Autoevaluarea SMG

Categoria Actualitate, Despre Armata, Stiri Interne

conducerea-smg-300x108
Analiză sau laudă de sine?
În ultima zi a lunii Februarie, prin comunicatul nr 63 al MApN, aflăm că a avut loc autoevaluarea SMG, eveniment de seamă în armata încă a României. Dacă lucrurile vor continua în ritmul ăsta nu e exclus ca acesta să fie ultimul bilanţ, aşa cum eram învăţat eu să spun. Nu ştiu cine şi când a introdus termenul ăsta de autoevaluare, dar în afară de faptul că cineva crede că dacă am schimbat terminologia am schimbat şi obiceiurile, eu nu văd nici o diferenţă. În plus, eu nu ştiu ce hibă avea bilanţul şi de ce e mai bine autoevaluare? Cum adică, nu e vorba de analiza performanţelor sau mă rog, contraperformanţelor unei instituţii, e vorba de o autoapreciere la care şefii achiesează? Eu ştiam că atunci când faci analiza activităţii cuiva, o face cel care îi dă calificativul, nu şi-o face singur cel care urmează să fie apreciat. Va trebui să stabilim dacă ceea ce prezentăm este un bilanţ, o apreciere a activităţii, sau o laudă de sine? După ce lămurim ce vrea să reprezinte acest eveniment trebuie să îi găsim şi termenul potrivit. Dar dacă tot ne dăm occidentali şi împrumutăm termeni fără a judeca, atunci hai să aplicăm sistemul inovator până la nivel de individ şi să nu mai facem aprecieri de serviciu militarilor, ci să le dăm ocazia să îşi facă autoevaluarea care să fie prezentată comandanţilor şi apoi trecută în dosar sau memoriul personal aşa cum se întâmplă şi cu structurile. De ce nu ?
Obiectivele SMG
Cam atât despre terminologie. Să trecem la conţinut. În autoevaluare, domnul general Ciucă Ionel ne spune care sunt priorităţile armatei române. Niciând nu a fost cineva mai clar cu privire la soarta armatei mai concis şi mai clar. În câteva cuvinte domnul şef al SMG a spus totul. Ce înseamnă să faci şcoli înalte.
Iată care au fost  priorităţile armatei române, aşa cum le-a anunţat domnul general:
1. Participarea militarilor la procesul de instruire.;
2. Sprijinul acordat populaţiei în situaţii de urgenţă, la solicitarea autorităţilor locale;
3. Participarea la misiuni în teatrele de operaţii>

