Armata pe mâna cui? Partea a X-a, specialiștii…

Categoria Despre Armata

Motto: Nimic din ceea ce se întâmplă azi nu e sigur că va fi și mâine.

După ultima parte a acestui ciclu de analize asupra celor care conduc destinele armatei, am crezut că am epuizat stocul, dar uite că m-am înșelat, mai există niște elemente care își au rolul lor bine definit în implementarea politicii de partid și de stat în rândul armatei, categoria celor care creează, ca și unii șefi de asociații, spoială de democrație legilor băgate pe gât militarilor,  acei ”specialiști” care nu numai că le pun petlițe și copci, dar le mai și cos buzunarele. Pentru unii. Altora, le croiesc buzunare mai mari, pe măsura ”postavului de manta”.

Am spus în dese rânduri că armata a devenit o vacă numai bună de muls,  fără a da o conotație pur veterinară expresiei, ci doar ca  obiect al exploatării. Trecând peste supunerea  militarilor de către clasa politică sub acoperirea principiului numit ”controlul armatei  de către  societatea civilă”, principiu prost înțeles și abuziv folosit, se constată un prost tratament aplicat și de ”gradații” în activitate asupra pensionarilor militari dar și a pălmașilor din armată.

Umilirea militarilor -concurs cu premii

Este deja constatat și dovedit faptul că toate legile date privind salarizarea și pensiile militarilor au fost date de fiecare dată în avantajul celor care se aflau la butoane în momentul emiterii legilor. Așa s-a întâmplat și cu legea salarizării, și cu legea 164, și cu legea 263 și cu legea 223 și așa se va întâmpla și cu noua lege a pensiilor care va înghiți dar va și recalibra ce a mai rămas din legea pensiilor militare. Este la fel de constatat și dovedit că toate aceste legi au fost concepute cu largul concurs al ”specialiștilor” militari. Legea 263 de exemplu,  pe partea privind pensiile militarilor  a fost emisă sub îndrumarea, cu largul concurs și indicațiile Lupoaicei care încerca să ne convingă că nu va scădea nici o pensie prin recalculare dar când a început procesul și au început să curgă procesele și protestele, a fost nevoie de apariția unui MS 123/2010 privind aplicarea HG 1019/2010 privind condițiile de muncă, prin care să se facă ajustări și care aplicat discreționar și discriminator a săltat pensiile protejaților. Și pentru ca populimea să nu vadă cine și cum beneficiază de acest ordin, a mai și fost secretizat, astfel că nici în instanță nu puteai vedea în ce condiții ți s-a calculat pensia, din cauză de ORNISS. Astfel  au fost întocmite situații false de către unități care nu aveau nici o atribuțiune în acest sens, pentru a ”repara”,  de fapt doar ajusta, gravele diferențe. Nici până în ziua de azi, autorul moral sau cel material al acestor falsuri nu au răspuns în fața justiției deși se știe cine sunt și deși mai târziu, în 2012 s-a făcut un Audit care a constatat ilegalitățile comise.

Tot fals și artificial au fost crescute și soldele militarilor de către  același Oprea, când cu micșorarea salariilor. Atunci, ca să păstreze oarecum veniturile militarilor(în special comandanților) și ca nu se trezească cu proteste ale activilor, a ridicat veniturile  prin ridicarea cu o treaptă a funcțiilor. Toate bune și frumoase, schema a ținut, numai că am ieșit astfel din  rândul armatelor NATO și am intrat în rândul armatelor sovietice, unde comandanții de batalioane sunt colonei, nu locotenenți colonei. Undeva, cândva,  această umflare artificială va trebui recalibrată. Nu știu cine va sparge buba, când va fi,  dar odată și odată tot trebuie să se revină, că ne place sau nu, dacă vrem să fim compatibili cu celelalte armate. Se știe!

A urmat o altă lege, 241 tot ”reparatorie” întocmită de aceiași oameni dar și cu sprijinul unor ”beneficiari”, lege care a dat cu o mână și a luat cu două, dar cei loviți inițial s-au mulțumit și cu atât și au renunțat la alte pretenții, legitime de altfel, sub îndrumarea unui sindicalist care făcea jocul specialiștilor pentru că li se împleteau interesele.

