Ministerul Apărării, lipsă de comunicare sau de fonduri ?

Categoria Despre Armata

stema_directia_informare_publica_new

Un comunicat scurt şi aproape suspect de eliptic al MApN anunţă sec faptul că ministerul în cauză va plăti eşalonat în luna Septembrie drepturile pentru personalul militar atât către militari, cât şi pentru instituţiile către care MApN trebuie să verse contribuţii. Iată cum sună comunicatul :

„Comunicat nr 287

din 06.09.2017

 În scopul abordării prudențiale a execuției bugetare, în condițiile în care până la această dată nu a fost efectuată rectificarea bugetară pe anul 2017 și necesitatea respectării prevederilor art. 18 din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr 69/2010, Direcția financiar-contabilă din M.Ap.N. a dispus către toți ordonatorii de credite plătitori de drepturi salariale, următoarele:

– efectuarea, în data de 15 septembrie, a plății sumelor aferente soldelor/salariilor nete, fără contribuțiile individuale și impozit;

– efectuarea, la aceeași dată, a plății diurnelor în valută cuvenite personalului aflat în misiuni externe;

– efectuarea, între 21 și 25 septembrie, a plății sumelor reprezentând contribuțiile angajatorului cât și ale angajatului și a impozitului pe venit;

– efectuarea, în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară, a plății sumelor reprezentând celelalte drepturi aferente cheltuielilor de personal (chirii, normă de hrană etc).

Secţia Presă”

Cum până acum nimeni nu anunţase nimic premergător, nici un scandal sau nici o plângere, exceptând familiile tinerilor decedaţi din Argeş care nu îşi primiseră pensiile de urmaş, acest anunţ poate părea surprinzător, cu atât mai mult cu cât, conform laudelor şi orgasmelor domnului preşedinte şi premierului care se lăudau că au alocat 2% din buget armatei. Numai că totuşi, ca peste tot, afară e vopsit gardul, iar înăuntru e leopardul. Eu avertizasem, atunci când alţii se lăudau că au alocat 2% din buget pentru apărare, că acei bani(suplimentati) nu vor intra nici la echiparea militarilor, nici la plata restanţelor, nici la mărirea salariilor militarilor angajaţi şi nici la capitolul învăţământ, dotare, înzestrare, acei bani au intrat şi intră în bazele militare străine, comandamentele multinaţionale, aplicaţiile şi exerciţiile NATO şi bineînţeles în asigurarea confortului militarilor străini care  ne populează ţara şi sparg sticle prin magazine şi în cumpărarea de rachete paratrăznet, care mai mult atrag decât elimină riscul unui atac inamic.

Uite că ceea ce spuneam se adevereşte oficial. Cu toată lauda şi toate fondurile, Ministerul Apărării se află în situaţia de a nu putea plăti drepturile militarilor la datele planificate  şi e nevoit să eşaloneze plata acestor drepturi pe parcursul întregii luni. Ca urmare a acestui anunţ făcut se pare fără ştirea primului papagal de la Victoria, domnul Ţuţuianu a fost chemat la ordine (cam cum a fost chemat Todiraş la Klemn) şi nevoit să îşi prezinte demisia.

În explicaţia pe care a dat-o pe posturile tv cu privire la demisie, Ţuţu a spus că este vorba de o lipsă de comunicare între el şi  Biroul de profil al ministerului şi de asemenea între el şi premierul Tudose. Practic domnul Ţuţuianu spune că cei de la biroul de comunicare al ministerului au înţeles greşit indicaţiile domniei sale şi au făcut publică ştirea, iar el nu a ştiut ce conţine aceasta.

„A fost gresit inteleasa de cei in sistem (comunicarea – n. red.) si adusa la cunostinta opiniei publice. Eu am gresit ca nu am gestionat bine acest subiect din interior si ca nu am gestionat bine comunicarea cu dvs”

Mai continuă domnul Ţuţuianu, în încercarea de a evita eventualele nemulţumiri sau întrebări:

„Exista bani, ministerul de Finante a corectat toate propunerile de rectificare si avem raspunsuri pozitive la toate propunerile noastre”

Deci spune el, oamenii nu trebuiau să cunoască nici când nici de ce îşi primesc drepturile cu întârziere, iar biroul de presă a greşit că a informat ?????????Păi dacă asta este viziunea domnului Ţuţuianu şi aşa consideră domnia sa să comunice cu salariaţii MApN pe probleme care ţin de drepturile lor, atunci îi recomand domnului Tudose să îi accepte imediat demisia, ba, să şi-o prezinte şi pe a sa, nu de alta dar se pare că oricum stă degeaba pe acolo, de făcut mişto de miniştri putem să facem şi noi, nu e nevoie să îi cheme el la şedinţă pentru asta, iar în ceea ce priveşte indicaţiile privind conţinutul legilor, asta e atribuţiunea   lui Klemn,deci  el este în plus.

