Înaintare în grad la Craiova

Categoria Actualitate, Despre Armata

pa274389

Ieri, 27.10.2016, la Craiova, la sediul Brigăzii 2 Rovine a avut loc începând cu ora 12.00 festivitatea de înaintare în grad a colonelului Daniel Petrescu, noul commandant al brigăzii. Prin decret prezidenţial acesta a fost înaintat începând cu data de 25 Octombrie, la gradul de general de brigadă, grad cerut de funcţia pe care o deţine. În sfârşit, atunci când se doreşte, se poate da gradul pentru astfel de funcţii, atunci când se acordă şi funcţia, lucru absolut normal. Îmi amintesc cu durere, că unul din cei mai respectaţi,  iubiţi şi regretaţi comandanţi ai acestei brigăzi, Gl. Bg. (r) Dan Predatu nu a apucat să primească in activitate acest grad pe care îl merita cu prisosinţă, nici măcar în viaţă fiind, fiind avansat post-mortem. Mi se pare normal să se acorde gradul odată cu numirea pentru aceste funcţii mai ales pentru că în oraşele mari, unde garnizoana cuprinde mai multe structuri ale MAI si MApN, e posibil să existe şi alte grade similare gradului de general,  dar comandantul garnizoanei este considerat de regulă comandantul unităţii celei mai mari, în cazul nostru Brigada. Era şi este absurd să numeşti comandant de garnizoană un colonel care să aibă în .. coordonare pentru anumite activităţi generali sau corespondenţi ai gradului de general din alte structuri.

La activitate au participat reprezentanţi ai structurilor  MApN şi ale MAI din garnizoană, reprezentanţi ai unor structuri asociative ale cadrelor militare în rezervă şi ai prefecturii. Nu ştiu motivul dar am notat lipsa doamnei primar, nu de alta dar o ştiam apropiată de problemele militarilor. Nu a participat personal nici la festivitatea de la 25 Octombrie şi nici la înaintarea în grad a comandantului brigăzii. Nici presa nu s-a înghesuit, probabil urmăreau penalii de pe listele electorale, pentru rating.
Trecând peste aceste mici amănunte, mai menţionez faptul că este deja de notorietate faptul că în curând Brigada 2 se va transforma în Brigadă Multinaţională, nu intru în amănunte, nu mai mă leg de faptul că termenul multinaţional este improrpiu pentru o brigadă formată din trupe  a doar două naţiuni, cert este că domnul general Petrescu va fi primul comandant al acestei brigăzi, practic pentru asta a fost ales, iar drumul se pare că îi va fi presărat cu flori, fiind pregătit şi teoretic şi practic (chiar dacă nimeni nu va recunoaşte aşa ceva)  pentru a-l înlocui într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat pentru funcţia cea mai mare în armat pe olteanul Ciucă.   Read my lips! Este de altfel cel puţin interesant, cum partenerul strategic nu ştie cine va ocupa Biroul Oval peste o lună, dar deja are în stand-by preşedinţii, premierii, şefii DNA şi principalele funcţii în statul român pentru următorii 10 ani.

În final să urăm bun lucru domnului general, cât mai multe stele pe umeri, dar nu din cele ca ale lui Oprea, Onţanu şi alţii ca ei. Vizavi de stele am constatat cu oarecare surprindere că s-au reintrodus stelele metalizate. Se schimbă doar  moda,  sau şi orientarea şi strategia?

Aceştia au fost participanii la ceremonie, exceptând trupa.

pa274404

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

11 Raspunsuri la Înaintare în grad la Craiova

 1. Sergiu

  Brigada a 2-a nu a devenit parte a brigazii multinationale bulgaro-romane (plus 4 ofiteri germani), amintite de Johannis-Voda mai in vara?

 2. Brigada 2 nu poate deveni parte a altei brigazi, oricat de multinationale ar fi. Eventual a unui Comandament Multinational oricat de sarac in natiuni ar fi .

 3. geofreeland

  Rau am ajuns! Brigazile astea multinationale sunt ca un mixt de fructe. Adica romanii nu pot face o brigada respectata fara condimente de piper, coriandru si ghimbir. Adica un general de brigada care sa bea bere cu ofiteri multinationali ca aia din Bosnia, la Sarajevo si Banja Luka. Adica un carcalete asezonat la un barbeque. Mai lipsesc turcii, morti dupa havuz si ciorba pasata cu menta. Tot ca la Sarajevo.

 4. geofreeland

  Brigazile astea multinationale sunt de propaganda. Adica, NATO, e omniprezent, oriunde si oricand, in tot arealul geografic. Mixtura de forte nu au decat o valoare propagandistica cu iz vadit politic. O brigada e o brigada. E ca un fost regiment de pe vremuri. Dar suna frumos, brigada. Cred ca de aici vine si denumirea orasului Bragadiru, ca doar n-o veni de la braga ci de la brigadier, adica apartenent la o brigada. Oricum nu artistica, ci militara. Pe vremea nemtilor, la Bragadiru se faceau grenade. Nu stiati? E bine sa stiti. Nemtii erau pragmatici, nu pierdeau vremea. Ca si acum de altfel. Urmeaza privatizarea portului Constanta, germanizarea Dunarii, acapararea fertilelor baragane cu sisteme de irigatii cu tot, privatizarea sarii, apei grele si zacamintelor de uraniu. Apoi energia electrica din hidrocentrale, si de ce nu, a aurului si wolframului Rosiei Montane. Ce e de neinteles? Brigada multinationala, pe teritoriul romanesc inseamna ca el nu mai apartine statului roman ci statului diluat in amorfitatea europeana unde titrul il decid mai marii. In Dex gasim definitia titru.

 5. Ahaa! Asta e ca filmarile in „coproductie” de cand eram noi toa’len’major! Noi dam caii, ei vin cu actorii! Bine ca m-am prins!!

 6. @Tavi,
  Dar, ce filme au iesit, Doamne , ce filme: Dacii, Burebista, Sapte baieti si o strengarita… numai @best-selluri@ … sau cum s-ar spune acuma, Sellgrossuri ..

 7. ifrim

  Tot respectul pt. militarii ce avanseaza in grad cf. competentelor.Felicitari, am onoarea sa va salut!

 8. nicu suciu

  Mai ere , oare le venira mintea la cap astora? ma intreb si eu asa…ma intreb si eu asa! dar pe vremea noastra de ce nu se putura? ha?.. No lasa-ma ca iar ma apuca damblaua..

 9. Ma’ Nicule sezi bland! Ca din cate stiu eu te tine mult!

 10. Sergiu

  „Brigada multinațională: Care este stadiul actual

  În ceea ce privește componența anunțată a acesteia, brigada Infanterie 2 Rovine de la Craiova se va constitui în brigada multinațională și, astfel, va reprezenta contribuția de personal al României, fiind anunțate în mai multe rânduri angajamente de prezență militară din partea Bulgariei (un batalion), Poloniei (o companie), Germaniei (ofițeri de Stat Major) și SUA (prin intermediul unei brigăzi mecanizate care va fi desfășurată în Europa).” RoMilitary

 11. Sergiu

  Nu s-a anuntat cine va fi comandantul – cel care va decide in caz de conflict/situatii de urgenta – teoretic localnicii. Dar mai sunt 4 ofiteri germani, mai sunt ofiteri ai detasamentului blindat US – cine comanda cui? Sistem dual de comanda? Asta as fi vrut sa stiu. D-aia am banuit ca a fost promovat d-l colonel Daniel Petrescu (in general, gradul de general se acorda dupa alte criterii).

Statistici T5