Nu că ar fi prima oară când o spun, şi sunt sigur că nici ultima oară, dar este de-a dreptul criminală tăcerea şi impertinenţa guvernanţilor pe teme care ar fi trebui dezbătute de opinia publică sau „societatea civilă” cum le place lor să spună, dar recunosc că este la fel de criminală şi indiferenţa acestora din urmă care parcă dorm somnul de veci, un somn care din păcate nu îi afectează numai pe cei care dorm acum ci şi pe cei care acum nu realizează ce se întâmplă pe lângă ei.
România țara de consumatori
Citeam acum ceva timp prin pagini scrise de oameni cărora le mai pasă de viitorul copiilor lor, de pământul pe care trăiesc şi în care speră să fie îngropaţi, de ţara în care s-au născut şi pe care vor să o lase şi ei copiilor lor şi copiilor copiilor lor în vecii vecilor, că cei care conduc armata au decis să nu mai fabrice blindate în România, după ce nu au mai fabricat nici avioane, nici tunuri, nici tancuri, nici nave, nici oţel, nici măcar cozi de topor ( din cele făcute de lemn, nu din piele de porc) pentru că s-a dat ordin undeva, peste mări şi zări, ca România, ţara cu cel mai bogat pământ din Europa, cu cea mai veche scriere din lume, cu cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci, să fie secătuită, adusă la stadiul de colonie de sclavi inculţi, bolnavi, apatici, adormiţi, nesimţitori, rupţi de rădăcini, rupţi de istorie, cu eroi vopsiţi în trădători şi trădători cultivaţi ca eroi şi să fie locul unde se întâlnesc toate interesele, toţi nemâncaţii lumii, de la Atlantic la Urali, care să sugă până li se face limba covrig. S-a mai dat ordin ca în frunte acestei ţări să ajungă toate cepele lumii, tăiate Julien, toţi muţii cu limba împleti(ci)tă după modelul biciului lui Attila, toţi nepoţii lui Bastus, care să belească pieile românilor în numele unui miros de democraţie europeano-atlantică. De ce nu trebuie să mai producă România nimic?
Pentru a nu mai fi în stare niciodată să spună că este independentă şi că nu are nevoie de împrumuturile înrobitoare ale samsarilor stepei umane. Iar cei care conduc acum ţara, armata şi interesele naţiunii, cu cefele groase dar înjugate la jugul corupţiei şi trădării pun la rândul lor piciorul pe gâtul iobagului secolului 21 care icneşte, scuipă în palme ridică ochii spre cer jumătate a sudalmă, jumătate a neputinţă, dar tace şi merge înainte ca Bator.
Repetabila prostie
Cui este lăsată ţara, cine se ocupă de apărarea graniţelor ei când iobagul UE trage în jugul imperiului multinaţional, echipat ca pe vremuri soldatul lui 1877. Măcar atunci, îndemnaţi de ruşi, sprijiniţi de francezi am luptat pentru un scop care era şi al nostru şi am reuşit să ne câştigăm independenţa. De fapt, ni s-a promis, dacă scăpam marele imperiu tarist de rușinea de a o lua pe coajă de la turci. Acum, dirijaţi tot de ruşi, ca porcul la Ignat, şi „ajutaţi” de un alt prieten dar mai puternic şi mai pervers decât frații de gintă latină, suntem târâţi în alt război, un război care nu ne aduce nimic, doar ne ia sângele, teritoriul, independenţa şi imposibilitatea de a mai putea să emitem pretenţii la suveranitate. Ţara s-a umplut de bocanci străini, ne bucurăm de sosirea legiunilor străine cu rachetele lor cu tot fără să realizăm că aceştia nu vin să ne apere pe noi ci să îşi apere interesele lor, să ne creeze impresia că suntem apăraţi, pentru a prinde curaj şi a face pasul către un conflict din care nu vom câştiga nimic.
