P1243549
A trecut. A trecut aşa cum au trecut şi celelalte. Şi Ziua Unirii şi “Marele Protest” organizat de guralivul Dogaru. Bineînţeles că nu a fost aşa cum se lăuda domnul Dogaru, nici aşa cum sperau ceilalţi participanţi care au venit sperând că în sfârşit pensionarii militari se vor trezi şi vor ieşi în stradă, nu pentru pensii ci măcar pentru ceea ce pe reţelele de internet aproape toţi numesc Onoare şi Demnitate. Ei bine, din cei 30000 de protestanţi cu care domnul Dogaru nu spera, ci speria “autorităţile” în binecunoscutu-i stil fanfaronistic, la proteste în Bucureşţi, la Piaţa Victoriei, s-au adunat undeva între 3500-5000 de menifestanţi după estimarea mea şi a majorităţii celor pe care i-am întrebat, 1500 după cum informau anumite posturi TV. Ceea ce anunţă televiziunile bineînţeles că nu mai reprezintă de mult realitatea din teren pentru că acestea prezintă ceea ce “trebuie“ să prezinte, nu adevărul.

daca unirea face puterea

Prima dezamăgire
Consider prezenţa slabă şi dezamăgitoare având în vedere comentariile şi declaraţiile făcute de mulţi pensionari militari pe FB şi alte bloguri sau pagini de socializare, dar foarte mare dacă avem în vedere cine a organizat oficial evenimentul. Trebuie să admit că mai mult de jumătate din cei prezenţi nu au venit pentru Dogaru ci pentru că voiau să schimbe ceva. Ceilalţi, fie membri SCMD cu sau fără cotizaţii, fie aparţinând unora din cele 5-6 sindicate din alte ramuri sau de fapt din ramuri bugetare cu care Dogaru personal şi nu sindicatul, are “convenţie”, au venit sperând şi ei că numărul lor va fi completat de alţi nemulţumiţi. Nemulţumiţi de ce ? Să fim sinceri cu noi înşine, aşa cum am spus, pe cei mai mulţi pensionari militari, chiar dacă vorbesc despre Demnitate şi Onoare, îi scoate în stradă doar ameninţarea subţierii pungii. Ori, OUG 57/2015, LOR NU LE AFECTEAZĂ CUANTUMUL PENSIEI, ORICUM S-AR CALCULA ACEASTA, deci, aşa cum spuneam în alt material, onoarea trece prin portofel iar pensionarii au preferat să se uite la tv, că doar vor fi 30000 de oameni în stradă, aşa a spus Dogaru, nu aveau pentru ce să mai vină şi ei, să se calce în picioare. Asta este una din urmările umflării şi împăierii marca Dogaru. Marea Mută a rămas aşa cum i se spune, activii nu au ieşi pentru că puteau păţi ce a păţit Alexandru, pensionarii nu au ieşit pentru că pensiile lor nu sunt afectate şi cei mai mulţi nu văd de ce ar ieşi ei, pentru a-i apăra pe cei mai loviţi de această ordonanţă, militarii activi ŞI ÎN SPECIAL MILITARII ANGAJAŢI SAU SGP cum le spune acuma. Îmi e jenă să recunosc dar aceasta este marea dezamăgire pe care o simt în aceste moment LIPSA DE COEZIUNE ŞI ADEVĂRAT RESPECT FAŢĂ DE DREPTURILE MILITARILOR , HAINA ŞI ONOAREA MILITARĂ.

 

 

Confirmări

De discursul şi atitudinea organizatorului nu sunt dezamăgit, este exact aşa cum le aşteptam, urlete şi ameninţări sterile, schimbări de atitudine faţă de ceea ce declara sau recomanda pe blogul SCMD cu două zile mai devreme, promisiuni că dacă nu i se vor lua în seamă revendicările, va face “ce a făcut tata”.

P1243547

După ce cu două zile înainte spunea că de fapt adunarea se doreşte a fi o glorificare a momentelor istorice cauzate de Unire: Citez: “Glorificandu-i pe acei inaintasi ai nostri, am solicitat organizarea unui miting cu 30000 de oameni la ora 11.00 in Bucuresti pentru a transmite politicienilor, aplecati spre interese straine, Europei si lumii, ca ne anima aceleasi idealuri de unire statala, unitate nationala dar si de dreptate socială”, odată suit la tribună şi pus în faţa microfonului, domnul Dogaru a început să urle din nou spumegând, ameninţând, strigând jos guvernul, jos clasa politică ca şi cum aceştia se dau jos sau cad singuri ca bichineii la bordel. Deci s-a dus dracu toată glorificarea promisă.

Trădări
Tot domnul Dogaru trasa în acelaşi document, indicaţii  preţioase filialei din Iaşi vizavi de comportamentul faţă de domnii Iohannis şi Cioloş, insinuând că a rezolvat el problema şi cei doi vor contacta “reprezentanţii săi” la Iaşi şi vor rezolva problema.” După consumarea acestui moment, va rog intrerupeti actiunea de pichetare si incadrati-va in manifestarile generale dedicate Zilei Unirii, cu profesionalism, astfel incat acestea sa nu fie perturbate in sensul celor intamplate la Chisinau”. În urma acestui demers al domnului Dogaru, la Iaşi, domnul Iohannis a fost iertat de sindicaliştii militari şi a arătat lumii că este un preşedinte iubit. Punct ochit punct lovit. Unii ar putea spune că Dogaru a fost păcălit de Iohannis care i-ar fi promis că va discuta cu cei din Iaşi dar nu a mai făcut-o. Eu cred  că Dogaru a bătut palma cu guvernanţii în schimbul ridicării lui la rangul de reprezentant al pensionarilor militari dar şi –conform unor colegi din Bucureşti care sunt mai aproape de surse – puţin strâns cu uşa de nişte chestii cam incomode. Oricum ar fi, chiar dacă – să presupunem că – a căzut în plasa lui Iohannis, imaginea lui de mare luptător şi maestru al dezinformării şi manipulării este puternic zdruncinată dacă un ageamiu în acest domeniu, ca Iohannis, l-a biruit. Deci domnule Dogaru, conform unor voci –destul de multe- nu veţi mai apuca să vedeţi în faţa dumneavoastră de acuma atâţi militari sau protestatari, decât chemaţi de altcineva.

P1243557

A doua dezamăgire
O altă dezamăgire – şi iarăşi o recunosc cu neplăcere- este ceea ce s-a întâmplat la Iaşi. Pe 23 seara, o delegaţie a SCMD Filiala Iaşi s-a întâlnit cu reprezentanţi ai guvernului şi ai preşedinţiei, dar nu capii celor două instituţii, cum se lăuda Dogaru ci doi generali, Oprişor din partea Palatului Cotroceni şi Nicolae Ciucă din partea palatului Victoria. Citind comunicatul dat de către respectiva filială am revăzut articolele din “Scânteia” având ca subiect întâlnirile tovarăşului. Vă dau numai un citat scurt : “Într-un climat onest si constructiv s-au discutat şi alte probleme care vizează îmbunătăţirea nivelul de trai al cadrelor militare active şi în rezervă.
Cu solicitudine dl. general Ion Oprişor, ne-a asigurat că va înmâna domnului Preşedinte lista noastră de revendicări, susţinând totodată necesitatea analizării şi rezolvării problematicii prezentate in interesul major al militarilor rezervişti.”
Ciupiţi-mă să mă conving că nu visez. Nu vreau să comentez buna-credinţă a semnatarului acestui comunicat,  dar şcoala Stefan Gheorgiu scrie pe el.