A venit apoi o altă lege, L223/2015, de data asta numită a pensiilor militare, la care aceiași specialiști militari ai DFC condusă de fiecare dată de un Gherghină cu epoleți au făcut tot posibilul să tragă spuza pe turta lor, a celor ce urmau să iasă la pensie după promulgarea legii. Ba, mai mult, acolo unde legea fusese amendată și oarecum îmbunătățită de unele comisii parlamentare, aceiași specialiști militari au lucrat la indicațiile și ordinelor miniștrilor apărării și guvernului la un OUG  57 criminal care a hăcuit Legea 223, apoi au început, tot ei, profitorii, să umble prin garnizoane să ne convingă că 65 este mai mare sau egal cu 85. Prin L-223 discrepanțele și diferențele dintre cei pensionați până în 2011, și cei pensionați după, nu s-au micșorat, dar a apărut o nouă împărțire, o nouă diferențiere, între cei pensionați după 2016 și cei de dinainte, datorită faptului că în calculul pensiei au fost trecute sporuri care nu existau pentru mulți din cei deja pensionați. Asta da dreptate.

S-ar fi crezut că cu asta totul s-a așezat pe baze solide și că nimic nu se mai poate întâmpla. Ei aș, armata are specialiști de valoare, care sub îndrumarea unor saxofoniste au purces la îngroparea aceleiași legi 223 stâlcite în bătaie de OUG  57 și așa a apărut OUG 59/2017.Efectele ei din păcate nu s-au revărsat numai asupra pensionarilor ci și asupra activilor, decapitând efectiv conducerile unităților și marilor unități din armată, MI, SRI. Pentru consecințele acestei Ordonanțe, cei care au dat-o fără cap, fără un studiu de impact, fără a lua în calcul consecințele, emitenții dar și cei care și-au pus semnătura pe ea, ar trebui învinuiți și judecați pentru slăbirea capacității de apărare a țării, dar nu are cine să o facă, pentru că politicienii și magistrații se bat pe Belina. Văzând unde s-a ajuns și luată la întrebări, mama ei, mama Ordonanței 59, doamna LOV s-a spălat pe mâini mai vârtos decât Pilat și a spus că nu e treaba ei, că cei de la armată sunt responsabili. Mulți au crezut că a spus asta doar așa ca să scape, dar se pare că gura păcătoasei, adevăr grăiește, pentru că întrebat de unii oameni ce se va întâmpla cu pensiile militarilor, domnul Jianu, Zapciul de la DFC a spus că s-a săturat să tot audă de pensionari, că nu asta e prioritatea lui. Cam la fel s-a exprimat și cu privire la militarii angajați, acei salahori minunați care se întorc din misiuni în sicrie sub flashurile presei sau se răstoarnă cu camioanele mai bătrâne decât părinții lor.

SGV-ii fata moșului

Ca de fiecare dată, cei lăsați la marginea societății, cotați pe scara valorii în nomenclatorul ministerului doamnei Olguța pe cea mai de jos treaptă, militarii angajați, unii dintre ei specialiști de clasă, alții mânuitori de tehnică militară la care parlamentarii se uită cu gura căscată, sunt mereu uitați și neluați în calcul,  lor nu le acordă nimeni drepturile, și nici nu pot să facă scandal pentru că pot avea mult mai ușor și mai ”legal” soarta lui Alexandru Gheorghe. Ei, militarii angajați sunt în continuare văduviți de drepturile prevăzute de lege așa puține câte sunt sau de drepturile la care ceilalți profesioniști ai armatei, absolvenții de școli militare, adică subofițerii și ofițerii, au dreptul.