România va juca rolul sârbului Prințip din primul Război Mondial, oferind nu numai ocazia conflictului sau chibritul care aprinde fitilul, ci, alături de frații din Basarabia și Ucrainieni, și teatrul de operații în care se vor verifica, testa, și chiar comercializa ultimele tipuri de arme. Unde mai găsesc producătorii de armament ruso-americani un teren atât de variat și obiective atât de diversificate, plecând de la platouri, creste muntoase, podiș, câmpie, litoral,până la deltă, peșteri, baraje, zone populate, toate garnisite cu un popor adormit care nici nu va ști ce se întâmplă cu el? „Hai bă, du-te şi scuipă-l pe rusnac, că dacă dă în tine sunt eu în spatele tău şi te ţin să nu cazi prea rău ”, par să spună călăraşii de la Kogălniceanu, marinarii de la Deveselu, cei 1000 de portughezi care vin să verifice dacă româncele s-au învăţat cu limbile străine din telenovele și alți pretini care nu vor să piardă distracția. Iar românul se aruncă, convins că „are spatele asigurat”. Şi ca să arate că nu e prost degeaba, românul, frate cu inconştienţa, se bucură şi când acelaş prieten care i-a vândut la preţ de prospătură nişte sicrie zburătoare îi mai aduce şi nişte rachete pe care cică le aduce doar aşa ca să se joace cu ele. Probabil în lipsa patrioţilor români, sunt bune şi „Patrioatele„ SUA. În cinstea lor, patriotul Mut a dat ordin să se cânte imnul SUA de Ziua Armatei, aşa, până se obișnuieşte românul cu el şi uită să se mai deştepte. Să recapitulăm :
1. România nu mai produce armament, cumpără ciurucuri la mâna a doua din cimitirele altora;
2. La ceremoniile naţionale se cântă imnul ocupanţilor;
3. În bazele militare ale ocupanţilor de pe teritoriul nostru românii sunt”invitaţi” iar drapelul lor este folosit pe post de carpetă de fundal dar cu culorile inversate, la bătaie de joc;
4. Ambasadorul ocupantului ne sfătuieşte să primim cu braţele deschise „întreprinzătorii” ISIS să le dăm casele noastre, banii noştri, eventual copiii şi nevestele noastre că sunt şi ei amărâţi şi nu au cu ce îşi plăti abonamentele la telefoane şi nici echipamente de detonare sofisticate;
5. România a adoptat sărbătorile ocupantului cu ajutorul unor ateliere de educaţie animalieră plastică, iar la Castelul Bran, un român îmbrăcat în hainele Ţepeşului se scălâmbăie, scoate limba şi face pe vampirul pentru a distra oaspeţii şi a şterge din memoria neamului adevărata faţă şi faptele lui Vlad, pas important în calea batjocoririi conştiinţei de neam şi distrugerii valorilor naţionale.Între acel actoraș de duzină cu ochii prelingându-i-se pe formele fufelor venite la distracție, și ”românii” care s-au lăsat filmați pe post de traficanți de arme pentru propaganda BBC, nu este decât o diferență de preț, dar prostia și foamea e aceeași.
Lista ar putea continua dar .. oricum nu îi pasă nimănui. Românii protestează numai când nu mai au ce mânca sau fura, nu când nu mai au ce citi, când cer ceva, cer o mărire de salariu, un împrumut nerambursabil, un ajutor social, o sticlă cu ulei, ies în stradă numai la ordin de partid îndrumat de nişte lideri sindicali care după ce schimbă un guvern, vor să ajungă premieri apoi avocați ai poporului.
Dacă este vreun român care să creadă că după 12 ani de NATO, România mai are nevoie de… exerciţii pentru a verifica compatibilitatea cu armata SUA căreia îi apăra interesele prin Afganistan din 2002 şi îi execută ordinele de 20 de ani, aş vrea să îl văd şi eu ca să nu mor prost, să ştiu şi eu cum arată prostul suprem. Apropo de prostul suprem, cât de proști trebuie să fie analiștii noștri militari sau politici dacă nu văd că prin aceste structuri nou înființate pe teritoriul României nu apără, ci oferă motive și obiective în plus unui ”potențial” inamic.
