Intalnire la Parlament intre rezervisti si conducerea armatei

Categoria Actualitate, Despre Armata

Marian Popa

Pe pagina Asociatiei  Romil a aparut un comunicat al presedintelui acestuei Asociatii, privind o intalnire care a avut loc vineri la Parlament, intre memnbrii acestei asociatii si reprezentanti ai FMP pe de o parte si reprezentanti ai MAPn si Parlamentari, pe de alta parte. Subiectul intalnirii l-a constituit subiectul legii pensiilor militare si oug 57. Nu intru in comentarii pe marginea celor prezentate, mai ales ca maine la Craiova are loc intalnirea cu reprezentantii MApN in mare pe acelasi subiect. Voi comenta dupa intalnire. Pana atunci va pun la dispozitie comunicatul prezentat de domnul Lt. col. Marian Popa, presedintele ROMIL .

 

Legea pensiilor militare de stat sau, ne interesează viitorul militarilor rezerviști!?

„Vineri 05.02.2016 a avut loc la Parlamentul României, sala ”Drepturile omului” o întrunire a reprezentanților principalelor structuri asociative ale militarilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, pe tema legislației în domeniul pensiilor militare.

Această activitate a putut fi organizată și s-a desfășurat prin bunăvoința domnului deputat, membru al comisiei de apărare, Mircovici Nicolae, general (r), la propunerea ASOCIAȚIEI RO.MIL.

La această activitate, MINISTERUL APĂRĂRII NAȚIONALE,  a avut amabilitatea de a răspunde afirmativ prin reprezentanți de seamă și mă refer în primul rând la prezența doamnei ministru secretar de stat Otilia Sava precum și la directorul Casei Sectoriale de Pensii a M.Ap.N, domnl colonel dr. LUCA CONSTANTIN

Probematica aplicării dispozițiilor Legii nr. 223/2015, departe de a fi un lucru simplu, a devenit și mai complicată prin modificarea acesteia de către guvernul actual pritr-o ordonanță de urgență și mă refer aici la OUG 57/2016.

Ca și punct de plecare, cei prezenți în sala Drepturilor Omului au ajuns la concluzia că, această ordonanță, era necesar a fi emisă de către actualul guvern, în absența unui asemenea act normativ, practic Legea 223/2015 neputând fi aplicată.

Mai departe, reprezentanții beneficiarilor acestei legi au arătat cu destule argumente că Parlamentul României, Camera Deputaților ca și for decizionar, trebuie să amendeze esențial ordonanța guvernului înainte de a-i da girul printr-o lege.

Astfel, domnul gl.bg.(rtr) Nicolae GROPAN președintele Federției Militarilor din România, domnul colonel (r) IOAN MIȘU NAON, președintele RO.MIL – filiala Craiova, domnul colonel (r) Marian Tudor, președintele RO.MIL – filiala București, ca dealtfel majoritatea celor care au luat cuvântul au arătat că, pentru inlaturarea discriminarii pensionalilor militari fata de celelalte categorii socio-profesionale, se impune urgent implementarea unei serii de amendamente la OUG nr.57/2015, printer care:

Schimbarea bazei de calcul la stabilirea drepturilor de pensie, prin luarea in calcul a veniturilor realizate in perioada aleasa ca baza de calcul.

Proporția  aplicată  bazei de calcul pentru stabilirea pensiei sa fie 80% si nu 65% cum pervede art. 40/OUG 57/2015.

Avand in vedere ca militarii sunt singura categorie profesionala care are munca nenormata fiind la ordin 24 de ore din 24 de ore, avand mai multe privatiuni, interdictii si ingradiri ale drepturilor civile, legiuitorul a prevazut in Legea 80/1995 Statutul Cadrelor militare, in semn de recunoastere, acordarea unor procente la pensie calculate conform prevederilor pentru Ordinul Meritul Militar.

PROPUNERE

Aceste procente, corespunzatoare perioadei de activitate in armata, sa se aplice la cuantumul pentru pensie calculata plafonata la 100% din veniturile aflate ca baza de calcul . In fapt aceste procente, care sunt o recunoastere a activitatii ca militar, fac deosebirea intre noi si pensionarii civili, ele trebuind aplicate peste procentul de 100% si nu folosite ca sa ajungem la acestă proporție.

In legea care aproba Statutele Militarilor sa se insereze si prevederile din Legea Pensiilor Militare (principii) care reglementeaza modul de calcul si baza de calcul.

In Legea Pensiilor Militare de Stat sa se faca precizari clare la soldații și gradații profesioniști, astfel încât principiile care se aplica cadrelor militare sa se aplice fara discriminare si acestei categorii de militari.

Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale cât și domnul deputat Nicolae Mircovici, receptivi la problemele ridicate, ne-au asigurat că, și aici aș vrea să-l citez pe domnul deputat ” vor fi promovate amendamentele care reprezintă interesele marii majorități a militarilor, pentru a avea conștința împăcată că s-a făcut tot ce este legal posibil pentru a repune în drepturi onoarea și demnitatea militarilor.”

