Scrisoare deschisa catre Adunarea Parlamentara a tarilor membre NATO

Categoria Despre Armata

Motto:

“Dacă citiţi ultima Carte Albă a Apărării de acuma, o să vedeţi că arată dezastrul Armatei Române, din păcate, acum. Acum nici praf de puşcă nu mai producem. În caz de nevoie, avem muniţie maxim zece ore. De la portughezi am cumpărat avioane vechi de 35 de ani”! Aşa este Armata Română acum. Adică nu are capacitate de acţiune aeriană, nu are capacitate de acţiune antiaeriană, nu are capacitate de apărare a unui teritoriu sau de eliberare a unui teren.„- General de Armata Constantin Degeratu

 

Stimati reprezentanti,

Avand in vedere prezenta dumneavoastra in Romania cu ocazia lucrarilor Adunarii Parlamentare  NATO va adresez   acest document prin care doresc sa va atrag atentia asupra situatiei grave in care se afla Armata Romaniei ( si prin ea armatele   NATO)  care isi indeplineste cu mari sacrificii misiunile si datoria fata de Alianta. Va supun atentiei cateva aspecte, cunoscute de altfel de reprezentantii statului roman si banuiesc ca si de reprezentantii ambasadelor tarilor dumneavoastra, caci altfel, daca nu le-ar cunoaste  inseamna ca nu isi fac datoria,  si totusi desi sunt cunoscute, continua sa se manifeste si eu ma intreb  pana cand. Daca soarta Romaniei ca stat nu ii intereseaza sper  sa va intereseze pe dumneavoastra soarta flancului Estic al Aliantei.

Din ceea ce s-a intamplat pana acuma in Romania  se poate trage concluzia ca  exista o intelegere secreta intre dumneavoastra,( sau forte oculte, care va depasesc  chiar si pe dumnevoastra) si cei care au condus si conduc Romania, un fel de troc, in care dumneavoastra  le oferiti sprijin sa isi ocupe sau pastreze functiile si pozitiile de conducere, iar ei va ofera cadrul legal si uneori si ilegal, chiar prin atingerea tradarii,  de a distruge si spolia Romania inclusiv armata in asa fel incat devina dependente de banii, tehnica, si armatele dumneavoastra si  sa nu mai fie capabile sa se apere singure nici de  dusmani nici de prieteni.

Iata ce  fapte au loc in Romania de 28 de ani incoace, incluzand perioada de dupa semnarea acordului de aderare a Romaniei la NATO:

 

 1. Incalcarea Acordurilor de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord, din 15 aprilie 2008

Au trecut 28 de ani de la iesirea din blocul comunist  20 de la semnarea cererii de aderare si 13 de apartenenta la NATO si Romania are, desi este  cel mai fidel sustinator al intereselor NATO printre cei mai activi in misiunile si teatrele de operatii ale NATO,  cea mai slab dotata,  inzestrata, echipata si platita armata din NATO. Nu o spunem doar noi, o spun toate cifrele. Desi au existat contracte de inzestrare in domeniul maritim, aviatic si terestru, acestea au fost semnate in pierdere, cu echipamente si tehnica de mana a doua- care au adus avantaje financiare doar celor care le-au semnat – echipamente care trebuie upgradate si reparate aproape anual, pana cand vor cadea definitiv si se vor degrada moral si fizic. Cazul celor doua fregate este elocvent. S-a schimbat uniforma in cateva randuri dar asta spre imbogatirea clientilor din firmele de partid specializate in confectii, nu pentru imbunatatirea calitatii vietii militarilor, caci au fost desfiintate croitoriile militare si au fost suspendate in repetate randuri drepturile de echipament.  Au mai fost primite, cu bucurie Humvee –urile la mana a doua si alte vehicule donate de partenerul americanpentru executarea misiunilor in Afganistan. Cam cu asta ne laudam. Practic inzsetrarea armatei romane a ajuns pe mana unor politicieni/afaceristi corupti care au facut din acest obiectiv o excelenta cale de imbogatire,iar din armata romana o oaie de muls.

a)Conform acestor acorduri vechimea în serviciul militar activ, trebuia sa fie astfel:

–        corpul generalilor – max. 40 de ani,

–        ofiţeri superiori – max. 35 de ani,

–        ofiţeri inferiori – max. 30 de ani,

–        subofiţeri şi maiştri militari – 35 de ani,

–        soldaţii gradaţi – max. 25 de ani,

La aceasta ora, conform legii, toate cadrele militare ies la pensie la 60 de ani.

b) Conform acelorasi acorduri, pensiile rezerviştilor se vor actualiza trimestrial şi vor fi egale cu solda de grad şi funcţie minus sporurile, care se plătesc militarilor din activitate, la care se adaugă un spor de ore suplimentare, efectuate pe timpul serviciului.

Acest lucru nu mai este valabil incapand cu 15 Septembrie anul current. Practic aceasta cerinta nu s-a aplicat niciodata de la aderare incoace desi a mai existat pana in 2011, pentru ca nu au crescut salariile activilor. Acuma cresc, dar nu se mai aplica.

 c)Pentru cadrele decedate în misiuni de lupta, familiilor li se acordă un ajutor egal cu 150 de solde lunare brute, pentru invalizi şi clasaţi inapt pace şi război, ca urmare a unor accidente sau răniri în timpul şi din cauza îndeplinirii obligaţiilor de serviciu în slujba patriei, militarii primesc un ajutor egal cu 125 de solde lunare, la care se adaugă o pensie de invaliditate egala cu solda de grad şi funcţie a colegilor din activitate.

Ne este rusine sa spunem in ce consta ajutorul dat celor raniti sau familiilor celor decedati.

 1. Incalcarea prevederilor normelor euro-atlantice si documentelor angajament semnate la primirea in NATO

A fost luat angajamentul ca armata Romaniei va deveni o armata competitiva, o armata moderna, o armata dotata, echipata si platita dupa standardele NATO cu un nivel de pregatire, reactie si interventie capabile sa faca fata cerintelor, pretentiilor si nevoilor NATO. Ce a ajuns ? Carta Alba a Apararii, document oficial al MApN anunta faptul ca gradul de operativitate al armatei romane era de 40%. La ora asta situatia s-a deteriorat, cu toate achizitiile de tehnica de mana a doua care mai mult au impovarat decat ajutat sistemul de aparare, astfel incat suntem nevoiti sa imprumutam de la partenerii Cehi, Britanici, Canadieni, avioane care sa ne faca o amarata de politie aeriana pe care Aviatia Romaniei nu o poate executa. Daca acesta a fost angajamentul luat si acestea sunt pretentiile conducerii Aliantei, atunci inseamna ca Alianta a dorit asa ceva, pentru ca nu am vazut pana acuma nici o reactie a Aliantei fata de aceasta situatie, ci doar laude la adresa guvernelor Romaniei. Am vazut in schimb interventii si amestec al diferitelor ambasade in  luptele interne ale partidelor politice, in fata  asa zisele amenintari asupra statului de drept, atunci cand diverse persoane impuse si agreate de acele ambasade erau criticate pentru fapte incompatibile cu legea. Daca Romania este un partener strategic in partea cea mai vulnerabila si mai amenintata a NATO, asa cum chiar dumneavoastra ati mentionat de multe ori, de ce nu a luat Conducerea NATO sau  nici macar  un stat partener,  pozitie asupra modului in care sunt tratati militarii romani, rezerva armatei romane, sau a modului in care partidele, guvernele si conducerile Romaniei au tratat si trateaza acest aspect vital al Romaniei si implicit al Aliantei ? Aici vrem sa vedem implicarea partenerilor, nu in pastrarea pe  post a diferitelor persoane care practic fac jocul unui partid sau al altuia si deservicii Romaniei si aliatilor sai.

