Declarații și gargară

Categoria Actualitate, Opinii, Politica

bASE SI iOHANNIS thY81VJMUD

Declarația ambasadorului SUA  la Kișinău a eliberat energiile patriotarde ale multor politicieni de pe ambele maluri ale Prutului. Inițial am zis să nu mă leg de subiect, pentru că eu nu sunt politician, iar patriotismul nu se calculează în declarații, dar văzând că patriotarzii nu se mai opresc mi-am spus că e timpul să li se pună stop, pentru că marea majoritate a celor care s-au declarat lezați de declarația  lui Pettit,  una declară și alta simt, sau mai pe românește, spun că îi doare inima de soarta neamului românesc dar durerea o simt de fapt în cot sau cel mult în părțile ascunse soarelui.

Patriotul cu două cetățenii

Unul dintre ei, primul care s-a simțit dator să sforăie ca un armăsar în călduri și să dea cu copita în stânga și în dreapta,  este tocmai cel care îi critică pe alți politicieni mai mult sau mai puțin scăpătați, ca el,  că vor să se reafirme, adică domnul Băsescu, zis Băse. Domnul Băsescu a uitat că a promis că după ce pleacă de la Cotroceni se lasă de politică și acum se vrea președinte și în Moldova ultima sa ”mare iubire”, după moldoveanca Elena. Fiind acum pe jumătate   și cetățean al Republicii Moldova, domnul  Băse, se simte dator să reacționeze la declarația domnului Pettit  și să condamne cu mânie vaporeană lipsa de… delicatețe a ambasadorului, spunând că declarația acestuia este un ”afront grosolan adus istoriei României.”  Să avem pardon domnule Băsescu, fost președinte al României, fost coordonator al diplomației, actualmente gargaragiu, dar mie mi se pare că cel mai mare afront adus istoriei României a fost chiar… recunoașterea de către România a noului stat Moldova. Păi, când tu ca român accepți că există un alt stat locuit de români care de fapt este bucată ruptă din România, și accepți oficial, prin declarații oficiale, acte semnate și diplomație oficială, că acolo este alt stat care vorbește altă limbă, deși e aceeași limbă, ce pretenții poți să ai de la un străin a cărui istorie națională începe acum 200 de ani?

Un alt afront adus Istoriei României, domnule Băse, este momentul în care  domnia ta a declarat că România trebuie să cedeze din suveranitate și să își subordoneze interesele, celor ale Statelor Unite ale Europei. Și, cel mai clar și mai recent  afront adus de domnia ta personal,  este cererea de primire  a cetățeniei moldave. Păi cum, luminăția ta, militezi pentru unitatea de neam și teritoriu, dar ceri cetățenia unui stat pe care vrei să îl dizolvi spre… slava românismului internațional? Asta este cea mai mare curvărăsie politică și numai un personaj de teapa dumitale o putea gândi. Deci matale te ceri cetățean moldovean, ca de acolo din interiorul țării să lupți pentru dizolvarea statului? Alooooooooooooo, vede cineva absurdul situației?  Păi cum, vrei  Unirea, vrei România Mare, dar îți împarți cetățenia statutând astfel  despărțirea celor două țări nu numai în fapt dar și în inima ta? Ori român și moldovean e tot una și atunci nu ai nevoie de cetățenia moldavă, pentru că e ca și cum ai accepta separarea lor,  ori sunt două lucruri diferite și atunci  nu mai vorbi de unitate. Curat murdar !

Mutul amuțit

Dar nu numai  ex-președintele României joacă la două capete, ci și actualul. Îmi amintesc că pe vremea când era încă un pârlit de candidat la președinție,  declara săsește că prima vizită pe care o va face oficial ca președinte al românilor, va fi în Republica Moldova, la frații români. Bineînțeles că nu a fost așa, prima vizită a făcut-o la cei care l-au pus pe scaun, pentru a primi firmanul de domnie și instrucțiunile de exploatare a jucăriei primite cadou. Și-a mai adus aminte de Moldova cu ocazia alegerilor locale și gata. Lui, cel puțin,  nici nu îi poți cere mai mult, limba lui maternă nu e limba română,iar el are dublă cetățenie din născare. În plus, el este moștenitorul Grupului Etnic German, nu al Marii Adunări Naționale de la Blaj.  De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Ei bine, actualul coordonator al Diplomației românești, nu a auzit ce a spus ambasadorul Pettit,  deci nu are ce comenta. Păi cum să ia el atitudine împotriva unui oficial american, că doar americanii sunt singurii care îl mai bagă în seamă. Dacă se ceartă cu ei, cine îl mai ține în scaun? Norocul lui că e recunoscut ca un tip care ”vorbește mult”, mai ales ”liber” deci e posibil ca lumea să nici nu bage în seamă că el tace din lașitate.

