Poliţia română între Gigină şi Godină

Categoria Actualitate, Opinii, Politica

groapaLansarea
Recent media românească a prezentat evenimentul monden al anului, lansarea cărţii poliţistului Godină eroul din Braşov , “majurul” care s-a luat la luptă cu ditamai reprezentanţii conducerilor poliţiei şi ai altor instituţii , pentru că nu a binevoit să închidă ochii la abaterile de circulaţie ale soţului unei persoane sus puse. Cazul se ştie, nu îl mai dezvolt. Domnul Godină,  care pe lângă curaj şi coloană are cu adevărat şi talent literar, s-a apucat să pună pe hârtie ceea ce iniţial pusese numai pe facebook, cu mult umor dar şi satiră cât cuprinde. Cu aceste trei calităţi e uşor să susciţi interesul presei avidă de subiecte “senzaţionale” dar în aceeaşi măsură şi răzbunarea şefilor care se văd ameninţaţi.
Păi ce se face poliţia română dacă mai apare un Godină şi prin Dolj, prin Bucureşti, prin Constanţa, prin Cluj sau mai ştiu eu prin ce alte garnizoane prin care au fost, de exemplu, comisarii ministrului apărării? Sau câţi Godină s-or afla prin armată care abia aşteaptă să se facă auziţi?La lansare am văzut şi moaca supărată a premierului care era extrem de furios, că trebuie să participle la acest debut literar care nu pică tocmai bine pentru guvern, trebuie să dea explicaţii presei şi să anunţe ceva măsuri. Dar ce să facă, e subiectul zilei şi nu putea lipsi. La noi conducatorii fac ceea ce dă bine pe sticlă, nu ce trebuie.

Senzaţionalul românesc
Era să spun că nu înţeleg de ce presa îl prezintă acuma pe Godină drept un caz deosebit, când aşa ar trebui să fie toţi funcţionarii sau lefegii, ca să folosesc un termen deja explicat, adică toţi cei care primesc leafă de la stat? De ce ne mirăm şi ni se pare extraordinar, când practic acesta ar trebuie să fie un fenomen cotidian, iar anormal şi senzaţional ar trebui să fie exact cazul şefului poliţiei Braşov. Numai că România nu este o ţară civilizată, România nu este o ţară europeană, România nu este o ţară, România este orice numai o ţară nu, poate e o gubernie, poate este un paşalâc, poate o Raia, poate este o regiune, poate este un experiment, poate un laborator în care se testează toate nenorocirile lumii, toate crizele financiare, toate mişcările sociale, toate distrugerile calculate sau nu, toate Codexurile, toate toxinele şi medicamentele lumii, toţi viruşii, tot, inclusiv răbdarea cetăţeanului. În aceste condiţii nu ar trebui să ne mire nici faptul că şeful lui Godină, “inspectorul şef” de la Braşov, în loc să îşi prezinte demisia, intră în concediu pentru a nu mai putea fi găsit de presă, pentru a nu da aexplicaţii, pentru a aştepta să treacă ufa. Dar aici nu este numai el de vină ci şi cei care i-au aprobat sau chiar ordonat concediul în loc să îl demită pur şi simplu, sau cel puţin să îl suspende până la terminarea cercetărilor. Nu, nu aveau cum să îi ceară demisia, pentru că şi ei, cei care l-au sfătuit să plece în “concediu”, la rândul lor au făcutla fel şi fac la fel dar la alt nivel. Că este aşa, o spune chiar domnul Tobă, cel care declară cu seninătate că toţi miniştrii de interne din 2005 încoace au beneficiat de escorte ale poliţiei în deplasările lor, dar nu a spus dacă de la restaurant sau de la serviciu, este însă clar că în aceleaşi condiţii ca şi Oprea, deci Oprea este nevinovat în opinia domnului Tobă, pentru că nu a făcut altceva decât ce au făcut şi ceilalţi.

O declaraţie cu tâlc
Extrem de greţoasă, de parşivă şi de coruptă această declaraţie a domnului Tobă, care în felul acesta îl scoate practic pe Oprea din cauză, dând instanţei să aleagă între a-i condamna pe toţi miniştrii de interne din ultimii 10 ani ( ceea ce este nu doar absurd dar şi imposibil), sau a-i lăsa nepedepsiţi, deci şi pe Oprea. Această declaraţie aparent incriminatoare pentru toţi miniştrii de interne este în fapt salvarea lui Oprea, iar Tobă nu a făcut altceva decât să execute şi el un ordin politic, acela de a-l disculpa pe Oprea şi a-i da la un eventual proces un argument că nu a făcut nimic “senzaţional” a făcut ce au făcut toţi. Tobă a spus clar, dacă el a făcut abuz, toţi au făcut abuz, atunci judecaţi-ii pe toţi. Este dacă vreţi aceeaşi tactică pe care o aplică şi parlamentarii pentru care se cere retragerea imunităţii, când spun mai mult sau mai puţin mascat, colegilor lor : “ şi voi veţi fi ca mine pentru că şi eu sunt ca voi, aşa că vedeţi ce votaţi”. Deci domnul Tobă nu a dat dovadă de curaj când a spus ce a spus, el practic a încercat să acopere abuzul lui Oprea. Numai că Oprea “a avut ghinionul să fie contemporan” cu groapa în care a căzut Gigină. Atâta tot. Nici o remuşcare, nici un regret, nici o clipire de ochi, doar o privire înspre freză.

