Nu mai trageti în armată-drept la replică

Categoria Despre Armata

Gabriel Leş

După apariţia   informaţiilor privind modul în care   domnul generalFlorin  Jianu, şeful Direcţiei Financiar Contabilă a Armatei  a negociat drepturile militarilor în dezbaterea privind legea salarizării,  informaţie apărută pe pagina „Cuget Liber” şi preluată şi de alte pagini media, au apărut şi unele reacţii  pretinse „lămuritoare” care intenţionau să liniştească starea de nemulţumire din armată, în special din rândul militarilor angajaţi pe bază de contract.

Prima încercare a fost chiar răspunsul menţionat de mine deja, prin Comunicatul  74 din 11.03.2017 al MApN, comunicat care ne asigură de grija partidului si statului pentru viaţa militarilor, fără a preciza însă nici dacă şi mai ales nici de ce domnul  Jianu nu achiesa la  ridicarea salariului mediu al militarilor angajaţi la 1450 lei, fără sporuri. Tipic celor care vor să răspundă fără să lămurească, sau mai bine spus, să ascundă un aspect neplăcut. Este un procedeu media arhicunoscut  dar mai ales intrat în tradiţie.

La loc comanda!

După aceasta, pentru că protestele dar şi reacţiile negative au continuat, doamna Otilia Sava despre care nu vreau să mai scriu altceva „se ştie” , ca să folosesc o expresie folosită „pe sistem”, intervine şi dânsa, arătând că poate să scrie fără să spună nimic. Doamna a reluat punctele de vedere din comunicatul  MApN, considerând că nu e suficient de lămuritor probabil, ceea ce este adevărat, dar nu a spus nimic în plus. Reacţia doamnei Sava practic a pus mai mult staniol pe ciocolată fără a umbla la calitatea sau gustul produsului.  Iată ce a afirmat doamna Otilia Sava vizavi de subiect:

„Dincolo de reacția oficială, vreau sa fac câteva precizări: Ca urmare a întâlnirii ministrului Gabriel Leş cu reprezentanții Ligii militarilor profesioniști a existat un interes constant privind aplicarea salariului minim pe economie, astfel ca fiecare dintre dvs. să beneficieze neîntârziat de o măsură bună. În consecință, am căutat proiecte de acte normative aflate în faza de finalizare pe care le-am amendat cu solicitările dvs. În acest sens, am invitat-o, împreună cu ministrul Mircea Duşa, pe doamna Pescariu, secretar de stat la Ministerul Finanțelor Publice, la Ministerul apărării în vederea negocierii aplicării salariului minim pe economie în MApN. Având în vedere ca proiectele de acte normative pe care noi le-am amendat au fost încărcate cu amendamentele tuturor instituțiilor și proiectele de lege în discuție riscau sa fie blocate, Parlamentul ne-a sugerat să aşteptăm negocierile purtate pentru adoptarea legii salarizării. Întorcându-ne la negocierile de la Ministerul Finanţelor Publice, primele discuţii s-au purtat cu sindicatele, urmând ca instituţiile publice să fie invitate ulterior. În consecinţă, am respectat calendarul stabilit de doamna ministru. Discuţiile legate de o aşa zisa reacție de opunere a domnului general Jianu se poartă într-o zonă în care nu putem avea certitudini, ci doar speculații. Cum nu fac decât să atingă o zonă sensibilă, respectiv încrederea dvs în felul în care vă sunt respectate şi protejate drepturile, cred că este înţelept să rămânem în lumină şi o informare corectă.

În concluzie, soluţionarea aplicării salariului minim reprezintă o prioritate pentru conducerea ministerului și nu în ultimul rand, trebuie să vă spun că niciodată nu a existat un interes mai real în ceea ce privește creșterea calității condițiilor dvs de viata. Ca sa poți proteja, trebuie sa cunoști! Ori ultima discuție cu reprezentanții Ligii, și prima la nivel de ministru s-a soldat cu un raport consistent și sarcini trasate tuturor structurilor în drept sa va soluționeze cererile și neajunsurile. Vă asigur de buna credință a conducerii ministerului și de interesul real ca dvs sa nu mai părăsiți sistemul și sa va puteți duce zilele în mod decent. Vă respect profesionalismul și dedicarea cu care alegeți sa rămâneți în Armata României în momente dificile. Ceea ce este cel mai important este sa știți ca nu este un sistem surd și orb la nevoile dvs!”

Acesta a fost mesajul doamnei Otilia pentru militarii angajaţi. Patetic, plin de lumină, dar gol.

