Trei mesaje

Categoria Despre Armata

tehnica-militara

Am primit de la un coleg de promoție de școală militară, pensionar și el ca și mine, dar încă activ, nuca unii activi care trec ”în rezervă”  înainte de a se pensiona, un link către un articol scris de un civil, deci un om din afara sistemului militar, dar nu din afara simțului civic. Autorul articolului, Bogdan Stoica pe numele său,  prezintă în Evenimentul Zilei câteva impresii și imagini de la recenta sărbătorire de la Brașov a Zilei Vânătorilor de Munte cărora le urez și eu un colegial LA MULTI ANI pe această cale. Imaginile spun mai mult decât cuvintele. Mi-am permis ca după citirea articolului să postez pe paginile de facebook  ale celor care oficial conduc destinele armatei, câte un mesaj la care am atașat linkul cu articolul, în speranța că poate îl vor vedea și ei.

Iată mesajele :

Președintelui Iohannis Werner Klauss:

Domnule Președinte, pe ce se duc banii destinați armatei, dacă această tehnică încă mai dotează armata română? Pe petrecerile și activitățile de ”imagine ”ale doamnei Otilia? Nu vă e rușine să vorbiți de ”Ziua Armatei” despre sacrificiile militarilor români când îi lăsați să circule și să lupte în sicrie?

Ministrului Apărării Naționale, domnul Motoc Ioan Mihnea

Domnule Motoc, a trecut un an de mandat, probabil vă mai doriți și veți mai fi solicitat pentru încă unul .Cum vă simțiți când treceți pe lângă tehnica cu care acționează militarii romani în țară? Lăsați-o pe cea din teatrele de operații, că aia e pe jumătate dată de pomană de americani. Lăsați și avioanele și frecatele  second-hand că alea sunt plătite la preț de tehnică de ultimă generație dar îi sperie mai mult pe cei care le folosesc decât pe cei împotriva cărora sunt folosite.  Cum  e posibil ca la 10 ani de NATO armata română să mai circule în aceste ruginituri? NU VA E RUȘINE?

Șefului Statului Major General, general  Ciucă Ionel Nicolae

Domnule general, sunteți la început de mandat, așa că nu o să vă învinuiesc de lucruri de care nu sunteți -încă-vinovat, deși nu ați fost parașutat în armată, căci până la această funcție ați avut și alte funcții de răspundere, de pe care puteați face ceva pentru a redresa actuala situație a armatei, nu ați avut numai grija promovării, dar dacă la sfârșitul mandatului, armata română va mai fi dotată cu aceste mașini sau mai concret cu acest gen de mașini, indiferent la ce nivel, puteți să considerați că nu v-ați făcut datoria față de militari, față de armată și față de țară. Să nu vă scuzați cu misiunile din teatrele de operații sau alte priorități care vi se dau în plic. Dacă țineți la armata romana, dacă vă pasă de colegii care circulă în sicrie pe roți, cu aripi sau plutitoare, atunci când primiți ordine să construiți baze pentru aliați, cereți bani pentru militarii care lucrează în țară și dacă nu îi primiți,  dați-vă demisia. Asta, dacă sunteți general al armatei române. Altfel, ne veți convinge că slujiți alte interese. Citiți articolul de mai jos  și luați aminte, nu vă meritați gradele, atâta timp cât armata română este dotată în halul ăsta iar dumneavoastră vă plimbați la activități oficiale zâmbind și vorbind frumos, ca politicienii.

apel-catre-ciuca

Poate pentru unii colegi poate părea nedrept faptul că am fost poate mai dur cu domnul Ciucă, nou suit pe tron  și cu mai puțină putere decât ceilalți doi, dar  totul are o explicație. De la el, am mai multe pretenții, pentru că îl cunosc, pentru că e militar, pentru că am mâncat din aceeași pâine și la propriu și la figurat și pentru că încă mai sper că nu a fost total pervertit, pentru că încă cred că mai are onoare și că nu a uitat de unde a plecat, dar  mai ales cine sunt cei care i-au fost mentori și exemple pe vremea când era elev și tânăr ofițer, plecând de la micul Napoleon de Vânju și terminând cu Mareșalul.  De aceea apelul adresat lui este mai lung și mai solicitant.