Apropo, îmi amintesc declarația președintelui Iohannis, după eșecul Summitului de la Varșovia, trâmbițat de noi ca un mare succes: ”Moldova inclusă datorită insistențelor României”. Inclusă în ce, nu spunea domnul Iohannis, dar din declarația domnului James Pettit, rezultă că dacă Moldova o ia pe urmele României, va intra în ceva care miroase. Din nou, sau iarăși,  domnul Iohannis o ia peste bot, așa pe mutește.

Despre ceilalți declarangii nici nu e cazul să mai comentăm, indiferent cine sunt ei, sunt în plină campanie electorală, pot spune orice, e prost cine îi bagă în seamă.

Dacă nema putirința, ce mai chichirez gâlceava?

Dar ia să vedem ce a spus monsieur Pettit, să vedem dacă merită să ne supărăm și mai ales, de ce:  ”Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova. …..Consider că este foarte important şi aceasta, desigur, este politica noastră, cred că şi politica de aici. Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent în cadrul unor graniţe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Moldova”

Ce a spus domnul ambasador, ne convine sau nu, este diplomatic sau nu,  dar este adevărat.

Da, Moldova are –și cu acordul României – o istorie-e adevarat recentă- diferită de a României deci nimic greșit. Că domnul Pettit crede că istoria lumii a început după războiul de secesiune, sau că statele Europei s-au format după ce au aruncat ei bombele la Hiroșima și Nagasaki, nu e vina lui, așa cred cam toți americanii, în special cei din Administrația SUA, deci nu poate fi urecheat dacă nu știe că alții au existat ca popor până să dispară pieile roșii. Declarația sa privind istoria Moldovei arată de fapt limitele sale, poate nu trebuie să îl certăm, ci să  îi spunem că nu toate statele au cartea de istorie cât revista play- boy de groasă.

Da, este adevărat, problema Transnistreană  există, iar SUA nu a luat niciodată și din câte se vede nici nu va lua nici o atitudine vizavi de această situație, chiar dacă vede și admite că se va acutiza, poate chiar cu acordul tacit al SUA. De aici moldovenii pot înțelege că sunt de fapt vânduți rușilor.

Da, Republica Moldova este o țară multietnică așa cum și viitoarea brigadă româno-bulgară  de la Craiova, este multinațională. Dacă acceptăm eufemismul ”multinațional” pentru o brigadă compusă din contingentele a două țări, atunci trebuie să acceptăm și componența multietnică a unei țări unde se vorbesc două limbi.

Da, Moldova este la această oră un stat suveran, independent, cu o Constituție și conducere proprie, orice declarație contrară poate fi considerată o încălcare a tratatelor la care și România și Moldova sunt semnatare. Numai un referendum ar putea schimba situația, dar după experiența din Crimeea cine ne garantează că nu se va spune că nu este legal și cine ne garantează că va fi acceptat de marile puteri?

 

Mai departe, insinuările domnului ambasador pot fi opinii personale sau indicații de la Centru și este treaba Departamentului de Stat să lămurească până unde ceea ce a spus musiu Petit reprezintă punctul oficial și unde începe incompetența sa.  Deci este absurd să cerem NOI, românii, sau România, retragerea sa de la post,  ar fi un amestec  nepermis în problemele Republicii Moldova , respectiv relațiile bilaterale moldavo-americane.

