Legea pensiilor militare – jocuri, manevre şi interese

Categoria Actualitate, Despre Armata, Opinii, Social

ciocu mic şi joc de glezne
Am vrut să intitulez acest material „ scrisoare deschisă unor miniştri surzi şi orbi„ dar mi-am dat seama că ar fi trebuit să trec în titlu şi liderii unor asociaţii şi sindicate şi numai titlul ar fi fost jumătate din articol. Aşa că o las aşa, pentru că toţi cei nominalizaţi asta au făcut prin modul în care au conceput, discutat, pregătit şi amendat până acum această lege: jocuri şi manevre. Bineînţeles că după votarea şi promulgarea legii, toţi se vor grăbi să spună că părţile bune –care vor fi, dacă vor fi- le revin, s-au zbătut pentru ele, iar cele rele, i-au depăşit, nu au vrut alţii, şi-a băgat dracu coada. Da de unde, dracii sunt ei.
Noua lege a pensiilor militare pe care Oprea şi Duşa au adus-o în faţa unor reprezentanţi ai unor sindicate şi asociaţii ale militarilor, poliţiştilor şi lucrătorilor din SRI a adus în faţă toată mizeria clasei politice şi a unor preşedinţi de asociaţii care urmăresc cu totul alte interese decât cele pentru care stau în fruntea asociaţiilor respective.
Să ne explicăm:
1. Din partea politicienilor care sunt numiţi vremelnic în fruntea ministerelor nu te poţi aştepta la nimic bun, aceştia urmăresc doar interesele lor iar pentru celelalte categorii sociale legile sunt făcute în bătaie de joc, pe principiul dă cu o mână şi ia cu două.
• Legea 125/2014 care se numeşte legea amnistierii unor categorii de pensionari este de fapt o lege a amnistierii funcţionarilor care au comis greşeli sau abuzuri, pentru că pensionarii care au greşit nu sunt amnistiaţi ci plătesc, ori amnistia înseamnă iertarea păcatelor. Păi cum vine asta, „îi ierţi” pe pensionari pentru păcatele săvârşite de instituţiile statului. Asta nu mai e iertare, e şmecherie.
• Legea 241/2013 despre care spune că este o lege reparatorie faţă de nedreptăţile aplicării OG-1/2011 şi recunoaşte din motivarea legii că scăderea pensiilor este datorată pierderii documentelor sau distrugerii lor, deci nu din vina pensionarilor, ca să nu spun că în procesul revizuirii/recalculării au fost introduse chiar de Casele de pensii ILEGAL documente emise de CMZ Bucureşti (despre asta vom mai vorbi), repară parţial, dar are grijă să blocheze pensiile până se „recuperează” „prejudiciul” adus de această reparaţie care este şi legală şi morală. Dar cu toate că legiuitorul recunoaşte că a greşit şi îşi asuma culpa prin însăşi motivarea legii, nu binevoieşte să dea înapoi banii opriţi abuziv.
• Noua lege propusă de tandemul Duşa –Oprea, numită la mişto legea pensiilor militare, se doreşte a fi militară doar cu numele, aşa cum prevăd articolele legii şi cum defineşte chiar art 110, care spune că pensiile devin” pensii militare” dar de fapt nimic din lege nu susţine denumirea,nici pentru cei care au ieşit deja la pensie nici pentru cei ce urmează să iasă în baza ei. Da, legea prevede calculul pensiei după soldă, nu după punctul de pensie, şi asta o scoate din sistemul contributiv, dar nu o face pensie militară pentru că actualizarea pensiei se face după salariul mediu pe economie, nu după salariul militarilor activi, lucru care ar face cu adevărat ca pensia să fie numită militară. A nu se face confuzie între indexare şi actualizare. Indexarea este o măsură de protecţie socială luată de stat care ajută cetăţenii să treacă peste necazurile provocare de proasta gestionare a economiei de către guvern sau importul de crize financiare. Actualizarea reprezintă aplicarea principiului egalităţii, care duce practic la păstrarea echilibrului între pensiile militarilor ieşiţi la pensie de-a lungul timpului, corelându-le pe toate cu solda militarului activ. În viaţa civilă sau sistemul civil de pensii bazat pe contributivitate, această corelare se face pe baza salariului mediu pe economie care stă la baza calculului punctului de pensie. În sistemul militar, baza de calcul nu o mai reprezintă punctul de pensie deci militarii nu mai trebuie legaţi de acest punct. Păstrându-l nu avem o lege a pensiilor MILITARE ci o struţo-cămilă. Pe timpul legii 164, soldele militarilor nu au crescut la fel cu salariile civililor, tocmai pentru că nu aveau pensia legată de salariul mediu, soldele creşteau numai când dorea partidul, nu erau ajustate anual, dar toate pensiile creşteau când creşteau şi salariile militarilor ceea ce reprezenta o legătură şi financiară nu numai afectivă sau teoretică între activi şi rezervişti.
2. Din partea miniştrilor Apărării şi al Internelor
În ciuda promisiunilor şi declaraţiilor avem numai minciuni şi manevre:
• Domnul Duşa promitea acum 3 ani că va promova legea pensiilor militare în primul an de mandat. Au trecut trei ani şi nu avem decât un proiect făcut parcă în bătaie de joc, care mai mult ia decât dă, ca toate celelalte legi.
• Acelaşi domn Duşa iese în media cu o declaraţie plină de focuri de artificii şi spune că Legea pensiilor militare este gata, are toate avizele de la ministere a fost supusă dezbaterii publice şi urmează doar o confruntare finală cu reprezentanţii militarilor şi gata, de la 1 Februarie legea e înaintată Parlamentului. MINCIUNĂ PE TOATE FRONTURILE . Legea dată „spre studiu” şefilor unor asociaţii şi sindicate nu are nici un aviz, sunt simple foi cu un proiect de lege. În al doilea rând NU A EXISTAT NICI O DEZBATERE PUBLICĂ, NICI MILITARII ACTIVI ŞI NICI REZERVIŞTII NU AU VĂZUT ACEASTĂ LEGE PÂNĂ LA MOMENTUL ACELEI ÎNTÂLNIRI CARE A FOST PUR FORMALĂ, NU S-A DISCUTAT PE MARGINEA LEGII, S-A CERUT DOAR PUNCT DE VEDERE ÎN CÂTEVA ZUILE, CA ŞI CUM O LEGE DE ABEASTĂ NATURĂ SE FACE PE GENUNCHI. Aşa au făcut-o ei, aşa vor să o treacă.
• La această discuţie, fie ea şi formală, de care cu o zi înainte nu ştia nimeni când , unde şi cu cine va avea loc, au fost invitaţi –cel puţin din partea militarilor- doar reprezentanţii a două str5ucturi, ANCMRR şi SCMD asupra cărora nu vreau să mă pronunţ. O să mă pronunţ mai jos pe marginea propunerilor făcute de ei, ca să se înţeleagă ale cui interese le urmăresc. Nu au fost întrebaţi sau invitaţi reprezentanţi ai altor asociaţii care să cuprindă întreaga gamă de categorii de militari. Bunăoară militarii angajaţi sau SGP nu au fost reprezentaţi la discuţii, deşi şi ei sunt beneficiari ai legii şi poate au şi ei ceva de spus. Sunt convins că ei ar susţine ca vârsta standard de pensionare să fie de 55 de ani, ca astfel să beneficieze şi ei de pensie de serviciu întreagă la ieşirea la pensie. Să nu uităm că sângele lor, nu al generalilor a umplut la greu nisipurile din Irak şi Afganistan.

