Vineri  03.03.2017 a plecat dintre noi, general de brigadă Ion Batschi.

Nu ştiu dacă este infanterist, din promoţiile 1967- până azi, care să nu îl fi cunoscut sau să nu fi auzit de el. Unii l-au cunoscut  cât a lucrat la Şcoala Militară de  Ofiţeri Activi  „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, actualmente  Academia Trupelor Terestre, alţii de pe vremea când a lucrat la CIT, actualmente SMFT. Unii, mai fericiţi, au avut prilejul să îi fie colegi de Şcoală Militară , Academie, cursuri sau de servici. Aş fi tare curios să ştiu dacă e măcar unul din cei care l-au cunoscut, care să nu îl fi respectat, iubit şi admirat. Eu am avut onoarea să îl am comandant, mai bine spus sef de stat major de battalion în Scoala Militară.  Îmi amintesc o istorie cu el în poligon, aveam trageri cu TT-ul el reprezenta comanda batalionului, iar Iubiţelul, Jipa, venise să vadă cum merg tragerile. Cum să meargă, cu el lângă noi, ştiindu- l expert în trageri cu pistolul, toţi aveam trac, era totuşi colonelul  Jipa, şeful Armei Infanterie . Tragerea cu TT-ul mergea prost, poate din cauza armelor, poate din cauza lipsei de antrenament sau chiar a prezenţei  Jiponului care ne intimida prin simpla prezenţă chiar dacă nu era căpcăun  şi nu făcea scandal.  Dar pretenţiile lui erau mereu la cote maxime, iar noi nu doream să îl dezamăgim. Comandanţii de plutoane fierbeau şi ei şi ameninţau printre dinţi în timp ce Iubiţelul ne întreba ce e cu noi.  La un moment dat, Batschi, maior fiind, spre surprinderea noastră  care nu ştiam nici de ce e în stare şi nici în ce relaţii era el cu Jipa, îi spune acestuia : “Auzi băi crăcănatule, ia mai du-te tu de aici că din cauza ta nu merge treaba. Ce stai printre ei, du-te la locul tău în foişor şi lasă-ne pe noi că ştim ce avem de făcut.” Noi, elevii amuţisem. Pe de o parte nu ne aşteptam ca un maior să vorbească aşa cu un colonel, iar  pe de altă parte,  colonelul nu era un oarecine, era Jipa, iar Jipa era Jipa şi basta. Am crezut că ne scoate pe toţi din poligon, sau că îl trimite direct la garnizoană. Pe de altă parte ne venea să râdem că i-a spus Crăcănatule, pentru că Iubiţelul, ca fost cavalerist îşi usca izmenele pe cal, cu picioare cu tot. Iubiţelul s-a întors spre el,  probabil a fost un  schimb de priviri cu înţeles aparte după care Jipa îi spune: “Bine umflatule,- căci Batschi era cam de trei ori Jipa în volum- te aştept cu rezultatele să vedem ce eşti în stare.” A plecat Jipa în foişor şi odată cu el a plecat şi pasa proastă. Nu ştiu dacă a contat mai mult plecarea lui, deci eliminarea tracului, sau faptul că ne simţeam “răzbunaţi” dar şi protejaţi de Batschi, cert este că s-a luat FB, pe bune.

Nu am pretenţia că istorioara mea este cea mai concludentă, dar eu aşa l-am văzut sau perceput pe Batschi, nonconformistul care nu se temea de nimeni şi care ştia şi să pună şaua pe noi, dar şi să ne apare, oricât de atipic. Pentru el nu exista nu se poate, sau nu merge. De la el ştiam că oricând te poţi aştepta la surprize, expresii “neregulamentare”,  soluţii sau improvizaţii ciudate, dar întotdeauna  cu rezultate bune. Pentru el nu  conta cum faci ceva, important era să îţi atingi scopul. Cu timpul m-am mai intersectat cu el, la controale şi inspecţii şi chiar la examenul de maior la Făgăraş. Şi acolo, şi atunci spiritul i-a rămas acelaşi. Personal nu credeam că după 8 ani mă mai ţine minte, pentru că nu îi ieşisem în drum prea des,dar într-o zi, până să începem examenele, mergeam către popotă. Se mânca în serii, “cadrele” şi comisia în prima serie, noi ofiţerii examinaţi, seria a doua. Colonelul  Batschi venea de la Popotă, capitanul Neacşu mergea la Popotă. El cât tancul sovietic, eu cât un şobolan abia ieşit din iarnă. Îl salut regiulamentar când ne-am intersectat, la care el se opreşte,mă măsoară de sus până jos şi mă întreabă “dar tu ce mănânci mă oltene de eşti aşa de slab? „Ştiindu-l nonconformist şi cu umorul la zi, îl privesc şi eu la fel şi îi răspund: “După cum e lesne de constatat, ce rămâne după ce mâncaţi dumneavoastră domnule colonel!” A râs şi mi-a zis: “Dacă răspunzi la fel şi la examene, ajungi maior oltene!” Am ajuns.

