sau două premierul, tot fără să îl întrebe sau să îi ceară nimeni iese şi el pe post, să nu piardă ”promoţia” şi declară că România e gata să aplice orice măsură va considera UE că este necesară. Ei da domnule Băsescu, asta da ofertă,, nu ce ai oferit dumneata. Matale ai sărit să pupi o bucă şi şi aia parţial, dar domnul Ponta, a prezentat o ofertă fără limite. Ce câştigă România din aceste declaraţii de dragoste? Nimic. Europa ştie că România nu poate asigura decât pământ şi carne de tun, că în rest e zero barat. Americanii ştiu mai bine ca oricine cam ce poate oferi România. Ce pierde România? Păi nici nu vreau să mă gândesc . Trecând peste iminenţa unui război în care vom fi târâţi şi al cărui fum va acoperi România, prin aceste declaraţii neimpuse ca să folosesc un termen din tenis sau gimnastică, cei doi daclarangii s-au asigurat de “stima” Rusiei şi de tăierea conducetelor de gaz rusesc. O să spuneţi că oricum în caz de război nu am avea altă variantă. Da, dar în caz de război ar fi fost normal să fim de partea uneia din părţi, se ştie care, pe când acuma nu ne-a forţat nimeni să ne declarăm dragostea faţă de UE, nici să spunem că acceptăm orice, când e clar că acolo este o bătaie între Rusia şi UE sau americani iar noi nu putem ajuta cu nimic. De băgat paie pe foc da, suntem buni, dar doar paie. Dacă ne-ar fi cerut Ucrainienii ceva să dea foc la baricadele ridicate de poliţişti tot ce le puteam asigura erau protocoalele USL şi Acordul de coabitare. Eu mă aşteptam ca cei doi declarangii să spună ceva de apărarea intereselor şi securităţii românilor din Ucraina, dar ei au uitat că există aşa ceva prin zonă. Ei s-au grăbit să linguşească şi să ofere blana ursului din pădure. Va conveni asta României? Nu, dar cuiva s-ar putea să convină.

În mod cert Rusia va lua măsuri economice şi spuneam că tăierea gazelor ar fi una din ele. Cui ar conveni asta? Păi nu ştiţi pe nimeni care este supărat că românii fac scandal şi se opun exploatării gazelor de şist? Tăierea gazelor ruseşti este mană cerească pentru OMV, Chevron, AMRO, ROMGAZ, etc. Cine credeţi că va mai îndrăzni să spună ceva după ce ruşii vor anunţa că au dat NIET gazului către Ucraina şi România? Să vezi atunci oferte de la ţărani, consilii, primării, se vor bate care să dea primul accept şi aviz de exploatare. Nu e aşa că e bine să faci declaraţii neîntrebat?

Declaraţii de război externe

Cine se aştepta ca lucrurile să se aşeze după intervenţia UE (declarativă, diplomatică, politică şi de orice natură) în Ucraina, probabil s-a născut într-o zi de 1 Aprilie. Cine credea sau crede că Ruşii îşi vor lăsa Flota Mării Negre pe mâna altora este un ageamiu. Nici un analist sau politician, nici măcar un simplu cetăţean nu crede aşa ceva. În acest context, reacţia Rusiei a fost nu doar previzibilă sau de aşteptat ci chiar provocată. Bineînţeles, pur teoretic din punct de vedere al dreptului internaţional, Rusia nu ar avea nici un drept să întervină în Ucraina sau Crimeea. Dar nici americanii nu au avut nici un drept să intervină în Panama, în Honduras, în Irak, în Vietnam, în Coreea şi aş putea continua până se termină hârtia. Dacă lumea civilizată a acceptat ca americanii să atace o clădire, o localitate într-un stat străin, pentru a omorâ un om, pretinzând că acel om reprezenta un pericol pentru naţiunea americană şi astfel a apărat interesele cetăţenilor americani, atunci trebuie să accepte că Rusia are mult mai multe drepturi să apare interesele ruşilor care “se simt ameninţaţi” de evenimentele din Ucraina. Din nou Europa judecă cu două măsuri şi aplică singura lege valabilă de la apariţia primei forme de viaţă pe pământ, legea celui mai puternic. Aşa că să nu vorbim de democraţie în acest conflict. Putem vorbi despre orice, dar nu despre dreptul unui stat, al cetăţenilor la autodeterminare, pentru că dacă nu ar fi fost Europa cu coada ei, nu ar fi existat Euromaidanul iar mister Klitschko nu ar mai fi cerut în gura mare ca populaţia să se înarmeze şi să iasă pe străzi cum ni se cerea nouă în 89. Alooooooooo, domnii, mai schimbaţi şi voi câte ceva prin scenariu, nu doar locul.

