CM CRAOIVA
Si a fost Ziua Z.
Luni 08.02.2016, ora 10.00, Craiova, întâlnire între o comisie a SMG condusă de domnul contraamiral Dumistrăcel Cătălin-Silviu şi o parte din rezerviştii Craiovei. Activitatea, planificată iniţial la Sala Roşie, a fost pana la urma mutată la sala mare, cea de spectacole a Cercului Militar datorita numărului „nesperat” de mare al participanţilor. Nimic din liniştea şi calmul afişat de participanţi înainte de începerea activităţii nu prevestea vulcanul ce a urmat după începere.
Activitatea a început cu dreptul în accepţiunea militară, pentru că iniţial în sală au intrat doar conducătorul delegaţiei însoţit de comandantul garnizoanei general de brigada Dorel Blaiu şi   reprezentanţi ai CMZ Dolj. Ceilalţi membrii ai comisiei venind cu o altă maşină,  avuseseră –din câte ni s-a spus- probleme cu microbuzul. Domnul contraamiral Dumistrăcel Cătălin-Silviu, locţiitorul pentru resurse al şefului SMG, a deschis activitatea în faţa unei săli pline, anunţând că scopul întâlnirii este să ne prezinte nişte materiale pe slide-uri cu modul în care se vor pune în aplicare prevederile L223 şi ale OUG-5. Intenţia domniei sale era de a îşi face numărul apoi să acorde timp pentru unele întrebări, bineînţeles în limita timpului avut la dispoziţie având în vedere că urma altă garnizoană. Mai bine de aşa nu se putea.

 

A fost dat microfonul lt.col Luciu, din partea CMZ Dolj care a prezentat frumos şi milităreşte nişte slide-uri inutile cu privire la prevederile L-223 şi ce face CMZ Dolj pentru a le pune în aplicare, câţi oameni lucrează pentru noi dar şi cât de greu este să caute prin toate arhivele şi să întocmească situaţii. Spre surprinderea mea a fost lăsat să îşi facă numărul deşi nu l-a ascultat aproape nimeni.
După sosirea celorlalţi membri ai comisiei, domnul contraamiral Dumistrăcel Cătălin Silviu, a intenţionat să continue cu prezentarea slide-urile propunând ca după ce acestea vor fi prezentate, să se pună întrebări.

 

Simţind şi intuind că după ce îşi prezentau marfa comisia ar fi plecat pentru că era aşteptată la Timişoara, oamenii au schimbat planificarea. Domnul colonel (r) Naon Mişu, cel care participase vineri la întâlnirea de la Parlament cu domnul Mircovici şi doamna Otilia Sava, probabil deja sătul de gargară şi promisiuni deşarte a luat cuvântul şi a început să dea lovitură după lovitură. A tras şi prin ochire directă şi indirect, fără să mai facă reglajul şi fiind un artilerist bun a lovit în obiectiv din prima. A fost nevoit să mai ia o pauza si microfonul in ciuda încercărilor domnului contraamiral de a îşi respecta programul şi de a da drumul la power-pointuri, a revenit altor trăgători care au ciuruit „ţintele”, în sensul civilizat, fără a încălca normele de conduită şi a uita de grade, dar fără menajamente şi politeţuri de conjunctură.

 

Unul după altul au luat cuvântul mai mulţi rezervişti, linia principală a opiniilor fiind aceea că nu ne mai mulţumesc promisiunile, indiferent din partea cui ar veni, că gradele mari din conducerea armatei nu mai reprezintă interesele militarilor, ca militarii au fost trădaţi de cei de la vârf care ar trebui să le apere interesele şi să şi le apere şi pe ale lor. Li s-a amintit colegilor din prezidiu că rezerviştii sunt conştienţi că activii nu au prea multe posibilităţi de exprimare a nemulţumirilor, dar dacă nu pot face nimic, măcar să nu vină în faţa rezerviştilor şi să susţină punctele de vedere ale celor care lovesc în armată. A mai fost exprimat regretul că practic atât legea 223 cu lipsurile sale cât şi OUG 57 cu ilegalităţile sale sunt emanaţii ale MApN, deci prevederile lor îndreptate împotriva militarilor, cu discriminările lor cu tot, vin din interiorul, nu din afara militarilor.