Domnii Oprea şi Duşa susţin, ca şi la iniţierea OG1/2011 CĂ NOUA LEGE NU VA SCĂDEA PENSIA NICI UNUI PENSIONAR. Domnule Oprea, chiar dacă –admit că – văzând greşeala pe care aţi făcut-o după susţinerea respectivului proiect şi al legii salarizării unice, aţi încercat să mai dregeţi busuiocul, răul a fost făcut, promisiunea dumneavoastră şi votul dumneavoastră au dus la mii de procese NERVI, STRESS, ŞI DRAME. Aveţi pe conştiinţă –dacă aveţi conştiinţă-pensionari militari printre care, col (r)Irimia Mihai decedat în timp ce scria o scrisoare prietenului evaluator Băsescu, Col(r) Gălăţeanu Costel, pe care lupta pentru recâştigarea drepturilor l-a băgat în mormânt. Un alt coleg, de la Constanţa, tot luptător pentru recâştigarea drepturilor ciuntite de legea dumneavoastră, se luptă prin spital la această oră, cu un infarct. Vă reamintesc domnule Oprea Gabriel, datele raportului prezentat de protejata dumneavoastră pe data de 11 Ianuarie 201 când începuse bătaia de joc numită recalculare,, şi trebuia„ să se raporteze” politic, dar milităreşte încheierea procesului de recalculare pe care l-aţi susţinut şi lăudat:
– Direcţia Financiar-Contabilă NU a fost în măsură să proceseze toate dosarele primite. Din din cele 48.000 înregistrate la Direcţia financiar-contabilă la data de 31 decembrie 2010 doar 21.717 au fost procesate;
– neputinţa DFC a făcut ca 27.000 de persoane care au depus cererea de recalculare însoţită de adeverinţele de salar să primească o pensie recalculată în baza salariului mediu;
– argumentarea faptului că pensiile celor cu stagiu complet nu scad se bazează pe analiza a doar 1.691 de dosare dintr-un total de 81.128!
– procesul de recalculare va dura câteva luni de acum, ţinând cont de faptul că DFC a procesat doar 50% din dosarele primite, urmând ca în acest timp în care pensionarii militari să îşi primească pensiile diminuate.

Aceleaşi promisiuni le avem şi acuma, aceleaşi discriminări, cu aceiaşi discriminaţi pentru că din nou legea prezentată de domnii Oprea şi Duşa, deşi îşi propune –cel puţin teoretic – să nu scadă pensiile, tratează de fapt în mod dicriminatoriu pensionarii, recalculând pensiile celor ieşiţi la pensie după L-263/2011, dar păstrând blocate pensiilor celor loviţi de art 1 punctul 4 al L241/2013 şi nerecalculând nici pensiile lor, nici ale celor care sunt sub incidenţa OG1/2011. În plus, pensiile acestora rămân calculate tot după punctul de pensie al salariului mediu pe economie ca şi pensiile civililor, chiar dacă se numesc pensii militare cu numele. Asta propun cei doi miniştri.

În plus, prin neaplicarea prevederilor actualei legi la toţi pensionarii, prevederile articolului 30 legat de condiţiile de muncă, se aplică şi el discriminatoriu pentru oameni care au lucrat în aceleaşi condiţii, contrazicând prevederile principiului stipulat de însăşi legea propusă. Atunci despre ce echitate şi reparaţie vorbim, despre ce tratament egal? Toate astea vor duce la noi procese, alţi nervi, alte decese. Legat de decese, de ex numai în Craiova în anul 2014 au murit 36 de persoane din care  de 50% până în 70 de ani, adică exact cei afectaţi de OG-1/2013 care în mod normal ar trebui să se ţină încă pe picioare.  Culmea este că prin centrul oraşului  se plimbă liniştite promoţiile ieşite la pensie până în anul 1989 – ferice de ei, le doresc viaţă lungă- dar mor pe capete cei ieşiţi la pensie după 1990, cei mai mulţi de inimă sau atac celebral provocate de cele mai multe ori de EFECTELE ACELEIAŞI OG1/2011.
Şi pentru ca bătaia de joc să fie completă, actualul proiect  nici nu vrea să redea pensionarilor văduviţi de dreptul de pensie prin acelaşi OG1, ghilotina kaki, banii neîncasaţi din cauza MApN, nu din cauza pensionarilor, dar îi obligă să plătească nişte bani pe care acelaşi minister prin aceiaşi slujbaşi umili,  încălecaţi politic, le-au calculat greşit sau chiar ilegal, poate la ordin cum o să demonstrez cu altă ocazie. Degeaba sunt mutaţi din garnizoană în garnizoană făptuitorii, nu vor scăpa de lege.
O altă manevră a aceloraşi miniştri o reprezintă art 29 din actualul proiect,articol care cuprinde procentele care se adaugă la grupele de muncă. Acest articol capcană poate face pe mulţi să spună că faţă de 60% este o creştere. Da, este, dar raportat la ce? Raportat la baza de calcul. Dar baza de calcul în actualul proiect este solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază, avut în ultima lună de activitate. Pe legea 164 cea care a fost legea pensiilor militare, baza de calcul specificată la art 21, era salariul brut din ultima lună. Este adevărat că procentele plecau de la 60 % dar la un calcul sumar, era mai avantajos, pentru că la această oră diferenţa dintre solda funcţiei de bază şi salariul brut este de cel puţin 500 lei, la un grad mediu, să zicem maior. Dacă facem un calcul pur matematic cât reprezintă pe fiecare caz ajungem la 100 lei cu plus, dacă s-ar aplica solda brută, aşa cum era în fosta lege 164. Nu e aşa că ştiu domnii miniştri să ne aburească?

Iată ce a sesizat un alt coleg, domnul maior Virgil Gospodaru:

In proiectul legii pensiilor militare, la art.3, lit. h -stagiu potential-perioada de timp prevazuta de lege acordata la calculul pensiei de invaliditate,ca o creditare pt. vechimea nerealizata din cauza afectiunilor invalidante…iar la art.40 alin.3 se stabileste modul de aplicare.
In contextul legii 263/2010, la art. 3 lit. u, stagiul potential este definit ca fiind perioada de timp prevazuta in prezenta lege, considerata stagiu de cotizare si acordata ca o creditare pt. stagiul de cotizare din cauza afectiunilor invalidante.
se observa astfel clar diferenta… stagiul potential in legea civila este considerata stagiu de cotizare.
Mai mult, la art.49 (1) tot din legea 263 , „in sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite perioade asimilate in care asiguratul”… lit.a „a beneficiat de pensie de invaliditate”.
Si in legea 19/2000, pe intelesul careia se aplica legea 119, este prevazut la art.38 (1) „in sist. public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite perioade asimilate in care asiguratul:” lit.a- „a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurari sociale cu exceptia celor prevazute la art. 40 lit. a,b,c si e. (lit. d- pensia de invaliditate), prin urmare pensia de invalid. este considerata stagiu asimilat si se ia in calcul la stabilirea stagiului total realizat.
De remarcat, ca in contextul proiectului legii pens. mil. la art.25 alin.1 se face referire la perioadele asimilate… dar nefiind evidentiate in lege ce reprezinta. Acest fapt denota ca legea a fost facuta pe genunchi de cei care si-au urmarit interesul neacordand atentia cuvenita pentru toate categoriile de pensionari.

3. Liderii asociaţiilor militarilor. Nu o să mă refer decât la cei ai militarilor, respectiv domnii Iliescu de la ANCMRR şi Dogaru de la SCMD.
ANCMRR îşi exprimă mulţumirea şi satisfacţia faţă de actualul proiect şi laudă varianta înmânată de domnul Oprea. Dar ce a venit de la Oprea şi nu a lăudat domnul Iliescu? Din comunicatul dat de respectiva asociaţie, rezultă că domniile lor nu numai că susţin dar propun discriminarea,  prin aplicarea legii numai asupra celor care vor ei.  De ce ? Aparent pentru că le e frică că dacă se aplică şi lor, ar fi posibil să le iasă pensiile mai mici, dar se feresc degeaba atâta vreme cât se prevede că se va respecta principiul dreptului câştigat. Atunci care e problema? Problema este că ceea ce nu doresc ei, respectiv domnii Oprea şi Duşa este ca pensiile să se recalculeze TUTUROR pensionarilor pentru că dacă se aplică LA TOŢI criteriile privind grupele de muncă, nu ştiu pe unde scot guvernele banii şi cămaşa. Dar asta s-ar putea face eşalonat treptat, aşa cum de fapt şi speecifică legea că se va aplica.

