Ce spun bătrânii

Categoria Actualitate, Divertisment

batranii spun

Încă de pe vremea când eram copil, când se întâmpla ceva neobișnuit pe ici pe colo,  auzeam la tv (atunci când mergeam în vizită la un prieten ai cărui părinți își permiseseră să cumpere) că erau întrebați bătrânii cu privire la eveniment. Și la țară, când se întâmpla ceva sau era nevoie de un sfat, erau întrebați bătrânii  și toată lumea îi asculta cu respect.

Știu că și la americani, pe care încercăm să îi imităm în toate, exista obiceiul ăsta, dar nu la cei de azi ci la cei de ieri, adică cu o zi două înainte de a ajunge americanii de azi pe pământurile indienilor de ieri. Și atunci pieile roșii aveau pe la fiecare trib câte un vraci, câte un Ciuciuma pe care îl întrebau cum va fi vremea sau ce trebuie să facă, că vin fețele palide peste ei. Dacă ar mai fi în viață un Ciuciuma și l-ar întreba cineva acuma ce zice despre America și ce mesaj ar avea pentru americani, probabil că ar spune: ”Dacă îl vedeți pe Custer ăla spuneți-i că încă mai aștept sticla aia de apă de foc  pe care mi-a promis-o dacă îi conving pe apași că e mai bine  în rezervație.”

Dar să revenim la bătrânii noștri. Obiceiul apelării la înțelepciunea și experiența bătrânilor încă s-a păstrat noi, slavă Domnului nu am avut un general Custer să ne desființeze dar am avut câțiva președinți și premieri care fac tot posibilul, așa că răbdare și tutun. Cum se întâmplă ceva mai straniu, cum fătucile de la tv ne informează că ”bătrânii spun că…”.

Suntem anunțați că un individ și-a tăiat nevasta și soacra de gelozie. Bătrânii spun că așa ceva nu s-a mai întâmplat de pe vremea stră-stră-străbunicului. Întrebați cum era atunci,  bătrânii spun că pe vremea lor, individul ar fi  fost premiat de tata socru, nu ridicat de poliție și că nu ar fi fost atât de prost să își taie și nevasta și soacra. Păi cine să îi mai facă mâncare și să îi spele rufele ?

Vine o tornadă din aia mică, nu americană, împrăștie gunoaiele orașului.  Fetele de la tv ne anunță: ”bătrânii spun că așa ceva nu s-a mai văzut de când se știu ei, că și pe vremea lui Burebista, gunoaiele erau strânse cu căruța, nu cu tornada.”

Înfloresc copacii în Septembrie în timp ce oamenii strâng recoltele din supermarketuri. Bătrânii  se închină și spun că nu au mai văzut așa ceva din  Decembrie 89, când plopii din Grozăvești au făcut pere iar răchita micșunele, e adevărat ajutați de servicii și se întreabă dacă nu cumva și acuma tot serviciile și-au băgat coada, că prea le fac pe toate.

E bine, e bine că încă mai avem bătrâni pe care să îi întrebăm, sau pe care să dăm vina când se mai întâmplă câte ceva ”senzațional”, că după cum evoluează legile pensiilor unitare, sistemul medical, stressul, după nu mult timp, nu vom mai avea pe cine să întrebăm,” bătrâni” noștri vor avea nu mai mult de 45-50 de ani.  Va fi o fericire, părinții vor avea 16 ani, bunicii 40,  vor avea părul negru, nu vom mai avea pensionari pentru că nu va mai prinde nimeni vârsta de pensionare, deci societatea va scăpa de povara plății pensiilor, dar contribuția la pensie va crește pentru că grija statului față de  fondul de pensii nu va înceta, dimpotrivă va spori.

Și pentru că am început cu bătrânii de ieri, să terminăm cu cei de mâine. Parcă văd programele de știri de mâine-poimâine cu  o știristă știrbă sau cu dinții ca dinții de la ferăstrău,  cu ochii cârpiți de somn și umflați, peltică, rârâită, sâsâită și urâtă cu crengi, anunțând :  în cursul zilei de ieri,  în parcarea unui mall,  doi tineri s-au caftit ca chiorii. Amândoi dădeau din mâini și din picioare dar nici unul nu îl lovea pe celălalt. Bătrânii spun :”În puii mei,  așa ceva nu se întâmpla pe vremea noastră. Păi când ne cafteam noi, participa toată gașca, chiar și ăi care nu avea treabă, așa la mișto,  nu ca acuma, să se bată doar doi și să nu fie niciunu băgat în spital. Unde e spiritual de gașcă? Se duc valorile frate, se strică lumea!”.

