Scandal cu miros de bani la Invictus (arcașul a întins coarda)

Categoria Despre Armata

Acum aproape 2 luni, după întoarcerea militarilor participanți la competiția ”Invictus”, scriam: ” Acești oameni pentru mine sunt eroi,dar  nu pentru că au luptat în Afganistan, nu pentru că au fost răniți, nu pentru că au reușit să treacă(oarecum) peste durerea fizică, ci pentru că în ciuda politicii criminale a guvernanților, ba chiar și a conducerii din ce în ce mai politice a armatei,față de armata, față de haina militară, față de militari, în ciuda batjocorii la care militarii, acești ”nesimțiți” de serviciu ai guvernelor și partidelor politice, ai Parlamentarilor și președinților care acceptă  și promulgă legi înjositoare, nedrepte și discriminatoare, anticonstituționale la adresa militarilor, au avut tăria să spună ”lasă, treacă de la mine, sunt militar, am jurat să lupt pentru țara mea, nu pentru ei”  și să își rupă din nou din timpul în care ar fi trebuit să fie cu familia, cu copii, ca să se poată bucura măcar acum, așa, fără o mână un picior, un os, un ochi, de cei dragi. Acești militari au mai făcut un efort și au arătat  nu lumii, nu armatelor ”prietene”, ci colegilor și politicienilor, că ei pot lupta, luptă și vor lupta și așa pentru că ei sunt militari.”

Și legat de faptul că Ilie NĂSTASE a pretins și a fost făcut general, pe baza meritelor sportive întrebam retoric ” De curiozitate întreb ce îi oprește pe ministrul Apărării și președinte, să îi facă generali pe cei pe care îi laudă, dar nu îi respectă? Sunt toți militari, deci au pregătire militară, nu ca Onțanu. Au participat la competiții sportive au câștigat medalii pentru România, au făcut să se înalțe steagul României pe cel mai înalt catarg deci au adus glorie sportului românesc, ca Iordănescu și  Năstase, deci îndeplinesc condițiile. Au un singur defect, sunt militari adevărați. Ghinion!”

Ei bine, ieri a avut loc un eveniment prin care conducerea MApN a răsplătit prin avansări în grad și sume în bani echipa INVICTUS. Să fiu sincer, urmărind activitatea pe Facebook, pe pagina MApN, am sesizat o oarecare lipsă de logică în acordarea sumelor, mi s-a părut că au fost acordate sume mai mari ofițerilor și sume mai mici celor mai mici în grad. Neștiind însă atunci cine ce performanțe obținuse, mi-am spus că poate fi o părere. Totuși am constatat că suma cea mai mare fusese acordată unui plutonier major, numit Ionuț Butoi. Astăzi însă am citit pe pagina de știri a Digi 24, dar știrea a apărut și pe alte pagini, că unul din militarii participanți și premiați s-a simțit ofensat de suma primită și a decis să iasă din lot. E vorba tocmai de plutonierul –recent avansat- major  Ionuț Butoi care a fost nemulțumit de suma primită, dând vina pe șeful delegației care a fost responsabil cu organizarea participării la competiție și organizarea ceremonialului. Domnul plutonier major, câștigător al medaliei de aur cu echipa dar și argint la individual la tir,  aduce în discuție faptul că nu au fost respectate prevederile Hotărârii de guvern 731/2017 privind recompensarea financiară a participanților. Intrând pe HG respectivă, la art 25(1)p din anexa cu sumele  am găsit următoarele sume în lei, corespunzând locurilor 1-5:

p) Jocurile INVICTUS – lei
20.000
15.000
12.000
9.000
7.000
5.000
Ministerul de resort”
Dar la articolul 25, alin1, se spune :” (1) Pentru performanțele deosebite obținute în competiții sportive, Ministerul Tineretului și Sportului, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, federațiile sportive naționale, Federația Sportului Școlar și Universitar, ministerele și alte instituții centrale care au în subordine structuri sportive pot acorda sportivilor, în funcție de valoarea performanței, de importanța și amploarea competiției, de contribuția personală și în limita bugetului aprobat, premii/recompense în lei și/sau în obiecte, până la valoarea sumelor prevăzute în tabelul următor.”

Așadar, Hotărârea de Guvern  stabilește o sumă maximă pe care ministerele de resort, în cazul nostru MApN, o pot acorda, în funcție de posibilitățile financiare. Conform ordonanței, suma maximă ar fi fost pentru locul 1 de 20000 de lei, locul 2 de 15000lei. În tabel nu se spune nimic de primă de participare, sunt premiate doar locurile 1-5. Deci domnul plutonier major Ionuț Butoi ar fi putut încasa suma maximă de 35000 lei și a primit 17000. Cu tot regretul pentru domnia sa, dar a greșit când a afirmat că nu au fost respectate prevederile HG.

De ce totuși a primit doar jumătate din suma maximă ? Pentru că, probabil  acestea au fost sumele pe care MApN le-a putut disponibiliza, sau le-a  avut pentru ei la   acest capitol. Vă amintiți scandalul cu salariile de pe vremea Țuțuianului când nu erau bani pentru salarii pentru că nu existau de fapt bani în contul destinat salariilor, deși ministerul avea bani dar la alte capitol și a fost nevoie de rectificare bugetară? Ar putea fi aceeași problemă acuma, sau pur și simplu, acționând în marja de manevrabilitate, acordată de acel ”până la” dată de ordonanță, acestea au fost sumele stabilite de domnul ministru, sau eventual DFC.

Având în vedere aceste aspecte, domnul Butoi, cu tot respectul pentru el și compasiunea pentru suferințele sale, a cam dat-o în bară, pentru că în primul rând învinuiește un om care nu poartă responsabilitatea deciziei, mă refer la colonelul Anghelescu, decizia și semnătura aparțin Ministrului și sunt convins că sumele au fost dacă nu propuse, măcar avizate de Direcția Financiar Contabilă, de domnul Gherghină, pardon, Jianu fără de care nu se mișcă nimic în finanțele armatei, nici măcar pentru Marcu sau Wilhelm Tell.  În al doilea rând, Hotărârea de Guvern  nu impune o sumă fixă, ci o sumă maximă iar ministerul s-a înscris în limitele legale.

