În Grecia a început numărătoarea…

Categoria Actualitate, Opinii, Politica

GRECIA La răscruce de mări

Grecii au răspuns NU condiţiilor şi pretenţiilor FMI. Vor curge comentarii, unele mai realiste, altele mai aproape de o idea sau alta, au făcut bine, au făcut rău, au fost măsluite cu ulei de măslin voturile, etc. Ceea ce vor crede unii sau alţii, interesaţi sau nu aproape că nu contează. Întrebarea este ce va urma_
Pe mine nu soarta economico-financiară a Greciei mă interesează, nici soluţiile pe care le va găsi premierul sau –de ce nu?- poporul grec. Este soarta lor ei au decis-o, ei să o rezolve. Dacă soarta lor ar fi să stea numai în mâinile lor, nu mi-aş face probleme nici privitor la ce se întâmplă cu datoriile lor, cum le plătesc, sau dacă intră în incapacitate de plată, dacă ies din zona Euro sau chiar din UE. Mai sunt pe lumea asta ţări care nu sunt în zona Euro, nici măcar în UE sau în NATO şi o duc foarte bine. Se poate constitui chiar o uniune Non-Euro, care ar fi problema?
Nici faptul că Grecia nu ar avea o industrie prea dezvoltată nu mă îngrijorează, la 10 milioane de locuitori grecii pot să se menţină din portocale măsline şi ulei de măsline, făcut cum numai ei ştiu să facă, şi bineînţeles, din turism. Nu cred eu că brusc, americanii, europenii sau mai ştiu eu ce cetăţeni pământeni nu vor mai veni să viziteze plajele sau cetăţile greceşti pentru că aceştia au spus nu FMI. Dacă condiţiile şi ofertele de cazare vor fi tentante, oamenii se vor buluci în Grecia. Numai să nu apară “brusc” acte teroriste sau de vandalism care să arate lumii cât de “periculoasă sau nesigură”a devenit Grecia de când nu mai merge alături de UE.
Nici nu vor muri dacă nu mai plătesc în Euro, oricât ar scădea FMI Drahma grecească la cotele interbancare, sunt unii care abia aşteaptă să îi împrumute în condiţii mai omeneşti decât FMI numai să îi vadă ieşiţi din UE.
De aici încolo situaţia se complică şi de aici încolo îmi este mie teamă, pentru că mie nu îmi e teamă pentru soarta Greciei ci de reacţiile şi interesele celor din afara Greciei. Să ne amintim ce s-a întâmplat în Ucraina după ce preşedintele a anunţat că nu mai intenţionează să semneze cererea de aderare la UE.

Grecomaidan?

Vom avea un grecomaidan? SĂ FIU SINCER ÎMI E TEAMAĂ CĂ DA. De ce? Pentru că :
1. UE nu poate primi palme tocmai de la greci, cunoscuţi ca oameni zgârciţi şi cam leneşi. Nu o spun eu, o spun legendele. Grecii au trăit din comerţ aproape toată istoria lor, dar au fost şi buni filosofi, oratori, au avut conducători şi războinici de talie mondială. Termopile, Marathon, sunt nume pe care orice om cu o minimă cultură generală le ştie. Deci UE nu poate primi palme sau refuzuri de la greci şi nu va lăsa lucrurile să se oprească aici, vor plăti pentru asta. Dacă vor plăti cum au plătit ucrainienii, deşi situaţia diferăun pic, acolo au mai fost şi alte interese nu doar europene, de fapt UE a fost nu cauza ci pretextul a ceea ce se întâmplă în Ucraina acma. Îmi e teamă însă că nu numai grecii vor plăti, ca şi în situaţia Ucrainei, pentru că de data asta pedeapsa trebuie să fie exemplară. Nu vreau să mă gândesc măcar ce va însemna asta.
2. Ca şi în cazul Ucrainei, aici nu sunt doar interese europene, Grecia cu ieşirile ei la cele 3 mări, cu poziţia geostrategică căutată şi râvnită încă din timpul celui de-al doilea război mondial, când aliaţii au lăsat balcanii aproape să moară, ca să se menţină în Grecia, a fost, este şi va fi veşnic o ţară sau un punct la care nu se renunţă cu una cu două. Ieşirea din UE ar însemna în proporţie de 50% căutarea altei surse de bani sau de supravieţuire şi doar două ţări îşi pot permite să contrabalanseze ieşirea Greciei în sensul menţinerii acesteia pe linia de plutire şi nici una din ele nu e membră NATO. Nu spun că grecii vor ieşi şi din NATO, nu vor merge atât de departe, dar cine îţi întinde o mână să dea, o va întinde şi pe cealaltă pentru a cere.