Astfel:

1.       Unii dintre ei, care au reușit să promoveze și să devină subofițeri sau chiar ofițeri, deși primesc spor de fidelitate și le este recunoscută vechimea în muncă încă din momentul efectuării stagiului militar, nu primesc la pensionare sporul corespunzător Ordinului Meritul Militar decât pentru perioada cât au fost cadre militare. Dar perioada cât au lucrat ca militari angajați sau militarii angajați de ce nu primesc și ei ordinul și nu se ia în calcul la acordarea sporurilor respective?  Pentru că nu vor ”specialiștii” care vor egalitate, dar nu pentru căței;

2.       Militari angajați trecuți în rezervă la vârsta de 40 de ani (conf.leg.384/2006.art.45),  deci pentru că așa prevede legea, nu anticipat, nu la cerere, nu pot beneficia de scăderea grupei de munca din vârsta standard de pensionare (conf.Lg.223/2015.art.21), cu toate că au realizat vechimea în specialitate de 15 ani care se cere în legea pensiilor militare (Leg.223/2015.art16) și sunt tratați sub efectele  art.19 la fel cu cei cu o vechime în specialitate de doar 10 ani care, normal, neavând vechimea în specialitate de 15 ani, nu au acest drept. Să fie vorba aici de o greșeală, de o scăpare, sau pur și simplu de un gest de dezinteres total și (mă scuzați nu am găsit altă rimă) ”fu..-i mă-sa” neaoș, frate de sânge cu atitudinea Olguței. Îmi vine greu să cred că aceste aspecte nu se cunosc, sau că nu se poate face nimic, pentru că, dacă ar fi bunăvoință, așa cum L-263 a fost modificată de mai mult de 200 de ori, așa cum L-223 a fost sfârtecată de două Ordonanțe, tot la fel se poate proceda și pentru îmbunătățirea unor legi sau articole discriminatorii și nedrepte. Partea proastă este că nu interesează pe nimeni, iar ”specialiștii” de la DFC știu numai să taie, nu să și pună.

”Gradații” – fata babei

Și ca să fie treaba oablă, tot cu aportul sau chiar la inițiativa ”specialiștilor” apare un ordin care aduce reparații ”nedreptății” făcute marilor capete încoronate din armată și le mai oferă un spor care probabil va fi adăugat și la pensie, nu doar la venitul actual, contribuind și el la diferențele între pensionari în funcție de anul ieșirii la pensie și legislație, mai ales în condițiile în care pensiile  nu se mai actualizează.  Astfel, pe surse se ”zvonează” că fost emis, dar trecut tot la secret, ca și deja celebrul MS-123/2010, un alt ordin, numit M.S. …/03.10.2017 care modifică și completează M.S. ../2016 și completarea art. III din M.S. ../2017.Din câte se vede, toate sunt secrete. De ce ? Pentru că se referă la unele sporuri pe care ”specialiștii” le acordă celor de care au nevoie când dau legile la studiat și care înaintează ”puncte de vedere” de care au nevoie Gherghinii  ca să le înainteze la aprobare și politicienii ca să se spele pe mâinile Olguței.  Cine sunt beneficiarii recentului ordin? Nimeni alții decât ”primarii și parlamentarii” din armată, adică ”aleșii”, recte ” comandantul/ șeful unității militare, secretarul general/ secretarul general adjunct, directorul general/ directorul/ directorul adjunct, locțiitorul comandantului/ șefului, șeful de stat major/ similar, șeful modului operații/ similar, precum și înlocuitorii acestora.”. Probabil așa înțelege conducerea ministerului să își fidelizeze comandanții și să îi determine să își tină în frâu subordonații. Așa se cumpără conștiințe pe ascuns, la secret. Nu m-ar mira ca ordinul să fi fost semnat noaptea….ca să putem vorbi de un copy-pase 100%, nu doar 4%. Nu știu cât anume ar fi acel spor, la ce se raportează, cât contează în plan financiar, dacă ar fi echivalent,valoric vorbind, cu sumele care ar fi necesare pentru acordarea Meritului militar  și SGV-ilor, dureros este că uite, ca și în cazul politicienilor, se acordă numai ”porumbeilor”,adică celor care cât sunt jos îți ciugulesc din palmă, iar când ajung sus te fericesc cu un superb găinaț. Să mai spună cineva că armata nu oglindește calitățile societății civile, sau ar fi construită din supraoameni. Nuuuuuuuuuuuuuuuuu, armata se trage din popor și reflectă fidel  imaginea acestuia de jos până sus. Probabil o să fiu învinuit că ”deconspirarea” este dăunătoare, că lovește în unitatea armatei, că se creează noi disensiuni în rândul armatei. Nimic mai fals, disensiunile le creează cei care fac aceste diferențe, care favorizează anumite categorii de militari păstrând nedreptățile asupra altora și care secretizează aceste acte,  dovedind astfel că încearcă să își ascundă faptele.

