Întoarcerea Dragonilor- precizări care nu precizează nimic

Categoria Actualitate, Despre Armata, Opinii, Politica, Stiri Interne

afganistan

Motto (c) : „Munţii noştri aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă,

Noi luptăm  prin ţări străine dar la noi nu are cine”

 

Prolog
În data de 24.02.3015 în completare la articolul meu „Concluzii la Concluziile unor Comisii ale MApN „ vizând modul în care MApN tratează pensionarii militari, am postat şi un scurt fragment dintr-un articol ce îmi fusese semnalat în comentariu, vizavi de întoarcerea militarilor B. 118 Infanterie din Afganistan şi ”grija„ cu care fuseseră întâmpinaţi şi trataţi de către conducerea MApN, aceştia fiind trimişi la „odihnă” ca la inundaţii, „milităreşte” ar spune unii, pe podelele unei săli de sport. După ce am postat această informaţie la mine pe pagină şi pe reţelele de socializare, a apărut şi un comunicat al MApN, cu nr 57, ca şi ordonanţa (tristă coincidenţă) în care conducerea ministerului se … explică:

Iată fragmentul postat de mine şi explicaţiile care au urmat:
“Dar ca să nu creadă cineva că cei din conducerea armatei au ce au cu pensionarii militari, ia citiţi şi vedeţi cum se poartă conducerea armatei cu militarii întorşi din Afganistan. Dau doar un citat din articolul apărut în Gazeta de Cluj .
„Astfel, in 21 februarie, aproape de miezul noptii, avionul care a adus din Afganistan peste 150 de Dragoni Transilvani a aterizat pe Baza Aeriana 90 Otopeni. La sosire insa, acestia nu au avut parte de o primire asa cum se cuvine si cum vedem in filmuletele postate pe internet de militarii americani, ci dimpotriva, s-au lovit inca din primul moment in care au pasit pe pamant romanesc de prostia si dovada de „barbatie” pe care cred ca o au cei care din motive neintelese de nimeni, inca se mai afla in varful Armatei Romane. Cum avionul Hercules care urma sa-i aduca de la Bucuresti la Campia Turzii decola abia a doua zi dimineata, militarii au fost dusi pentru a-si petrece noaptea intr-o sala de sport din Otopeni, fara paturi, apa sau mancare. Timp de peste sase ore, „dragonii” intorsi de pe frontul de lupta au dormit direct pe podea, folosindu-si ranitele pe post de perne. Urmeaza ca la inceputul lunii martie, in Dej, sa aiba loc festivitatea oficiala de intoarcere a militarilor din Afganistan, festivitate in care cei care le-au pregatit primirea din Otopeni sa se laude si sa culeaga roadele misiunii indeplinite de Dragonii Transilvani in Afganistan” a punctat jurnalistul Alex Prunean, care până nu de mult a fost și el pe câmpul militar alături de Dragonii Transilvani.”
Ce mai e de comentat? Un singur lucru: în goana lor după aprecieri din partea Licuriciului, şefii armatei, şi cel militar şi cel civil întorc spatele militarilor români oriunde ar fi ei. Ce spuneţi despre asta domnule Ciucă, aşa vă respectaţi colegii ? Să nu cereţi respect, că veţi primi exact ceea ce daţi!Aveam pretenţii. Încep să nu mai am.

Un răspuns de doi bani
„Nr. 57
24 februarie 2016
Aceste informaţii sunt disponibile şi în internet, la adresa www.mapn.ro
PRECIZĂRI

Referitor la articolele apărute astăzi, despre repatrierea militarilor Batalionului 811 Infanterie „Dragonii Transilvani”, Secţia presă a M.Ap.N. face următoarele precizări:
Activitatea de repatriere din Afganistan a personalului Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei a fost planificată în perioada 7 februarie – 3 martie, cu aeronave C-17 Globe Master III puse la dispoziţie de NATO prin programul Strategic Airlift Capability. Acest tip de aeronavă operează numai pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti.
La data de 21 februarie au fost repatriaţi 152 de militari, majoritatea de la Batalionul 811 Infanterie din Dej. Aeronava C-17 Globe Master III a aterizat la Bucureşti în jurul orei 24.00.
Având în vedere distanţa mare între Bucureşti şi localitatea de dislocare – Dej, Statul Major al Forţelor Terestre a solicitat sprijinul pentru transportarea militarilor cu o aeronavă a Forţelor Aeriene.
Conform procedurilor, deplasarea militarilor de la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” până la Baza 90 Transport Aerian a fost efectuată cu autobuze, concomitent cu descărcarea materialelor şi echipamentelor. Acestea au ajuns la aerodromul militar în jurul orei 1.00, unde au fost verificate de reprezentanţii Poliţiei de Frontieră şi ai Poliţiei Militare, activitate ce a durat circa două ore. Paletizarea celor aproximativ şapte tone de materiale, pentru a fi încărcate în avionul C-130 Hercules care urma să le transporte la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, a început după ora 3.00.
Militarii au aşteptat paletizarea materialelor într-o facilitate a Bazei 90 Transport Aerian, folosită ca sală de sport, având în vedere că durata dintre zboruri a fost prea scurtă pentru cazarea lor într-un spaţiu special destinat.
Primul zbor (cu 53 de militari la bord) spre Câmpia Turzii s-a desfăşurat între orele 6.15 – 7.00, iar al doilea (cu 50 de militari la bord) în intervalul orar 8.30 – 9.15.
Aspectele administrative privind defluirea efectivelor în garnizoanele de dislocare au fost stabilite, de comun acord, între cele două categorii de forţe (SMFT şi SMFA).
Secţia presă /M.Ap.N.
Tel./Fax 021/319.60.22”