Şi mai e un aspect, similar dacă se leagă actualizarea pensiilor de salariul activilor. Atunci iarăşi este jale prin buget, dar  domnii Oprea şi Duşa trebuie să respecte indicaţiile domnului Ponta, adica „daţi-le orice, promiteţi orce dar să nu mă coste nimic. Cuvintele nu costa nimic.” Dacă o să se spună că avem pensii militare fără ca ele să fie practic pensii militare legate de partea activă, nu va costa nimic pe nimeni.
Iată de ce domnul Iliescu, vuvuzeaua, sau goarna, sau difuzorul, sau porta vocea iubitului conducător, preşedintele de onoare al ANMCRR nu face altceva decât să susţină ceea ce i se cere, ba mai mult, chiar propune, pentru a-i da domnului  domnul Oprea posibilitatea să spună: „EU NU AM VRUT, DAR EI, REZERVIŞTII AU VENIT CU PROPUNEREA”. Nu e aşa că este diabolic şi mişelesc ce fac unii “protectori” ai pensionarilor militari?
SCMD . Aici mârşăvia este şi mai mare pentru că discutăm despre cineva care a pretins că luptă împotriva domnului Oprea de la înfiinţare, până a intrat domnul Pricină în partidul iubitului conducător. Cum a ajuns acolo la departamentul de apărare, cum domnul Oprea a fost reevaluat, a devenit băiatul bun, lăudat, adulat, periat. S-a uitat şi că a fost “ospătar” şi că a distrus pensiile militare etc etc. Citiţi ce spuneau cei doi, Pricină şi Dogaru despre Oprea, după 2010 până în 2013 şi o să vă convingeţi. Ei bine, conducerea aceasta a SCMD care pe faţă luptă pentru drepturile sindicaliştilor iar pe la spate înfige cuţitul ce propune sau ce susţine?

Citim din comunicatul domnului Dogaru, din data de 13 Ianuarie 2015, deci după întâlnirea avută cu domnul Oprea şi după ce au primit şi citit proiectul, că domnul Dogaru doreşte abrogarea intregii legislatii anterioare noii legi, inclusiv a Legii 241/2013. Probabil aşa l-au sfătuit juriştii din departament. Nu ştiu dacă această propunere este făcută cu intenţie sau din greşeală, dar dacă este făcută de specialiştii din departamentul juridic, nu mă mai miră procesele pierdute pe linie, inclusiv amenzile promite plătite din banii sindicaliştilor, nu din pensiile lor. De ce spun asta? Pentru că anularea întregii legi 421 – cumulată cu neincluderea respectivilor pensionari la recalculare, aşa cum se stipulează în art 110 al noii legi-, ar însemna că cei care s-au văzut cu pensiile reîntregite prin această lege, vor trece iar la cuantumul dinaintea ei , deci cel din Ianuarie 2011şi mai înseamnă că cei care – abuziv- sunt învinuiţi că au primit pensii necuvenite dar sunt scutiţi de plată prin L -241 ( care admite că nu este din vina lor) vor fi puşi din nou să dea banii înapoi. ASTA VREA DOMNUL Dogaru. Prima la mână.
Să mai întrebăm şi să ne întrebăm de ce domnul Dogaru nu a trimis proiectul legii la filialele sindicatului spre dezbatere şi propuneri? Ca să nu ştie oamenii ce anomalii cuprinde legea şi să poată bate el palma cu Oprea? Să răspundă împricinaţii.
După ce proiectul a apărut –împotriva dorinţei celor de mai sus- pe Cuiul Cătării, cei doi participanţi din partea SCMD s-au dat la fund şi nu mai răspundeau la telefoane. După mari insistenţe au binevoit să răspundă şi pentru că nu mai puteau fenta subiectul au trimis nişte propuneri ale specialiştilor din departamentul juridic către filiala Craiova şi probabil şi altele câteva dar nu toate şi nu aceleaşi propuneri, ca să scape de gura lumii. Am văzut acele propuneri şi nici una nu se referă la baza de calcul sau la dezgheţarea indexărilor celor îngheţaţi de L241. În ceea ce priveşte actualizarea pensiilor, în propunerile făcute de aceiaşi specialişti, se observă aceeaşi “pătrundere” superficială a problemei, în sensul că domnul Dogaru face modificare pe art 28 dar nu pe aliniatul 1 acolo unde ar fi trebuit, ci pe alin 5 care de fapt deşi conţine termenul actualizare nu se referă la actualizarea pensiilor tuturor pensionarilor ci prin trimitre către alineatul 4, apoi către art 19 şi 27, doar la cei care au ieşit cu pensie anticipată, nu la toţi pensionarii. Deci din nou specialiştii din departamentul juridic arată că nu ştiu să citească un text.
Deşi în comunicatul prezentat pe blogul sindicatului se specifică unele aspecte care vor fi propuse spre modificare, în propunerile pe care le face către ministere, domnul Dogaru nu le mai include pe toate. De ce oare? Eu cred că uite aşa, că aşa vrea domnul Oprea şi aşa îi convine şi domnului Dogaru, ca să poată rămâne şi el cu oameni în sindicat. Păi dacă rezolvă toate problemele pensionarilor cu această lege cine mai stă în sindicat, mama lui Ştefan cel Mare, sau colegul lui Zgonea?

Stau să mă întreb cui să dau diplomă de “fidelitate” pentru apărarea intereselor domnului Oprea? Domnului Iliescu, cel care are în suflet partidul domnului Oprea şi îi dă acestuia roială servită când e vorba de legi anti-personal, sau domnul Dogaru acest Joly-Joker care pe o parte a cărţii scoate sabia la Oprea iar pe cealaltă înjunghie sindicaliştii? Ce spuneţi?
Din aceste motive legea va fi şchioapă, cu ştiinţa şi aprobarea celor arătaţi mai sus;
Din aceste motive legea nu a fost publicată pe nici un site oficial al nici unei asociaţii decât de 3 filiale ale SCMD care se gândesc la interesul pensionarilor, nu la interesele de grup sau de partid, De o săptămână de când s-a vorbit despre acest proiect şi a fost publicat, blogul SCMD ne prezintă problema păgubiţilor de la FNI, că asta îi doare acuma pe pensionarii militari;
Din aceste motive domnul Duşa susţine că legea a fost supusă dezbaterii publice când de fapt NU A APĂRUT pe pagina MApN la proiecte în dezbatere;
Din aceste motive se urgentează trimiterea în Parlament, ca să nu aibă oamenii timp să mai facă ceva;
Din aceste motive de o săptămână pe blogul SCMD nu a apărut nici un comentariu al conducerii sindicatului vizavi de acest proiect deşi domnul Dogaru s-a exprimat la telefon că nu acesta este proiectul pe care l-a aprimit iar paginile filialelor care au publicat proiectul sunt ascunse de către domnul Rînciog ;
Din aceste motive apar tot felul de îmbârligători care spun că nu acesta ar fi proiectul dat spre “studiu”;
Din aceste motive s-a făcut “selecţia” celor invitaţi la discuţii;
Din aceste motive viitoarea întâlnire între “specialişti” , ca cei din departamentul juridic al SCMD va avea loc la sediul SRI, dar se ţine totul secret;
Din aceste motive nu se spune nimic concret în urma întâlnirilor, decât generalităţi şi gulgute.
Din aceste motive cele două asociaţii au făcut acele propuneri în defavoarea pensionarilor;
Din aceste motive nu sunt invitate la discuţii asociaţiile militare ai căror lideri au verticalitate;
Din aceste motive domnul Dogaru cerea discreţie totală şi ciocul mic, în comunicatul din data de 13;
Din aceste motive propunerile făcute de specialiştii domnului Dogaru sunt superficiale se referă mai mult la definiţii şi la vârsta de pensionare dar nu atacă problemele principale;
Aceştia sunt oamenii care ne conduc destinele şi ne decid pensiile, specialişti în jocuri şi manevre.

Poate salvarea  militarilor ar sta în noul şef al SMG şi noul preşedinte. Cine ştie?