 1. Incalcarea directivelor si recomandarilor europene privind transparenta, drepturile militarilor si statutul militarului in Romania

Sunt incalcate cu buna stiinta, indiferenta si am putea spune chiar nesimtire prevederi, directive, recomandari si cutume ale structurilor Euro –Atlantice vizavi de drepturile militarilor din Romania. Astfel, sunt incalcate prevederile ISCO 08 privind incadrarea meseriilor in grupele de munca, document recunoscut si acceptat ca standard European, care prevede ca meseria de militar este incadrata in categoria 0 deci cea mai importanta. Toata Europa o aplica, Romania nu.

La fel este pur si simplu ignorata Recomandarea 1572 din 2002, aprobată în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei din 3 septembrie 2002 care prevede posibilitatea infiintarii de sindicate in randul militarilor. De ce? Pentru ca nu trebuie sa lupte nimeni pentru drepturile militarilor, “ MAREA MUTA” cum mai sunt numiti.

Ce este cel putin ciudat este ca UE, prin organismele sale acorda mai multa atentie, sprijin si interes celor din puscariile din Romania decat celor din Armata Romaniei fata de care nu am vazut nici o atitudine a nici unui for militar sau civil, desi militarii au chiar mai putine drepturi si libertati decat cei aflati in inchisori. Militarii nu au dreptul sa dezvolte activitati private, cei din inchisori au, ba unii dintre ei se plang in instanta si cer eliberarea ca sa isi conduca afacerile. Se intampla in Romania.  Militarii nu au dreptul sa faca parte din sindicate, partide politice, culte religioase. Cei din inchisori au. Militarii au ingradit dreptul de deplasare ca si cei din inchisori. Militarii nu au dreptul la opinii politice, cei din inchisori au. Militarii nu au dreptul sa candideze la functii politice, cei din inchisori au si ajung primari sau parlamentari. Asa se intampla si in celelalte tari NATO? Informati-ne si pe noi, ca nu stim si suntem bulversati.

 1. Vanzarea armatei

Domeniile si bunurile armatei au fost vandute sub pretextul obtinerii de fonduri pentru inzestrare, punandu-se  la dispozitia clientelei politice care cumparand pe nimic terenurile le-a vandut si folosit apoi pe sume imense obtinand profituri de milioane de euro. Cazul afaceristului Becali care a cumparat nu doar pamanturile armatei dar si echipa de fotbal pentru care se judeca acuma cu MApN este doar unul din sutele existente.

Pana si haina militara si gradele militare  au devenit obiect de tranzactii in viziunea si practica politicienilor care nu doar controleaza armata ci o conduc dupa bunul plac si profita de lipsa de verticalitate si interes fata de valorile militare a liderilor sai. Pe langa faptul ca avansarile la gradele de general   s-au facut de cele mai mult ori pe crietrii politice, pentru servicii politice (cazurile  generalilor   Oprea Gabriel, fost ministru al apararii, fost ministru de interne, fost viceprim ministru, sau Ontanu Neculai,  actualmente cercetati penal, sunt cele mai cunoscute,) unii politicieni au mers pana acolo incat sub pretextul nevoii de finantare a armatei, pentru ca guvernele au refuzat constant sa se achite de promisiunile facute la aderare si sa mareasca bugetul armatei, au sugerat si inaintat un proiect de lege – din fericire ramas la stadiul de initiativa datorita presiunii publice-  care dadea voie oricarui imbogatit prin furt sa cumpere grade militare in schimbul unor asa zise “donatii”. Bineinteles fiecare grad avea pretul lui. Este aceasta o practica NATO si nu cunoastem noi ?

 

 1.  Distrugerea Sistemului militar de invatamant, deprecierea fortei umane                          Invatamantul militar, selectionarea, pregatirea si promovarea militarilor de toate gradele a devenit sursa de inavutire a clasei politice si uneltelor ei din cadrul armatei, dar si de capusare a sistemului militar cu nonvalori progenituri si pupile ale politicienilor care odata introduse si promovate pe criterii de relatii politice vor duce mai departe procedura si vor face din exceptii o regula. Cazul Pitesti spune totul si desi a fost singurul caz mediatizat, obiceiul exista si in alte institutii militare de invatamant. Este aceasta o practica NATO?

Pe langa introducerea unor nulitati in armata prin interventii politice, si promovarea lor pe functii cheie, invatamantul militar a devenit o simpla scoala de diploma civile, ofiterii ies dupa 3 ani de cursuri aproape  la fel de pregatiti profesional ca orice student la orice facultate civila, pentru ca cineva a considerat ca invatamantul militar  trebuie sa se supuna regulilor si curiculei invatamantului civil ca sa fie Euro-Atlantic. Pe diplomele lor scrie manager, nu ofiter, meseria de ofiter practic disparand nu numai ca importanta si instruire dar si din nomenclatorul Ministerului Invatamantului. Dupa cei 4 ani de studii in Academii Militare care se pretind egale cu cele ale altor tari NATO, absolventii nu pot profesa pana nu mai fac o perioada de 6 luni de pregatire intr-o asa zisa Scoala de Aplicatii, inferioara ca organizare, structura si ca grad academic,unde practic invata cateva si singurele  notiuni proceduri si deprinderi cu adevarat  militare. Asa se procedeaza si in Institutiile militare  de la Saint-Cyr si West-Point? Daca nu, poate ar trebui sa vina sa ia lectii de la noi, sa vada ce inseamna educatie militara.

          6. Dispretuirea nevoilor si cererilor asociatiilor militarilor

Ministerul Apararii Nationale, vinde, inchiriaza sau cesioneaza fostele unitati militare oricui in Romania, chiar si unor structuri NATO, dar a refuzat constant sa cesioneze sau sa dea spre folosinta foste cazarmi, asociatiilor militarilor activi si in rezerva, care se inghesuie pe unde pot si inchiriaza spatii pentru sedii sau intruniri. Chiar cand vrem sa discutam sau sa purtam dezbateri de interes national privind soarta militarilor, suntem nevoiti sa apelam la terte persoane fizice sau juridice, sa cerem aprobari pe la Parlamentul Romaniei ca sa ne putem intruni. Mai mult, desi invitati in nenumarate randuri la aceste intruniri, nici un ministru nu  avut bunavointa sa dea curs invitatiilor, dar sa ne mai si sprijine. Doar in ultimul timp, avem mai multa intelegere din partea Sefului SMG. Acest fapt este cumva prevazut in procedurile NATO?

Militarii activi sunt “sfatuiti” prieteneste de comandanti si cei din serviciile de informatii ale armatei sa stea deoparte de asociatiile militarilor ca nu sunt “gustoase” si provoaca indigestie. Oare la fel se intampla si in celelalte ARMATE membre NATO?