Eu donez …
Într-un articol postat pe site-ul România Breaking News, Cătălin Avramescu, fost consilier prezidenţial ne spune ce crede el despre armata română şi de ce crede el că suntem luaţi la mişto de ruşi, dar nu numai. Articolul este pertinent eu însă l-as întreba de ce a tăcut până acum, de ce nu a trimis în judecată pe cei vinovaţi având acces la aceste date, până la această campanie electorală. Şi i-aş mai întreba pe generalii actuali şi activi ai armatei române ce părere au despre acest articol, ce părere au despre starea armatei şi rolul lor în armată. Dacă rolul sau scopul lor este să adune grade şi să acumuleze o pensie care să le asigure câţiva ani îndestulaţi, îmi permit să fac cu memoria lor, ce a făcut Iohannis cu masa tăcerii. Că tot am ajuns aici, eu nu vreau să ştiu de ce şi-a aşezat Fundul, Mutul, la Masa Tăcerii, eu vreau doar să întreb ce scrie la articolul 16(2) din Constituţie şi dacă a citit ce scria pe pancarda din dreapta domniei sale, ceva mai în spate, lângă alee. Interdicția respectivă era pentru populime doar? Dacă a citit şi totuşi s-a aşezat, atunci limba română nu are, oricât de colorată ar fi, un epitet pe măsura nesimțirii. Dar eu cred că nu el este de vină ci Rebengiuc, care a tot fluturat în media clipul ăla în care se spunea „Brâncuşi e al meu. Eu donez”. Cum domnul preşedinte se uită la televizor încă de când erau inundaţii prin Moldova, în mod cert a văzut clipul şi a dat o fugă să îl ia .. şi l-a luat în.. fund. Donez o cizmă.
Aş întreba în final de articol, revenind la subiectul de bază, dacă consideră cineva că România este pregătită de război. Sunt convins că marea parte a românilor ar spune că nu. Dar eu cred că DA. Păi ce fac partenerii strategici de ani buni, dacă nu asta?Ne pregătesc teritoriul pentru a primi .. rachetele ruşilor care vor veni imediat ce vor .. „pleca” ale lor, la schimb. De ce credeţi că au curăţat ei tot ce este prin subsolul ţării, austriecii şi ungurii ce e la suprafaţă, recte pădurile, Mugur .. rezerva de aur, iar evreii datele personale ale românilor ? Ca să nu fie distruse pe timpul războiului „rece” ruso-american. Şi să nu fie luate de ruşi. Aşa da parteneri, cum au ei grijă de bogăţiile noastre. Aşadar, dormiţi liniştiţi, partenerul strategic veghează….și lucrează.
http://www.patraru.ro/2016/10/27/armata-e-cu-noi-armata-altui-stat/
http://stirileprotv.ro/stiri/international/rachete-antiaeriene-patriot-aduse-in-romania-pe-calea-ferata-general-american-nu-dorim-un-razboi-dar-vrem-sa-fim-pregatiti.html
http://romaniabreakingnews.ro/exploziv-de-ce-credeti-ca-rusia-isi-permite-sa-fie-atat-de-agresiva-in-vecinatatea-noastra-catalin-avramescu-despre-romania-ca-veriga-slaba-a-nato/
„SRI a depăşit de 16 ori FBI la mandatele de interceptare pe siguranţă naţională” afirma in Parlament Victoria Stoiciu, reprezentant Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) în România.
