Atac cu rachetă în baza română din Kandahar

Categoria Actualitate, Despre Armata, Evenimente, Politica, Stiri Interne

ponta in KandaharPoate să îmi explice şi mie cineva de ce ministrul apărării,  Oprea, deşi era ofiţer în rezervă a mers  în teatrul de operaţii îmbrăcat civil, iar domnii rezerve de ofiţeri, Onţanu şi Năstase merg îmbrăcaţi militar şi” la piaţă? ”

 

 

Un alt comunicat al MApN
MApN a dat astăzi, 26.02.2016 la ora 19.53 un comuncat prin care anunţă că baza românească din Kandahar a fost atacată cu o rachetă care a căzut în interiorul bazei. Ni se spune în comunicat că  nu există răniţi sau victime,  şi  că s-au luat măsurile conform procedurilor.
Poate nu sunt motive să ne îngrijorăm, poate este vorba de o alarmă obişnuită, rechete au mai căzut prin şi pe lângă bază şi până acuma, militarii sunt obişnuiţi cu ele, ca şi cu scorpionii şi păianjenii,  depinde însă despre ce rachete este vorba. Până acuma nu se anunţau astfel de incidente decât dacă lăsau victime sau  se întâmplau cu ocazia unei vizite oficiale. Poate vă mai amintiţi vizita premierului Ponta din data de 29.06.2014. când ziarele vuiau că i-a fost pusă viaţa în pericol, că a fost gata gata să rămânem fără tătuc. Dar , din surse prezente la faţa locului a fost vorba de o alatmă doar, nu de un atac cu rachete , nu a căzut nici o rachetă în bază atunci, dar alarma a fost suficientă pentru a strica ora de masă a premierului care a fost imediat acoperit de corpul unui ofiţer cu grade mari pe post de body guard şi apoi transportat în siguranţă în buncăr. Gurile rele şopteau prin bază că alarma ar fi fost “programată” aşa ca să pigmenteze vizita şi să aibă despre ce vorbi ziarele. Nu ştiu dacă a fost aşa, dar ştiu că cel care l-a “acoperit” pe premier nu regretă gestul. Poate unii cârcotaşi vor spune că exagerez, că nu se poate face aşa ceva, dare u mai ştiu câteva înscenări făcute de-a lungul istoriei, de dragul “imaginii” le spune misiuni sub steag fals. Şi mai ştiu şi încă o istorioară tot din Kandahar povestită tot de un văzător la faţa locului când o patrulă de soldaţi români, însoţită de un reporter de război a primit “indicaţia” să se facă că e atacată în apropierea unui punct de control Afgan, aşa ca să iasă reportajul cam cum a ieşit atacul cu rachete la Ponta. Soldaţii nu au vrut să execute foc aşa “ cu mâinile în aer” pentru că astfel ar fi provocat inutil poate un schimb de focuri care se putea lăsa cu victime. Nu mai relatez ce s-a întâmplat, cei care au fost atunci în misiune cunosc cazul şi chiar şi alţii care nu au fost. Deci “dacă vrei, se poate”. Numai că în armată nu prea se găsesc Gigini, adică oameni care să se bage singuri în groapă de dragul  unor  inconştienţi.

Oare de ce?

Oare  ce are în plus această alarmă  faţă de multe altele, încât să fie nevoie să fie anunţaăt? Dacă doamna Otilia  intenţionează să dea câte un comunicat la fiecare alarmă, s-ar putea ca cei de la presă să nu mai aibă timp de altceva. Probabil însă că cineva crede că este transparent dacă ne anunţă ori de câte ori e nuntă în Kandahar şi se trage ca la nuntă cu Kalaşnikovul. Dacă ar fi fost aşa şi în Albania, ne mureau rudele de inimă  în ţară ori de câte ori îşi aducea ciobanul oile la stâna de lângă baza românească din Girokaster.
Acuma, cam ca în toate comunicatele date în ultimul timp de către MApN, sub înţeleaptă conducere a doamnei Otilia, comunicatul nu spune câteva lucruri esenţiale:
1. Ce fel de rachetă a fost, de RPG 7, RPG 9, sau o bombiţă de 40, sau 82? A fost chiar o rachetă sau un proiectil? Că e uşor să spui rachetă şi să laşi lumea să transpire;
2. Şi cea mai grea întrebare, este ce provenienţă are racheta, cu alte cuvinte, cam cine a folosit-o şi de unde a plecat ea?