P1243562De fapt domnii Onişor şi Ciucă au fost trimişi la Iaşi pe post le Lamă sau Freză, să cureţe drumul pentru domnii Iohannis şi Cioloş, să îi „liniştescă pe tovarăşi” să îi convingă că există deschidere din partea conducerii, să le promită că aceştia vor veni a doua zi să  stea de vorbă cu ei şi să nu mai protesteze. Manevra a mers, ieşenii au pus botul, freza a funcţionat.

freza militara

A doua confirmare
Din partea domnului Oprişor, fostul secretar al CSAT iarăşi nu aveam pretenţii, ca şi la Dogaru, mai ales după ce l-am văzut umilit de Iohannis în ultima şedinţă CSAT la care a participat. După acea şedinţă în care Oprişor nu a fost nici măcar sesizat de preşedinte, dar să mai şi dea mâna cu el, acesta a fost “promovat” consilier prezidenţial. Numai la noi se poate întâmpla aşa ceva. CHESTIA CU ŞUTUL ÎN CUR ŞI PASUL ÎNAINTE SE POATE APLICA ŞI INVERS, ADICĂ ORICE PAS ÎNAINTE POATE FI FĂCUT CA URMARE A UNUI ŞUT ÎN CUR.

oprisor

A treia
Ceea ce m-a dezamăgit-e adevărat nu la fel de mult ca absenţa pensionarilor şi numărul mic de participanţi, este atitudinea Şefului Statului Major al Armatei, faţă de cele prezentate de delegaţie. Din comunicatul domnului Moraru, aflăm că :” Domnul general Ciuca ne-a încredinţat că în cel mai scurt timp va întreprinde demersuri concrete în vederea clarificării unor aspecte legislative mai puţin înţelese de către militarii în rezervă şi identificării căilor pentru soluţionarea legală a problemelor de interes general semnalate.”

Nicolae CiucaPrima întrebare ar fi, de ce „în cel mai scurt timp” şi de ce nu până acuma ? Nu a sesizat ilegalitatea documentului sau nedreptăţile, sau a considerat că se poate trece peste  ele? Dar noi vorbim despre ele de cand au apărut, până acuma nu a avut timp să „întreprindă demersuri concrete”? Ce seamănă cu limbajul lui Gheorghiu iar atitudinea cu activitatea pompierilor.   Nu cumva acel „în cel mai scurt timp” se traduce prin „la Paştele Cailor?” 

Apoi,  ori domnul Moraru nu a înţeles mesajul domnului Ciucă, ori domnul Ciucă nu s-a exprimat suficient de clar având poate altă şcoală, nu Stefan Gheorghiu, ori eu nu am nici o şcoală, dar din cele communicate eu am înţeles că domnul Ciucă luând act de problemele noastre, a promis că va încerca să ducă muncă de lămurire cu noi, să înţelegem binefacerile OUG 57 /2015 sau poate chiar LEGALITATEA EI. Asta înţeleg eu din fraza” va întreprinde demersuri concrete în vederea clarificării unor aspecte legislative mai puţin înţelese de către militarii în rezervă şi identificării căilor pentru soluţionarea legală a problemelor de interes general semnalate.”
Băi somebody, mai ciupeşte-mă odată că dau în apoplexie. Cum adică, eu mă chinui de o săptămână să îi pun la dispoziţie prevederile OUG-8 /2014, L- 2017/2015 art. 186 şi Decizia CCR 694/2015, başca citate din Cioloş, Prună şi Maciu, că OUG 57 /2015 este ILEGALĂ ŞI ANTICONSTITUŢIONALĂ, iar domnia sa domnul Ciucă Nicolae consideră că avem lacune şi trebuie să ne explice neşte lucruri mai puţin înţelese de noi. Şi eu care credeam că va încerca să le explice politicienilor unele aspecte mai puţin cunoscute de ei în ceea ce priveşte viaţa de militar, privaţiunile serviciului militar, Demnitatea şi Onoarea militară, importanţa unei armate echipate, pregătite şi respectate în societate. M-am înşelat. Sau nu?  Păi dacă şi primul general al armatei române consideră că batjocorirea în formă continuată la care este supusă armata de 26 de ani, inclusiv acuma de când domnia sa este şef al SMG, trebuie explicată şi înţeleasă, eventual acceptată şi tolerată de militari, rezervişti sau activi, ce să îi mai cer lui Onţanu?

 

La dispoziţie
Domnule General, dacă doriţi să explicaţi acest lucru militarilor, vă rog să o faceţi eventual într-un interviu mai larg, bănuiesc că aveţi multe de spus, pentru că unii dintre noi suntem mai bătuţi în cap. Vă stau la dispoziţie pentru necesarele lămuriri.
Şi chestia cu “identificarea căilor pentru soluţionarea legală a problemelor de interes general semnalate” , pentru mine sună ameninţător, pentru că asta înseamnă că Ministerul Apărării sau poate chiar domnia sa personal, va/vor căuta- în caz că presiunea va fi prea mare şi OUG 57 nu va fi adoptată- căi pentru a face ca prevederile ilegalei OUG 57 să fie admise printr-un alt act legalizat. Adică ne aşteaptă ceva cam de genul a ceea ce s-a întîmplat după ce HG- 735 din 2010 a fost declarată ilegală de către ICCJ. Se ştie ce a urmat, termenul recalculare a fost înlocuit cu sintagma revizuire iar HG 735 /2010 a fost înlocuită cu OUG 1/2011. Păi dacă drumul e deja bătătorit, de ce să nu se meargă pe el? CAM ASTA ESTE CEEA CE AM ÎNŢELES EU CĂ NE PROMITE DOMNUL GENERAL Ciucă. Dacă greşesc, aştept să fiu contrazis, cu vorbe clare, dar mai ales aş dori cu fapte. Şi poate aflăm opinia domniei sale şi vizavi de acordarea OMM şi militarilor angajaţi, aşa ca să dea un semn şi lor, de mila Măriei Sale. Dacă consideră că este ceva ce aceştia nu merită, poate va întreprinde demersuri concrete în vederea clarificării unor aspecte legislative mai puţin înţelese de către aceştia, cum ar fi reducerea pensiei lor prin OUG 57 sub pensia unui şofer la ministerul finanţelor.
Admit că mă aşteptam ca domnul general Ciucă să nu dea un răspuns cererilor militarilor sau mă rog, anumitor doleanţe, pentru că ordinele sunt politice nu militare, dar să răspundă în felul acesta a fost o mare surpriză pentru mine. Probabil după cariera militară va urma una politică de excepţie.

 Cine a câştigat ?

Mergând acuma mai departe pe evenimentul zilei, bineînţeles că mulţi au fost dezamăgiţi. Singurul mulţumit, în special în plan personal este domnul Dogaru.

– A reuşit să “strângă” aproape 5000 de oameni ceea ce este de două ori mai mult, dacă nu de trei ori decât membrii cotizanţi ai SCMD.

– A reuşit să se pună bine cu Iohannis, pentru că i-a promis că nu va avea probleme cu rezerviştii la Iaşi şi nu a avut.

– A reuşit să păcălească din nou sindicaliştii să vină să îl vadă urlând. – A reuşit să acapareze ştirile zilei şi să facă unii oameni să creadă că este un adevărat reprezentant al militarilor, ceea ce bineînţeles nu e adevărat, dar ce mai contează, impresia a fost făcută şi- mai ales- a reuşit să păcălească pe cei care au venit pe lângă el de la alte asociaţii ale militarilor sau neafiliaţi, sperând că vor avea un mesaj comun, dar el a deturnat totul de direcţia dorită de el, adică urlete, ameninţări, pumni ridicaţi aşa la plezneală.