7)Dezbinarea militarilor, demonizarea elementului militar, decredibilizarea, umilirea si batjocorirea militarilor

Armata a fost permanent, constant si salbatic batjocorita de toate guvernele si partidele care au fost la putere in ultimii 28 de ani. Sub pretextul reorganizarii armatei si aplicarii cerintelor NATO privind o armata supla dinamica si eficienta, armata a fost epurata ca pe vremea stalinista, au fost marginalizate valorile reale din toate domeniile de activitate, au fost siliti sa treaca in rezerva oameni competenti doar pentru motivul ca erau prea cinstiti pentru a se lasa manjiti si prinsi in cercul coruptilor. Au fost pastrati si promovati in functii de conducere si cheie, militari care au acceptat jocul politicienilor, care chiar daca conform Constitutiei si legii nu aveau voie sa faca parte din partide politice, erau fideli sustinatori si membri mascati  ai clasei politice corupte pentru care   si-au pus la bataie cariera, onoarea dar si interesele armatei. Asa se face ca din cei 8 Sefi ai SMG de dupa 1997,  anul semnatii actului  de aderare, 4 au suferit condamnari pentru acte de coruptie si abuz in serviciu.  Unii dintre capii armatei au folosit bunurile si   tehnica armatei in scop personal sau de partid.   In ce armata NATO mai exista aceasta situatie?

 • S-a dezvoltat si perfectionat politica de dezbinare a militarilor intre ei dar si de asmutire a societatii civile asupra militarilor. Astfel toate legile privind pensile militarilor care au aparut ultimii 10 ani, au fost facute in favoarea celor care erau inca activ si urmau sa iasa la pensie si defavoarea celor trecuti in rezerva anterior.
 • Fiecare act juridic aparut in ultimii 28 de ani in ceea ce priveste salarizarea militarilor a fost in defavoarea militarilor. Astfel valoarea coeficientului de ierarhizare a functiei Sefului SMG  a scazut constant si pas cu pas, de la 9, in 1999 la 4,35 in 2017, iar cea a soldatului de la 1,5 in 1999 la 1,0 in 2017. Valoarea unui militar profesionist luptator in Afganistan alaturi de partenerii NATO este aceeasi cu a unui maturator sau paznic, practic cea mai prost platita meserie din Romania, asta in conditiile in care aceiasi militari au constituit elementul de baza al Aderarii Romaniei la NATO dar si accederii in UE, iar sangele lor a stropit numeroase randuri campurile de lupta ale NATO.
 • Nu a facut exceptie nici Legea 223/2015 care a adancit si mai mult diferenta dintre generatii facand din rezervisti o masa frustrata, stresata, nesigura, disperata si fara nici o perspectiva. Mai mult, ultima isprava a Ministrului Muncii care se amesteca in problemele Armatei ca pe propria mosie desi Armata are un ministru numit, celebra Ordonanta 59/2017 a reusit sa repuna pe tapet o sintagma aparuta inca din 2010, acea a „pensiilor nesimtite” desi toate pensiile militarilor au fost calculate in baza legilor propuse si votate de aceeasi clasa politica si aceiasi politicieni care acuma ne fac iara nesimtiti. In care alta tara NATO pensiile militarilor sunt considerate de guvernanti si societatea civila NESIMTITE?
 • A fost manipulata opinia publica prin exemplificari de pensii  extraterestre puse in spinarea militarilor, care de fapt erau pensii ale unor magistrate sau aviatori iesiti la pensie in baza altor legi, nu a legii pensiilor militare;
 • A fost prezentat exagerat impactul articolului 60 privind actualizarea pensiilor militare dupa cresterea salariilor militarilor activi, spunandu-se ca in 5 ani pensiile vor ajunge sa fie duble fata de salarii, ceea ce ar fi fost imoral si  inechitabil dar nu are nici o baza reala, fiind pure inventii fara suport justificativ, fara un studiu sau simulare justificative. A fost o mistificare si manipulare de ultima speta, ca si cei care au practicat-o. Ce e mai dureros este ca nimeni din MApN nu a iesit sa o demasce.
 • Prin ultimul act emis de guvern care modifica legea pensiilor militare si anume OUG 59/2017, se interzice actualizarea pensiilor militare asa cum era prevazut in legea 223/2015, care oricum suferise amputari prin OUG 57/2015 (ceea ce e o alta incalcare a Constitutiei) desi ceilalti bugetari beneficiaza si de o actualizare in functie de punctul de pensie. Militarii nu au voie la actualizare in acceptiunea Guvernului Romaniei si a Senatului care deja a votat aceasta propunere in varianta Guvernului. Este vorba de o discriminare ca si in celelalte cazuri, discriminare care arata „importanta” pe care Statul Roman o acorda Armatei Romaniei care este si Armata NATO.
 • Pensiile militarilor sunt calculate incepand de la 65% solda de grad si functie nete  nu brute, pe cand   la alte categorii dar si in  alte tari membre NATO  baza de calcul pleaca de la 85% din venituri.
 • Sunt furate sau luate drepturi castigate, impotriva nu doar a legislatie si drepturilor omului ci chiar a principiilor universale de drept si nimeni nu reactioneaza. Presedintele Romaniei, care este seful suprem al Armatei nu are timp de noi, nu a stat de vorba cu nici un reprezentant al asociatiilor militarilor, dar se lauda peste tot cu contributia Armatei Romane la efortul comun in lupta aimpotriva terorismului.  Primul ministru schimba ministrii la Aparare la ordinul sefului partidului de guvernamant, precum teamul Ferrari rotile masinilor  la cursele de Formula 1, ministrii apararii se tem si sa mai dea un comunicat, ca sa nu fie demisi. Ce siguranta si continuitate mai ofera Romania fata de proiectele NATO cu o astfel de politica? Oare la fel se intampla si in celelalte state  NATO?
 • Starea Moralului, increderea in viitorul armatei, atractia meseriei de militar, loialitatea fata de armata sunt la pamant. Ultima epurare, efect al politicii inconstiente a guvernului, a fost catastrofala iar urmarile ei sunt pe termen lung cu EFECTE  DEZASTRUOASE  NU ADOAR ASUPRA ROMANIEI, DAR SI A ALIANTEI.

Armata nu numai ca nu mai reprezinta factor de incredere – distrusa  prin atatea cazuri de militari condamnati si aratati cu degetul in presa sau etichetati in media drept ” nesimtiti” – nu numai ca nu mai ofera nimic sigur, nici salariu, nici respect, nici pensie, nu numai ca nu mai ofera siguranta zilei de maine, dar nu mai este respectata si rasplatita cu loialitate nici de cei care inca mai lucreaza in sistem. Dupa recenta ordonanta de modificare a legii pensiilor, sute de militari si-au cerut pensionarea pentru ca perspectivele erau sumbre iar ei voiau sa isi asigure o batranete linistita, ceea ce guvernul si conducerea ministerului nu mai garanteaza, nici nu apara si nici nu doresc. Astfel s-a ajuns la uimitoarea si periculoasa situatie in care structuri intregi, comandamente de mari unitati au fost parasite in doua dintre ele, la cel mai inalt nivel, ramanand doar cate doi sefi de directii. Este nu grav, ci deosebit de periculos pentru armata, pentru securitatea nationala dar si pentru securitatea Aliantei, care va avea o perioada de cativa ani comandanti si sefi de structuri neexperimentati, nerodati si demoralizati pe functii de importanta vitala pentru securitatea zonei. Asta s-a intamplat datorita unui singur act normativ(OUG  59/2017) emis de un guvern inconstient, dornic doar sa aduca bani la buget, cu orice risc. Acest act, impreuna cu alta ordonanta, OG 57/2015 au ingropat armata romana.  Poate accepta Alianta asa ceva ?

Veti accepta stimati reprezentanti ca toate aceste fapte sa se deruleze in continuare sau veti interveni ferm si fara intarziere pentru stoparea umilirii hainei si carierei militare in Romania ?

