Talibanii contraatacă

Categoria Actualitate, Politica, Social

burka
Ce sunt talibanii?
Două evenimente politice, unul petrecut în Elveţia altul la Bucureşti m-au convins că termenul taliban nu este monopol al arabilor, el nu doar că se referă, dar are şi reprezentanţi şi în alte naţii, alte state, alte culturi. Chiar dacă definiţia din DEX spune că Taliban înseamnă “membru al unei grupări fundamentaliste din Afganistan, care promovează principiile fundamentalismului islamic în viața politică, social”definiţia trebuie revizuită.
În accepţiunea generală, Taliban a devenit similar cu “fundamentalist” indiferent de religie şi probabil ar trebui menţionată şi această modificare de sens în DEX.
Amintesc aici cu câtă mânie erau înfieraţi fundamentaliştii islamici din Afganistan sau orice altă ţară arabă, care obligă femeile să poarte Burka, plângând pe umerii bietelor femei care sunt private de dreptul de a se îmbrăca cum ar dori inima lor. Europa în mod special s-a răscolit fundamentalist cerând ca în numele dreptului individual la imagine, ţările arabe să dea voie femeilor lor să se îmbrace cum vor ele. Vai ce s-au mai opărit organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, feministele lumii.
Talibanii europeni
De aici şi până la interzicerea portului acestei îmbrăcăminţi pentru femeile de religie musulmană din Europa, nu a mai fost decât un pas. Pasul a fost făcut în 2010 în Franţa, apoi extins sau preluat în Belgia, Olanda şi iată acuma şi într-un canton din Elveţia unde nu se mai dă voie nu numai cetăţenilor elveţieni de religie musulmană, ci şi turistelor musulmane care tranzitează sau vizitează Elveţia să poarte portul tradiţional. Ei da, asta da respectare a drepturilor omului şi mai concret, a femeilor. Iată cum îşi justifică legiuitorii proiectul : “Cei care vor să se integreze sunt bineveniţi, indiferent de religie. Dar cei care încalcă valorile naţionale şi urmăresc să construiască o societate paralelă cu a noastră, bazată pe reguli religioase (…) nu sunt bineveniţi”. Curios cât de mult seamănă această motivare cu discursul lui Putin de acum un an parcă, discurs care a fost etichetat drept naţionalist şi antidemocratic. Şi totuşi Putin doar arătase celor ce intrau în Rusia la ce să s eaştepte, nu dăduse o lege care să le interzică drepturi cetăţeneşti. Ceva pute aici, ori democraţia şi drepturile omului sunt schimbate după cum vrea doamna Europa, ori practic legile sunt mofturi care se schimbă ca moda, de la sezon la sezon. Nu mai interesează pe nimeni că fiecare om are dreptul de a se îmbrăca după cum îi place lui, dacă este decent, că fiecare cetăţean are dreptul la identitate socială, culturală sau religioasă, nu mai contează că practic această lege şi acest mod de a trata o altă cultură este în fapt o provocare şi un dispreţ la adresa altor culturi şi valori. Aştept să văd momentul în care turiştii care vor merge în Tirol vor fi amendaţi dacă nu poartă Spillhozen. Asta este Europa şi trebuie să ne mândrim cu ea.Nu ar fi lipsit de interes ca acest citat să fie pus la intrarea în fiecare ţară arabă iar euriopenii să fie nevoiţi să se îmbrace conform tradiţiilor locurilor pe care le vizitează.