Având în vedere aceste aspecte se poate spune că Dogaru e singurul care a câştigat. Da, pe termen scurt, se poate spune că este câştigătorul etapei. Dar din acest moment a pierdut orice şansă la titlu. Watch my words.

 

P1243542

Show must go on
MAREA ÎNTREBARE ESTE CE SE VA ÎNTÂMPLA CU PENSIONARII MILITARI. Întrebarea nu se referă la viitorul OUG-57 sau legea pensiilor, pentru că acestea nu vor fi modificate altfel decât vrea Guvernul chiar daca poate se va renunţa la OUG-57, căci se va apela la o nouă OUG 1/2011, aşa cum a sugerat domnul Ciucă.
Întrebarea se referă la ce se va întâmpla cu Marea Unire a Militarilor, atât de clamată în ultimul timp. Părerea mea este că indiferent de rezultatele acestei zile sau de dezamăgirile unora sau altora, de concluziile trase de fiecare, “The Show must go on” . Nu pentru pensii, nu pentru OUG-57 ci PENTRU TOATE OUG 57 CARE AU FOST ŞI CARE SE MAI PREGĂTESC, pentru respectul pe care clasa politică trebuie să îl acorde nu mie, nu pensionarilor militari, nu soldaţilor care le curăţă uliţele şi autostrăzile sau care mor prin ţări străine trimişi de o clasă politică putredă şi târâtoare, ci instituţiei armatei, apărării naţiei, cetăţenilor acestei ţări, legilor, Constituţiei. Contestând până în pânzele albe OUG 57/2015 nu apărăm drepturile sau pensiile unora sau altora ci CONSTITUŢIA, pentru că această OUG încalcă grosolan şi mai ales cu dispreţ prima lege a ţării. Dacă nici prima lege a ţării nu merită acest efort, atunci ce altceva mai putem apăra?

P1243553
De aceea eu consider că eforturile şi activităţile începute şi demarate pentru această zi nu trebuiesc întrerupte, oricât de dezamăgiţi am fi, trebuie să ne ridicăm, să ne scuturăm de praf şi să mergem mai departe. Aşa cum spuneam cuiva ieri pe FB, eu am ştiut la ce să mă aştept, am evaluat corect şi numărul de participanţi şi ceea ce se va întâmpla, inclusiv faptul că Iohannis nu se va întâlni cu delegaţia SCMD iar Dogaru ştia asta. Speram să mă înşel, am fost învinuit de defetism dar nu a fost defetism. Am fost dezamăgit în speranţa mea că totuşi poate militarii rezervişti vor veni în număr la mare. Cred că au fost mai mulţi veniţi din provincie decât din Bucureşti dar au fost cel puţin egali ca număr.

P1243572
Continui să cred că pentru a schimba ceva în bine în această ţară trebuie mai întâi să ne schimbăm noi, să ne schimbăm această atitudine de indiferenţă, să înţelegem, că lăsând această clasă politică să facă ce vrea cu noi acuma, la adăpostul unor drepturi materiale care momentan sunt garantate, nu vom face altceva decât să o încurajăm să meargă pe aceeaşi linie, să continuie să îşi bată joc de noi, şi mai ales să le întărim puterea şi convingerea că îşi pot permite orice. Mergând pe această linie încercaţi să vă imaginaţi ce urmează pentru copii şi nepoţii noştri. Ce soartă credeţi că vor avea? Vor pleca toţi din ţară la căpşuni sau furat, sau mai ştiu eu unde? Ok, şi atunci cine ne va mai aprinde o lumânare la mormânt sau ce se va întâmpla cu mormintele noastre, că dacă timp de doi ani nu sunt întreţinute, le ia Daniel şi mai face câteva catedrale pentru întregirea averilor neamurilor proaste.

Deocamdată atât. Propuneri şi soluţii data aviatoare.

De

41 de comentarii la „24 Ianuarie 2016 – Mica Unire, Marea Dezamăgire”
 1. Dogaru se inscrie pe linia tuturor sefilor de sindicat de la revolutie de a nu rezolva punctual problemele categoriei sociale afiliate pentru a avea in continuare membrii ce cotizeaza!Va dati seama daca incep iar nemultumirile la primirea primei decizii recalculata(ca vor mai fi si altele!!)si procesele cati se vor inscrie din nou in sindicat si cat vor obosi DogarU si Pricina pe la TV!!!

 2. D-le Neacsu,
  Cateva precizari daca acceptati:
  1.La Iasi decizia de anulare a mitingului etc.a fost luata de noi inca din 20 ianuarie .”Dispozitiile ” de la Centru au venit dupa;
  2.Comunicatul nu putea vineri seara(23.01.) sa sune altfel,din motivele pe care le-am mai enuntat;
  3.As face o analiza,dar nu stiu la ce ar mai putea folosi concluziile.
  4. De aici ,din confruntarea pe care noi am avut-o cu ne-voitorii de bine,altfel s-au vazut lucrurile!

  Cu stima,
  Dan Moraru.Nu am fost coleg chiar cu Gheorghiu,desi cred si acuma ca multi „patati” erau oameni cu mintea la ei.

 3. Domnule Moraru,
  1. Nu am nici un motiv sa nu va cred cand spuneti ca ideea punerii batistei pe tambal la Iasi v+ar apartine, dar atunci cum explicati ?directiva lui Dogaru pe o decizie deja luata. Inseamna ca a spus+o aşa la stolvers, ca sa creada lumea ca el conduce ostilitatile, deci tot manevre şi joc de glezne.
  2 Daca dumnevoastra ati decis sa nu mai faceti scandal si ati initiat discutiile cu oficialii -si personal nu găsesc aceasta initiativa rea- înseamna ca v+ati pacalit singur si ati fost primul pacalit, ceea ce e rau.
  3. In locul dumnevoatra as fi inteles inca de la intalnirea cu cei doi generali ca nu va avea loc nici o intalnire cu Iohannis si Ciolos a doua zi. Mesajul era clar, v-au trimis aghiotantii, nu mai avea rost si o intalnire directa. Daca voiau s ava vada, va trimiteau la inaintare ceva de la esaloane mai jos care sa stabileasca detaliile intalnirii, nu loctiitori care sa tina locul.
  4. O ANALIZA NU NUMAI CA E BINE VENITA, E CHIAR OBLIGATORIE, ALTFEL DE CE FACEM ACTIUNI, DOAR CA SA NE FACEM CA LUCRAM ? Deci va astept.

 4. Desigur, spectacolul trebuie sa continue,sa devenim mai uniti si mai pregatiti pentru ce este mai rau, pentru ca ceea ce presupunem cu totii,dar ne este frica sa o spunem cu voce tare se va intampla oricum mai devreme sau mai tarziu…

 5. Marinica taica, Fusesi vere cu cei care au venit de la Craiova, caci eu te cautai in piata si nu te vazui. (Cheia:Kheitan)

 6. @Ionita Marian
  Fusei maica, fusei, da nu avui timp sa stau de vorba prin springuri ca facui poze la aia de fura acolo. Daca te vezi cumva prin poze spune care esti sa te bifez ca prezent.

