O nouă premieră la MApN

Categoria Despre Armata

Blogări-m-aș și am cui

Așa cum am spus acum aproape o lună, Ministerul Apărării Naționale, la inițiativa Șefului Statului Major al Apărării a organizat o serie de întâlniri cu reprezentanți ai asociațiilor militarilor. Marți, 12.12.2017 la sediul MApN a avut loc o nouă întâlnire, de data aceasta cu o parte din bloggerii și jurnaliștii on line care abordează cu preponderență subiecte militare. Am spus o parte, pentru că bineînțeles nu au fost invitați toți, nu știu care au fost criteriile de selecție, dar din câte am înțeles, deținătorii unor pagini destul de cunoscute în sfera internauților de profil militar nu au avut o adresa de mail sau un număr de contact afișat pentru a putea fi contactați. Pe de altă parte, au fost și pot fi nemulțumiți și în rândul unor publicații cunoscute, care însă nu făceau obiectul întâlnirii, pentru că nu a fost o Conferință de presă ci  o întâlnire informală cu cei care abordează cu preponderență tematică militară. Scopul acestei întâlniri a fost nu neapărat de a da răspuns unor întrebări sau de a rezolva problemele armatei sau ale bloggerilor, nici chiar de a face o agapă la sfârșit, cum insinua cineva la precedenta întâlnire, ci de a arăta disponibilitatea organizatorilor către o relație deschisă cu cei invitați, de cunoaștere reciprocă și la nivel personal, nu doar on line și de a identifica aspecte și puncte în care eforturile pot fi conjugate pentru o revigorare a puterii armatei și cunoașterea mai corectă a problemelor de către toți cei interesați. Sub acest aspect inițiativa merită toată lauda pentru că demonstrează faptul că cel puțin la nivelul SMAp există interes pentru o reală cunoaștere a opiniei celor care chiar dacă nu (mai) activează în armată, sunt preocupați de soarta ei, mai mult chiar  decât cei care îi stabilesc legile.

La întîlnire au participat din partea conducerii Armatei, ministrul Fifor (la început) și generalul Nicolae Ciucă, care l-au avut alături pe colonelul Constantin Spînu, șeful Direcției Informare și Relații Publice a Armatei, lt.col Alin Preda, care are în păstorire în cadrul DIRPA comunicarea On line, și maiorul Dan Nistor care am înțeles că -și asta a fost o surpriză plăcută pentru mine- va coordona activitatea de relaționare a SMAp cu presa si asociațiile militare sau civile, o noutate pentru organigrama SMAp.

Înființarea acestei structuri dovedește mai mult decât orice discuție, faptul că s-a constatat că și la acest nivel este nevoie de o structură specifică dar mai ales că se dorește cu adevărat o continuare, permanentizare  a colaborării reale această zonă a societății, că doar nu înființezi structuri noi pentru o activitate de o lună. Eu am certitudinea că cel puțin la acest nivel, militarii, în acest moment  au un sprijin real în conducerea SMAp.  Sper să nu mă înșel, sau mai bine spus să nu fiu înșelat în așteptările și percepția mea.  Și mergând mai departe, nu pot să nu constat că deocamdată, Șeful SMAp are sprijinul real al ministrului, pentru că acesta a aprobat înființarea noii structuri.  Cei care vor trage grăbiți concluzia că Neacșu s-a tâmpit sau a trecut în tabăra cealaltă și se pune bine cu șefimea, să tragă mai întâi aer în piept și să încerce să judece realist trecând peste nemulțumirile sau orgoliile specifice.

Ca invitați au participat trimiși sau reprezentanți ai următoarelor pagini on line: Resboiul, haribm.blogspot.ro, Linia de Miră, pagina Liga militarilor, Alexandru Grumaz, Aripi Argintii.ro, Civitaspolitics, Global-def.com, Radu Dobrițoiu , Suntemromania.blogspot.ro și  În Cuiul Cătării. Așa cum am mai spus, lista putea fi mai lungă, dar mai depinde și de seriozitatea unor pagini, nu neapărat a celor ce le moderează, dar și de impactul acestora asupra vieții militare. Oricum eu am sugerat ca data viitoare lista să fie cât de cât mai consistentă sub toate aspectele, și calitativ, și cantitativ pentru că mai multe capete, ca și mai multe pietre, produc mai multe scântei în rostogolire.

 

Armata ca pasiune

Întâlnirea nu a avut o tematică anume, cu atât mai mult cu cât unii, ca și în prima întâlnire cu reprezentanții asociațiilor, ar fi putut interpreta că s-a încercat canalizarea discuțiilor pe subiectele pe care le-a dorit organizatorul, așa că după un scurt cuvânt de bun venit al amfitrionilor, s-a trecut, în ordinea așezării la masă, la discuții. Am fost plăcut surprins să văd la unii copii (până în 35 de ani, bănuiesc) nu doar o aplecare către  ci chiar  o cunoaștere a tehnicii militare.