Nu pot în final, să nu remarc atmosfera de o înaltă calitate intelectuală în care s-a desfășurat această activitate, faptul că, la discursurile pertinente, și aici l-aș aminti pe cel a domnului general Virgil Bălăceanu, reprezentanții Mimisterului Apărării Naționale au răspuns într-o manieră profesionistă desăvârșită, doamna secretar de stat Otilia Sava reușind să ne convingă de faptul că doar printr-o comunicare permanentă între minister și organizațiile care reprezintă interesele militarilor imaginea noastră a militarilor va avea numai de câștigat și, odată cu ea, bineînțeles că societatea românească va rămâne fidelă ideii conform căreia toți cei care îmbracă haina militară din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, reprezintă garantul libertăților democratice ale acestei țări, căreia militarii i-au depus jurământul de credință.

Concluzia, în curând, ordonanța 57/2015 va intra în dezbateri în Camera Deputaților.

Domnilor colegi, trebuie ca, fiecare dintre noi, în mod individual sau organizat, să ducă o muncă de convingere ”de la om la om, de la militar la reprezentantul ales în Parlament” pentru ca deputații cărora le-am dat votul și ne reprezintă interesele în Parlamentul României să susțină și să voteze amendamentele care reprezintă interesele marii majorități a militarilor, pentru a avea conștința împăcată că am făcut tot ce este legal posibil pentru a repune în drepturi onoarea și demnitatea militarilor.

Cu respect, onoare și demnitate, Președintele RO.MIL, Marian Popa”
Sursa: http://www.asociatiaromil.ro/component/content/article/37-activitati/662-legea-pensiilor-militare-de-stat-sau-ne-intereseaz-viitorul-militarilor-rezerviti.html

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

8 Raspunsuri la Intalnire la Parlament intre rezervisti si conducerea armatei

  1. Dan Aldea

    Vise taica vise.Nu se va modifica nimic .Soros nu si-a dat acordul pentru modificarea OUG 57 si asa cum e acum va devenii lege .O sa vedeti marti.

  2. consta

    „…doamna secretar de stat Otilia Sava reușind să ne convingă de faptul că doar printr-o comunicare permanentă între minister și organizațiile care reprezintă interesele militarilor imaginea noastră a militarilor va avea numai de câștigat…”

    Nu ma pot abtine sa intreb: dar cand s-au facut propunerile pentru OUG nu era valabil acest lucru? Unde era atunci distinsa doamna?De ce aceasta comunicare nu a fost facuta? Sau s-a sperat ca ‘marea muta’ nu va reactiona?

    Normal ar fi ca aceasta doamna, urmarea a situatiei in care s-a ajuns, sa-i demita pe cei care au dezinformat-o ( daca acest lucru s-a intamplat) si apoi sa-si dea demisia, iar problematica pensiilor militare sa treaca la SMG.

  3. Iulian

    Normal sr fi ca doamna O sa mai si plece la munca la care este profesionalizata!
    Ea raspunde si de coordonarea structurii pt relatia cu parlamentul, daca nu gresesc!
    SMG are o singura sectie ..SJDIU, cu vre-o 3-4 juristi si nu cred ca isi poate asuma tot!
    Domnule Aldea, sunteti f pesimist si nu este bine!
    Marti, vom vedea doar o parte, batalia nu s-a terminat inca!

  4. Iulian

    Marine,
    Nu uita sa ne povestesti cum a adus fotonii cam Dumistracel! Pe Dunare, apoi pe Jiu, in sus?

  5. One

    Deviza lui Gobels scuze Ciolanis ,scuze Motoc ,scuze Soros ( dracu sa-i ia ca mereu ”ii confund”) e prosteste-i si fa-i la portofel.O sa vedeti maaine ministerul propagandei cum lucreaza in sparlament.

  6. GIM

    Credeti ca militarii rezervisti vor cersi mila parlamentarilor, vreodata?

    Dupa ce, militarii au construit: cartiere, ministere, metrou si Parlament,

    Ei azi sunt uitati si umiliti, pentru toata munca lor candva, in serviciu,

    Iar, acum civilii ii „respecta”, oferindu-le sfaturi…un fel de stimulent,

    Si culmea, tocmai parlamentarii au pensii speciale, fara niciun sacrificiu.

    https://www.facebook.com/199988756815155/photos/a.201115163369181.1073741826.199988756815155/600253643455329/?type=3&theater

  7. Col.(r.) Vladimir Nussem

    Inceput trist de turneu,
    In sezonul hibernal
    Oltenii il scufundaseu
    Cat fu el de amiral !

  8. consta

    Stadiul actual al legii de aprobare, l665/2015, poate fi vazut pe:http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=1&idp=19515