 
După mai mulţi rezervişti a reuşit să ia cuvântul şi domnul colonel Răduleţ locţiitorul domnului Constantin  Luca de la CPS a MApN, care a încercat să îşi prezinte argumentele dar întrebat de ce de exemplu contribuţia la pensia specială nu se aplică ca la civili peste calculul pensiei şi se include în baza de calcul, a găsit de cuviinţă să spună că aşa prevede Legea 223, uitând că L223 este clocită în laboratoarele MApN-Oprea şi că în fapt încalcă alte legi făcând discriminare între civili şi militari. De asemenea, întrebat de ce cei din comisie susţin OUG 57 cu art 40 cu tot de vreme ce aceasta nu a fost încă aprobată în Parlament, emiţându-se chiar şi instrucţiuni de aplicare a acesteia, domnul Răduleţ şi domnul Dumistrăcel au răspuns că nu SMG a emis ordinele ci MApN deci nu pot fi traşi la răspundere. Întrebarea care a urmat a fost de ce au mai venit în această situaţie? De fapt domnul contraamiral a mai făcut o declaraţie care a şocat asistenţa, anunţând că a refuzat să se deplaseze la Constanţa pentru a prezenta ceea ce a încercat să ne prezinte nouă, pentru a nu fi nevoit să dea explicaţii foştilor colegi de serviciu. Cu tot respectul această afirmaţie demonstrează lipsă de respect faţă de foştii colegi de care a fugit, lipsă de respect pentru cei în faţa cărora s-a prezentat şi pe care a crezut că îi va stăpâni considerându-i mai .. uşor de păcălit ca şi lipsă de respect faţă de propria persoană, pentru că a fugi de o confruntare, în termeni militari are o denumire specifică pe care nu vreau să o folosesc. Dacă astfel de oameni conduc destinele armatei mă întreb ce facem când începe războiul?
În final, activitatea a capotat fără să se mai prezinte şi celelalte slide-uri, domnul contraamiral fiind sfătuit să le posteze pe pagina de prezentare a SMG ca să aibă acces toţi militarii, nu doar din garnizoanele vizitate şi să se lămurească toţi ce şi cum în problema pensiilor militare, dar mai ales a intenţiilor SMG. Apropo de intenţiile SMG, atât eu personal cât şi Naon Mişu am insistat pe problema acordării OMM SGP-ilor, domnul contraamiral spunând că au în vedere acest aspect. I-am amintit că nu e suficient să aibă acest aspect în vedere, că stă eminamente în puterea şi interesul domniilor lor să propună Ministrului un proiect de ordonanţă de urgenta, dar DE URGENŢĂ, care să rezolve acest aspect în cel mult 30 de zile, fără tergiversări şi fără abureli. Până la urmă activitatea s-a încheiat, nu a curs sânge dar au sărit fulgii pe toţi pereţii.

 
Reprezentanţii SMG şi ai altor structuri, pot considera că şi-au îndeplinit misiunea, au venit, au scăpat, au plecat vorba lui Rebengiuc, „mergem mai departe”, cu Regio mai sunt şi alte garnizoane de aburit, altă diurnă, la întoarcere vor raporta că au executat ordinul, că oricum misiunea a fost să se facă că discută cu noi, să ne prezinte slide-uri şi să ridice din umeri acolo unde nu pot răspunde, dând vina pe clasa politică sau conducerea ministerului, ca şi când aceasta nu ar fi formată tot din militari. Sau chiar nu este?
De asemenea nu a putut spune nimeni de ce au venit acum, când legile au fost emise şi nu înainte de a face inutilă orice discuţie?