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

70 Raspunsuri la Legea pensiilor militare – jocuri, manevre şi interese

  1. gerula

    TRIST DAR ADEVARAT.Legea PENSIILOR MILITARE DE STAT, reprezinta PRETUL TRADARII INTERESELOR MILITARILOR ,o intelegere pe sub masa a celor care au fost partasi la ticalosia lui BASESCU -BOC si lingaii care VOR SA-SI PASTREZE INTACTE PRIVILEGIILE FINANCIARE SI MATERIALE DOBANDITE fortand principiul contributivitatii.Acesti impostori doresc sa-si tansforme pensiile dobandite pe principiul contributivitatii,pentru anii lucrati in viata civila IN PENSIIMILITARE DE STAT,si culmea NESIMTIRII acestea sa fie platite di BUGETUL DE STAT.Pentru acest motiv nu accepta ca pensiile lor sa FIE RECALCULATE pentru cs ar iesii la iveala aceasra mizerie.Din acelasi se opun actualizarii pensiei in plata dupa principiul corelarii cu cresterile SOLDELOR ACTIVILOR asa cum a fost si cum e firesc. Daca NU II DEMASCAM SI NU NE OPUNEM NE MERITAM SOARTA.

  2. gerula

    Pensiile Militare ale acestor imbuibati NU REPREZINTA MARE LUCRU in raport cu Pensia Contributiva stabilita pentru parioada cat au fost Prof Univ,Demnitari,Parlamentarii,Ministrii Sefi de AGETII,Directoti Sefi de partide etc.Pentru asta sfideaza interesele militarilor si au facut olege pentru ei si camarila lor.

  3. Gerula,
    Am auzit ca Ferariu de la Focsani si-a dat demisia. A obosit sau s-a scarbit?

  4. gerula

    Cred ca s-a saturat de minciuna si manipulare ca si Macovei care e in spital.Dl Dogaru vrea si se pare ca reuseste sa scape de toti liderii incomozi din teritoriu ,ca sa ramana cu APLAUDACII, pe care i-a cumparat acordandu-le bani la filiale peste cota de 40% cuvenita.Astia au votat la CNR prorogarea termenului de conducere a mandatului lui Dogaru.SCMD=SRL-ul lui Dogaru.Ma intriga jocul lui MANDU care dupa ce spunea ca SCMD nu mai are viitor,acum face apel la revigorarea organizatiei.

  5. @Gerula
    Pe mine Mandu nu ma surprinde, este previzibil. Asa actioneaza oportunistii. El este un tip care intotdeauna incearca sa se afirme, indiferent prin ce, tradare sau linguseala.

  6. Păcală

    @ Neacsu
    Daca pîna si eu spun ca ce scrie pe aci îi perfect adevarat cu o singura corectie,salariul brut pe L241 este de fapt solda bruta compusa din solda de grad si functie,gradatii,IC,SM,indemnizatia de dispozitiv fara alte sporuri.
    Salariul brut se compune din cele citeva elemente plus diverse alte sporuri.
    Am spus asta nu cumva mass media sa creada din nou ca pe ultima luna ne-am tras sporuri din greu cum unii au afirmat. Deci atentie.
    Scmd este vinovat si de impotrivirea la amendamentele doamnei Anghel privind grupele de munca in momentul cind s-a nascut eroica L241.Atunci era momentul propice pentru reglementarea problemei grupelor ,impotrivirea lui Dogaru a dat rezultate uluitoare (perverse).

  7. Păcală

    PS
    Corectez, salariul brut pe L 164 in loc de 241.

  8. Pacala, Salariul brut in acceptul legii 124 cuprinde ceea ce prevedea legea la acea data. Simplu.

  9. Ceea ce doream si doresc eu este ca si calculul pensiei acuma sa se faca plecand de la salariul brut, sau sa spun venitul brut, caci la civili se calculeaza in functie de venit, deci se iau in calcul toate veniturile.

  10. Păcală

    Da, domnule Neacsu, dar trebuie facuta distinctie clara intre solda bruta dupa L138 aplicabila L164, salariul functiei de baza aplicabila noii legi dupa L248 (legea salarizarii unice)nefunctionala si alte doua categorii complet diferite salariu brut=venitul brut luat in calcul pe L 119 si 263.
    Nu cred ca vor accepta niciodata 70% din venitul brut(salariul brut fiindca apasa greu bugetul). Sunt categorii care pe ultima luna au avut venit brut sa zic pe usor de peste 10 puncte de pensie. Cu toate ca asa ar fi normal. Insa multi sar in sus motivind ca atunci nu se mai respecta ierarhia.
    Deci art. 29 nu va merge 70%+venitul brut, o sa fie discutabil si ar trebui gasita o formula mai echitabila.

  11. CivilInArmata

    Mai lasati-ne cu pensiile voastre!!! Ne tot fu–ti de parca ROMANIA sta la curul vostru. Ajunga-va!!! HUOOOO!!!

  12. Vasilescu Ioan

    Ce caută în această pagină comentariul (cel puțin) indecent al lui CivilInArmata? Eu îl semnalez ca atare și propun aplicarea mecanismului de blocare a acestui gen de mesaje așa cum îl practică administratorii altor site-uri.

    Și acum, lui CivilInArmata: stimate cititor, site-ul/blog-ul este al unui militar în rezervă/retragere tratând subiecte de interes pentru această categorie socio-profesională (relativ) restrânsă. Nu privește publicul larg. Drept consecință, „lasă-i și pe alții să trăiască”. Nu pot să nu-mi exprim repulsia față de comentariul cu accese huliganice. Aici se discută rațional, argumentat. Cred că ai greșit URL-ul. . .

  13. Matei Folu

    Până la urma pensiile militare trebuie sa le primească doar militarii si cei asimilați Acum pensiile militare sunt de fapt civile si sunt mult mai mici decât ale celor pensionați înainte de 2011 la aceeași vechime ,funcție grad. Discriminare pe fata.

  14. ifrim

    Foarte de acord cu zicerea” faptuitorii nu vor scapa de lege” si sa gasim si formula ajutatoare!

  15. Acest proiect de lege daca va fi aprobat de parlament, amendamentele nu vor schimba fondul, o sa creeze un haos din care nu se va mai iesi.
    Legea 263 a fost facuta fara a se face simulari asa ca a determinat cresterea fondului de pensie. Au existat insa categorii de pensionari care au avut pensii micsorate, unele drastic.
    O prima categorie a fost cea pentru care nu s-au mai gasit state de plata, problema ce putea fi rezolvata prin ordin de ministru si anume infiintarea unor comisii tehnice ce trebuiau sa refaca pe baza dosarului de la comisariat si prin comparare sumele primite de respectivii in perioada de activitate. In loc sa se procedeze asa s-a lansat mizeria ca subofiterii au pensii mai mari in anumite cazuri in loc sa se recunoasca o prostie a celor ce trebuia sa rezolve problema.
    Iar problema principala care este si motivul aparitiei in aceasta forma a unui proiect de lege o constituie categoria „politrucilor”, adica a acelora care au venit din viata civila din activele de partid, unii chiar din randul „lipitorilor de afise”‘ prieteni sau „consiliere de imagine” . Acestia dupa un stagiu timp in care au avansat rapid, au primit indemnizatii de tot felul , au iesit la pensie inainte de termen cu pensie la limita de varsta si dnormal cu sumele calculate functie de ultima solda plus celelalte depasind cu mult pe militarii de cariera. E si cazul celor din sindicate care militeaza pentru noua lege, pentru ca la recalculare pe 263 s-au trezit cu pensia corespunzatoare anilor de munca adica de doua trei ori mai mica.Revenirea la vechiul mod de calcul va rezolva problema LOR si nu a pensionarilor militari. Pentru ceilalti aceasta lege asa cum a fost ea prezentata reprezinta MICSORAREA PENSIILOR IN PLATA si stagnarea in timp pana cand vor ajunge la valoarea calculata. Credea cineva ca cei 2% pentru inzestrare vor veni din neant ?