Asta da, veste buna pentru romani! „Tot ce misca-n tara asta, raul, ramul…” trebuie stiut. De ce? Pentru ce? Cine vrea asta? E o intrebare de esenta. Pe baza „suspiciunilor rezonabile de siguranta nationala” judecatorii aproba interceptarile la greu. Ce-o mai fi insemnand „siguranta nationala”? Ca nu mai avem industrie de aparare nu e siguranta nationala? Ca am distrus Institutul Cantacuzino, care producea vaccinuri esentiale, personalizate genomului romanesc, nu e de siguranta nationala? Ca am desfiintat scoala barbatiei, serviciul militar obligatoriu si armata e o figuratie de parazi, nu e de siguranta nationala? Ca mancam numai otravuri alimentare, la liber, nu e de siguranta nationala? Ca am falimentat industria apei grele si a extractiei uraniului nu e de siguranta nationala? Ca invatamantul romanesc, multidisciplinar, este inlocuit cu nivelul limitat imbecil pe aplicatii practice limitand baza de asimilare, formare si inovatie, nu e de siguranta nationala? Ca politica demografica a statului contravine rolului lui nu e de siguranta nationala? Ca alocarile bugetare nu sunt facute pe proiecte de tara, adoptate indiferent de optiuni politice, nu e de siguranta nationala? Ca justitia romana acopera „hotii” dovediti, straini si condamna numai alogenii cozi de topor, carora nu le confisca spre recuperare banii furati, nu e de siguranta nationala?
Pot continua la nesfarsit. Ma intreb ce mai e de siguranta nationala in statul asta, ciuruit de interese, aflat invins intr-un razboi acceptat de o putere care „controleaza” totul, pentru cuceritori si pentru sine?
De ce or mai fi murit prin razboaiele altora romanii? „Pamantul din munti pana-n vale/ E plin de mormintele lor.”
atenție ! tot ce comentăm noi aici și oriunde pe internet, este de siguranță națională, iar dacă vom fi luați la întrebări, să nu ne mirăm ! ori să ne mirăm ?!? Chiar, de ce nu ne-ntreabă nimeni de sănătate, că noi tot vorbim și-i tot criticăm ?!? Poate pentru că știu că avem dreptate și dacă, prin reducere la normal, am fi chemați în fața unor instanțe, am fi în măsură să le probăm vinovăția și trădarea !!! Așa, mai bine ne lasă în pace, vorbiți fraților, că doar… câinii latră și ursul scapă !!!
@Panduru,
Daca te simti vinovat cu ceva, exista intitutia autodenuntului…
Quo vadis, Domine? (Unde te indrepti, Doamne)l-a intrebat Petru pe Isus. Vado Romam venio iterum crucifigi (Am venit la Roma, spre a fi din nou crucificat) i-a raspuns Isus.
Cam asta e cu poporul roman. Oricum, spre a va simti romani, urmariti un film despre adevarata istorie, facut de BBC. https://youtu.be/mdj3se52b6Y?list=PLUg8X_6h3w7z1xjmPWaGx3VE5iLlSFDWH
De ce nu se mai fac proiecte de tara? Pentru ca un proiect de tara inseamna, in primul rand, bunastarea cetatenilor ei locuitori, prin dezvoltare, in toate domeniile, si pozitionarea tarii intre tarile lumii. Chestia asta vehiculata si data ca exemplu „sa tindem sa fim ca marile tari civilizate” e o gogorita de dat la porci. Adica noi suntem o tara necivilizata. Adica, un popor definit prin cultura sa, in speta romanii, suntem necivilizati. Marile armate ale lumii sunt cele care apara interesele multinationalelor economice si finanta mondiala. Ele sustin forta de persuasiune prin puterea armata. Armata romana nu poate fi o armata decat daca are capacitatea economica de a o inzestra. Conceptual, armata romana ar trebui sa apere interesele statului roman in teritoriul romanesc. Care sunt interesele statului roman, azi, in propriul teritoriu? Cred ca niciunul. Contribuabilii romani, firmele romanesti, sunt vanate de organele statului, capitalismul romanesc nu are capitalisti, capitalul este drenat in strainatate, investitiile romanesti sunt firave si numai in intermedieri, nu productie. Resursele noastre naturale nu mai sunt valorificate superior, ci exportate, regiile statului sunt capusate si falimentate intentionat chiar de catre stat prin „numiri” politice, statul e incapabil sa ofere romanilor un cadru propice de dezvoltare economica.