Că SUA duce o politică duplicitară, că nouă ne spune că ne susține în sentimentele și dorințele noastre de unire, dar de fapt face altceva, sau moldovenilor le spune că nu ar fi recomandat să fie lângă noi, nu trebuie să ne mire, așa a făcut întotdeauna, așa au făcut și fac toate marile puteri, proști suntem noi dacă punem botul și ne vindem independența și suveranitatea pe niște declarații de dragoste de moment.

Așa că dacă asta e diplomația și nu putem schimba nimic, de ce ne dăm cocoși, doar pentru că a ne face campanie electorală?

 

Adevărul  nevăzut din spatele declarației  

Dar, totuși, declarația domnului Pettit are o latură care trebuie studiată profund de politologi, diplomați, politicieni, servicii secrete și armată, pentru că dacă Departamentul de stat nu se delimitează de acest aspect, va trebui să ne revizuim atitudinea și politica față de SUA. Este vorba de sfatul pe care îl dă domnul ambasador Moldovenilor, și anume: ” Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Moldova.”

Ei bine, stimați români dar mai ales stimați conducători ai României, acest sfat ne arată nu (numai) faptul că SUA , prin ambasadorul său dorește ca România și Moldova să rămână separate, ci mai ales faptul că SUA CONSIDERĂ ROMÂNIA UN STAT NOCIV CARE NU ADUCE NIMIC BUN MOLDOVEI ȘI CĂ  SOARTA , DAR ȘI VIITORUL ROMÂNIEI NU SUNT DE LOC DE  ÎMPĂRTĂȘIT. Asta ne arată de fapt nu doar părerea SUA vizavi de România ci și intențiile sale. Mai adânc, sau mai concret, ambasadorul SUA,  în mod voalat sfătuiește pe moldoveni să se delimiteze de România dacă vor să le  fie bine, pentru că soarta României  nu va fi demnă de urmat.

Ei bine, aici ar trebui să caute politicienii României să lămurească lucrurile, dar eu cred că sunt clare. Mai clar de atât nu se putea spune.

În rest, apă de ploaie și vorbe de clacă.

Și totuși, cât de parșivi suntem noi românii, când lătrăm la declarațiile câte unui reprezentant străin, care nu are nici o obligație față de noi, istoria, independența sau poporul nostru, în timp ce dormim și ne facem că nu vedem cum cei aleși, care au datoria morală și obligația constituțională să respecte, apere și iubească istoria, țara, suveranitatea și independența nației, le încalcă și își bat joc de ele primii, la adăpostul imunității dar și al lașității și indiferenței noastre. Sunt convins că dacă zvonul cu mutarea rachetelor de la Incirlik în România  se va concretiza,când vor afla, dacă vor afla vreodată,  românii vor da vina pe Erdogan, că nu le-a mai ținut la el. Ăștia suntem noi.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

21 Raspunsuri la Declarații și gargară

 1. Se poate ca aceasta declaratie de la Chisinau sa fie inceputul sfarsitului nostru…

 2. @Cozubas,
  Inceputul sfarsitului nostru se afla in 89..

 3. Bostin

  Clar e doar un lucru .Romanistanul nostru mai exista doar la tv .Noi am fost demult desfintati si impartiti( sclavii si reșursele naturale) deja puterilor straine iar acum suntem prostiti pe fata ( la tv- urile sioniste adica toate din colonie) ca inca existam ca stat.De aia ambasadorul (destul de corect totusi aici ) nu vrea ca si Moldova sa dispara ca stat si ii sfatuieste pe cei de acolo sa o suga rusilor daca nu vor sa impartaseasca aceeasi soarta ca noi.

 4. Col.(r.) Vladimir Nussem

  Domnule Bostin,
  referindu-ne strict la titlu, dumneavoastra unde v-ati incadrat cu paranteza „la tv-urile sioniste, adica toate din colonie”, la „declaratii” sau la „gargara” ?
  Pentru a va inlesni un raspuns onorabil, in spiritul acestei respectabile publicatii, condiderati intrebarea mea ca fiind una pur retorica.
  O seara placuta !

 5. Bostin

  Vladimir ia-o cum vrei.De preferinta sus.