  16. @Simplu:
    Inca un motiv pentru care eu cred ca bnu se va accepta legarea pensiei de salariul brut indiferent in care acceptiune, o constituie tocmai prezenta printre randurile militarilor in rezerva a coloneilor Turcescu si a Generalilor Ontanu sau a generalilor Iordanescu si Nastase, care:
    unii nu au fost nicidata pe un stat de plata militar si nu au avut solda iar ceilalti au fost pusi pe state speciale, cu numarul, ca sa ia si ei un grad si sa se spuna ca au vechime, dar functiile au fost modeste. Daca li s-ar calcula pensia dupa functia de pe statul de plata, dupa functia si gradul avut, ar trebui sa ia pensie de capitan ceea ce nu cadreaza cu simandicoasele lor feţe.

  17. @Civilinarmata:
    Daca dumneata esti civil in armata , e cazul sa plecvi de acolo pana nu te depisteaza adevaratii militari. In al doilea rand, poti fi sau nu de acord cu ce se spune pe aici sau cu subiectul, e treaba dumitale, dar fa-o civilizat fara expresii de birjar. La a doua abatere iti voi interzice postarile. Daca tu nu ai fost in stare sa ajungi militar dar milogesti sporul de dispozitiv ca civil, nu e vina militarilor.

  18. @civilinarmata:
    Daca nu va convine, treceti pe „trotuarul celalalt”! Apropo, sunteti ruda cu avocatul? El are mai multe respect si bun simt.

  19. „Civilul ” ar trebui sa stie ca pensiile militare sant calculate exact la fel ca la toti pensionarii din Romania, tot asa cum va fi calculata si pensia d-lui. Adica nici o diferenta chiar daca in cazul militarilor a fost vorba de restrangere de drepturi, de program fara sa se limiteze numarul de ore, fara recuperari. Sant locuri de munca unde militarii presteaza peste 220 -30 de ore lunar , oricum este categoria platita la zile nu la numarul de ore efectiv lucrate. Asa a fost si asa va fi ,nimeni nu s-a vaitat. Toti si-au asumat situatia dar si statul trebuie sa-si onoreze obligatiile fata de cei care-i asigura stabilitatea.Mai ete de lamurit prostia ca militarii nu au contribuit la fondul de pensie. Cunoaste cineva un pensionar care a platit contributia di salariu ? In Romania ANGAJATORUL a platit contributia pentru toti adica statul. A facut-o si pentru militari. DA, contributia la pensia suplimentara de 2-5 % s-a platit din salariu, dar TOTI adica si militarii. Recomand cu caldura documentarea, adica cititul pentru a mai elimina din ignoranta.

  20. mos alecu

    Legea 164/2001
    **) A se vedea Hotărârea Guvernului nr. 1.188/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice privind recalcularea pensiilor militare de stat, republicată.

    ART. 80
    La data încheierii procesului de recalculare a pensiilor, efectuată potrivit prevederilor art. 79,pensiile si pensiile suplimentare acordate pe baza legislatiei anterioare, aflate în plată, devin pensii militare de stat în întelesul prezentei legi .

    HG 1188/2001
    Anexa 1

    ANEXA 1
    NORME METODOLOGICE
    privind recalcularea pensiilor militare de stat
    ART. 1
    Pensiile militare de stat stabilite conform legislaţiei anterioare intrării în vigoare a Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicată , cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare lege, se recalculează , în baza art. 79 din lege, potrivit prezentelor norme metodologice.
    ART. 2
    Recalcularea pensiilor militare de stat se efectueaza pe baza următoarelor elemente:
    a) solda lunară brută , în vigoare la data de 10 aprilie 2001, corespunzătoare
    funcţiei maxime exercitate şi gradului militar avute la data trecerii în rezervă ;
    b) vechimea totală în serviciu avută la data recalculării;
    c) gradul de invaliditate şi cauza invalidităţii;
    d) numărul de urmaşi înscrişi la pensie.
    ART. 3
    (1) Solda lunară brută , ca bază pentru efectuarea recalculării pensiilor militare de stat, se determină potrivit prevederilor Legii nr. 138/1999 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului militar din instituţiile publice de apărare naţională , ordine publică şi siguranţă naţională , precum
    şi acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste instituţ
    ii, cu modificările şi completările ulterioare, pe baza următoarelor elemente:
    a) solda de funcţie corespunzătoare funcţiei maxime exercitate la data trecerii în rezervă ;
    b) solda de grad corespunzătoare ultimului grad militar avut la data trecerii în rezervă ;
    c) solda de merit;
    d) indemnizaţia de comandă ;
    e) gradaţii;
    f) indemnizaţia de dispozitiv.

  21. @Mos Alecu, acuma s-a lamurit si asta. Am spus eu altceva? Eu am priopus acelasi lucru si am sustinut acelasi lucru.

  22. mos alecu

    Marin Neacsu
    19 ianuarie 2015 – 22:41

    @Mos Alecu:

    3. Gresesti, in legea 164 era trecut SALARIUL BRUT si ACESTA CUPRINDE PREMIILE , SPORURILE SI ALTE VENITURI , NU SOLDA DE BAZA . Cauta in actuala lege 284&2010 si vei vedea acolo la sectiunea II art 3 ce contine solda lunara si solda de baza, iar la Sectiunea 1 cap II art 12, ce cuprinde solda bruta. Nu condunda solda lunara cu solda de baza, e cu totul altceva .

  23. @Mos Alecu, deja te contrazici singur. Hai sa o lasam asa ca oricum ei fac tot cum vor ei si nu vor acecepta legarea nici recalcularea pensiei de pensia bruta, indiferent de care lege si nici actualizarea pensiei dupa cresterea salariului activilor.

  24. Adriana T.

    Am stat prin instante peste 2 ani si evident am pierdut.Eu consider ca pe nedrept dar instanta a decis altfel. Mi s-au retinut rapid „sumele incasate necuvenit’ (castigasem ordonanta presidentiala pe vechea pensie). Dupa aparitia Legii 125/2014 am facut cerere de restituire lunar, neindexate asa cum mi-au fost retinute.Nici macar raspuns nu am primit ..Sa ma sper in recuperare??Acum ma ingrozesc ce citesc in noul proiect..Sincer nu mai am nervi de plimbat prin instante…

  25. @Adriana
    Pe asta conteaza si ei, ca oameniii raman fara bani, fara rabdare, fara speranta, fara sprijin, fara vlaga

  26. ifrim

    Pe asta conteaza si ei.Care ei? Comandantii mei militari crezand ca ordinele pe care le dau sunt bune,politicienii pe care sunt obligat sa-i apar chiar cu pretul vietii prin Juramantul Militar,dar ei,ei ce fac pt. mine? Aaaa m-au criogenizat! Pai se mai merita dom’ col.?

  27. @ Adriana T. De ce sa mergi in instanta ? Pentru fapta unui functionar, pentru ca asta este cel care refuza aplicarea legii sau o aplica gresit, de ce trebuie sa dai in judecata o institutie ? Noul cod penal are un articol, 247 sau chiar si 248 care se refera la aceste aspecte. Solutia asta este , parchetul trebuie sa cerceteze functionarii care nu-si fac corect datoria, sigur o astfel de persoana nu se va putea apara ca a indeplinit un ordin verbal al vreunui sef in a aplica gresit sau a nu o face de loc pentru ca nu-i niciunul prost sa o faca scris. De aceea nu se primesc raspunsuri scrise la petitii.

  28. @Simplu, ca sa poti da in judecata un unctionar, e nevoie sa stii cine e functionarul ala care ti-a intocmit gresit actul. Cum sa il afli, daca tu nu stii in primul rand pe mana cui a ajuns actul, cine s-a ocupat de el cine l-a verificat cine l-a aprobat si ce atrinutiuni functionale are? Prinde orbul scoae ochii. Ia uita-te matale pe decizia de pensie si vezi scrie cumva numele gradul si prenumele celui care l-a aprobat sau intocmit?SAU AI DOAR O SEMNATIRA?Ca sa ajungi la functionar trebuie sa faci o cerere la institutie, sa afli cine e vinovat ca sa il poti actiona in instamnta, altfel o sa spuna ca a fost o greseala de soft. Cine pedpeseste softul?