Bătrânii spun ….lucruri trăzniților.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

2 Raspunsuri la Ce spun bătrânii

 1. Neicusoru

  Consideraţii privind actualizarea cu 15% a pensiilor militare

  1. Ce n-au ştiut(sau nu au vrut să ştie?) Olguţa şi superspecialiştii ei: Orice actualizare sterge toate indexarile anterioare.Indexarile anuale se fac din oficiu si sunt cuprinse in OUG care precizeaza ca “în anul….. pensiile militare de stat se majorează cu ……”, si se aplica sumei aflate in plata(spre deosebire de actualizari care se aplica sumelor cuvenite, recalculate sau actualizate anterior. Conform principiilor constitutionale, legea civila nu retroactiveaza si nici nu poate ultraactiva după termenul de aflare in vigoare, concret indexarea anuala nu se aplica decât pensiilor aflate in plata sau nascute in anul prevazut de OUG. O gresala frecventa de interpretare am observat-o la mai varstinicii mei colegi, care, fiind supusi procesului de recalculare si vazand ca li s-au acordat ambele indexari, din 2016 si 2017, cred eronat, ca dupa actualizarea de 15% se va aplica indexarea din 2016, cea din 2017 fiind exclusa pin legea 223. Le reamintesc ca, recalcularea a durat 2 ani dar drepturile stabilite prin recalculare s-au nascut la 01 ianuarie 2016 si e firesc sa li se aplice indexarile din 2016 si 2017. Nu acelasi lucru este valabil la actualizarea conform legii 152/2017, care practic este o noua stabilire a dreptului de pensie, nascut la data de 30 iunie 2017 si care nu poate beneficia, dupa stabilire, de indexarea cuvenita în 2016. Concret, pensia indexata cu 5% în 2016 şi 5,25 în 2017- adică 10,51% per total, nu are cum sa fie mai mică decât pensia stabilita cu cresterea de 15% a soldei de functie – ceea ce ar creste pensia initiala cu undeva între 5% – 8%, in functie de sporurile prezente in baza de calcul. Deci cresterea pensiei platite, ca urmare a actualizarii cu 15% a soldei de functie va fi = 0 lei.

  2. Mai mult decât atât, specialiştii în pensii, de data asta militari, ca sa nu se supere Olguţa că se va face totuşi o actualizare a pensiilor militare au căutat toate virgulele şi au nascocit o invenţie juridică ce asigură încă o dată în plus că această actualizare nu va da niciunui pensionar militar măcar un leuţ. Ia să vedem despre ce e vorba:
  Aplicarea actualizarii conf. L152/2017 se face numai pt. solda de functie, fara actualizarea si a elementelor asociate si conexate soldei de functie ( de ex. gradatiile, etc)adică se va majora cu 15% doar solda de funcție, în cuantumul compus, din componentele salariale ale bazei de calcul, restul componentelor, indemnizația de dispozitiv, gradațiile etc. vor rămâne calculate procentual tot din vechea valoare a soldei de funcție, respectiv cea stabilită prin decizia de pensionare sau de recalculare a pensiei. Aşadar, solda de funcție are o valoare iar celelalte componente se raportează la o altă valoare a soldei de funcție.
  O posibila justificare este in OUG 9/2017, aprobata cu Legea 115/24.05.2017, la art. 1 alin.(1) care are textul urmator : „In perioada 1 martie-31 decembrie 2017, se mentin in plata la nivelul acordat pentru luna februarie 2017 … cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunara bruta/salariul lunar brut, indemnizatia bruta de incadrare de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice…. „.Daca coroboram aceasta dispozitie cu prevederea din Anexa nr. 2 alin.(1) la Procedura de recalculare a pensiilor militare de stat aprobata cu ordinul M25/2016 , respectiv „…conform prevederilor din Anexa nr. 1 la ordin si prevederilor legale in vigoare la data prevazuta de lege la data actualizarii pensiilor . „, deducem ca zicerile sefului pensionarilor militari sunt foarte posibile.
  Felicitări tovarăşi foşti camarazi, aţi reuşit să realizaţi creşterea negativă. Sunteţi în grafic, după torpila antiaeriană, este o realizare măreaţă. Tovarăşul Stalin e ros de invidie, Kim Jong-un doreşte implementarea imediată a acestor succesuri, iar Statul Islamic a anunţat că se predă necondiţionat.

 2. @Neicusoru,
  Chiar daca nu e in ton cu subiectul postarii, comentariul dvs este util. Va multumesc!

Statistici T5