Adunate

Categoria Actualitate, Opinii, Politica

 

Au trecut aproape două săptămâni de când nu am mai scris, din care o săptămână prin Albania în concediu, al soţiei, că eu nu mai am dreptul  şi una la Mihăiţa, prins în activităţi domestice. Aşa se face că s-au adunat o sumedenie de subiecte, diverse, din diferite sfere ale politicii interne şi externe.

Despre Erdogan, numai de bine

Lovitura de stat din Turcia, despre care am mai scris, se află undeva la începutul perioadei  despre care vorbeam  şi chiar dacă am apucat să scriu despre ea, lucrurile au evoluat şi merită puţină atenţie. Aşa cum spuneam şi în materialul precedent, lovitura de stat nu este încheiată, activităţile continuă, chiar dacă mai ascuns, dar de data asta mai serios. Măsurile pe care Erdogan, blamat timid de „Marile Purteri” le ia  pentru pedepsirea celor care chiar dacă nu au făcut, poate aveau sau au de gând să facă ceva, ne arată că nu contează ce faci, nu contează împotriva cui faci, atâta vreme cât „Poliţistul Mondial” are nevoie de tine, îţi poţi permite ceea ce nici regimurile de tristă amintire nu şi-au permis. Dacă Putin ar fi făcut ceea ce a făcut Erdogan, preşedintele României ar fi cerut Embargo asupra Rusiei, SUA ar fi adus trupe în toate mările dimprejurul Rusiei, pentru apărarea drepturilor cetăţenilor americani ameninţaţi de serviciile secrete ruse şi ar fi convins partenerii din   NATO că e nevoie de o forţă care să apere democraţia lumii. Dar acum nu, deşi se fac declaraţii care parcă ar deplânge situaţia profesorilor, militarilor, judecătorilor  din Turcia jupuiţi de Erdogan, această empatie se opreşte iar mai marii lumii  îşi manifestă „speranţa” că vor fi respectate drepturile omului în Turcia, deşi este clar ca bună ziua că acestea sunt strivite cu brutalitate. Dar   SUA  are nevoie Turcia în NATO, iar Europa se teme că dacă îl va supăra pe  Erdogan acesta va da iarăşi cep depozitelor de „emigranţi” şi să te ţii, că acum nici o ţară nu va mai face pe placul doamnei Merkel, poate doar România prin conducătorii ei servili. Erdogan va rămâne acolo unde e,  atâta vreme cât încă există şansa sau speranţa că va rămâne în barca NATO, la această oră la nivel declarativ el face cărţile, el pune condiţiile el ameninţă. Şi este suficient de parşiv încât să îi joace pe toţi pe degete. Dacă vreţi, Erdogan are abilitatea politică şi momentul istoric de care a beneficiat  Iliescu, tupeul,  impertinenţa  lui Băsescu şi ambiţia oarbă şi mută,  împinsă până la inconştienţă a lui Iohannis. Viaţa şi cariera lui depind de abilitatea cu care va naviga printre interesele americane, germane şi ruse.

Cu teroriştii la psihiatru

cu nasul la psihiatru

Cu mulţi ani în urmă am văzut un film cu Robert de Niro în care acesta juca rolul unui mafiot care era în depresie şi a sechestrat aproape un psiholog care să îl trateze. Filmul a fost o comedie,  m-am amuzat copios privindu-l, De Niro a fost ca de obicei magistral dar iată că am ajuns să trăim pe viu drame care te duc cu gândul la comedii. Recentele atentate din Franţa şi  Germania, cel puţin  oficial, au fost comise de tineri care cică ar fi avut probleme care necesitau tratament „de specialitate” cum a apărut în media, fără a specifica ce specialitate. Oameni buni, hai să fim serioşi şi să admitem că nu e nevoie să  fii un psiholog  sau investigator cu experienţă ca să constaţi că un tip care omoară la nimereală ce îi cade sub privire, care intră cu maşina în oameni nevinovaţi cu care nu are nimic de împărţit, nu are toate ţiglele pe casă. Numai că autorităţile au dat aceste explicaţii pentru a ascunde carenţele şi eşecul unor  programe socio-politice pe care le-au declarat „democratice” şi le-au recomandat şi altor state, uneori chiar sub ameninţarea excluderii din „lumea bună”. Cum atentatorii nu aveau absolut nici o legătură cu nici o organizaţie „teroristă”, motivaţia atentatelor „trebuia să porte un nume” aşa că cel mai la îndemână a fost „depresia”. E penibil. Americanii ar fi găsit imediat un  Noriega, Bin Laden, Sadam, Miloşevici, Putin, care să-l fi instruit, pregătit, dotat sau chiar întâlnit întâmplător pe atentator şi de aici o întreagă cursă a înarmării, un nou „război de apărare” etc, etc. Slăbuţ doamna Merkel, nu aveţi deloc imaginaţie, v-aţi molipsit cumva de la Klauss?