În al treilea rând, deși, chiar eu spuneam încă din data de 3 Octombrie, deci înainte de a se emite Hotărârea 731 și înainte chiar de emiterea notei de fundamentare a ordonanței, care a fost emisă pe data de 05.10.2017, că acești militar trebuie recompensați prin înaintare în grad și/sau  financiar, mai spuneam în același articol că credeam și speram că ei merită recompensați TOCMAI PENTRU CĂ AU FĂCUT TOATE ACESTE EFORTURI FĂRĂ NICI O PRETENȚIE MATERIALĂ SAU DE ALTĂ NATURĂ. Eu acest gând și spirit ceream să fie recompensat.

Cu tot regretul și dezamăgire, constat că (sper că doar unul, sau unii dintre ei) aveau, sau au alte gânduri și că onoarea de a participa și de a reprezenta România și Armata la astfel de competiții, au un preț fix. Stau și mă întreb, oare cei care nu mai sunt și odihnesc alături de alții care nu au plecat la război cu gândul la scutirile de impozit sau împroprietăririle care s-au dat după deces urmașilor lor, or fi mulțumiți acolo unde sunt, sau ne trezim cu unii din ei că vin Judecata de Apoi să ceară socoteală pentru că familiile lor nu au primit recompense pe măsura suferințelor lor?

Sau cumva, așa cum reiese din ceea ce se pare că a spus domnul plutonier adjutant Ionuț Butoi, „Cea mai mare ruşine pe care am putut să o primesc ca sportiv… medalie de aur şi argint să fie egală cu medalia de bronz… ” dânsul e supărat mai mult pe capra vecinului și pe faptul că alții, care au obținut medalii, dar mai mici, au primit sume prea mari? Dacă e așa, nu numai că greșește ci se coboară mult, mult sub medalia de bronz și poate chiar decât ar merita.

Dar, dacă sumele acordate nu sunt procentual echivalente celor menționate de ordonanță în  păstrarea  raportului, da, este nevoie ca pe viitor, conducerea MApN să aibă în vedere acest aspect, pentru a evita astfel de reacții care chiar dacă au o oarecare justificare, de ordin moral, nu  justifică amploarea scandalului părând mai degrabă o răbufnire de orgoliu, sau, cine știe, poate chiar urmările unor neînțelegeri la nivel de relație interpersonală, reacție care nu merită amplificată și nu trebuia să ajungă la astfel de decizii și declarații. Societatea civilă abia așteaptă, mai ales știu eu cine, ca să spună ”uite bă și la ăștia, sunt avansați,  nu se mai satură, primesc bani și de la primărie și de la armată și ei tot nemulțumiți sunt. Auzi, 17000 de lei pentru că a tras cu arcul, când alții au tras la șaibă și mor de foame.”

Reacțiile din presa civilă deja  titrează ”Un medaliat la Jocurile Invictus se retrage din echipă: M-am săturat să fiu bătaia de joc a colonelului Anghelescu” ,sunt convins că știrea va fi dată și la tv, Olguța jubilează, la fel toți cei care abia așteaptă un os de ros din scheletul armatei.

Am fost întotdeauna un apărător al drepturilor militarilor, indiferent de grad, indiferent împotriva cui(chiar și sau mai ales  a miniștrilor apărării) atunci când am constatat că le-au fost încălcate drepturile,dar de data asta, cred că arcașul nostru a întins coarda, pentru motivele arătate mai sus.

Păcat, nu de asta avem nevoie acuma, dar sper ca acest caz să fie un exemplu pentru toți.

Apropo de imagini cu activități ale militarilor, în acest moment, militarii armatei încă fac antrenament pentru defilarea de pe 1 Decembrie, sărbătoare la care unii se vor repezi să apară cât mai în față, să îi vadă și pe ei neamurile și să se laude ca au fost acolo, iar alții caută să se „disperseze” strategic și politic, pentru a nu fi nevoiți să stea ” lângă dușmanul de clasă” deși cuvântul de ordine este Unirea. Privind pe pagina MApN aceste antrenamente nu am putut sa nu remarc câte motoresurse, câte eforturi, câte nopți și zile pierdute, câte frustrări, câte cheltuieli, cât stress, sunt pierdute, consumate, irosite, pentru ca la final sa apară pe post un căprar, un dulap, un drumar, care să spună cât de român s-a simțit și cât de mândru este el de militarii și armata României,  pentru ca a doua zi, sau chiar în timp ce ei defilează,  să voteze pe șest, pe ascuns, pe furiș, băgat de doamna LOV pe sub mână, o hotărâre de guvern prin care se taie nu numai actualizarea pensiilor militarilor, ci și legătura dintre militarii activi și cei în rezervă.În același timp în care  militarii transpiră, pe paginile de socializare continua criticile și injuriile la adresa celor cu pensii ”nesimțite sau deșănțate”, discuții  purtate de cei care peste două zile vor aplauda extaziați , sau poate fals defilarea, sărind fericiți în obiectivul camerelor de luat vederi dau fotografiat. Nu cred că sunt mulți oameni în țară care să merite toate aceste eforturi.

Dar, încă un amănunt, nu l-am auzit nominalizat pe colonelul Pegulescu Augustin, participant și medaliat și el, nici la avansați(ceea ce este totuși explicabil) dar mai ales nici la premiați. A fost și el arcaș, ce s-a întâmplat, a tras în Anton ?

Aud că tocmai s-a decis în CSAT mărirea numărului de viitori eroi ai luptei împotriva dușmanilor SUA și ai departamentului care moare de grija legilor române, nemulțumit de faptul că aceste legi nu sunt votate în Congresul american. Așa fraților, ei ne gubernează, noi îi apărăm.