 

Frăţică, eşti canadian ?
Ultima întrebare nu este chiar aşa de lipsită de importanţă, pentru că dacă ne aducem noi bine aminte, prezenţa românilor în Afganistan se datorează tot unei rachete căzută în baza din Kandahar, prin 2002, dar atunci în bază se găseau soldaţi canadieni iar racheta fusese „scăpată” de prietenii strategici. Văzând canadienii că scapă de talibani dar nu de prieteni, şi-au cam luat catrafusele au spus „ceao Bambina, noi plecăm, să vină China” şi duşi au fost, pentru că ea Canada, nu face sluj la picioarele nimănui şi nu vrea să îşi omoare soldaţii de dragul afacerilor CIA. Şi uite aşa s-au procopsit românii cu o misiune în Afganistan, başca frigidere, corturi, paturi de campanie, generatoare şi alte lucruri pe care canadienii nu le mai iau acasă din teatrele de operaţii pentru că pot fi contaminate pod fi purtătoate de viruşi din ăia proveniţi din alimente  şi în plus,  oricum se scad. Numai la noi, un ofiţer trimis în misiune prin Rwanda parcă, obligat să plece în urma unui atac al insurgenţilor şi nevoit să îşi lase acolo gamela şi sacul de merinde, a fost pus la întoarcerea în ţară să le plătească. Nu vă speriaţi asta se întâmplă şi acum. Ferească Dumnezeu să nu aduci toate materialele acasă, că nu mai pupi misiune.
Cam asta este diferenţa dintre armata României şi armata Canadei, o ţară care nu are intenţii belicoase, care este vecină cu SUA, cea mai mare forţă militară a lumii, dar care nu se lasă pe tânjeală, că dacă îi are pe americani în spate nu are nevoie de armată şi apărare aşa că îşi dotează armata, îşi păstrează resursele strategice, îşi respectă şi apără soldaţii, chiar dacă sunt vecini cu americanii . Sau tocmai de aia?
În fine, gata cu comentariile, iată comunicatul :
Comunicat de presa MApN: Alarma de atac cu rachete in baza de la Kandahar

Sectia Presa MApN <presamapn@mapn.ro>
Today at 7:53 PM
Sectia Presa MApN

MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
tel./fax: 021 319 60 22
e-mail: presamapn@mapn.ro
Nr. 62
26 februarie 2016
Aceste informaţii sunt disponibile şi în internet, la adresa www.mapn.ro
Alarmă de atac cu rachete în baza de la Kandahar
Vineri, 26 februarie, a fost declanşată o alarmă de atac cu rachete în baza militară Kandahar din Afganistan
Conform primelor informaţii, în jurul orei 17.45, ora României, în bază a căzut o rachetă. Incidentul nu s-a soldat cu nici o victimă sau pagube materiale.
Conform procedurilor, tot personalul bazei s-a adăpostit în zonele special amenajate.
Ministerul Apărării Naţionale monitorizează atent, atât desfăşurarea misiunilor de către militarii români, cât şi măsurile şi procedurile de siguranţă ale acestora.
România are dislocaţi în Afganistan aproximativ 600 de militari.
Secţia presă /M.Ap.N.
Tel./Fax 021/319.60.22

PS: Am aflat de ce a dat MApN comunicatul : ştirea transpirase pe un ziar di Dej, pentru că în Kandahar încă sunt militari de la Dej care continuă defluirea aia triumfală către sala de sport.   E cam cu ghinion defluirea asta şi uite că domnul Motoc e prins cam des cu pantalonii în vine. Îmi vine să mă rând când mă gândesc că cineva pe un alt articol zicea că era mai bine dacă o aveam ministru pe doamna Motoc. Ptiu, piei ispită!

 

Update: 26.02.2016 22.12.