 7. Ce nu v-a spus generalul politruc ( loja p–-) Ciuca va spun eu din surse destul de sigure .Urmeaza o noua OUG( tot criminala) prin care se va renunta la ”cumulul avantajos” si toate pensiile militare vor intra in plata doar pe prevederile legii 223 modificata de OUG 57 adica cu aproximativ 30% mai mici Nu uitati ca pensiile militare nu sunt aparate de deciziile CCR (ca pensiile civile pe contributivitate).Culmea pensiile pe contributivitate ( legea 263 a ticalosului BOC) sunt mai mari ca asa zisele ”pensii militare ” . Legea 223 a fost o capcana pentru militari altfel pensiile militarilor ( pe contributivitate) nu puteau fi scazute drastic. Multi vad putin inteleg lucrarea .Asteptati numai putin (pana in iulie) sa se termine de calculat in jos toate pensiile pe legea 223 modificata ( sa primiti deciziile) si o sa urlati toti de durere. Dar va fi mult prea tarziu.Game over .Felicitari celor care au organizat planul asta diabolic impotriva vulgului militar trepanat .Sunt cu adevarat inteligenti chiar daca nu au onoare sau obraz si au un stapan cu perciunii mari care sta pe un licurici – tantar . (Prietenii stiu de ce).

 8. @One,
  Chiar daca nu pot accepta punctul de vedere exprimat de domnul general Ciuca la Iasi, asta nu inseamna ca nu pot fi realist. Ca atare, sintagma :general politruic Ciuca: mi se pare cel putin rautacioasa. Nu stiu la ce perioada va referiti cand spuneti politruc, dar cea din tinerete in nici o forma nu poate fi caracterizatain acest fel, va spun in cunostinta de cauza. In rest, ca este posibil ca OUG 57 sa fie inlocuita de alta poate chiar mai rea, sau ca vor fi modificate si alte articole din L223 si, mai ales, tot in defavoarea milityarilor, da, asta pot crede , ba chiar imi e teama ca asa se va intampla. Dar daca se va intampla asta si si domnul Ciuca va accepta si chiar va incerca sa ne convinga ca asa e bine atunci o sa imi cer scuze fata de dumneavoastra , considerand ca da, sintagma folosita este valabila.

 9. De noi sgp ii doare undeva.cadrele au pensi iar eu la salariul sub minim ce pensie o sa am?o sa slujim tara in alta parte ca acolo muncesti si esti rasplatit dupa munca depusa pe cand in romania multa sanatate

 10. Marine,
  Incerc…si chiar imi pare rau ca distrug un mit! Dar pt adevar…
  Ciuca, concitadinul tau….si msi mult, fost camarad, ce poate sa faca cand MApN este croit in asa fel incat pricipalele structuri nu sunt subordonate sefului SMG!…sper ca nu vrei sa ti le nominalizez?
  La inceput nu a dorit sa vina in SMG, pe motiv ca nu-l cunoaste bine, ceea ce observ ca nu cunoaste este trupa, care se uita la el ca la zenit!
  Un anlist l-a numit „generalul desertului” invocand o operatie planificata si condusa de USA, in care i s-a solicitat asigurarea unui flanc descoperit!
  Toata stima pt B.I. care s-a deplasat rapid si a pus in stare de aparare un aliniament!
  Dar de aici, pana a te face ca nici nu stii ce probleme sunt in randul pensionarilor si activilor mi se pare ca-i cale lunga si Ilie Marin nu apreciaza asta!
  Oricum, azi am intentat actiune in justitie pt MApN si SMG!….si chiar nu glumesc cu legea!…
  Ca sa fiu explicit…de 6 ani nu ni se acorda ajutoarele la iesirea la pensie!
  MI, magistrati si gunctionari din magistraturi, care au aceleasi drepturi ca noi, in fapt copy/paste…le-au primit de mult si la timp!
  Asta e!
  Nu eu am dorit sa fie asa!

 11. Erata
  -scriu de pe tableta si mai si gresesc la redactare, nu la idei!….scuze carcotasilor!

 12. În opinia mea, ar fi util ca șefii structurilor asociative din Craiova, în frunte cu dl.col. Naon Mișu, să solicite o audiență cât mai curând la șeful SMG, în care să îi prezinte, cu exemple concrete, ce urmează să se întâmple prin aplcarea OUG 57 și a proiectului de Norme de aplicare a art.121 din Legea 223. Totodată, să solicite abrogarea OUG 57 și adoptarea oricăror prevederi necesare, după o consultare publică reală și legală, prin amendarea sau introducerea unor articole noi la Legea 223, aceasta fiind calea legală și constituțională.
  În al doilea rând, delegația trebuie să solicite identificarea și tragerea la răspundere a tuturor eminențelor cenușii care au creat atâtea suferințe colegilor lor din rezervă, iar MApN să renunțe să mai adopte acte normative, pe ușa din dos, prin eludarea Parlamentului, fie prin HG și OUG, fie prin Ordin al ministrului. În toate cazurile întâmplate începând din 2010, s-a optat pentru astfel de variante doar pentru a evita Consiliul legislativ, comisiile de specialitate și, nu în ultimul rând, chiar pe parlamentarii care ar fi putut să se opună unor abuzuri evidente și grosolane.
  În orice situație, trebuie aleasă cât mai rapid, o nouă formă de structură asociativă, care să reprezinte interesele ofițerilor, subofițerilor și miltarilor anagajați pe bază de contract, activi și în rezervă, pe o singură voce. Știu că pare o utopie, însă nu e chiar așa de greu de realizat acest obiectiv și mai cred că nu e nevoie ca acest grup să fie condus neapărat de un general. Trebuie să fie, în primul rând, un om echilibrat, care nu poate fi atacat, iar dacă se întâmplă sî fi participat și la o misiune externă ar fi un plus.
  Eu sunt de părere că Dogaru și Pricină trebuie să fie izolați, să nu mai poată vorbi în numele pensionarilor militari, întrucât sunt un cancer în metastază pentru noi toți, iar în ultimele zile nu au făcut decât să confirme acest lucru.

 13. Nasu,
  ai cumva cea mai mica impresid ca Ciuca nu era in tema cu subiectul?
  Dar, in viata…, ca si in cariera totul are la baza un compromis!
  Depinde cat si cum licitezi!

 14. Să o iau pe rând:
  1. naebv: La unii le mai pasa, chiar dacă e unu singur.
  2. Iulian: Nu distrugi nici un mit. Miturile se creeaya in timp si timpul doar le dă valoarea. Cele inventate sau botezate la cu apă salcie nu se pun. Deci pentru mine nu există mit in viata.
  3. Nasu: Cine să meargă si unde? La seful SMG să îi spunaă ce? Dă-mi voie să dau un citat din Mircea: ” stie măi, crezi tu că nu ştie?”. Dar ori nu vrea, ori nu poate, ori se face că nu ştie. Mai ales când vii tu in fata militarilor şi le spui că trebuie să duci muncă de lămurire, ca să înţeleagă prostovanu cum e cu politichia prin cercurile înalte, si aşa se rezolva problema, cum poţi să crezi că nu ar cunoaşte situaţia? Probabil vrea să ne spună că nu există fonduri şi noi nu înţelegem ce greu este pentru tata guvernul să hrănească o ţară plină de mâini întinse. Păi da, e greu, mai ales când a hrănit un parlament plin de hoţi. Abia aştept să fiu chemat să mi se explice chestiile astea, ca să pot spune tot ce nu spun aici aşa din o dâră de condescendenţă şi sentimentalism pe care mă străduiesc să le menţin în viaţă.