Cuvantul de final a revenit tot lui Naon Mişu care a spus că asistenţa nu doreşte să vadă alte prezentări pentru că dacă vor continua ideile deja exprimate, sunt inutile.
Cum timpul nu îmi permite să prezint totul acum, va urma un alt articol cu fragmente din cuvântul celor prezenţi şi cu textul intervenţiei mele.

De

22 de comentarii la „Misiune îndeplinită”
 1. Marine,
  pai cum sa mearga Dumistracel, cam in activitate, la Constanta, unde majoritari erau marinari….care ori nu veneua ori il lua in bascalia vietii?!
  Imi pare rau, dr asa e…..mai bine mergea in garnizoane izolate, sa vada lumea o uniforma de marinar si atat!

 2. Ce ne facem tovarasi din MApN si MAI ? E din ce in ce mai greu sa-i prostesti pe militari, pompieri si politisti .Ce face acum Gobels de Romanistan adica Motoc cel cu doua capete ( ambele mici) ? Sa trimita aburitori si politruci mai performanti ca sa ”explice” vulgului militar ca 65% e mai mare 85% ? Altfel pe nenea Motoc il papa nenea Soros dintr-o inghititura.Si dupa o digestie buna il elimina din guvernul asta antinational.

 3. Ma intreb retoric, daca intalnirea cu onoratii trimisi ai curtii ar fi fost programata la ora 16.00 si beizadelele ar fi sosit la 17.40, care ar fi fost finalul!

 4. Felicitari militarilor pensionari din Craiova!
  Comportamentul delegatiei M.Ap.N.,toti viitori,unii poate chiar foarte curand, pensionari militari, au dat (pentru a cata data?) dovada de ura(!) fata de fostii si viitorii colegi !
  Nu va asteptam cu drag in randul! Noi nu vom mai putea fi militari activi , dar voi, fara prea mult efort, va indreptati cu o viteza destul de mare spre noi, pensionarii militari! Sa nu va ajungeti pensionari militari nu ne putem putem impotrivi,chiar daca nu meritati,dar nu veti avea colegi!
  Nu va salut,slugi ai oricaror regimuri potrivnice Armatei Romane!

 5. @Ionescu Florin
  Eu zic sa nu fim prea aspri cu ei, in definitiv, ei sunt ceea ce am educat noi .. si am lasat in urma. Sa stii ca pozitiile multora dintre ei se datoresc in proportie de 60% celor care au plecat si i-au lasat in locul lor, ca sa nu mai spun ca multi sunt promovati de noi . In al doilea rand sa ne gandim ce am fi facut noi daca am fi fost in locul lor. Noi am avut norocul sa nu prindem vremurile astea asa cum sunt in ultimii 7-8 ani. Deci pana nu vom fi in situatia lor e greu sa condamnam. Eu cred ca a fost suficient ca au primit o lectie de demnitate si coloana vertebrala, desi e usor sa dai astfel de lectii cand esti ferit de … pedepse si riscuri majore. Sunt convins ca la ei sau la altii a ajuns mesajul .

 6. Ceea ce a fost azi la Craiova, si o spun nu pentru ca sunt oltean sau pentru ca a fost aici, este mai grav pentru conducerea armatei decat 10 proteste organizate de Dogaru pentru ca nu a urlat nimeni jos guvernul, nici iesi afara javra ordinara dar am aratat ca nu mai merge cu abureli si maini straine bagate sa scoata castanele din foc, cum s-a incercat crazndu-se ca militarii vor fi docili avand alti militari in fata. Imi pare rau de colegii care au venit dar .. pe de o parte isi merita si ei lectia, odata cu conducerea armatei.

 7. @Criv,
  Nu cred ca ar fi avut tupeul sa vina sau ca ar indrazni. La cum il stiu eu, nu ar veni in nici o garnizoana, nu doar la Craiova ..