Cu Năstase la preşedinte

Ilie la Wimbledon

Iliuţă Năstase, racheta de aur a tenisului românesc din toate timpurile, s-a auto-reevaluat. Omul ardea de dorinţa de a primi şi el o nouă stea pe umeri, ca să se poată lăuda cu ea la viitorul Wimbledon, că aşa a promis admiratoarelor când s-a papagalicit prin tribunele gazonate britanice,  ca Gadafi pe vremuri, care nu renunţa la uniforma sa nici la privată. Numai că Băsescu a dat cu pas, chiar dacă naş Oprea îl propusese ca urmare a înscrierii în partid. Se ştie deja scandalul făcut de Iliuţă când Iordănescu a primit o nouă stea şi el nu. Iată că UNPR-ul lui Oprea a trecut în barca marinelului şi asta a depăşit atât răbdarea cât şi puterea de a se umili a lui Ilie. Deşi în 2015 intrase în UNPR cu căţel şi purcel, adică cu  Bridgite cu tot, care devenise şefa femeilor uneperiste din Timiş,  acum, cu Băsescu  absorbind fostul UNPR, el a realizat că nu va mai prinde niciodată noua stea, pe filieră de partid,  aşa că a ieşit  ca vulpea spunând că strugurii sunt acri,  declarând :  „Eu am intrat în UNPR pentru că eram foarte bun prieten cu Gabi Oprea, care este un om de cuvânt…. Nu am ce căuta cu Băsescu. Eu am semnat cu Gabriel Oprea, mergeam cu el în altă parte, dar aşa nu..” Săracu de el, a intrat în PSD şi în UNPR decis să înveţe ceva, dar nu a avut ce, ştia deja tot ce voiau parlamentarii să îl înveţe,  aşa că iese. „Nu mă regăsesc printre aceşti oameni, şi nici ei printre ( SIC) mine. Cred că nu mă contactează alte partide pentru că sunt incomod. Deci, îmi termin mandatul şi rămân un simplu cetăţean”, spunea Iliuţă. Un simplu cetăţean decorat, avansat, cu ajutorul influenţelor politice, colegilor de partid pe care acum, aşa cum era de aşteptat din partea lui, îi scuipă ca un mare campion.  De fapt adevărul este că iese pentru că ştie că Băsescu îl va umili şi pentru că nici un alt partid nu îl vrea. Nici un partid nu vrea să „crească” pe spinarea lui, pentru că de fapt imaginea lui de traseist în căutare de stele nu mai are căutare. Doar Iohannis, care încă îşi caută imaginea, a binevoit să îl recompenseze pentru gestul său, consolându-l cu o cocoraţie. Bună şi aia. Poate dacă va deveni prieten cu Iohannis cum a devenit cu Oprea, va primi steaua atât de mult râvnită, deşi nu ştiu pentru ce, că de la ultima stea, în afară de  fotografii, nu a mai făcut nimic care să îl recomande pentru încă una. Unii însă ar vrea ca pentru faptul că au făcut cândva o faptă bună, să fie decoraţi şi avansaţi anual. Aşa o fi în tenis?