Talibanii români
Mergând pe lina talibanismului european, România a scos şi ea la suprafaţă alţi “talibani” ai spiritului democratic european, care au sărit în sus la evenimentul care a avut loc vineri la Parlament, unde a avut loc Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră.La eveniment a participat, invitat de organizatori,  şi preşedintele Dumei Ruseşti, Serghei Narîşkin, care va duce şi funcţia de preşedinte a respectivei organizaţii. Este o problemă de cooperare regională care ar trebui să fie interpretată ca atare şi cu asta basta. Numai că personajul face parte dintre cei maziliţi de “democraţia europeană” încă de pe vremea când Europa organiza maidane în Kiev şi punea la cale intervenţii violente în Ucraina. Bineînţeles că nici această măsură ca şi Euromaidanul nu are nici o legătură cu drepturile omului. Nu poţi interzice unui om să circule atâta vreme cât nu există o interdicţie sau o condamnare penală asupra lui, este un abuz grosolan al celor care fac legile Europene şi le impun fraierilor care se gudură pe lângă ei pentru a primi un împrumut şi sprijin politic. Libera circulaţie face parte din drepturile fundamentale ale omului stipulate în Declaraţia Universală a Drepturilor omului şi Constituţia României. Cei care au sărit acuma în sus că Narîşkin nu trebuia invitat sau lăsat să intre în România, ca şi omologii lor eleveţieni care interzic turistelor musulmane să poarte Burka la ei în ţară sau canton, nu sunt doar antieuropeni ca spirit, sunt mai talibani decât talibanii pentru că nici talibanii nu au interzis europenilor să poarte haine europene în Afganistan sau Arabia Saudită sau Iran. Cum s-ar simţi europenii care îşi petrec concediile prin Dubai dacă li s-ar cere să umble îmbrăcaţi ca arabii sau să facă baie şi plajă îmbrăcaţi, cum fac arăboaicele? Dar, dacă noi europenii, făcătorii de legi “europene” impunem arabilor să se îmbrace ca noi este văzut ca un lucru normal şi civilizator, atunci când arabii cer cetăţenilor arabi să poarte o anumită ţinută, este neapărat o nerespectare a dreptului cetăţeanului. Unde eşti maestre Zegrean? Bruxelles scrie pe ochelarii tăi.
Unde duce fundamentalismul
Fundamentalismul,  indiferent în ce ţară sau religie s-ar manifesta, nu face altceva decât să atragă răspunsuri pe măsură. Poate nu este întâmplător că au loc tot mai multe atentate în Franţa, poate şi legea adoptată în 2010 cu aplicabilitate din 2011 a făcut ca sentimental de frustrare al arabilor să răbufnească violent. Nimic nu este întâmplător,  dar ce ne facem că uite, se înmulţesc ţările care adoptă astfel de legi talibane şi răspunsul nu va întârzia să apară indiferent ce formă va îmbrăca.
Am văzut că au fost protestatari ucrainieni care au manifestat efectiv civilizat pe timpul discursului lui Narîşkin, purtând pancarde dar fără a împiedica discursul acestuia. Jos pălăria, asta este o dovadă de înţelegere a modului în care poţi protesta fără a lua celuilalt dreptul de a îşi expune ideile. Numai că unii români vor să fie mai ucrainieni decât Taras Bulba.
Ministerul de externe, la cererea unor televiziuni mai talibane decât afganii, au răspuns că “România are o obligaţie de drept internaţional de a permite intrarea pe teritoriul său a celor care, în temeiul unui acord multilateral, se bucură de privilegii și imunități.”Astfel această prevedere dă dreptul României să invite la acest gen de activităţi pe oricine, chiar dacă este supus altor interdicţii.

Eu însă nu sunt de acord nici cu interdicţiile de circulaţie atâta timp cât nu există o interdicţie dată de un for judecătoresc în baza unor delicte penale. Nici un for politic nu poate lua drepturile fundamentale ale unui cetăţean atâta vreme cât o eventuală vină nu a fost constatată juridic.
Încotro ne îndreptăm, ce facem cu drepturile omului le interpretăm ca pe legile lui Zegrean, ne ştergem la fund cu toate principiile de drept şi schimbăm legile după cum ne poartă interesele? Urât viitor are ţara asta, urâte legi ne impune Europa, imaturi guvernanţi avem, sau degrabă pupători de tălpi europene, penibile legi şi reacţii avem. Acum înţeleg de ce s-a ales praful de sistemul educaţional în România, la îndemnul şi sub numele unei democraţii sau libertăţi imaginare: ţara poate fi distrusă, imbecilizaţă şi transformată în paşalâc FMI mult mai uşor dacă oamenii nu mai înţeleg nimic fie din cauza legilor făcute parcă la balamuc, fie din cauza golului care se instalează în capetele tinerilor educaţi de televiziuni sau internet, cărora li se asigură marele drept de a primi diplome indiferent ce au în cap. Apoi aceşti copii ajung miniştri tehnocraţi sau politicieni cu copy- paste.
http://mediascop.ro/un-canton-elvetian-interzice-portul-de-burqa-sau-niqab/
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Politica/Protest+in+Parlamentul+Romaniei+in+timpul+discursului+presedinte

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

2 Raspunsuri la Talibanii contraatacă

  1. Gabriel

    Este bine cu buzunarele pline de ruble?!

  2. @Gabriel,
    Banuiesc ca e o afirmatie, dar ai pus din greseala si semnul intrebarii. E greu de crezut ca habar nu ai ca cele doua semne de punctuatie nu au ce cauta unul langa altul.

Statistici T5