 8. Mai vere … in concluzie lasa-ma sa iti amintesc vorba aia a lu’ Radu Berceanu (din Valea Vlaicii): „Asa, si!?” Noi ce-am facut, cu ce ne-am ales?

 9. @Tavi,
  ai mai draga vere, trebuie sa iti spun ca oricum nu ne alegeam cu nimic, pentru ca asa cum a spus si domnul contraamiral intr/un moment de sinceritate involuntara, ” nu avem ce sa facem, nu noi am emis legile si nici nu le putem schimba”. Si atunci a urmat si a ramas intrebarea:
  ATUNCI LA CE ATI MAI VENIT, SA NE PREZENTATI SLIDE-URI?

 10. Orice s-ar spune, ei continua sa-si faca de cap pentru ca noi suntem prea slabi

 11. 1. Felicitari craiovenilor!
  2. Nu sunt convins ca vremelnicii mai-mari ai zilei vor incerca sa repare ceva.
  3. Intrucat ca ASOCIATII nu ne prea baga nimeni in seama, ba mai mult, incearca sa ne prezinte in fata societatii romanesti -potivit dictonului „divide si stapaneste”- drept niste „privilegiati”, nu credeti ca ar fi mai buna o atitudine „mai ofensiva”prin crearea unui partid politic, partid care sa produca efectiv, schimbarea acestei clase politice ticalosite si care sa repuna Romania pe drumul cel bun ?! (am niste idei in acest sens dar nu le pot pune in aplicare singur).

 12. @Tavi,
  Noi am venit pentru ca asa e politicos cand esti invitat. Dar uite ca poate la voi nu se vor duce oamenii si ii vor lasa singur cu peretii. Este si asta o varianta. Eu insa as pune pariu ca tot se vor gasi cativa pupincuriusti de profesie care vor veni, vor aplauda si astfel se va bifa o activitate reusita.

 13. Daca in cadrul UM activii sunt restrictionati de sefi pt. a face frumos ma gandesc ca la aceste adunari pot intreba ce-i asteapta!

 14. Pi activii nu au fost invitati, nu au fost chemati, ca si cum cineva din minister si SMG ar sti ca pana sa apuce ei sa iasa la pensie, legea se va schimba proportional cu anii.

 15. Imi aduc aminte ca la Iasi, fiind cursant al Colegiului de Razboi, am avut o discutie ”amicala” cu gral Chirita (cel condamnat pentru coruptie) in care toti ceream ca dansul si ceilalti generali sa se bata pentru interesele Armatei, ale militarilor, aceleasi cu interesele Romaniei, pentru ca nu-i asa, ajungând generali si neexistând grade de maresal în timp de pace si nici mai multe functii de sefi SMG, este cazul sa se bata pentru a fi mai bine, sa aduca la cunostinta toate problemele institutiei. Bineinteles ca ne-am racit gura degeaba. Tot asa si-au racit gura si colegii de la Craiova la aceasta intalnire (cred ca toti, de la toate întâlnirile), pentru ca, ce sa-i ceri unui contraamiral care a ajuns in functii inalte de la plimbarea hartiilor, de la secretariate (de aceea nu s-a dus la marinari, ei ii stiu CV-ul), care executa ordine orbeste, fara sa gandeasca macar un moment ca ii va veni curând vremea iesirii la pensie, fara sa citeasca legislatia in cauza pentru a-i vedea monstruozitatile.

 16. Pe saitul CPS al MApN proiectul este aprobat deja,in sensul ca toate informarile sunt corelate cu prevederile cu art.40 al ordonantei-65% baza de calcul,85% plafon,pensia suplimentara inclusa in baza de calcul.Si vin camarazii astia sa ne convinga ca MApN nu a mancat usturoi.Astia seamana cu aia care incercau sa ne convinga bunicii cat de buna e colectivizarea.

Comentariile sunt închise.