Acum având în vedere faptul că bugetul MApN este în suferinţă, prima întrebare pe care şi-o pun rezerviştii este dacă şi când îşi vor primi şi ei pensiile, dacă se vor da tot eşalonat, eventual pe ce criterii, apoi dacă mai există fonduri pentru achitarea drepturilor ce trebuiau să le fie plătite în ultimul trimestru al anului, unele din ele amânate din Iunie, altele preconizate a fi plătite şi ele până în Decembrie 2017.

Eu spuneam că vor fi probleme, mai ales dacă se amână plata pensiilor recalculate restante dar am primit la acea dată asigurări în interviul luat şefului Casei de Pensii Sectoriale a MApN, dar şi prin declaraţii ale ministrului şi chiar Şefului de Stat Major  privind aceste plăţi.’ că nu vor fi probleme, că există fonduri şi că toate plăţile se vor face la timp.

Ei bine, se pare că cu toate asigurările date,  sunt şi vor fi probleme. Nu a fost de ajuns scandalul hemoragiei din August, acum apare şi cel al plăţii salariilor militarilor. Sper să nu fie adus Căprar în locul lui Ţuţuianu, am fi chiar de râsul lumii.

 

Felicitări Biroului de presă al Armatei pentru că  au considerat că militarii trebuie informaţi, nu aburiţi!

http://www.ziare.com/adrian-tutuianu/ministrul-apararii/ministrul-apararii-anunta-ca-si-a-depus-demisia-1479988?utm_source=Breaking_News&utm_medium=Ziare.com&utm_campaign=Email_2017-09-05

 

 

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

18 Raspunsuri la Ministerul Apărării, lipsă de comunicare sau de fonduri ?

 1. ifrim

  Oare de ce sintagme gen „abordare prudentiala” „crestere negativa” imi provoaca frisoane? Sa-mi pun termometrul poate am guturai!

 2. Gerula

  Astia mint cum respira .Bine,bine… Sa admitem ca a fost o gresala de comunicare catre opinia publica(adica cei de la comunicare au spus ceva CE nu trebuia spus),dar masura esalonarii platilor nu apartine Directiei Financiare ci domnului Tutu care a cunoscut si aprobat aceasta modalitate de a suplini lipsa de fonduri.Situatia e Clara nu au bani si recurg la carpeli.Daca coana Lupu,generaleasa mai era in sistem cu siguranta musamalizau totul si evitau eroarea de comunicare.Pacat ca Tutu avea bun simt si nu stia sa minta.

 3. Liviu PO

  Dublarea NECESARA!!! la nivelul salariului minim pe economie a soldelor SGP si un nivel redus de colectare in special al TVA-ului a dus aici…Omul s-a spalat pe maini…

 4. bazil

  Ia de aici neamule ! In timp ce haite de moderatori si oratori nu mai pot de grija pensiilor militare „nesimtite”, luna de luna statul romanesc plateste grase si laptoase rente viagere(sportivi) , nici una mai mica de 3250 lei.Printre sutele de rente se evidentiaza si nu putine la numar cele peste 10.000 lei, unele trecand de 15000 lei! Asadar , un fost cdt de U ori MU are o pensie de cca 1000 euro(caz fericit) iar o rentiera are pentru cateva „succesuri” in sport peste 15000 lei. Rezervistul nostru a slujit zeci de ani sub drapel, in conditii de stres, cu privatiunile specifice cataniei! Sportivul, in schimb a participat la competitii, a fost in cantonamente , s-a antrenat, cazare si papa bun pe banii statului, a vazut lumea pe banul public si a obtinut ce-i drept, in cativa ani de activitate ceva medalii .Despre contributie ce sa mai vorbim, in buna parte sportivii erau platiti, pe stat in zona minimala pentru taxe si impozite cat mai mici, realitatea fiind alta in buzunare. Oare o fi drept, coane Fanica?

 5. VASILE

  Actorasul de mahala ALEXANDRU ARSINEL, pentru faptul ca se afla la radio, in 1989, a fost declarat EROU AL REVOLUTIEI DIN 1989 si remunerat cu 3.700 de lei lunar nu cum sunt veteranii de razboi cu 230 de lei. HALAL ARMATA, HALAL POPOR.