Unii dintre tinerii de azi au făcut o adevărată pasiune pentru tehnica și noile apariții de tehnică militară și nu știu de ce, parcă văd că în anii ce vor veni unii dintre ei vor ști mai multe despre această tehnică, vor fi mai la curent cu evoluția acesteia pe plan mondial decât mulți dintre analiștii și specialiștii militari consacrați, care se cred Guru pe unele posturi tv. Aș spune că specialistul Antenei 3 este deja depășit, nu că l-aș fi considerat premiant, dar se face mult fum împrejurul lui. Este adevărat acești tineri sunt mai mult interesați de problemele de dotare a armatei ( materialismul dialectic de altă dată) și mai puțin interesați de latura ”umanistă” a vieții militare, unde cu adevărat nu pot concura cu cătanele, dar astfel de întâlniri sunt numai bune pentru o informare reciprocă pentru a avea toți o viziune mai de ansamblu asupra fenomenului militar,  pentru că politica de apărare nu înseamnă numai achiziționarea de tehnică.

Armata pe pâine

Cei mai purii sau cu experiență militară activă,  au abordat și alte aspecte, cum ar fi cele legate de organizarea MApN, relaționarea SMAp cu unele departamente ale ministerului care ar avea o oarecare independență față de șeful SMAp, ceea ce în opinia unora dintre invitați e discutabilă având în vedere că Șeful  SMAp este totuși șeful apărării și practic ar trebui să aibă un cuvânt de spus în toate aspectele care țin de funcționarea armatei ca un întreg, iar acest lucru nu excede, ci dimpotrivă este cuprins ca obligație a acestuia.

S-a mai discutat aspectul avansărilor pe barbă, cu liste trimite de unele asociații și aprobate așa cum sunt trimise doar din dorința de a se crea o imagine de democrație de fapt prost aplicată, sau pentru (cel puțin până acum cam așa a fost),a face din aceste asociații cățelul care să dea impresia că ”au fost consultate masele”. Sper să se facă ceva în această privință și să ne întoarcem cu fața la datorii, nu la recompense. Cineva a propus ca să fie înființate, după model american funcții de secretari de stat și la nivelul statelor Majore ale Categoriilor de forțe. Cu tot respectul pentru colegul care a lansat propunerea eu aș întreba: Cu ce scop? Nu e de ajuns cât ne-au ”civilizat” capetele politice așa puține câte au fost la conducerea ministerului, acum mai băgăm coadă civilă și la categorii de forțe? Nu ne ajunge cât și-au bătut joc de armată, nu ajunge câte pupile au căpușat   ministerul, mai băgăm și la forțe?  Păi atunci hai să reinventăm comisarii politici și să înființăm funcții de secretari de stat degeaba și la brigăzi și batalioane. Probabil ideea este bună în altă parte, dar la noi mai trebuie să treacă 100 de ani până să găsim oamenii care să o aplice conform cerințelor. Eu zic să lăsăm mai întâi clasa politică să dovedească că știe ce înseamnă apărarea națională, că știe ce înseamnă viața de militar, că știe ce înseamnă respectul față de cei ce își dau viața pentru scaunele lor și după ce se vor termina Olguțele și Bocii din politică să vedem ce e de făcut. Cum spunea și prietenul ăla mic din reclama la biscuiții Oleo, ”nu cred că sunt pregătiți”.  S-ar putea ca vremea asta să nu o apuce nici urmașii urmașilor noștri, așa cum uite, nici urmașii urmașilor lui Delavrancea nu  moștenesc Moldova.

Nimic nou pe frontul pensiilor

Revenind la subiectele discuțiilor, pentru cei ce stau cu întrebarea pe vârful buzelor, informez că nu s-au discutat aspecte privind pensiile, nici nu aveam cu cine vorbi, factorul politic a fost nevoit să plece iarăși cam la jumătatea activității, exact când îl aveam în cătare.

Așa că nu am ce informații să dau despre acest subiect. Cred însă că a fost destul de explicit răspunsul de acum o lună al domnului Fifor când a spus că nu sunt fonduri și că nu se poate renunța la ea, dar se va proceda probabil ca la civili, deși până acum varianta care trebuia să se aprobe azi în plen era mai rea ca la civili, adică ACTUALIZARE ZERO. Oricum, acest subiect, având în vedere calitatea celor prezenți, oricum nu putea fi dezbătut, decât dacă erau prezenți mai mulți din rezerviștii care dețin pagini de blog cu impact asupra internauților. Vrem nu vrem, lumea pensionarilor MApN este totuși mică, civilii care o frecventează o fac ca să aibă de cine să se ia, sau pe cine să își verse obida. În plus,  la această oră, conducerea politică este mai interesată să atragă civili în armată decât să rezolve problema militarilor, cu atât mai puțin a celor care dispar în număr de cam 250 din lista de asistați.

Mai au militarii dinți?

Aștept să văd și eu care va fi reacția asociațiilor după ce vor primi ordonanța Olguței direct în moalele capului, dacă vor înțelege ceva sau o vor lălăi ca și până acum. O vorbă românească spune că Dumnezeu îți dă,dar nu îți și pune în traistă.

