Et in Craiova Ego

Vineri, 18.07.2014 la Craiova a avut loc un eveniment cum nu s-a mai văzut şi nu ştiu dacă şi când se va mai vedea. În prezenţa unei asistenţe de aproximativ 2000 de oameni, dacă nu mai mulţi, şi a comandanţilor şi şefilor tuturor categoriilor de forţe ale armatei, a tuturor comandanţilor de mari unităţi şi unităţi participante la misiunea din Afganistan între anii 2002-2014, a avut loc ceremonia de primire  a ultimului batalion dar şi de încetare a misiunii.

Spun că a fost un moment unic, pentru că :

1. aşa ceva încă nu s-a mai organizat până în prezent, deşi au mai avut loc misiuni şi în Bosnia şi în Irak;

2. Misiunea a fost începută de un batalion din Craiova şi încheiată de un alt batalion tot din Craiova;

3. La ceremonie au participat reprezentanţii tuturor unităţilor şi marilor unităţi care au participat la misiune, inclusiv unităţile pentru misiuni speciale şi Baza de Transport Aerian care a asigurat afluirea şi defluirea trupelor în şi din teatrul de operaţii;

4. În Piaţa din faţa statuii lui Mihai Viteazu, s-au aliniat cred pentru prima oară în istoria Armatei Române, steagurile de luptă a 30 de unităţi. Cu această ocazie au fost decorate în acelaşi moment toate cele 30 de drapele cu cea mai înaltă distincţie a Armatei Române, Emblema De Onoare a Armatei Române cu Însemn de Război. Este un eveniment unic, ca 30 de drapele să fie decorate în acelaşi timp şi acelaşi loc;

5. A mai fost unic şi pentru că e prima oară când comandanţii, membrii atâtor unităţi care s-au schimbat, s-au rotit, şi-au predat ştafeta unii altora în teatrele de operaţii, se revăd în ţară, se cunosc cei care nu s-au cunoscut, se împacă cei care s-au certat, se revăd în alte condiţii, fără stress, fără grija secundei următoare. Acest lucru este imens pentru coeziunea şi moralul armatei.

După două zile de antrenamente în care militarii aproape nu îşi mai simţeau tălpile care le ardeau de la asfaltul încins şi mişcare, ceremonia s-a desfăşurat la cote superlative şi pot spune după atâtea evenimente şi experienţe prin care am trecut că a fost un eveniment unic, pregătit, coordonat, organizat şi desfăşurat fără reproş. Nu ştiu cum sau ce or fi simţit ceilalţi privitori, dar –cu riscul dea mă repeta- pe mine vederea celor 30 de drapele de luptă la un loc m-a lăsat fără suflare, este ceva ce nu vezi de două ori în viaţă, poate nici de două ori într-un mileniu. Nici nu vreau să mă gândesc la ce ar fi însemnat –prin absurd fireşte- un atac terorist sau o catastrofă care să ducă la distrugerea sau pierderea acestor drapele. Cine are o pregătire militară, să spunem de bază, ştie că pierderea, distrugerea, furtul , pierderea sau capturarea drapelului de luptă al unei unităţi duce la desfiinţarea unităţii şi dezonorarea pe veci a unităţii şi membrilor unităţii, de aceea vederea atâtor drapele de luptă în acelaşi loc şi acelaşi timp este o raritate, rar se asumă un asemenea risc. Cine a asistat azi la acest ceremonial se poate lăuda că a văzut ceva ce nu a mai văzut poate neam de neamul lui, cum spun oltenii.

Trecând însă peste acest moment, acest punct care trebuia punctat poate şi în prezentarea evenimentului, pot afirma –şi nu sunt mereu atât de darnic în calificative-, că totul a fost fără reproş, începând de la asistenţă, prezenţa tuturor şefilor categoriilor de forţe, a unei companii a Regimentului de Gardă în ţinuta nouă, de vară, prezentarea şi decorarea drapelelor, locul ales, în faţa Întregitorului de neam, defilarea unităţilor, prezentarea tehnicii, ceremonialul religios scurt şi la obiect fără lălăieli interminabile şi chiar şi faptul că asistenţa a fost scutită de speech-urile politicienilor, singurul care a luat cuvântul a fost ministrul Duşa care a depus un efort deosebit, participând chiar şi la repetiţiile care au avut loc cu o seară înainte, pentru a se asigura că totul este în ordine.