 6. geofreeland

  1. De ce nu sunt bani pentru plata soldelor militarilor?
  2. De ce salariile si pensiile militarilor au ajuns ciuca batailor mediatice?
  3. De ce armata, cea mai respectata institutie a statului e injosita, neglijata si atacata de politicieni?
  4. De ce internele, serviciile de informatii, SPP, STS sunt asimilate ca fiind militare?
  5. Cui ii e frica de armata romana?

  Intrebari retorice, justificate de evidenta.
  Cert e un lucru: politicienii romani sunt niste lepre lipsite de orice scrupul patriotic. Vanduti si legati in lesa europeana de dragul efemer al unor avantaje specifice parvenitilor si oportunistilor, acesti asa-zisi pupincuristi cu firman au demonstrat in anii de dupa marea vanzoleala decembrista ca cele trei notiuni sfinte oricarui natii le sunt straine: patrie, popor, limba. Cocotati, pe niste criterii veroase, din legi de ei stabilite, in functiile demnitatilor publice, executa ordinele strainilor, in folosul acestora, pauperizand, jefuind si alienand de Dumnezeu propriul popor, poporul roman, primul popor civilizator al lumii. Toata evidenta faptelor de dupa ’89 demonstreaza, in sensul, culmea!, al Codului Penal in vigoare, Marea Tradare Nationala. Probabil ca acest curs cu licenta, absolvit de politicieni, e conditia de baza a eligibilitatii lor. Armata e prima tinta a lor, apoi biserica, apoi educatia, apoi sanatatea, utilizand justitia ca arma politica de presiune si santaj. „Nimeni nu e mai presus de lege” scrie in Constitutie. Cata ipocrizie in practica justitiei! Noi fiind chiar nimeni, sigur nu putem fi mai presus de lege. Ei, cei care ordona mascaricilor-marionete politicieni „alesi” de popor, sunt mai presus de orice lege. E drept ca in spatele legii sta o pusca. A gardianului, pazind condamnati, pe drept sau nedrept, sa stea in cocini de penitenciare, pentru reeducare. Nu poti face educatie in cocina. De fapt, fetidul iz al politicii de azi e miasma care ne bantuie de dimineata si pana la moarte.
  Armata nu mai are bani? Ne mai trebuie aparare? E mai simplu, daca nu suntem in stare, o platim altora, ca pe un serviciu public de moment. Cam asta e doctrina militara a Romaniei de azi. Intrebarea e, ce facem dupa ce acest serviciu platit nu mai e prestat? Vorba lui Putin, razboiul viitorului va fi al dronelor si Inteligentei artificiale. Cata mizerie!

 7. soldatu

  Problema este mult mai complexa. Numai Bogdan Chirieac cunoaste adevaratul motiv pentru care militarii nu pot primi norma de hrana. Tutuianu a inceput sa creasca in incredere si lui Dragnea i-a fost frica sa nu-i ia locul.Felicitari biroului de presa al MApN care a avut sange in instalatie sa prezinte situatia reala din armata.

 8. Vladimir Putzin

  @Geo
  Cica, un tip aflat la volan si sacait la culme de nesfgarsitele si inervantele cicaleli ale soatei si soacrei sale, opreste exasperat intr-o parcare si tipa la nevasta.
  – Asculta fa! Hai sa stabilim odata pentru totdeuna cine conduce masina asta, Tu sau Ma-ta …!!!
  Si acum hai sa ne luam inima-n dinti si sa-l intrebam pe bravul nostru Klaus Werner Ihannis.
  – Asculta ba plimbaraetule ! Spune-ne si noua odata pentru totdeuna cine conduce tara asta, SRI – ul sau DNA – ul …????

 9. Geofreeland

  Nu’s cum dreak, scriu si i-o p-acilea, de năduf, si numai Miru îmi ridica moralul. Oi scrie io aiurea? M-am saturat de haiku-uri șmechere care nu spun nimic in afara de politețuri gen savarina. Ma, nene, ori tăiem ori ne lăsam hăcuiti? Ieșiți fraților la baioneta, ziceți ceva, ca moare calul cu samarul de 82 de munte, sau 100 pentru cine știe. Armata e singura instituție sacra a unui popor. Cine crede altfel, si ma refer la noi, e fie bolnav, fie un câine care a trecut prin armata ca prin apa Stiksului. Adică au suferit in cariera militară pentru arginți de ort. Ortul popii, știm toti. Ce atâta liniște? De fapt, ce atâta lipsa de reacție? Sacii in car? Suficientă? Armata e viața noastră! Si va fi pana dincolo. Sa nu tăcem acum. Am tăcut o viata si ne e frica de adevăr, de opinie, de crez? Vorbiți, camarazi, aveți tot dreptul! Limba romană e patria mea, zicea NIchita Stanescu. Vorbiți!