 

http://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/degeratu-armata-romana-un-dezastru-80-procente-din-buget-se-duce-pe-lefuri-112090.html

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

55 Raspunsuri la Scrisoare deschisa catre Adunarea Parlamentara a tarilor membre NATO

 1. Andrei Marian

  O radiografie corecta a situației forțelor armate.Interpretarea ei este voit parțială.
  Cauza ” Cancerului in metastaza” de care suferă nu numai armata ci și Romania și Poporul Român,este din cauza faptului că România este o tara ocupată de agenții KGB și GRU,acoperiți sub denumirea de partide politice,demnitari in instituțiile ce reprezintă puterea constituțională.Daca aceștia nu vor fi îndepărtați de la putere și judecați conform prevederilor legale,Romania nu va fi decât o zona vulnerabilă in NATO.
  Cât despre generali,ăștia sunt mereu uzi,sunt recutati de ruși dinainte sa se nască..

 2. Andrei Marian

  Îmi cer scuze pentru greșelile gramaticale.

 3. Magdici Ioan

  Este o reflectare reală a situației actuale din armata României.
  Ceea ce doresc să spun este faptul că nu vom avea sorți de izbândă deoarece ne plângem la cei care au dorit să ne determine să ajungem în situația actuală pentru a ne livra tehnică depășită moral și fizic pe bani mulți.
  Personal sunt convins că starea actuala a armatei române se cunoaște și este acceptată la nivel NATO deoarece ei au ca scop vânzarea echipamentelor uzate și întărirea propriilor armate cu echipamente noi.
  Sunt convins de faptul că politica de denigrare și subminare a ARMATEI ROMANE este făcută cu acordul celor care ne ” ajută ” și care ne folosesc drept scut pentru propriile lor interese.
  As dori din tot sufletul sa nu am dreptate dar realitatea confirmă degradarea continuă a propriei armate din momentul intrării în NATO.
  Documentul este bine conceput, reflecta realitatea și doresc din suflet să ajungă acolo unde trebuie dar sunt sceptic că va avea vreun impact pozitiv pentru noi.
  Ca militar care am servit ȚARA NOASTRĂ sub jurământ peste 30 de ani, vă doresc multa sănătate și DUMNEZEU să fie cu noi.

 4. @Andrei Marian,
  Eu nu ma plang, daca ati observat, am luat in calcul varianta ca asta e dorinta lor si intrebat chiar acest lucru, nu in speranta de a capata un raspuns cinstit ci pentru a vedea ce se va raspunde, daca va raspunde cineva, si a sti apoi ce e de facut, pentru ca si tcerea e un raspuns.

 5. Iulian

  Marine,
  Fiind si un f bun cunoscator al limbii engleze, tradu analiza si expediaz-o la NATO:
  – NAC
  -Cdt militar NATO
  -SACEUR
  -ambasada US
  -UE si CE….etc

 6. Pannduru Lunetistu

  Sunt curios: dacă o traduceți și o trimiteți mai departe, ce se întâmplă? Până nu ieșim în stradă și noi, nu se întâmplă nimic. Am avut comandanți foarte bine pregătiți, atât din punct de vedere militar cât și în alte domenii ale vieții, dar au fost trimiși acasă pentru că deranjau. Masa de cadre militare în rezervă și retragere nu face altceva decât să aștepte ziua de 15 a lunii, să vină pensia și… Dumnezeu cu mila! (și eu fac la fel)
  Până nu demonstrăm și noi împotriva ministresei goarnă, care ar trebui să ne trezească din acest dolce far niente, împotriva întâiului stătător caragialesc al României, care strigă, ca și Cațavencu, „în acest stat corupt, în care eu sunt cel dintâi!!!”, împotriva unui guvern care a promis marea cu sarea și acum dă din colț în colț, tăind o taxă și născocind alte trei, mărind o pensie și micșorând venituri, împotriva unei clase politice care, când e la conducere zice „ciocul mic la voi, că acum noi suntem la putere” iar când e în opoziție, contestă orice, chiar dacă e în folosul națiunii, după principiul: e al lor, noi suntem împotrivă” … Să fim și noi împotrivă la tot și la toate, poate așa se mai întâmplă ceva… altfel… Dumnezeu cu mula !

 7. ifrim

  Asa am vrut sa scriu si eu dar patronul e mai sprinten deh infanteria vs antileria!

 8. Vladimir Putzin

  @Marin Neacsu
  Știe mă, știe …! Crezi tu ca ei nu știe …!

 9. neacsum

  @Panduru &Ifrim,
  Asa cum spune putzin si Vladimir, stie, crede voi ca nu stie ? m-am gandit si eu sa o traduc si sa o trimit nitel asa , macar de amorul artei catre oarece intitutii din astea mai acatarii iuroatlantice, dar stiind ca „stie ei”dar se face ca nu vede, am zis ca e pacat de atata munca , ca sa imi consum dubleta de neuroni de pomana. In plus cine Pusca Mitraliera sa uita la ce spune un amarastean din Dolj ? Si am zis ca e mai bine sa fie facuta conoscuta si inmanata cu manta, dar nu ala de la Senat, ibovnicul doamnei Olguta cea cu … pensiile, ca pe ala il cheama Manda, ci cu mantinela prin ricoset, adica prin baietii care oricum sta cu ochii pe mine ca pe butelie. Nu ca m-as lauda, dar sunt convins ca deja se afla pe oarece liste cu informari, ca doar vad si eu cine ma ceteste. In Plus, s-ao gasi o asociatie ceva care sa o infieze si sa vanda respectivilor, macar asa neinteresat si total free of charge, cum a vandut dom profesor copii in Canada.Apropo de baietii aia frumosi, la toamna sunt invitati sa imi sape gradina, ca am gasit niste oase suspecte prin gradina de legum si nu stiu, or fi de gaina, or fi de curca, de porumbel sau de cotofana? Tico se face ca nu stie, nici pasari nu a mancat nici fulgi nu are pe bot. Poate ma salveaza baietii astia frumosi ai marilor servicii. Sa auzim de misto !

 10. NAPO

  Foarte bine documentat materialul prezentat aici. Am totusi o intrebare: daca Actualizarea pensiilor militare este prevazuta expres in Anexele Tratatului de Aderare la NATO..de ce nu insistam la decidentii politici sa nu mai bata campii cu Suspendarea acestui drept..?
  Daca aveti acces la aceasta Anexa, nu ne prezentati aici Articolul respectiv, dle Neacsu ?
  O mica precizare: Anexa la Legea nr.223/2015 stabileste varsta de max.60 de ani( nu 65 ) pentru iesirea la pensie a militarilor.

 11. ifrim

  @ Geofreeland,Gerula,Miru, dati cu banu care preia Cuiul Catarii sa tineti stindardul sus ca dupa comiterea faptei (prezentul material) ca sa,i ia maul il pun secretar de stat la aparare pi patron!

 12. @Napo,
  Am incercat sa dau de el, nu l-am gasit, nu ar fi exclus sa fie secretizat dar nici sa nu existe… Cum se intampla des pe internet, un nebun arunca piatra si 10 intelepti sar la fenta. Am comunicat celor de la care am luat eu materialul sa imi dea si mie sursa sau documentul…Ai dreptate cu varsta , am corectat, multumesc !