Răspunsul domniei sale  îmi aduce aminte de diferenţa dintre ceas şi lumânare: ceasul deşteaptă dar nu luminează, lumânarea luminează dar nu deşteaptă. Aşa şi răspunsul doamnei Sava, a luminat ca ceasul şi a deşteptat ca lumânarea.

Îndrăznesc să îi recomand doamnei Otilia Sava să recitească, dar mai ales să aplice  citatul din M Sadoveanu, pe care chiar domnia sa îl are postat pe pagina de FB . Degeaba dăm citate dacă nu credem în ele.

Este interesant însă şi sfatul  sau avertismentul  pe care doamna Otilia îl dă “prietenilor”domniei sale pe pagina sa de FB, ceva în genul “nu e bine domnule chestor, nu e bine “. Iată ce spune doamna Sava:

“Dragi prieteni,

FB este spațiu public, asa cum a fost statuat de instantele de judecată. In consecință, răspundem pentru toate afirmațiile și comentariile pe care le postam pe oricare profil, ori pagină.

Concret, afirmațiile din spatele tastaturii pot transforma un utilizator de FB intr-un parat care poate fi sanctionat cu daune morale, ori materiale. Falsa identitate, ori anonimatul nu rămân o necunoscuta în fața instantelor de judecată.

In consecință, asigurați-vă ca toată conduita în online respecta legea și normele sociale.”

Oare ce mesaje a primit doamna de la prieteni încât s-a simţit nevoită să le stăvilească elanul?

Salt Înainte

Dar ajunge un par la un car de oale. Mi-am persmis să postez pe pagina de FB a domnului ministru Gabriel Leş o parte din articolul precedent, mai concret, partea de întrebări, cu link la articol. Recunosc că am fost răutăcios, aşa cum spune despre mine bunul prieten Jan F G, dar nu e vina mea că  există motive. În fine, spre plăcuta mea surprindere, domnul Ministru mi-a răspuns la comentariu şi chiar dacă răspunsul lămureşte doar una din întrebări, este totuşi un lucru pozitiv că a citit măcar cele scrise şi a considerat că îşi poate face timp să şi răspundă. Nu e vorba aici de o chestie de orgoliu din partea mea, nu asta  m-a încântat, ci atitudinea, faptul că totuşi răspunde, mai ales la critici. Păi domnul Oprea nu răspundea nici la documente oficiale ale asociaţiilor de militari care nu îi cântau în strună. E un salt înainte. Iată răspunsul domnului ministru :

„Gabriel Les Domnule Neacșu, vă respect opiniile pe care le-ați prezentat de-a lungul timpului legate de activitatea Armatei române, și vă mulțumesc pentru asta. Aș dori să vă reamintesc faptul că în noiembrie 2016 eu nu mai dețineam portofoliul de secretar de stat. Acest program are avizul CSAT, dar după cum bine știți, orice investiție mai mare de 100 milioane de euro, conform legii, trebuie să aibă avizul prealabil al Parlamentului, prin Comisiile reunite de specialitate. Odată ce acest aviz va exista, procedura va fi reluată și demarăm etapele următoare. Vă salut”

Chapeau domnule Ministru, pentru atitudine, din păcate nu pot spune la fel şi pentru modul în care aţi lăsat suspendate celelalte subiecte. Poate totuşi veţi încerca să le lămuriţi cu adevărat cu un alt comunicat, sau poate un interviu. Eu sunt disponibil. Armata are nevoie de precizări clare, nu de propagandă de partid. Această  precizare se referă la modul în care s-a răspuns la criza creată de atitudinea şefului Direcţiei Financiar Contabilă.

Dacă şi militarii aflaţi în teatrele de operaţii ar răspunde provocărilor şi situaţiilor pe care le au de înfruntat,  în acelaşi mod în care  MApN, politicienii, au răspuns nevoilor lor,   România nu ar mai fi considerată partenerul strategic al SUA. Să nu uitaţi asta niciodată şi să le spuneţi şi colegilor de partid, de guvernare sau din Parlament.

http://www.cugetliber.ro/stiri-eveniment-secretarul-de-stat-in-mapn-otilia-sava-precizari-despre-salariile-militarilor-1450-lei-salariu-minim-cu-sau-fara-sporuri-314215/pagina-comentarii-2

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=211224856022995&id=100014064450004&comment_id=211345209344293&reply_comment_id=211532805992200&notif_t=feed_comment_reply&notif_id=1489730110795232

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

10 Raspunsuri la Nu mai trageti în armată-drept la replică

 1. Bostin

  Militari profesioniști ( de fapt profesionistii foamei) .Rău am ajuns.