Declaraţii de război interne.

După aşa zisa destrămare a USL care este mort dar nu înmormântat, un fel de decedat dar fără certificat de deces, care putrezeşte la soare pentru că nimeni nu vrea să îşi asume semnarea actului şi nici să îl îngroape, domnul Antonescu, puternic surescitat şi resuscitat în urma vizitelor prin Viena, se leapădă de Satana şi ca să fie treaba oablă începe să scoată rufele USL pe sârmă în faţa casei. Mai înţelept un pic, Ponta (care bineînţeles că acuma regretă divorţul, el a făcut pe nebunul crezând că Crin nu va avea curaj să iasă de la guvernare şi că mai ales nu îl vor lăsa liberalii avizi de ciolan, puternic îmboldiţi de miniştrii liberali mai fideli lui decât lui Antonescu), nu scoate nimic afară, dar nu pentru că nu i-ar sta în caracter, ci pentru că e mai înţelept şi a realizat că populaţia neangajată politic care i-a votat nu vede cu ochi buni nici divorţul şi nici chiloţii murdari puşi pe sârmă. În plus, Ponta are alte arme cu care să lovească în Antonescu, are şi el câte ceva oameni prin justiţie, are pârghiile executivului, internele, miniştrii, ceva televiziuni aservite, aşa că are cu ce îl izola şi face praf pe Antonescu, dacă nu cumva se va face praf singur, tot lovind în foştii colegi de guvernare.

Declaraţii de dragoste interne

UDMR va intra din nou la guvernare. Este aproape singur, dacă nu cumva avertizat de ultima declaraţie a lui Băsescu, cum că dacă intră UDMR la guvernare are dreptul să ceară instalarea altui premer pentru că nu mai există coaliţia de guvernare anunţată după alegeri. Nici Ponta şi nici Antonescu nu au declarat clar desfiinţarea USL şi ruperea Protocolului TOCMAI PENTRU CĂ ŞTIAU CĂ DACĂ PROTOCOLUL ESTE DECLARAT RUPT, E NEVOIE DE FORMAREA ALTEI MAJORITĂŢI ŞI DESEMNAREA ALTUI PREMIER. Ponta fuge de asta ca dracu de tămâie, dar Băsescu are dreptate. Intrarea UDMR la guvernare ar sparge oficial protocolul USL indiferent ce alte protocoale ar fi semnat Ponta şi Antonescu cu UDMR pe parcurs. USL era un protocol între ACD şi PSD. Chiar şi poziţia lui Oprea în guvern ar fi putut fi contestată, dar s-a acceptat, Băsescu şi parlamentul şi-au dat avizul, asta e. Acuma Ponta îşi redeclară dragostea faţă de UDMR, pe care a mai încercat să îi bage odată în guvern aşa cum se pare că i-a băgat şi în Parlament . Ţineţi minte intervenţia lui Ponta imediat după închiderea urnelor? În loc să se bucure vizavi de rezultatul exit poolurilor, el , aparent inexplicabil, a ieşit pe post să spună că ar fi bine ca UDMR să treacă pragul . Nu ştiu câţi mai ţin minte, dar sondajele arătau că UDMR era sub prag. După numărarea voturilor, ce să vezi, dorinţa domnului Ponta se împlinise, Zâna Măseluţă adusese procentajul necesar deşi prezenţa la vot în rândul maghiarilor fusese scăzută. Eu nu spun că s-a făcut ceva, Doamne fereşte, nu am probe să afirm ceva, dar am dreptul să mă minunez cum se coincidează uneori declaraţiile astea date de unii oameni vizavi de unele dosare penale, de unii chestori care fac ce “nu e bine” şi iată şi de intrarea în Parlament. Dar mai ales, dacă urmărim ce mai apare prin presă vizavi de dosarul lui Dragnea, dacă informaţiile sunt corecte, nu poţi să nu întrebi până unde şi în ce procentaj s-a mers cu fraudarea unor alegeri.