 15. PRECIZĂRI: Am fost urecheat de doi prieteni. Unul pentru că nu am spus mai multe lucruri de bine despre eveniment, deşi recunostea că este un eşec chiar din punctul lui de vedere, şi că sperantele i-au fost tradate aşa cum intuisem intr+un articol pentru care iarăşi mă criticase, pentru că sunt prea pesimist.
  Un al doilea amic ma critică pentru faptul că aş fi dat apă la moară lui Dogaru ridicându-i numărul de participanti la 3-5000 de oameni. Deci uite aşa sunt si anti si pro Dogaru fără să fiu nici una nici alta. Am menţionat în articol că cifra de 3000-5000 este cea dată în urma consultării si altor persoane. Eu personal am estimat la 3000, unii colegi au spus 4000, altii 5000, dar au fost si cativa care au vazut 7-8000. Cum nu sunt specialist în asrfel de estimări am comparat cu ceea ce am mai văzut chiar fără a avea o imagine de ansamblu. Din păcate nu am avut nici o poziţie dominantă din care să cuprind întreaga masă. Cum jandarmii nu au inaintat nici o cifră din câte stiu, iar presa a anunţat cam 1500, eu am considerat ca e corec să dau suma de mijloc undeva între 3 şi 5 mii. Amicul a văzut 2000, Dogaru 15000.ADEVĂRUL SE AFLĂ DE CELE MAI MULTE ORI LA MIJLOC.

 16. @ Iulian După cum îl știu, nu cred că nu știa. E absurd să crezi așa ceva. Și pe mine m-a supărat atitudinea lui, însă nu știu ce s-a discutat la Iași. Ce nu înțeleg este de ce nu a încercat până acum să ceară opinia foștilor colegi de la Craiova, dacă nu mai are încredere în altcineva.
  @ Dan Moraru Atitudinea dumneavoastră lasă mult de dorit, ca să nu spun mai mult. Și subscriu la ideea că o analiză trebuie făcută. Pentru început, nu vreți să ne împărtășiți și nouă câte ceva din cele discutate că doar v-ați asumat rolul de a vorbi și în numele nostru, dar mai ales în numele celor care au fost prezenți în Piața Victoriei și nu știu ce i-a lovit cu o zi înainte.

 17. PARTEA ICe spune Ministerul de Interne despre pensiile speciale Postat la: 25.01.2016 – 18:08 | Scris de: Ziua News
  Ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 223 din 2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul Ordinului ministrului Apărării Naționale, ministrului Afacerilor Interne și directorului Serviciului Român de Informații pentru aprobarea metodologiei de întocmire a dosarului de pensionare și proiectul Ordinul ministrului Apărării Naţionale, ministrului Afacerilor Interne, ministrului Justiţiei, directorului Serviciului Român de Informaţii, directorului Serviciului de Informații Externe, directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale și directorului Serviciului de Protecție și Pază pentru aprobarea procedurilor de recalculare şi de actualizare a pensiilor militare de stat.
  Textele celor două proiecte au fost postate, luni, 25 ianuarie 2016, pe pagina de Internet a instituției noastre: http://www.mai.gov.ro, la secțiunea Transparență decizională, dar pot fi consultate și la Centrul de Relații cu Publicul al M.A.I., din Piața Revoluției nr. 1 A, sector 1, București.
  Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate cu privire la aceste proiecte sunt așteptate pe adresa de e-mail legislatie@mai.gov.ro, în termen de 10 zile. Proiectul Ordinului ministrului Apărării Naţionale, ministrului Afacerilor Interne şi directorului Serviciului Român de Informaţii pentru aprobarea metodologiei de întocmire a dosarului de pensionare reglementează activităţile pe care le implică întocmirea şi transmiterea documentelor şi datelor necesare stabilirii drepturilor de pensie, activităţi ce debutează cu depunerea de către solicitant, în condiţiile legii, a cererii de înscriere la pensie, precum și circuitul documentelor și datelor.
  Prin Metodologia de întocmire a dosarului de pensionare, prevăzută ca anexă la proiectul de ordin, sunt detaliate, printre altele, aspectele referitoare la actele și documentele doveditoare care intră în alcătuirea dosarului de pensionare, cerinţele de fond şi de formă referitoare la fişa de pensie şi la modalitatea concretă de completare a acesteia, precum și modalitățile de centralizarea şi transmitere a datelor necesare stabilirii drepturilor de pensie. Anexele la metodologie cuprind modele ale cererilor pentru acordarea diferitelor tipuri de pensie (pensie pentru limită de vârstă, pensie de invaliditate, pensie de urmaș), modelul fişei de pensie, precum şi modelul situaţiei veniturilor realizate lunar, necesară pentru modul de calcul al pensiei conform dispozițiilor Legii nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare.
  Proiectul Ordinului ministrului Apărării Naţionale, ministrului Afacerilor Interne, ministrului Justiţiei, directorului Serviciului Român de Informaţii, directorului Serviciului de Informații Externe, directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale și directorului Serviciului de Protecție și Pază pentru aprobarea procedurilor de recalculare şi de actualizare a pensiilor militare de stat stabilește modul de recalculare și actualizare a pensiilor militare de stat, fiind precizate: instituțiile și structurile implicate în procesul de recalculare și actualizare a pensiilor militare de stat, calendarul de desfășurare a activităților necesare procesului de recalculare a pensiilor militare de stat, circuitul documentelor necesare recalculării și actualizării pensiilor militare de stat, elementele avute în vedere la recalcularea și actualizarea pensiilor militare de stat, mecanismele de actualizare a elementelor necesare în procesul de recalculare și actualizare a pensiilor militare de stat, modalități facile de comunicare cu beneficiarii drepturilor de pensii și formularistica necesară acestui proces.

 18. PARTEA IICe spune Ministerul de Interne despre pensiile speciale Postat la: 25.01.2016 – 18:08 | Scris de: Ziua New
  Potrivit proiectului, recalcularea pensiilor militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, prevăzute la art. 109 alin. (1) şi art. 110 alin. (1) din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se realizează, după caz, pe baza următoarelor elemente:
  a) vechimea cumulată rezultată din dosarul de pensionare, stabilită prin ultima decizie de pensie emisă în baza legislaţiei în vigoare anterior datei de 1 ianuarie 2016;
  b) procentele de calcul stabilite conform prevederilor art. 29, 39 şi 108 din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 30 din aceeaşi lege;
  c) situaţia soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază, corespunzătoare celor 6 luni consecutive alese conform art. 28 din Legea nr.223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, sau ultimelor 6 luni de activitate în situaţia în care beneficiarul nu îşi exprimă opţiunea, până la data de 30 iunie a.c., actualizate conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare la data intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, care constituie baza de calcul;
  d) gradul de invaliditate şi cauza invalidităţii;
  e) numărul de urmaşi înscrişi la pensie;
  f) Semnul Onorific În Serviciul Patriei sau similare, deţinut.
  Baza de calcul folosită la recalcularea pensiilor militare de stat este cea prevăzută la art. 28 din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, constituită din soldele/salariile lunare brute realizate la funcţia de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizată conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare la data intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
  În baza de calcul nu se includ venituri care, potrivit legislaţiei în vigoare la data plăţii, nu reprezintă drepturi de natură salarială sau asimilate salariilor, cum ar fi diurnele de deplasare şi de delegare, compensaţiile lunare pentru chirie, valoarea financiară a normelor de hrană şi alocaţiile valorice de hrană, contravaloarea uniformelor obligatorii şi a drepturilor de echipament.
  În situația în care în urma recalculării va rezulta o pensie mai mică decât cea aflată în prezent în plată, beneficiarul are posibilitatea de a opta pentru cuantumul cel mai mare, acest principiu fiind cuprins expres în art. 111 din Legea pensiilor militare de stat, garantându-se astfel că niciunui pensionar militar nu îi vor fi diminuate veniturile aflate în plată.
  Pentru a veni în sprijinul pensionarilor MAI, Ministerul Afacerilor Interne, prin Casa de Pensii Sectorială, a înființat o linie telefonică specială prin intermediul căreia pot fi obține informații legate de modalitatea de aplicare a cadrului normativ referitor la pensiile militare de stat. În plus, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, http://www.mai.gov.ro , pe prima pagină, la secțiunea ”UTILE”, a fost creat un link către pagina Casei de Pensii a MAI (http://www.mai.gov.ro/index03_3_04.html), unde pot fi găsite informații referitoare la noile prevederi legale privind pensiile militare, răspunsuri la întrebări frecvente și modalitățile de contact ale specialiștilor de la Casa de Pensii a MAI, se arată într-un comunicat de presă.
  Sursa: stiripesurse.ro