 2. @Bostin,
  Multi dintre ei chiar sunt iar cei mai multi sunt chiar mai profesionisti decat tinerii ofiteri care vin din promotie.In ceea ce priveste foamea, nu e vina celui ce nu are ce pune pe masa ca nu are cu ce cumpara mancare, daca munceste sau vrea sa munceasca si nu are cu ce isi cumpara.

 3. Vladimir Putzin

  Se facea ca intr-un compartiment de tren, 3 cuconite se aflau in vorba plangadu-se una alteia de cat de dureroase sunt, ba chinurile facerii, ba eliminarea pietrelor de la rinichi, ba astenia de trigemen … Intr-un colt, nebagat in seama, motaia aparent absent nea’ Gheo’ ardeleanu, cand una dintre cuconite, ca sa-l bage din politete in seama, ii cere si lui parerea. La care hatrul Gheo’o intreaba molcom ardeleneste: „Conita draga, lovi-tu-te-ai matale vreodata peste c**** ?!”.
  Citind art.-ul (sic) de mai sus si multe din cele de dinaintea lui, as intreba-o precum nea’ Gheo ardeleneanu, pe enigmatica doamna Otilia:”Domnita draga, lovi-tu-te-ai matale vreodata peste … ?!, ca sa-ti dai cu parerea ce si cum e cu salariul mediu al militarilor angajati, daca n-ai stat nici macar un minut in postul de santinela,prin poligoane cu arma-n umar, pe la dezapeziri cu lopata in mana, pe la inundatii cu apa pan-la brau, PRIN CELE TEATRE DE PESTE MARI SI TARI, CAND NU STI PE CE POATE CALCA TAB-ul SI AJUNGI CU COPIII URMASI DE EROU, DAR SI ORFANI SADEA … ???”

 4. geofreeland

  In 1975, inundatii mari la Bragadiru, Clinceni, la o zburatura de Capitala. Apa. O mare de apa. Sabaru isi iesise din matca. O imensitate de apa. Noi, niste tineri in kaki, cu bocanci in picioare, aveam misiunea de a salva tot ce puteam salva. Oameni, animale, bunuri. Nimeni nu ne-a intrebat daca stim sa inotam. Cum sa le salvezi? Ne-am dat jos din camion, cu apa peste brau, dar nu apa, ci torent lasciv, inselator, nu stiai unde era santul, unde erau gropile, unde puteau sa te duci cu apa. Am scos femei, copii, porci, oi, caini. Intram in case, ii coboram de pe mobila, de pe mese, din poduri, ii incurajam sa nu le fie frica de apa, si cu ei de gat, uneori cu apa pana la umeri ii duceam in locuri inalte, in camioane, oriunde nu era apa. Cati ani aveam? 22-23. Tot copii, dar in kaki. Asa era pe atunci. Nu primeam nicio rasplata, ne bucuram de bucuria asteptata, de multumirile nespuse, ochii aceia stralucitori, plini de lacrimi. Asta a fost primul din botezurile focului, pardon, apei. In 1977, nu mi-as mai dori sa merg printre ruine, oameni morti, striviti, oameni raniti, multi cu fracturi inimaginabile, tanguieli prin caramizi, grinzi, carne tocata, creieri imprastiati. Va e frica de ce spun? Asa a fost, e adevar… Asta a fost al doilea examen. Greu. Armata si iar armata. Canal, constructii industriale, Casa Poporului, baraje, metrou, Transfagarasan, mine de carbuni, irigatii, agricultura…Unde nu izbutea nimeni veneau militarii.
  Asa si? zic unii azi. Madama asta, Otilia, o enigma ca mai e pe acolo, vezi Enigma Otiliei lu’ Calinescu, face fraze cu bulbuci eterici. Adica si io muncesc, nu? Pentru cine si de ce? E chiar o enigma…