Reacţii posibile

Ce va face marele jandarm mondial, va asista pasiv, va sprijini Germania şi UE să recapete Grecia sau va pune paie pe foc? Părerea mea este că nu va sta pasivă. Nu ar fi exclus ca o perioadă, oficial cel puţin, să nu se amestece, să se facă că nu mănâncă usturoi, dar cine e prost să creadă că nu mănâncă? Dar nimic nu se va întâmpla în zonă, fără sateliţi americani. Nu cred că le-ar conveni ca în timp ce ei îşi trimit tancurile, artileria şi navele la graniţa Rusiei şi prin Marea Neagră, alţii să se plimbe prin mările greceşti în concediu. Să nu uităm ŞI FAPTUL că Grecia este vecina Albaniei, iar pe timpul crizei din Albania prin graniţa celor două state treceau mafioţi înarmaţi şi de o parte şi de alta ca la nuntă sub ochii miraţi ai trupelor trimise acolo să apere alegerile. Legăturile s-au păstrat, traseele sunt bătătorite, afacerile şi piaţa neagră continuă.
Ce vor face alţii? Alţii vor sări să acorde sprijin financiar, şi nu numai, Greciei dar aşa cum spuneam, doar cu o mână. Li se vor face propuneri, care mai de care mai tentante, mai generoase, mai parşive în ultimă instanţă, pentru că dacă voia cineva să îi salveze sau ajute cu adevărat, nu aştepta să se ajungă aici, dar toate marile puteri politice, militare sau financiare au stat să vadă cât de departe merg grecii, ca apoi, cu cât situaţia devine mai cotoioasă, cu atât să le fie mai de dorit şi mai uşor de acceptat ofertele. Personal sunt convins că actuala conducere a Greciei nu va ceda din .. suveranitate cum au cedat conducătorii noştri ca să îşi menţină ei scaunul. Grecii sunt neiertători când cineva atentează la pământul lor, nu ca românii, care până nu mai au ce fura, nu scot brişca, în rest sunt copii cuminţi, le poţi lua slana, dar nu ţi-o dau cu brişcă cu tot. Exagerez un pic, dar aşa ne trebuie, că prea ne-am lenevit şi îngiţim toate mizeriile ca mamelucii.
Dar să vorbim tot despre greci. Nici un conducător grec sănătos la cap nu va ceda din teritoriul sau suveranitatea Greciei, fără să îşi semneze mai întâi cererea de înălţare la cer. Şi totuşi, UE nu va ceda, aşa că cineva va trebui să îşi asume această responsabilitate să devină Calul Troian şi să joace rolul lui Poroşenko un rol de altfel foarte scurt, căci la greci orice “sărbătoare” se lasă cu farfurii sparte. Depinde doar în capul cui. Este trist că exact ţara care a inventat cuvântul şi ideea democraţiei, chiar a dat lumii acest concept, va trebui să treacă printr-un proces în care acest cuvânt nu va avea loc. Cineva, nu spun cine va hotărâ până la urmă că deşi MAJORITATEA GRECILOR AU SPUS NU PRESIUNILOR ŞI MĂSURILOR UE, lumea bună crede că de fapt ei au spus nu premierului şi acesta trebuie schimbat, „Grecia nu poate trăi în afara UE, Grecia aparţine Europei „aşadar dacă grecii nu îi vor pe ei, ei vor Grecia. Acum două zile, FMI spunea cu uşurinţă că indiferent de rezultatul referendumului, dupa ziua de Duminică vor face noi oferte Greciei. Da, spuneau asta fiind convinşi că votul le va fi favorabil şi voiau să arate cât de … amabil este FMI. Să îi vedem acuma cu ce ofertă vin. De la războiul Troiei încoace se spune că nu e bine să accepţi de la greci nici cadouri. Oare ei vor accepta acuma “cadourile“ altora?

 

Mai există varianta ca grecii să încerce să iasă singuri din groapă, dar se pun două întrebări : 1.vor reuşi? 2.vor fi lăsaţi? Eu nu cred.   Variantei doi nu îi acord nici măcar 1%.  Dar  este posibil ca datorită, poziţiei strategice a Greciei,  la indicaţia unchiului Sam  să nu se încerce direct o acţiune  a la Kiev,   Europa să lase  câtva timp Grecia în plata ei,  dar va face în aşa fel încât în scurt timp grecii să nu mai aibă nici hârtie igienică şi până la urmă tot la Grecomaidan se va ajunge, tot cu ajutorul  direct sau indirect al fraţilor europeni.  Nu te pui cu granzii, dacă nu ai spatele asigurat. Grecia nu îl are. Dar, dacă statele unite ale SUA nu se amestecă făţiş în criza elenă, nu înseamnă că nu le pasă, ci doar că nu îi deranjează, ca să nu spun că le convine.

Deocamdată în Grecia se numără voturile. Îmi e teamă că peste puţin timp se vor număravictimele. În Grecia a început numărătoarea .. inversă.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Statistici T5