Ordine şi precizări ale MApN –partea a patra

Categoria Actualitate, Despre Armata, Stiri Interne

maimuţeled estepteLi se spune maimuţele deştepte. Cat de deştept poate fi cineva care nu vorbeşte , nu aude şi nu vede, nu ştiu, dar aceasta ar putea fi , dacă ne luăm după cum se comportă conducerea Armatei, noua siglă a MApN pentru că nu aude şi nu vede ce se întâmplă cu militarii şi nu spune nimic din ceea ce ar trebui să spună.

 

De ce MApN nu ne informează?

După atâtea veşti proaste sau mă rog semi, hai să bifăm şi un lucru pozitiv care se datorează poate şi unor reprezentanţi ai militarilor. Nu ştiu cine a iniţiat proiectul de lege sau cine a făcut lobby pentru a se include şi militarii în L 227/2015, dar începând cu anul 2016, o parte din militari sunt scutiţi de plata impozitului pe clădiri şi locuinţe. Este adevărat, pe lângă ce ni se ia sau ni se fură, această scutire de impozit este minoră pentru că la cei mai mulţi suma este minoră, dar sunt şi persoane, miltari în activitate sau pensionari, veterani în special,  pentru care orice ban economisit înseamnă o gură de aer un medicament în plus poate o zi de viaţă în plus.
Deci, spuneam că L 227/2015  prevede la art 456, (1) (p), faptul că
„(1) Nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru:
p) clădirea folosită ca domiciliu şi/sau alte clădiri aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevăzute la art. 2 lit. a), c) – e) din Ordonanţa De urgenţă a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, aprobată cu modificări prin Legea nr. 111/2007, cu modificările şi completările ulterioare;”
La rândul său, Art. 2 din OUG 82/2006 prevede:
Art. 2. – În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) personalul armatei – cadrele militare, soldaţii şi gradaţii voluntari, precum şi personalul civil care participă la acţiuni militare, în mod individual sau colectiv;
b) acţiuni militare – misiunile prevăzute la art. 2 lit. a)-f) din Legea nr. 42/2004 privind participarea forţelor armate la misiuni în afara teritoriului statului român, cu modificările ulterioare, precum şi cele pentru contracararea şi limitarea efectelor acţiunilor teroriste pe teritoriul statului naţional, inclusiv cele de poliţie aeriană şi de intervenţie cu nave;
Deci, militarii de la punctul a al art.2 OUG 82 care au participat la misiunile menţionate înart 2 b din legea 82 respectiv art 2 al legii 42/2004, sunt scutiţi de impozitul pe clădiri şi terenuri oriunde şi oricâte ar avea. La art 2 din L 42/2004 se prevede că : Art. 2.
“Misiunile la care pot participa forţele armate în afara teritoriului statului român sunt:
a) de apărare colectivă; b) în sprijinul păcii; c) de asistenţă umanitară; d) tip coaliţie; e) exerciţii comune; f) individuale; “
Deci toţi militarii indiferent de grad sau funcţie care au participat la cel putin o misiune din cele expuse mai sus în afara teritoriului statului român, fie ele NATO sa ONU, vor fi scutiţi de plata impozitului pe clădiri şi terenuri. Dacă posedă respectivele bunuri în coproprietate şi figurează în aceeaşi partidă la fisc, cu un membru al familiei sau altă persoană, numai el va fi scutit de plata impozitului mai bines pus de partea sa de impozit aferentă părţii sale de proprietate. Practic în această situaţie impozitul se plăteşte la jumătate.

Cum în lege nu se specifică nici numărul de misiuni nici peroada, rezultă că de ea beneficiază toţi cei care au fost indiferent pe ce perioadă, în una din situaţiile descrise la art.2 a-f din legea 42/2004.
Bun şi aşa, de la omul al dracu iei ce îţi dă.