 13. Nu mai stati degeaba!
  INCEP SA SE MISTE ASOCIATIILE CARE PANA ACUM AU ALES DOAR CALEA DEZBATERILOR SI DIALOGULUI.
  Asa cum spuneam dupa activitatea de pe dta de 07.09.2017 de la Parlament, asociatiile care au participat atunci au trimis un comunicat catre mai marii tarii si au decis ca daca dupa o luna nu vor primi raspuns , sa treaca la activitati mai radicale si mai… active. Iata urmarea :

  „COMUNICAT 7/FMR/26.09.2017
  Va facem cunoscut ca in ziua de 6 octombrie 2017, intre orele 08.00-12.00, in Bucuresti, se va desfasura o actiune de protest organizata de Federatia Militarilor din Romania , prin AORR si ROMIL , membre ale FORUMULUI structurilor asociative ale militarilor , actiune desfasurata sub genericul – MARSUL TACERII – si materializata prin depuneri de coroane, mars si adunare publica.
  Fiind un mars al tacerii si demnitatii , nu se folosesc mijloace acust….
  https://www.facebook.com/Federatia-Militarilor-din-Romania-1754846718125616/

  Recomand tuturor celor care nu vor sa mai doarma, sa participe.
  In stilul caracteristic, domnul Dogaru organizeaza si pretinde ca conduce o contramanifstatie pe data de 7 , pentru ca el nu participa la nici o activitate comuna, daca nu e el capemaistru… ca sa poata puna in aplicare indicatiile primite la declansarea Opreatiunii ” Sindicatul”.

  Aveti de ales.

 14. Apropo, eu l-as numi un mars al Decentei, pentru ca un om care protesteaza si transmite un mesaj, pe principiul conform caruia si tacerea e un raspuns, sau poate transmite un mesaj, nu face un mars al tacerii ci al Protestului Decentei.

 15. Dobre

  Domnule Neacsu, apreciez munca dvs.

  Am niste mici observatii:
  1. Citez „La aceasta ora, conform legii, toate cadrele militare ies la pensie la 60 de ani.” Nu este deloc adevarat.

  2. Citez „Conform acelorasi acorduri, pensiile rezerviştilor se vor actualiza trimestrial şi vor fi egale cu solda de grad şi funcţie minus sporurile, care se plătesc militarilor din activitate, la care se adaugă un spor de ore suplimentare, efectuate pe timpul serviciului.
  Nu credeti ca, in acest fel, pensiile vor fi mai mici? Dumneavoastra insistati cu actualizarea si nu observati baza de calcul.

  3. Citez „Asa se procedeaza si in Institutiile militare de la Saint-Cyr si West-Point?” Bravo domnule, dar cele doua sunt exceptii. Cu ele vreti sa comparam scoala militara romaneasca?

  4. Citez „Dupa recenta ordonanta de modificare a legii pensiilor, sute de militari si-au cerut pensionarea pentru ca perspectivele erau sumbre iar ei voiau sa isi asigure o batranete linistita
  Inteleg ca trecerea in rezerva nu inseamna „o batranete linistita”. A fi rezervist inseamna altceva. Batranete linistita trebuie sa aiba civilii pensionari, nu-i asa?
  „Perspective sumbre”- exprimare cam exagerata.

  PS. Observ ca scrisoarea deschisa nu e semnata. O semnati dumneavoastra?

 16. Domnule Dobre,
  Parca spuneati ca plecati. V-ati intors din drum, sperca nu sunteti superstitios. Si acuma sa va raspund:
  1. Da, aveti dreptate, mi-a mai semnalat cineva, am corectat.
  2. Eu nu am sustinut ca ar fi mai buna acea baza de calcul, eu am semnalat ca nu se respecta principiul actualizarii.
  3. Dar cu cine vreti sa ne comparam, cu Frunze ? Si acolo e la fel ca la francezi si americani, se mananca armata pe paine. Iar daca vrei standarde, alege-le pe cele mai ridicate ca exemplu, nu pe cele pana la genunchiul broastei.
  4.Da, cand un militar trece in rezerva nu isi doreste sau propune sa aiba o copilarie linistita ci o batranete, pentru ca in directia aia merge. Este adevarat, este inca militar in rezerva dar arata-mi unul care vrea sa inceapa razboiul si sa fie rechemat in activitate sau concentrat/mobilizat si il conving eu ca e prost.Dar nu inteleg de ce civilii au dreptul la o batranete linistita si militarii nu. Asta intra cumva in viziunea dumnevoastra sau ati citat din tezele doamnei Olguta ? Iar perspectivele pe care ni le ofera guvernele prin legile pe care le-au dat nu sunt deloc luminoase. Nici macar luminita de la capatul tunelului nu se vede. Poate dumitale iti surade perspectiva,asta e altceva, nu ma bag. Mai sunt si masochisti pe lumea asta, cred ca au si un club sau asociatie.

 17. Ion Ion

  Din păcate tot ceea ce spuneți este adevărat, eu ca militar de carieră mă simt jignit la tot pasul și asta datorită faptului că societatea civilă și politicul ne atacă sistematic și cu orice prilej. In ochii societății civile suntem mercenari și nu ne merităm nici salariile pe care le încasăm, oare de ce ? / Și eu întreb, în ce țară europeană armata este blamată și făcută nesimțită? Am ajuns să-mi fie rușine să spun că lucrez în acest minister.

 18. Geofreeland

  Armata si militarii ei, nu alte structuri militarizate, cărora nu le neg importanta si devotamentul, sunt singura garanție a suveranității României. Alte garanții prin aliați sunt supuse unor incertitudini normale si de înțeles. Armata e singura instituție privita, simțită si iubita a romanilor. La momentele dramatice e chemată armata. Armata nu aparține politicului, ea e a tării, forța ei si liniștea de neam. Cine gândește altfel e trădător al neamului, exclus din ființarea poporului ca întreg. La arme! e ultimul îndemn al supraviețuirii. Restul sunt vorbe.

 19. Geofreeland

  @ion ion Mă îngrozește afirmația dumitale.Dacă e așa, problema e gravă. Jigodiile politice, maimuțoii marionete ai scenariștilor străini pe care noi îi votăm în numele unei democrații impuse și sufocate prin justiția acelorași scenariști trebuie eliminați din viața publică. Mă tem că definiția revoluției se poate aplica din nou în România, o revoluție prin care trebuie răsturnată dictatura mafiotă a străinilor care ne jefuiesc până și sufletul și înlocuită cu democrația reală, a românilor cinstiti, muncitori și patrioți, spre bunăstarea și prosperitatea tuturor cetățenilor, cum scrie în Constituție. Între o Polonie puternică și o Turcie puternică contraponderea are nevoie de o Românie la fel de puternică, altfel, breșa de slăbiciune armata crează un vid de putere periculos în Estul deja negociat (vândut) între marii actori europeni și Rusia. Noi nu am mai conta decât ca animale cărora le mai dai câte un os ca bonus. NATO sau viitoarea armată a Europei sunt motive de slăbire a armatelor naționale în țările slabe care vor da carnea de tun a acestora. Franța nu va renunța la armată, Germania în 6 luni are o armată considerabilă, și alții de altfel, dar noi? Noi nici pregătire premilitară nu mai avem. Nilă a lui Moromete se murdărea în noroiul patriei cu o falsă armă din lemn… Dar noroiul era al patriei, nu nisip afgan.

 20. @Geofreeland,
  Pe mine ma ingrozeste afirmatia dumitale. Sau mai bine spus indemnul acela dogarian” la arme” . Eu zic sa fim mai atenti la expresii, ca unii pot intelege ca trebuiesa mearga sa isi ia armele de nu stiu unde. E adevarat ca nu mai exista depozite ale garzilor patriotice ca sa fie impartite arme tututor celor care doresc, dar Doamne fereste sa mai fie si indivizi izolati sau nu, gen „soldatul japonez” care nu stiu ca s-a terminat si razboiul si revolutia si ies cu unghiera pe strada. Care arme? Uite, un domn, pe nume Giuglea cititnd articolul meu a inteles ca acesta apartine domnului general Degeratu si s-a apucat sa il trimita pe mai tuturor cunoscutilor, spunand ca le trimita o analiza a generalului Degeratu. Deci usor cu cuvintele, ca uite mai sunt si oameni cu mintea odihnita care citesc doar cateva cuvinte dupa care trag concluzii eronate.Chemati-i la placinte eventual si veti castiga doua lucruri: nu vor face confuzie si vor veni mai multi.