Secretizarea, necesitate sau bătaie de joc ?

Apropo, de ce este un astfel de ordin secret și față de cine anume, de societatea civilă sau de micimanii din armată? Dacă oamenii merită și se consideră că ceea ce fac ei prin acel serviciu ”la continuitate” trebuie compensat financiar, atunci de ce se face pe ascuns? Dar pe cei pe care acești comandanți îi supraveghează cât sunt la continuitate, cine îi plătește pentru orele suplimentare, că din câte știu eu nici zile libere nu pot să își ia când au nevoie și nici plătiți dublu în afara programului nu sunt. De ce sunt ”specialiștii” pentru șefi mumă iar pentru subordonați ciumă? Eu cred că primele de comandă acoperă și aceste ”continuități” deci acest nou spor nu își are rostul. Poate dacă aș fi fost pe un asemenea post acuma, aș fi considerat că e corect, sau măcar aș fi tăcut, dar văzut de aici, eliberat de subiectivism, acuma așa văd problema și nu e nici invidie față de unii, nici falsă îngrijorare față de ceilalți.

Repet, presupunând că sporul este justificat, de ce se face pe ascuns? De ce să creăm impresia că e ceva suspect, murdar sau imoral aici? Nu e nimic secret în drepturile salariale, așa că de ce secretizăm asemenea ordine? Se poate interpreta că prin tăcere se cumpără tăcerea comandanților față de anumite ordine și măsuri care nu ajung la urechile executanților.  Se poate interpreta chiar că se secretizează astfel de legi  pentru a ascunde recompensele date ”specialiștilor” ce au colaborat sau urmează a coopera la realizarea legilor care batjocoresc armata.  Apropo, am căutat pe internet  de mi-au ieșit ochii regulamentul privind portul uniformei militare de către rezerviști și nu a fost chip să dau de el, era la secret. De ce ? De unde să știu eu rezervist cum să port și ce să port, în ce condiții, dacă nu cunosc legea care reglementează portul ținutei? Vrea cineva să o încalc?   Ca metodă, secretizarea unor astfel de prevederi  nu e nimic nou, așa a făcut și Oprea și nu a pățit nimic. Dar timpul încă nu e pierdut. Va mai veni un audit.

Apropo, am auzit că noul șef al auditului este fostul șef al CSP a MApN, colonelul Constantin Luca. După ce a tras ca un câine să aplice – eu zic că foarte bine, dacă avem în vedere că la MI nici acum nu s-a început plata recalculărilor- L-223, acuma când să termine procesul și să raporteze misiune îndeplinită, este mutat și adus altcineva să se împăuneze cu munca lui. Nu știu de ce,  mă tem că persoana care a fost nominalizată și ține locul de pe capră va fi o fidelă susținătoare a politicii Zapciului și atunci nu numai ordinele  privind pensiile militarilor dar și punerea lor în aplicare vor fi pe placul LOV. Va intra în vigoare noua lege a pensiilor care va umbla și ea la pensii deci alte recalculări. Țineți-vă bine. Uite, pun pariu că noul șef al casei de pensii va fi înstelat imediat ce va fi numit, poate chiar anul acesta cu ocazia Zilei de 1 Decembrie. Se bagă cineva?

PS: După ce a lătrat atâta că vrea o lege UNITARĂ a pensiilor, că nu e normal să existe pensii speciale, Olguța propune chiar ea, pensii speciale, pe care să le acorde celor care în concepția ei nu merită să li se actualizeze pensiile, decât atunci când vor vrea mușchii ei. Ghiciți cine va fi inclus în această categorie? Cei care ”nu au contribuit 10 ani la fondul de pensii, adică… militarii. O altă lovitură dată militarilor. Doctorii au ieșit în stradă, în timp ce militarii încă dorm. Citez: “Cei care sunt pensionari şi au cotizat peste 10 ani vor avea toate drepturile conform contributivităţii, în sensul că se va creşte pe punctul de pensie, se va reactualiza cu rata inflaţiei. Ceilalţi, care sunt impropriu numiţi pensionari pentru că vorbim de indemnizaţia socială minimă de fapt, vor rămâne pe o lege specială.” Somn ușor stimați camarazi!