Astăzi  acum, în faţa replicii finale a domnului general Batschi, nu pot spune decât că sper ca Dumnezeu să îi dea voie să meargă la dreapta Sa, cu câteva garnituri de tren pline de respect, iubire şi gratitudine din partea celor care au avut norocul să îl cunoască!

Dumnezei să îl odihnească, coondoleanţe familiei!

Înmormântarea va avea loc la Cimitirul Ghencea Militar 3, Duminică, 05.03.2017, ora 11.

PS: Mirule, aprine o lumânare şi din partea mea te rog, eu nu pot veni, ştii de ce.

De

22 de comentarii la „Ne-a părăsit şi Batschi”
 1. O lumanare aprinsa si gandurile noastre sunt alaturi de familie.
  Sincere condoleante!
  Dumnezeu sa-i primeasca sufletul in gradina raiului.

 2. O lumanare aprinsa si gandurile noastre sunt alaturi de familie.
  Sincere condoleante!
  Dumnezeu sa-l odihneasca!

 3. Ne ducem. Adica pierim. Adica, inca treji, suntem martorii ducerii. Purtam aceasta osanda sa veghem la lumanare oamenii pe care i-am trait si ne-am trait. Cat vom fi, ei raman in memoria noastra inca vie. Adica ei inca mai sunt. E trist vazandu-ne viitorul. Adica vom muri pur si simplu, vorba lui Nichita, „nu credeam sa pot sa-nvat a muri vreodata!”. Poveste. Veneam de la Ip, un autozuz gafaind plin de ingalonati in inspectie si peste tristetea rememorarii victimelor masacrului odios al hothystilor impotriva romanilor vinovati ca existau, (de la copii de doua luni spintecati cu baioneta, la mame tinere impuscate in cap, barbati tineri impuscati unde se nimerea, batrani spintecati cu baioneta, familii intregi, oameni romani frati de-ai nostri, din neam…inchei,… Vedi Ip, poi mori!), toti colegii mei purtau o greutate in suflet si autobuzul se straduia pe o sosea plina de pruni incarcati, cu proptele. Drumul serpuit prin toamna celesta zavorata in verde si linistea noastra, inca neregasita dupa socul unui adevar care inseamna crima impotriva unor oameni carora li s-a luat dreptul de a vietui, cerul se ambitiona sa fie albastru ferm, stoluri de pasari sagetau cand din dreapta, cand din stanga, priveam toti muti splendoarea naturii, ca o dovada ca noi traiam, eram vii si sufeream. Chiar sufeream gandindu-ne fiecare la familiile noastre, la dragii nostri parinti, la lumea inca vie si fiinda. La panta unui deal, sus catre culme, printre pajistile infinite, era un cimitir. O aparitie insolita intre dealuri, in drumul nostru, ca o Golgota. Ma intreaba un general, de alaturi, „la ce te gandesti, ai amutit?”, incercand sa iasa din pasa proasta si staruitoare. I-am aratat cu degetul spre deal. A privit si el campul de cruci albe in splendoarea soarelui de amiaza si bisericuta din lemn, maiestuoasa. „Ma gandesc la viitor, sefu'” si am staruit si eu catre deal. Linistea ne-a cotropit pe toti si parca ne-a intarit, cat traim, sa traim, ca pe o datorie catre ceilalti. Si daca la Sapanta spiritul viu rezumat al vietii unui om inscris pe cruce starneste un zambet, imi aduc aminte ce am citit, dacii se bucurau cand un om trecea dincolo. Se bucurau ca sufletul acelui om intra in celesta bioenergie a universului de informatie si cand gasea frecventa unui nou creier nou zamislit isi gasea un nou drum teluric spre perfectiunea bucuriei de a fi. Si iar si iar… Asa si noi, venim din urma, purtand bucuria de a fi a tuturor celor dinaintea noastra, bucurandu-se si ei cum au fost si bucurandu-se acum prin noi. Celor dragi si dusi, lumina noastra palpaind precar dar viu in lumanarea sufletelor noastre inca vii… Sa-si fie si ei ca noi le suntem martori, nu sunt singuri si drumul fie-le usor.
  Poate de aceea uneori sunt patetic. Poate sa-mi demonstrez ca exist, ca ma bucur de semenii mei, dragii mei, fara de care, ducandu-ma i-as pierde ca pe o comoara.