 6. iorga

  Va cer scuze dar, *omenirea nu-si poate rescrie istoria dupa ce cred amaricanii !*, asta ar insemna ca *tot ce am invata si sta scris incepand de la vechile scriei, sunt falsuri*. America actuala are o istorie de 200 – 300 de ani incepand de la colonizare, *LUMEA* are o istorie de cateva mi de ani. Daca acceptam sa ne falsificam istoria pentru ca *americanii sunt inculti si marginiti in a sti istoria lumii, inseamna ca facem degeaba umbra pamantului !*. Cu scuzele de rigoare si respect pentru articolele dvs dar, nu trebuie sa fim sclavii unei mari natiuni doar pentru ca *ea prin reprezentatii ei nu stiu istoria lumii.

 7. neacsum

  @Bostin,
  Te rog sa iti retragi cuvintele,cu scuzele de rigoare, in cel mai serios mod cu putinta. Nu admit si nu tolerez astfel de lovituri indiferent din partea cui ar veni.

 8. neacsum

  @Iorga,
  Unde ati citit sau de unde ati inteles dumnevoastra ca eu as fi de acord cu politica SUA, sau cu amestecul ei in toate gaurile din lume? Va rog sa recititi acest pasaj :”Da, Moldova are –și cu acordul României – o istorie-e adevarat recentă- diferită de a României deci nimic greșit. Că domnul Pettit crede că istoria lumii a început după războiul de secesiune, sau că statele Europei s-au format după ce au aruncat ei bombele la Hiroșima și Nagasaki, nu e vina lui, așa cred cam toți americanii, în special cei din Administrația SUA, deci nu poate fi urecheat dacă nu știe că alții au existat ca popor până să dispară pieile roșii. Declarația sa privind istoria Moldovei arată de fapt limitele sale, poate nu trebuie să îl certăm, ci să îi spunem că nu toate statele au cartea de istorie cât revista play- boy de groasă.”Mi s epare mie, dar este exact ce ati spus dumnevoastra, dar cu alte cuvinte?

 9. geofreeland

  @bostin
  Respect opinia oricui. Dar referitor la ce ai postat, la commentul lui Vladimir gresesti enorm. E mai patriot poate decat oricare dintre noi. Primesc eu scuzele in numele lui, scuze pe care cred ca le si gandesti.Cu acelasi respect si onoare, nu? Si acum hai la treaba ca mermelocii ne infunda canalul.Si e un canal genial, ma refer la minunatia de Canal Dunare-Marea Neagra pe care orice natie si l-ar dori. Acolo au murit oameni. Idiotii Europei, aia ingalonati (numiti) de Mafia Familiilor Celeste cu sange albastru, murdaria civilizatiei, au zis ca acest Canal le submineaza planurile coloniale de afaceri. Adevarul e ca acest Canal, romanesc, facut de romani, e functional, eficient si deschizator de drumuri pe valurile Dunarii spre Orient. Cum adica romanii sa faca o epopee dunareana? Si atunci au asmutit latraii neadmiterii in Schengen, olandezii si nemtii. Si noi pupam pe obrajii grosi de fard ai angelicei cancelarite prin presupusul nost prezident, decorat, tocmit, naimit si acoperit, protejat si incurajat intru nesimtire. Adica nesimtire inseamna a nu simti ceea ce simte un popor roman. El simte nemteste. Si daca tac-su a tuns-o in Germania ce l-ar impiedica pe susnumitul sa-si vanda imobilele, stim cum juridic stabilit dobandite si sa se care acolo la sanul angelicei mamici din est-germanica generatie scolita de sovietici. Deci, nea Bostin, noi nu ne luptam intre noi, asa cum vor unii, iar respectul lui Ion Ratiu, gentlemanul politicii romanesti after Revolution, pentru opinia celuilalt, invoca ultima picatura de sange. Sange insemnand incununarea unei convingeri. Stil demos-kratos, frumusetea invatatorilor greci, uitati si pizmuiti si pedepsiti ca au civilizat lumea.