Toate acestea au continuat să rămână obiective prioritare ale Armatei României.
La punctul 1, ar fi ceva de vorbit. De cam mult timp tot spun eu că nu mai avem armată naţională, că deja avem oastea mică a NATO şi apoi oastea cea mare a populimii, care va veni la răzbel cu aceleaşi arme cu care veneau şi pe vremea lui Ştefan, adică coase, seceri, topoare, baltaguri, dar cu o mică condiţie, să mai avem din ce face cozi de topor şi de baltag, sau dacă austriecii ne vor da voie să le tăiem pădurile. De şi mai mult timp mai spun eu că ofiţerimea română prin şcoli nu mai învaţă să lupte, învaţă să “managerizeze” acţiunile de luptă, adică să facă faţă situaţiilor de război. Cei mai dotaţi, care vor ajunge comandanţi mari, nu fac doar faţă, fac feţe –feţe că asta e orientarea. În plus, după terminarea studiilor,  care numai militare nu sunt, viitorii comandanţi de oşti fac cateva luni de căprărie adevărată, să nu se facă de ras la unităţi că nu ştiu unde e linia de miră. Instruirea este ceva cam similar cu ce făceau pe vremuri răcanii la şcoala de gradaţi. Am auzit că la mare căutare pe internet s-ar afla “manualul gradatului” renumita cărticică de la căpătâiul oricărui ofiţer actualmente pensionar. Dacă te găsea Colţan fără manualul gradatului în porthartă, luai rău la bilanţ.  Nu ar fi rău să fie republicată şi astfel la anul vom avea cu ce ne lăuda.
La punctul 2 ce să mai spun? Armata nu a fost nici pe vremea  multînfierată,  atât de folosită de “partenerul civil” , nici chiar  pe vremea şantierelor naţionale. Şi atunci, ca să poţi obţine participarea armatei în economie, la strânsul porumbului, în mine, sau mai ştiu eu pe unde, era nevoie de decret se discuta la nivel naţional şi totul era legalizat. Astăzi orice primar care vrea să scape de beleaua blocării drumurilor şi să împartă banii cu drumarii, face o cerere la prefect iar acesta îi trimite câteva camioane cu soldaţi care,  iată şi anul care vine, trimite armata la slugăreala la “solicitarea autorităţilor locale”.
La punctul 3 situaţia e clară,  e vorba tot de slugărnicie, dar la nivel înalt. Aici slugile de la conducerea tării îşi trimit soldaţii să moară pentru apărarea intereselor marilor împăraţi.
În concluzie, armata a devenit sluga oricui solicită sudoarea şi sângele soldatului român, de la primarul de comună până la marii sau micii Licurici.
Nu am văzut însă în priorităţile enunţate de domnul şef al SMG sintagma “apărarea teritoriului naţional”. Poate că odată cu şcolile înalte absolvite pe meleaguri scăldate de oceane, comandanţii noştri înstelaţi sunt la rândul lor absolviţi  de obligaţia de a apăra ţara, suveranitatea, interesele naţiunii, tradiţiile, pământul pe care s-au născut. Poate odată cu înâlţarea în grad, generalii, şefii de structuri primesc şi otrava trădării, beau din paharul uitării şi îşi pun forţele şi inima în slujba altor interese, altor pământuri, altor popoare. Cum este posibil ca tu, general al armatei române să spui că prioritar pentru tine şi armata pe care o conduci este apărarea altor pământuri, lupta în alte teatre de operaţii şi să nu spui nimic despre apărarea ţării tale? Unde am ajuns, cât de vânduţi suntem dacă avem chiar tupeul să facem astfel de afirmaţii şi să nu pomenim în priorităţile armatei despre apărarea teritoriului naţional?

Obiectivele  armatei au fost schimbate.

Îmi amintesc toamna lui 1997 când B 26 Infanterie a fost evaluat de o comisie NATO şi declarat primul batalion român “acreditat” NATO în vederea participării în misiunile NATO, ca rezervă stragetică. Imediat, programul de instruire al unităţii a fost adaptat şi paralel cu isntruirea “naţională” militarii făceau instrucţie specifică misiunii pe care urmau să o îndeplinească. Atunci am zis că e bine, că pe lângă instruirea de bază privind apărarea teritoriului, militarii mai învaţă şi altceva. De atunci au trecut 20 de ani iar militarii armatei române au uitat aproape definitiv ce înseamnă apărarea naţională, toate unităţile se instruiesc pentru misiunile din “teatrele de operaţii”, după proceduri americane dar cu tehnică şi înzestrare românească adică nimic.
Acesta este viitorul armatei române şi cred că de fapt şi sintagma “române” va fi abandonată până la urmă, şi să nu mire pe nimeni dacă vom uita de Ziua Naţioală şi vom sărbători “Independence day.

La mulţi ani Oti!
Apropo de zile, în aceeaşi zi de 29 Februarie 2016 s-a sărbătorit “ Ziua Departamentului Oti”, conform Comunicatului numărul 64. Cred că nu mai e necesar să spun despre ce departament e vorba şi cred că nu am greşit cu nimic dacă am spus departamentul Otilia, pentru că ceea ce a fost cândva Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul a devenit departamentul personal al doamnei Otilia Sava, căci după ce a trecut ea la butoane, acesta s-a mărit şi a crescut ca Făt Frumos. Chiar în finele comunicatului, doamna a ţinut să se menţioneze care sunt structurile pe care le-a cucerit şi subjugat de când a luat puterea: “În prezent, DRPIP are în componenţă Direcţia pentru Relaţia cu Parlamentul şi asistenţă juridică, Direcţia informare şi relaţii publice şi Direcţia calităţii vieţii personalului, iar secretarul de stat are în coordonare Direcţia domenii şi infrastructuri, Casa de pensii sectorială a M.Ap.N. şi Oficiul naţional pentru cultul eroilor.”