 

UPDATE 29.11.2017: Pe pagina de facebook a MApN, intitulată”Armata României” https://www.armataromaniei.ro/blog/46538/cei-15-militari-r%C4%83ni%C8%9Bi-care-au-reprezentat-rom%C3%A2nia-la-toronto-au-fost-premia%C5%A3i-ieri-%C3%AEn

se dă o explicație a modului în care s-a făcut repartiția fondurilor și criteriile care au stat la baza acestei împărțiri. Iată ce se spune acolo:

”Premiile au fost calculate, pentru participarea la fiecare probă, conform normelor menționate, rezultând următoarele sume:

–         10.000 lei – locul 1;

–           7.500 lei – locul 2;

–           6.000 lei – locul 3;

–           4.500 lei – locul 4;

–           3.500 lei – locul 5;

–           2.500 lei – pentru cei clasați mai jos de locul 5.

Exemplu: un militar care a participat la patru probe, ocupând locurile 3,4,5 și 6, a fost premiat cu suma de 16.500 lei, iar altul care a participat la două probe, obţinând locurile 1 şi 2, a fost premiat cu suma de 17.500 lei.”

Nu știu la câte probe a participat pe atunci maiorul Șerban Laurențiu, dar dacă a participat la 4 probe și a obținut rezultatele respective, se pare ca suma se justifică.

Ce nu se justifică însă este de ce unii și când spun unii mă refer la aceeași persoană, lt.col Șerban Laurențiu este înaintat în grad a doua oară în decurs de un an, iar domnul Colonel în retragere Petruț Dorin, nu a fost avansat, mai ales că era în retragere și nu afecta cu nimic activitatea. La câți generali au fost avansați inclusiv anul acesta pe listele ANCMRR sau ale UNPR, cu sau fără merite, eu cred că se putea avansa și colonelul Petruț. Pe aici pe undeva aceasta activitate șchioapătă. Cine ne poate da explicații privind motivul pentru care colonelul Petruț nu a fost avansat e așteptat la interval,

Cazul colonelului Pegulescu Augustin, care este încă activ și funcția pe care o încadrează este de colonel, este unul aparte. Sunt de acord că nu ar avea bază legală, dar omiterea colonelului Petruț este dacă nu o nedreptate cel puțin o gafă. Se mai poate îndrepta.

Ar mai fi o problemă, eu nu am auzit nimic despre antrenorii loturilor știut fiind faptul că în sport sunt premiați și antrenorii, cu atât mai mult cei care au mai dat și bani din buzunar pentru antrenamentele sportivilor. Despre ei ce poate spune MApN?

Mai sunt câteva aspecte aici, pe care însă nu le fac publice pentru că nu ar face bine la ten, dar cine știe cunoaște. Oricum, scoaterea lor pe tapet nu ar rezolva problema.

DREPT LA REPLICĂ:

Am primit de la Biroul de presă al MApN, următorul răspuns privind situația creată de nemulțumirea domnului Plutonier Major Butoi Ionel:

– Dl.col. (r) Marin Neacsu –

Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă transmitem următoarele informaţii:

Proiectul „Invictus România” este destinat reintegrării sociale a militarilor răniți, refacerii fizice și psihice a acestora prin sport, asumării unor noi provocări și educării în spiritul gândirii pozitive, fără a viza, neapărat, obținerea unor performanțe sau a unor recompense financiare și, reușita lui depinde, în foarte mare măsură, de implicarea societăţii româneşti.

          Pentru a le recunoaşte meritele, pe data de 28.11.2017, din ordinul ministrului apărării naţionale, Mihai Fifor, toţi militarii răniți, printre care și membrii echipei Invictus România, care îndeplinesc condițiile legale, au fost înaintați în grad, înainte de termen sau în mod exceptional.

          Totodată competitorii participanţi la proiectul “Invictus România” au fost incluşi, în privinţa premierii, în legislaţia care reglementează activitatea sportivă, prin H.G. nr. 731/2017 – modificarea şi completarea art. 25, din Normele financiare pentru activitatea sportivă aprobate prin HG nr. 1447/2007.

          Astfel toți cei 15 competitori la “Invictus Games Toronto 2017”, au fost premiaţi în baza art. 25 alin. (1), lit. p) și alin. (11) din H.G. nr. 1447/2007 privind aprobarea Normelor financiare pentru activitatea sportivă, cu modificările și completările ulterioare, cu sume între 2.500 lei și 17.500 lei, respectiv 50% din valoarea maximă a premiilor cumulate.

Premiile au fost calculate, pentru participarea la fiecare probă, conform normelor menționate, rezultând următoarele sume:

– 10.000 lei – locul 1;

– 7.500 lei – locul 2;

– 6.000 lei – locul 3;

– 4.500 lei – locul 4;

– 3.500 lei – locul 5;

– 2.500 lei – pentru cei clasați mai jos de locul 5.

Exemplu: un militar care a participat la patru probe, ocupând locurile 3,4,5 și 6, a fost premiat cu suma de 16.500 lei, iar altul care a participat la două probe, obţinând locurile 1 şi 2, a fost premiat cu suma de 17.500 lei.

Suma totală alocată pentru premiere a fost de 129.000 lei.

          La stabilirea limitei de 50% din valoarea maximă a premiilor cumulate, s-au avut în vedere resursele financiare la dispoziţie şi faptul că, potrivit art. 25 alin. (1), lit. g) din H.G. nr. 1447/2007, pentru locul 1 la un campionat mondial militar, valoarea premiului este de maxim 4.000 lei. O diferență foarte mare între militarii din echipa “Invictus Games” și camarazii lor care participă la competițiile mondiale militare ar fi de natură să producă discriminare în rândul personalului militar care participă la competiții sportive.