 10. geofreeland

  Ce sa ne mai miram? Petit-ul asta, adica frantuzitul pentru MIC, adica asa de mic, ca nici nu poate spera la mai mare, acest Petit e atat de mic incat nici lupa nu-l poate deosebi de un rahat de musca. Si ce daca e Petit, daca numele lui francez, onorabil prin Statuia Libertatii donata de francezi,a se vedea http://www.nps.gov/stli/learn/historyculture/places_creating_statue.htm, nu are nicio rezonanta majora. Un individ mic, nu poate debita decat ceea ce un creier mic ii dicteaza (de altii!) adica o micime de ratiune, cunoastere si memorie. Acest ambasador Petit, numit de americani nu stiu pe ce lista bagata pe sest la semnat, e atat de incult incat ma sperii. Si daca tot e incult, e normal ca debiteaza ineptii, injurii la adresa unui popor si se pisa pe istorie. Ce altceva poate sa fac un pitic Petit? Are incontinenta cerebrala.

 11. Bostin

  Ok imi cer scuze .Dar atacul ironic al lui Vladimir a fost injust.Am postat mai sus un link poate intelege si de ce.

 12. Bostin

  Vladimir,tu chiar crezi ca aliatii NATO chiar dau vreun ban pe tine ,pe mine…pe oricare sau pe tara noastra???sa fim seriosi :))astea sunt doar prostii ieftine vandute catre populatie…suntem prea mici sa se puna pret pe noi,suntem pur si simplu un pion pe o tabla de sah,la fel de folositor ca un OB in timpul menstruatiei…cat este util,dupa suntem aruncati la cosul de gunoi.daca cineva inca mai crede ca americanii sau orice alta natie se zbat pentru interesele si bunastarea Romaniei…inseamna ca chiar gandeste cu posteriorul!

 13. neacsum

  @Bostin, ironia este una, iar insinuarea dumitale este alta… a depasit .. suportabilul. Orium, se poate intampla, uneori ne mai cedeaza nervii. Sunt convins ca Vladimir va accepta scuzele.
  Sunt de acord,marele prieten de la Vest se comporta cu noi ca si fost mare prieten de la Est. Singura diferenta este ca pe timpul prieteniei cu Estul am avut conducatori care si-au slujit tara, nu partenerul. Acuma avem conducatori care isi slujesc prietenul, si nu poporul. Culmea culmilor este ca esti declarat dusman daca nu il iei in brate pe prieten, mai rau decat pe timpul lui Stalin.

 14. geofreeland

  @ Bostin
  Esti un om de onoare. Asa e cavalereste. Mergem inainte, tara asta nu moare, nu poate muri sub vanturi, si cine vrea sa stie, oamenii ei, dintotdeauna au reusit sa separe, greu, dar cert, graul de neghina. Graul facut din munca lor si neghina parazita a cozilor de topor. Romania este un sistem viu, o fiintare dincolo de inchipuirea unora, e o vesnicie zamislita in a fi chiar vesnicie. Nu peste mult timp, Mesia al lumii va fi, cum a si fost, un roman de-al nostru, chiar sa conduca lumea. Documentele Vaticanului, si nu numai, sustin ca Romania, teritoriul asta sacru al tarii ciuntite inca, va fi centrul spiritualitatii mondiale. Nu e un secret dorinta oricarei natii de a ne cuceri, si nu dau exemple, dar faptele spun asta, ca aici, intre Carpati, in Protogeea, a fost si este si va fi, lumina spiritului civilizator. Am dat la toti hulpavii ce au vrut, le dam si acum, si noi tot cu mamaliga pe masa, intoarcem obrazul celalalt la palmele lor, ei vor pleca dar noi vom ramane. De ce spun asta? Pentru ca nimic din istorie nu ma contrazice.