 4. A fost un ofiter, sef, comandant cu un spirit deosebit,profesor exemplu pentru mai multe generatii de absolventi ai Scolii Militare de Ofiteri Activi ,,Nicolae Balcescu”Sibiu; a stiut sa se apropie de sufletul executantilor, sa ne indrume in meserie si viata, sa ne imbarbateze, iar noi l-am iubit si respectat neconditionat. Onoare si respect celui ce a fost Gl. (r.) BATSCHI ION! D-zeu sa-l odihneasca in pace si sa-i incredinteze o functie corespunzatoare in MAREA ARMATA A CELOR DE DINCOLO!!!

 5. …”nu sunt singuri si drumul fie-le usor.” (geofreeland)
  Am sufletul tare amar…am fost pe la cimitir, la tata si mama. A fost si ziua „razboinicului” meu tata…veteran al ultimei grozavii, cu sange kaki pana ce legea a zis ajunge. Mii de cruci in jur…In zona, cateva infratite cu pale de elicii, albastre, cu tricolor…pe alte cruci, multe, descoperi grade, mai mici, mai mari…acolo sunt toti egali!
  Sangele tatei il port si eu in vine…ma bucur pentru el! S-a dus senin, cu gandul ca si-a indeplinit misia pe acest pamant. Fata de tara, fata de ai lui in special al fiului care i-a urmat drumul…Eu nu mai am aceleasi sentimente si sufar ca un caine!
  Sa le fie tarana usoara la toti! Dumnezeu sa-i odihneasca! Ma rog sa ne fie si noua drumul mai usor…

 6. @Calin
  Nimeni nu e singur. Nici aici, nici dincolo. Comparatia cu cainele nu are suport. Nici-un animal nu-si plange de mila. Oamenii sufera, psihic din neputinta si fizic de boala. Oricum suferinta e pretul a ce am trait, cum am trait si de ce am trait. Eu cred, chiar daca nu am dus vreun razboi, ca nu am trait degeaba. Toti am facut multe, am invatat, i-am invatat pe altii, am construit, am suportat salturile tehnologice greu urmandu-le cu gandirea, am crescut copiii, am scrijelit pe scoarta lumii urmele de pasi spre bucuriile nebune, ne-am spalat cu roua diminetilor inca nenascute si am fiert in sudoarea insuportabila a datoriei, pana cand nu am stiut ca am ajuns aici si, dintr-odata, ne dam seama ca urmam la rand. Fruntea sus, si citez din memorie niste versuri ” Chiar daca stralucirea de altadata/ Privirii mele i-a fost luata/ Chiar daca slava ierbii-acelui ceas/S-a stins pe veci/ Noi nu vom pregeta/Si vom cata puteri in ce-a ramas.”
  Admir oamenii care stiu de ce sufera. Dar uneori e autoflagelare. Mai sunt si alte remedii, de exemplu, „eu sunt, si afara vine primavara!”

 7. Cu fiecare om pe care l-am cunoscut si care trece dincolo, o particica din noi trece si ea dincolo. Cand vom trece si noi, cate o particica din cei ce ne-au cunoscut o vom lua cu noi. Fie-ti drumul lin, in onor, camarade!

 8. Iar Ingerul acelor clipe ,ale tineretii noastre cu timpul va reinvia continuarea citatului din frumosul film Splendoare in iarba!

 9. Trecand peste clipe, murire-v-ar fara sa stim, un om, al nostru, si noi martori, obligati, in indemn onor, sa salutam trecerea noastra, nu a lui in nefiinta. Bravului nostru camarad, odihna binemeritata, asa cum stim, doborati, drum bun si lin, acolo unde ne va astepta cu drag, cand vom veni…
  Dragul nostru Batschi e acolo in liniste, fara impozite, fara de sens si noi nu intelegem de ce. Cand vom intelege, nu vom fi a intelege, ceea ce era de inteles.
  Pana atunci, Neacsu e de vina, ca ne-a trezit de ce suntem si de ce.