Declaraţii aşteptate

Va începe al treilea război mondial în Crimeea? Greu de spus, deşi toate semnele duc către escaladarea conflictului, plecând de la declaraţii şi mergând până la mişcări de trupe şi exerciţii, demonstraţii de forţă, intimidări. Dacă ne uităm bine asistăm la acelaşi tip de joc pe care l-au jucat Ponta şi Antonescu în USL. UE joacă rolul lui Ponta şi tot încearcă să întindă de situaţia din Ucraina sperână că Putinescu nu va face pasul decisiv deşi din punctul lui de vedere are toate drepturile, nicicând Rusia nu a fost mai ameninţată decât acuma, nici chiar când s-a spart fosta URSS pentru că atunci s-a făcut totul controlat, Gorbi a fost calul Troian. Putinescu ştie ce riscă dacă “iese dela guvernare”, dar ştie la fel de bine că nu poate accepta la nesfârşit provocările UE şi ale lui Obama fără să fie considerat un rus fricos de către ruşii din afara Rusiei. Apoi, dacă Ucraina cu flota ei vor cădea în mâna americanilor, se duc pe râpă şi zăcămintele din ceilalţi sateliţi. Rusia, Putin nu pot accepta asta şi trebuie să găsească o soluţie, un PPE cum a găsit Antonescu pentru a contrabalansa forţele şi a avea un punct de sprijin. China încă nu a declarat nimic, deşi toată lumea aşteaptă să vadă reacţia ei. Da lasă că au declarat Ponta şi Băsescu, marii guru internaţionali. Dacă China tace, SUA va înţelege că aceasta nu se amestecă şi atunci îşi va înteţi provocările şi ameninţările la adresa Rusiei. Nu se mai gândeşte nimeni la pericolul unui viitor război mondial,chiar şi nuclear, la urmările lui, acesta este acceptat şi aşteptat de mult, planeta nu mai poate hrăni atâta populaţie, e nevoie de “aerisire” teoria este cunoscută, se aşteaptă doar momentul şi ocazia, nu e nevoie de o cauză. Ce ţări ar pierde cel mai mult dacă izbucneşte în Ucraina un război? Rusia, Ucraina, Moldova şi România. Nici bulgarii şi turcii nu sunt feriţi, dar sunt afectaţi mai puţin. Mai este Polonia, Belarus, dar nu se va merge până acolo, Europa SUA, nu vor să întărâte Belarusul, care se poate alia cu Rusia, mai bine sacrifică România de la care oricum nu mai are ce lua şi care oricum nu mai are cu ce să se apere sau să riposteze. Eu cred că nu va începe războiul de aici, e prea aproape de Europa dar şi de Rusia. Nu cred că UE sau SUA vor face greşeala lui Ponta. Putin nu e Antonescu, nu intră în război fără să se asigure că are şanse de izbândă iar când le are, nu aşteaptă să fie atacat, atacă el. Pe el îl lasă rece declaraţiile.

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

3 Raspunsuri la Săptămâna declaraţiilor

  1. Loris

    Stiti cum se numeste Putin dupa ce se barbiereste?
    (RAS)Putin.

  2. jorj gurita

    Daca USL este un mort neingropat, deja a inceput sa puta. Ucraina ar putea sa aiba soarta fostei Iugoslavii. Daca ursul taie gazul, apoi il taie pentru toti. Crimeea, daca a fost incorporata in mod artificial la Ucraina, in timp va trece inapoi la Rusia. Normal ar trebui ca si guvernul Romaniei sa se intereseze de soarta romanilor din Bucovina. Marea greseala a opozitiei de la Kiev a fost ca a anulat toate drepturile minoritatilor etnice de pe teritorul Ucrainei si pentru asta mai devreme sau mai tirziu o vor lua in bot. Americanii vor sta frumusel in banca lor si vor latra de la distanta, iernile din Rusia nu sunt ca cele din America. In caz de bunbaceala nimeni nu va iesi invingator. Este cazul sa-i lasam pe rusi si ucraineni sa-si rezolve problemele intre ei.