Atunci ce proiect de tara sa facem? Practic, un proiect de tara inseamna ce vrem sa facem cu viitorul tarii, adica ce lasam copiilor nostri.
Ati auzit in campania asta electorala despre ceva asemanator? Nu. Un politicianism murdar in care, „noua clasa politica”, cu novici, cu hoti, cu rudenii, dar curati inca, adica potentiali „infometati” care vor pune usor botul la un pumn de arginti, nu va realiza niciodata un proiect de tara. Nu sunt capabili, nu sunt lasati din lesa sa poata si nu vor mai avea o tara careia sa-i faca un proiect.
Din media nu aflam decat de valul urias de morti de pe sosele, de arestari, ca in targ, cu Vasilica (penalul) si Marioara (DNA) care il bate cu matura (de unde si expresia prezidentiala ” vor fi maturati”), scandaluri de urmariri, santaj, amantlacuri si hotii, revolte spontane si nespontane, bete in roata primarilor care vor sa faca ceva pentru alegatorii lor, talk-show-uri cu informatii „picurate” la comanda, manipulare crasa spre dobitocirea unei natii care se intreaba „Quo vadis?”
Rezistăm! 18 ore! https://www.youtube.com/watch?v=jm9SEwIk48w
O lună NOIEMBRIE mirifică!
***
Așadar, veni brumar,
Urlă vântul pe maidane,
O urare am ca dar:
„Fiarbă vinul în budane!”
***
Să fiți iubiți, dragi prieteni! Apoi om mai vedea..
http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/noiembrie
@D-le Neacsu: „Românii protestează numai când nu mai au ce mânca sau fura” – nici atunci; la moda acum este protestul cu Facebook (stiti mai bine ca mine cum functioneaza asta). Cu privire la teatrul de operatii, continui sa cred ca va ramane Ucraina. Cu participare romano-bulgaro-polona. Dar numai daca iese Killary (desi acelasi scenariu e posibil si cu Trump. Ce putere are un presedinte SUA in afara cercului sau?). Ca rezervist ce ma gasesc, intelegeti de ce sunt direct interesat.
@geofreeland… subscriu. Cu partea „SRI a depăşit de 16 ori FBI”, nu doar FBI face asta. Mai au Homeland Security (care isi cam arata coltii si la FBI si la CIA) si, firesc, Central Intelligence Agency, plus NSA (Snowden?). Noi avem mai multe servicii de informatii, deoarece exista mai multe capete de putere in zona, cu interese divergente. Nici doua sabii intr-o teaca, nici doi domni in tara saraca. Tragedia e ca noi avem pe rusi si americani in prim plan ca stapani (jucatori) principali, apoi pe izraelieni si germani, plus francezi, englezi si austrieci. Il am pe Ilie Serbanescu https://www.youtube.com/watch?v=wk7B17bzyms care prezinta centrele de interes (comercial, in principal) fixand si granitele sub care se poate produce „federalizarea” – temerea mea cea mare. Si nu flutur patriotismul pe tema posibilei federalizari, ci o problema practica: un grup mai mare are sanse mai bune de supravietuire. D-aia imi stau in gat gesturile diversilor care ne amintesc exploatabilele noastre vulnerabilitati.
@Sergiu,
Daca va izbucni razboiul sub orice forma ar fi el, Romania este un pericol pentru Rusia prin bazele pe care le are iar daca din Romania va pleca o singura pasare cu intentii criminare spre est, ne vom trezi cu un stol de Katiuse peste noi. Daca cineva crede ca Romania va fi protejata de un conflict deschis, pe teritoriul ei, indiferent de forma, se inseala.