 21. Vladimir Putzin

  @ NM
  Din fericire, din nou, sunt iar de aceeași părere contrarie cu tine și ma alătur îndemnului din ce in ce mai tacutului nostru prieten teleormănean („tele”, de la „departe”) Geo. Cred ca mai toți care i-am citit postarea, am înțeles ca îndemnul sau „La arme !”, este ceva figurativ (sau cum dracu’ i s-o zice, ca la ora asta, neuronu-mi intrat in post la orele 7 GMT, inca e buimac) ca nu i-o da nimănui prin cap sa pună mâna pe pușcociul nepoțeilor și sa pornească o noua revoluție armata. Și dacă or fi câțiva care înțeleg altfel, sa se ia de mâna cu ăla de-i atribui articolul tău (care fie vorba între noi, putea fi scris mult, mult mai rău pentru a da posibilitatea criticului tău acerb și nu numai lui, sa te mai certe) și sa repopuleze Insulița din Cișmigiu, unde in vremurile trecute cresteau câțiva înfoiați pelicani și sa-l ia ca șef și pe cel citat de tine cu roșu, ca_ca șef al SMG și consilier prezidențial ani de zile, nu făcu nimic notabil pentru armata care-l dezgheța pana la gradul actual, decât sa fie o nătângă curea de transmisie între Palatul Cotroceni unde ingurgita primul bețiv al patriei și Penitenciarul unde inca mai zace primul terorist al țării Haissam.
  Și pentru a documenta zisele mele, îți reamintesc cu respect ca însăși celebra Marseieza care a ținut și tine in viața mândria de a fi francez a fraților noștri de ginta, ii cheamă pe aceștia : „La arme cetățeni! / Formați-va batalioane / Sa mergem, sa mergem! / Ca nimeni de alt sânge / Sa nu poftească a calcă glia noastră.” și nici un cetățean francez nu a răspuns in ultimul timp cu adevărat îndemnului de a sări la arme, cum nici un cetățean roman nu a răspuns inca cu adevărat îndemnului din Imnul nostru de A SE TREZI.
  DAR INCA NU-i TARZIU PENTRU A NE RESPECTA SI NOI IMNUL, DECI HADETI S-O FACEM … !!!

 22. @Putzin,
  Dar dar daca tot intram in gradina cu imnuri, ar trebuia ca inainte de a „pune mana pe arme”,la figurat ofcors, ar trebui sa ne desteptam ca altfel cu ochii ichisi si mainile intinse o sa aratam ca niste zombi.

 23. Geofreeland

  @Mare poznă, d-le Neacșu! Auzi, să ne speriem de niște ironii. Care arme dom’le? Că le casarăm doar. Cert e că mă uitai pe net la frumusețile montane helvetice. Un șopron de lemn pe o pajiște montană cu brândușe și arnică. Un șopru din lemn învechit. Câțiva cetățeni cu pene la pălărie, o-la-ri-ooo! deschiseră ușa și ce văzui? Ditamai Oerlikon antiaerian. Se antrenară vreo două ore, au închis ușa și au încuiat și șoprul rămase ca o prezență insolită printre văcuțele păscând fără de griji. Mai continui? Și alte popoare dorm cu arma sub cap și nu se mai sperie nimeni. Când dădeau năvală tătarii, țăranii luau furcile, topoarele și își apărau avutul, femeile și copiii. Și acum dau năvală unii.

 24. Gheorghe Deresu

  Poate ne foloseste si noua celor care mai traim in România:
  Blestemul lui Decebal

  „Daca va vor supune romanii , si nu va veti ridica nu-incetat impotreiva acestora sau a altor cotropitori , atunci sluji sa ramaneti . Nu uitati , caci eu -ultimul Rege al vostru , Cuvantez catre voi cu mana pe arma datatoare de moarte, ce nu ma va lasa sa fiu Lup inlantuit , ci cu drag voi trece in Lumea lui Zamolxis-Domnul cum toti Lupii demni cu placere de libertate o fac . Deci , lui Zamorxe voi cere sa plineasca cele ce voua va cuvantez , si graind arunc anatema ce pana-n Samotrache sa se auda si primita sa fie , caci Rege si nu asupritor am fost pentru Lupii-Demni .

  Acum ascultati :
  Neamul cazut in nu-demnitatea , ce numai o data o pierzi ,drept turma de sluji va ajunge in curtea Strabuna , uzurpata de cotropitori . Si nimeni , deci nici voi unul pe altul nu veti avea de ce a respecta ; Limba si Cruce si Stindard , cu insemnul Lupoaicei veti pierde; Nevolnici fiind nu aveti a mai cunoaste frumusetea demnitati si tti tradatori de Neami si de Limba ajungand , frati si tatii pe nimicul lucitor ii veti vinde ; DEZUMANIZATI vet trai pana ce multi Fii, adica cei Demni ai Traciei , solie vor veni in lumea Zeitei din Munti , intru iertarea si izbavirea canilor ce lantul Romei sau al altora au inteles/admis sa poarte ”

  Astazi Romania este mostenitoarea moderna a Daciei strabunilor si bunilor nostri uzurpata de cotropitorii de ieri si de azi (in secole)… In acele vremuri am avut parteneri „strategici”? Am fost folositi ca moneda de schimb? Oare, vorbele lui Decebal sunt un blestem sau un indemn?

  Astazi Romania este sfasiata de lupte politice sterile, care nu au legatura cu interesele romanilor asezati la rascruce de vanturi (adevarate uragane) provocate de vecinii nostri strategici. In decursul istoriei am avut mereu parteneri strategici, am luptat pentru ei, dar niciodata nu am stat cu ei la masa tratativelor ca invingatori (1878, 1919-1920, 1945). Pentru ei am fost moneda de schimb. Astazi suntem fericiti ca suntem bagati in seama de un mare partener strategic, fara a tine seama ca in relatiile intre state exita politica interesului si compromisului. Traim intr-o lume a intereselor, existente de cand este lumea si pamantul. Din toate vremurile politica este aceeasi. Ceea ce s-a schimbat a fost mijlocul de transport al politicianului.

  In aceste conditii Romania poate sa dispara, asa cum a aparut istorie, fara o reactie pe masura. Romanii sunt dezbinati de politica, dezorientati, migrand spre Europa pentru o simbrie simbolica (dar valoroasa in Romania cea democrata). Astazi totul se vinde si se cumpara, inclusiv tara in speranta de mai bine. Astfel, romanii, fara voia lor, vor deveni rumani adevarati, ce au fost pana la 1866, anul de nastere a Romaniei (pana atunci o gasim in alte locuri), „o turma de sluji va ajunge in curtea Strabuna”…

 25. Zile domnu Geooooooooooooooo, sa va dea Dumnezeu zile nenumarabile.

 26. @Gheorghe Deresu,
  Nu aveti cumva si o inregistrare video sau audio cu spusele lui Decebal, sau un link ca vreau sa il postez si imi trebuie sursa…. Glumeam. Pai domnule Draga, nromanii au uitat si ce a spus Nicola e Iorga, de unde sa stie ei ce ar fi spus Decebal ?