  29. Revin, am spus ceva de instanta ? Sesizarea la parchet se face pentru fapta, procurorur cerceteaza fapta in rem si daca este cazul identifica faptuitorul . Ca sa nu spun ca imediat sefimea o sa-l arunce in fata pe ” impricinat”. Este nevoie de un exemplu pentru a ” starpi” nepriceperea si reavointa birocratica. Apoi se stie ca de la institutiile militare nu se puteau obtine date, dar de cand cu sectorialele se aplica legea si obligativitatea raspunsului scris. Nu mai merge cum mergea dar trebuie ca si petentii sa fie mai hotarati si neaparat informati.

  30. MVBL

    Undeva in textul de mai sus se discuta de juristii asociatiilor care ar trebuii sa analizeze corect situatia. De exemplu jurista SCMD Elena Cobuz nu este altcineva decat o apropiata si membra a PNL si foarte buna prietena cu Boghiu si nemernicul de Dobritoiu cel care prin ordin intern al MApN a anulat grupele de munca (1294)pentru cei iesiti deja la pensie, de parca acestia au lucrat in evul mediu.
    Trageti concluzia

  31. Maxim

    @mvbl
    arunci cu laturi in directia gresita. Vorbesti de juristii din scmd care au pierdut procese pe banda rulanta pe banii cotizantilor, au dat sfaturi intentionat eronate visavis de adeverintele de venit, au actiuni exact opuse celor dorite de 99% din membrii acestei adunaturi, si dai cu laturi in Cobuz si Dobritoiu? Nu m-ar mira sa fii chiar din conducerea mareata a gloriosului conducator el lider maximo,nealeasa, dar impusa, poate chiar din dep juridic, fara pregatire juridica, spre a face fenta olteanului!!!!

  32. @MVLB
    Culmea culmilor. De ce nu spui ca jurista SCMD este urmasa a lui a lui Decebal, deci Decebal este de vina. Fiecare raspunde pentru ceea ce face. Dovedeste ca Decebal a facut ceva, nu da vina pe el pentru ca s/a nascut inaintea doamnei Caloianu. Daca ai ceva de reprosat cuiva spune-o direct nu o lua prin alianta. Ceea ce spui ca ar fi facut domnul Dobritoiu care oricate pacate ar avea nu il are pe asta, facut de fapt domnul Gabor cu un ordin intern prin care a dat insicatii subordonatilor cum sa interpreteze legea. In ceea ce priveste legatura intre doamnele Caloianu, Cobuz si Boghiu, ea exista dar care este problema? Este interzis ?

  33. Gigel

    Este foarte interesant faptul ca aceasta noua lege, desi pleaca din procente marite in calcularea ei (70,72 si 74 %), nu limiteaza la 100 % cuantumul rezultat al pensiei, ci se poate ajunge la 130-150 %, la care se poate adauga si sporul pt meritul militar, astfel ca se poate obtine si 170 % fata de solda luata in calcul!!!!!! Cu alte cuvinte, doar cei activi, cu vechime mare, pot ajunge la pensii mai mari decat salariile pe care le iau in activitate. Cei care sunt pensionari raman cu ce au. Acesta poate fi un motiv ca aceasta lege sa apara la calendele grecesti . Ce parere aveti de asta ???

  34. Gigel

    Din oct. 2008 si pana in 2015 – prezent, soldele cadrelor militare nu au cunoscut nicio majorare, din contra, au scazut in timpul guvernarii BOC.In 6 ani si ceva, pensiile civililor au fost indexate de 3 ori – de catre guvernul Ponta – in 2013,2014 si 2015.Cati pensionari militari or fi murit in acesti 6 ani si….de fapt se cunoaste faptul ca media de viata la pensionarii militari este mai mica decat la civili.Este adevarat ca legarea pensiilor militare de cadrele active iti da sentimentul unui statut de fost militar, insa viata este complet schimbata, tot pensionar te numesti.Parerea mea este ca indexarea este mai buna decat corelarea cu soldele cadrelor active. De ce ? pentru ca in 8-10 ani un pensionar civil poate sa cunoasca o crestere a pensiei de 30-40 %, in timp ce un pensionar militar activ poate sta pe loc. Salariile activilor pot creste si prin adaugarea unor sporuri care nu se iau in calcul acum si nu se vor lua niciodata la calculul pensiilor (este cazul asa ziselor sporuri de exceptie pe care le iau cei „merituosi” si care ajung la 50 % ). In orice caz, nemultumiri vor fi oricum…..fapt pt care , in opinia mea, aceasta lege nu va trece nici in acest an. Este doar o parere, sper sa ma insel.

  35. @Gigel,
    Indexarea cu rata inflatiei este una, actualizarea este alta. Indexarea se poate pastra este normal este o forma de protectie sociala, care se poate aplica si militarilor pentru ca traiesc in aceeasi tara cu aceeasi inflatie. Actualizarea pensiei trebuie sa fie insa legata de baza de calcul… nu de ceva ce nu se aplica militarilor. Daca baza de calul a pensiei este soalda militarilor actiovi, atunci si actualizarea sa se faca tot dupa ea.

  36. Gigel

    Marin Neacsu – Este corect ce spuneti dvs. Indexarea este una si actualizarea este alta. Actualizarea se poate face la baza de calcul, insa sunt de parere ca nu poti face si indexare si actualizare. Daca observati, pt ca se face comparatie cu magistratii, ei nu pot avea o pensie mai mare de 80 % din salariu pe care l-au avut, iar la ei nu se aplica indexarea, ci doar actualizarea cu salariile celor din activitate. Iar salriile celor din activitate sunt SALARII ADEVARATE – chiar si de 15 000 de lei, ceea ce nu se poate spune la militari, unde pleac de pe la 1500 si se duc spre 7-8-9000 lei.
    Parerea mea este ca pt militari indexarea este solutia cea mai buna, pentru ca se va face anual, pe cand actualizarea….!!!

  37. Gigel

    Pe http://r-26500.blogspot.ro/ au aparut modificari „batute in cuie” de cele 7 sindicate din domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale: S.C.M.D., S.N.A.P., S.N.L.P., PRO LEX, SED LEX, S.N.P.P.C. si UNIPOL. Se modifica art. 28 alin 5, in care se precizeaza ce inseamna actualizare, respectiv se introduce art 111 prin care se restituie in 2 ani sumele retinute abuziv odata cu aplicarea legilor basescu-boc. Parca nu imi vine sa cred !!!!!

  38. gerula

    Pentru Gigel.Asa cum a explicat Neacsu, indexarea e o masura de PROTECTIE SOCIALA care se aplica tuturor pensiocarilor pentru ca venitul lor sa nu scada ,,ca si putere de cumparare,, in timp ce ACTUALIZAREA se refera la PRINCIPIUL EGALITATII care e trecut in toate legile de pensie din toate timpurile, si se aplica pentru ca sa NU APARA DISCRIMINARI INTRE GENERATIILE DE PENSIONARI, fie ei civili sau militari.Modul de actualizare e legat si trebuie sa ramana legat de baza de calcul avuta in vedere la stabilirea pensiei si tipul de pensie contributiva ,militara sau SPECIALA ,cum au macistratii,parlamentarii sa.Militarii au PENSIE MILITARA DE STAT SI NU SPECIALA.

  39. @GIGEL,
    Propunerile pe care le semnalezi sunt O INTOXICARE! Eu le am de acum o saptamana.
    Nu stiu daca autorul articolului o face cu buna stiinta sau a fost la randul sau aburit, dar aceasta varianta reprezinta propunerile domnului Dogaru si atat. Ca sa va convingeti incercati sa contactati liderii celorlalte sindicate din Politie si intrebati-i daca si-au dat acordul pe aceste propuneri si veti constata ca unii habar nu au de ele. Chiar daca documentul are in subsol trecute toate celelalte sindicate, ele nu au fost consultate si nu au semnat nimic. Am verificat si pot spune ca este o intoxicare. CINE MA CUNOASTE POATE AVEA INCREDERE IN CE SPUN NU VORBESC NEDOCUMENTAT.