 
Paradoxul armatei române
Nu ştiu, să fiu sincer, de ce a mai fost nevoie de aceste precizări, care nu fac altceva decât să confirme, într-o formă mai blândă, nişte neajunsuri, o lipsă de organizare şi grijă a conducerii ministerului faţă de militarii români întorşi dintr-o misiune. Îmi amintesc că acum un an şi ceva scriam despre alţi militari, cei din Craiova parcă, ce fuseseră repatriaţi separat de bagajele lor şi obligaţi apoi să aştepte zile întregi pentru a fi în stare să îşi ridice efectele. Probabil încercând să evite aceleaşi critici, MApN a adus –după cum se vede în comunicat tot harnaşamentul, odată cu militarii, dar a acordat mai multă grijă materialelor decât oamenilor. Unii ar spune că sunt cusurgiu, că nu îmi convine nici aşa nici aşa, dar eu spun că cei din conducerea armatei sunt incapabili şi absolut indiferenţi la soarta militarilor, că nu depun nici un efort pentru a face viaţa acestora suportabilă, că dacă ar fi fost vorba de o delegaţie a ARMATEI PARLAMENTULUI României s-ar fi găsit şi resurse financiare şi posibilităţi de transport, şi autobuze, şi avioane tot ce era nevoie pentru cazarea sau transportul acestora, dar pentru miniltari nu este posibil deşi aceştia fac ţării o imagine mult mai bună decât toţi parlamentarii. Se ştia de sosirea militarilor, se ştia ce comportă această defluire, se ştia şi la ce oră ajung, şi ce necesită ş c e probleme au şi ce artrebui făcut şi asigurat, dar s-a spus ”lasă-i bă că sunt învăţaţi să fie trataţi ca vitele, nu e prima oară când îi primim aşa, cui îi pasă, şi aşa nu au ce face.“ Asta este orientarea asta este optica celor din conducerea armatei, aşa îşi tratează armata română militarii. Pe undeva asta merităm atâta vreme cât asistăm pasivi la toate aceste rele tratamente adresate militarilor armatei. De fapt cine mai are nevoie de ei? Ei se duc şi luptă pentru drepturile altor state, de aceea civilii îi numesc mercenar iar nouă nu ne place, noi spunem ceva de art 5 şi de obligaţiile noastre ca ţară membră NATO, în timp ce graniţele ţării sunt apărate de lefegii tocmiţi de ţară dar impuşi de NATO. Nu este un paradox care ar trebui să dea de gândit? Soldaţii noştri mor prin Afganistan apărând drepturi iar ai altor ţări vin să apere România(e adevărat, de un inamic ipotetic dar întărâtat permanent) pentru că noi nu avem cu cine şi cu ce.  Ce aţi făcut cu armata României? 
Cine dă răspus la această situaţie tragicomică?

 Nu vă faceţi iluzii

Eu sunt sigur că atunci când va izbucni un conflict cu Rusia, aşa cum a izbucnit în Siria, soldaţii care acuma au venit să se “exerciteze” prin rotaţie la graniţa de Est a României, adică să bage băţul prin gard, vor pleca acasă, că nu vor avea mandat pentru a lupta, ei sunt veniţi la oha, ca Simona la Doha, doar pentru plimbare,  la luptă vom lupta tot noi, cel puţin până ce NATO va realiza că România nu mai există, au murit şi cei care nu voiau să moară şi România este un freeland numai bun de stăpânit. Nu mă credeţi?

Ia vedeţi ce s-a întâmplat în Siria, cum a întărâtat SUA pe ieniceri şi akingii să provoace Rusia, să doboare avioane, apoi să invadeze ei cerul Greciei, ca în final să ameninţe cu invazie terestră. Ce a urmat? SUA tace, turcii stau cu un picior în Siria, iar americanii fac alegeri nu au timp de războaiele altora.
Fă-te că comunici Mihnea !
În fond, comunicatul nu explică nimic, dar absolut nimic, dar probabil iritaţi de articolul apărut în Cluj şi la Dej şi de “imaginea mizerabilă” pe care mărimile lor o fac României vizavi de grija faţă de veteranii armatei, conducerea armatei a decis să dea o replică “viguroasă” printr-un comunicat care nici nu contrazice nici nu explică cele spuse în Dejanul Dej sau în Radical de Cluj, ci doar reformulează pe un ton neutru, cele întâmplate, ca şi când conducerea armatei chiar nu ar fi avut ce să facă, a căzut bomba atomică peste ei şi nu au avut scut anti-bombă.
Acest comunicat, ca şi cel referitor la vizita comisarilor la pensionari, este sublim prin inutilitatea sa, pentru că nu spune nimic, dar arată că “au făcut ceva” au “contracarat” articolele “denigratoare” la adresa conducerii armatei, deci s-au “acoperit”. Nu vreau să spun cu ce, dar da, s-au cam acoperit.
Probabil că ministerul nu a avut bani să închirieze câteva autocare să îi ducă pe oameni acasă, a trebuit să îi lase să aştepte într-un loc total neamenajat fără a le oferi nici măcar un ceai, fără paturi, fără saltele, fără nimic, trimişi acolo cum se transportau pe vremuri părinţii lor în bou-vagon, în timp ce la sfârşitul anului conducerea ministerului se lăuda că a suplimentat bugetul apărării. Da, l-a suplimentat pentru a putea asigura bazele militare străine şi trimiterea militarilor în teatrele de operaţii, căci în ceea ce priveşte soarta şi nivelui de trai al militarilor în ţară, se poate vedea în fotografiile pe care le-a postat “Dejeanul”.
Pentru comisarii care au circulat inutil prin 18 garnizoane s-au găsit bani de transport şi cazare, dar pentru cei 150 de militari nu s-au găsit 5 autocare care să-i transporte în condiţii civilizate şi binemeritate acasă şi nici 50 litri de ceai. Asta este grija conducerii armatei faţă de militarii ei. Să mai vorbim de modul în care sunt întâmpinaţi militarii americani, germani, britanici la întoarcerea din misiune?
Aşteptaţi să vedeţi cum vor fi întâmpinaţi cei care vor veni să bage bătul prin gardul de la graniţa de răsărit şi apoi faceţi comparaţia.
Aşteptaţi să vedeţi cum vor fi primiţi şi cum sunt cazaţi şi plătiţi refugiaţii trimişi de doamna Merkel şi apoi să faceţi comparaţie.
Nici nu mai comentez inutilele detalii din comunicat, privind orele când au sosit militarii, cum au fost întâmpinaţi de poliţia de frontieră, cum au conclucrat conducerile SMFT şi SMFA, despre distanţa dintre Bucureşti şi Dej ca şi cum ne-am fi aflat în Australia, pentru că sunt detalii absolut inutile care dovedesc nu doar lipsa de înţelegere totală a mesajului şi indignării noastre ci şi o reavoinţă incredibilă. Dacă s-ar fi vărsat toată palinca trimisă de la Dej la Bucureşti de-a lungul anilor pe drum, acuma ar fi plecat militarii acasă cu vaporul.
RUŞINE CONDUCERII ARMATEI ROMÂNE!