 

                                                                                                   Biroul Presă

 

https://www.facebook.com/mapn.ro/videos/998449170294333/

http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/un-militar-medaliat-la-invictus-se-retrage-din-echipa-cea-mai-mare-rusine-ca-sportiv-836997

https://www.facebook.com/mapn.ro/?hc_ref=ARRPE3xjzQXX-GEeNFfxU-BURv0Hatx6X6vR9gzhXtNXMGAG5Wkh4m0Hq9GUK_OOOLg

https://lege5.ro/Gratuit/ge3tknzxgiya/hotararea-nr-731-2017-privind-modificarea-si-completarea-art-25-din-normele-financiare-pentru-activitatea-sportiva-aprobate-prin-hotararea-guvernului-nr-1447-2007

 

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

36 Raspunsuri la Scandal cu miros de bani la Invictus (arcașul a întins coarda)

  1. gerula

    Pacat ca un incident minor provocat de un jian cu mentalitate de contabil,umbreste un eveniment major,apreciat si respectat de intreaga societate romaneasca dar si alte popoare.Un lucru e clar,si anume acela ca pe viitor recompensarea personalului,fie ei sportivi sau militari activi nu trebuie lasata pe mana finantistilor,ci ea trebuie facuta de comandanti.Asa era si pe timpul nostru,mentalitatiile si obiceiul pastrandu-se din pacate si azi.Cat priveste supararea dl Butoi,nu trebuie comentat ea aratand unele carente in educatie.

  2. @Gerula, indferent cine a facut propunerea, decizia a apartinut Ministrului, iar suma acordata mie mi se pare rezonabila, mai ales ca la plecare niciunul din ei nu a declarat ca vrea sau i s-au promis bani. Decizia a fost luata dupa intoarcere, asadar nu ar fi trebuit sa existe pretentii. Meritau recompensati, chiar eu am spus asta, dar sa faci scandal ca nu esti multumit cu suma, sau sa pretinzi ca suma nu e cea prevazuta de lege, cand legea nu prevede o suma obligatorie, ci o suma maxima, e deja prea mult. Asadar, eu raman la ideea ca arcasul s-a umplut de .. respect. Daca are alte frustrari sau alte motive, e treaba lui, dar ceea ce a facut in cazul dat este cel putin o prostie.

  3. Apropo, pe vremurile de care amintesti, armata era finantata de oameni responsabili vizavi de nevoiel ei, nu de politicieni de doi bani care dau 2% armatei ca sa poata cumpara ciurucurile fratelui mai mare si umple astfel pusculita finantatorilor campaniei electorale.

  4. Petruț Dorin

    Sunt unul dintre Invictusi, care a tras cu Ionuț. Premiile conform HG 731/2017 au fost tăiate de la sine putere de…. RUȘINE. Ne_au folosit pe post de maimuțoi, au făcut campanie. Pegulescu și Petruț nu au fost avansați, la ei s_a terminat cerneala. Si_au bătut joc de niște invalizi un minister. Luați în considerare ca am avut și avansări deosebite la nici un an distanta 2 grade. Pentru echipa de arc zero. Factorii de decizie au redus la tăcere echipa= au distrus_o. Ei nu au crezut în acest proiect, nu noi.Ei fac parte din curentul învingeți pe invitus. Rușine mapn.

  5. BUTOI

    Domnilor nu este vb de banii,este vorba de corectitudine!Eu am fost acolo fara pretentii financiare,dar dacă faci o premiere,si dai premiu de participare și celui care a câștigat o medalie,nu este normal sa dai la toti care au câștigat medalii?!!Intreb si Eu!

  6. Bida Ionel Eugen

    Aveti dreptate în totalitate. Reacția ă fost lipsita de logică și de respect fata de noi , colegii de echipa. Am plecat la Toronto cu gândul că vom ajunge în finale și acolo sa ne depășim condiția. Am onoarea sa va salut.

  7. Domnule Butoi,
    In primul rand tin sa va asigur de respectul si echidistanta mea. Ce anume reprosati pana la urma, faptul ca nu vi s-a dat intreaga suma prevazuta de Hotarare, faptul ca altii care nu au obtinut medalii, au primit bani nemeritati, sau faptul ca unii care au primit medalii, nu au fost premiati? Daca acest ultim aspect il reclamati spuneti despre cine e vorba? In ce consta nedreptatea?

  8. Domnule Petrut,
    In primul rand va salut si pe dumneavoastra cu respect,maiales ca stiu despre gestul dumneavoastraprin care ati salvat viata unui coleg britanic in momentul in care ati fost ranit. Deci motiv in plus sa va salut cu respect.
    Nu cunosc amanunte privind problemele echipei de tir, daca doriti sa le expuneti sunteti liber,iar daca s-a comis o nedreptate, sau chiar ilegalitate veti avea in mine un sprijin.
    In ceea ce priveste situatia colonelului Pegulescu, eu am fost mirat ca nu a fost mentionat la premiere. Inteleg ca nu a fost prezent, dar daca s-a citit ordinul de inaintare in gred, trebuiau mentionati si cei absenti. Legat de avansare, asa cum am spus, nu m-a mirat, neavand functie de general si poate neindeplinind conditiile , nu a putu fi avansat. Nu acum. Nu stiu care e situatia dumneavoastra, stiu ca erati lt.col.poate di discutabila sau justificata nemultumirea dumneavoastra.Oricum, o sa postez si punctul de vedere al MApN aici cand o sa o primesc, pentru a da tuturor drept la replica.

  9. gerula

    Cred ca sunt aspecte pe care nu le cunoastem,si in aceste conditii nu pjtem fi obiectivi in aprecieri.Daca supararea e pt cuantumul recompensei imi mentin afirmatia,daca insa sunt alte aspecte legate de modul in care au fost tratati acesti baieti minunati,imi cer scuze pt punctul meu de vedere.MApM e dator cu lamuriri,iar cei implicati sa spuna ce au de spus,dasa cineva a gresit sa isi ceara scuze .