Cu preşedintele pe bicicletă

Că tot pomenii de domnul Iohannis, recunosc că omul acesta reuşeşte să mă surprindă din când în când,  ceea ce îmi aminteşte despre vorbele lui Einstein privind infinitul. Am crezut că scumpul nostru preşedinte vorbeşte aşa de rar  româneşte, pentru că ar vorbi mai „des” nemţeşte, dar m-am convins că el de fapt vorbeşte cum gândeşte, dar citeşte cum i se scrie. Apoi am crezut că el se plimbă ca să stabilească contacte, ca să socializeze sau pentru că aşa îi cere datoria şi fişa postului, dar  am realizat că de fapt se plimbă pentru că aşa îi cere prima maratonistă a ţării. Ce să faci, nu toţi au avut norocul acesta. Dar recent, foarte recent, l-am văzut călărind şi altceva, nu numai PNL-ul. Supriză suprizăăăăăă!!!! Domnul Preşedinte a reuşit să mă convingă că bicicleşte aşa cum vorbeşte, adică împleticit, atipic, constipat.  Să mai spună cineva că nu avem un preşedinte consecvent. Priviţi filmuleţul în care apare pe bicicletă având lipit zâmbetul acela inconfundabil şi spuneţi-mi dacă nu am dreptate. Toată lumea, toţi bicicliştii pedalează cu picioarele … desfăcute, cu genunchii depărtaţi, aş punea spune în V.  Priviţi imaginile din clipul de mai jos, priviţi cum pedalează şi sepepiştii  care îl însoţesc şi veţi constata că am dreptate. Aceştia pedalează normal, dar domnul Iohannis aproape că îşi încrucişează  genunchii de parcă, Doamne fereşte,  s-ar scăpa pe el. Oare omul acesta nu poate să facă nimic ca lumea, ca toată lumea? Că tot suntem la el, să consemnăm  şi ultima … bombă cea legată de… criminalii încă nepedepsiţi. Se pare că domnul preşedinte a decis să nu mai plece în concediu până nu se vor găsi criminalii de la Revoluţie,  părând interesat să afle ce se află în casetele lui Stănculescu, despre care am mai scris. Acesta le cere imperativ procurorilor să afle cine sunt criminalii. De fapt el ar vrea să afle EL, nu altcineva,  ce se află acolo şi ca atare dă un ordin  a la Băsescu, cu dedicaţie. Dar ca să nu cumva să se facă greşeli el stabileşte cu exactitatea ceasornicului primit de la bunicu, cine este şi va rămâne vinovat de toate acele crime: „Incapacitatea noastră ca societate..” Aşa că stimaţi români victime, urmaşi ai celor ucişi, simpli cetăţeni, dar mai ales nomenclaturişti, securişti, militari, poliţişti, judecători, procurori,  sau civili participanţi în cunoştinţă de cauză la lovitura de stat din Decembrie 1989, sau doar acoperitori ai acestor crime,   dormiţi liniştiţi, domnul Iohannis a stabilit deja cine e vinovat că nu am aflat nimic până acum şi cine se va face vinovat şi în continuare. „Staţi liniştiţi tovarăşi!”

Jaguarul şi elefantul

Şi ca să  închei într-o notă mai plăcută,  o să amintesc acum de finala turneului masculin  de tenis de la Washington finală care i-a avut ca protagonişti pe Gael Monfils şi Ivo Karlovich. Cred că nicicând nu au jucat doi tenismani mai diferiţi, mai  opuşi ca stil şi atitudine. Monfils, un jucător inventiv, parcă de cauciuc, zburând dintr-un loc în altul, flexibil, neobosit, pe care l-ai privi jucând 24 de oare fără să te plictiseşti, iar Karlovich un mamut de doi metri şi, forţa brută, cu un serviciu care nu numai datorită forţei ci şi înălţimii de la care vine şi unghiului făcut de minge este aproape imposibil de scos, dar  cu o mişcare greoaie, aş spune inexistentă. Aceşti doi oameni au ajuns în finală şi au făcut un meci care merită văzut tocmai pentru diferenţa de stil de joc,  ca o lecţie de tenis. A câştigat Monfils, chiar dacă 70% din punctele câştigate de Ivo au fost făcute din primul serviciu. Dacă ai norocul ca Ivo să nu servească bine, sau să te nimereşti pe traiectoria serviciului său şi returnezi în teren, ai toate şansele să câştigi punctul, pentru că aproape oriunde ai returna, dacă nu este la un metru de Karlovich, acesta nu loveşte mingea sau o loveşte aiurea în proporţie de 70%. Rar poate face faţă la un schimb de mai mult de 3 mingi.  Făcând dacă vreţi o comparaţie plastică, legată de ceea ce tot românul cunoaşte, aş spune că Ivo Karlovich joacă tenis aşa  cum vorbeşte sau bicicleşte Klauss, sau invers. Am spus cum joacă, nu cum serveşte, căci Ivo, totuşi serveşte excepţional. Întâmplător, şi iniţialele lor coincid.