 

Pentru cei care vor să vadă cum sunt primiţi acasă militarii americani, pun la dispoziţie un link unde sunt zeci, poate sute de exemple.

Din partea mea, celor care s-au întors, un hotel muzical:

 

PS: Am auzit că domnul Ilie Năstase, cel care s-a dus la Wimbledon îmbrăcat în tinută de ceremonie ca să îi vad fetele de mingi hainele şi să intrebe cine e papagalul ăla care se uită sub fustelele  lor, ar fi declşarat nu ştiu cu ce ocazie că îi e ruşine că e general al armatei române. Aud că unii au luat atitudine şi l-au apostrofat. Nu ştiu cu ce ocazie a spus asta, nici nu ma interesează. Eu îi dau dreptate, şi mie îmi e ruşine. Şi mie îmi e ruşine că el e general al armatei române!

 

UPDATE  25.02.16.30 :

PRECIZĂRI LA PRECIZĂRI

În urma comentariilor si criticilor vizavi de repatrierea militarilor romani din Afganistan domnul Ministru Motoc a analizat situaţia şi a constat că totul a decurs conform procedurilor NATO aşa cum procedează şi cum fac şi comandanţii americani cu militarii lor., deci nu are ce-şi reprosa. Iată comunicatul:

MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE

Direcţia Informare şi Relaţii Publice

tel./fax: 021 319 60 22

e-mail: presamapn@mapn.ro

 

  

  

 

  Nr. 59

 25 februarie 2016

Aceste informaţii sunt disponibile şi în internet, la adresa www.mapn.ro

 

Precizări

 

            La cererea ministrului apărării naţionale, Mihnea Motoc, structuri din cadrul M.Ap.N. au analizat situaţia referitoare la repatrierea militarilor Batalionului 811 Infanterie „Dragonii Transilvani” din Afganistan, constatând următoarele:

            Militarilor le-au fost asigurate mijloacele de transport şi condiţiile necesare pe timpul desfăşurării procedurilor de tranzit către garnizoanele de dislocare. Conform legislaţiei în vigoare, mai precis HG nr. 707/2006, privind Regulamentul de aplicare al Codului Vamal, articolul 92, termenul în care se execută controlul vamal este de trei ore de la aterizarea aeronavei, respectiv înainte de decolare, în funcţie de numărul pasagerilor. La acestea se adăugă procedurile de control interne specifice.

            Spaţiile puse la dispoziţie au asigurat condiţiile pentru aşteptare, nu pentru odihnă, dat fiind timpul relativ scurt între zborurile planificate până la destinaţia finală.

            La sosire, mai precis pe aeroporturile de intrare în ţară, eşaloanele de militari ce au îndeplinit misiuni în teatrele de operaţii sunt aşteptate de către comandanţii ierarhici care îi preiau spre garnizoanele de reşedinţă. Ceremonia oficială de repatriere are loc în momentul în care întreg efectivul a fost repatriat, inclusiv comanda unităţii şi drapelul de luptă, urmând să fie derulată şi de această dată de o manieră reflectând aprecierea Armatei faţă de îndeplinirea cu succes a misiunii încredinţate.

            De-a lungul celor treisprezece ani de participare a României la misiunile din teatrul de operaţii din Afganistan, M.Ap.N. a aplicat aceleaşi proceduri de repatriere, conforme cu legislaţia naţională.

            Ministerul Apărării Naţionale apreciază în mod deosebit eforturile militarilor români în teatrele de operaţii şi sprijină permanent familiile acestora, prin grupurile de sprijin aflate la nivelul unităţilor şi garnizoanelor din care fac parte. Meritele militarilor sunt recunoscute şi apreciate atât de conducerea M.Ap.N., cât şi de partenerii de Coaliţie.

Secţia Presă

http://welcomehomeblog.com/

http://www.dejeanul.ro/content/dragonii-transilvani-intorsi-din-afganistan-intampinati-de-mapn-cu-bataie-de-joc-foto/

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

40 Raspunsuri la Întoarcerea Dragonilor- precizări care nu precizează nimic

 1. doze

  Comandante, uitat-ai cum venira oltenii nostri de la Bucale la Craiova cu autobuzul rata al Armatzii poreclit autocar? S-a rupt de 3 ori pe drum ,de voiau juvetii sa ia taxi de pe autostrada pana la Craiova.Ardelenii au avut ,oua’ si au postat, ai nostri nici macar, plm, cu cine ne batem? Cu tot respectul, sunt varza daca ajungem sa-i aparam noi, rezervistii.Intrebare finala:sa cautam ceva cu luneta pentru rezolvarea unor probleme care nu suporta amanare? ca o iau razna.

 2. @Doze,
  Eu nu am uitat, am obiceiul asta prost sa nu uit. Eu nu am spus sa ii fi transp[ortat cu jegurile alea de pe vremea lui mos Teaca, eu am spus autocare nu sicrie pe roti, din alea care se inchiriaza cand sunt chemati oamenii la diverse campanii electorale .