  10. gerula

    Avansarile in grad ,cred ca au fost facute pt meritele din cariera militara si mai putin pt meritele sportive.Asa ar fi corect,gradul militar ne putand fi acordat pt alte merite decat cele legate de viata militara.Cred ca trebuie sa punem capat negotului cu grade militare,pt ca am banalizat insasi cariera militara, care e una serioasa in care se accede greu si nu de catre oricine.Noi militarii de cariera trebuie sa militam pt respectarea regulilor,si sa nu mai acceptam bulversarea ierarhiei militate si inversarea scarii valorilor.Gradul de general sa fie acordat numai celor care au pregatirea si competentele cerute pt acest grad ,si nu oricui ca pana acum.Pentru fapte deosebite sunt si alte forme de recunoastere si recompensare, si nu neaparat avansarea in grad.Cu respectul cuvenit acestor baieti minumati,ii rog sa nu se indeparteze de minunata institutie militara,si sa inteleaga ca uneori oamenii gresesc si fara sa vrea.

  11. geofreeland

    Corect e un lucru: 1.prima de participare, pentru toti 2. prima de medalie, defalcata pe aur, argint, bronz. Asa se procedeaza, ma refer la sportivi. Invictus e mai mult decat sport si cine traduce altfel ori e prost, ori interesat. Invictus e un act de credinta, de pasare Phoenix, e un act de curaj si demnitate. De regula demnitatea in armata tine de onoare. Onoarea are o unica unitate de masura atata timp cat e reciproca. De aici revolta demnitatii. Nu banii sunt motivul.

  12. Vladimir Putzin

    Doua gesturi cel putin penibile, pornite din economia de arpagon a unei institutii condusă din ce in ce mai lamentabil, care strica orzul pe gaste si gestul unui ostean, care vrea sa-si vanda cat mai scump ghinionul.
    Si asta o spune unul care a refuzat categoric orice titlu aducator de drepturi materiale, in urma participarii absolut voluntare data la acea data de calitatea lui de civil, la evenimentele din decembrie 1989.
    Armata populara, armata din popor a anilor de hulita amintire, paricipa la cele doua Spartachiade Militare ale Armatelor Prietene, una de vara si cealalta de iarna. Din loturi faceau parte tineri ofiteri, subofiteri si militari in termen cu inclinatii sportive, care serveau un cantonament si un antrenamet deosebit de dure, cu o norma de hrana putin imbunatatita, a carei valoare era dedusa pentru cadrele militare din asa numita „Norma de hrana 50”, cu mult sub standardele asigrate celorlalte loturi participante. Si dupa ce suiau pe treptele podiumurilor de onoare, de cele mai multe ori chiar pe cea mai inalta treapta, se intorceau la unitati pentru a-si ocupa cu modestie ostaseasca locul in front, fara nicio, dar absolut nicio recompensa materiala, oblojindu-si cu discretie vanataile cu care se pricopseau la probele aplicativ militare de vara, insotite si de oarece degeraturi la cele de iarana …
    Din pacate, arcașul in cauza, vine prin gestul sau sa dea apa la moara celor care pun la indoiala faptul ca militarii nostri deveniti intre timp combatanti profesionisti, ar participa la actiuni in indepartate teatre militare din interese strict materiale si nu conform indatoririlor izvorate din angajamentul luat fata de tara prin depunerea juramantului militar.
    Si daca tot vrea sa-si rezolve problema in spiritul sportului profesionist, atunci sa faca bine sa adauge la suma primita in urma rezultatelor obtinute si sumele cheltuite de hulitul de catre el minister, pentru antrenamentulu lui, cazarea, echiparea, deplasarea si toate celelalte cheltuieli aferente participarii la aceasta competitie la care, la urma urmei, nu a participat decat din propria-i vointa.
    Asa fac acum marii nostri sportivi profesionosti, fie ei tenismeni, fotbalisti, sau practicanti ai altor sporturi, dar care atunci cand sunt chemati sa lupte sub culorile tricolorului romanesc, se multumesc cu multul, putinul, pe care i le poate oferi o tara aflata din pacate in crunta saracie.
    Si sa nu uite ca, atunci cand un militar iese „in târg”, nu se mai reprzinta pe sine, ci pe toti ceilalti care au imbracat aceeasi uniforma ca el.

  13. Vladimir Putzin

    Vroiam sa revin pentru a-mi manifesta speranta ca toata dandanua se datoreaza „lipsei de comunicare”, calul de bataie al tuturor neîntelegerilor din societatea noastra de astazi. Dar vad ca, pana ce mi-am redactat postarea, spiritele s-au infierbantat si atunci, lund-o avocatește, vreau sa-i intreb pe cei ce se considera acum pacubiti si dezonorati, daca la intrarea in lotul INVICTUS TEAM ROMÂNIA, au conditionat participarea de vreo pretentie materiala ulterioara, functie de performantele obtinute, sau daca li s-a promis asa ceva. Nu ma intereseaza cuantumul, ci numai si numai, „intelegerile” care au stat la baza a ceea ce acum pare a fi nu un act de reprezentare internationala a armatei noastre, ci o afacere prost facuta.
    Ii intreb doar pe ei, pentru ca pe cei aflati in celalalt taler al balantei, nu-i mai intreb nimic, pentru ca sunt sigur ca raspunsul lor o sa fie ca de obicei, profund dezamagitor.

  14. Mirule,
    Oicial nici unul nu a cerut nimic, nu a pretins nimic, dar poate unii au sperat, dar asta nu e un pacat. Prima oara s-a pus problema recompenselor, după intoarcere, la o intalnire cu ”oficialii”, cand unul din prsedinți le-a promis ca o sa modifice legea sportului si sa introduca si sportivii Invictus in tabel, ceea ce nu era rau si s-a si facut. Deci nu li se poate imputa nimic sub acest aspect. Ceea ce reclama unii , si acuma detin mai multe date, este modul in care -spun ei- unii au fost favorizati iar altii defavorizati. Ca intotdeauna la noi, legile sunt sublime, aplicarea lor, dezastruoasa. Sau, vorba tiganului, teoria ca teorie, dar practica ne omoara.Eu cred ca in privinta banilor lucrurile ar fi OK,in sesnul ca totul este legal, chiar daca unii ar spune imoral, dar schiopatam la avansari unde s-a intins coarda ..