 27. NAPO

  Pai nea Marine..ai aproape si pe Decebal si pe Nicolae Iorga..strazile din cartierul Rovine..:))

 28. @NAPO, stiu domnule, crezi ca nu stiu. Matale stii ce inseamna 2659?

 29. Dobre

  Domnule Neacsu,
  La punctul 1), nu ati facut corectia cuvenita. Am impresia ca ma fentati…
  La punctul 2), baza de calcul este legata de actualizare. E logic asa. Nu mai insistati cu actualizarea separata!
  La punctul 3), treceti dintr-o extrema in alta.
  La punctul 4), intreb: De ce insista Dogaru ca militarii nu au pensie de batranete ci solda de rezervist? Dupa varsta de 63 de ani, pe care Dogaru ii implineste peste 4 luni, despre ce rezervist mai este vorba?

  PS. Nu credeti ca pensiile militare sunt decente?
  Eu zic ca DA.
  Rabdare si se rezolva si problema actualizarilor…
  Este ca am motiv sa fiu optimist?

 30. Dobre

  Si totusi, cine semneaza scrisoarea deschisa?

 31. @Dobre,
  Nu mai raspund la ce am raspuns, pentru ca e inutil.
  La ultima intrebare as da raspunsul Pistruiatului, dar ma abtin.

 32. Vladimir Putzin

  Cum cine semneaza ?!?!?! Alaturi de El, autorul acestei scrisori deschise, noi toti domnule Dobre, noi toti, cei care nu cautam pete-n soare si nu ne ascundem cratimele in cuvinte mestesugite, noi toti care respectam efortul fratelui nostru de arme intrunite, unul dintre cei mai activi colonei in rezerva, care arde ca noi de dragoste pentru armata care l-a facut si pe el Om, cum ne-a facut si pe noi si care cu talentul de a scrie, harazit cu zgarcenie semenilor nostri, se bate la baioneta, de prea multe ori singur, pentru onoarea Armatei si a celor care am slujit-o conform juramantului dat tarii.
  Si fara a vrea sa va jignesc domnule Dobre, va spun sincer ca nu v-as dori nici in ruptul capului nici comandant, nici in subordonat si cu atat mai putin de-a dreapta sau de-a stanga mea in transee.
  Si daca nu vreti ca in continuare sa faceti nota disonanta cu cititorii Cuiului catarii, tineti-va angajamentul facut in antepenultima postare.

  @ Marine, te rog sincer sa ma ierti ca nu ti-am respectat sfatul dar, vorba nemuritorului Gambeta, CE E MULT, E EXCESIV …!!!

 33. Dobre

  „La aceasta ora, conform legii, toate cadrele militare ies la pensie la 60 de ani.”
  Cititi legea, 56 de ani este varsta standard ACUM.

  Eu nu sunt obraznic. Dumneavoastra?

 34. NAPO

  Dobre,..citeste mai atent, acum scrie..60 ani..esti in eroare !
  Dle Neacsu, nu stiu ce reprezinta
  2659…poate ..blocul 26-59..?

 35. @NAPO
  Domnul Dobre nu e in eroare, e in misiune.
  Poate, cine stie…. intrebam si eu si Nicolae Iorga…

 36. gerula

  Ifrim,daca patronul e promovat ,,publicatia,,nu va disparea,si cu siguranta va avea un alt patron…..asa ca stai linistit si concentreazate pe temele in dezbatere.Multumim pt preocupare.

 37. Dobre

  Putintel, iti plac cuvintele mari. Il premaresti pe Domnul Neacsu. E bine. Te va recompensa cu comentarii favorabile.
  Eram oarecum convins ca, daca te abati de la o anume linie, sar mititeii in apararea Patronului.
  Sper ca domnul Neacsu nu e sensibil la chestiile astea…

  PS. Domnule Neacsu, eu cred ca dumneavoastra acceptati si observatii la scrisoarea deschisa.
  Dar dumneavoastra, domnule Neacsu, ce misiune aveti?
  Vedeti cum se poate alatura cuvantul „misiune” unei persoane, GRATUIT?

 38. Nu va certati copii, nu voi fi nici promovat nici nu voi face un pas inainte. Site-ul nu e de vanzare, desi la ora asta e apreciat la aproape 6000 dolari. Astept sa mai creasca pretul, pana la 60000 si apoi ma gandesc.

 39. Dobre

  Domnule Neacsu,
  Am inteles, dumneavoastra aveti misiunea sa va mariti ratingul iar eu am misiunea unui fraier care va ajuta sa va indepliniti misiunea.

  Putzin, ai vazut cum sta treaba?

 40. @Dobre,
  Nu urmaresc nici rating, nici laude, nici alte scopuri decat sa spun ceea ce gandesc pentru ca fata de altii(fara apropouri subtile) gandesc si pot spune ce gandesc EU, nu ce gandesc altii. Da, am o misiune, cea pe care mi-am asumat-o cand m-am apucat de tocat proprii nervi si de incarcat cu certuri inutile care numai sanatate nu aduc. Dar daca m-am apucat de ceva merg pana la capat. Spre bucuria mea am reusit sa aman capatul anul acesta.
  Nu ma deranjeaza comentariile sau sugestiile cu atat mai putin corecturile acolo unde sunt de bun simt si sunt constructive. Din cauza asta l-am certat pe amicul Vladimir cand sugera sa nu mai comentati aici. Iar daca intervine din nou si va da o replica mai acida este nu pentru ca mi-ar fi subordonat sau angajat, sau nu stiu ce mai sugerati dumnevoastra, nici pentru ca eu i-as fi patron, sau as fi patron, aceasta pagina este absolut total non profit, nu castiga nimeni nimic, dimpotriva, platesc domeniul si gazduirea din banii mei, nu am acceptat publicitate desi am fost in dese randuri contactat. Vladimir sare in „apararea mea” pentru ca imi e prieten, si a stat langa mine dupa ce am fost operat, stie deci ce mi-a spus medicul cardiolg dupa operatie acum 4 luni. El ar vrea sa respecte ceea ce a spus doctorul doar eu nu prea tin cont. Asa ca daca uneori nu o sa va mai raspund la unele remarci, o sa fie din cauza recomandarilor medicului. Si da, uneori mai sunt si eu obraznic. Sunt om, nu Dumnezeu. Imi cer scuze, asta e.

 41. Dobre, ca sa nu vorbim degeaba, va recomand sa cititi legea 223 art 16 punctul 2. Acolo este trecuta varsta standard de pensionare. Banuiesc ca nu aveati pretentia sa incarc articolul cu anexa.

 42. Dobre

  V-am trimis un comentariu cu link la pagina cu anexa la lege.
  Anexa spunea exact ce ma caznesc eu sa spun.
  Nu ati publicat acel comentariu.
  Asta e. Administratorul e administrator.

  PS. Si eu am probleme grave la inima.
  Sunt mai optimist ca dumneavoastra.
  Sanatate!

 43. gerula

  Domnule Dobre,daca esti militar,si cred ca esti ,ai inteles ca aici poti sa iti exprimi pv necenzutat,dar fara rautati si mesaje imprumutate de la alti ,,binevoitori,,.Marin e o voce care exprima gandurile si sentimentele multora dintre noi,cu eleganta si bunsimt,si pentru asta e citit.El a fost prezent alaturi de cei care au facut si fac cate ceva pt cauza noastra si metira aprecierea noastra,condeiul lui face rani adanci acelora care ne umilesc.Ca sa critici e usor,mai greu e sa faci si tu ceva concret…..comentariile seci nu ajuta cauza noastra.Inima lui mare nu trebuie supusa unor rautati .Daca ai ce spune SPUNE,daca nu TACI.