 10. @Napo,
  Primavara asta este mai saraca, cu un OM. Nu am de ce sa ma bucur azi. O sa ma bucur poate maine, poate peste o luna, poate peste un an, poate peste o viata, cand voi constata ca in locul lui a aparut alt OM.

 11. Liva Kizz Mie mi-a fost comandat de batalion în ultimul an ,am si luat o mama de bătaie de la el…. sotia lui erea la biblioteca…..nu știu ce mă face să cred că școala noastră se numea Nicolae Bălcescu……….greșesc? Posibil,eu mai bat câmpii……nu ca ti…See more
  Like · Reply · 1 · Yesterday at 06:01
  Neacsu A Marin
  Neacsu A Marin Asa este cu Nicolae Balcescu, am corectat, am scris articolul azi dimineata la ora 3, cand unele sinapse sunt mai greu de conectat.
  Like · Reply · 1 · Yesterday at 08:55
  Liva Kizz
  Liva Kizz Marine tu ești băiat deștept,am știut că e doar o eroare….Dar am vrut sa fiu un pic răutăcios….. sper ca nu te-am supărat…..
  Like · Reply · 1 · Yesterday at 09:04
  Neacsu A Marin
  Neacsu A Marin Liva Kizz Nu m-ai suparat, eram eu destul de suparat ca sa ma mai supar in plus, cu atat mai mult cu cat ai dreptate , era o eroare si trebuia corectata.
  Like · Reply · 1 · Just now · Edited
  Neacsu A Marin
  Write a reply…

