Ţara lui Ardiles

Categoria Magazin

ardiles si firicel

Pe vremea lui Ceaşcă modelul satului Românesc era Viişoara. Cine nu a văzut celebrele filme cu Varvara şi Todiraş, nu a văzut nimic. Nici nu mai ştiu de câte ori am văzut seria de filme cu Toamna, Iarna şi Primăvara bobocilor, şi totuşi de fiecare dată privesc cu acelaşi interes, cu aceeaşi plăcere, iar poantele au mereu haz, asta şi datorită actorilor.
După 89 încoace, au apărut multe seriale aşa zis umoristice, gen  Leana, la Bloc, Trăzniţi în Nato şi multe altele care se pierd undeva între limbajul şi miştoul   de mahala şi cel de cartier, bazat pe un umor de factură proastă cu gaguri care oscilează între limbaj obscen şi un comic de situaţie atât de tras de păr încât se aude doar râsul înregistrat.

 

Au mai strălucit cândva si grupurile Vouă şi Divertis, dar de când au dat-o pe politică, parcă nu mai sunt grupuri de umor, ci numai de satiră  condimentată pe ici pe colo uneori şi atât.
Şi totuşi există un serial la care mă uit cu plăcere de când au apărut până azi, pentru că deşi acţiunea se poartă într-un amărît de sat, cu personaje limitate ca număr, poantele sunt întotdeauna savurase, replicile curg, actorii sunt cu adevărat talentaţi, iar umorul este de foarte bună calitate. “Las Fierbinţi” mă ţine mereu lipit cu ochii de tv şi nu regret niciodată. Ultimul serial, cel de Joi 26.03. 2015 a fost poate unul din cele mai bune pentru că a surprins un aspect foarte des întâlnit în România, atât de sintetic şi de “nevinovat” cu atâta talent şi în cuvinte atât de simple încât aş da premiul Oscar realizatorilor. Pe scurt, Ardiles, manglitorul satului află că nişte hoţi vor să dea lovitura în sat pretextând  un virus din Ucraina şi o fabrică de mezeluri, numai ca să pună mâna pe păsările şi animalele oamenilor din sat,  şi îşi avertizează consătenii să nu le deschidă poarta şi să nu le dea animalele. Apoi alături de inegalabilii Firicel şi Celentano încearcă să îi împiedice pe “profesionişti” să plece cu animalele oamenilor, dar o iau pe coajă. Până la urmă oamenii sunt furaţi şi toţi,  crezând că i-a furat Ardiles sau a fost complice cu hoţii, vin cu mic cu mare, ca în 1907, să îi ceară socoteală. De aici încolo replicile, explicaţiile şi situaţia devin cu adevărat fierbinţi. Ardiles le explică în câteva cuvinte, de ce nu este el hoţul. Pledoaria lui este monumentală şi se bazează pe câteva argumente simple:
– El e băiat cu obraz subţire, cu bun simţ, el nu fură cu camionul, el fură ca să trăiască, pentru că nu are serviciu şi nu are nici o sursă de venit;
– El nu a negat niciodată că fură, de ce ar nega acuma, dacă ar fi el hoţul?
– El nu fură să facă pagubă, el fură cu măsură, din necesitate, nu face risipă;
– El nu a furat niciodată de la cineva decât ceea ce îi prisosea, şi trece la exemple, de la unul găini, dar mai bine să fure el decât dihorul. El a omorât dihorul care dădea iama în găinile oamenilor şi făcea mai mare pagubă decât el aşa că ar trebui felicitat, nu certat.
– El întotdeauna a lăsat ceva şi pentru cel furat, nu a furat dacă omul avea un singur ou, o singură găină,un singur cărnat,  pentru că dacă nu mai lăsa, altă dată de unde să mai fure.
Argumentul suprem al lui Ardiles a fost acela că în comparaţie cu ce fură alţii, cu maşinile, cu dubele, cu vagoanele, cu sutele de milioane de Euro, el este copil de ţâţă şi oamenii îi dau dreptate. După toate aceste argumente sătenii se conving că nu el este hoţul, ba unii mai “miloşi” îi spun să nu mai fure, să ceară că îi dau ei, dar Ardiles, hoţ cinstit nu acceptă, pentru că el trebnuie să “ muncească” ca să merite, nu poate primi de pomană. Uşor uşor, gloata de săteni se domoleşte şi o ia către casă, convinşi că Ardiles o fi el hoţ, dar este hoţul lor este cinstit în felul lui, nu face pagubă, mai lasă şi celui pe care îl fură, deci nu merită pedepsit. Singurul personaj din sat care nu se lasă prostit este Aspirina, “profesionista “ satului care nu înţelege ea de ce, dacă el fură doar ca să mănânce, i-a furat veiozele , fotografia cu mama de la mare şi lănţişorul de aur, ce erau de mâncare? Aici Ardiles nu a mai ştiu ce să spună, dar i-a sărit lumea în ajutor care a întrebat-o pe Aspirina de unde are ea aur şi bani dacă nu munceşte, deşi toţi ştiau de unde, dar nimeni nu o spunea deschis, aşa cum toţi ştiau că Ardiles fură, dar se făceau că nu văd, pentru că … nu era unul care să nu fi furat măcar odată ceva. Scena trebuie văzută, merită toţi banii. Cine nu urmăreşte serialul, poate începe să îl urmărească, mai veţi găsi acolo toată tipologia omului din ziua de azi. Supărarea luiArdiles, ca hoţ este că el nu are talent că el toată viaţa nu a furat mai multe de o jumătate de camion, iar hoţii ăştia din Bucureşti, în 2 ore au furat un camion. Îi spune el lui Firicel că el e supărat că nu are talent : „Eu mă oftic că n-am talent, că dacă aveam talent eram şi io la Bucureşti pă furăciuni adăvărate.”