Informaţii de la MI
Şi acuma să ne întoarcem puţin la L- 223 care ne va mânca sufletul de acuma şi până vom muşca ţărâna. La cererea SNPPC, Casa de Pensii Sectorială a MAI a pus la dispoziţia acestora lista cu elementele  care sunt folosite la calcularea pensiei.  Acestea sunt:

elemente ale bazei de calcul MI

elemente ale bazei de calcul MI1
După cum se poate observa, asta este diferenţa între MAI şi MApN: MAI anunţă oamenii ce sporuri li se iau în calcul, ca să poată şti în baza căror date şă îşi calculeze cele 6 luni. MApN ne anunţă ce sporuri ni se taie ca să putem injura după puteri. Chestie de orientare dar mai ales de transparenţă.

AŞA ÎNŢELEGE CONDUCEREA MApN SĂ FIE APROAPE DE MILITARI, păstrând tăcere asupra drepturilor pe care le au aceştia, ca să le poată mătrăşi după cum le e voia.
Hai la Milcov cu UNIRE!

 

UPGRADE:

Pentru cei interesati de drepturile lor, în special cei care au participat la misiuni in afara, este bine sa studieze şi prevederile legii 150/2014 , lege care completează şi modifică în anumite părţi Legea 82/2006. Vor afla de acolo că dacă au mai mult de 12 luni cumulate de misiune, au au alte drepturi, sunt consideraţi veterani , primesc o legitimatie care să le confirme calitatea, au dreptul la transport gratuit în mijloacele în comun, nu mai platesc taxa pe radio şi televiziune şi alte drepturi. Iată cele mai importante articole din lege, dar trebuie studiată toată, de ce interesaţi.

4. Articolul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 4
(1) Personalului armatei care a participat, cel putin 12 luni, neintrerupt sau cumulativ, la actiuni militare, i se confera titlul onorific de Veteran.
(2) Personalului armatei participant la actiuni militare, aflat in una dintre situatiile definite la art. 2 lit. c), d) si g), precum si celui care a dobandit afectiunile prevazute la art. 2 lit. h) si i) i se confera titlul onorific de Veteran, indiferent de durata participarii.
(3) Titlul onorific prevazut la alin. (1) si (2) se confera potrivit ordinului ministrului apararii nationale.
(4) Titlul onorific de Veteran se poate acorda, prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministrului apararii nationale, si personalului care, pe timpul participarii la actiuni militare, s-a remarcat prin acte exemplare de curaj si devotament, indiferent de durata participarii, pe baza evenimentelor consemnate in jurnalul actiunilor de lupta sau in ordinul de zi pe unitate.”

14. La articolul 8^1, partea introductiva a alineatului (3) si literele a) si b) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„(3) Veteranilor care nu se incadreaza in una dintre situatiile definite la art. 2 lit. c), d) sau g) ori care nu au dobandit afectiunile prevazute la art. 2 lit. h) sau i) li se acorda, in plus fata de drepturile prevazute la art. 3 si 4, urmatoarele:
a) drepturile prevazute la alin.(1) lit. f) – i), celor carora li s-a acordat titlul onorific de Veteran prin hotarare a Guvernului, pentru acte exemplare de curaj si devotament savarsite pe timpul participarii la actiuni militare;
b) drepturile prevazute la alin. (1) lit. f), g) si i), celor carora le-au fost conferite decoratii din sistemul national de decoratii al Romaniei, pentru merite pe timpul participarii la actiuni militare;”

http://itva.ro/documents/Lege227per2015.pdf
http://www.legex.ro/OUG-82-2006-74467.aspx

http://lege5.ro/Gratuit/gu3domzt/legea-nr-42-2004-privind-participarea-fortelor-armate-la-misiuni-in-afara-teritoriului-statului-roman

http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_150_2014_modificare_OUG_82_2006_recunoastere_merite_personal_armata_participant_actiuni_militare_acordare_drepturi_urmasi_decedat.php

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

28 Raspunsuri la Ordine şi precizări ale MApN –partea a patra

  1. Iulian

    La MApN sunt mai putine sporuri….ex. de fidelitate, majore CAS…nu stiu la ce se refera? ….si majorarea de 75%!
    De ce nu isi fac politistii si functionarii publici o lege specifica?
    Legea pensiilor militare sa fie numai pentru cei cu grade militare si nu profesionale!

  2. @Iulian,
    Pentru ca daca ar face una separata pentru cei din MI, lucrurile s-ar clarifica… si nimeni nu doreste asta.