 3. geofreeland

  Decembrie 1984. -17 grade. Dupa ce am imbarcat camioanele si autoatelierele in vagoanele platforma au venit doua vagoane clasa si detasamentul de militari si subofiterii soferi au plecat inainte spre garnizoana noastra. Am ramas cu 10 militari din garda sa asteptam intrarea in grafic a indicativului militar. Nu aveau vagon de garda. Militarii la veghe si somn i-am “cazat” in doua cabine de SR. Eu stateam in primul vagon. Militarii din schimb, in sube, pe platforme langa masini la cate zece vagoane. -17 grade. A pornit trenul. A mers doua ore. La prima oprire caporalul de schimb a schimbat santinelele. I-a adus aproape inghetati. In cabina SR-ului cu motorul pornit si capacul de la podea scos, caldura de la galerie, cu miros de motorina si ulei ars, i-a molesit. “ Cum e baieti, acolo, pe platforma?” i-am intrebat de grija. Le tremura mana tinand cana de aluminiu cu ceai incalzit pe galerie. “E groaznic…” In cabina SR-ului intra curentul pe la chederele de la geam. Trenul mergea in noapte, rotile tacanind sacadat si ma gandeam la copiii aceia cu pustile-n maini langa camioane. Am aprins plafoniera si ochii mi-au zburat pe ziarul in care aveam invelita painea si salamul. Era din 15 octombrie 1984. Judetul Calarasi a raportat cu mandrie patriotica incheierea culesului porumbului in Balta Borcea. Ieri, 16 decembrie, am incheiat noi culesul din Balta si am primit ordinul de defluire. Desi solicitasem echipamentul de iarna, militarii inca aveau tinuta de vara cu care plecasera la munci in septembrie. Trenul mergea in noapte, spre lumina zilei, curentul inghetat pe geamul deschis sa privesc semnalele cu lanterna facute de militarii din schimb din zece in zece minute sa stiu ca sunt intregi, dorul lor de casa, amestecat de o datorie acceptata, de a deveni barbati. Peste o luna la tragerile antitanc din poligon, tot ei, la un ger de -12 grade, in briza marii, de ti se lipea pielea pe metalul volanelor, au luat foarte bine. Intamplarea a facut ca dupa zeci de ani unul dintre ei sa ma recunoasca pe strada. Iesise la pensie ca miner. Era unul din garda aceea din trenul de noapte. Avea doi baieti si unul din ei lupta in Afghanistan.

 4. geofreeland

  Referitor la comunicat. Fara nicio patima, e o procedura normala atunci cand ai multi oameni. Ce ar fi trebuit sa faca MApN in situatia asta? E mare trambalare de oameni si materiale, de proceduri vamale, de planificari aeriene din baze militare etc. Baza aeriana nu are hotel.Si sa duci 100 de oamani la un hotel pentru 5-6 ore e mai mare ocaua decat daraua. Noi fiind militari stim cam cum sta treaba. Asta face parte din servitutile vietii de militar. Sa dormi chiar si intr-o sala de sport cateva ore. Sa nu fim scrupulosi la extrem. Bina ca baietii au ajuns intregi acasa. Ca e loc de mai bine asta e o alta problema. Iar despre cei din biroul de presa al MApN numai de bine. Stim ca in armata cuvantul sefului e ordin, nu? Ma intreb de cate ori a fost intors si corectat proiectul de comunicat pana a fost aprobat in forma finala. De parca nu am sti…

 5. @Geofreeland
  Vezi cum le stii matale pe toate?
  Intre situatia descrisa din anii 84 si cea de acum cateva zile difera numai miljocul de transport. In rest nimic. Spui ca e o procedura normala? Dar e normal sa tii oamenii in conditiile alea fara sa ai asigurate macar saltele pe care sa isi intinda oasele ? Dar nu se puteau inchiria din timp 5 autocare care sa ii preia imediat ce se terminau formalitatile de verificare si sa ii trimita direct acasa? Dar nu se puteau suplimenta numarul de politisti de frontiera pentru cateva ora ca sa poata sa ii verifice mai repede si sa mareasca fluxul? Dar nu se puteau aduce la alta oara cand era mai mult personal? Dar nu li se putea face si lor o promire mai frumoasa pe aeroport, nu sa fie descarcati noaptea precum niste criminali sa nu fie vazuti de lume? Dar nu … ? Cate si mai cate se puteau face daca se dorea sau daca ii pasa cuiva. Dar nu s-a gandit si nu se gandeste nimeni si desi aceste lucruri se stiu de 15 de ani si se intampla mereu acelasi lucru, nu invatatm, nu luam masuri, nu VREM SA FACEM NIMIC, pentru ca @merge si asa, pentru ca TOATA LUMEA STIE CUM E , pentru ca SUNT MILITARI,ASTA E VIATA DE MILITAR. dDar e ce sa fie viata asta de militar asa numai in Romania? Urmareste, cauta si vezi ce se face pentru alti militari in alta parti si hai sa incercam sa facem si noi la fel, nu sa ne lamentam si sa spunem ca asta e, bine ca au ajuns intregi acasa. Ca maine, cand o sa iti taie iara salariul sau pensia o sa vina un ministru si o sa spuna ” bine ca inca mai ai de lucru ” sau ” bine ca mai traiesti ” si o sa ti se para normal.

 6. ifrim

  Daca nu s,a trecut in OZU incheierea misiunii sunt inca in lupta,iar la razboi e ca la razboi! Armata nu este pension de domnisoare, activitatile putin secrete se mai desfasoara si noaptea, felicitarile masa si dansul in cadru organizat mai tarliu,ori suntem Dragoni Transilvani ori nu mai suntem!