 19. Marine,ca deobicei ai mare dreptate in ceeace spui despre Dogaru si acteme lui de MANIPULARE SI TRADARE a intereselor noastre,dar cred ca acum ar fi bine sa scoti in evidenta si ce a fost BUN la acest miting ,chiar daca nu iubesti ,,ORGANIZATORUL,,.Cat priveste propunerea lui NASU referitoare la delegatia din CRAIOVA,si cine sa o conduca,……ironia ta care se vrea subtila nu isi are rostul pentru simplul motiv ca,MEREU AI FOST ALATURI DE MISU LA TOATE ACTIVITATILE SI INTALNIRILE organizate de el.Poate spui ceva si despre ROMIL CRAIOVA si acrivitatea sa in lupta dusa pentru amendarea in parlament a LEGII FACUTA DE DOGARU SI OPREA.Daca ai indegistrat cuvantul lui NAON la miting,nu ar fi rau daca l-ai da publicitatii.In rest sa auzim numai de bine..un admirator.

 20. @Prietenii lui Gerula

  Mai sa fie, toata lumea e nemultumita ca nu le-am scos in evidenta meritele si calitatile, chiar daca le-am mentionat in alte ocazii.
  Pai sa fiu sincer, nu am inregistrat cucvantul domnului Naon pentru ca nu stiam daca vorbeste in calitate de sef al filiale Craiova a SCMD sau al filialei Craiova a ROMIL. Nu as fi putut pe de alta parte sa spun ceva despre Filiala Craiova a SCMD fara sa pomenesc de Filiala Craiova ROMIL, asa ca m-am abtinut.Am glumit, poate am fost si un pic rautacios, dar nu aveam cum sa inregistrez din locul unde ma aflam, s-ar fi auzit numai jos guvernul si nimic altceva, sau calitatea inregistrarii ar fi fost sub orice critica. Pe de alta parte credeam ca deja a fost stabilit cineva sau exista o ciorna scrisa… pe care cele doua filiale conduse de dansul sa o prezinte.

  Despre partile bune si ceea ce consider eu personal fara a vorbi in numele altcuiva, ca s-a realizat si trebuie facut, o sa spun, era in plan, dar vad ca unii nu mai au rabdare.

  Da, mereu am fost alaturi de Misu si nu numai de el, si de cei din Bucuresti si de altii care speram, sper si cred ca se gandesc la drepturile noastre nu la ale lor ca persoana.Nu cred ca mi s-a solicitat vreodata aportul, contributia sau ajutorul in vre-o situatie fara sa raspund pozitiv.

  Despre lupta ROMIL in amendarea legii am scris la timpul potrivit si voi mai scrie cand se va desfasura ceva concret, un pas inainte, sau poate chiar ceea ce propunea Nasul. Nu cred ca e potrivit sa reincalzesc ciorbe.

  In ceea ce priveste asa zisa ironie la adresa celui care ar putea conduce o delegatie a craiovenilor catre seful SMG ai inteles aiurea. Eu m-am legat de faptul ca mi se pare superfluu sa se duca cineva, indiferent cine,sa ii explice punctul nostru de vedere, pentru ca acesta il stie deja, nu ii trebuie cineva sa ii destupe urechile, ba chiar daca va merge cineva va trebui sa mearga el cu urechile larg deschise pentru ca domnul general a spus clar ca domnia sa trebuie sa ne lamureasca pe noi, nu noi pe el. Dar ca incercare, am spus se poate incerca. Sunt si eu curios sa vad rezultatul( palpabil, nu lamuriri) si sunt gata sa merg si sa inregitrez discursul daca voi fi solicitat.

  Daca doriti totusi asa de mult inregistrarea cuvantului lui Misu, sunt convins ca il are Rinciog, el a avut si mijloacele tehnice de calitate si sper si bunavointa sa inregistreze.

 21. Esti rautacios si uneori tendentios……cand a cuvantat Misu s-a facut liniste in piata si nimeni nu a strigat ,,JOS GUVERNUL,, pentru ca mesajul transmis a fost altul.Pacat ca si voi oltenii aveti orgolii prostesti ,care va umbresc personalitatea si agerimea mintii.

 22. Nea Mărine,
  Dai în „ei” și văd că te critică toți. Poate o fac din prietenie, că altminteri nu pricep de ce nu îți țin partea, că le-ar fi și lor de oarece câștig…
  Dar poate speră și ei să remarce cine trebuie că sunt băieți cuminți și înțelegători și să-i recompenseze cumva pe măsura așteptărilor proprii.
  În altă ordine de idei, cu mici excepții, comentariile la articolul de mai sus îmi aduc aminte de meteahna românească a persiflării ăluia de face ceva. În loc ca acest blog să constituie un mijloc de a-i atenționa pe „cei mari” despre situațiile în care „o iau pe arătură”, noi ne contrazicem unii pe alții și le dăm motive de liniște, dacă nu chiar de râs… Păcat!

 23. @prietenii lui Gerula
  Am si specificat ca am glumit si am fost un pic rautacios, de fapt malitios si va tachinam, dar vad ca nu s-a citit.Si totusi unde ma aflam eu nu am sesizat ca vorbeste guru, nevand programmul cu inscrierile la cuvant. Ma aflam intre doi generali cu care discutam probleme care tin tot de Unitatea Militarilor, deci sper sa fiu iertat. De fapt dupa ce si-a terminat cuvantul a aparut si Misu prin ziona si poate confirma. Dar va intreb eu pe dumnevoastra, de ce nu ati inregistrat ca prieteni ai lui Gerula? Eu in locul lui m-as face foc pe voi.
  Interesant este ca vorbiti despre noi oltenii, ca si cand voi nu ati fi olteni. Asta se numeste tradare. Tradare sa fie, dar sa stim si noi.

 24. @Anghel Danescu,
  Eu nu am dat in nimeni , am prezentat lucrurile asa cum le-am vazut. Poate e nevoie sa imi schimb ochelarii, dar asta nu mi-as spus-o nimeni, cei care ma cearta, culmea, ma cearta pentru ceva ce nu am spus si ar fi vrut ei sa spun. Asa e romanul, il intereseaza doar oglinda proprie.

 25. Domnilor,
  voi nu intelegeti ca ei vor sa ne faca un bine cu toate legile, oug si ordinele astea?
  Asa suntem noi, mai tari de cap si nu intelegem din prima, de aia ne mai explica odata!
  E ca-n bancul cu baba trecuta strada cu forta!
  Ce mai pot spune? Ar mai fi ceva….am inaintat o cerere gl Ciuca, cu grad, nume, prenume si functie! Notific-sunt pensionar!
  Raspunsul a venit in termen legal, daaar, pe raspuns eu nu mai am grad, ci doar nume si prenume, cu toate ca eu, in credinta mea imi declinasem si gradul si structura in care am activat, f bine cunoscuta de fostul meu sef SMG!
  Stiind ca gradul mi-e proprietate, ma uitam si nu imi venea a crede!…..deja eram la altii…un simplu petitionar!
  Am tras concluzia-…Asta e!
  Noroc cu casca de kevlar…. ca pot incape toate capetele!
  Al meu nu mai are loc!

