Ziua Rezervistului 2015

Categoria Despre Armata, Magazin

Nu ştiu în câte garnizoane s-a sărbătorit pe 31 Mai Ziua Rezervistului, zi stabilită sau instituită în bătaie de joc de domnul ministru Oprea în Mai 2010, în plin efort de sugrumare a armatei de către guvernele Boc. În timp ce cu o mână le băga pensionarilor mâna în buzunare, cu cealaltă domnul Oprea Gabriel le arunca o zi în care să-şi aducă că sunt nişte amărâţi la cheremul politicului să se vadă şi să constate cât sunt de singuri şi marginalizaţi, să se numere şi să stea în banca lor. Poate şi din cauza asta Ziua Rezervistului nu a prins, deşi a împlinit un cincinal, iar anul acesta a fost celebrată doar în câteva garnizoane, pe la Cluj, Constanţa, şi alte câteva oraşe. Televiziunile nu au remarcat-o, media în general a fentat-o cu fineţe, ziua fiind menţionată mai mult pe bloguri sau paginile unor militari rezervişti.
La Craiova, un grup de rezervişti, fideli nu fostului ministru Oprea ci respectului de sine, membri ai SCMD, ANCMRR şi Asociaţia RoMil s-au gândit să păstreze în memoria oamenilor faptul că rezerviştii olteni chiar dacă nu sunt prinşi în lucrări, încă mai mişcă din picioare, aşa cum cântă inegalabilul Tudor Gheorghe. Aşa s-a făcut că au organizat la Cercul Militar un simpozion pentru a marca momentul şi au invitat la sărbătoarea lor şi pe comandanţii unităţilor militare din garnizoană în frunte cu generalul Blaiu Dorin dar şi pe mai marii oraşului şi judeţului, adică stimaţii politicieni, de la primar la prefect.
Nu au avut timp să răspundă invitaţiei decât militarii, căci politicienii au considerat că este prea devreme, alegerile vor avea loc tocmai peste un an, aşa că mai e timp să îşi facă campanie.
Activitatea s-a desfăşurat aşa cum am spus la Cercul Militar şi a cuprins prezentarea câtorva materiale legate de activitatatea rezerviştilor, arma artileriei, legătura dintre militarii activi şi rezervişti. Apoi cei prezenţi au fost invitaţi să viziteze camera tradiţiilor de luptă a Brigăzii 2 Infanterie, Rovine continuatoare a tradiţiilor de luptă ale Divizie 2 şi o altă sală cu exponate de istorie mai recentă, realizată prin pasiunea şi grija Plut Maj. Leontin Ciucă.
Înainte de a trece la cronica în imagini a evenimentului, nu pot să nu menţionez că totuşi la nivel înalt, foarte înalt, pe undeva prin zona Cotroceni a fost amintită Ziua Rezervistului iar preşedintele Iohannis a ţinut să menţioneze că „Armata României este privită astăzi ca o forță de elită în NATO, iar acţiunile unităților participante la diverse operațiuni sunt foarte apreciate de partenerii noştri și datorită eforturilor dumneavoastră” . Nu mă pot abţine să nu comentez această lozincă şablonardă a celui care se spune că ar fi Comandantul Suprem dar de fapt este doar preşedintele CSAT(un fost organism militar, transformat în instituţie politică pentru avizat vânzarea terenurilor armatei şi nu numai) pentru a-l aduce cu picioarele pe pământ. Domnule Preşedinte, vă rog să studiaţi DEX şi să constataţi că definiţia spune că elita ar fi “Ceea ce este mai bun, mai demn de a fi ales. ◊ De elită = ales, deosebit. 2. Parte a unei societăți care are o poziție superioară în ansamblul grupului social respectiv; ◊ teoria elitelor = teorie adoptată de unele curente sociologice care susține că în orice societate sarcina conducerii vieții sociale îi revine unui grup restrâns de oameni, superior dotați, elitei”.