 15. geofreeland

  De ce am scris mai sus de Canalul nostru, epopeea dunareana. Stiti de ce? Coada asta de topor, numita „guvernul meu” cu porecla Ciolos, anunta ca vrea privatizarea portului Constanta. Nu asta e problema, pretul la schimb este privatizarea Agigei, care oricum e a lui Mircea Basescu. Incercati sa intrati in portul Agigei si veti fi izgoniti. Nemtii au inteles exact valoarea Canalului Dunare-Marea Neagra care poate lega Rinul de Orient iar Johannis a primit ordinul de a incepe aceasta privatizare pe care, sigur, nemtii vor cumpara portul. Apoi, imaginati-va ce bani vor iesi din tranzitul de marfuri, bani pe care ii poate incasa statul roman. Acum suntem blocati de neadmiterea in Schengen, Dunarea nu ne aduce niciun profit pentru ca nu vor altii, mai ales nemtii si olandezii. Asa ca, daca vreti sa valorificati (nu noi, ei!) Canalul privatizati porturile la mare si noi vom face investitii si va vom lua banii. E simplu, nu? Cine a facut Canalul? Cu ce bani si efort uman, sacrificii umane? Cat costa tranzitarea? Enorm daca am fi destepti. Dar nu vom fi. La inecput se va privatiza Canalul adica il vor lua nemtii, apoi vor privatiza portul pe care il vor lua nemtii. Apoi, fara razboi, pe sest, nemtii vor cuceri Romania si vor trece la faza a doua, cumpararea de terenuri agricole cu sistemul de irigatii pe care ei il vor face chiar functional. Totul, pe doi lei!nu?

 16. geofreeland

  Daca stam si judecam la rece declaratia lui aPettit, cica insarcinat! ca ambasador in Basarabia noastra, cum ca Moldova fosta sovietica e de alt neam, magarie fara seaman in relatiile romano-americane, ma conduce la o singura ipoteza, si anume ca Rusia si America si-au impartit, frateste exploatarea de gaze din „marea cea mare” cum zise Mircea al nostru. Cel Batran. Status quo-ul existent (a se vedea ca nenea crailacul Putin, nu mai gavareste nimic de Deveselu!) in care Ucraina e o bagatela ruseasca (adica, ce Ucraina? daca Hrusciov n-o facea mare, ca idiotul, si daca nu era in URSS, murea de foame cu tot graul lor si Krivoi Rog-ul lor, adica fara Rusia Ucraina era fara viitor) in sensul ca peninsula Crimeei a fost dintotdeauna ravna ruseasca, adica acces la mare si platoul maritim, cum si turcii stiau ca aceasta Crimee (saracii lor locuitori!) e cheia acestei mari la nord, si se tot batura, venira si englezii, si francezii, se bagara toti, dar azi, tocica! Rusii si americanii zisera ca, hai sa impartim, atat eu, atat tu, da-i dracului de ucraineni! ca tot le luaram prin vrajeala armele alea nucleare ale fostei URSS. Si treaba e simpla de acum, atata timp cat intelegerea ruso-americana e perfectata si aPettitul asta zise ce zise, inseamna ca les jeux sont faites, adica rusul zise ca Moldova a facut parte din fosta URSS si acolo va ramane,si americanul zise ca ASA E! vezi aPettit. Adica Romania e numai o baza logistica americana cat ei vor exploata ce dracului vor p-aci, un deceniu, doua, apoi vira, ce treaba am eu cu rusul? E la el acasa, ne facem treaba apoi, Dumnezeu cu mila. Asa ca, singurul prieten al nostru de aici e turcul. Ne-am batut, nu ne-a facut pasalac, din respect pentru bogatia primita ca tribut, iar ne-am batut, dar asta a insemnat ca si noi am contat si inca mai contam pentru ei. Si fratii se bat intre ei, copii find. Dar turcul azi spune ca singurul prieten al Turciei este Romania. Declaratie oficiala! Nu dau detalii. Dar America? Friend? No, allied! Asa ca romanilor, singurul prieten e turcul, si din respect venit din istorie si din conjuctura geopolitica de azi. Incet, incet, americanul va pleca din aceasta zona, pentru ca nu mai are interes la presiunea rusa si ma intreb, noi ce facem? Apropierea de polonezi e una absolut utila (dar Joha n-o face, ca il doare burta), apropierea de turci e la fel de utila (dar Joha n-o face, adica ce ii spune angelica aia face), dar nu pentru Romania ci pentru Germania. E ca si cum interesele germane sunt promovate exact, dupa program, de nevertebratul nostru exponent prezidential. D-aia i-au dat si o medalie, in ciuda americanilor. Intr-un viitor apropiat, Romania nu va mai fi sub umbrela americana, poate daca ne ajuta fratii evrei, si de ce sa n-o spunem si ei iubesc tara asta! si ei stiu de ce, si atunci ma intreb ce vom face. Armata e sub orice calificare, economia pe butuci de tot,(Iliescu spunea dupa Revolutie ca tara va fi o economie de servicii!), energia nu ne mai apartine, resursele nu mai sunt ale noastre, adica in viitor vom fi chiriasi in propria tara.Ma intreb, oare ce putem face? Deocamdata nimic pana nu se satura astia de furat. Ma refer la marile tari „civilizate”. Apoi, baragan de campie, paduri fara pomi, rauri fara ape…Oameni vai de ei. Scenariu apocaliptic? Nu cred, dati-mi dovezi ca cineva de afara ne vrea binele. Restul e gargara politica, ipocrizie si tradare.