 26. @Iulian,
  Iti recomad sa mai faci o depesa catre domnul cu privcina in care sa ii spui ca ai trimis o cerere cu grad nume si prenume, si ai primit raspunsul fara gra. Ca atare, fie cineva l-a confiscat sau furat saua scuns, fie s-a ratacit pe undeva prin sertarele vreunui individ, probabil neatent sau chiar invidios care vrea sa il pastreze pentru el, sperand ca nu ai sesizat lipsa. Cere asadar Sefului SMG sa declanseze o ancheta interna pentru a ti s einapoia gradul lipsa. Mentioneaza si faptul ca in caz contrar vei cere corpului de control al Ministrului sau procuraturii sa cerceteze cazul pentru a ti se inapoia bunul confiscat sau pierdut, deoarece asa cum ai spus este un bun castigat pe care nu are dreptul sa ti-l ia nimeni. Este un motiv temeinic de judecata.

 27. Am asteptat sa se mai linisteasca oleaca apele, ca sa vin sa dau si eu cu bata-n balta.
  Ma tot intreb, cat de nesimtiti pot fi acesti doi mari generali, ca sa trebuie sa ia la cunostinta pe cale petitonara despre umilintele la care sunt supusi cei care i-au invatat sa stea in bocanci, sa nu-si stearga nasul cu maneca vestonului, cum se ia linia de ochire, ce este si cum se da onorul Drapelului de Lupta al Unitatii si cate si mai cate, pentru a putea ajunge sa-si tina nadragii intre linii de despartire ingrosate si sa-si schimbe macaroanele de pe epoleti, cu stele cat cuprinde.
  Si ma mai intreb, cu ce amnezice i-au tranchilizat stapanii lor transatlantici, de au uitat pana si cum se spune la grebla?
  Haideti fratilor sa le punem grbla-n poteca, ca poate calcand pe ea, sa-si aduca aminte de unde au plecat si sa-si faca datoria fata de cei ce i-au facut oameni si pe care i-au lasat de Ziua Unirii Principatelor Romane, sa-si verse oful in fata girafei Muzeului Antipa, ca ei fura in dulsele targ al Iesilor ca sa-i sustina fudulia si fuduliile slugii Unchiului Sam !
  Si haideti fratilor ca postand in josul articolelor semnate cu nume si prenume de colegul nostru de arme, sa ne asumam ostaseste raspunderea, fara sa ne mai ascundem sub diverse pseudonime, semnand ferm, cu gradul, numele si prenumele cu care ne-am incheiat cariera miltara!

 28. Marine,
  Asa o sa fac si doresc sa pateasca la fel in scurt timp, ca vorba lui „Colegule”……
  In alta ordine de idei chiar l-am dat in judecata, dar pt alt motiv!

 29. @Vladimir,
  Imi e teama ca nu avem cu cine. Nu vezi, toti asteapta ca dupa ce au iesit sa isi ceara drepturile, sa fie laudati, ca doar de aia au iesit, sa ii vada lumea si sa fie laudati, nu sa lupte pentru ceea ce li se ia sau ar merita.

 30. 1. De ce va deranjeaza principiul contributivitatii la stabilirea pensiilor? Ca prin acest principiu corect cei mai multi militari, si ma refer la cei care au fost la trupe, au castigat la pensia „revizuita”. E rau ceva in asta?
  2. Cine nu vrea acest principiu? Cine nu vrea sunt „ingalonatii” ajunsi prin cine stie ce imprejurari, sa nu zic altfel, in functii babane la final de cariera si care trag de „ultimii cinci ani” cand in majoritatea carierei lor au curatat pistolul pe functii mici. De ce mici? Pai nu puteau, nici pe vremea lui Ceasca, nici dupa. Deci dupa o viata de contributii mai modeste, respectiv pentru functiile mici, apoi prin urcarea fortata si accederea in esaloane si functii mari (pe alte criterii decat cele profesionale, de regula), ce si-au zis?, pai barem acum sa dam lovitura, si pensia s-o calculam dupa ultimele salarii, ca doar d-aia ne-am cocotat aici, nu?

  Cu toate acestea sa n-o luam nici chiar asa. Dar asa judeca unii si comenteaza altii. Cert este ca toti am mancat aceleasi conserve in aplicatiile cu divizii intregi la Cincu unde ploua aberant numai in mai, toti am mancat fasole cu praf de panusi la munci agricole, toti am tremurat vazandu-ne mortii colaterali cand turnam betoane la Canal si Casa Poporului, la marile platforme industriale Pipera,Pitesti,Brazi etc la constructia de blocuri, stadioane, sosele, in mine, cu neagreala carbunelui in cerul gurii si parul din nas, toti am frecat tehnica unsuroasa prin poligoanele patriei sau ale Rusiei, dupa tragerile reale cu mitraliere, tancuri, tunuri, rachete, toti ne-am deformat coloana si am facut varice datorita cizmelor scortoase sau ne-am „tacanit” de politruceala de zi de zi…
  De ce nu suntem uniti? Pentru ca in armata 50% e prostie, sau poate nu, fudulie mai bine, sau nu, snobism, sau poate chiar limitare a gandirii in niste repere similare cu legea gravitatiei, sau poate nu, conservatorism, asta da, adica daca asa a fost bine asa sa ramana, sau poate nu, unii se cred mai destepti decat altii, fara confirmare din alta sursa, sau nu, mai bine, arogarea inaltimii unei functii pe un cap pitic de genul, pai daca eu sunt aici, toti sub mine faceti cum zic eu, ca asa e bine… Si uite-asa, Mos Teaca bacalbasian, ne macina in venin la o varsta cand, PENSIA sa ne fie o modalitate sa uitam de rele, sa nu ne mai anime nicio racila a caprei vecinului si sa ne vedem in liniste de colonul iritabil, de o artita strecurata discret si ferm prin articulatii, de o spondiloza aberanta de la o manta grea ca plumbul candva, sau de un ficat macinat mai devreme de cand cantam patriotic incurajati de „Ochi lui Dobrin” sau o „Corabioara de Murfatlar” cu o suncutza substituind ratia de carne…
  Ce incearca politicienii? Cum ce incearca? Ei nu incearca, ei ne ucid, incet-incet, pentru ca am fost martorii certi ai unui nationalism doctrinar si inca purtam in noi, kaki, credinta in patrie si onoare, notiuni neconforme vremurilor de azi. E simplu. Umilire se vrea? Poate, nu direct dar in subliminal ne macina si ne cresc tensiunea pana la atac. Prosti sa fim sa ne mai ofensam la ditirambicele lor aberatii. Cred ca a aborda nesimtirea in raport cu ei i-ar face sa tremure, sa se simta fara reper, dintr-un simplu motiv ca nu ar mai avea oponent, subiect de tocat… Ne imbracam in uniforme si participam la festivitati chinuite de 9 mai cu primarul si copiii elevi pe la vreun „monoment” dintr-un sat uitat de Dumnezeu… De ce? Ca nu putem muri goi si fara suflet, fara iubire de neam, fara odihna de a trai… Tuturor va recomand, mergeti macar odata in viata asta la Ip, mergeti si urcati la monumentul de langa bisericuta si cititi ce scrie pe el, apoi reveniti la discutiile sterile despre pensii, despre Steaua sau oculta straina.. N-o sa mai aveti chef…
  Acesti vasnici politicieni, aceeasi in tradarea propriului popor, le-as impune prin Constitutie o regula simpla: Nu poti fi politician daca nu ai stat o luna intr-o manastire, sa te impaci cu Dumnezeu, daca nu ai facut o luna de armata, sa inveti sa taci, daca nu cresti un copil, sa inveti ce inseamna viitor…
  Pana atunci, daca vrem sa fim un singur glas, in cheia kaki, haideti sa vorbim dimineata…

 31. Stau si ma crucesc. Toti se plang ca OG e proasta si pe deasupra si neconstitutionala! Oare din promotiile de finantisti incepand cu promotia 1964 si pana la ultima promotie pensionata nu s-a gasit nici unul sa le dea cretinilor astora cu legea in cap? Nu stiu cati din cei de pe forum se pricep la finante sau au vazut metodologia de „asazisa” recalculare a pensiilor. In rest sa auzim numai de bine, ca ei fac tot cum vor si noi nu suntem nici consultati, nici bagati in seama. Un coleg de-al lui MirNusem (Oaie).