Diferenţă de o groapă
Că am ajuns la Gigină, un alt “majur” al poliţiei române care a făcut şi el rating televiziunilor libere, dar post mortem, se poate spune că el se află la polul opus celui în care se află Godină. Dacă Godină a refuzat să execute un ordin ilegal dat de şeful inspectoratului, Gigină nu a avut curaj să facă acelaşi lucru când i s-a spus să o calce, pe ploaie, ca să ajungă “ şefu” acasă de la întâlnirea cu dom Rareş Bogdan omul preşedintelui. Deci avem în faţă doi poli, unul al acceptării ordinelor ilegale, care au dus unde au dus, şi altul al refuzului executării unor ordine ilegale şi scoaterii cazului în media, ca protecţie. Aparent Godină a câştigat, dar nu vă bucuraţi. Nici nu ştiţi ce va urma pentru el. În primul rând o “promovare” care îl va scoate de la serviciul în teren şi îl va duce pe o funcţie mai mare, ca post, dar de la care nu va mai putea scrie decât despre şoareci, praf, dosare şi fişete. Apoi cu timpul, pentru că nu se va găsi nici o funcţie în Braşov pe care să fie promovat, la valoarea lui, i se va cere să îşi caute de lucru prin ţară, dar cine să primească un spargător de reguli la el în judeţ? Şi uite aşa, domnul Godină în câţiva ani îşi va căuta de lucru, chiar dacă acuma nici nu se gândeşte la asta şi nu s-a gândit niciodată serios la o demisie. Eu zic să vândă acuma câte cărţi apucă, cât e fierul cald, că după o lună , sau până la alegerui, lumea va uita de el, va fi un “simplu majur” şi gata. Şeful lui va ieşi poate la pensie, dar pentru puţin timp, pentru că la “calităţile şi fidelitatea” lui, va fi repede angajat la o regie sau deconcentrat probabil chiar la o firmă privată de pază ceva, dar nu va rămâne “nepedepsit”. Revenind la cei doi poli, se poate spune fără nici o greşeală că între Gigină şi Godină este diferenţă de o groapă. Stabiliţi dumneavoastră care.

Cu girofar, fără girofar

Dacă cineva mai are cumva dubii vizavi de direcţia în care merge Poliţia Română sub Tobă,sau crede că fabulez, uitaţi-vă la lista cu cei .. eliberaţi de sub contract” recent din conducerea MI şi veţi vedea numele unui om exemplar, Chestor Principal Gelaledin Nezir. Acest om era încă tânăr, nu avea vârsta de pensionare şi nici măcar o pată în toată cariera sa. Şi totuşi a fost “lăsat la vatră” pentru că nu se înscrie în “modelele” promovate, susţinute şi dorite de Tobă. Cine credeţi că va face pui în cuibarul lui Tobă, Gigină sau Godină?

Între Gigină şi Godină, prosperă, îşi fac de cap şi conduc destinele poliţiei şi ale ţării  alde Oprea, Tobă şi alţii ca ei.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

11 Raspunsuri la Poliţia română între Gigină şi Godină

 1. Vladimir Putzin

  Prietene,
  daca-mi spuneai ca ataci subiectul asta, iti sugeram titlu:
  „CU DREPTUL PE … TOBA !”

 2. @Vladimir,
  Sa stii ca m-am gandit si eu la asta, dar ar fi fost gresit. Ar fi fost gresit pentru ca nu e cu dreptul ci cu strambul si ar fi fost gresit pentru ca oamenii ar fi creyut ca vorbesc din nou despre armata. Dar e bine ca ai mentionat tu, la completare.

 3. ifrim

  Vina lui Gelu a constat in pozele alaturi de Oprea la diverse evenimente, dar astea erau atributiile indiferent de ministru, daca nu are varsta de pensionare ce face pana atunci? Toba tehnocrat nu e batut in cuie, acusi vin alegerile,si dupa va trebui sa dea sama! Nezir presimt ca revine in sistem deoarece merita ca Om si Militar (infanter premiant la origine)

 4. no name

  @Marin Neacsu
  Lasă Nea mărine, că de aia toate promoțiile de dinainte de 89 sunt pe…dreapta!
  Nu prea ai cum să-ți satisfaci necesitățile fiziologice contra vântului…din West!

 5. @no name,
  Adevarul e ca era timpul ca promotiile de dinainte de 89 sa se retraga , ca doar nu era sa ramana pana „intinereau” dar … asta nu inseamna ca trebuie sa oprim doar ghioceii.