 5. Pannduru Lunetistu

  Ne merităm soarta ! Mă lăudam că în 89 nu am tras niciun glonț … așa e, dar noi ședeam în frig, iar milițienii ședeau acasă la căldurică. Acum noi ne zbatem și ne înjurăm pentru un leuț în plus la salariu ori la pensie, iar milițienii ne râd în nas, cu pensiile lor „nesimțite” ! De ce? Fiindcă ei au avut conducători isteți, care au știut să-și tragă jarul pe spuza salariaților și pensionarilor lor. Noi am avut mereu conducători avizi după… grade, case și onoruri ! ”Subordonații ? Nu mă-nteresează !” Divizați în „enșpe” sindicate care-și dau la gioale, divizați în: generalilor (la apelul de seară sau nu),corpul ofițerilor, corpul subofițerilor („coloana vertebrală a armatei” încheiat citatul) și MM… toți ne uităm la capra vecinilor și nu vedem că purcica noastră e moartă-n cocină și cu curu-n ușă să nu putem intra la ea…
  Eu zic să nu ne mai plângem ! De ani de zile le tot zic colegilor care au avut funcții importante de conducere să „ia conducerea”… Nicio șansă ! Deci să nu ne plângem, ci să ne dăm cu partea dorsală de pământ și să ne punem… pe plâns! Pentru că suntem de plâns. Vedeam aseară un mesaj cu dispozitivele secrete de luptă ale elvețienilor… Noi nu mai avem nici măcar idee cum ar arăta un dispozitiv de luptă. Francezii au imnul „La arme cetățeni!” Noi avem: „deșteaptă-te române!” Nu e nicio ironie… e adevăr ! Ar fi cazul să ne deșteptăm… vorba lui Bulă: Dar de ce?

 6. Iulian

  Pai…atunci sa-i intreb eu, cu nume si prenume, pe sefu DFC, pe d-na Sava si pe d-ul Les.
  Cunoscut fiind raspunsul primit de la SGG si al Premierului la memoriile trimise in circuit, de catre un comandor, din care rezulta ca niciodata nu s-au solicitat resurse financiare pentru plata ajutoarelor, amanata repetitiv de 7 ani, …
  De ce nu au solicitat?….caci logica afirmatiei guvernamentale conduce la faptul ca daca solicitau primeau automat!
  Au in fisa posturilor cei 3 domni din conducerea politico-militara a Armatei asigurarea resurselor si drepturilor financiare, sau nu?
  Si daca au, atunci de ce nu au intreprins demersurile pt ca ministerul sa-si achite datoriile financiare fata de fostii slujbasi?
  Domnilor nu vi se pare ca 7 ani este deja prea mult? Legile se respecta selectiv si constituie paravan pentru unii?
  Asa….daca vor raspunsuri aplicate, sa-mi raspunda concret….la ce data sa imi verific cardul?
  Atunci si numai atunci voi aprecia declaratiile lor si voi aprecia cu celeritate in mediul virtual empatia si grija lor fata de mine si ceilalti camarazi!

 7. sole

  Si eu as vrea ajutoarele, dar ma uit cu tristete in fiecare an la ordonantele de urgenta care apara anual si suspenda acest drept. Nu sunt de la MApN dar tot din sistem. Pentru toti din aparare, ordine publica, securitate nationala este acelasi lucru. Nu stiu ce s-ar rezolva daca seful SMG sau DFC sau DGF… ar solicita banii. Bun banii ii au sa zicem in buget si cum ne face plata, daca nu au prevedere legala? Ne platesc ca asa vor ei? Cred ca este o problema mult mai sus de cei mentionati. Politicul trebuie sa isi spuna cuvantul si sa faca ceva. Daca nu schimba legile DEGEABA, asa cum spune Tudor Gheorhe. Cei din sistem sunt prea mici pentru un razboi asa de mare.Eu vad problema in curtea altora mai mari si mai…….

 8. CCV

  Revin cu un subiect, care, de acum, pare sa fie dat uitării…si ma intreb… cum pot sta atat de liniștiti cei ce conduc destinele țării si Armatei…cum ii mai pot privi in ochi pe fostii subordonați, acum rezerviști, cand , acum, ori de cate ori li se oferă ocazia, afirma cu seninătate in public ca legile sunt respectate pana la ultimul paragraf in ce privește respectarea drepturilor militarilor… si asta, in situația in care, de mai bine de 6 ani, nu se acorda salariile compensatorii celor care sunt pensionați? Poate ca pentru multi subiectul este de luat in gluma, este un moft, dar suma pe care statul roman o datorează, subliniez, o datorează fiecărui militar astfel pensionat este considerabila, de ordinul zecilor de mii de lei! Păcat ca referitor la acest subiect toata conducere organismului militar, inclusiv șeful statului, primul ministru, conducerea Parlamentului „se fac ca ploua”!… onoare, respectarea cuvantului dat, demnitate, etica, deontologie…din pacate, cuvinte lipsite de continut intr-o perioada in care toata lumea se bate cu pumnii in piept ca tara noastra face parte. cu „cinste si onoare” , din UE si NATO!

 9. Pingback: Armata pe mâna cui? Partea a X-a, specialiștii… | In Cuiul Catarii

Statistici T5