Aflu că în Kandahar, la ora întâmplării se afla marele corespondent de război Adelin Petrişor şi el e cel care a transmis „din focul luptei” informaţiile privind pericolul în care s-a aflat ca jurnalist în timpul misiunii. Recomand MApN să îi retragă acreditarea. Ştie el, Adelin de ce. Ca să vezi ce mică e lumea. Se spune că lupul se întoarce la stâna unde a mâncat o oaie.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

24 Raspunsuri la Atac cu rachetă în baza română din Kandahar

 1. Ion Savel

  M.Ap.N. a dat comunicatul după ce știrea a apărut într-un ziar din Dej… Probabil internetul este „vinovat”…

 2. Uara Dejul? Ba astia s-au pus pe facut rele. Ceva pute … la MApN. Inseamna ca e posibil ca nici informatiile sa nu fie .. reale si sa incerce sa ascunda ceva.

 3. ifrim

  Don col. mai taiati din opturile alea de la bombite ca-s cam multe!

 4. geofreeland

  Am cazut pe spate! Daca unul ca Albn Mussam Rahat dadea o basina gata sareau astia si dadeau un comunicat de presa. Prea e de tot. La orice chestie de razboi hai sa dam comunicate? De ce sa nu publicam cu detalii Jurnalul actiunilor de lupta? Sa fie masa bogata! Auzi, vere, cazu chestia aia in baza!Normal, pai unde sa cada? De unde tragem concluzia ca aia aveau arme de precizie, ca erau la distanta bataii maxime, ca s-au apropiat suficient de mult si nu au fost vazuti. Nu? Deci, in concluzie, baietii inamici si-au indeplinit misiunea. I-au speriat pe ai nostri si astia cu comunicatul au confirmat ca baietii ailalti i-au speriat chiar bine pe ai nostri si ei s-au ascuns sub masa. Nu? Mai, oamenilor, un pic de decenta! Razboiul e razboi. El are regulile lui. Confidentiale. Eu cred, ca baietii de la sectia de presa primesc ordin sa spuna chestiile astea ca sa arate ca d-aia sunt ei p-acolo sa anunte cand berbecii aia dau cate o rachetica(!). Pai de ce nu se duc acolo cei care dau ordine acestei sectii, sa transmita in direct ce mai e pe acolo. In frunte cu tanti…

 5. Geofreeland,
  Situatia e clara, domnul Adelin Petrisor pare sa fie cel care a transmis „live” situatia, se afla acolo cacorespomndent de razboi si in sfarsit a avut ocayia sa relateze si sa filmeze cum a fost el atacat de talibani. Transmitand el informatia in tara, ministerul a fost nevoit sa dea un comunicat ca sa nu se spuna ca ascunde ceva. Era bine sa fi spus ca totusi aceste …riscuri fac parte din specificul misiunii, nu sa il dea asa eliptic. Oricum se pare ca lui Adelin i-a iesit in sfarsit chestia cu atacul pe care il cauta de mai bine de 10 ani.

 6. luke

  In Iraq era un ritual zilnic…… unde erati domnilor din cuiul catarii?