 

Nu mai trageti în armată-drept la replică

Cresc nemulțumirile în rândul militarilor. Ce se întâmplă cu pensiile acestora

https://www.huhurez.com/2013/01/ordinul-ms-1322010-de-aplicare-in-mapn.html

http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.lista_anuala?an=2017&emi=5,58&tip=5&rep=0

Ministrul Muncii, anunț important despre pensii

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

26 Raspunsuri la Armata pe mâna cui? Partea a X-a, specialiștii…

  1. Vladimir Putzin

    Eu stiu c-o sa te-nsel si azi
    Pentru ca de mult mi te-ai dat toată
    Na-i ce sa-mi ceri, c-al tau-i pacatul
    Si du-te dracu’ de Armata.!!!

    Versuri de Ion Minciunescu in interpretarea sleahtei noastre politice …

  2. pop iuliu

    Excelent articol! Sunteți foarte bine ancorat in problematica CSP MApN, eu am mai spus asta iar dumneavoastră nu ați recunoscut prin vorbe, in replica la comentariul subsemnatului la un articol mai vechi, ci prin fapte, acest articol dovedește fără tăgada ca sunteți cel mai informat comentator, cel puțin cu privire la pensiile militare.
    Va așteptam cu un prim interviu luat doamnei colonel Andritoiu, Mulțumim!
    Am onoarea sa va salut, domnule colonel!

  3. @Pop Iuliu,
    De regula ma documentez cand vorbesc despre ceva. Ca ma pot insela in ceea ce priveste aprecierile sau unele analize, nu neg, pentru ca le fac in functie de dtele pe care le am si este imposibil sa am toate datele, dar cand fac afirmatii, am grija sa fiu documentat.
    In ceea ce priveste interviul, mai e de asteptat. In plus, din cate am vazut deja a fost prezentata in Observatorul militar o situatie cu toate problemele de interes, -care intre noi fie vorba, erau deja cunoscute din comunicatele anterioare ale CPS -asa ca nu vad ce ar mai fi de intrebat.

  4. pop iuliu

    @ Marin Neacșu
    Sunt convins ca intr-un interviu sau chiar o solicitare de date formulata de dumneavoastră, doamna director al CPS ar putea sa ne clarifice când se va face actualizarea pensiilor si care este algoritmul de calcul. Pana in prezent niciun director de CPS nu a emis un comunicat cu reperele temporare ale actualizării si nici nu a prezentat modul de calcul, singurele discuții pensubiect fiind între domnul colonel Lupu si unii rezerviști, context in care s-a vorbit despre o asa-zisa solda de funcție cumulata, fără ca aceasta noțiune sa fie definita in vreun act normativ.

  5. @Pop Iuliu
    Fiecare cu convingerea lui. Despre cand se va face actualizarea, a dat un comunicat si CPS , am spus si eu, si a spus si doamna in ultimul material pe Observatorul militar. Despre algoritmul de calcul, uite ca eu sunt convins ca actualul director al CSP nu va poate spune mai mult decat precedentul si chiar daca ar face-o, putini ar pricepe. Important este sa se faca si sa se faca corect, ceea ce eram convins ca s-ar fi intamplat cu precedentul. Acuma, asa cum am mai spus, mai trebuie sa astept pana sa imi fac o opinie.In al treilea rand, asa cum am mai spus nu este cert ca actualizarea se va simti la cei mai multi dintre pensionari, din motivele deja spuse in cateva randuri. Si atunci de ce sa fur doua ore din timpul pretios al actualului director care sunt convins ca are foarte multe lucruri mult mai importante de facut, printre care si sa se acomodeze cu secretele si cerintele functiei chiar daca e obisnuita cu secretele,decat sa dea un interviu pe un subiect deja consumat? Pentru mine aceasta actualizare este importanta doar ca fenomen,ca principiu, in rest nu are nici o relevanta.