@sergiu Adevar graieste Ilie Serbanescu. Dar, ma intorc in istorie. Noi nu am fost pasalac turcesc. De ce oare? Pentru ca turcul a zis bine, de ce sa le dau eu de mancare la valahi si moldoveni cand ei pot foarte bine sa se gospodareasca, sa muunceasca si ma imi plateasca inrobitorul tribut. Aur, grane, vite, gagici de harem si tineri la oaste. Asa ca eu cred, ca diferitele puteri care ne-au ocupat nu vor sa-si bata capul cu o federalizare de facto a Romaniei. Le e mai simplu sa ne exploateze, sa-si ia ce vor, cum isi si iau, munca e ieftina, si ca atare mai bine zgandare sacul sa nu se organizeze soriceii de noi. De fapt, amenintarea cu dezmembrarea, care pe noi ne inspaimanta stiind cate sacrificii am putut face sa avem neamul intreg in tara inaintasilor nostri dinainte de greci, nu e decat o marota de doi lei dar care prinde oricarui popor cu un simt dezvoltat al patriotismului, chiar daca e dus pana la latenta de media obedienta. Problema e alta. Mai avem lideri romani care politiceste pot negocia inteligent cu „ocupantii” statutul nostru? Cred ca da, avem, dar nu intelectuali, sunt prea in foame de o glorie platita incat, zicand ca viata e scurta, uita ca vorbesc in cea mai dulce limba a lumii. Mai cred ca daca „vesnicia s-a nascut la sat” si „apa trece pietrele raman” niciun destept din sistemul ocult nu ar avea o solutie sa ne stearga de pe harta lumii. Singura sansa e sa devenim vicleni, ceea ce nu putem fi, genetic, dar trebuie sa invatam si lectia asta. Mai ales in politica.
Fabulos! Cititi si va cruciti, ce inseamna democratia parlamentara in Romania!
http://www.dcnews.ro/vlad-nistor-interviu-culise-infrico-atoare-din-parlament-intelectualii-dispre-ui-i_521053.html
@Vicleni am fost, Geo, mai ales de-a lungul istoriei. Iti amintesti cum a luat Mircea Banatul Timisoarei de la Unguri? Cica s-a dus sa apere Timisoara de un eventual atac al turcilor despre care avea stire, s-a dus peste cetatea Timisoparei care era, sub suzeranitate ungureasca si a aparat-o de „turci” apoi a lasat acolo o garnizoana sa o apere „just in case”. Iti amintesti cum a luat Mihai domnia si cum i-a platit pe creditori? I-a chemat in casele Buzestilor sa le dea banii, aia s-au dus si apoi i-a incuiat acolo si a dat foc la case de plangeau buzestii mai abitir ca turci si grecii. Daca vrei sa revenim mai incoace, iti aduci aminte cum a scos Dej trupele rusesti din tara? Deci, daca vrem stim sa fim si vicleni pentru a ne atinge scopul . Intrebarea este vrem ?
Nu pot sa ma abtin, si imi cer scuze. Dar nu pot accepta ideea etichetarii de catre presedintele tarii a unui cetatean ca fiind „penal”. Cu ce drept face el asta? Cine e El? E Dumnezeu? Asta face un presedinte de tara?
Cred ca un academician, care nu e un profesor banal de fizica si care a facut „avere” din meditatii, spune altceva si e credibil. Pe cine sa cred? Normal ca un academician are autoritate in fata unui profesoras de fizica. Functia de presedinte, vremelnica, nu are treaba cu caracterul si cultura unui cetatean ajuns acolo si platit din banii cetatenilor.
Cititi: http://www.dcnews.ro/este-corect-lingvistic-i-etic-sa-etichetezi-o-persoana-ca-penala_521125.html
@Marin Neacsu Bineinteles ca stiu. Si alegerea lui Cuza le-a dat peste bot marilor puteri si i-a pus in fata unui fapt implinit. Genetic nu suntem vicleni, oameni care umbla cu ascunzisuri, lipsiti de sinceritate spre a-si ascunde adevaratele intentii. Cred ca lui Johannis i se poate lipi ca marca de scrisoare. In situatii grele, ca forma de lupta, viclenia (darul grecilor, de ex, atragerea turcului in zone mlastinoase, atragerea in ambuscade etc) este mai mult siretenie, si cred ca asta au facut si inaintasii nostri, si cum ar trebui sa facem si noi. Daca vrem? Nevoia ne va invata. Dar in primul rand trebuie sa starpim buboiul de azi de la putere.