  15. IONITA TODERITA

    TREBUIE SA RECUNOSC ,CA FOST MILITR IMI ESTE SCARBA DE TOT CE S-A SCHIMBAT IN ULTIMII 15 ANI IN ARMATA ROMANA! FAPTUL CA NU EXISTA NICI UN GENERAL CU SANGE IN INSTALAȚIE ASA CUM A FOST GENERALUL CHELARU DE EXEMPLU ,MA FACE SA CRED CA ULTIMII MOHICANI COONDUSI DE LIA OLGUTA VASILESCU , ”SALTEAUA DE SERVICIU” SUNT NISTE GHIOCEI FRICOSI ,NISTE MAIMUTOI PE CARE ORICE ARMATA DE ARCASI AI VOR PUNE CU BOTUL PE LABE IN CAZUL UNUI CONFLICT.
    REFERITOR LA COMPORTAMENTUL SI RECLAMATIA TOV. BUTOI,ARCASUL CU PRETENTII ,PUTEM SPUNE CA ESTE TIPIC SOLDATULUI CARE CERE DOUA PORTII DE MANCARE IN TIMP CE ALTUL RISCA SA RAMANA FARA O COAJA DE PAINE!
    TOTUL CE SE ARATA LA TELEVIZOR ESTE O PURA MANIPULARE ,SITUATIA ESTE MULT MAI GRAVA DACA ASCULTAM FIECARE MILITAR IN PARTE.
    NEMULTUMIRILE SUNT SI MAI MARI ,DOAR CA NU ARE CURAJUL NIMENI SA VORBEASCA ,APOI MAI SPUN CEVA : ATUNCI CAND VORBESTI CEL MAI MLT DESPRE DEMNITATE ,TOCMAI ATUNCI NU O AI!

  16. geofreeland

    @Toderita
    Bine spus, „ATUNCI CAND VORBESTI CEL MAI MULT DESPRE DEMNITATE ,TOCMAI ATUNCI NU O AI!”

  17. Marian

    Că tot vorbim de avansări. Nu a mai fost loc pentru cei care merită, pentru că s-au activat și avansat copiii și soțiile oamenilor cu funcții din armată. Păcat că inclusiv șeful SMAp a „reușit” să-și facă consoarta succesiv din civil, subofițer și apoi ofițer superior, prin aceste manevre reușind cu brio să dea cu piciorul la cariera sa in schimbul unor foloase (materiale) pentru familia sa. Nu mai avem șanse cu asemenea comandanți în armată. Verificați câți generali și ofițeri cu funcții de conducere au făcut manevre de felul ăsta în ultimii ani și veți descoperi că armata a devenit în ultimii ani locul de muncă a multor membri ai familiilor acestora. Păcat!!

  18. Marian

    Am postat mai devreme un mesaj referitor la avansari. Observ că nu aveti curajul să publicați adevăruri care deranjează sau mai grav, cenzurați sau sunteți cenzurați de altcineva.

  19. @Marian,
    Sunteti grabit. Nu mi-a fost niciodata frica nici sa vorbesc , nici sa spun lucrurilor pe nume, cu atat mai putin sa ii las pe altii sa vorbeasca, pentru ca fiecare isi asuma responsabilitatea celor spuse. Problema este ca dumneavoastra fiind la prima postare, comentariul dvs a intrat in moderare si eu, am si eu dreptul la clipe libere, nu stau chiar toata ziua cu nasul in calculator. La multi ani!

  20. Marian

    Îmi cer scuze pentru grabă. Nu am știut care este procedura pt. a posta un mesaj. Tocmai pentru că apreciez curajul, corectitudinea și faptul că sunteți echidistant am ales să postez acest mesaj aici pe site-ul dvs. Scuze încă o dată și LA MULȚI ANI!

  21. geofreeland

    @Marian
    Ce e nou sub soare? Si Nea Nicu a facut-o pe sinistra consoarta academician doctor inginer. Chestia e ca nu banii sunt problema ci demonstratia de putere, abuzul si incalcarea onoarei militare. Daca dubla masura e prezenta in armata e grav pentru ca se incalca unitatea de comanda si spiritul sacru de sacrificiu. Prin puterea exemplului, sfintii fac la fel ca sefu’, ce nevestele, copiii si alte neamuri nu pot accede in functii militare fara nicio selectie? Adica devenim o gasca. La fel ca si politicienii. ANI nu se leaga de cei din armata?

  22. gerula

    Da domnule Marian,ai mare dreptatecand arati ca armata,s-a privatizatla apelul bocanciilor,ea fiind locul in care se capatuiesc beizadeele care aucumparat o diploma de la coltul strazii,sotiile si amantele unor neica nimeni care au promovat in cariera datorita conjuncturii si slugarniciei de care au dat dovada,toate aceste aspecte afectand climatul relatiilor sef subordonat,cu mari implicatii in sfera actului de conducere.Ce a facut seful fac toti,si astfel nu mai e loc pentru copii care au invatat carte si au confirmat in cariera.Iata cateva exemple de camarazi care uu facut ce a facut si ,,capul ostirii,,:1dl gl Stoe,spagarul de la personal,UTC istul de frunte a activat-o pe fica sa,si azi activeaza in Directia juridica locul caldut in care activeaza si alte beizadele.2generalul repetent prietenul de sprit al lui Stoe,are si el fata tot ofiter jurist intrata in sistem pe usa din dos(dl gl Tudose)3col Lupu a reusit sa isi bage in armata atat fiul cat si nora ambii primind gradul de capitan,ocupand functii caldute,fara sa fi vazut un teatru de razboi,cum au vazut si si-au riscat viata alti copii ,ofiteri cu LM,Academii Militare si cursuri in strainatate.Din pacate ca astia sunt multi ,si cred ca ar trebui facute publice aceste cazuri de baieti destepti,de descurcareti care au adus Armata Romana in starea asta.Lista rusinii trebuie facuta publica pt a le taia elanul acestor parveniti.