Lungimea mesajelor este direct proporțională cu gradul de încredere și speranță.

Rog pe toți cei ce vor citi acest articol și pe cel de pe Evenimentul  Zilei,  dacă vor considera că am dreptate  și vor dori să facă ceva, să transmită un mesaj pe paginile celor trei, oricât de scurt ar fi,   la care să adauge linkul către articolul domnului Stoica. Este rușinos, umilitor și de neadmis ca armata română să nu mai aibă producție proprie, să ajungă se se bucure pentru fiecare Humwee lăsat din milă de americani românilor prin Afganistan, sau de tehnica zombi pe care o cumpărăm din cimitirele aliaților.

http://www.evz.ro/armata-romana-pe-bune.html

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

18 Raspunsuri la Trei mesaje

 1. Cand scrisei eu articolu’ urmator … acum iegzact 3 ani zisera unii ca egsagerez! Io-te na! Unde egsagerai!
  Fii optimist Marine! Poa’ sa fie si mai rau!!

  http://www.in-cuiul-catarii.info/2013/11/04/5634-5634

 2. Col.(r.) Vladimir Nussem

  @ Marin Neacsu
  Va mai aduceti aminte ?
  La numirea in functie a actualului sef al SMG v-am intrebat cu sincera uimire, cata armata a mancat dansul si pe ce paine, pentru a merita numirea in functia de cea mai mare raspundere cu care poate fi investit un ofiter al armatei romane.
  Faceam atunci o sumara socoteala ca, in cei 27 de ani de cariera ofitereasca,acesta indeplinise vreo 21 de functii. Scazand din anii de serviciu militar ca ofiter activ (sic), concediile, cursurile si ceremoniile de numiri in noi functii de avansare si decorare (toate cat cuprinde) urmate de ospaturile si dregerea busuiocului aferente, invoirile, permisiile, concediile medicale ş.a.m.d. ramanea ca noul sef al Statului Major General, a stat, in medie, cam un an, UN AN !!! pe cate o functie.
  La intrebarea mea de atunci mi-ati raspuns ca il cunoasteti personal si cu toate obiectiile mele, aveti toata increderea ca va fi altfel decat prdecesorii sai.
  Acum, vad cu tot regretul, ca cunoasteti ca ati pariat pe un „cal … necastigator”.
  Singurele lucruri vizibile facute de la intronizarea sa in inalta functie, au fost:
  – tacearea sa de aur;
  – kilogramele adaugate in exces, amintind in mod jenant de un fost mare as al aviatiei germane …;
  – egalarea numarului de stele ald izmenarul general, fost ministru al apararii interesului personal;
  – ridicarea gradului de general cu patru stele la nivelul bastii fara mot pe care cu onoare o poarta pe la tot felul de sindrofii, echipat in tinuta militara de campanie, cand normal ar fi sa apara daca nu in tinuta de ceremonie, macar in cea de oras, ca doar nu se apuca de sapat transee;
  – absenta maiestos – sfidatoare la toate framantarile fostilor lui comandanti care l-au invatat sa stea in bocanci, sa ia linia de ochire si sa nu-si stearga nasul cu maneca vestonului, a camarazilor cu care a impartit painea neagra a ostasiei, a subordonatilor care i-au impatrit stele de pe basca, care ajunsi acum la pensie, sunt batjocoriri, scuipati, dispretuiti de te miri cine.
  Si or mai fi si alte mari si rodnice taceri prin Consiliul Suprem de Aparare al Tarii, summituri NATO si intalniri „disctete”, materializate in ridicarea capacitatii armatei noastre, dupa zisa fostului consilier prezidential Gral. Costica Degeratu, la nemaiintalnitul procentaj de 15%. Si asta cand razboiul bate la usa!
  In incheiere, pun si eu ca tot prostul o intrebare ce se va dovedi pur reorica: OARE CAND O Fi CITIT ULTIMA OARA GENERALUL CU PATRU STELE CIUCA IONEL NICOLAE J U R A M A N T U L M I L I T A R ?
  Cat despre ceilalte doua triste personaje pomenite de dumneavoastra domnule Marin Neacsu, nu pot spune decat ca, DE UNDE NU E, NICI DUMNEZEU NU CERE !
  Am onoarea sa va salut si sa va multumesc pentru ce si cum scrieti !
  V.N.