 

Nu pot spune decât felicitări, mă bucur că am avut onoarea şi bucuria de a participa la acest eveniment cu adevărat unic.

Iată în imagini, cum s-a desfăşurat ceremonialul.

La Mitraliere

OLYMPUS DIGITAL CAMERAO mulţime de copii s-au îngrămădit să facă fotografii la şi cu tehnica militară expusă pe esplanada de la Teatrul Naţional.

Trece trece Regimentul.. de Gardă

OLYMPUS DIGITAL CAMERATrecerea unui pluton al Regimentului de Gardă a dat semnalul pentru cei care mai stăteau să admire tehnica, să meargă spre locul unde avea să se desfăşoare ceremonialul.

30 DE DRAPELE D ELUPTĂ

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAşa ceva nu se vede de două ori în viaţă. Gândiţi-vă numai că acele drapele poartă în ele  faptele de arme şi sângele tuturor  eroilor, militarilor lor, căzuţi la datorie de la înfiinţare până în prezent. Întreaga asistenţă ar fi trebuit să stea în genunchi în faţa lor.

Discursul Ministrului Duşa

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAjunge un par, la un car de oale. Avertizaţi poate de scrisoarea unor militari întorşi din misiune, politicienii nu s-au mai îngrămădit să îi fericească cu discursuri găunoase. E bine şi asta, învăţăm,  învăţăm.

Ieşirea din formaţie a drapelelor

Decorarea drapelelor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Intrarea în formaţie a drapelelor şi comandanţilor de unităţi- merită văzut.

” Vinovaţi” de aducerea în ţară a militarilor:

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEi sunt  cei care au asigurat afluirea şi defluirea trupelor în şi din zona de operaţii. Avem a mulţumi!

Publicul este ţinut la respect

OLYMPUS DIGITAL CAMERALa păstrarea ordinii au participat jandarmii şi .. statuia lui Nerro

A urmat defilarea trupelor:

OLYMPUS DIGITAL CAMERADefilează Scorpionii Negri

OLYMPUS DIGITAL CAMERADefilează Scorpionii Roşii

OLYMPUS DIGITAL CAMERADefilează VM-iştii

OLYMPUS DIGITAL CAMERAŞi piloţii ştiu să  defileze pe uscat

OLYMPUS DIGITAL CAMERADefilează şi avioanele-Viaţă lungă!

OLYMPUS DIGITAL CAMERACraiovenii aplaudă, de la ăl cu ţâţa-n gură, pân’ la ăl cu barba sură

Poze la Drapel

OLYMPUS DIGITAL CAMERALa încheierea ceremoniei, craiovenii au trecut să îşi facă fotografii lângă drapele. Spune şi asta ceva, oamenii încă mai apreciază simbolurile şi valorile neamului. Doamne Ajută!

Cam asta   a fost, scurt, la obiect, dar plin de semnificaţii şi frumuseţe. Ocroteşte Doamne, Armata Română!

 

 

 

De

4 comentarii la „Un eveniment unic”
  1. Sincer,tot ce au prezentat tv.-urile de știri mi-a plăcut tare mult….Deși sunt „afon” în ale armatei ( nu am făcut armata) am fost cucerit de simplitatea și organizarea ireproșabilă a manifestației…Bravo armatei române,felicitări!

  2. Deci se poate si asa Rapopitule. Felicitari. Chiar nu au spus nimic inaltii preasfinti despre asta? Ma mir. Trecand peste gluma, a fost chiar ceva care merita vazut si eu am vazut destule la viata mea, si cum moare un om si cum se salveaza o viata.

  3. nea Mărine,
    mă umpluși de respect.. parcă îmi vine să mă bucur că am fost și eu odată… militar. Chiar dacă nu „scorpion” ori ”vulpe de deșert”… noi am apucat Scorpionii Transfăgărășanului, Vulpile Mineritului, Pelicanii Canalului…
    Poate acum, la 25 de ani de la „întoarcerea armelor” din decembrie 89, unele unități militare ar merita să primească un „BENE MERENTI” pentru modul cum au menținut ordinea în România timp de 119 zile, exact cu o zi mai puțin decât termenul legal pentru a fi declarați… veterani!

  4. A fost extraordinar, militarii craioveni, armata romana, Craiova au meritat aceasta onoare.

Comentariile sunt închise.