Glume cazone
Aţi sesizat domnule Ciucă, se spune „în prezent” dar nu e sigur că în viitor va rămâne aşa. Ce ziceţi dacă la anul, la listă vor apărea şi câteva structuri din Statul Major General? Aşa e că o să spuneţi imposibil? Aşa a spus şi Zisu când i s-a spus că i se va lua DDI şi să fim serioşi, Zisu are mult mai multe pârghii şi influenţă decât dumneavoastră. După cum aţi început autoevaluarea eu cred că nu o să o puteţi refuza pe doamna Otilia dacă o să vă solicite o structură două. Punem pariu? Am constatat că nu ştiţi să spuneţi nu, nici când e vorba de apărarea ţării, de ce aţi spune când e vorba de apărarea SMG? Hai că am glumit domnule general, bineînţeles că nu o să ia Oti SMG-ul în subordine până în 2017 ….
Mi-am permis aşa, „un spirit de glumă” cum spune un bun amic al meu, pentru că am constatat domnule general că nu v-aţi pierdut pierdut simţul umorului. În ultimul paragraf al comunicatului ni se spune că aţi “transmis felicitări întregului personal al Statului Major General, categoriilor de forţe şi comandamentelor subordonate nemijlocit, pentru dedicarea şi profesionalismul de care au dat dovadă în îndeplinirea obiectivelor stabilite în anul 2015.” Să înţeleg că starea actuală a armatei este aceasta pentru că aşa s-a dorit şi urmărit, deci ne lăudăm cu asta? Permiteţi să mă râd? Bănuiesc că e o glumă. Dar dacă nu e glumă? Probabil felicitările au fost adresate pentru modul în care aceştia au înţeles să închidă ochii la distrugerea, de către clasa politică, a sistemului naţional de apărare, la scăderea capacităţii operative a armatei sub 30%, la distrugerea enonomiei de război autohtone şi – recent- modul în care s-au achitat comisarii domniei sale de sarcina aburirii pensionarilor militari. Mă întreb ce o spune generalul Ilie Marin despre toate astea.
Măreaţă autoevaluare,trist bilanţ!

Şi totuşi, pentru că prin SMG lucrează şi militari valoroşi, pricepuţi, dar, din păcate,  încălecaţi, cu toată prietenia şi durerea în suflet le doresc o carieră de care să fie mândri, şi .. să ne vedem la pensie!

PS Contul meu de FB a fost blocat, in timp ce postam acest articol. Va amintiti 1984? Sper ca aceste blocari sa fie pomenite când se va face autoevaluarea STS .Am fost Fishuit .. dar am revenit .Constat ca nu mai pot da share la articol  pe FB.  Lucreaza baietii, lucreaza. Deci i-am criticat pe domnii presedinţi si prim ministri, pe ministri si parlamentari, oameni politici de toate culorile, nu am fost blocat . Am fost blocat acuma, probabil de serviciile lui Hapau sau STS. Bun asa. Cine spunea ca nu mai avem servicii eficiente în armată?

cont FB bLOCATFB BLOCATautoevaluare sts

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

10 Raspunsuri la Autoevaluarea SMG

 1. Asa cum ma radeam aseara, la o bere cu prietenii … agresorul ne ataca dimineata pe la 3, aia de la NATO vor da, mai pe seara, un comunicat in care isi exprima ingrijorarea iar soldatii lor vor fi adunati si gata sa intervina dupa 60 de zile (dar inca nu se stie daca intervin sau nu … daca se merita). In acest timp inamicul si-a terminat deja concediile de recuperare.

 2. Apropo, eu nu-nteleg de ce te miri de lipsa sintagmei „apararea teritoriului national”! Pai nu de aia am intrat in NATO … ca sa fim in siguranta si sa ne apere altii?

 3. Iulian

  Te-ai luat de Oprea, te-ai luat si de Hapau!
  Cine te-a pus? Aghiutza?
  ….sa urmeze blogul?….ca efect al legii Dragnea?
  Hai, sa o vedem si pe asta!

 4. @Iulian,
  Ca m-am luat eu de Hapau, nu e nici o problema. Stai sa vezi cine se mai ia…