Cineva spunea la această întâlnire –parcă mi-ar fi luat vorbele din gură- că prea mult așteptăm să facă alții ceva, sau să ne spună șefii ce să facem, armata, și cea veche și cea nouă, nu are inițiativă, parcă avem plumb în creier, așteptăm să ne dea alții soluții chiar și acolo unde soluția e la noi în cutie. Cea craniană. Așa este, nu ne ajunge că ni se dau posmagi, îi mai vrem și muiați.

Închei în speranța că fiecare va înțelege ceva din această porție de posmagi.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

36 Raspunsuri la O nouă premieră la MApN

  1. Matei Nicolaie

    Corecta concluzia. Dar, parerea mea este ca pe noi pensionarii nu pre ne baga nimeni in seama(ma refer la asociatiile noastre).Apreciezca , trebuie sa fim sprijiniti de conducerea M Ap N .Din informatiile mele, organele de specialitate din MApN(Casa de pensii,Dir.Financiara,Dir. Juridica,etc) nu sunt de acord cu propunerile noastre si ne ignora.Trebuie sa facem ceva la acest nivel…

  2. Vali

    Nu pot sa cred, huhurezu nu a fost invitat? Cred ca a facut atac de cord, sau coarde, ma rog. Laudabil ca ministerul baga in seama fostii militari activi sau civilii cu preocupari care tin de fenomenul militar, dar se vede treaba a sunt in faza de cautari. Altfel, cum discutam azi cu un fost coleg, iesit la pensie acum 3 ani, criticabil cum sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala a asistat pasiv la campania de denigrare din ultimii 2 ani dusa de politrucii actuali, si care s-a regasit in coeficientii din ultima lege a salarizarii si loviturile (sub centura) date pensionarilor militari (nationalizarea pensiei suplimentare, comparatia solda-pensie ca net, modificarea algoritmului de calcul a indexarii anuale etc.). Si asta nu se poate imputa cadrelor militare active, pentru ca s-ar face politica, iar sindicate nu avem, dar macar sefii (militari ai) armatei puteau pune piciorul in prag, daca nu sa bata cu pumnul in masa. Ciuca&comp. s-au complacut in a asistat pasiv la macelarirea sistemului, iar asta se va resimti in calitatea oamenilor care vor intra in sistem, adica nu vor mai veni in armata elitele, ci cei de la coada. Ia sa fi iesit Ciuca in conferinta de presa unde sa declare ca in cazul in care indicii din legea salarizarii nu vor fi mai mari, sau ca nu este de acord cu modificarea algoritmului de calcul pentru indexare, el isi va da demisia. A facut-o? Nu, deci este responsabil moral pentru stadiul in care am ajuns. Spre deosebire de fostul sef al SMG (pe vremea lui) Danila, general cu 4 stele, care la iesirea la pensie in august 2017 a declarat ca a facut-o pentru ca nu a fost de acord cu linsajul mediatic pe tema pensiilor militare, plus coeficientii din legea salarizarii. Dar asta a facut-o post-factum, cand nu mai reprezenta armata. Ma rog, fiecare are justificarea lui, cert este ca statutul de militar, mai ales in ultimul stadiu, de pensionar, a iesit mai mult decat sifonat din ultimii 2 ani.

  3. Sa nu spui ca esti un admirator al lui Danila care a dormit pe el tot mandatul si s-a dat viteaz la iesirea la pensie dupa ce a aplicat politica lui Base. Ma lasi ? Pai si Bădalan s-a laudat ca nu a mai candidat la un loc in Parlament, scarbit de ceea ce a facut acolo. Cert este ca actualul sef al SMG a facut mai mult decat toti ceilalti la un loc incercand chiar sa ii puna cap la cap pe toti sefii de asociatii, sau macar cei mai reprezentanti si numai ca nu le-a spus : prostilor, dati-va mana si haideti sa vedem ce puteti si putem face impreuna. Nu avea cum sa iasa pe FB sa ii sara la gat Olgutei, nu asta este atributiunea lui, iar cei din minister care trebuiau sa o faca, recte sefii casei de pensii, ai DFC cei de la Calitatea vietii, Cadre, sunt toti SUBORDONATI MINISTRULUI, seful SMG nu le putea da ordin sa iasa pe post, mai ales ca nu avea nici structura proprie de relationare cu presa. Acuma abia incepe sa isi incropeasca astfel de structuri, pentru a putea sa intervina LEGAL. Nu uita ca un ministru al apararii a fost schimbat pentru ”probleme de comunicare” sau mai pe romaneste, pentru ca a vorbit in front. Vreti sa avem si un sef al SMG? Va rog sa ganditi un pic mai mult inainte de a vorbi. Iar acuma cand se fac efectiv pasi in directia corecta, cand cineva vrea sa creeze un culoar al cooperarii cu si intre militarii activi si rezervisti, pentru o mai buna comunicare, informare si sprijin reciproc, ce facem ? Spunem ca nu a facut nici cat Danila, motanul lui Base. Pai ne cam meritam soarta.