  Leo Grecu
  Leo Grecu Dumnezeu sa-l odihneasca!
  Like · Reply · Yesterday at 06:39
  Zamfir Ioan
  Zamfir Ioan Dumnezeu sa il odihneasca in pace!
  Like · Reply · Yesterday at 07:18
  Gheorghe Nodea
  Gheorghe Nodea dumnezeu sa il odihneasca in pace
  Like · Reply · Yesterday at 07:38
  Eugen Dorin Obreja
  Eugen Dorin Obreja Dumnezeu sa-l odihneasca.
  Like · Reply · Yesterday at 07:52
  Dorin Muraru
  Dorin Muraru · 11 mutual friends
  Dumnezeu să-l odihnească-n pace! Am lucrat la SMFT din 1994 până în 2000 și am avut onoarea să îl cunosc!
  Like · Reply · 1 · Yesterday at 07:57 · Edited
  Marin Minel Dinu
  Marin Minel Dinu Dumnezeu sa il odihneasca in pace , un om deosebit , l- am cunoscut la spartachiadele liceelor militare..Condoleante familiei…
  Like · Reply · Yesterday at 07:59
  Stefan Butu
  Stefan Butu · Friends with Tavi Martin and 8 others
  Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în liniște și pace !
  Sincere condoleanțe familiei îndoliate !
  Like · Reply · 1 · Yesterday at 08:29
  Nicu Suciu
  Nicu Suciu Dumnezeu sa-i dea odihna vesnica si …pe acolo sa fie la fel UN OM MARE.
  Like · Reply · Yesterday at 08:35
  Dan Tucă
  Dan Tucă · Friends with Marian Tudor and 15 others
  Dumnezeu să-l ierte! Condoleanțe familiei
  Like · Reply · 1 · Yesterday at 09:05
  Marius Dochia
  Marius Dochia Dumnezeu sa-l odihnească in liniste si pace.
  Condoleante familiei.!
  Like · Reply · Yesterday at 09:26
  Mihai Rosu
  Mihai Rosu · Friends with Oana Ciobanu and 2 others
  Ce elev din Sibiu indiferent de scoala nu l-a cunoscut? Dumnezeu sa-l odihnească.
  Like · Reply · Yesterday at 09:31
  Armaselu Marin
  Armaselu Marin Condoleante familiei
  Like · Reply · Yesterday at 09:34
  Ion Hotaranu
  Ion Hotaranu Dumnezeu să aibă în paza sa!
  Like · Reply · Yesterday at 09:36
  Gabriel Tiberiu
  Gabriel Tiberiu Dumnezeu sa-l odihnească în pace. Sincere condoleanțe familiei.
  Like · Reply · Yesterday at 09:49
  Tiberiu Kiss
  Tiberiu Kiss Incet-incet dispar toti profesionistii !
  Like · Reply · 1 · Yesterday at 09:54
  Costica Pascu
  Costica Pascu · 6 mutual friends
  L am avut sef la catedra de trageri la Sibiu!DUMNEZEU SA L IERTE SI SA AIBA UN SOMN LINISTIT!!!
  Like · Reply · Yesterday at 11:07
  Cozma Lucinschi
  Cozma Lucinschi Dumnezeu sa-l odihneasca-n pace.Condoleante familiei !
  Like · Reply · Yesterday at 11:36
  Stelica Sava
  Stelica Sava L-am cunoscut a venit intr-o comisie de inspecție cu calificativ in perioada cand eram comandant de unitate, era pe linie de trageri. Dumnezeu sa-l aibă în pază. Sincere condoleante familiei.
  Like · Reply · 1 · Yesterday at 19:50 · Edited
  Ion Grigore
  Ion Grigore Dumnezeu să-l odihnească.
  Like · Reply · Yesterday at 16:07
  Lupescu Dumitru
  Lupescu Dumitru Dumnezeu sa-l ierte! Un OM, un militar desavarsit. Sunt mandru ca l-am cunoscut. Odihneasca-se-n pace!
  Like · Reply · Yesterday at 16:46
  Marian Toma
  Marian Toma · Friends with Sorin Hazu
  Dumnezeu sa-l odihneasca. Am fost colegi la CIT si subscriu, un om de toata isprava.
  Like · Reply · Yesterday at 17:34
  Doru Manastire
  Doru Manastire · Friends with Liviu Herteg and 8 others
  Dumnezeu sa-l odihneasca!
  Like · Reply · Yesterday at 17:58
  Dorin Enescu
  Dorin Enescu · Friends with Ioan Lahman and 2 others
  Un mare OM si la propriu si mai ales la figurat. Vocea ca un tunet, mintea ca un fulger, sufletul ca o adiere blanda. Dumnezeu sa il odihneasca in pace !
  Like · Reply · Yesterday at 19:24
  Burlacu Elena
  Burlacu Elena Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! Condoleanțe familiei!
  Like · Reply · Yesterday at 20:10
  Ludovic Alex
  Ludovic Alex · Friends with Iovanov Dan and 6 others
  Dumnezeu să-l odihnească în pace şi Condoleanţe familiei!
  Like · Reply · Yesterday at 20:19
  Dragan Nelu
  Dragan Nelu · 29 mutual friends
  D-zeu sa-l odihneasca in pace;l-am cunoscut si eu ca foarte multi colegi. Un mare om de caracter. Sunt trist.
  Like · Reply · Yesterday at 20:21
  Mihai Ifrim
  Mihai Ifrim Dumnezeu sa-L odihneasca in pace!
  Like · Reply · Yesterday at 21:00
  Constantin Patrascu
  Constantin Patrascu · 7 mutual friends
  A plecat de langa noi UN OM DEOSEBIT! Dumnezeu sa-l odihnessca!
  Like · Reply · Yesterday at 21:46
  Ilie Dociu
  Ilie Dociu Un i nfanterist de isprava un om apreciat si respectat pentru profesionismul si integritatea sa Concordante familiei

 12. Pensionar din decembrie 1999, printre ultimii militari care a primit ordonanta neimpozitata. Avea doar saptezeci si doi de ani, parca prea repede s-a prapadit. Ii mosteneste numele-renumele baiatul, tot infanterist, ce si-a inceput activitatea de ofiter la Regimentul de Garda. Condoleante sincere familiei!