 5. Col.(r.) Vladimir Nussem

  Cand pe la inceputul anului de gratie 2000, an de sfarsit de secol si mileniu (ciudata coincidenta) m-am hotarait sa contribui decisiv la cresterea capacitatii de aparare a patriei, prin iesirea subsemnatului la pensie, la autoevalurea ii mai zicea parca „Analiza starii structurii … „, un, vorba unui clasic, veritabil si cumplit mestesug de tampenie. Se faceau tot felul de socoteli bazate pe niste formule cabalistice, ca ajunse sa semene leit cu „problema” aia cu cacarezele caprelor, iezilor si tapilor. Nu stiu cine o tradusese, nu stiu din ce ordin si nici de pe la ce armata straina, dar era tampita ca focul! Un singur exemplu e edifictor: la aprecierea gradului de completare cu efective al unei structuri, femeia de serviciu avea aceeasi pondere cu comandantul structurii !
  Batran cum sunt, am reusit sa apuc si implementarea si exploatarea „Analizei Starii de Operatvitate”, denumita generic „STAROP”. Cam greoaie datorita faptului ca pana la comandamentul marilor unitati prelurarea si transmiterea datelor se facea exclusiv manual, la diviziile mecanizate si de tancuri cu Masina de facturat-contabilizat FC 128, pe post de calculator si deabia de la Armata in sus beneficia de calculatoare performante, aplicatia informatica conceputa sub indrumarea Mr.(pe atunci) Mircia Chelaru, avea cap si coada si daca era bine „strunita” oferea date certe comandantilor si statelor majore, pentru aprecierea saptamanala a starii de operativitate a unitatilor si marilor unitati.
  Si avea ea o rubrica pe care am apreciat-o si „folosit-o” si in scopuri „parsive”, bineinteles ca in afara aplicatiei. Rubrica se numea „LIPSA SPECIALIST” si definea lipsa de operativitate a unei categorii de tehnica datorata lipsei unui specialist de baza (Ex.:mec.cond.la Tc ).
  Si cand vreun coleg, dar mai ales sef „o lua pe aratura”, noi carcotasii de la operatii si nu numai, il incadram imediat la „lipsa specialist” si il tratam ca a tare. De, spirite de gluma cu caracter cazon !
  Dar sa ne intoarcem din preistoria aramtei romane si sa ne imaginam CAT DE MARE AR TREBUI SA FIE ACUM RUBRICA IN CAUZA, PENTRU A PUTEA CUPRINDE PE TOTI CEI CARE AU TORPILAT CU CRIMINALA NESIMTIRE, STAREA DE OPERATIVITATE A ARMATEI NOASTRE, CA ACEASTA SA AJUNGA PE LA 30%, PROCENT CARE PE VREMEA CAND EU IL MAI FACEAM INCA PE CUPIDON PE HARTILE CUM „HATAREA COMANDANTULUI” ERA SINONIM CU NIMICIREA !!!

 6. Gavrila Maricel

  Aveti mare dreptate si,…doar ATAT ! Revin la intrebarea mea obsesiva, „..de ce nu facem nimic in concret ?” Facem comentarii care se finalizeaza potrivit romanescului proverb, „cainii latra ursul merge”.Haideti sa intreprindem ceva concret, sa ne organizam astfel ca bunele noastre intentii sa fie transmise si materializate, chiar daca mai tarziu, in interesul Tarii!

 7. geofreeland

  @Vladimir
  Intr-o anume etapa STAROP-ul era bun, asa cu toate hibele lui. Azi o mai fi acest tip de monitorizare? Ungurii vor sa cumpere elicoptere rusesti. Noi? Partidele se angajara parca la 2% din PIB?
  Mi-am umplut inima de tinerete privind fotografia de pe site cu imaginea SMG! Doamne cum se mai alearga pentru o insigna pe piept! La pensie nu-ti mai trebuie decat aia cu Meritul.

 8. Domnule Gavrila, mai astept inca un om ca dumnevoastra, suntem 3 si infiintam partidul celor care nu vor sa stea cu mainile in san. Mai in gluma, mai in serios, eu am facut ceva propuneri tot pe aici, dar nu a achiesat nimeni, ca sa folosesc un termen in trend. Consider ca la cat sunt de frumos, as strica imaginea SMG sau a MApN, cu o pancarda in piept pe care sa scrie”ARMATA E A TARII, NU A CELOR CE SE COTOATA IN FRUNTEA EI! „