  4. magda dinca

    Ce trebuie sa se mai intample rau pentru pensionarii militari,pentru a CONSTIENTIZA ca actualii conducatori(politici si militari),urmaresc alte interese contrare,si ca aceste intalniri au DOAR SCOP PROPAGANDISTIC,DE EVENTUALA „INREGIMENTARE” A UNOR FORMATORI DE OPINIE.Cred ca este nevoie de solutii,altele decat cele abordate pana acum,sau printr-o abordare mai realista a unora dintre acestea.

  5. geofreeland

    Eu nu inteleg ce tot o tamaiem atata! Mos Ion Roata a zis ca „unirea face puterea”. O fi fost mosu’ ala mai destept ca noi? O fi fost. Si daca am uitat sa mai gandim haideti sa citim cartea de proverbe romanesti, enciclopedie de intelepciune a utilizarii abonamentului cu viata.

    In 5 decembrie postam asa:
    „Daca vrem unificarea asociatiilor militarilor rezervisti, la sedinta aceea de sperante, o propunere concreta ar fi ca „Asociatia Rezervistilor” sa faca parte, ca structura in organigrama ministerului,neplatita de minister ci din cotizatiile membrilor, ministerul ingloband insignifiante cheltuieli de local si facilitati. De ce asta? Pentru ca Asociatia ar avea un statut agreat si recunoscut de armata iar organele de conducere, alese anual de membri, ar fi in contact direct, ca interfata de lucru intre armata si rezerva ei. Asociatia ar reprezenta, in primul rand, situatia rezervistilor si problemele lor sociale (aplicarea legilor si regulamentelor militare privind rezervistii, pensii, sanatate, echipare, participare la evenimente, facilitarea relatiei cu centrele militare etc), apoi, dreptul la opinie consultativa privind chiar probleme de doctrina, inzestrare, operationalizare, invatamant, utilizare a patrimoniului armatei,relatia cu centrele militare precum si alte probleme de interes militar. Nu detaliez. Ce simte un militar in prima zi de pensie? Se simte abandonat de sistem, izolat prin ejectare si dat in seama „unor civili” politicieni, fara a fi corect informat decat „aburit” si „iritat” prin mijloacele media, izolat si instrainat de valorile care l-au condus o viata. Asociatia este atat un partener pertinent de dialog al ministerului dar si colaborator activ din sistem,independent, consultativ, nesupus ordinelor militare.
    Cine s-ar opune unei astfel de structuri? Se vrea asta? E o discutie. Fiind acolo, poate fi controlata de armata mai usor, nu manipulata, datorita onoarei membrilor ei care valideaza prin vot orice propunere care face obiectul propunerilor consultative. Asociatia poate fi in opozitie cu ministerul, obiect al unor negocieri interne, fara publicitate.”

    Deci, ce tot o tamaiem? Daca ministerul considera ca activii de azi si rezervistii de maine au aceleasi interese, facute prin juramantul militar, promisiunile trebuie nu numai onorate ci si indeplinite. Altfel, vorbe goale…

  6. @Magda Dinca,
    Ce trebuie sa se mai intample, pentru ca militarii sa se intalneasca sa isi stabileasca o structura comuna, sa isi faca un plan de bataie si sa treaca la actiune? In ceea ce priveste influentarea formatorilor de opinie daca aveti impresia ca un astfel de om poate fi pacalit sau racolat asa aveti o foarte proasta parere despre unii dintre ei. Ce asteapta de fapt militarii? Ce vor? Mila, intelegere, ajutor, pensii? De 28 de ani intreaga societate e distrusa, inclusiv armata. De cate ori au iesit militarii , pensionarii, pentru ca activii nu o pot face fara sa riste puscaria, cu totii in strada, dar toti, pentru a-si apara macar drepturile, daca nu tara? Au fost cateva miscari cand s-a inceput sa se umble la pensii, dar distrugerea tarii incepuse de mult. Din pacate cel care a fost plantat in fruntea revendicatorilor, era un pseudo militar cu state vechi in dezinformare si manipulare, care a avut scopul tocmai sa dirijeze eventualele nemultumiri, acolo unde au ajuns azi… un alt circ. Deci stimata doamna Magda, in numele cui vorbiti si ce ati facut in afara de comentarii ?

  7. @Geofreeland,
    La care „Asociatie” v-ati referit? Ca sunt cateva zeci. Intalnirea a ceea a fost o ocazie excelenta oferita pentru a pune fata in fata pe cei care ar putea sa formeze acea asociatie, apoi samearga sa isi ceara sau defineasca statutul. S-a miscat ceva de atunci pana azi ? Da, s-au intalnit liderii a cateva asociatii, cu noul ales al ANCMRR si au decis ca punctual, pe subiectul OG 59 sa colaboreze. Atat. Nu am vazut nici o declaratie ca ar intentiona sa formeze o Uniune a Asociatiilor, asa cum ar fi de dorit, pentru ca aceasta sa fie apoi trecuta undeva si mentionata macar, ca partener al MApN. Manusa e in curtea noastra, dar noi vrem sa o ridice tot cel care a aruncat-o, ca pe noi ne doare spatele.