 44. Dobre

  Mi-am permis sa va banuiesc ca sunteti in cautarea profitului cand am citit remarca urmatoare:

  Site-ul nu e de vanzare, desi la ora asta e apreciat la aproape 6000 dolari. Astept sa mai creasca pretul, pana la 60000 si apoi ma gandesc.
  Probabil ca era o gluma.

  Inca o data, sanatate!

 45. Dobre

  Domnule Gerula, poate am citit cu ochii unui civil obisnuit…
  De ce trebuie sa ne suparam?

  De altfel apreciez foarte mult in-cuiul-catarii.info. Nu se compara cu alte site-uri care „promoveaza” drepturile rezervistilor militari. Nu ma siliti sa dau exemple! Nu vreau sa le fac reclama.

 46. Dobre

  Domnule Gerula, a afirma despre cineva care comenteaza un articol ca are o misiune este foarte grav. Eu nu ma supar.
  A privi cu alti ochi un articol poate fi o misiune. O misiune nobila, nu credeti?
  Hai ca ma exprim bombastic…

 47. gerula

  Da domnule Dobre,a avea alta opinie despre ceva e firesc pentru ca fiecare isi bazeaza rationamentele pe informatii diferite,rostul dialogului si al comunicarii fiind acela de a ne apropia ca oameni si a avea o parere cat mai apropiata de realitate.Realitatiile reliefate in sctisoarea de fata sunt foarte grave pt noi ca tara si natie,iar noi ca militari nu mai putem sta pasivi cand sunt atacate ultimele redute ale existentei noastre Biserica si Armata.Despre asta vorbim noi aici.Cu stima.

 48. bazil

  Un articol la obiect. De altfel pe aici au fost mai multe astfel de articole menite sa trezeasca la realitate marea masa a rezervistilor military-military defavorizati in ceea ce priveste pensiile si umiliti in ultima vreme atat de ofensiva in schimbarea legilor (in defavoarea lor) cat si de ofensiva mediatica fara precedent. Moderatorii de pe la tv se intrec a arata ca pensile militarilor sunt „special” si au cuantumuri foarte mari. Chiar dev curand a fost o astfel de emisiune si un generalissimo aflat si el pe acolo a tacut chitic cand cineva a spus de pensile f mari pe care le-ar avea militarii. Am mai spus si s-a mai spus ca nu militarii-military au aceste pensii. Problema de baza este insa ca vad ca nimeni nu are curajul sa-I arate clar pe cei ce sub adapostul creat de militarii-military au profitat si profita in continuare de cosmetizari si amendamente favorabile numai lor. Nimeni nu mai spune de cei care pot iesi la pensie la cca 40 ani cu 12000-15000 lei pensie(si nu sunt military-military ale caror pensii sunt modeste in majoritate), nimeni nu spune nimic de cei care au activat „pe langa system” , au avut pensii foarte mari (in comparatie cu militarii-military) incepand cu anii 2005-2008 iar acum prin M26/2016 au , unii, la recalculare pensii uriase in comparative cu militarii.Nu am nimic cu descurcaretii insa diferentele au crescut foarte mult , nedreptatile cresc mereu si nu e correct! Si nu e correcta nici blocarea tuturor pensiilor militare(cotate pe nedrepr speciale pentru militarii-military) indifferent de cuantum. Nu e correct si onorabil sa fie blocate pensiile de 2000-3000 lei….pe motiv ca exista pensii de 12000, 15000, 20000, 30000 etc in sist military fara a face o analiza cinstita privind beneficiarii pensiilor excesiv de avantajoase.

 49. Geofreeland

  Uite ceva interesant. Dl Dobre veni cu boii acasă. Simt o mare amărăciune în sufletul acestui om. Oameni suntem și înțeleg. Poate chiar mâine nu mai suntem, cum vrea El. Conflictele de conștiință sunt exacerbate la unii oameni deformați de perfecționism. Nu e vina cuiva dar simt că dl Dobre începe să fie ceea ce vrea să spună. Vine o vreme a adevărului de care nu putem fugi. Singurul adevăr al nostru, militari, e să ne iubim patria și oamenii ei, așa cum am jurat definitiv și irevocabil până la moarte.

 50. @Dobre,
  Ceea ce am spus vizvi de pretul site-ului,este conform cu aprecierile unor alte site-uri care fac sinteza sau aprecierea valorii, ratingului sigurantei unor astfel de pagini, nu reprezinta nici intentia, nici scopul meu. Am adus in discutie acest punct si am avansat cifra de 60000 pentru a arata ca nu e de vanzare si intentionez sa fac sa ii creasca avloarea sau sa fiu mai explicit aprecierea. Ca nu toti au aceeasi parere sau ca alte site-uri de analiza au alte valori, asta e. Oricum, nu realizez nici un profit de nici o natura si nici nu urmaresc, nici macar pentru alimentarea unui orgoliu prostesc, pentru ca nu am. Si cu asta am incheiat subiectul.
  Regret sa aud ca aveti si dvs probleme cu inima si in acest caz va sfatuiesc sa evitati discutiile in contradictoriu si supararile. Stiind despre ce e vorba imi iau angajamentul sa nu ma mai angajez in astfel de discutii cu dvs, pentru ca nu castiga nici unul. Putem discuta dar nu aiurea si nu ca astazi de exemplu pentru ca e inutil.
  Nu am primit nicu un comentariu cu anexe, nu aveti bariera, sunteti un comentator vechi, ati respectat regula de aur, asa ca nu aveam de ce sa va opresc eu. Daca s-a intamplat inseamna ca e ceva din Google sau din setarile de siguranta ale site-ului, probabil un tabel sau ceva ce a parut suspect.

 51. Iulian

  Marine,
  Cu Dobre=Adrian Bontas, pierzi fondul, intrucat omul este atras de maruntis!

  Asta face si pe alte bloguri!….a primit OA! :)) …sau kiar OPORD!….sau doar un FRAGO!

 52. gerula

  In concluzie,in perioada 6-9oct dclansam actiuni de protest in toata tara ?Daca mai lungim alvita e posibil ca in viitor sa avem surprize mult mai neplacute.Actiunile trebuie sa inceapa acum cand in tara avem musafiri de la NATO,si sa creasca in amploate,vizand sediile de ppartid ale PSD si ALDE.Sa solicitam ca o delegatie a militarilor rezervisti sa fie primita la Cootroceni,unde sa prezinte deschis STAREA ARMATEI si sa solicite masuri concrete.Elita generalilor adevarati si a ofiterilor cu expertiza,trebuie sa isi asume acest demers necesar pt tara.Pe langa drepturile militarilor,avem datoria sa ne implicam si in rezolvarea situatiei creata in .armata de clasa politica

 53. Asa Dobrica tata, plimbi trolul pe aici ? Auzi ce spune Cezar ? Ce faceti va faultati unul pe altul ? Nu e frumos…

 54. dora

  @Marin Neacșu,
  Când v-am spus că Dobre nu are interes pentru materialele dvs, nu m-ați crezut. Are numai cu domnia voastră. Nu vă mai obosiți să-i răspundeți. Civilul, tot civil rămâne! Mă refer la cei care lucrează în sistemul militar. Au o ciudă față de militari. Asta e!

 55. Nicolae Nicodin

  @Iulian
  Este cel căruia i s-a stricat mansarda?

Statistici T5