Aici îi dau dreptate lui Ardiles, marile tunuri cu Microsoft, cu EADS, se dau la Bucureşti, nu prin provincie, ca deputatul Auto.

 

Urmăriţi filmul şi nu mai e nevoie să priviţi emisiunile de ştiri, pentru că filmul pe care îl vedeţi  acolo, îl vedeţi şi  în acest serial, dar cu mult mai mult umor şi cu actori talentaţi, nu cumpăraţi de serviciile secrete.
România e plină de Ardiles, dar şi de săteni uşor de întors din drum, care sunt gata să plângă pe umărul hoţului şi să îi dechidă uşile cămărilor cu bucate, sau să îl scoată din ghearele câte unuia mai revendicativ. Dacă Gigi Becali ar fi jucat rolul lui Ardiles  ar fi intrat perfect în rol, pentru că şi el este un Ardiles la nivel mai mare, care când este prins cu găina în sac, îşi pune gâtul în corset şi începe să spună câte case sau biserici a făcut el şi câţi bani au furat alţii fără să bată mătănii la muntele Athos. Mai nou, un alt Ardiles, din sectorul 5 iese şi el în faţa satului şi se laudă câte biserici  revovat el din banii furaţi de la săteni şi sunt convins că se vor găsi destui care să îl căineze şi să protesteze să fie lăsat în pace că e băiat bun.
Fiecare hoţ din ţara asta este un Ardiles, pentru că oricând va găsi pe unul care a furat mai mult decât el, dar şi suficienţi proşti care să îi dea dreptate, să îi plângă pe umăr, să îi ia apărarea şi niciodată nu se va face o statistică să se vadă cine este hoţul suprem, pentru că nimeni nu are o evidenţă clară a cât s-a furat şi unde a ajuns, chiar dacă uneori apare câte un top cu primii 300 cei mai bogaţi oameni din România şi până şi Aspirina ştie câţi de Ardiles sunt acolo.

Aşa că ne vom învârti într-un cerc vicios, ajutaţi şi de o justiţie care este milostivă cu hoţii care “mărturisesc” mai ales dacă la rândul lor dau în gât un alt hoţ mai mare, care se întâmplă să fie căutat de duşmanii de partid, ai celor care fac jocurile. Pescariu ştie de ce. Fericiţi cai care precum Celentano stau matrafoxaţi tot timpul şi asistă pasivi la tot ce se întâmplă în sat.

De asta spun eu că acuma Fierbinţi a devenit noul model de sat românesc, cu atât mai mult cu cât nu am văzut nici un câine comunitar pe uliţele satului. Becali, Marean, Vâlcov, staţi liniştiţi, satul vă va ierta, justiţia vă va ajuta dacă spuneţi cine fură cu camioanele sau cu vapoarele.

Aşa cum în raniţa fiecărui soldat stă bastonul de mareşal, şi  în fiecare politician prins cu mâţa în sac stă un Ardiles.
P.S. Apropo de camioane, ce o fi cărat Băsescu la Scroviştea, că din câte ştiu şi-a măritat ambele fete, deci zestre nu mai are de dat. A cui zestre or fi transportat băieţii de la SPP? Şi cum de a ajuns Băse acolo, daca jupân Ponta se jură pe barba sa că nu a dat încuvinţare pentru aşa ceva, cu atât mai mult cu cât domeniul este conectat la toate sistemele STS ? Cusute cu aţă albă sunt vorbele premierului. Să vedem cine îl mai scoate pe Băsescu de acolo, că nici Poliţia dacă ar vrea să îl aresteze,nu poate şi la câte subterane sunt prin pădure, nu ştiu când îl vor găsi, chiar dacă ar intra să îl caute. Coabitare, dulce coabitare.

http://www.lasfierbinti.org/2015/03/las-fierbinti-sezonul-7-episodul-6.html

2014-06-10 07.04.21-fierbinti

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

8 Raspunsuri la Ţara lui Ardiles

 1. Victor Aldea

  Românie-nlăcrimată

  Suntem aici de-atâtea mii de ani
  Şi singuri ne-am făcut mereu dreptate.
  N-avem nevoie de americani
  Şi nici de ruşi, să ia ce se mai poate.

  Am fost cândva un stat independent
  Şi-acum suntem vânduţi la licitaţii
  De trădători şcoliţi cu mult talent
  Să-şi târguiasca ţara, mama, fraţii.