  23. gerula

    Daca ne pasa de institutia in care ne-am format ca profesionisti ai arnelor si ca oameni onesti ai societati,atunci trebuie sa luam atitudine si sa punem punct acestot atitudini paguboase pt a rmata si societate.Impostorii trebuie demascati,si facuti sa umble cu privirea in jos.Spuneti dragi camarazi ce aveti de spus,nu pt linistea voastra ci pt sanatatea societatii care e cuprinsa de cancerul coruptiei,acestea fiind cele mai grave fapte de coruptie,cu efecte intarziate, pe termen lung.

  24. gerula

    Felicitari dl Marianpentru curajul de a aborda un subiect pagubos pt armata,si delicat in abordare de care multi dintre noi se feresc,desi cu totii constientizam gravitatea si repercursiunile.Hai sa demascam toate aceste cazuri si pe 8 Dec,la intalnirea oficialilor armatei cu asociatiile militarilor activi sa abordam asi aceasta tema.Domnule col Angelescu,sef al cabinetului dl gl Ciuca,luati in calcul ca si acest subie-ct sa fie dezbatut.Filiera indirecta de intrare in sistem,si evolutia in cariera a acestor persoane ,e un subiect de luat in discutie,pt ca el afecteaza nu numai climatul din unitati,dar si capacitatea combativa a acestora.

  25. Marian

    Presupun că citește și „cine trebuie” aceste comentarii și că vor exista și reacții a celor din conducerea Armatei care încă mai știu ce înseamnă onoarea, cinstea, respectul și camaraderia.Poate chiar se autosesizează vreo autoritate cu drept de control din țara noastră.

  26. gerula

    De citit sa fiti sigur ca citesc,daca nu cei care trebuie,in mod sigur PUPILELE de la presa care ii informeaza,dar fara rezultate,ei aplicand principiul oltenesc,,cainii latra ursul merge,,.cat priveste comentariile si prezentarile de asemenea abuzuri eu cred ca in curand va sparge buboiul si vor cadea si capete ,pt ca au intrecut masura si la avansari si la numiri in functie.Vidul de competenta generat OG59 ,prin plecarea masiva din sistem se vede cu ochiul liber.La asa politicieni,asa generali…….asta e realitatea care a distrus si distruge si societatea dar si armata.Cum dracu ,astia nu isi baga protejatii si pilele pe functii de executie la unitati operative,si nu vad teatrele de razboi,si toti se inghesie la comandamente si la birouri la caldurica.Tot astia sunt avansati inainte de termen,si tot de ei nu ai loc la cursuri peste hotare,unde pleaca boi si vin vaci,pt ca ne avand pregatire militara nu inteleg ce se intampla acolo.Cancerul societatii a cuprins,din pacatesi armata.

  27. Marian

    Aveti dreptate gerula. În loc să plătească solde pentru membrii familiilor lor pe care i-au activat în mod abuziv, mai bine ar da celor din lotul INVICTUS (cu care au defilat prin toată mass-media, ba chiar i-au și „incurajat” la fața locului, pentru imagine bineînțeles), respectul care li se cuvine (premii și avansări pentru cei care merită). Au bani să țină echipă de fotbal care mai dorește să promoveze în liga 1, dar nu au bani să de premiile pe care le merită cei care au reprezentat România cu onoare, chiar dacă nu mai sunt niște oameni normali din punct de vedere fizic și si-au făcut datoria cu vârf și îndesat față de Patrie și în condițiile acestea. Au fost buni pentru festivism și reclamă dar nu mai sunt chiar așa buni când este vorba de drepturile lor.

  28. gerula

    Cate beizadele neveste sau amante au suferit mutilari sau rani in teatrele de razboi?………niciaunul pentru ca ei ocupa functii caldute,unele infiintate special pentru ei.MApN sa faca publica lista intrarilor in sistem pe filiera indirecta,dupa 1995,si functiile pe care acestia le ocupa in prezent,sau pensiile pe care acestia le-au incasatsi le incaseaza din bugetul armatei,asta in conditiile in care un civil din armata are o pensie de mizerie.’

  29. curiosul

    Ce grad a primit doamna Ciuca si in ce functie activeaza,dar mai ales in ce structura ,

  30. Marian

    Daca activii nu pot să vorbească sper ca noi rezerviștii să-i putem ajuta. Poate cei care participă la diferite întâlniri cu conducerea Armatei pe lângă problemele noastre ale pensionarilor, prezintă și problemele activilor care nu au dreptul la o formă de reprezentare, iar cei care ar trebui să-i reprezinte, adică comandanții lor de la diferite eșaloane, ori sunt prea fricoși ori „mânjiți”. Așa că domnilor generali și colonei în rezervă care aveți întâlniri periodice cu conducerea MApN și SMAp, haideți să luptăm și pentru activi, așa cum unii dintre dvs. o făceați cu onoare și cinste și atunci când erați în activitate.

  31. curiospppppppppp

    Domnule Marian,sau Marian daca imi permiti aceasta forma de adresare ,la fel de politicoasa dar mai colegiala,pt ca observ ca avem aceleasi framantari,eu fac parte din asociatia Romil,o organizatie care are si activi in randurile ei,care a fost REVIGORATA prin grija unor camarazi rezervisti olteni,si care desi mica a facut face si isi propune sa faca mai mult pt armata si slujitorii sai ,cei loiali si bine intentionati.Nu semnez postarile,pt ca nu vreau publicitate,iar pseudonimul Gerula spune tot ce simt,doresc si vreau sa realizam,nu pt mine ci pt acesti barbati minunati pe care i-am lasat in sistem,si care sunt eclipsati si obstructionati in evolutia profesionala de mediocriicare au pile si parvin in sistem.Excelenta,erudismul si profesionalismul trebuie sa primeze in avansarea in profesia militara.Oare cum raspundea gl Chelaru,Degeratu sauPopescu la intrebarea lui Radu Tudor?…..in niciun caz ca dlCiuca,nu pt ca dl Ciuca ar simti altfel,ci pt ca distinsi domni generali au citit alte carti,au promovat in cariera trecand prin toate functiile,si au avut si au coloana vertrebrala.