 13. HAI SA MAI VORBIM
  Propun si io o tema. De ce e, sau nu e bine sa mai stam prin UE? Io de cand suntem prin UE nu vazui decat dezastru pentru tara asta. Peste 4 milioane de oameni au plecat afara. Medicii, scoliti pe banii statului roman pleaca afara si noi inghitim pastilele altora pentru ca noi am distrus, la ordin, industria farmaceutica (de valoare) si Institutul Cantacuzino, de vaccinuri, de importanta a securitatii nationale. Toata agricultura romaneasca vinde la export cereale brute si nu procesate. Tara s-a umplut de rapita de nu mai face struguri vita de vie. Industria metalurgica nu mai e romaneasca si nici nu prea mai e, aluminiul il daduram nu stiu de ce, industria petrochimica o vanduram la altii sau am distrus combinatele de ingrasaminte sau fibre sintetice si mase plastice, sistemul de irigatii l-am praduit, industria carnii e pe sponci si nu exportam procesate din carne, ca n-avem voie, industria laptelui abia se taraste si mancam lapte UHT, cascaval cu clorura de calciu, unt de vaca vegetala, industria carbunelui am terminat-o pentru ca avem energie de-o importam, petrolul l-am dat la fratii austrieci ca e mai destepti, la fel si gazele, bancile, padurile.Nu mai vorbesc de supermarketurile care ne otravesc zi de zi, metodic, pana la desfiintaea genei si devenirea in mutanti… Dar nici nu mai vreau sa ma enervez.
  Schengen nu, ca suntem ciumatii olandezilor ca ii omoram Rotterdamul cu Constanta, nemtii vor Agigea ca ruta Dunare-Rin trebuie sa fie nemteasca, cu MCV-ul ne fac de ras ca pe ultimii aborigeni, francezii se bagara si ei, cu ape, cu lactate, cu ferme ecologice in fostele CAP, cu distibutii electrice, banci etc. „Ba romanilor, tigani infecti, dac-ati venit in UE, „stati, ba, capra, ‘ra-ti ai dracului!”.
  S-acu? I-auzi, UE cu viteze, cu periferice, cu chestii, socoteli, mangleli mai ceva civilizate. Pai, ia sa vezi, daca suntem in treapta treia de viteza am pus-o! Colonie vom ramane in veci si vom schimba imnul din „Desteapta-te romane” PE CARE IL CANTAM DEGEABA DE 27 DE ANI, in Corul sclavilor din Nabucco…
  Cineva zise, hai sa ne adunam, nene, sa vedem care e pozitia noastra, a Romaniei fata de viitoarea UE, sa ne sfatuim, sa avem un punct de vedere politic de tara. Dar Joha, nici vorba. Se da pe derdelus, face poze cu schiori, face bezele la Bruckenthal, isi suge dintii dupa un suc si zambeste ca nevasta-sa. Se uita la tine de zici ca te face bou.
  Pe mine nu m-a’ntrebat nimeni ca vreau in UE. OK, asa zise Iliescu dupa marea vanzoleala orchestrata pe o fuga de Bach ca noi vrem UE si NATO. Ok si asta. Dar cu ce ne alegem? Pai aici e problema. Avem noi barbati de stat, ca-n trecut, sa sustina ce vrea romanu’? Da avem, dar trebuie bagati la puscarie ca sunt penali si mai avem si-un neamt, tot penal, care sa mai ia o Cruce de Fier pentru dezagregarea Romaniei intr-un viitor mandat promis de pe acum, indiferent de ce va vota poporul asta romanesc, blestemat de istorie ca traieste intr-o tara pe care ar vrea-o toti.
  Daca nici acu’ „Desteapta-te romane!” nu se intampla, ne meritam soarta de a fi inghititi de altii mai mari dupa mii de ani de glorie celesta.

 14. Io mai cred altceva. Ca Roamnia este cea mai bogata tara din Europa. Ca resurse. Si lupta asta intestina, politica dusa cu arma penala, reprezinta o confruntare subterana intre cei ce ne vor sclavi, vaca de muls si unele forte, nu le numesc, din respect, care in sfarsit, au cazut de acord ca Romania merita un viitor mai bun. Este ceva de deasupra noastra a muritorilor indobitociti de o media obedienta, manipulanta si agresiva. Nu vorbesc de nationalism, care e o notiune nu perimata, dar ineficace si vulnerabila. Io cred ca Romania va juca un mare rol in Balcani si chiar va fi poarta Europei spre Marea Asie, o placa turnanta pe care toti o vor. Aici vor fi banii Europei.Propun in a nu mai blama SRI si SIE. Sufocarea prin control a orice de catre aceste doua structuri pare dementiala si de speriat dar cred ca este singura punte de comunicare peste politicul prostesc afisat si de negociere a viitorului tarii. Decaderea in derizoriu cum vor unii din media a o impune a acestor servicii, repet, nationale si mai mult, sunt un circ de fatada, suficient tocmai in a le face inobservabile in marile actiuni. Cred ca exista o speranta. Viabila. Toti au nevoie de o Romanie ca a noastra, bogata, cu un genetic nativ global demonstrat prin Europa. De unde si atacurile la genetica romanilor, atacuri subtiri, neargumentate, si de englezi, si de francezi si de nemti. Englezii nu vor romani, francezii ne fac tigani, merkelica nu ne vrea. Dar intreb, cati romani sunt ok, apreciati, si care au adus servicii acestor tari in Anglia (cat o mai fi Regat Unit), in Franta, in Germania, in Spania, in Italia, cjiar in Belgia si Olanda? Un tur de opinie cu angajatorii de romani din aceste tari vor spune ca romanii sunt peste orice imigranti. Ei angajatorii, nu politicienii canalelor!
  Putem spera? Io zic ca da. Numai sa dam gir acelor institutii si fortelor care ne vor in rostul nostru de neam istoric in Arcul Carpatic, Poarta Lumii.
  Daca nu va fi asa, cum sper si cred, nu vom mai fi.