A propos de tema principala, daca armata romana e pregatita de razboi.
In primul rand sa definim care razboi? Cel clasic? Razboaiele clasice (WW 1, WW2, Coreea, Vietnam, Iraq) presupune desfasurare teritoriala cu trupe terestre. Opinia publica din tarile invadatoare nu mai accepta moartea copiilor tineri ostasi. Suntem in mileniul III. Daca din acest punct de vedere armata romana e pregatita de razboi, bine inteles ca nu e pregatita. In situatia ca am fi atacati, pur si simplu invadati de trupe straine, armata, ca personal si inzestrare este sub limita minima de aparare si contraatac. In plus, armata, in teritoriul national trebuie sustinuta de conceptul luptei duse de intregul popor, cum a fost dintotdeauna la romani. Ma intreb, cine sa ne atace?
Suntem in NATO. Ca el e credibil si e, un razboi e al NATO, unde si noi suntem parte, impotriva unei agresiuni impotriva oricarei tari NATO. Deci forta NATO conteaza in raportul de forte cu un resupus invadator, in situatia Romaniei. Cu cat contribuie armata Romaniei in cadrul NATO, NATO stabileste. El defineste contributia militara a Romaniei. Atunci de ce vorbim de armata noastra?
In subsidiar, in situatia in care NATO ne-ar trada, e un termen de prezumtie normala, ne intrebam daca singuri am face fata unei agresiuni directe. Cam asta e tema. In acest caz, ma gandesc la israelieni, la elvetieni si or mai fi si altii care dorm cu pustile sub pat. La noi, garzile patriotice de pe vremuri s-au desfiintat, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat. (Morometii lui Preda, in alte vremuri faceau premilitara).In America, un senator nu da bine daca nu a facut West Point. Daca situatia de azi, in care Romania este tinta a Rusiei, declarata oficial, pentru ca are Deveselu, acum si rachete Patriot si in viitor poate si altele, va deveni conflictuala, ma intreb daca e posibil un atac impotriva Romaniei, cu trupe aeropurtate, cu rachete, cu dracu mai stie ce? Eu nu cred. Si nu voi crede. Gogoritele ca Letonia si Estonia pot fi atacate, membre NATO, au ajuns la paroxism in Polonia, dar ciudatenia este ca polonezii, care au fost hacuiti de rusi viclean si criminal, nu se tem de rusi ci de nemti. Ei spun ca daca neintelegerile aranjate intre rusi si nemti, ca dintotdeauna, au avut ca scop Polonia. Ei au dreptate, mai ales ca aliatii lor, inainte de WW 2, au fost tradati de respectabile tari, lase si ipocrite, Anglia si Franta. Suspecta e si situatia Ucrainei pacalita de toti care i-au garantat integritatea teritoriala atunci cand s-au dezarmat atomic.
Dar noi? De ce ne mai trebuie armata daca suntem „orbiti” de apartenenta la NATO si avem garantia marilor puteri?
Aici e problema, revenind la tema. De ce nu mai vrem o armata puternica, bine inzestrata prin efort national si o baza umana recrutabila pregatita? Politicul domina existenta noastra cu cumulul de interese ale neamului. Oare acest politic ne exprima in temerile noastre? Nu cred. E un politic obedient, strain neamului nostru, inconstient de responsabilitatea fata de tara in care se exprima si se imbuiba atat el cat si rubedeniile lui. Tara? Tara inseamna mai mult si o armata e, in timp de pace un factor descurajant, si in razboi, nu stiu care, o aparare puternica. Ca sa fie asa, armata are nevoie de inzestrare de inalta tehnologie, de logistica si mentenanta romaneasca, de rezerve (stocuri) de munitii pentru prima faza de aparare, de o economie capabila sa se adapteze la productia de razboi si sa asigure efortul armatei, de o baza umana suficient de pregatita, din timp de pace, sa se integreze rapid luptei. Aceste elemente, la nivel politic, sunt neintelese de partide si aceste partide, peste ceva timp, cand politicienii tineri vor schimba garda, ei nestiind ce inseamna „Desteptarea!” si „Stingerea!” armata va mai exista numai in cartile de istorie.