Recomand celor care vor să vadă un tenis inventiv, afară din tipare, inspirat şi plin de personalitate,  a la Năstase, să îl vadă pe Monfils. Cei care vor să vadă un joc matematic, elaborat, ambiţios, aproape de cel al lui Becker, să îl vadă pe Jokovich, iar cei care vor să vadă un tenis ca la carte să îl vadă pe Wawrinka.

http://www.paginadepolitica.ro/ilie-nastase-unpr-va-iesi-din-politica-nu-am-invatat-nimic/

http://www.atpworldtour.com/en/video/monfils-karlovic-final-highlights-washington-2016

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

10 Raspunsuri la Adunate

 1. Bostina

  Bine ar fi sa ne luam tara inapoi ,pe 19 august cu adevarat . Dar oare toti care spun ca vor fi atunci in strada vor si fi? Imi este teama sa nu fie un ianuarie februarie 2012 cand totusi am schimbat ceva dar nu am terminat . Au avut talent sa ne linisteasca cu minciuni frumoase . Si dupa referendumul care a ramas ne terminat pt ca au facut excrocherii si l-au anulat pe nedrept . Senatorul Ghise a incercat sa ne explice ca trebuie sa mergem oana la capat dar nimeni din conducerea partidelor nu l-a sustinut . Am fost cativa oameni care l-am urmat in actiunea d-lui de la Cotroceni dar a reusit sa aduca indivizi care au deturnat actiunea prin acte huliganica . Acum daca se fave ceva serios trebuie sa scimbam si matura din toate institutiile statului .inclusiv la cotroceni pt ca e o coruptie generalizata .

 2. nicu suciu

  Varule, azi e ZIUA TANCHISTILOR. Faptul ca aproape 20 de ani mi-am dus traiul cu acesti camarazi greu incercati din toate punctele de vedere, prin intermediul blogului tau tin sa le urez SANATATE, CURAJ , IUBIRE DE OAMENI ,ADEVAR SI TARA. SI EU MA SIMT PE JUMATATE TANCHIST SI DEACEEA MA ALATUR LOR LA MAREA SARBATOARE(CINE O MAI TINE).

 3. neacsum

  Varule, La multi ani tuturor tanchistilor adevarati sau parati, sa le dea Dumnezeu sanatate si viata lunga la toti!

 4. Juvet Marlon

  …by the way, nici „geofreeland” nu e din altă ligă cu madam Dora şi clitorisul principesei ăla de „cozubas”. Este de ajuns să-i vezi elucubrațiile cu pretenții „geopolitice” în care identifică sursa răului în lume în persoana lui George Soros. Mai rămâne să-i deschideți rubrică permanentă sau măcar să-l adăugați pe blogroll pe Bogdan Diaconu. Tribunu’, săracu’, s-a mutat, că ar fi fost bun şi ăla…..

 5. Dora

  @Juvet Marlon,
  În data de 26.07.2016,v-am informat că, în lb. franceză, madam se scrie cu e la sfîrşit, adică, madame. Nu mai spun de acorduri „principesei ăla”. Elucubraţiile, se citesc nu se văd! Cred, citindu-vă comentariile, că puteţi cu succes să comentaţi pe alte bloguri, acolo unde cuvintele triviale, jignirile,miştocăreala, au mare căutare. Vă place, vă hrăniţi! Respectaţi punctul de vedere al fiecărei persoane, nu mai jigniţi. Dacă aveţi contra argumente, explicaţi, faceţi-vă respectat astfel încât cel care citeşte să spune „da domnule, iată un punct de vedere interesant”. Îmi permit să vă spun -ca şi d-nului Alin Stamatescu- că, începând de azi, refuz să vă mai răspund. Vă voi citi micile dvs. comentarii şi, probabil…… Ştiţi ce spunea prof. neurochirurg Arseni? Cei mai mulţi nebuni se află în afara spitalului nu întrun spital. Dvs., unde vă situaţi?