 10. Vasile,
  Hbar nu ai matale ce rol au avut actorii in Lovilutia din 89. Pai sa spuna Arsinel, Diaconu, Gaitan, Caramitru, sau regizorul Nicolaescu ce roluri au jucat ei atunci, le-ai da Premiul Oscar.

 11. maria

  dezinformati foarte tare in legatura cu indemnizatiile de revolutionar. Astefel Arsinel incaseaza aprox 2600 lei.
  Indemnizatiile sunt inghetate la valoarea din 2008 si se plateste CASS pe toata valoarea indemnizatiei.
  E mai usor sa preiei o stire falsa decat sa verifici ce e adevarat.
  Eu nu stiu ce roluri au jucat cei mentionati dar stiu ca din piesa au rezultat morti reali.

 12. Gheorghe Deresu

  Intre MApN si Curtea de conturi dumneavoastra ce ati alege?

 13. dora

  @Maria,
  Nu mă interesează valoarea indemnizației pe care o primește Arșinel și alții (minus C.A.S.S.). Moral, merita/meritau?. Când veți înțelege că nu a fost revoluție? Poate așa, veți înțelege și numărul de morți. Reali, bineînțeles.

 14. dora

  @Dereșu,
  De ce trebuie să alegem între MApN și Curtea de conturi? Două instituții total diferite. Curtea de conturi vine în control (ca și Ministerul de Finanțe) o dată pe an, avînd ca sarcină principală verificarea modului cum o instituție a cheltuit banii publici.Invers, nu am auzit. Rezultatele controlului sunt evidențiate într-un document constatator și, dacă sunt constatate deficiențe,se dau termene de soluționare/recuperare pagube. Repet, de ce trebuie să aleg?

 15. Magda

  Expertiză asupra catastrofei.

  La inspectia Ministerului Apărării, singurul martor ocular este badea Ion, un cioban care se uita cu privire tâmpă, de analfabet…

  – Spune baciule, îl intreabă un colonel, cam ce-ai observat?

  – Apăi, domnule dragă o harabaie zbura, când numa’ ce o pălălaie s-o aprins, no si unde nu s-o tipat harabaia în gios.

  – Baciule, nu inteleg nimic din ce-mi povestesti, fii te rog mai clar!

  – Pai bine, domnule draga, de ce nu spui asa?
  Ieri, la orele 14.00, un bombardier de tip Stealth, V5, generatia 2016, gresind unghiul de incidenta cu cel de asezare, a intrat intr-o vrie incontrolabila. In acest context a pierdut ireversibil altitudine, astfel incat s-a produs acest regretabil eveniment.

  – Baciule, m-ai spart! spune colonelul, de unde stii termenii astia???

  – D’apai cand eu eram comandant de escadrila, matale erai cioban… ca mine, acum.
  Apoi, matale ai intrat in politica. La noi s-au facut restructurari. Inainte, tu cioban, eu colonel; acum tu colonel, eu cioban.

  De asta pica avioanele ca mustele, sefule…

 16. CSJ

  cineva intreaba:”dece armata…e injosita,neglijata si atacata de politicieni”?
  Raspuns simplu.Fiindca e proasta.In 1990 nu se sufla in fata ei.

 17. Cotidianul ne anunta ca Adrian Țuțuianu, a declarat, miercuri, că a luat decizia demisiei de la MApN după o discuție cu premierul Mihai Tudose și că liderul de la Palatul Victoria i-a sugerat că, dacă nu își dă demisia, va trebui să-l demită.Asa decis Tutuianu sa „demisioneze” de fapt a fost o plecare a capului fara nici un pic de onoare, oricat a incercat el sa o imbrobodeasca, pretinzand initial ca nu i s-a cerut demisia , ci a fost alegerea sa. A mintit, iar acuma incearca sa isi dreaga imaginea fara sa realizeze ca de fapt se murdareste si mai mult. Astfel d eoameni nu au ce cauta in guvern, cu atat mai mult la MApN unde onoarea ar trebui sa fie prima calitate.

Statistici T5