E dureros si trist de adevarat. Corecta si observatia lui Sergiu:„noi protestam pe Facebook”. Pana cand nu vom lua o masura concreta, tot asa vom face,iar ei, politicienii romani de toate culorile,vor aplica proverbul „cainii latra ursul merge”! Pana cand….!!!?
@D-le Neacsu, ce pericol reprezinta cateva mii de militari de orice natie cazati in Romania? Diversionar si atat. Blitzkriegul NATO nu se bazeaza pe cate tancuri si avioane exista la granita Rusiei, ci pe cate tulburari pot crea in Rusia (si cati generali rusi pot cumpara). Si pentru asta e nevoie de timp si de conflicte de mica intensitate. Care cer oameni, cum e in Ucraina. Eu as fi multumit sa primim doar un stol de Katiuse – ca daca Deveselu devine nelocuit minim 50 d ani, nu ne va prii. Dar rusii, constienti de pericol, lovesc scurt si precaut, doar cat sa tina la distanta atentiile americane, pentru ca nu le convine un razboi la ei in ograda. Nu cred ca vreun razboi se va purta (macar in faza incipienta) in Romania. Tineti cont ca, in caz de conflict pe teritoriul Romaniei, ne putem astepta la atacuri dinspre Ungaria (sigur) si Bulgaria(eventual), poate si Serbia (desi nu cred). Nu avem vecini pe care sa putem conta in realitate. Cu rusii prima vioara. Cam asa vad un conflict aici.
@geofreeland: noi nu am fost pasalac turcesc si din motivele amintite (dar ce provincie era Romania? putea fi pierduta, Bosforul era important), insa motivul a fost strategic: este mai eficient sa ai un buffer-state intre tine si dusman (unde era Romania de atunci? Intre Imperiul Turc, cel Austriac si cel Rus). Avem si lideri care ar putea negocia, dar cu ce pret? Ultimul exemplu (pe alte criterii, prea mult de discutat) a fost Colectiv.
„Ma intreb, cine sa ne atace?” – am zis mai sus. Motivul e important: mineralelecarpatice la unguri(germani) si Dobrogea la bulgari. Eu in locul lor as accepta o astfel de miscare, daca se prezinta conditiile ca atare. Retragerea americana are sanse sa aiba exact acest rezultat: europenii vor fi mai mult decat incantati sa ne lase corbilor.
„De ce nu mai vrem o armata puternica, bine inzestrata prin efort national si o baza umana recrutabila pregatita?” – pentru ca aia ar putea sa ne apere. Ar constitui o forta, iar cei care conduc tara nu vor complicatii si negocieri.
„armata are nevoie de inzestrare de inalta tehnologie, de logistica si mentenanta romaneasca, de rezerve (stocuri) de munitii pentru prima faza de aparare, de o economie capabila sa se adapteze la productia de razboi si sa asigure efortul armatei, de o baza umana suficient de pregatita, din timp de pace, sa se integreze rapid luptei.” – corect. Si cine mai cotizeaza la fiare vechi cu forma de arme? Cine mai cumpara munitie pentru mentinerea unei firme straine (alea romanesti duca-se)? Economia nu cred ca e cazul sa o mentionam. Iar baza umana stiti unde o gasim: parte in Occidentul-de-Aur, parte lovita eficient de „reformele” marca Basescu-Boc.
Sergiu, Va fi varsare de sange in Romania. As vrea sa ma insel, dar imi etareteama ca nu.
http://www.gandul.info/stiri/ce-loc-ocupa-romania-in-topul-puterii-armatei-la-nivel-mondial-15918361