  8. geofreeland

    1. Armata da aprecierea cuvenita rezervistilor ei? E o intrebare la care ministerul trebuie sa raspunda public. Adica, azi esti seful SMAp, iei decizii, conform functiei si maine, iesind la pensie, esti un neica nimeni la mana Olgutei?
    2. Asociatiile astea ale rezervei, vor, nu sa se uneasca, ci sa se afilieze unei unice structuri reprezentative in raport cu ministerul?
    3. Ministerul, spre a evita publicitatea paguboasa despre problemele armatei si rezervistilor, doreste a avea un partener de dialog, pertinent, institutionalizat, ca unic punct de vedere al tuturor asociatiilor?

    Trei intrebari definitorii. Ministerul vrea o structura pe care s-o sprijine (spatiu functional- ca are de unde; curent electric – ca are de unde; un telefon si fax – ca are de unde; grup sanitar – ca are de unde; etc), dovedind ca ii pasa de experienta de pana mai ieri a rezervistilor? La ce i-ar trebui ministerului o astfel de structura? Pur si simplu ca ar exploata, consultativ, opiniile neconstranse ale unei experiente militare, un fel de sfat al batranilor. Replica ar fi, dupa cum se vede, „mai lasati-ne cu povestile voastre! Vedeti-va de pensie, cat mai traiti, e randul nostru sa facem si sa dregem! Voi, gata, out of system!Bye!”. Pagubos punct de vedere. Asociatiile astea ce fac ele, acum? Pai sustin, se mobilizeaza, discuta cu ministerul, au puncte de vedere. Asa si? Concret, concret ce fac? Pai duc mai departe traditiile militare, participa la festivitati, se implica la nivel local… Fiecare in legea ei, prin oamenii ei, fierb in suc propriu ca zvacnetul sarpelui pana-n apus. Deci, asociatiilor, ne afiliem si suntem de acord cu o structura unica? Exprimam un singur punct de vedere, juridic, referitor la ce ne doare? Pai daca e asa, juristii militari sa incropeasca un statut al asociatiei(scop, obiective pe domenii, organe de conducere si alegerea lor democratica, statutul membrilor, drepturi si obligatii, functionare etc? Afilierea asociatiilor existente se va face pe baza acceptului la statut, putand ramane de sine statatoare, cu obligatia ca orice punct de vedere asupra unei probleme sa fie adoptat prin votul acestora. Apoi, cu jalba-n bat, intrebam ministerul, „ne vrei? ne recunosti? ne sprijini?” Daca da, treaba e pe jumatate facuta. Daca nu, ministerule, noi uniti, facem taraboi public ca si pana acum, lucru pe care noi nu-l vrem. Noi suntem militari, ca si voi cei activi, viitori pensionari rezervisti si vrem binele acestei tari, cum am jurat, si vrem sa ne fiti alaturi.

  9. geofreeland

    Uitasem. Armata nu e ministerul. Armata e acolo unde e bocancul. Orice nevoie a bocancului e ordin pentru minister. Sa nu se uite asta.

  10. Juristii militari ce sa faca ? Statute ale asociatiilor? Ba esti nebun ?
    Pai ei mai intai trebuie s afaca scoala din nou, ca ce au facut ei a fost bataie de joc.

  11. petru

    inca odata dovada ca la MApNa inceput marea destabilizare prin aducerea tuturor care au PCR avansari la apelul de seara pens milit reprezentati din pacate de fosti politruci care dau bine in poze si totiiesiti dupa 2001 iar umilitii din 1998 tot umiliti vor fisi nebagati in seama

  12. Vali

    Ma rog, fiecare intelege cat si ce vrea. Nu am scris ca Danila ar fi fost cine stie ce ca sef SMA, nu sunt fanul lui, iar faptul sa s-a pronuntat impotriva denigrarii statutului militarilor in societate, facand si o comparatie apropo de capra (si nu oaie, marca inregistrata Daea), socotesc gestul lui ca fiind unul de lasitate – a indraznit sa-si spuna parerea dupa ce a trecut in rezerva.
    Eu continui sa cred ca Ciuca, prin functia lui militara cea mai inalta din MApN, era cel mai indreptatit sa ia pozitie publica in toate problemele care au privit militarii, activi sau nu. Seful casei de pensii este un birocrat care pune in aplicare legea si hartiile care vin in dosarul de pensionare, nu el face politica de cadre, nu el trebuie sa intervina in dezbaterea publica pentru spalarea imaginii militarilor. Si nici sefi de directii, sectii sau birouri, ei sunt prea marunti pentru reprezenta militarii la nivel de societate civila. Nici macar structurile pe care vrea acum Ciuca sa le promoveze. Luni de zile Vasileasca ne-a facut in toate felurile pe la toate posturile TV, pe FB si on-line, dar nimeni nu i-a dat replica. Eu am mai scris pe forumuri Vasileascai, dar cat valoreaza opinia mea de pensionar, cine sunt eu sa ma bage pe mine in fata? Nu, Ciuca nu trebuia sa dea ordin nimanui, trebuia „sa iasa din cort”, cum s-a exprimat. Am fost coleg de unitate cu un mm care m-a intrebat ce face el, ca la recalculare ca pensie militara de stat i-a venit pensia de 920 lei, dar i-a ramas in plata cea de vreo 2.300 lei/luna, care o avea dupa Legea nr. 263/2010. I-am raspuns ca va muri cu pensia de 2.300 lei, ca slabe sperante sa il mai ajunga din urma cu vreo marire, ca pensie militara. Am gresit, la 1 ianuarie ii va creste din diferenta de impozit a ce trece peste 2.000 lei, adica 10% si nu 16% din 300 lei…
    Nu ii neg meritul lui Ciuca de a fi sugerat coagularea asociatiilor de militari, bravo lui. Dar una-i una, alta-i alta.
    Cat despre schimbarea lui Tutuianu, nu cred ca era cazul sa fie mentionata, nu suporta comparatie cele 2 situatii (ce a facut Tutuianu si ce trebuia sa faca Ciuca). Si da, inca mai am proprietatea termenilor pe care ii folosesc. Dar ca militar am fost obisnuit sa spun lucrurilor pe nume, chiar daca uneori a deranjat sau uneori am avut de suferit in cariera – unii sefi au apreciat, cei mai multi nu. Stiu ca ati participat si la prima intalnire (mi-a povestit un fost coleg aflat in sala la respectivul eveniment), sunteti entuziasmat de ce vrea sa faca Ciuca, inteleg ca nu va puteti permite sa fiti critic, dar macar lasati-mi libertatea de a-l critica eu.
    Oricum, sunt de acord cu finalul, ca ne cam meritam soarta.