  6. Iulian

    Declarația lui Tăriceanu, când oficialilor PSD le este frică:
    „Întrebat daca se vor aplica majorările salariale de la 1 ianuarie, Călin Popescu-Tăriceanu a răspuns: „E o întrebare prea amplă“. În condiţiile îmn care bugetul e pe muchi de cuţit, e foarte probabil ca indexarea salariilor şi a pensiilor promisă de PSD în campania electorală să fie amânată.”
    http://www.adevarul.ro

  7. Iulian

    Categoric, fiind în subordinea ministrului noua șefa se vrea înstelată, căci este pofticioasă și ambetată…Și de ce nu ar fi?
    Problema este sa vedem de unde se rade o funcție de general, numărul lor fiind fix și stabilit în CSAT!
    Oricum, cred că stai bine cu inima și pe la SM Craiova nu vei calca!
    Oricum, cineva cu oki și timpan bun îți va citi și intenția, kiar nedeclarata! Te-ai ars! :))

  8. @Iulian,
    La SM Craiova nu exista sectie de cardiologie. Si de ce totusi sa nu ma duc acolo, cu ce m-am facut vinovat ? Poti fi mai clar ? Despre ce intentie e vorba, ca eu nu mi-am declarat nici o intentie.

  9. Iulian

    Marine,
    Nu este secție dar este un cardiolog bun…
    Mă refeream la faptul că îți pot fi aflate intențiile de către okii azurii! Era o gluma…

  10. @Iulian,
    Ce intentii domnule ? Repet, nu am si nici nu mi-am declarat nici o intentie fata de nimeni. Nu vad de cem-as ingrijora. In plus, mi s-a spus pe fata, de mult ca sunt”citit” asa ca nu e o noutate. Nu am”mgranti”sub pat, dar am auzit ca prin gradina s-ar afla niste aur ascuns de fostii proprietari. Nu ar fi rau sa ma ajute cineva la sapat…..

  11. @Iulian,
    Am uitat sa te intreb ce parere ai despre subiectul articolului, sau despre ultima declaratie a ministrului muncii. Ca sunt convins ca despre asta voiai sa vorbim, dar te-a luat vantul…

  12. pedro

    CPS este in subordinea Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieții personalului.De cand nu mai este in subordinea DFC se intampla numai lucruri negative pensionarilor militari.Probabil acolo sunt juristii proveniti pe filiera indirecta care nu vad cu ochi buni ofiterii de cariera cu studii militare la zi si superioare urmate la timpul lor!!!!Mai e o problema la Directia calitatea vietii personalului e o persoana (adj.mi se pare) care e lipsita total de empatie si nu sonorizeaza deloc cu greutatile si suferintele rezervistilor cu toate ca peste 2 ani va fi si el in mijlocul nostru!!!

  13. @Pedro,
    Cine e caine, este caine si cu covrigi in coada si cu coada covrig, adica ridicata.

  14. NAPO

    Cam asa au stat lucrurile cu pensiile militare..!
    O precizare totusi: HG.nr.S 1019/2010 si Ordinul M.132/2010 au intrat in vigoare la 01.01.2011 NUMAI pentru cei aflati in activitate. Pentru pensionarii militari, ministrul G.Oprea a dispus verbal, fara baza legala, in anul 2012 pentru cateva luni,aplicarea acestui ordin si deciziile respective au fost anulate de noul ministru Dobritoiu.
    Grupele de munca pentru pensionarii militari au fost acordate legal prin Ordinul M 123/2015..!

  15. @NAPO
    Te inseli, HG 1019 a fost folosit si pentru cresterea pensiilor favoritilor din ANCMRR si pentru ajustarea unor pensii care scazusera prea mult, bineinteles nu conform legii cu doar in unele perioade, cat sa ii mai creasca omului pensia dar mai ales printr-un fals , un document emis de CMJ Sector 5 care a avut sarcina sa faca ceste ilegalitati pentru ca seful de atunci era om de incredere.

  16. NAPO

    Deci ma numar si eu printre cei Favorizati de falsul de la Sectorul 5( Sectorul Vanghelie..!!) deoarece OuG nr.1/2011 mi-a diminuat pensia cu 25% la un stagiu de cotizare realizat de 37 ani, pentru cateva luni acest stagiu a crescut(din pix) la 55 ani dar tot a mai ramas o pierdere de 3% la pensie, revenindu-se din nou la cei 37 ani. Degeaba Ordinul M 123/2015 a marit vechimea cumulata la 44 de ani pentru ca in urma recalcularii cf.OuG.nr.57/2015, am pierdut 8% din Pensia Suplimentara..si binenteles o pensie recalculata ceva mai mica. Asa patesc astia Favorizati de G.Oprea..! Dar stiu si de ce..NU m-am inscris in UNPR..)).