 15. Asta mai lipsea, Germania zic, prin gurita stasi-sto nazista a merkelicai, ca vrea sa fie putere nucleara. Asta mai lipsea! Ca nu pierdu niste WW pe care ea le-a facut, la ordinul sus-pusilor. Daca tu, nea Trumpita nu ne mai aperi cu NATO al tau, dupa ce-mi luasi oamenii de stiinta si facusi bomba, io de ce sa n-o fac? Ca noi o faceam inaintea voastra, ca eram destepti, dar voi, cu furatul dupa razbel, ne-ati obligat sa stam capra invinsa. E, uite-acum, ce numai Franta si Anglia si Rusia sa fie nucleare? Noi de ce nu? Ca nu ne-ati furat tot si avem tehnologia, oamenii si puterea financiara s-o facem. Asta asa ca sanchi, ca noi o aveam de demult dar voi nu v-ati prins, ca de-aia ne tot spionati pe toate canalele. Si alea cu apa. Vrem si noi veto la toate, ca d-aia suntem nemti. Asa si Joha, daca ai mei se fac nucleari, io de ce sa nu marjez cu ai mei, nuclearii lu’ tata? Asa ca, fa-te frate cu nuclearii daca vrei s-o duci bine in UE. Chinezii, colac peste pupaza zisera ca ar fi bine sa renuntam la armele nucleare. Si asa nimeni nu le va folosi, sunt inutile prin riposta, dar doar asa pozitie de forta in negocierile cu alde astia micii, ca romanii, ca vezi Doamne, le dam cu bomba-n cap. Si cum o bomba d-asta costa o avere, ce mai avere ne-ar cadea pleasca! Pai?! Oricum, extractia uraniului romanesc e o mare tentatie pentru nemti. Ca si apa grea. De fapt, ce nu e tentant in Romania, o minune de tara unde se vorbeste o limba din care s-au tras toate limbile de pe continentul euro-asiatic?

 16. Daca Europa ne vrea in UE ca tara de mana a doua, cum propovaduieste tradatorul Johannis, sluga nemtilor, atunci sa le dam si noi pe bani grei resursele noastre, cu redevente sa-i usture-n cur si nefiind in Schengen chiar sa le impunem amenzi si taxe pentru marfurile la care au monopol, sunt otravite sau de proasta calitate fata de acelasi brand vandut la ei. Sa ne gandim ca trebuie sa ne dea tezaurul plecat de la rusi pe filiera Germania-Franta, sa ne pretindem banii pe care Germania nazista si merkelica de acum trebuie s-o faca, pentru marfuri si servicii de care au beneficiat inainte de razboi… si cate si mai cate. Iar cu imigrantii, noi fiind saracii de mana a doua, sa si-i tina la ei si sa le faca moschei pana s-or satura. Sa nu ne mire ca Rusia va marja si ne va prinde in avantajele pe care ni le-ar oferi in fata refuzului vesticilor, dintotdeauna aroganti si crezandu-se superiori. Intrebarea e, cui superiori? Ca doar nu au mai multe matze si neuroni. Si pana la urma, daca ei vor asta, dupa ce ne-au distrus, copiii nostri vor fi aceeasi generatie perena de sacrificiu cum au fost si parintii nostri, si noi, si ei, si nepotii. O tara de sacrificiu. De ce? Cui sa ne sacrificam? Lu’ tanti UE? De ce? Astia ar trebui sa stie ca tarile din Est sunt piata de desfacere pentru ei. Daca vor sa fim numai o piata, atunci „prin noi insine” ne vom asigura noi piata prin productie proprie. Politica externa dinainte de ’89 o putem, economic, activa. Chiar avantajos. CAER-ul parca era mai avantajos ca UE.