  Cu cărţi de muncă suntem angajaţi
  Pentru contractul lor cu sărăcia,
  S-ajungem un popor de blestemaţti,
  Să ştergem de pe hartă România.

  Puteri oculte cheamă-n ajutor
  Cerşind la uşi de fonduri monetare;
  Se plimbă de la pol la ecuator
  Când n-au copiii noştri-abecedare.

  Nici locuri în spitale nu mai sunt,
  Avem bolnavi cât două Europe.
  Morţi vii suntem, o umbră pe pămînt
  Printre păduchii lumii interlope.

  Ne fac să bem şi apa la hidranţi
  Să n-o plătim, ca s-achităm lumina;
  Au mai făcut scumpiri la carburanţi,
  Pe-un kilometru dăm toată chenzina.

  Bătrâni sfârşesc cu pensii de nimic,
  Copiii mor ‘nainte de-a se naşte.
  Pe câmp nici grâul nu mai creşte-n spic,
  Nu mai simţim nici un Crăciun sau Paşte.

  Ţăranu-mpinge la un singur plug
  C-un cal ce nu mai are nici putere.
  Tractoare nu avem, nici tăvălug,
  Dar domnii-şi cumpără elicoptere.

  Unde-am ajuns, sărman popor român,
  Sărmană Românie-nlăcrimată!
  Parc-am ales un Parlament păgîn
  Ca sa te dea, bucată cu bucată.

  Sunt iude şi-n Senat şi în Guvern
  Ce vor poporul să îl răstignească
  Pe cruci de datorii în plan extern
  Şi nu se tem de pronia cerească.

  Străbunii ar iesi de sub mormânt
  Că i-am făcut în lume de ocară,
  Dar ar muri din nou, numai văzând
  Ce multă Românie-i pe afară.

  Degeaba au luptat cu turci, tătari
  Şi alte naţii de năvălitoare.
  Nici amintirea României Mari
  Nu mai răzbate zidul de trădare.

  Ne urgisesc acum conducători
  Ce n-au nici teamă, scrupul sau ruşine.
  S-au ridicat dintr-înşii trădători
  S-aducă ţara-ntreagă în ruine.

  Fiindcă-am greşit cândva şi ne-am născut
  Ei ne-au umplut de taxe şi de biruri
  Şi vom ieşi în turmă la pascut,
  Schelete ambulante – suveniruri.

  A noastră viaţă-au transformat-o-n chin,
  Salarii mai primim doar pe hârtie.
  De vor să aibă iar bugetul plin,
  Să pună un impozit pe prostie.

  Pustiu va fi atunci în Parlament,
  Miniştrii străzii sta-vor prin canale
  Şi ne vom lua un sfânt angajament:
  Vom da noi credit Băncii Mondiale.

  Ne-am săturat de câini fără stăpân.
  Să-i aruncăm în lanţuri pe vecie!
  Să ne rugăm la Dumnezeu cel sfânt
  Nemernicii să zacă-n puscărie.

  Destul cu trădătorii din Guvern,
  Destul cu gaşca pururi blestemată
  Şi să salvăm din tragicul infern
  A noastră Românie-nlăcrimată!

 2. neacsum

  @Aldea,
  Felicitari, o sa va contactez pe mail pentru a discuta o colaborare daca sunteti interesat!

 3. Dan

  De ce asa o discriminare mizerabila se face????? Militarii pensionati dupa 2011 de ce nu merita si ei pensie militara ???S-ar zice ca lumea s-a oprit in loc in 2010, dar cei pensionati in 2011 si dupa, ei nu traiesc, nu mananca? Unde e recunoasterea valorii daca un ofiter ia o pensie egala cu un necalificat numai pentru ca amandoi au contribuit acelasi numar de ani?????asta descurajeaza omul sa faca ceva mai mult in viata pentru ca nu are de ce, nu este motivat. Este adevara ca in 2010 au fost taiate ilegal niste drepturi, iar din 2011 sunt taiate legal (prin lg 263). Nu se mai da spor de vechime, grad, functie,studii, adica mai nimic. Pana in 2010, chiar inainte de revolutie se recunosteau aceste drepturi, acum de ce nu se mai poate????????

 4. neacsum

  @ Dan Unde scrie ca cei care au iesit la pensie dupa 2011, nu au pensie militara domnule Dan? Va rog sa imi spuneti si mie articolul din proiectul de lege din care ati constat asa ceva. Punct.

 5. ilie

  mda,daca as fi pus in situatia,de a-mi alege din nou cariera,zau,ca m-as face hot,pai pensia mea a ramas la nivel dec 2010 si nu am nici cea mai mica sansa sa mai creasca,iar banii alocati ptr un puscarias depasesc pensia mea intr-o luna,basca ca asta se indexeaza,oricum m-am resemnat si astept cutremurul,ca rusii fusera,americanii venira,ce altceva mai bun mai am de facut,trai neneaca.

 6. Dan

  Adica politician daca vrei sa furi fara grija //

 7. Pingback: Provinciale | In Cuiul Catarii

 8. Pingback: Provinciale | Lupul Dacic

Statistici T5