  17. @NAPO
    Vrei sa ma convingi ca vorbesc de pomana ?

  18. NAPO

    Nu, nea Marine..mai glumim si noi..oltenii ! Eu stiam ca toti cei dijmuiti la pensii din Ministerul Apararii
    (cei din MAI aveau deja aceste grupe de munca) au primit noi Decizii de pensii prin marirea artificiala a grupelor de munca.
    In rest tot ceea ce ai scris in articol se apropie de adevar.

  19. Vali

    „…dacă avem în vedere că la MI nici acum nu s-a început plata recalculărilor- L-223…” – pe ce v-ati bazat cand ati scris asta pe data de 19.10.2017? Eu am trecut in rezerva ca militar din MAI inainte de 2015, in aprilie 2016 am trimis optiunea pentru cele 6 luni consecutive si in decembrie 2016 am primit decizia de recalculare ca pensie militara de stat, iar spre sfarsitul aceleasi luni diferentele de pensie incepand de la 01.01.2016. Toti fostii mei colegi din MAI au primit noile decizii, adevarat ca unii le-au primit prin aprilie-mai, urmand ca diferentele sa le primeasca pana in 31.12.2017, sau cel putin asa sper. Aceeasi situatie si la fostii colegi din MApN (unde am activat mai mult de 20 ani), toti au primit noile decizii, unii au primit diferentele, altii inca nu. Cat despre legile 164 si 263 mie mi s-au parut OK, iar 223 nu si-a atins obiectivul de a face pensiile comparative, in limita a +/- 3…5% la grade, functii si vechimi egale, lipsind o simulare pe un esantion de pensii aflate in plata, plus ca nu a incurajat/motivat pe cei cu stagiul integral. Eu am iesit la pensie la limita de varsta (cu prelungire un an) cu 36 ani cu tot cu scoala, dar am avut colegi care au iesit la pensie la 48-49 ani, cu pensia mai mare ca mine, pe motiv ca nu mai renta sa mearga la serviciu, pensia urmand sa fie aceeasi.

  20. @Vali,
    Da , e o greseala de exprimare, mă refeream la plata restanțelor recalculării. Mea culpa.

  21. luptatorul afgan

    Eu nu sunt beneficiarul Legii 223/2015 sunt inca activ in sistemul de aparare ordine publica si securitate nationala. Beneficiaza de majorarea de 40% din salariul de bază/salariul de funcție cei din mai si pentru cei de la mapn probabil de majorarea de 40% din solda de funcție. Acest drept este prevazut in LEGEA 115/2017 si prevede:”(31) Personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și personalul civil din cadrul instituțiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, planificat să asigure continuitatea îndeplinirii atribuțiilor specifice, în afara programului normal de lucru, de la domiciliu, beneficiază pentru această perioadă de o majorare de 40% din salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție, acordată în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
    (32) Condițiile de acordare a majorării prevăzute la alin. (31), inclusiv activitățile pentru care se asigură continuitatea îndeplinirii atribuțiilor specifice, se stabilesc prin ordin al conducătorilor instituțiilor publice de apărare, ordine publică și securitate națională.”
    In Mapn exista Ordinul M97/2014 modificat cu Ordinul M92/2017, publicate in monitorul oficial. la art. 7. – „Serviciul interior cuprinde următoarele categorii de servicii: serviciul de permanență, serviciul de continuitatea conducerii, serviciul operativ, serviciul de pază și serviciul de intervenție.”, etc, deci este reglementat de lege iar executarea sevrviviului este stabilit prin ordin. Pe baza acestor acte normative a fost facuta plata si in MAI Ordinul nr. 78/2017
    Din cate am citit domnule Neacsu ati fost militar de cariera. Pe vremea dumneavoastra nu au exsitat MS-uri? Va spun eu ca da dar, acestea erau prelucrate cu intreg personalul iar acum exista posibilitatea ca acestea sa fie studiate de tot personalul pe reteaua interna a fiecarei institutii. Deci exista transparenta. Daca ati fost militar sau politist pentru a iesi din incertitudine chemati la un interviu deschis pe toti cei pe care ii nominalizati in articolul dumneavoastra. Asa se inlatura suspiciunile si indoilelile. Scurt si la obiect si asa se lamuresc si cititorii dumneavoastra. Eu personal din acest articol nu stiu ce ati dorit. Amestecati legea pensiilor cu unele sporuri, vorbiti de recalcurare care e OK la armata dar nu si la mai?