  3. ifrim

    Iar eu sunt de parere ca racordarea militarilor in aceiasi lege cu politistii este in avantajul nostru deoarece ei au dreptul la sindicat si in activitate pe cand la MApN nu!

  4. Traian

    Atentie, la recalculare, pensionarii vor beneficia doar de sporurile existente la momentul pensionarii !!!! Sporul de fidelitate, confidentialitate, sporul de ore suplimentare, spor pt lucrari de exceptie !!!….au fost introduce dupa 2005-2006…..cate ore suplimentare nu s-au facut inainte. Apropo, inainte de 2005 nu s-a lucrat cu informatii clasificate !!!!
    Parerea mea este ca aceasta lege, cu sporuri temporare acordate pe baze subiective, nu va dura mult………se vor crea niste situatii jenante, in care un subofiter poate ajunge la o pensie mai mare ca a unui ofiter !!!!

  5. @Ifrim
    te contrazic, in sensul ca si militarii au dreptul la sindicat, numai ca nu in Romania. Curtea Europeana a dat o recomandare tuturor tarilor Europene sa accepte infiintarea sindicatelor in randul armatei, cele mai multe tari au, Polonia a pierdut proces la CEDO pentru ca nu a permis, si pana la urma a trebuit sa permita. Numai ca la noi nu are nimeni cojones sa infiinteze si sa se ia la tranta cu statul .

  6. Dan

    In sporurile din lista cu pricina, multe nu au natura salariala, motiv pentru care Coarna ceruse initial ca baza de calcul sa corespunda venitului obtinut.
    Daca tot nu s-a putut, el a reusit sa includa cam tot ce-au vrut, asa ca cei de la MAI vor avea in baza de calcul exact venitul obtinut candva.

  7. Robinson Crusoe

    @Marin Neacsu Au dreptul la sindicat militarii activi(„cu contract de munca”) , nu pensionarii militari…In legatura cu adresa MAI, eu cred ca a fost scrisa de un neterminat…

  8. @Robinson,
    Am spus eu ceva de miltarii rezervisti? Ei nu au nevoie de sindicat, ca nu au pe cine sa aleaga in fruntea lui. Despre activi era vorba. In ceea ce priveste adresa MI, nu stiu daca e terminata sau nu .. dar ai de ce sa te apuci macar sau ai pe cine da vina ..

  9. ifrim

    Cuantumul avantajos e valabil si dupa alegeri?

  10. Nașu

    Scutirea de impozit de la omul al dracu se aplica doar celor care participa, nu si celor care au participat la misiuni internationale. Adica omul al dracu te scuteste de impozit sase luni cat esti in misiune in Afganistan. Cand te intorci acasa platesti impozit pe sase luni. Ai fi vrut tu….

  11. @Nasule, nu e asa.Am fost la CMZ se dau adeverinte cu care mergi la fisc si te scoate de la plata impozitului.

  12. Nașu

    Pai si de ce nu te scuteste pentru toata viata atunci? Anul viitor duci o noua adeverinta?

  13. Col.(r.) Vladimir Nussem

    Marine, mi-a revenit „glasul”.
    Nu stiu ce a fost, poate o mica „tragere de urechi”, sau, mai curand o „dibacie” de a mea in teatrul de operatiuni IT.
    Si acum o intrebare:
    de ce sa nu se ia in calculul pensiilor si actiunile umanitare desfasurate de militari si pe teritoriul national (inundatii, cutremure, catoastrofe de mari proportii) unele dintre acestea cu un coeficient de risc cel putin egal cu cel al actiunlor duse in afara teritoriului statului roman ?!
    Stiu, propunerea e tardiva, dar cred ca merita a fi mentionata, numai si pentru a mai domoli atitudinea ostila a prea multor compatrioti, care au beneficiat din plin de munca noastra.
    O zi buna, tie si colegilor postaci!

  14. @Nasu
    E simplu nasule, fiecare an cu codul lui fiscal. Fiecare guvern cu periioada lui de guvernare, fiecare partid cu interesele lui electorale. Ciocu mic! Anul asta fiind an electoral,. s-au gandit baietii sa scuteasca si militarii (dar nu toti) de impozit, ca oricum ii fura pe partea pensiilor. Ce crezi ca pierd ei ceva ? Hai sa fim seriosi .