 7. geofreeland

  „Ministerul Apărării Naţionale monitorizează atent, atât desfăşurarea misiunilor de către militarii români, cât şi măsurile şi procedurile de siguranţă ale acestora.” Am incheiat citatul. Nu am inteles cuvantul „atent”. Dexonline:MONITORIZÁ, monitorizez, vb. I. Tranz. A supraveghea prin intermediul monitorului2 (2) sau al altui aparat specializat. Deci ce cauta aici „atent”? Ce treaba are „atent” cu monitorul sau aparatu’ala specializat? Grea chestia asta cu limba romana!
  A monitoriza cica vine din engleza. OK! Limba romaneasca nu are echivalent cu verbul asta se pare.
  Dexonline:ATÉNT, -Ă, atenți, -te, adj. 1. Care urmărește concentrat un lucru, care are atenția (1) îndreptată spre cineva sau ceva. ♦ (Adesea adverbial) (Făcut) cu atenție.
  Nu inteleg, cum adica „monitorizeaza atent”? Nu inteleg. Restul cu eventualele explicatii ar suna cam asa ” A supraveghea prin intermediul monitorului2″”care urmărește concentrat”.
  Deci, eliptic, ecliptic, extrapoland, semantic, logic, geologic etc s-ar cam intelege ca ministerul asta are in fisa postului sa „supravegheze… concentrat”. Ce anume? Desfasurarea misiunilor! Adica? Desfasurarea misiunilor inseamna conform dexonline: Desfasurare „Refl. (Despre unități militare) A trece de la o formație de marș la dispozitivul de luptă” iar cuvantul misiune „Însărcinare, împuternicire dată cuiva, sarcină de a face un anumit lucru.”. E de observat ca la „misiune” nu apare nicio referinta la domeniul militar.
  Deci, in traducere, trecerea de la formatie de mars la dispozitivul de lupta pentru a face un anumit lucru. Revenind la comunicat, ce intelegem noi de aici? Noi de aici intelegem ca MApN, supravegheaza prin intermediul monitorului, concentrat (ca sa nu zic focusat)cand militarii nostri trec din formatia de mars la dispozitivul de lupta sa realizeze o sarcina de a face un anumit lucru. Gata am inteles. Pai asta face un minister? Pentru asta e nevoie de noua oameni, in ture, 24 cu 48 si un sef, adica o grupa de a sta la/in/pe/sub/etc monitor sa stea concentrati sa se stie cum se desfasoara din mars militarii care au o sarcina sa fac un lucru si sa dea de stire ca sa publice in comunicat.
  M-am lamurit.
  Ca eu inteleg expresiile in sens militar fara niciun dubiu e bine. Dar un comunicat de presa, public si babei Safta e absolut ininteligibil. Nu ca baba Safta ar accesa Dexonline, dar daca nu vorbim limba romana, a babei Safta, de ce mai vorbim? Ea voteaza si plateste impozite, nu? Raspunsul ar fi, decent, da! Si nepotul ei e in Afghanistan.

 8. Luke, daca ai fi citit mai atent ai fi constatat ca si eu am spus acelasi lucru . Mai citeste odata si poi daca tot nu gasesti spune si te iau de mana si iti arat eu unde scrie.

 9. a-mirabilis

  Domnu globoflender,pai ce dracu domne,acest comunicat emana transparenta in conditiile unei totale libertati de expresie folosita cu mult abitir de a patra forta a ademocratiei luminate.Aici,in Romania cainele de paza al democratiei,massmedia, provoaca mai multa durere de cap conducatorilor decat rachetele talibanilor in Afganistan

 10. Don Corleone

  Buna dimineata!

  eu am observat „atent”comunicatul si incerc sa scriu „atent”

  Am observat la johannis o predilectie pt acest cuvant pe care il repeta cam cu toate ocaziile mai cu rost mai fara rost. cred ca si ministerul s-a lipit de acest cuvant precum musca de hartia lipicioasa ….deh daca seful are 3 cuvinte in vocabular tu fiind mai mic nu trebo sa folosesti decat max. 2 dar obligatoriu cele care ii plac sefului….ca astea sunt toate.

  sper ca m-ati urmarit cu „atentie”

 11. Vladimir Putzin

  1.Domnule draga, e posibilica ca lu’ matale sa-ti vina sa te* razi, cand astia se tot urineaza pe noi? Putzina decenta domnule ofiter, ca doar pe vremea noastra se preda si balet si bune manere !!!
  2.Iti recomand sa fii mai atent si sa-ti cenzurezi ispitele, asta numai si pentru simplu motiv de a nu fi taiat de la drepturi de hrana calda. Deci pune mana pe condei si cat mai ai loc de-ntors, in loc de „Piei ispita!”, scrie rogu-te,”Piei Drace!”.
  (pentru carcotasi: *folosit in spirit de gluma cu caracter hazliu)

 12. Iulian

  Categoric ca MApN stia din primele minute de atacul cu racheta, caci sunt SOP nationale!
  Cunosc personal pe ofiterul caruia i s-au imputat materialele! Am impartit acelasi apartament din Panduri 9 luni, la un curs!
  Daca ziarul din Dej nu dadea informatia….si aici este o scurgere clara de informatii, nici ministerul nu reactiona!
  Acest fel de atacuri exista mereu in baza, au devenit cotidiene, ca doar este vreme de razboi!
  Sunt situatii si mai si ramase neobservate….studiati cu atentie foto cu base in Irak si Afganistan, uitandu-va cu atentie la ofiterii din apropierea lui!