Ei bine domnule preşedinte, dacă citim definiţia şi încercăm să o aplicăm militarilor români atât ca parte a societăţii româneşti cât şi ca parte a NATO, mie ca militar îmi vine foarte greu să văd pe ce se bazează afirmaţia dumneavoastră care este cel puţin gratuită. Militarii români nu sunt cei mai dotaţi din NATO, dotarea armatei române( logistic vorbind) este la coada trupelor NATO, nu în fruntea ei, iar local, pe teritoriul românesc, militarii armatei nu se află la conducerea societăţii, nu influenţează cu nimic mersul ţării, singura lor contribuţie la conducerea activităţilor  fiind atunci când vin inundaţiile, zăpezile, cutremurele sau când ne cer partenerii strategici carne de tun pentru misiunile lor de colectare de opiu şi alte bunuri aflate în stăpânirea altor state, în rest armata română nu este întrebată de sănătate, nu văd unde este poziţia superioară a armatei române în ansamblul grupului social naţional sau NATO. Armata română este folosită, manipulată, umilită, nu respectată.
Aşa că domnule preşedinte Iohannis, deşi nu sunt la putere îmi permit să vă spun”ciocu mic” că nu m-aţi aburit.
Şi acum să vedem imaginile.

prezidiuOrganizatori şi invitaţi

 

popaPreşedintele RoMil, Lt.col.(r) Marian Popa,  un rezervist care se respectă.

BlaiuGeneralul Blaiu Dorin, un comandant de brigadă care respectă şi rezerva  şi o dovedeşte. Este şi va fi bine primit oricând.

sala 1Participanţi

sala2Aceiaşi participanţi .. dintotdeauna

colectie armeÎn Sala Tradiţiilor, arme… de rezervă. Îmi e teamă că doar cu atât va rămâne armata română …Sigilaţi sala, nu se ştie când va fi nevoie de ele. Nu ar fi exclus ca peste un an să fie considerată depozitul de armament al Brigăzii.

tabacheraSe spune că fumatul ucide… sunt şi cazuri când salvează vieţi…tabachera bat-o vina..

Doru ConstantinescuPrintre eroii Brigăzii… Doru Constantinescu, un civil care a crezut că schimbă lumea… Dumnezeu să îl odihnească.

medaliiAsta rămâne după noi militarii, dar nu putem concura cu clientela politică beneficiară a unor medalii cu greutate împărţite cu dărnicie de preşedinţii de partid şi de stat.

sala CiucaObiecte de istorie militară mai recentă care ne atenţionează că peste toate se aşterne praful mai devreme sau mai târziu.

goarnaMă întreb dacă va mai avea cine să răspundă mâine dacă va suna goarna. Dar va mai avea cine să sune în goarnă?

TudorTot la Cercul Militar m-am întâlnit şi cu Bădia Tudor, un alt rezervist care a crezut că schimbă lumea şi acuma nici oasele nu se ştie unde îi sunt.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

9 Raspunsuri la Ziua Rezervistului 2015

 1. ifrim

  Bravo voua olteni,dar istoria ne va judeca laolalta cu politicienii contemporani noua pt. pasivitatea privind inzestrarea,dotarea armatei cu tehnica moderna compatibila realitatilor actuale,stam linistiti la locurile noastre asteptand pomeni de la guvernele vremelnice,trecatoare, din atatea structuri asociative ale militarilor una nu cere aprobare de miting pt. 2 % din PIB incepand cu 2016 pe ideea lasa ma ca merge si asa!

 2. lulu

  D-le Neacsu, felicitari pentru articole, cred ca sunteti singurul care mai „latra” (scuzati termenul) la acesti banditi care ne guverneaza. Dogaru si Pricina asteapta invitatiile televiziunilor, unde nu spun nimic, iar pampalaul de Iohannis, marele comandant suprem, vine cu laude care nu ne incalzesc cu nimic. Iar azi am citit cu stupoare declaratia Rovanei Plumb care a precizat ca „Romania va avea pensii ocupationale, dar in niciun caz anul acesta, ci probabil din 2016 sau 2017”.Si precis va fi 2017. Asta inseamna ca i-ar ne-au tras-o. Tu-le muma-n tur de hoti si mincinosi. Oare nu da D-zeu sa ne cheme la mobilizare, sa ne inarmeze, ca stim cine e inamicul.

 3. Vladi Mir

  Cand esti invitat la o ceremonie, nu vi imbracat in „salopeta”, mai ales daca esti general al Armatei Romane !
  Chiar daca din curricula Scolii de Balet si Bune Maniere s-a scos … baletul !