  15. @Vladimir,
    Pai pentru ca asta ar insemna sa recunoasca ca armata face cu adevarat ceva util societatii si nu e bine. Oamenii trebuie sa stie ca armata nu produce nimic, doar mananca de pomana banii sarmanilor parlamentari. S-a impamantenit ideea ca armata isi merita banii numai cand lupta, cand moare, in rest freaca menta. Cei de acum ne invinuiesc ca am fost la munci agricole si in mina cu soldatii, de parca am fost la plimbare. Cei de maine ne vor invinovati ca nu am facut nimic, doar am stat la soare prin Afganistamn,ne-am jucat cu zapada iarna si ne-am plimbat cu barcile, ca Doina, toamna si primavara.

  16. Nașu

    Vorba unui fin de-al meu: de la omu al dracu….

  17. Nașu

    http://www.cotidianul.ro/dna-victimizeaza-nejustificat-un-primar-care-trebuia-arestat-274593/

    Oprea racola primari in schimbul unor terenuri ale MApN acordate prin HG si al asfaltarii unor drumuri cu bani fara numar de la UDREA si la activitatea respectiva s-a deplasat cu un elicopter sau avion al armatei, daca nu gresesc. Scrie Valer Marian, scrie presa, cine ar trebui sa vada, sa auda si sa ancheteze imediat se comporta ca maimutele din articolul tau. Prietenii stiu de ce…

  18. sergiu

    Pana la urma,cum aflam cele 6 luni cu elementele salariale ce se iau in calcul?Intreb ca fost of.MAI.

  19. Ungurean Ion

    Traian, ești prost tare mai baiatule…pai dacă un subofițer are 40 de ani vechime, nu ți se pare normal să iasă cu pensie mai mare decât a unui ofițer cu 20 de ani??? Mergi și te-npusca mai baiatule…

  20. @Ungrean
    Daca pensia se calculeaza dupa L263, dupa contributivitate, poti avea dreptate. Daca calculul se face conform L 223 s-ar putea sa nu ai dreptate, e posibil ca ofiterul in 20 de ani sa fi ajuns general, sef SMG sau directie prin minister, (se mai cunosc cazuri) si atunci baza de calcul e alta. Deci nu vorbi despre prosti, pana nu esti sigur ca stii cine e ala.

  21. Ghita

    Domnule Col.(r)Neacsu dacă știți cumva dacă și noi SGP, beneficiem de prevederile art.103 din Legea 223/2015 respectiv sporul de 3,6 sau 9 %.Vă mulțumesc.

  22. @Ghita,
    Ai vrut sa spui 108, nu 103. Da, se plica tuturor militarilor care indeplinesc conditiile prevazute de art.29, 30 si 39.

  23. Ghita

    Da era vorba de art.108 îmi cer scuze. Vă mulțumesc pentru răspuns.

  24. Antip Laorian

    Contribuția suplimentara pentru pensie ar trebui adăugată peste procentul de 85%, deoarece însă-și prin denumire și contribuție suplimentară trebuie să beneficieze fiecare contributor peste limita de plafonare 3%,6%,9%.

  25. cristi

    Buna ziua ! O intrebare am referitor la
    @Dacă posedă respectivele bunuri în coproprietate şi figurează în aceeaşi partidă la fisc, cu un membru al familiei sau altă persoană, numai el va fi scutit de plata impozitului mai bines pus de partea sa de impozit aferentă părţii sale de proprietate. Practic în această situaţie impozitul se plăteşte la jumătate@, de unde reiese aceasta chestiune ?
    Multumesc anticipat !

  26. @Cristi, buna intrebare, Legea nu specifica, dar avand in vedere ca legea se refera strict la persoanele respective nu si la membrii familiilor, ar rezulta ca practic doar partea lui de impozit este anulata. Dar am inteles de la unii colegi ca au fost anulata intreaga suma. Totul depinde de cum interpreteaza functionarul,ca aa e la noi .

  27. @Antip Laorian,
    Aveti dreptate, dar din pacate pe cei care pun legea in aplicare nu ii intereseaza. In plus, din cate am auzit, legea nu se va pune in aplicare cam de loc,asa ca nu va faceti probleme.