  40. @Gigel si ceilalti care mai citesc site-ul mentionat,Misu Naon va poate confirma, documentul prezentat acolo i-a fost trimis dupa lungi insistente de acum o saptamana la filiala de catre Dogaru si avea de atunci trecute pe el celelate sindicate desi ele habar nu aveau de propuneri si nu fusesera consultate.

  41. ionescu

    Pacat ca am ajuns vremurile cind Armata Romana isi cerseste drepturile,in loc ca cei care sint indrituiti sa aiba grija de ea, isi bat joc,uita prea repede ca atunci cind sint tot felul de probleme(calamitati,inundatii,etc.) sint imediat mobilizati.Tot asa ar trebui si altii sa raspunda nevoilor lor,adica politicienii si parlamentarii din fruntea tarii.Iar ULTIMULUI CIVIL din aceasta tara,un frustrat cred,trebuia nici sa nu ii faceti cinstea de a-i posta mizeria….

  42. mos alecu

    @gerula 23 ianuarie 2015 – 19:16 :
    Conceptul de INDEXARE a pensiilor NU SE MAI FOLOSESTE DIN 2001 !
    Incepind cu l.19/2000 se vorbeste despre ACTUALIZAREA valorii punctului de pensie .
    L.263/2010 vorbeste despre MAJORAREA valorii punctului de pensie .
    L.164/2001 vorbeste despre ACTUALIZAREA pensiilor .
    Legile privind pensiile de serviciu vorbesc despre ACTUALIZAREA pensiilor .
    Toate acestea (si fosta INDEXARE precum si actualele ACTUALIZARI) sint masuri de protectie sociala … pentru mantinerea „relativa” a pensiilor la nivelul de la data stabilirii lor …

    Chestia cu NEAPARITIA DE DISCRIMINARI INTRE GENERATIILE DE PENSIONARI se face prin RECALCULAREA pensiilor vechi in totalitate , si in stricta conformitate cu prevederile noii legi !

    Faptul ca in acest proiect de lege apare un capitol „indexarea…” (capitol in care se vorbeste si despre „actualizare”) este dovada dobitociei autorilor …

  43. mos alecu

    @gerula 23 ianuarie 2015 – 19:16 :
    Pentru completarea celor spuse mai sus …
    Toate legile despre care am vorbit in contextul ACTUALIZARII au facut RECALCULAREA tuturor pensiilor de dinainte de aparitia lor . Toate pensiile celor care ar fi trebuit sa intre „sub obladuirea” noii pensii au fost recalculate .

    Numai acest proiect de lege vine cu idioata noutate a impartirii pensiilor mai vechi in doua categorii : recalculabile si nerecalculabile …

  44. @Mos Alecu
    Spune-le astea si celor care au facut acest proiect de lege, pentru ca in mod ciudat, capitolul 4 se numeste Indexarea pensiilor, iar art
    60 vorbeste tot despre indexare.Noi aici discutam despre proiect asa cum este el. Daca este asa cum spui tu, cu atat mai mult. Daca ai sesizat una din prpuneri era chiar trecerea sintagmei Actualizare in proiectul legii. Dar nu uita si legea 263 contine aceeasi prevedere, acelasi termen, INDEXAREA deci va trebui sa mentinem ambele notiuni pana se modifica si L263 pe acea speta.

  45. mos alecu

    @Marin Neacsu 24 ianuarie 2015 – 16:38 :
    Iar se grabesc prazarii sa sara la bataie !
    Eu n-am criticat pe nimeni !…
    Am precizat doar cine , cind si cum a folosit si foloseste acei termeni …
    ———————————————
    Da ! „60 vorbeste tot despre indexare.” este in capitolul amintit de mine … unde vorbeste si despre „actualizare” …
    ——————————————–

    In toata L.263/2010 NU EXISTA NICI URMA de cuvintul „indexare” … Nicaieri si despre nimic nu se vorbeste , in L.263/2010 , cu folosirea cuvintului „indexare” !

    Repet : „Faptul ca in acest proiect de lege apare un capitol „indexarea…” (capitol in care se vorbeste si despre „actualizare”) este dovada dobitociei autorilor …” .

  46. Da, L-263 vorbeste despre majorare, nici macar despre actualizare, ceea ce iarasi este aiurea. Noi nu urmarim majorari si actualizari.

  47. mos alecu

    @Marin Neacsu 24 ianuarie 2015 – 18:04 :
    La : „Noi nu urmarim majorari si actualizari.” .
    Inca de la intrarea mea in discutiile de aici am fost intimpinat cu oarece ostilitate !… Si nu s-a prea bagat in seama ce spuneam !…

    Reiau :
    – toate (absolut toate) pensiile aflate in plata trebuie sa fie RECALCULATE . Fie ca provin , acele pensii , din l.119 sau din l.263 . Numai asa pensiile aflate in plata se pot transforma , unitar , in pensii militare de stat conform noilor prevederi .
    – toate pensiile (devenite , atunci , pensii militare de stat) trebuie sa fie ACTUALIZATE cu evolutia soldelor militarilor in activitate . Numai asa se poate pastra raportul in care pensiile (calculate sau recalculate) au fost , la data calcularii/recalcularii fata de soldele militarilor in activitate .

  48. @Mos Alecu, De acord!
    Nu putem vorbi de recalculare fara actualizare si nici de transformasrea pensiilor in plata in pensii conform noii legi, fara recalculare. Numai ca smecherii sustin altceva in Art 110 si 111 unde deja fac diferentieri de interpretare si aplicare a principiilor.

  49. @Mos Alecu,
    Pe de alta parte, daca citim definitia sintagmei indexare afam ca:

    ACTUALIZÁ, actualizez, vb. I. Tranz. A face să fie actual, a
    (re)aduce în pre­zent; a face să corespundă gusturilor, cerințelor prezentului; p. ext. a reînvia
    ceva
    Sau mai bine spus a fi de actualitate.

    INDEXÁ, indexez, vb. I. Tranz. 1. A întocmi un
    index (1). 2. A introduce un cuvânt, un autor etc. într-un index
    (1). 3. (Economie)A corela variațiile unei valori, cu valoarea
    elementului de referință. ♦ Spec. A corela salariile
    cu nivelul prețurilor. – Din fr. indexer.
    DECI:

    Definiţia indexării este clară, ea leaga
    o variabilă, de sistemul de referinţă. Daca sistemul de referinţă IN CALCULUL PENSIILOR MILITARE ESTE SOLDA, atunci de ce indexarea se face după 50% din salariul mediu CARE ESTE O VARIABILACE NU SE APLICA SISTEMULUI MILITAR? Este o negare a însăşi noţiunii de indexare.
    Deci ar trebui mentinuta sintagma indexare pentru ca da prin chiar definitia ei esenta acestui proces si scoate din calcul legarea pensiei de salariul mediu atata vreme cat calculul pensie de face avand la baza solda.

  50. mos alecu

    @Marin Neacsu 24 ianuarie 2015 – 19:34 :
    La : „Daca sistemul de referinţă IN CALCULUL PENSIILOR MILITARE ESTE SOLDA, atunci de ce indexarea se face după 50% din salariul mediu CARE ESTE O VARIABILACE NU SE APLICA SISTEMULUI MILITAR?” .
    Deoarece , asa cum am spus , „făcătorii” acestui proiect sint niste idioti !
    ————————-
    Despre mentinerea sintagmei „indexare” …
    Pe vremea cind se folosea (inainte de 2001) coeficientii de indexare erau stabiliti cumva „din burta” …
    Ulterior s-a folosit termenul de „actualizare” in ideea ca (in cazul de fata) pensiile in plata „se corecteaza” ca si cum ar fi calculate la momentul actual …

  51. mos alecu

    @Marin Neacsu 24 ianuarie 2015 – 19:03 :
    La : „Nu putem vorbi de recalculare fara actualizare …” .
    Ba da !