  22. luptatorul afgan

    la comentariul anteriro scrie:Comentariul dvs. astepta moderarea.
    Eu nu am nevoile de moderare domnule Neacsu. Vreau sa va fac sa intelegi ca atunci cand publicati sau preluati ceva sa va informati ca si mine. Nu mai atatati categoriile de personal, ramaneti un rezervist corect. Nu imi este clar din ce categorie proveniti dar daca ati fost militar ar fi frumos sa ne impartasiti cum era in perioada d-voastra cu sgv-ii? sunt foarte curios?

  23. @Luptatorul afgan,
    1.Va multumesc pentru preciuzarile facute, personal nu cunosteam IN TOTALITATE prevederile L115/2017 care legifereaza celebra OG 9 prin care Dupa cate vad acuma,instructiunile despre care vorbim aici constituie punerea in aplicare a punctului 2 (3.2) legea respectiva.
    Dar daca legea este publica, de ce instructiunile de aplicare sunt secrete? Poate raspundeti dvs, ca uite eu nu gasesc raspunsul.
    2. In ceea ce priveste orelucrarea unor ordine, nu e nevoie sa imi explicati stiu si eu cum se faceau si cum se fac.
    In ceea ce priveste amestecul sporurilor cu legea pensiilor, asteptati sa iesiti la pensie si veti vedea ce inseamna asta.
    3. Aveti nevoie de moderare, ca altfel nu ar fi fost publicat comentariul. Moderarea inseamna acceptul de publicare. Va doresc armata usoara si pensie decenta.

  24. luptatorul afgan

    Cu tot respectul pentru dumneavoastra, m spus ca nu doresc sa fac dialog, dar ca eu sa va raspund la intrbare, trebuia sa-mi raspundeti d-voastra inainte la ceea ce v-am intrebat. „Pe vremea dumneavoastra nu au exsitat MS-uri? Va spun eu ca da dar, acestea erau prelucrate cu intreg personalul iar acum exista posibilitatea ca acestea sa fie studiate de tot personalul pe reteaua interna a fiecarei institutii. Deci exista transparenta.”
    Deci cum se facea salarizarea pe vream d-voastra, nu cu MS-uri,(mai precis pe legea 138/1999 cu MS 105) prin care ati beneficiat si de ajutoare. Cum se modifica norma de hrana nu cu MS-uri, cum se modifica valoarea echipamentului, nu cu MS-uri, despre care mai doriti sa vorbim?
    Cred ca asta a fost din vremuri vechi eu personal nu le-am prin d-voastra da. Cred ca una peste alta trebuie sa fim corecti cu noi insine. Multumesc pentru urarea „armata usoara si pensie decenta”. Asa sa va auda Dumnezeu.

  25. @Luptatorul afgan,
    Daca nu doriti dialog e ok, nu va oblig. O zi buna !

  26. Geofreeland

    Câtă mizerie, d-le Neacșu! Foșgăială perversă, degeaba încercați să faceți lumină, militarii trebuie reduși la indecența materială. Restul, patriotism, eroi, țară vedem pe kanal D, „patria mea ești tu”. Niciun jurist nu poate lămuri bezmeticeala legislativă. Cert e că o Ceață politică, ordonată și pusă în aplicare de maimuțoii cetei de politicieni, indiferent ce spoială au, întunecă orice dialog onest. Onoare, demnitate, respect? Mă mir că DEX-ul le mai explică. Degeaba. Agramatismul intenționat ascunde o perfidie imensă. Păcat că uneori e similară obedienței kaki. Ăsta o fi NATO? Dracu’ știe…