  13. magda dinca

    Tot respectul domnule Neacsu,nu cred ca este cazul sa ” masuram ” ce ,cat si cum a facut cineva pt.binele pensionarilor,in conditiile in care rezultatele tuturor demersurilor din ultimii ani sunt nesemnificative.Este o falsa problema faptul ca militarii activi nu pot face nimic in problema pensiilor,de fapt asta se si cultiva,RUPTURA INTRE CELE 2 CATEGORII DE MILITARI……

  14. Nea Nicu

    Domnule Neacsu, sa reiau o parte dintr-un comentariu anterior, ca probabil nu mai ai timp sa mai perii comentariiile la postarile anterioare. Pe cat de placut de citit si realist esti in majoritatea situatiilor, din cand in cand devii arogant, atoatestiutor si jignesti: pe unii mai mult, pe altii mai putin. Vei vedea concret in precedenta postare-articol despre ce este vorba.
    Revenind la acest subiect, ma intreb si eu ce treaba ati avut cei care ati fost la aceasta intalnire cu atributiiile ministerului si relationarea SMAp cu alte structuri din armata, la care te referi in articol?!! Sau preocuparea tinerilor despre tehnica militara… Nu au zis data trecuta cei doi capi ai armatei ca acorda tot sprijinul lor rezervistilor-pensionarilor? Si a doua zi a facut Vulguta praf tot ce se promisese ca se rezolva?
    Chiar nu vedeti ca e o abureala totala? Dumneata nu citesti ce spun oamenii pe acest blog: ca si ministrul dar si Ciuca zic ce li se permite si de aia procedeaza asa? De ce data trecuta au fost Jianu, Luca, Dragu si altii care puteau raspunde la intrebari din zona pensiilor iar acum nu au venit? Pentru ca nu au fost chemati, ca daca erau vazuti, li se puneau intrebari, asa ca l-au adus pe Costi Spanu, care e un baiat deosebit. Dar care si el spune ce i se permite, ca altfel nu mai ajunge general.
    Chiar nu ai vazut chestiile astea, ca eu nu prea cred? Daca e varianta ailalta, ca te-ai dat cu inamicul, ar fi o deceptie crunta pentru mine.Si nu numai….

  15. @Vali,
    Din prima dumnevoastra interventie s-a inteles ca l-ati apreciat pe Danila pentru ca a spus ceea ce a spus, dar el a spus doar, nu a facut nimic, si a spus dupa ce a iesit din sistem, nu inainte. Deci nu suporta comparatie. In ceea ce priveste ce trebuie sau trebuia sa faca Ciuca, cititi cu atentie atributiunile si spuneti-mi unde scrie ca trebuie sa ia atitudine in cazul declaratiilor sau actelor liderilor politici sau ministrilor. Si apoi cititi si articolul 5 din L 346/2006. Dumneavoastra vobiti dupa cum credeti ca ar trebui sa fie legile, eu va raspund cu ceea ce ii pemite legea. Nu uitati ca si Chelaru a facut ce l-a taiat capu sau a considerat el ca trebuie sa faca si acuma are dosar penal. Eu zic sa fim realisti si sa judecam cu capul pe umeri. In al treilea rand, uitati ce a spus chiar Fifor la precedenta intalnire: NU SE POATE RENUNTA LA ORDONANTA. A luat cineva atitudine fata de aceasta declaratie? A miscat cineva din asociatii ceva fata de acest raspuns mai mult decat transant ? Nu, desi aveau obligatia sa o faca. Dar dumnevoastra ii cereti lui Ciuca sa o faca. Asa cum spuneam si la finele acestui articol, prea am fost invatati sa primim totul de la ” comandanti” a fost plina armata de subordonati care nu au miscat sau nu misca un deget fara sa fie impinsi de la spate. Am uitat si sa mai gandim, asteptand posmagii.
    Nr conviine sau nu, repet, ne meritam soarta daca asteptam sa faca altii ceva pentru noi. Unii imi spun ca imi place sa ma „adun” de parca particip la aceste activitati din placere, sau primesc ceva pentru asta. Nu primesc nimic, nici macar nu mi se deconteaza drumul, si mai am si certuri acasa ca in loc sa imi vad de ale casei si de sanatate umblu ca prostu pentru altii consumand timp, nervi si banide pomana. Incep sa cred si eu ca sotia are dreptate.