 17. Cine vor fi tarile din sfera emergenta? Bineinteles tarile foste comuniste. Ele deja au avut un handicap fata de marile puteri traditionale europene. Daca am semnat un Tratat cu UE, nu vii acum, in timpul jocului sa schimbi regulile. Suntem in UE si gata, tari egale. Daca nu vreti asta, tarile din Grupul Visegrad au luat in calcul aceasta alternativa. Si Romania va fi OBLIGATA sa faca acelasi lucru, cu Visegrad si Croatia, Bulgaria, Grecia. Atunci ce UE ar mai fi? Visegradul inseamna opunerea la neocolonialismul rafinat al marilor puteri. Jaful resurselor, piata de desfacere, sursa necontrolabila de bani, deznationalizare, impunerea unor cutume nespecifice civilizatiei noastre…Daca Anglia i-a destabilizat pe nemti si francezi, inseamna ca sunt subrezi politic si economic, si sa nu ne mire de ce Germania ameninta ca se va inarma nuclear. Despre ce vorbim?

 18. Nicolae Titulescu,Ploieşti, 3/16 mai 1915

  „Dar nimic nu slăbeşte mai mult energia ca aşteptarea, nimic n-o uzează mai sigur ca neîntrebuinţarea, nimic, în schimb, n-o aprinde până la paroxism ca conştiinţa ei că-i tare şi considerată! Or, de această consideraţiune românismul are azi nevoie mai mult ca oricând. Ce zic? Mai presus de orice! Azi, când cele mai civilizate state au acceptat acest măcel îngrozitor, aceasta pustiire fără exemplu, nu pentru a desfiinţa o naţiune, ci pentru a distruge o concepţiune, nu pentru a întrona o dominaţiune, dar pentru a inaugura o politică, apare clar că nimeni nu se va bucura de roadele noii stări de lucruri, dacă nu s-a arătat demn din vreme, nu numai cu vitejia, dar mai ales cu sufletul! Fără jertfă sângeroasă şi bogată, fără frăţie de arme şi de durere, nicio piatră de graniţă nu se va muta din locul ei! Fără încrederea acelora care ne-au precedat în luptă, fără convingerea lor că avem o profundă idee de drept şi de datorie, fără iubirea sinceră a libertăţii, nu numai a noastră, dar a tuturor, fără o înălţare sufletească susţinută, jertfa noastră oricât de mare ar fi nu poate să-şi dea roadele, pentru că îi lipseşte tocmai aceea ce-i dă fiinţă: valoarea ei morală! De aceea, eu cred că acei ce ne conduc nu vor uita o clipă că ei reprezintă azi mai mult decât dibăcia românească, că ei întrupează azi înalta concepţiune morală a românismului, ca forţă civilizatoare! Şi poate că aceasta s-ar impune mai lesne printr-o atitudine, decât printr-un argument, mai lesne printr-un act de eroism, decât printr-o negociere prelungită. Sau românismul se va dovedi a fi o forţă civilizatoare de prim ordin, şi atunci va triumfa, sau românismul se va dovedi a fi fost numai marca unui egoism laş şi hrăpăreţ, şi atunci el va pieri, cum va pieri, pe urma acestui război, tot ce n-are reazem în drept şi jertfă! Dar ce zic? Românismul să piară? Nu e oare în fiecare din noi dorinţa de jertfă? Nu e în fiecare din noi revoltă pentru nedreptate, dezgust pentru asuprire? Nu dorm în sângele nostru strămoşii care aşteaptă ceasul de a fi deşteptaţi în mărire? Nu, nu va pieri românismul pe urma acestui război; vor pieri numai aceia care nu s-au arătat vrednici de dânsul!”

  Avem astazi om politic de calibrul lui Titulescu? Putem avea. Cu o singura conditie, demiterea presedintelui actual care nu a facut ABSOLUT NIMIC, dimpotriva, pentru romani si Romania.

Comentariile sunt închise.