 7. geofreeland

  Am trait destule prin ceasta armata. Si-o voi iubi mereu. Am vazut si cum e prin altele de afara. Ce sa ne mai miram? Acest „lasa ca merge si asa” a fost dobandit din saracie. Pe vremuri se strica Dacia in drum. Ce sa-i faci? Te uitai pe jos si imedial gaseai o sarma si legai furtunul de alimentare, puneai un ciorap de dama in loc de curea de ventilator, scoteai presa de vulcanizat si carpei un petic, daca nu aveai bagai paie in loc de camera, se infunda filtrul de benzina trageai din sticla, se gaurea radiatorul bagai niste faina. Chestii de carpeala si de mentalitate.
  Asa si acum. Baietii astia venira la ora 24. Pai atunci lumea doarme. Cine s-a gandit la saltele? S-or fi gandit dar seful de depozit dormea la ora aia. Toate cele pe hartie bine planificate (avioane, culoar de zbor, securitate aeriana, program piloti, vama, triaj, pachetizare, decolare, aterizare, gustare, imbarcare autobuze, defluire in garnizoana…) Pai daca era in puterea noptii sigur ca si noaptea mintii e prezenta. Grija fata de om, ni se zicea pe vremuri. Uite, omul asta e intotdeuna uitat. Ce paturi pliante, sau saltele, sau un televizor acolo, un bufet suedez, o muzica, ceva de bun venit? Ati venit, bravo! sunteti toti? Da. Bine, avionul pleaca la 7, primul esalon, al doilea la 9. Pana atunci, mergeti la sala de sport, sa nu stati afara, va descurcati voi, mai va intindeti, luati si sacii cu voi, va mai odihniti, mai dati un facetime cu ai de acasa, hai ca mai e putin si va vedeti, ia uite-l pe ala micu’ „tati, nu mai vii?” „vine tata, fii cuminte, hai culca-te, si dimineata ne vedem, da?” mai o tigare, unde ne bagara astia? in sala de sport, cat e ceasul? trei jumate, hai sa ne-ntindem si noi, mi-e foame, ia si tu un snikers, nu vreau, mai bine ma culc, baga-mi-as, e mai rau ca la gara…

 8. Dan Rupea

  Ia ”cazat” pe podea mai rau ca pe animale .Banuiesc ca sala aia era neicalzita sigur o ghetarie. Daca bagau acolo animale probabil ca le pasa mai mult deoarece aninalele aveau o valoare de inventar si cineva era pus la plata daca crapau .Asa cu cat crapa mai multi militari cu atat e mai bine pentru guvernul Soros ca nu mai le da o pensie . .Carne de tun e destula bani de pensii nu sunt ca trebuie praduiti de politicieni .Despre zecile de generali inutil de carton din SMG nu mai zic nimic de greata.

 9. geofreeland

  Din parerile auzite pe aici, vazui si niste carteli despre NATO. E bine sa ne amintim ce invataram candva prin scoli. Economicul determina politicul, nu? Politica deci, si mai ales la nivel global, e apanajul celor puternici, nu? Noi, dintotdeauna intre imperii, carne de tun la poarta Europei, cand altii faceau averi si bogatie din colonii, noi aparam Europa de turci si aram pamantul. Cand japonezii si suedezii faceau recensaminte noi il trageam pe roata pe Doja. Resursele naturale si alte resurse sunt dorite de cei puternici pentru ca ei consuma mult. Politica de obtinere a resurselor se face prin diverse cai, ultima fiind razboiul. De aia WW1, WW2 si altele mai moderne. Daca evaluam care din resurse mai sunt nationale, ale statului si cat or mai fi, ne dam seama ca din politicile noastre exista doar una singura. Sa fim aliati cu un stat puternic, in speta America. Or asta inseamna NATO. Acum e momentul pentru ca exista interese economice in Romania. Resursele de orice natura, incapacitatea noastra de prelucrare, deci ieftine pentru ei. Amplasarea noastra geografica, cap de pod si ghimpe in coasta Rusiei la mare se muleaza perfect. Si e normal ca armata aliatilor sa fie prezenta aici sa apere exploatarea resurselor si sa inchida, la nevoie, debuseul Rusiei spre Mediterana si Orientul Apropiat. Noi ce castigam? Integritatea teritoriala. Atat.
  Mai demult am auzit cam ce spuneau transilvanii de politica damboviteana.” Niste mitici!” Asa ca, de ceva ani, puseram doi prim ministri din Ardeal si acum, musai si presedinte. Sa le-nchida gura cu comentariile lor centrifuge.
  Alternativa moderna la ce e acum nu era decat cea romana „divide et impera” ca-n spatiul iugoslav. Plangem dupa industria socialista cu realizarile ei, ne lamentam ca nu mai avem flota, ca am facut canalul, ca fabricam arme, tunuri, avioane, brice si ibrice. Fara joburi, OK, cinci milioane de romani fac cate 27 de miliarde de euro pe an pe afara si tot acolo tin banii. Nu se hotarasc sa investeasca in tara. Si dupa cum merg lucrurile nici nu mai putem sa vorbim de o politica nationala cand suntem de facto ocupati. De aceea nostalgia nationalista, noi suntem cei mai breji. In fond de ce ne-am face probleme, suntem aici, tara e intreaga si daca vor jupanii aducem si Nistrul mai apoape. Marionetele politicii romanesti, papusile Muppets, nu mai impresioneaza pe nimeni. Si chiar daca vreun individ politic ar capta ceva atentie electorala tot nu ar avea ce face decat ce face calul intre hulube. Si atunci? Resemnarea?
  Nu, nicio resemnare, o logica elementara, sa ne traim viata intre alte repere decat cele stiute cutumiar, adica sa ne adaptam vremurilor pentru ca altfel sucombam in propria capcana existentiala. Gandind astfel putem mocni logic, eficient si democratic, cai de actiune spre a ne conserva acele valori care tin de onoare, demnitate si recunoastere. Una din cai ar fi sa renuntam la obedienta si sa o inlocuim cu capacitatea de negociere. Asta presupune si ceva creier, talent si interes national. Apoi sa largim oferta noastra pana la agresivitate diplomatic desteapta in forurile internationale, prin penetrarea subtila printr-un lobby sustinut de mintile consecrate ale diasporei, apoi transparenta interesului nostru prin mijloace de comunicare economice. Altfel nu am fi vrednici urmasi ai lui Paulescu, Gogu Constantinescu, Vuia, Coanda, Saligny, Odobleja, Titulescu, Racovita, Brancusi…valori universale…
  “Da’ pensiile? Ce zice cu pensiile?” zise Guica catre Nila. “ Eee, ba, de un’ sa stiu” mormai Nila si-si privi gaura din ciorap. “ Sa mi-i dai sa ti-i cos, ca puturoasele alea…nu e bune de nimic. Si voi, ca prostii, de ce nu va luati ce e al vostru?” se descarca Guica catre baietii incruntati de atata nu pre-militara ci de post-militara. Nu?