 3. @VN
  Sa nu uitam ca si Iancu Jianu s-a transformat… din haiduc, in zapciu…deci si el se poate transforma… inca mai e timp..

 4. calin

  Armata e pana la gradul de colonel ( uneori mai sare si asta gardul!). De aici, prima steluta de general te orbeste. Trebuie sa inghiti un hap care te scoate din realitate. Si asa ramai ! In turnul tau de fildes, cu vedere de la orizontala ta in sus. E uimitor cum se schimba oamenii atunci cand pasesc pe aceasta treapta! Parca sunt atinsi de un anumit drog, cel al puterii, din pacate impartit cu cei care l-au numit. Uita ce se afla sub ei, nu-i mai intereseaza subordonatii ci cultivarea noului mediu in care au patruns. Da, uita de juramantul depus! Se pliaza pe componenta politica pentru a-si apara pozitia. Cu putine exceptii, acesti generali de carton trec in rezerva multumiti ca si-au asigurat viitorul, viitorul lor ! Ba, sunt si foarte impaunati de ideea ca au facut ceva pentru tara ! Nu degeaba sunt generali! Ministrul, vai de capul lui, e totusi civil si joaca pe cararile sapate de acesti generali. Dar, Ciuca ? Oare constientizeaza greutatea functiei? Vad ca arata tot mai bine ! O fi de bine? Cartele albe ale apararii publicate pana acum nu demonstreaza ca e de bine! „Unde nu-i cap, vai de picioare!” – inca odata, subliniez, sunt si exceptii…uneori! Si acele exceptii sunt inhamate si dupa pensionare la binele structurilor din care au facut parte, spre cinstea lor si recunoastearea noastra profunda. Pe EI ii respectam si ii recunoastem ca si comandanti ai nostri! Marea durere e ca raportat la numarul de generali, exceptiile sunt la un procent nesemnificativ. Situatia armatei si rezervei ei o demonstreaza cu prisosinta.

 5. Dan

  Rezonez cu opiniile col V. Nussem, chiar si pentru faptul ca la sefia SMG s-au perindat mai toti „ghioceii” Armatei, din toate armele. Ba chiar si dl Calin are dreptate, caci, in fruntea Armatei au fost „catarati” doar niste marionete.
  Cei care „miscau in front” nu au fost agreati in promovarea din structurile de conducere ale MApN. Si nici nu au fost inscaunati, ca ministri, cei cu vederi largi, mai putin „tacuti”.
  In schimb, Marine, ma asteptam si la o paralela cu dotarea MAI, mai ales ca valoarea de inventar al autobuzului din foto n-o depasea pe cea a unei roti de la autoturismul AUDI, cel cu insemnele Politiei Romane.

 6. @Dan, nu ca nu ma intereseaza dotarea celor din MI dar chiar nu m-ar interesa, daca armata ar fi dotata cu ceea ce ii trebuie ei. Paralela este opricum inutila, si sa nu uitam ca anul trecut s-au cheltuit milioane de euro pe dotarea jandarmeriei, semn, asa cum spuneam si alta data , ca guvernantii se pregatesc sa se lupte cu -populatia civila, nu cu armatele straine. Pentru apararea tarii, soldatii pot merge si rupti in cur, dar pentru apararea”statului de drept” fortele trebuie sa fie echipate la nivel occidental.

 7. Am dat o raita prin paginile celor trei vizati sa vad cati colegi sau romani au considerat ca mesajul merita sustinut.
  Pe pagina domnului Iohannis, nimic.
  pe pagina domnului Motoc, a disparut mesajul meu, a aparut un link catre articolul mentionat de mine, dar eu nu mai pot sa comentez, mi s-a luat acest drept.
  Pe pagina domnului Ciuca o singura persoana a comentat mesajul meu manifestandu-si scepticismul vizavi de rezultatul oricarei actiuni.
  Asta este reactia militarilor, dar cand se pune problema pensiilor, toti pun intrebari, cer sa se iasa in strada,dar ei tot acasa stau.Ne meritam soarta si conducatorii!