  16. @Nea Nicu
    Nu m-am dat cu inamicu din doua motive: 1 pentru ca nu imi sta in caracter si 2 , pentru ca nu consider ca Armata sau conducerea militara a armatei ar fi inamicul meu. Nici chiar politicienii nu imi sunt inamici, si nu o spun asa de dragul de a o spune, ci pentru ca nu vreau sa vad lucrurile asa, nu le vad asa. Pot fi persoane cu interese diferite, poate indiferente fata de problemele noastre, corupte, lipsite de loialitate, dar inamic este prea mult spus.
    Nu sunt arogant,nu jignesc, cel putin nu intentionez asta, insa uneori obosesc sa imi pastrez un ton echidistant, pentru ca sunt prea multi cei care fie nu inteleg, fie se fac ca nu inteleg fie sunt pusi sa zadarniceasca tot ceea ce incerc sa fac, si reduc totul la bascalie iar eu nu am timp sa mai stau sa caut s avad cine ce intentii are. Sunt om, nu masina. Asa ca daca se intampla sa mai gresesc, indiferent fata de cine,sau fata de ce, in nici un caz nu e facut cu intentie.
    In ceea ce priveste problema ralationarii Sefului SMG-ului cu personalul ministerului, este o problema de o importanta mai mult decat importanta, se poate spune cruciala, pentru ca nu este posibil ca seful apararii sa nu poata interveni in probleme care tin de starea de operativitate a armatei , pentru simplul motiv ca un militar sau altul se subordoneaza direct ministrului si ar fi vezi doamna situat pe o pozitie paralela cu cea a sefului SMG. Trebuie sa fii orb sau directionat pentru a nu vedea aceste aspecte, si nu ma refer la dumneata ca persoana ci asa la modul general, nu o lua ca ceva personal.
    Iar preocuparea tinerilor catre tehnica militara, ne place sau nu este reala, nu e treaba mea sa aflu de unde vine, desi am o explicatie personala, dar important este nu de ce au aceasta pasiune ci cum se poate folosi Armata de aceste pasiuni si cum le poate canaliza in interesul armatei, si vorbesc despre interesul armatei(ca sa nu spun national, ca s-a perimat) nu al celor care o conduc.
    In ceea ce priveste lipsa unor sefi de directii la aceasta intalnire, avand in vedere preocuparile celor invitati, cred ca chiar nu aveau ce cauta acolo, a fost o problema de relationare media nu de raspunsuri la intrebari care oricum fusesera ridicate sau vor fi ridicate de asociatii.Assta cred eu. Adevarul il stiu insa cei care au organizat activitatea, in ciuda aparentelor nu sunt Mafalda.

  17. @Petru,
    Inca o dovada ca multi nu vedem decat pensia.