  32. gerula,curiosul

    Pe 8Decembrie,asociatia Romil va ridica problema ,,filierei indirecte,,care seamana tot mai mult cu ,,filiera muncitoreasca,,si care au facut si fac mult rau armatei permitand promovarea si avansarea unor NULITATI.

  33. @Marian,
    Astept provincia. Adresa mea de mail este neacsum2005@gmail.com. Grabiti-va!

  34. geofreeland

    @Marian
    „haideți să luptăm și pentru activi”. Am citat uluit acest indemn. Activii inca nu se gandesc la pensie. Ei sunt ca oamenii sanatosi, pensia nu-i atinge la oase, nu-i doare si zic ei, suntem la ordin, nu avem ce face. Capul plecat si „am inteles” ii feresc de discopatie. Deocamdata. E o situatie jenanta ca armata nu mai are un propriu anticorp al verticalitatii si se lasa „calarita” de niste neica nimeni politici. Altfel nu s-ar fi ajuns la aberatia mediatica impotriva armatei. Obedienta cred ca este virusul care are miros de bani si orgoliu. Anticorpul numit onoare militara e in staza. Onoarea militara e liantul cu care ordinul militar se da si se executa, pentru patrie. Sa nu uitam ca armata e acolo unde e bocancul. Cine uita asta, nu e militar. Daca cineva din armata, ma refer la al mai mare dintre militari, ar fi spus: „Doamna Vasilescu, problema pensiilor rezervistilor militari e problema armatei, conform legii si nu a ministerului muncii !” totul ar fi fost OK. Si in fata unei astfel de reactii, militarii activi si rezervistii s-ar fi simtit animati de unitatea de comanda. Dar in lipsa barbatiei,aceasta si-a permis alibiul la bagarea mainii in buzunarul pensiilor militare, ca fiind propriul buzunar, in aplauzele de labute ale cainelui de paza, hranit din reclame sau sponsori, numit presa, spre deliciul politicienilor ragaind discret dar admirand extaziati parazile militare organizate cu atata sudoare, incropite ca biciul acela care mai trebuie sa si trosneasca.
    PS. Nu trebuie sa scuz verbul a ragai, la musulmani, dupa o masa copioasa, ragaitul oaspetului e cea mai mare multumire adusa gazdei.

  35. geofreeland

    @ Neacsu
    1.E sublima chestia asta cu „Adresa mea de mail este…” Nu cred ca mailul nu e piratat. Si atunci?
    Cred ca o discutie publica, la obiect, e mai utila.
    2. Daca vrem unificarea asociatiilor militarilor rezervisti, la sedinta aceea de sperante, o propunere concreta ar fi ca „Asociatia Rezervistilor” sa faca parte, ca structura, in organigrama ministerului,neplatita de minister ci din cotizatiile membrilor, ministerul ingloband insignifiante cheltuieli de local si facilitati. De ce asta? Pentru ca Asociatia ar avea un statut agreat si recunoscut de armata iar organele de conducere, alese anual de membri, ar fi in contact direct, ca interfata de lucru intre armata si rezerva ei. Asociatia ar reprezenta, in primul rand, situatia rezervistilor si problemele lor sociale (aplicarea legilor si regulamentelor militare privind rezervistii, pensii, sanatate, echipare, participare la evenimente, facilitarea relatiei cu centrele militare etc), apoi, dreptul la opinie consultativa privind chiar probleme de doctrina, inzestrare, operationalizare, invatamant, utilizare a patrimoniului armatei,relatia cu centrele militare precum si alte probleme de interes militar. Nu detaliez. Ce simte un militar in prima zi de pensie? Se simte abandonat de sistem, izolat prin ejectare si dat in seama „unor civili” politicieni, fara a fi corect informat decat „aburit” si „iritat” prin mijloacele media, izolat si instrainat de valorile care l-au condus o viata. Asociatia este atat un partener pertinent de dialog al ministerului dar si colaborator activ din sistem,independent, consultativ, nesupus ordinelor militare.
    Cine s-ar opune unei astfel de structuri? Se vrea asta? E o discutie. Fiind acolo, poate fi controlata de armata mai usor, nu manipulata, datorita onoarei membrilor ei care valideaza prin vot orice propunere care face obiectul propunerilor consultative. Asociatia poate fi in opozitie cu ministerul, obiect al unor negocieri interne, fara publicitate.
    Ce ziceti?
    Moare un colonel intr-un sat si de la centrul militar judetean i se spune ca nu au trupa in judet pentru onorurile militare. E moral? E vorba de tatal meu, si judetul e al lui Dragnea. Dar asta era in 2009. Ce spun activii? „Nici de onorurile militare legale n-o sa am parte !” Asociatia poate monitoriza si astfel de aspecte neinteresante pentru unii.
    E o propunere privind aceasta forma de Asociatie care implica si ministerul,indiferent de ministru, efemer, schimbat politic, ca o izmana.

  36. @Marian,
    Am asteptat sa ma contactati si sa imi spuneti ce alte nemultumiri aveti si daca eventual aveti ceva de propus pentru a fi transmise celor care conduc destinele armatei, pentru a fi transmise cu ocazia diferitelor intalniri. Nu am primit nimic.Nu vreau sa insinuez nimic, dar ma intreb daca nu cumva singurul interes al dvs a fost bagatul batului prin gard. Apropo, legat de avansari, imi puteti spune ce grad are persoana despre care vorbeati mai sus avansata din civil in subofiter si din subofiter in ofiter superior, si eventual la ce unitate, ca sa fac si eu o interpelare de acest subiect, caci nu am toate datele.Cum eu de regula nu merg la plici, va rog sa ma ajutati cu informatiile respective. Inca astept.