 6. bebe58

  Bine Marine, tine-o tot asa ca pana la urma te cauta astia si pe tine. Ce zici? Sau te-au cautat deja. Ca ai vazut ce vrea Dragnea. Sa ne puna botnita la toti.

 7. @bebe58
  Dar de ce sa ma caute Bebe? Ca doar stiu unde stau, nu e nevoie sa ma caute, nu ma ascund.

 8. UN OFITER NE GENERAL

  DOMNULE NEACSU, CU TOATA STIMA, INSA CU GELADEDIN, A-I CAM ZBARCIT-O!!PROBABIL CA AI MOTIVE PERSONALE,SAU FOARTE PERSONALE…NU VREAU SA COMENTEZ, CAT DE GENERAL,E FOSTUL, DESI,DACA M-AS LUA NUMAI DUPA C.V., AS RADE NECONTENIT IN LIMBA TURCA.
  ALTCEVA VREAU SA-MI COMENTATI.PRESUPUNE-TI, CA CE VA SPUN, E ADEVARAT. DE MAI BINE, DE 2 ANI, SOLICIT O AUDIENTA MINISTRULUI OPREA, INTR-O PROBLEMA LA NIVEL DE MINISTER, SI-NTR-O ALATA PERSONALA. SI STITI CE-MI RASPUNDE PITIA DE LA INTERNE?!
  CITEZ, DIN DOCOMENT:”…CA, IN CAZUL IN CARE REVENITI CU SOLICITARI PRIVIND ACEEASI PROBLEMATICA, NU VOM MAI DA CURS ACESTORA…” DE PARCA I-AR FI DAT!!!DACA
  VA MENTINETI APRECIEREA,SAU REFUZATI S-O COMENTATI, IN OCHII SI MINTEA MEA, SUNTETI CU UN NEZIR MAI PUTIN!

 9. Domnule ofiter negeneral,
  Nu cunosc nici motivele si nici continutul petitiei dumnevoastra, si nici cine v-a raspuns la ea. Chiar daca insa raspunsul o fi semnat de dansul , nu cred ca rezolutia ii apartine. Asa cum il stiu eu, da alt gen de raspunsuri. Dar nu ar fi exclus, ca sa aveti si dumnevoastra o parte de vina. Eu imi mentin aprecierea la adresa sa pana la proba contrarie. Deocamdata necunoscand speta dumnevoastra nu ma pot pronunta.

 10. UN OFITER NE GENERAL

  DOMNULE NEACSU,VA IMAGINATI, CA DACA NU TINEAM DE IERI DE AZI, LA PAREREA DVS.,
  INTOTDEAUNA PERTINENTA, MERGEAM IN DORMITOR, SI JUCAM SAH…CU MINE!ASA CA, S-O
  FACEM APLICAT, CA LA ARMATA.
  1.IO N-AM AUZIT IN VRE-O 40 DE ANI DE ARMATA, SA FI TRECUT VRE-UN TENDANT,
  LA PIFANEALA.DE CE CREDETI, CA NEA’ NEZIR A FACUT VICE-VERCEA??? DA NU S-A DUS
  BUCATAR, CI LA CHITIZBURG, LOCTIITOR DE SEF!!!SA-I INVETE PE SPECIALISTI , CUM E CU CHILOTAREALA, NU,?!!!!
  2.DACA PRIN ABSURDUL DIN ROMANICA, V-AS FI PROPUS , SECUND-TERT, PE O AERONAVA,
  SI V-AS FI ARATAT CARE-I BUMBU DE PILOT AUTOMAT, IN CAZ DE CEVA, V-ATI FI DESCURCAT??? VA ZIC IO, CARE NU-S CALAT PE ANTI LOGICA DIN TELEVIZIUNILE DE CACAT,CA V-ATI FI DESCURCAT, MAI BINE DECAT NEZIRU’, DEOARECE LA CHITILA, N-AU AIA ,BUTON AUTOMAT, CI DOAR SLUGOI AUTOMAT, PE CARE APESI IN M.F.A.SI AI ASIGURATA SI DECOLAREA SI ATERIZAREA…IN „”” GENERAL”””” LA M.A.I.MISTO, NU??
  SUPERLATIV AR FI SI ESTE… CASTO!!! ASTEPT COMENTARIUL DVS.!DAR VA ROG, CU GRIJA, SA NU DATI UN GOL TURCESC, CA LA MINE NU SE PUNE…POATE LA ALTI PUPACIOSI.

 11. @ un ofiter negeneral ,
  Nu conteaza ce specialitate ai terminat ci ce stii s afaci. Domnul Neyir a lucrat la relatii publice si a lucrat bine. De acolo a fost luat la Politie iar pozitia de acolo cred ca o putea duce. In rest, infanter, intendant, artilerist, manivela, nu conteaza, om sa fii .

Statistici T5