 32. BA FRATILOR MA UIT CA CURCA IN CRACI,de 26 de ani armata romana este necondusa,ministri si sefi smg,anonimi,nepregatiti,falsi patrioti,ne-nationalisti,parca lucreazain defavoarea ;INTERESULUI NATIONAL;asta ca sa-l citez pe un clasic in viata,multi am cunoscut pe ai lu ciuca,am sperat ca a venit sorocul;uite ca n-a venit,asteptam ca mortu colacu;pe multi v-am auzit facind aluzie la activi;pe activi ii doare la bascheti;daca prind o iesire,cind vin isi ia BMVsi casa,atunci lasatii fratilor in pace,ei acum sunt si veterani de razboi;OARE AU LUPTAT SAU S-AU FACUT CA LUPTA PTR romania,FALS.M-as bucura sa ne duca la sapa de lemn,asa cum au facut comunistii cu mindra si vechea armata romana,tulburi si ascunse sunt jocurile de glezna ale acestui parvenit de militar dogaru,a avut cineva curajul sa-l intrebe ce pensie are,ce grupe de munca a primit,in ce poligoane in afara de popote si-a lasat transpiratia,sau daca sufera de reumatism?

 33. 1. Cu ce drept s-a stabilit acest 65% din veniturile alea din media celor 6 luni? Care e logica sau mai bine zis argumentele? De ce nu 67%? Raspunsul ar fi „DE AIA, E BINE?”
  2. Cu toate cresterile de atatea procente nu se poate depasi 85%. De ce?
  Eu am luat in calcul toate sporurile si altele si am ajuns la circa 109% si ma intreb de ce dracului ii dam cu vechime, cu anexa la 1294 etc cand eu tot 85% voi lua? Cine si de ce a zis 85% si nu 87% de exemplu?
  3. Daca niste onor cetateni alesi de prin Parlament care in afara de afaceri si chiul nu prea se omoara cu treaba isi trag niste indemnizatii de te doare capul, asa dupa cum vor ei, ca ei fac legea, ma intreb ce tot ne zbatem cu intrebari de genul OUG 57 cu prevederile ei SF, elucubrante si umilitoare fata de un adevar crud al unei vieti devotate unei patrii, sa ramana intreaga si stapana pe bogatiile ei, ca politicienii sa o instraineze cu totul strainilor cu care ne-am luptat secole de-a randul. Am pierdut razboiul vremurilor. Am pierdut razboiul prezentului. Nici amintirile nu ne mai tin de cald. Trebuie platite facturile la curent si apa francezilor, gazul austriecilor, benzina rusilor, rata la banca austriecilor, marfurile turcilor, chinezilor si nemtilor, pestele norvegienilor, graul ungurilor, sarea grecilor, avioanele americanilor… Bani care ies din tara si se duc la ei acasa, pensiile noastre… Pensii pe care le produc oamenii care sunt angajati azi si ne tin, cat ne mai tin… Daca politicienii ar mari echitabil cu cel putin cu 5% redeventele la exploatarile de petrol, gaze, ape minerale s-ar asigura aproape 100% pensiile militarilor. Cine sa faca asta? Politicienii romani? Cine sunt ei? E vreunul sa mai spuna cuvantul patrie? Sau sa reprezinte interesul vreunui cetatean care i-au ales? Singura cale a pensionarilor sa le apere drepturile este infiintarea Partidului Pensionarilor, ca in Polonia, si pensionarii, numai ca numar ar lua puterea prin vot. E o solutie? Ar fi…

 34. @ ilie de la scularie, privind bucuria sapei de lemn ai grija ce-ti doresti ca s,ar putea adeveri mai repede decat te astepti, ce- i mare inginerie sa dispara OMM, cuantum in plata cu ce reiese din calcule, deoarece mandria noastra de militari nu suporta cuantum avantajos nemeritat, diferente pe 241 la loc cda ca tara e saraca, a scazut pretul galonului de pacura etc. si astfel sapa de lemn e parfum comparata cu cea de cauciuc ,deci bucura,te!

 35. Dle Ifrim,cred ca era mai bine la scularie,nu aveam chemare,ca doar sunt varsator,mi-am cam vazut sacii in caruta,n-am fost si nu sunt dator cu nimic la nimeni,ca nu am ajuns decit lt.col,asta este o alta poveste,tata a fost ;BANDIT;la NUCSOARA SI BRADET,n-au descoperit cind m-au verificat ptr.scoala militara,m-au decoperit cind am facut raport ptr academie,de aceea iti spun ca ma cam doare la bascheti,nu sunt nici erou al loviturii de stat din dec 89,desi am facut mars pe itiner.CARACAL -BUCURESTI,n-am pierdut nici un om,doar un tanc ptr citeva ore,ca un colonel de pe la academie i-a ordonat unui lt din cp.mea sa-l duca la gara de nord; in rest sa auzim numai de bine,ma bucur ca inca nu dau bani la medici si cred ca n-am sa dau curind.

 36. Dle Ifrim,cred ca era mai bine la scularie,nu aveam chemare,ca doar sunt varsator,mi-am cam vazut sacii in caruta,n-am fost si nu sunt dator cu nimic la nimeni,ca nu am ajuns decit lt.col,asta este o alta poveste,tata a fost ;BANDIT;la NUCSOARA SI BRADET,n-au descoperit cind m-au verificat ptr.scoala militara,m-au decoperit cind am facut raport ptr academie,de aceea iti spun ca ma cam doare la bascheti,nu sunt nici erou al loviturii de stat din dec 89,desi am facut mars pe itiner.CARACAL -BUCURESTI,n-am pierdut nici un om,doar un tanc ptr citeva ore,ca un colonel de pe la academie i-a ordonat unui lt din cp.mea sa-l duca la gara de nord; in rest sa auzim numai de bine,ma bucur ca inca nu dau bani la medici si cred ca n-am sa dau curind.

 37. Ilie, nu o lua in n ume de rau, tu cam ai dreoptate, ne-am cam invatat sa primim mura in gura, dar are si el dreptate, eu in definitiv am vrut doar s afac un „schimb de experienta”, si tot pe mine ma certi. Facerea….

 38. Corect: Marea dezamagire la „Mica unire”.
  Prea multe vrem de la Dogaru, nu le poate face pe toate, nu poate multumi pe toata lumea. Sa nu uitam ca pe linga niste actiuni declarate, trebuie si o doza de propaganda. In concluzie, in afara de citiva lideri de opinii regionali si observatori ai fenomenului SCMD, rezervistii, si nu numai, nu au nicio directie clara de actiune, nu stim ce vrem, percutam cu mare intirziere. Aceasta este starea natiei. Inca dormim cu curul pe camasa desi imnul national ne indeamna la altceva…….

Comentariile sunt închise.