 9. geofreeland

  1.Sa fim clari! Suntem militari, iubim armata, inclusiv structurile ei. De unde am tras concluzia asta? De la vizita d-lui Dumistracel prin tara, sa lamureasca chestia cu ordonanta. De fapt ce ne-a zis distinsul? Baieti, asta e! Nu tine de noi, asta e linia politica si noi ce sa facem? Ca ne convine, ca nu, asta e! Si noi ce sa facem? Sa-i injuram pe militari? Nu, asta nu! Politicienii sunt cei care calaresc armata dintotdeauna. Armata e instrumentul in mana lor si fac ce vor din ea. Degeaba ii tot dam noi cu onoarea, demnitatea etc tot ce vor ei asta vor face. Asa ca, SMG-ul, suprema structura operativa a armatei, e si SMG-ul meu, vorba cuiva, si nu-i fac nicio culpa. Ca insertia de civili numiti politic, neica nimeni, cu atributii care cam bat pe cele ale sefului SMG, e o realitate, nu trebuie sa ne luam de tanti Oti, ca nu e vina ei, ci cei care au pus-o p-acolo sa ne creasca acea „calitate a vietii” si baietii satui de alarme sa doarma prin sali de sport, sa ne dea comunicate tehnic-linistitoare, sa aplice scrupulos taierea pensiilor, sa se ocupe de, auzi! cultul eroilor si ale treburi specifice de femei.

  2. Ce am vrea sa faca,inca activi, viitorii pensionari? Sa dea cu sapca-n caini? Nu pot, ei zic, mai am cateva luni, un an si ies si eu, ce ma pun contra vantului, ce-o fi o fi, vedem noi, dup-aia! Va asteptam cu drag, dragi colegi.

  3. Iesirea la pensie inseamna un fel de „moarte”. Esti prea tanar sa iesi si prea tanar sa mori. In clipa iesirii, inca te mai agati de cei ramasi, cunoscuti, dar cu timpul te uita si intri in criza. Solutia ar fi reintegrarea profesional-sociala. Altfel colapsezi. Vreo opt ani am lucrat pe la diversi agenti economici, adica la patron. Am facut drumuri, constructii industriale, am pus acoperisuri, pardoseli, am vandut produse de inalta tehnologie, am facut biodecontaminari, am instruit oameni si altele mai grele. Concluzie: gandirea militarului difera profund de cea a civilului prin evaluarea resurselor, caile de actiune, comunicare logica, realizare etapizata, decizii de corectie, seriozitate, loialitate. Patronii apreciaza asta.De ce e nevoie de asta? Pentru ca sunt doua atitudini de urmat cand iesi la pensie. a) sa fii linistit si sa te conservi in lumea cunoasterii de orice fel, sa refuzi stresul si sa lungesti aceasta stare de bine cat poti. b) sa te reintegrezi, sa muncesti sa mai faci un ban, sa uiti ca vine peste tine neputinta. Pana cand? Pana cand nu mai vrei nimic, decat poate Al de sus sa-ti mai dea. Problema inutilitatii existentiale, cu timpul, se acutizeaza, de-aia poate unele refulari, unele vanitati mocnite, nevoia de a da sfaturi, un fel de paranoia cu deliruri maniacale. Deh, asta e varsta. Mai exista o alternativa, spusa tot de generalul nostru Constantin-Dulcan, trecerea de la inteligenta la intelepciune. Rar se intampla asta cu noi. Daca vrem sa fim intelepti, trebuie sa renuntam la cutumele in care am trait si sa consideram ca existenta isi are un rost, ca trecerea prin lume e o constructie bine structurata si responsabilitatea noastra implica iubire, prietenie, comunicare, toleranta si intelegere. Ruperea de material ofera posibilitatea obtinerii a mai mult. A gandi despre armata, mai mult la rau, zic unii, decat a previziona un viitor rational, e o greseala. Exista la nivelul superior al armatei, stim care, planurile prin care tara nu e lasata fara aparare. Rolul politicienilor este sa acopere nevoile de aparare pe care le estimeaza SMG, in suficienta rezonabila, insa daca se trece peste limita inferioara, e tradare. Intrarea in cele doua razboaie prin care am trecut, cu atatea jertfe, e o dovada. Actul oficial de acuzare fiind insasi incalcarea juramantului la investire in functii publice de mare responsabilitate. A propos, a fost cineva analizat daca si-a respectat juramantul depus? Niciodata si nici cand nu se va intampla asta. Juramantul asta ar trebui depus sub detectorul de minciuni si daca psihologul da OK-ul, atunci sa fie validat. Mai demult am vazut o poza cu un ministru suedez venind la servici. Pe bicicleta.

 10. @Anti,
  Eu nu am sters nimic, numai ca tu ai postat pe fotografie, nu pe text .

Statistici T5