 10. @Geofreeland,
  Am spus eu ca le stii pe toate. Ma faci sa a intreb daca nu cumva ai fost acolo…

 11. serban doru

  se stia inca de cand au plecat si ziua cand se vor intoarce…toti sau mai putini(doamne fereste)….dar se STIA!! ca se vor intoarce peste 6 luni.
  eu vedeam treaba altfel: la ora X plus /minus aterizeaza avionul cu baietii din afganistan.Buuun. Ce era asa de greu ca pe pista sa ii astepte alt avion in care sa se transbordeze si sa-si continue drumul/zborul.In doua ore erau acasa in paturile lor cu nevestele si copii in brate
  @geofreeland
  Ma uimesti cand te citesc:in postarea de la 5:10.
  I-auzi ia!!! citez:
  ” Fara nicio patima, e o procedura normala atunci cand ai multi oameni. Ce ar fi trebuit sa faca MApN in situatia asta? E mare trambalare de oameni si materiale, de proceduri vamale, de planificari aeriene din baze militare etc.”
  asta numesti tu „multi oameni” doar 150? asta numesti tu „trambalare”?
  ce dracu proceduri vamale mai trebuiau cand veneau militarii nostri sub comanda din misiune….se asigurau vamesii ca nu sunt cumva ISIS?? ii cautau de droguri sau DEI? au trecut prin portile de securitate?.Pe dracu!!…astea sunt doar scuze ale unor incompetenti…”paletizarile” lui peste prajit puteau veni si cu urmatorul avion ,mare scofala!!
  Sa nu uitam ca o cursa de linie transantlatica transporta 350-500 de pasageri cu bagaje cu tot.De la check-in pana la decolare sunt max 2 ore cu bagaje cu „purcel si cu catel” si tu imi spui mie freelander de „paletizari” Pai baietii aia au venit doar cu efectele personale.Nu au „paletizat”nici armament, nici munitie nici ratii de hrana nici combustibil sau jeepuri,nimic!!
  erau doar militari care odata ajunsi trebuiau sa schimbe avionul (care trebuia sa-i astepte) si doar sa-si continue zborul….doar atat!!

  daca ne incurcam in paletizari si alte gunoaie nu vedem padurea din cauza copacilor

 12. serban doru

  @ Dan Rupea
  sala era SIGUR neincalzita .De ce ? priveste pozele si ai sa vezi cum dormeau toti pe jos pe langa pereti sub calorifere in nadejdea unui strop de caldura.Pai daca era cald dormeau ca belferii pe mijloc.
  stai sa caut o poza edificatoare….”steptem” un pic

 13. serban doru

  @Rupea
  uite aici poza de ansamblu cu sala „incalzita”…..cred ca o incalzeau militarii de fapt

  https://www.presalibera.net/dragonii-transilvani-umiliti-de-mapn-la-intoarcerea-din-afganistan_1852295.html

 14. serban doru

  ….cand dormi ghemuit si cu mainile inghetate stranse intre picioare e clar cat a fost de cald….atentie la detalii baieti,atentie la detalii!!

 15. @Serban Doru,
  Esti rautacios, ei dormeau asa din obisnuinta… asa domeau si in Kandahar.

 16. serban doru

  Marin Neacsu
  25 februarie 2016 – 14:11
  sa stii ca am inteles corect.

  Dar pentru ca tot am prilejul trebe sa-ti spun acum ceea ce aman de multa vreme.Dupa zeci de bloguri citite in care la 90% citeam in viteza articolul(asa ca sa-mi fac o idee) si apoi citeam postarile pe indelete.
  Cum dracu’ ca la tine e invers total.Citesc cu foarte multa atentie articolul de fond chiar daca postarile lipsesc.
  Mie mi se pare ca e de bine!!

 17. stefan fechete

  Domnilor !! Nu povestiti abureli..eu am postat acele poze..vi se pare normal ca dupa 2 verificari pe Kandahar.verificare prin sccaner..va si acasa sa mai stai cateva ore in frig si ploaie.sa iti mai faca un control..sa le fie rusine dl generali care stau in birouri bine mersii..si sa crezi tu ca asa am dornit de ghemuit si in kandahar.dl Marin Neascu..oricare dintre fortele coalitiei sau comportat mai omeneste cu militari nostri..bine ca ati asteptat refugiati cu corturi.mancare si hrana..di

 18. serban doru

  @geofreelander
  te rog sa ma scuzi.Doar acum am vazut postarea ta din articolul anterior.
  1- ai spus ca ne cunoastem mai bine decat cred si nu pot decat sa ma bucur.Cat timp scrii sub pseudonim pentru mine ramai(cu parere de rau) tot un postac oarecare
  2-la functia avuta in ultimii 11 ani de cariera am cunoscut sute si sute de militari din toata tara(nu degeaba eram numiti la mishto”tiganii cu cortul”-stii la ce ma refer?)
  3-am citit si raspunsul dat tie de Neacsu M
  Intr-o postare anterioara am spus: Nu cainele vecinului iti pazeste casa.Vrei paza buna? ia-ti cainele tau
  4-un exercitiu de imaginatie la care astept raspuns transant geofreelander.
  presupunem prin absurd(sau poate ca nu e chiar absurd) ca rusii ataca Deveselu…dar asa nimicitor…..poate lanseaza o „nuke” si pe bucuresti.
  Intrebare: crezi ca aliatii americani vor ataca moscova tot cu „nuke” pt a da riposta? Nu bre in nici un caz…..se va lasa cu amenintari si declaratii de presa si cam atat.Noi ne vom plange mortii…….istoria e plina de exemple.