 17. iorga

  Va cer scuze, va citesc articolele si, probabil *ciuda ca americanii vor sa re-invatam istoria asa cum o re-croiesc ei *sold la sold cu alti mari ai lumii asa cum isi doresc ei impartirea in functie de interese*, tot asa cum re-croiesc TOT, inclusiv *legendele antice, adica falsifica tot*, m-a determinat sa nu re-citesc bine comentariul postat inainte de a da *click*. Sunteti un om obiectiv prin atitudinea pe care o *afisati in articole*, de aceea nu intrati nicidecum *in critica adresata … atitudinii lor neprietenoase* desi, noua ne *mor soldatii pentru ei pe meleaguri straine. Daca nu am fost *atent* la esenta comentariului, va cer scuze.

 18. geofreeland

  Lucian Boia, un gramatic destept si m-a convins, savarseste o mare eroare. Nu e roman. El mai mult destept decat roman. Ii tine hanguul lu’ aPettit asta si puncteaza in aceeasi linie cum ca, da, Romania si Basarabia (nu am zis Moldova!) au plecat din aceleasi arbore dar istoric au avut drumuri diferite. Asa, si? Ce vrusi sa zici nene Boia, mie cetateanului incult? Ca ma invata istorie aPettit? Ca fratii mei dincolo de Prut sunt de pe alta planeta?
  Nu, nenea Boia asta, destept de altfel, mai zice intr-un articol cam asa „România este o țară dezorganizată. Nu a fost ea niciodată prea organizată, dar comunismul și urmările sale au dezmembrat-o și mai tare. Este o țară insuficient orânduită, cu atitudine cam neserioasă. Și nu istoria i-a învățat pe români să fie neserioși, ei au tras concluzia asta în urma experimentelor istorice repetate. Românul nu este capabil să acționeze constructiv, sistematic. Nu vreau să generalizez, dar până la urmă cam asta este realitatea. Suntem opușii nemților, ne aflăm undeva în extrema cealaltă.”
  Nene Boia, du-te, nene, in Germania ta si fa productivitate, cine te opreste? Oi fi mata nascut la Bucuresti dar pe mine chiar ma dezgusti. A fi destept e una, dar a fi antiroman, e alta. Nu stiu daca postum cineva iti va mai pune flori pe titluri. Prima lectie a romanului este iubirea de aproape. Aproapele meu e fratele din Basarabia. Ca istoria l-a tinut sub juguri straine limbii lui materne e o alta chestiune, dar mata, ce tot ii dai cu asa-zis-ul „adevar”? Care adevar? Ca basarabenii nu gandesc in limba romana? Ca nu-l au pe Eminescu si Creanga, dar si pe Rebreanu si Nichita Stanescu? Oi fi mata istoric dar nu prea cauti in arhive. Sunt prea pline de praful care iti poate umple ridurile parfumate si pomadate. Adica esti un vandut si te trezisi ca trebuie sa vorbesti cand, ca roman, trebuia sa taci sau sa te revolti. Mai deunazi, cand dadui cu niscaiva namol la sale, pe plaja, o minune de fata, din Basarabia, fugita si scolita la Iasi, reprezentanta la o multinationala, m-a uluit cu romanismul ei si chiar daca a stat 5 ani la Moscova, cu slujba, m-a lamurit ca Basarabia e Romania. Ca Romania inseamna si Leusenii ei, si Balti, si oricare localitate din Basarabia. Pentru ea, Romania e tara mama ca si pentru toti basarabenii. Matale ce zici? Asa o fi? Eu cred ca da, dar trebui s-o bagi o stramba, probabil platita, ca distins istoric in viguros suis spre culmile notorietatii, probabil si d-aia, ca sa mai sari o treapta. Dar daca ai facut-o din propria-ti simtire, nu stiinta, cred ca trebuie sa-ti ceri scuze poporului roman, care e si in Basarabia. Ca Eminescu, scolit si el prin scoli nemtesti, austriece, n=o fi zis el degeaba „De la Nistru, pan’ la Tisa/Tot romanul plansu-mi-s-a”.