 8. Si inca o chestie extrem de ciudata. Pe pagina aceasta sunt trecute 2800 de vizualizari dar pe programul care imi contorizeaza intrarile pe site, am doar 2000 de intrari, deci mai putine decat chiar numarul de viziualizari al articolului. Deci se lucreaza si la contoare. Ori fi pus magneti ?

 9. calin

  Cand m-am pensionat (cu mai bine de 12 ani in urma), am lasat in unitate urmatoarea situatie: seful de stat major tragea la greu cu unitatea… comandantul, pe la intalniri, toata ziua, cu reprezentantii comunitatii – si, nu stiu cum naiba, zilnic erau tot felul de motive, care mai de care mai „importante”. Saltam situatia la ultimul nivel:
  – comandantul suprem, trimite presa la minister sa se informeze cu o problema simpla…el n-are habar ce-i prin armata care i se subordoneaza;
  – domnul ministru (loctiitor politic !?), e in aceiasi situatie, cu diferenta ca raspunde de imaginea „sanatoasa” a organismului pe care l-a pus, nu stiu cine, sa-l coordoneze. In plus, beneficiaza la greu de suportul „logistic” al celor din „turnul de fildes”;
  – domnul Ciuca, munceste din greu…nu trebuie deranjat!

 10. @Calin,
  Urmareste comunicatele SMG.

 11. calin

  @Marin Neacsu
  M-am uitat, de exemplu, in oct. Din trei in trei zile, mentionate cate 2, 3 activitati – marea majoritate de reprezentare. Nu zic ca nu trebuie asa, in fond e singurul reprezentant calificat al armatei. O singura hiba are, si nu trebuie sa apara interventia sa de a repara-o, neaparat, in media. Un comandant il simti daca e laga tine sau nu ! Si dintr-o privire ! Nu am sentimentul ca sufletu-i lucreaza la foc continuu pentru structura comandata! Sper sa ma insel !!!

 12. calin

  http://www.dcnews.ro/basescu-provocare-pentru-pmp-sa-smulga-romania-din-mainile-sistemului_521471.html
  „Şi poate nu înţelegeţi prea bine ce e sistemul (…) În primul rând oamenii politici nu sunt parte a sistemului. De ce ? Nu sunt stabili pe funcţii. (…) Sistemul este format dintr-un aparat bugetar, generali din serviciile de informaţii, din Ministerul Apărării, din MAI, profesori universitari, înalţi funcţionari care sunt menţinuţi pe funcţii în ministere, judecători, nu toţi, procurori, nu toţi. (…) Sunt acea coloană vertebrală pe care o are orice stat. Nu există stat care să nu aibă un sistem. (…) Sunt două probleme însă. Prima şi cea mai importantă este pentru cine lucrează sistemul. Sunt situaţii în care sistemul în ţări cu democraţii solide lucrează strict în interes naţional, sunt situaţii în care sistemul în democraţiile mai fragede, cum este şi România, lucrează, de cele mai multe ori, în interes propriu. (…) Acum, părem într-o astfel de situaţie în care sistemul domină politicul şi lucrează pentru el (…) Vreau să ştiţi că acesta este obiectivul fundamental, pentru că România are probleme aici. Trebuie să facă un sistem care să lucreze în interes naţional şi nu în favoarea lui (a sistemului n.red.) (…)”
  ……………………………….autor: Basescu Traian, vrem, nu vrem, fostul nostru comandant suprem, care ne-a asigurat ca nimeni nu se va atinge de pensiile militarilor. Cand te tradeaza propriul tau comandant, dati-mi voie sa ma indoi si sa nu am incredere in nimic in lumea asta pana nu vad si simt pe pielea mea ceea ce aud ! M-am saturat de promisiuni si vorbe desarte!

 13. @Ion Savel,
  Nu aici trebuia sa postatio comentariul si linkul, ci pe paginile de facebook ale celor 3 responsabili.

 14. Iulian

  Marine,
  Daca tot ai scris de ipostazele Jianului, atunci scrie si despre „glontul din Ag” ….. sau despre Mistretul cu colti de argint, caci povestea incepea si se termina prin teritorii asiatice,….. parca! Mistretul, categoric era o fiara, dar printul, printul avea chip?

 15. Era din Levant si indragea vanatoarea..

 16. Dar mai bine as scrie despre Riga Krypto si lapona Enighel.

Statistici T5