    Dar … fereasca Dumnezeu !
    Se pot recalcula toate pensiile dar sa nu mai fie prevazut in lege ca se si actualizeaza … Adica ramin , pentru totdeauna , la cuantumul rezultat din recalculare !
    La fel se poate intimpla si pentru pensiile nou calculate !… care sa ramina , si acestea , pentru totdeauna , la acel cuantum !…
    Sa speram ca nu le va da prin minte sa scrie legea in acest fel !…

  52. @Mos Alecu,
    Ba nene, nu te tine de glume proaste ca astia chiar sunt in stare sa spuna ca s-au consultat cu masele si asta a fost propunerea pensionarilor. Ce esti beat?

  53. gerula

    Stimati SCEPTICI SI NEINCREZATORI,care NU ATI CREZUT CA PROIECTOL PUBLICAT DE NEACSU E CEL ADEVARAT,aveti ocazia sa va convingeti citind comunicatul FILIALEI SCMD IASI,unde colegul MORARU, publica COMUNICATUL SINDICATULUI AGENTILOR DE POLITIE,ai caror reprezentanti au participat la sedinta de guvern din 13 01 2015.Cititi acolo proiectul de lege publicat,faceti comparatii,DAR MAI ALES TREZITI-VA.DECE TACE DOGARU?…DE CE NU FACE PUBLIC PROIECTUL PE CARE L-A PRIMIT INCA DIN 13 01?Care sun t propunerile SCMD?….Dragi colegi membri SCMD,cat mai aveti de gand sa va lasati mintiti si manipulati de doi comunisti sadea?Acum intelegeti la ce ati contribuit la CNR 2014,si de ce ati prorogat termenul de conducere cerut de camarila lui DOGARU, care acum A TRADAT INTERESELE MILITARILOR PENSIONARI?Daca vreti sa ramaneti GHIOCEII LUI DOGARU CONTINUATI SA TACETI SI SA PLATITI COTIZATIA pentru ca PRICINA SA SE PLIMBE LA TV PE BANII VOSTRI,iar DOGARU sa acorde STIMULENTE CAMARILEI CARE IL SUSTINE SI CARE VA VANDUT LA CNR 2014.

  54. Dan Aldea

    De ce nu se mai dau compensatiile ?In orice tara Nato cand se iese la pensie militarul primeste o compesatie de minim 7-17 solde Noi suntem prostii umanitatii?
    Dogarelul pesedist de ce tace?

  55. ifrim

    Daca baza de plecare era proiectul Sarbu eu zic ca amendamentele necesare erau mai putine dar nu batea ADN ul din cercificat privind paternitatea!

  56. @Dan Aldea,
    Pentru ca nu mai au fonduri si pentru ca ii doare in pix de militari. La civili se dau.

  57. @Ifrim
    Pai spunea cineva aici, ce poti sa ceri? Pe ei nu ii intereseaza o lege corecta si logica. Ei o fac dupa chipul si asemanarea lor.

  58. CEPARU

    Cu toate ca nu ma dau specialist imi dau si eu cu parerea.Daca tot criticati legea in proiect de ce nu faceti fratilor o simulare pe concret,cu date si cifre?.Eu nu zic ca legea in proiect e buna dar la o privire superficiala(vechime 31 ani) parca asi primii o pensie de valoarea celei de pe legea 164 daca se respecta 20% pe statut plus pensia suplimentara.Daca gresesc cu ceva imi cer scuze.

  59. @Ceparu
    Daca tot critici pe cei care vin cu propuneri,si analizeaza variante, de ce nu faci tu o simulare sa dovedesti ca nu au dreptate? Imi dau si eu cu parerea, nu ma dau specialist.Dar eu asteptam ca cei care au propus legea sa prezinte o astfel de simulare, asa cum au facut pe 263 ca sa ne convinga ca ne vor creste pensiile si sa nu mai iesim in strada.

  60. ion

    Generalii de la ANCMR,Iliescu,Dumitrescu si toata gasca lor sunt niste lingai.Ei au pensiile marite pentru ca au fost slugoi si pe vreme lui Ceausescu!Faptul ca au acceptat principiul contributivitatii si marirea cu 50% din salariul mediu este o tradare de slugoi.Din cate stiu si pe vremea lui Ceausescu faceau cartile unul sigur a fost la personal,lua spaga si mai promova cate unul pe baza de ,,competenta plocoara,,cu un vitel ,ceva vin si cand se putea si altceva! Dogaru si Pricina au fost scosi la mal si sunt de fatada,nu mai sunt ce au fost!!!!Taria armaytei nu sta in generalii de la varf,sta in ,,prostimea din teritoriu,, care ducea la indeplinire inclusiv tampeniile trimise de esaloane si erau mai prost platiti….nu uit a fost un proiect de salarizare pe baza de ESALOANE prin care un subofiter de la SMG era mai bine platit decat un COLONEL comandant de unitate in teritoriu,acolo unde se duce greul,cred ca multi din dumneavoastra va aduceti aminte de acel proiect de salarizare era prin 2005-2006,daca nu gresesc.DACA SE VORBEA DE INDEXAREA PENSIEI CEL PUTI CU SOLDA MEDIE FUNCTIEI,era ceva dar ca legea 164din 2001 nu mai ved militarii activi si in rezerva .DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA PE GL. POPESCU MIHAIL el s-a luptat pentru drepturile militarilor,nu a fost SLUGOI!!!!!!!!

  61. Victor

    Cred ca militarii o sa cante iar la ceatarna ca de obicei .I se falfaie plagiatorului perciunat de militari Mai ales cand au stapani ca Dogarul pe care il cumperi ieftin

  62. Victor

    Cred ca militarii o sa cante iar la ceatarna ca de obicei .I se falfaie plagiatorului perciunat de militari Mai ales cand au stapani ca Dogarul pe care il cumperi ieftin ..

  63. CEPARU

    Neacsu Marin@ De unde ai scos-o ca eu unul critic pe cei ce vin cu propuneri?Eu am vrut sa spun numai ,ca criticile aduse nu ma conving, daca nu se bazeaza pe elemente concrete.A critica de dragul criticii mi se pare aiurea.In fond ne dorim sa avem o lege care sa ne asigure un cuantum cat mai mare si sa fie benefica pentru toate functiile si gradele.Nu?O sa asteptam mult si bine pana cand fac guvernantii o simulare.Sa auzim numai de bine.

  64. gerula

    Don Ceparu ce nu intelegi?…CA actuala lece nu ti se aplica si tie? Citeste art 110 si 111 si te lamuresti singur.E greu sa intelegi ca nu vei beneficia nici de noile grupe de munca asa cum au fost modificate de HGS 1019, si nici de banii retinuti prin aplicarea OG1 si ne indexare.

  65. gerula

    Ce dracu de simulari mai doresti?

  66. doar adevarul

    Legea asta va fi data pentru doar pentru viitor deoarece se pregatesc mii de generali facuti la apelul bocancilor politici sa iasa la pensie.Prostimea militara care a iesit la pensie in perioada 2011 -2014 vor ramane cu pensiile de mizerie

  67. neacsum

    Ei, nici chiar mii si nici chiar numai generali, hai sa nu exageram ca mai citesc si rusii si se oftica, ca avem mai multi ca ei.

  68. doar adevarul

    Ba chiar mii Sunt mii
    in tot sistemul

  69. almira

    Se mai reiau consultarile? si cand????? Celor furati prin ” criminala” lg 263 li se va face vreodata dreptate? ca au pierdut o gramada de bani. Pana in 2010 s-au taiat pensiile ilegal. Dupa 01.01.2011 s-a dat aceasta lege nenorocita care taie pensia legal. Ponta recunoaste ca e o lege adoptata fraudulos dar o foloseste. Deci, avem vreo sansa sau de fapt de ce se umbla la lege? ca sa ce? ca am inteles ca celor din 2010 li s-au dat niste sume.Si aviatorilor si grefierilor etc. Ceilalti ce sanse au????????????(pensionatii din 2011 incoace ???? multumesc

  70. Vali

    Daca erai grefiera sau stewardesa luai indemnizatie suplimentara de 4 mii de lei lunar .Pentru militari rabdari prajite