 19. geofreeland

  Dupa ce a mancat ce nu trebuie „Ambasadorul SUA la Chișinău James Pettit susține că prin declarațiile sale recente, care au provocat comentarii diferite în societate nu a dorit să atingă în nici un fel dreptul cetățenilor unioniști de a avea o viziune și o dorință de reunire și că Statele Unite nu au cum să împiedice reunificarea celor două state românești dacă poporul o va face, transmite Radio Chișinău.

  ”Eu respect decizia și idealul unioniștilor”, a declarat James Pettit în cadrul unei întrevederi cu liderul PL Mihai Ghimpu, potrivit unui comunicat difuzat de formațiune.

  Ambasadorul a fost de acord cu afirmația Președintelui PL, că ”puterea suverană aparține poporului, inclusiv dorința firească de Unire cu România”, potrivit aceluiași comunicat.”

  Adica o da la intors. Prea era de tot. Deci, nene Boia, istoric de marca (fosta germana), ai cam ramas pe afara daca ai fluierat cand, ca roman, trebuia sa taci. Ce rost avea s-o tii langa cu acest aPettit? El o intoarse, matale o-ntorci? Nu cred. Asta tine nu de adevarul istoric ci de caracter.

 20. geofreeland

  Ohohooo! Joha zise ca vrea relatii calde cu rusii. Iaca-na! Pai de Ponta zise ca se dadu cu rusii si chinezii, si el sari la gatul lui cu DNA-ul sa-l ingroape, asa ca vrea muschii lui razbunatori. Dupa miscarea Erdogan si meditatia data de angelica lui, dupa aranjamentul ruso-american privind marea noastra, dupa promisiunile lui Putin ca romanii pot merge a CM gratuit pe calea ferata, dupa ce Putin zise ca El e dispus sa negocieze frontierele de dupa razboi (vezi granita romano-ungara, ca aici e acul infipt de Putin),dupa ce francezii nu zisera mai nimic despre raptul Crimeei, dupa ce dadu cu bata-n balta cu flota aia a lu’ tarile NATO riverane si Borisov il stuchi de nu se vazu, Joha al nostru neamt la simtire, se trezi ca baba-n targ (in Mallorca) si zise ca pretul ar fi bun daca am mai muia-o cu rusii, ca tot ne umili Pettit-ul citizen of USA prin tara de la Basarab. Ce sa mai credem? Credem ca asta e atat de Muppets incat, chiar daca geopolitica e dinamica, asta nu vede nici lungul nasului, darmite interesul Romaniei. Cum adica s-o-nmoi cu rusii? Ca vrea americanul si neamtul? Nene presedinte, ori ai vana in tine or lasa-ne! Tezaurul, Bucovina, Basarabia, datoriile istorice ale fostei Ucraine-URSS, relatia cu sarbii, deportarile basarabene, Al-Ro, Lukoil, Petromidia, Armata 14-a, astea sunt chestiuni serioase. Ce vrei sa spui? Ce strategie ai fara american? Ce vrei ca noi sa stim si sa te aplaudam? Tara moare sufocata de banii scursi pe-afara, baba Gertrude din Apold isi taraie picioarele de la paine si acasa, nu are bani de medicamente, si sapa saraca, la deal, la 81 de ani, sa mai tie cu porumb si ea porcul pana la iarna. Are pensie 500 de lei. Si ea te-a votat. Si asa a ramas. Pe tine te freaca rusii acuma. Rusii? Da, rusii, ca ei sunt aici cu noi de atata amar de vreme si habar nu ai avut.

Statistici T5