 4. neacsum

  Vladi Mir,
  Teoretic ai dreptate, la astfel de manifestari am invatat ca se vine in tinuta de oras, dar:
  1. Tinuta de oras nu mai este imbracata de militari decat la ordin, pentru ca s-au marit.. normativele , acuma tinuta de instructie respectiv camuflaj se primeste la norma;
  2. Fiind o zi obisnuita pentru militarii activi acestia urmand ca dupa simpozion sa mearga inapopi la munca, nu s-a mai obosit nimeni sa schimbe tinuta;
  3. Tinuta de camuflaj a devenit atat de obisnuita si ”da” atat de bine impresia ca esti ocupat sau preocupat de lucruri serioase incat o poarta si civilii cand vor sa impresioneze, chiar daca nu au nici o legatura cu armata(vezi familia Basescu).

  Tin minte ca pe vremea cand eram si eu tanar ofiter, la regiment comandantul unitatii isi luase obiceiul sa se ia de cadrele pe care le gasea ca ”se plimba”prin unitate dintr-un loc în altul, acest lucru lui dandu-i impresia ca omul nu are ce face si se plimba. La inceput toti se fereau sa se mai deplaseze prin unitate, ca sa nu fie pedepsiti ca ”se plimba” . Dupa un timp insa au gasit remediul.. Subofiterii, cei de la parcul auto sau ateliere se murdareau pe maini cu negreala, vaselina, si cand voiau sa mearga undeva, luau o cheie in mana si plecau. Vazandu-i manjiti si cu cheia in mana comendantul, Gheorghe Marian, nu ii mai oprea, fiind convins ca oamenii muncesc daca au mainile murdare si au o cheie de 16 in mana.Ofiterii, cei de la birouri care nu puteau sa bage mana in unsoare si sa ia cheia franceza, luau o foaie de hartie si o plimbau, fiind scutiti de cearta, probabil comandantul asocia hartia cu ordinul. Cam asa se intampla acuma cu tinuta mozaic. Daca vezi pe cineva imbracat in tinuta de oras imediat il asociezi cu…pauza, sarbatoarea,ceva gen ” asta nu are nimic de facut!” dar daca este imbracat in camuflaj parca ii vezi si arma in mana…

 5. luminita

  dle neacsu , au pus in procedura de urgenta legea pensiilor pentru parlamentari ,pentru aviatori ,oare dece legea pensiilor militare nu este pusa la urgenta ca o freaca de vreo 4 ani prin sertarele ministerelor si o paseaza de la unulla altul cand vin la putere? vad ca ieri s-a mai dat un aviz favorabil , care avea termen pe 12 iunie , dogaru face iar scandal pentru tergoversarea aprobarii legii , vad ca se voteaza in draci altceva , dar pe asta o lasa dupa vacanta parlamentara . daca guvernul a avizat-o dece o traganeaza parlamentul . e curios

 6. luminita

  dece legea pensiilor militara nu a fost pusa la senat in procedura de urgenta , ?doar ea se plimba de vreo 3 ani in diferite forme , sau aparitia legii salarizarii in 2016 ii determina ca initrarea ei in vigoare sa nu produca efecte si la pensiile militare , precum solda de grad etc . dece nu se se fac presiuni in a se vota inaintea vacantei parlamentare si se voteaza in schimb legide pensii aiurea ca cele de mai ieri presati ca comisia de aparare din senat , unde este si dobritoiu si oprea sa ia masuri . poate dl neacsu sa faca ceva?

 7. ifrim

  Nu-l confundati pe d-ul Neacsu cu Nostradamus! Are doar informatii suplimentare si mai calde decat ceilalti rezervisti ,atat si nimic mai mult!

 8. luminita

  da da pai de informatii spuneam , dansul le poate obtine , de ex ; dl dogaru a scris o scrisoare generalului oprea sa ia ca baza de adoptare legea depusa de dogaru in marie deci ar fi trecut termenul de aprobare tacita si sa o bage pe asta a guvernului in camera decizionala … ca vedeti c\, daca pica guvernul o sa ra,ana pensionarii miliari tot asistati pana cine stie cand deci acea lege 124 aadica depusa in martie a fosr inlocuita ce sea a guvernului care este aproape la fel pardon 123

 9. fiducius52

  Ordinea de zi
  Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională Data 16-06-2015
  Corp B3, parter, camera nr.9 11:00
  L212/2015 Proiect de lege privind pensiile militare de stat Raport comun ( Comisia pentru muncă) 17.6.2015

Statistici T5