 6. geofreeland

  De fapt, cineva, un erudit si cunoscut cetatean, pe care sincer il admir, fiind contemporan cu el si savurandu-i scrisul demential de om sensibil la detaliile elaborate ale fiintarii, adica Plesu, candva, prin peluza de catifea a Pelesului, spunea ca existentialismul lui exista intre limitele coincidentei dintre metafica si clitoris. Absolut adevarat. Astia sunt oamenii sorosieni morti dupa bani, dupa senzatii de satisfactie endorfinica, ca un drog si placere echilibrand chakrele (7) inducand o liniste de echilibru propriului organism (precum si altele ca: haleala la cel mai inalt nivel gustativ, ca doar o viata are omul, o baita prin cele lagune albastre si masaje elaborate cu fete pline de feromoni de vis) care daca o luam determinist e tot o metafizica, chiar patologica si acest clitoris elucubrant, uneori innebunitor prin excitatia (ca un demaror de masina) incat ne ia mintile. Concluzia e ca banii d-lui Soros, nu se cheltuiesc degeaba, ei cumpara oamenii slabi si apoi pusi in functii de stat, seamana apoi prin decizii HAOS, prin dispute politicianiste intre partide, nu conteaza culoarea (a propos, nici nu au!)si din orice haos ies bani inzecit. Nu va mira ca americanii afaceristi vindeau petrol nemtilor in WW2? Ce mai conta ca mureau milioane de oameni? Asa si nenea asta, sustinut de leprele cumparate, la cel mai inalt nivel, bani sa iasa. Da, sa iasa din tara! Ce treaba are Soros cu Romania? E o intrebare. Cautand pe youtuburi gasim ce vrea nenea asta, nu-mi pierd vrmea cu el, baga 1 dolar virtual si scoate 10 reali. Prin cine? Alexandrescu Grigore, parca spune in Toporul si padurea, ca cele mai multe rele nu le aduc strainii, ci ni le fac mai toate, un pamantean de-ai nostri, o ruda sau un frate. Cam asta a facut si Erdogan i-a arestat pe astia, rude sau un frate, scoliti prin afara, pe banii altora cu interes. De ce o fi facut el asta? Pentru ca isi iubeste poporul, pentru ca si poporul stie si il sustine, pentru ca turcii sunt un popor adevarat. Un popor calarit de altii simte zabala. Noi romanii inca nu dam cu copita, nici nu putem, raspundem la comenzi fara zabala in gura.

 7. Juvet Marlon

  Gelu Voican Voiculescu era ăla cu pendulatul între metafizică şi clitoris. Gelu Voican, nu Andrei Pleşu. Aceeaşi aproximare după ureche, lăutărească, ce vă caracterizează cam toate comentariile.

 8. Juvet Marlon

  …by the way, se plângea odată Pleşu, retoric bineînțeles, că îl cam confunda lumea cu Radu Anton Roman (RIP, cel cu bucătăritul pe la ProTV pe vremuri). Dar chiar aşa, şă i se atribuie toate metafizicile şi clitorisurile la toți Che Guevara? Mă dezamăgiți….

 9. geofreeland

  Asa e. Memoria mai imi joaca feste. Che al nost’ a zis-o. Imaginea flacauasului filozof, ca in noaptea cand nu se vede cioara in grau si flacaii se rostogolesc goi prin graul voinicel, tavalit si el tot gol prin elizeele pelesiene, mi-au starnit asocierea, care de altfel, nu difera prea mult de asemanarea celor doi. Tocica.
  Cred ca anume critici sunt usor de facut, by the way, geopolitici. Ca in socialismul nostru. Propuneai o chestie si tot aia ziceau ” fa-o dumneata daca tot ai propus-o!’ oK. Apoi veneau in control, tu lucrai la chestia aia noua, inventie, inovatie, sau ce era si te intrebau „dar acolo de ce e asa?” sau ” cum stam toar’su?” sau „merge treaba, merge?” ziceau ei, nestiutori sau tonti, chipurile incurajandu-te. Cam asa si p-acilea lui Moromete. Scrie unu ceva, screme niste idei si vine unu si zice, „ma dezamagiti”. Bineinteles ca asta e o chestie personala, treaba lui cu dezamagirea, dar nu raspunde la o chestie esentiala, adicatelea ce vrea Soros de la Romania. Ca nu poate sau nu i se da voie. Asa ca elizeele plesiene si reflectiile kgb-ist voicaniene, tot un drac. Veneam mai deunazi prin cele sosele nationale, cand lumea venea de la nu’s ce munca si priveam cu nesat noul job, security, paznici in salopete cu ditamai inscrisuri pe la porti de firma, parcuri industriale, banci, cazinouri si carciumi mai de soi. O tara de paznici. Ce pazesc ei? Pai ce sa pazeasca? Bunurile private, ca asa scrie la constitutia noastra violata de toti. Un camion cu niste fagi grosi ca Plesu oprit undeva unde soferul dadea cu vopsea rosie pe taietura din spate a trunchiurilor, adica erau marcati si putea merge. Factura sigur era si era contrafacuta, avizul de expeditie idem, foaia de parcurs reala precum si spaga in caz de. Si daca Garcea insista primea un telefon „de sus”. Langa un boutique un copil de vreo sase ani „nene, da-mi si mie un leu!” Ii dau, e copil, o vrea si el o acadea, Ies si un batran de vrea sapt’zeci, incovoiat pe un bat noduros, tarsind un picior „Un leu de-o paine sa v-ajute Dumnezeu”. Ii dau. Atunci apare un flacau, rosu la fata, cu security scris pe combinezon „aloo, domnu’ alt’data nu mai opriti aci, ca n-aveti voie!” zise el muncind din greu. Nu vad nicio interdictie pe undeva si-l asigur ca n-o sa mai fac. In oglinda retrovizoare, ca o holograma a istoriei, vad pe copil ca ii intinde leul si pe batran asijderea.
  Cam asta e viata pe la noi si Soros si-a propus sa ne-o schimbe. Ca d-aia la dat afara Orban „du-te, nene, lasa-ne in pace cu migrantii tai”.
  De fapt lumea de resurse e impartita de cele, cate or fi, 12, 13 familii nobile, celeste, cu sange pur reptilian, razbelele sunt niste afaceri veroase, politicile mari se coc deasupra si statele, Vasilica si Marioara, isi freaca dintii lui zoon politikon pentru niste amarati de bai si aia electronici fara acoperire in aur. Deciziile politice de azi nu mai sunt pe principiul „intinde-te pana la a nu-l deranja pe celalalt” ci diktate. Noi scriem dupa dictare. Si vine unul si zice ca-l dezamagim.