  Si nu uita Deveselu se afla la 800 de km de moscova in linie dreapta….nu crezi ca deja NATO a ajuns a ajuns periculos de aproape.
  Inca o intrebare ca e bine sa te pui si in pielea preopinentului.
  CE AI SIMTI/CUM AI GANDI DACA AI FI RUS…

 19. serban doru

  @stefan fechete
  Nu ai inteles esti inca stresat
  Marin Neacsu a fost ironic subtil dar foarte ironic.
  reciteste articolul de fond si te lamuresti.Pt voi aparator mai mare decat Neacsu n-ai sa gasesti

 20. geofreeland

  @ serban doru
  1. Oare nu vezi deloc ironia din postarea de la 5? Cum sa nu stiu ce se intampla! Am zburat cu Herculesul spre casa din Croatia si cu militarii adusi acasa.Stiu exact procedurile. Mai sa fie…Oare crezi ca tin cu ursul? Ma mir ca daca tot i-au tinut pa baieti in sala de sport de ce nu le-au si o minge de fotbal, baschet, ceva de incalzire. Pai nu zisei ca era noapte?
  Ma rog, asta e!

  2. „Da’ cu pensiile? Cu pensiile cum ramane?” zise Guica, sor’sa lui Moromete.” Pai cum sa ramana? Ramane asa” zise Nila.” Pai vezi ca esti prost!” zise si Cocosila si-si flendura bastonul prin praf. „Ilie, Ilie, ca nu mai apucasi si tu recalcularea pensiei!” se boci plangand Catrina frecandu-si mainile crapate ascunse in poala. „Ce-o sa ne facem noi?” constata ea plangand stins mai mult ca pentru sine. „Ei, lasa, mama, ca moartea ne ajunge pe toti, si p-ai cu bani si pe cei fara. N-om muri noi din asta!” o incuraja Tita. „Deh, Tito, daca traia tac-tu, se mai zbatea el si poate cine stie, se facea dreptate. Da’ asa?” se ogoi si Catrina. Cocosila tinea lumanarea si-l arse ceara la deget. Fara sa vrea se-nciuda si zise „M-am ars!” Si toti isi ziceau in gand, vorba lui, „Pai vezi ca esti prost!”
  Daca puneam si stampila semana cu un comunicat de presa.

 21. geofreeland

  @ serban doru
  Rusii nu vor ataca niciodata Deveselu. Adica nu vor niciun razboi. Nimeni nu vrea razboi. Doar muschi incordati. Si asta cat timp este Putin. Inteleg dezamagirea cu pacaleala data de tarile garante Ucrainei pentru dezarmarea ei nucleara.Ucraina oricum nu are resurse. Estul sau e rusesc si e pomana lui Hrusciov. Fata de Ucraina noi suntem in NATO.Rusul nu vrea bataie cu NATO. Pierde. Ceea ce se intampla acum e ca in criza cubaneza numai ca problema e gazul din Leviatan. Rusii nu vor sa piarda avantajul monopolului pe gazul dat Europei. Si pana la urma, fara Putin, Rusia se va dezmembra. Are prea mult teritoriu, prea multe resurse, pentru o singura putere. Rusia se va converti la capitalism autentic dupa Putin. Acum e o dictatura fals nationalista creata tot de marii papusari ai lumii. Cum e dintotdeauna. Bani sa iasa. Ca noi suntem in NATO, aici cu americanii, e bine. Sunt de acord sa fim prudenti dar tot degeaba.

 22. puscasiu constantin

  Domnilor, multe respecte. Cineva, o panarama de sef mare, un imbuibat ca cei care au clocit art. 40 al OUg 57 si care nu va fi niciodata tras la raspundere, platit cu multi bani, trebuia sa asigure buna afluire a acestor bravi militari spre tara, spre garnizoanele lor. Un dormitor intr-o cazarma, un pat o patura, ar fi fost destul. Destul a fost pentru ei si podeaua rece din sala de sport, ca ei stiu ce-i greul si nu s-au plans. Pentru noi, pentru noi care am vazut aceasta grozavie si care stim si intelegem de unde au venit si ce au indurat acolo nu-i destul. Ca noi stim ce merita acesti bravi militari. Si noua ne este rusine sa-i vedem dormind pe jos intr-o sala de sport rece. Domnule mare sef ce trebuia….,ce zici maria ta,luminatia ta, ce zici de rusine?

 23. Geofreeland, ti-am trimis un mail, l-ai citit?

 24. a-mirabilis

  Mda,se pare ca a fost o mica neintelegere privind logistica unei ,,retrageri triumfatoare”a bravilor nostrii ostasi.Curios ca de aceasta situatie se ocupa pensionarii militari,pentru ca nu am vazut si nici nu am citit ca vreun militar adevarat din detasament sa se planga de conditiile de transport sau de ,,cazare temporara”sau o,,scurta campare”pe timpul retragerii spre locul de refacere.Domnii acestia ,,oripilati”de ,,indiferenta”MAPn-ului uita ca aceasta situatie este chiar rezultatul muncii lor pana la trecerea in rezerva.Unii dintre ei ne-au fost subordonati,nu-i asa.?Deocamdata ,domnilor frustrati ,noi pensionarii militari avem mari probleme privind atitudinea ,,societatii civile”fata de cuantumul pensiilor,care zic ei ,nu le meritam,ca suntem curvari,betivi,spagari etc.Nu mai zic de balamucul legii pensiilor militare creat tocmai de prea multe pareri de se intreaba si legiuitorii cam ce am vrea.Eu zic mai putin festivism la plecare si sosirea din misiuni,ca este mai bine.Cat despre primirea militarilor impactul asupra comunitatii civile nu era mai pozitiv daca retragerea se facea cu masina Audi a lui Oprea fata de o pauza prelungita intr-o sala de sport si o deplasare cu masina de transport militara.