 13. Don Corleone

  @ Vladimir Putzin
  27 februarie 2016 – 7:10
  cui te-ai adresat?mie cumva? sau altcuiva?

 14. Vladimir Putzin

  Don Corleone, daca citeati cu oarece atentie incheierea articolului, gaseati in mod sigur si motivele glumetei mele postari, care nu prea vad cum s-ar putea referi la interesanta si pertinenta dumneavoastra interventie. Asa ca petreceti-va linistit si acest weekend de sfarsit de saptamana, ca eu nu am nimic cu dumneavoastra. Am onoarea … !

 15. Mai varule, m-am intalnit aseara fata-n fata cu spatele garii din Gherla cu unu’ din Dej… Cica racheta aia era de semnalizare iar provenienta (de care te intrebasi tu) … e de la stoc! Asta e, stai linistit!

 16. Geofreeland

  Încerc sa rescriu titlul articolului „Atac cu rachete la baza romană (de calcul a pensiilor) din Kandahar (Romanistan).”

 17. @Tvi,
  Uite la asta nu ma gandisem, la o racheta de semnalizare . Acuma e totul clat. Si de ce au fost atat de eliptice informatiile si de ce se inca se pastreaza tacere . Rusinica mare. Cum sa spui ca se mai comit greseli sau neglijente sau ca din cauza oboselii, a tensionuii, a prezentei atator „observatori” militarii nu mai sunt atenti la ce fac ? Am spus eu mai sus ca MARELE CORESPONDENT TREBUIE SA DISPARA DIN LISTA CU ACREDITATI AI ARAMASII. .

 18. Geofreeland

  @tavi Nu era, dom’le de semnalizare, era de iluminare. Alea de semnalizare au bătaie mică cu un foc sau de 26 cu focuri cu stele (acum trese). Dacă erau de la stoc, făceau un fiss, ca erau expirate. Cert e ca mijloacele pirotehnice fac ravagii necontrolate ca sa cada guverne. Colectiv. Si odată cu ele, se trezi si Guica, buimacă de somn, in toiul nopții, întrebându-se „Da’ cu pensiile? Ce e cu pensiile?” Își făcu cruce, privi poza bărbatului ei îmbrăcat soldat, din primul razbel.

 19. ifrim

  Nu mai bateti campii cu gratie, de iluminare ori semnalizare acele elemente cazatoare au ranit patru militari din coalitia antitalibana doar ca nu erau romani!

 20. @Ifrim,
  COMUNICATUL MApN spune ca nu au fost raniti. La fel a spus si Adelin Petrisor marele corespondent de razbel.De unde ai tu informatia cu ranitii ?

 21. geofreeland

  Trebuie sa declaram ca baietii nostri, fals spus „de la presa”, altfel admirabili, nu au nicio vina, pentru ca nu au voie sa scrie ce simt ei, ci numai ce li se „ordona” sau aproba. De fapt, nici nu e presa ci un fel de „public relations”.

 22. @Geofreeland, cred ca ai dreptate, si eu inclin sa cred asta, mai ales c[ ]n ultimul timp am vazut si niste luari de pozitie mai curajoase, dar .. ma intreb daca mai au gaz sau s-a terminat. Daca tot li s-a spus sa dea un comunicat, macar sa il fi facut ca lumea. Oricum am cerut niste precizari de la trustul de presa al MApN si abia astept sa vad sub ce forma vor veni, ca sa imi fac o impresie mai clara.

 23. ifrim

  @ M.N.ziarul Replica 27 feb.ora 00 .rubrica „ultima ora”

 24. @Ifrim,
  Din pacate nu mai dau de stire, dar oricum, daca si pana si Adelin Petrisor a spus ca nu au fost raniti inseamna ca nu au fost. Pai asta nu ar fi ratat ocazia sa spuna ca are mainile murdare de sangele cuiva, daca ar fi avut ocazia. Asta e un fel de Domozina al rep[ortajelor de pe frint. Tragea Irimescu la 20 m de poarta si Domozina spunea ca portarul a salvat miraculos.

Statistici T5