 10. geofreeland

  Problema turca e chiar o problema. De ce a aparut la turci, cand era prezenta si la unguri si la polonezi? Pentru ca turcii sunt oameni dintr-o bucata. Intr-adevar daca nu negociezi cu ei, la sange, esti fraier. Dar daca incerci sa-i inseli, chiar ai pus-o. Problema infiltrarii insidioase a structurilor statale paralele nu e o noutate. E chiar practica si nu necesita cheltuieli prea mari. Ca sa cuceresti un stat, pur si simplu ii cumperi fie conducatorii fie ii trimiti la burse pe daiboji pe cei dotati si apoi cu diplomele bursiere ii plantezi (pai daca are CV de amerlocia!) in functii cheie din stat. Nene, astia sunt scoliti afara, nu te pui cu ei. Asa si? Ce daca sunt scoliti p-afara? Scoliti ca sa ce? Sa ce? Cum adica, trebuie returnati banii de burse, ca doar nu v-am facut oameni pe degeaba. Si uite-asa, romanasii nostri, alienati de neam, lucreaza pentru cei care i-au platit. Simplu, elegant, intr-un scop la vedere nobil. Si cum sunt platiti apoi in functii babane, pe lefuri grase de tot, nimeni nu ar renunta la a face servicii, chiar in detrimentul tarii, numai pentru a-si pastra pozitia. Ca doar au si ei copii, neveste sclipitoare de paiete pe minislipuri in piscinele Maldivelor, o masina, chiar doua din alea bengoase si o casuta prin muntii Alpilor departe de lumea dezlantuita. Si stau ei asa prin cele functii de stat, in linia doua si cand suna alarma baietii fac pe dracu’n patru si raspund la apel. Al cui? Al celor care cer acum returul de serviciu, ca la tenis. Erdogan s-a prins de miscare si le-a tras-o lu’ alde Gullen turcul americanizat de nu’s ce serviciu secret de-al lor. Pai adica cum, democratie democratie dar pentru cine? E, pai daca e democratie barem sa fie asa cum vreau eu, turcul, nu cum vor altii de pe-afara. Apoi mai veni si Putin, care desi zice lumea ca e izolat, ca tara e pe duca economic, si ii spuse ce afla de la servicii rusesti si anume ca daca nu sprijina integritatea de stat siriana, ei turcii pierd mult in perspectiva promisa de creare a statului kurd iar „primavara” araba s-ar putea intinde si la ei. Si pana la urma cine are nevoie de turci? Bineinteles ca si UE si SUA. Geografic turcii sunt poarta asiatica spre batranul continent. Dar turcul vrea sa fie stapan pe deciziile sale, in tara sa, conform intereselor poporului turc, care e p-aici de ceva vreme si n-a fost prostul prostilor. Orice am zice.Turcul vrea sa-si negocieze el interesele, ca asa e in comertul lor mental. Si pana acum a dovedit ca primeste niste miliarde de la UE, probabil si de la americani. Erdogan i-a pus un pic pe ganduri pe multi. Gata, nene, pana-aici, ce tot o-ntindeti. Nationalistul Erdogan va sfarsi tragic. Poate chiar suprimat, ca doar nu se investesc miliardele asa degeaba, nu? Oricum, chiar daca nu in UE, miscarea facuta de Erdogan e un fel de Turkexit.

Statistici T5