 25. Marine, la comunicatu’ lu’ MApN ma pufni rasu’!! Asa de inodor si incolor nu am mai vazut!! Daca zicea si care e cilindreea la „Aeronava C-17 Globe Master III” … puteam spune ca „ie complect”!

 26. citesc și NU mă mai mir. Nu mă mai mir de cei care în comentariile lor emană dejecții de tipul: e ceva normal, nu sa încheiat misiunea. Mă, voi sunteți colonei sub acoperire. Dacă erați VOI în locul lor se lăsa cu pedepse cum că administratorul de subunitate nu a știut să închirieze pentru voi camere. Mai știți faza cu acel colonel care la întoarcerea în țară nu a vrut să meargă cu autobuzul cu soldații lui și a condus mașina lui și a făcut accident? Păi el să meargă cu răcanii? Dacă mergea, scăpa.

 27. Murphy

  Marine, comunicatul ala e scris cumva de Pricina? Prea seamana cu cele emise de Consiliul Politic Superior al armatei!

 28. geo

  @Serban Doru.
  Nu ma „scufunda” cu „geofreelander”, suntem doua persoane diferite. Ca sa-ti dovedesc ca ne cunoastem si nu o fac pe desteptul iti dau doar cateva repere, nu neaparat comune, dar pe care nu puteam sa le stiu, daca nu ne-am fi cunoscut: Pitesti, Brasov 1982, Zarnesti(Tohan), Rulmentu’ si in felul acesta cred ca putem fi de akord ca ne cunoastem. Nu imi voi declina identitatea pe bloguri din considerente pe care nu vreau sa ti le explic acum. Daca ne vom reintalni am sa-ti spun in particular de ce. Oricum, mie mi-a facut placere sa comunicam, chiar daca momentan o facem numai pe blog.

 29. Domnule Fekete, de regula pe aceasta pagina nu se vorbesc prostii. Chiar daca se mai discuta si in contradictoriu, lumea nu se jigneste si nu se aduc acuye nefondate. Iti inteleg supararea si frustrarea, dar dumneata nu ai inteles ca replica mea la care te referi era o ironie, legeta de ” temperaturile din Kandahar” si cea de acasa. Dar probabil ca inca nu ai citit suficient de mult din ceea ce am scris eu ca sa realiyeyi unde e gluma si unde e serios. Eu iti urez Bun Venit acasa si sper sa fie ultima misiune in care militarii romani mai sunt primiti asa.

 30. Murphy,
  Nu e scris de el, dar probabil unii din cei care lucrează inca pe acolo i-au fost elevi. In ciuda aparentelor, din cate am auzit, Pricina a fost un sef bun pt subordonati, el are probleme cu constiinta si interesele, cu obiceriurile formate prin diverse locuri si .. altele pe care le stie.Dar da, textul este acelasi cu cel care se tramsnimtea candva pentru ca limba de men este aceeasi cand nu vrei sa spui nimic sau vrei sa acoperi ceva.

 31. Don Corleone

  Multumesc Geo.Scuze pt confuzie.

 32. stramb

  Din toata inima sper sa apara si comunicatul impricinatilor care sa multumeasca pentru conditiile…

 33. Te-ar mira domnule Stramb ? Pe mine nu ..

 34. ics

  Citesc si ma minunez! Proceduri, paletizari, distributie, esaloane…. Despre ce vorbim aici? Cine a zis de hotel, stele, room service? Domnilor, erau suficiente 150 de paturi pliante. Militarii sunt rezistenti dar asta nu inseamna ca trebuie sa indure lipsa de omenie!

 35. ics,
  MApN a lamurit problema, nu au fost paturi pentru ca era o sala de asteptare, nu de dormit. PUNCT!

 36. s

  @mirabil zis mimoza
  Ai cateva formulari care poate ar deranja daca nu te-ar descrie: pensionari militari / militari adevarati, personalul ministerului (fosti subordonati) care, de altfel, sunt produsul fostilor sefi, adica al actualilor pensionari si, o aluzie la oaresce frustrari si vicii pe care parca le-ai insusi, parca nu. Prietene, ai mai postat pe aici si asemeni altora am trecut cu vederea ce ai comentat. Acum insa cand afirmi ca un comportament idiot al cuiva are drept cauza un fost comandant, as vrea sa te fac atent asupra fatului ca si tu ai avut conflicte cu cei care te-au instruit (vezi formularea ‘mai pozitiv’). Poate nu ar fi rau sa retii ca daca ai fost instruit si/sau educat de dobitoci, oricat te-ai stradui nu poti fi departe de ei. Nu in ultimul rand, in armata se facea educatie pe vremea cand analfabetismul era zero; acum cica doar instuire ca ii ingradesti libertatea de gandire si exprimare. Deci atitudinile care reflecta caracterul sunt mai mult de acasa, mai putin de la scoala si aproape deloc de la sefi.

 37. @s,
  Iti reamintesc ca pe aceasta pagina nu sunt admise confruntarile personale si mai ales termenii jignitori. Cum in comentariul tau adresat lui Mirabilis -oricine ar fi el si oriunde v-ati mai fi luptat- apar si epitete deloc placute, te anunt ca te apriopii de limita. Recunosc insa ca nu se refera la persoana ci la .. instruirea sa, deci deci inca suportabil. Ai grija sa nu treci granita te rog! DACA VA CUNOASTETI SI AVETI CEVA DE IMPARTIT, SI DORITI SA CONTINUATI, INCERCATI IN ALTA PARTE.Sunt destule bloguri care se dau in vant dupa astfel de comentarii si certuri inutile.

 38. s

  @
  Nune cunoastem.
  Retinut.
  Scuze/

Statistici T5