  18. geofreeland

    @Neacsu
    1.”Asa cum spuneam si la finele acestui articol, prea am fost invatati sa primim totul de la ” comandanti” a fost plina armata de subordonati care nu au miscat sau nu misca un deget fara sa fie impinsi de la spate. Am uitat si sa mai gandim, asteptand posmagii.”
    Mare dreptate aveti, d-le Neacsu. Sotia nu numai ca are dreptate, dar e de ascultat. Prea mult patos cinstit se loveste de un munte de orgolii asa-zis „militare”, factorii politici „gandind civil” si judecand stramb oamenii care fac si au facut armata tarii! Prin America daca nu ai facut ceva pe la West Point sau prin teatre de razboi nu prea devii politician. La noi, fara a fi misogin, muierile cred ca obielele sunt ciorapi murdari.
    2. A face un statut de asociatie nu trebuie sa fii mare jurist. Sunt o mie de modele pe net. Intrebarea mea este, vor cu adevarat, generalissimii care au fost, sa faca parte din marea masa a rezervistilor? Eu nu cred. „Baaaa, eu am ajuns general, baaaaa, pe crucea mea o sa scrie general!” Asta am auzit-o live. Am zis si io, general, puteam sa zic orice grad. Io zic, „fosta-i, lele, cat ai fost!” dar acum e o problema a tuturor pensionarilor militari, a gestionarii pozitive a experientei rezervei, a necesitatii inzestrarii armatei pentru ca si singura sa faca fata unei agresiuni (saracii polonezi sarjau cu cavaleria blindatele germane!),a pastrarii si promovarii traditiilor militare si eroilor neamului care ne-au facut cu sange tara dacilor intreaga. Ca strategia de aparare, in jocurile globale, confera Romaniei un rol de armatuta in cadrul armatei europene, ca armata trebuie facuta mica si fara comandanti nenationalisti care sa se opuna atacului globalist, ca armata trebuie sa fie o armata de voluntari-mercenari animati de solda si nu de patriotism, toate acestea sunt atentate la fiinta armatei. Oamenii ei, prin educatie, nu pot fi decat profund patrioti, militari ai tarii, si conflictul de constiinta creat de strategia subordonarii altor interese decat nationale creaza o mare schisma functionala, uneori mascata de servilism, neputinta si neangajare. Unei astfel de atitudini, unirea asociatiilor rezervistilor pare imposibila, fiind sabotata inclusiv de factorul militar, la ordin, politic bineinteles, un fel de abureala cu un singur scop final: divide et impera.
    3.Daca sunt militari, presedintii de asociatii, care sa „aiba inca, sange in instalatie” si care vor, constient, sa faca aceasta „unire” a intereselor militarilor rezervisti, atunci acum e momentul sa dea dovada ca merita onorul gradului si dupa iesirea la pensie. Pacat insa ca din ce am privit prin pozele intalnirilor vad si chipuri care nu-mi inspira incredere, stiindu-le cariera si competentele si ma opresc aici.
    4. D-le Neacsu, batalia castigata de dvs. de curand, merita pretuita si cum spunea fratele tatalui meu, veteran de razboi si la rusi si pana in Cehia, ca „stii ce e mai important pe front? Sa iti aperi viata, ca asa esti util mai mult timp.” Latinii spuneau „festina lente”, un fel de asezare, cumpatare si chibzuinta. Cu rabdare, eu sper ca mai sunt si rezervisti responsabili care pot face unirea. In beneficiul nostru si, de ce nu?, armatei.

  19. Giuran

    Stimati rezervisti militari de dupa revolutie !
    Aceste initiative din ultima perioada ale conducerii MApN de a se intilnii doar cu ,,unele” asociatii ale rezervistilor precum si cu ,,unii” bloggeri ce dezbat problemele care ne framinta sunt doar praf in achii nostri si care au menirea sa ne adoarma la propriu ca vezi doamne sunt ,,foarte preocupati de noi”, sa nu ne mobilizam si sa ne unim ca sa luam atitudine impotriva factorului politic care observ ca in continuare ne-o ,,trage” pe la spate in ciuda acestor asa zise ,,intilniri de bine”.
    Sunt total de acord cu punctul de vedere al domnului,,Nea Nicu” si spune un mare adevar care coincide si cu parerea mea.
    Marine
    daca ai fi fost atent la ce s-a intimplat la cele 2 intilniri ale lui Fifor &Ciuca cu cei anume invitati pe criterii doar de ei stiute ai fi observat ca au stat doar la prima jumatate ale ambelor intrevederi , parasind ceea de-a doua jumatate astfel incit invitatii sa nu poata si sa nu aiba cu cine discuta MAREA PROBLEMA A REZERVISTILOR MILITARI : GOLIREA DE CONTINUT A L223/2015 prin ordonantele care ne-a decuplat de activi, ne-a diminuat baza de calcul si ne-au adus inghetarea actualizarilor pentru vecie.
    Asa da TACTICA DE LUPTA MILITARA !!! iar pe voi v-au ametit si v-au redus la tacere.

  20. @Geofreeland
    Subscriu total. In ceea ce ma priveste,ma gandesc din ce in ce mai des sa imi vad de sanatate si familie pentru ca sunt singurele bunuri de nepretuit. Nimeni nu merita sa le pierzi pentru el, iar cei care isi pun intrebarea daca nu cumva am pactizat cu „inamicul”, cu atat mai putin.

  21. @Giuran,
    Marea problema a pensionarilor este faptul ca se gandesc numai la pensia lor, caci a rezervistilor ar trebui sa fie armata. Din pacate , multi din cei care se cred rezervisti, sunt doar pensionari.

  22. Giuran

    Eu ramin la parerea ca politicienilor le va fi teama de noi si ne vor respecta numai atunci cind ne vom inscrie si vom activa masiv intr-o singura asociatie a rezervistilor militari(precum a activat SCMD in anii 2010-2012), cu iesiri in strada la proteste si mitinguri, cu pichetari ale sediilor PSD+ALDE, cu iesiri in presa si TV, etc. Atita timp cit suntem pasivi si nu ne vedem pe nicaieri, pentru ei inseamna ca suntem multumiti cu ce avem sau ne-au dat ei. Degeaba scrie pe bloguri un Huhurez, un Necsu, un R26500, ii doare in cot de noi ba chiar incearca sa va adoarma si pe voi sa scrieti mai moderat.
    De fapt ei aplica o tactica stiuta si de noi : daca nu poti sa nimicesti inamicul prin lupta, atragel de partea ta prin diferite manevre! Probabil ca la urmatoarea intilnire ii va invita pe cei care nu au participat la cele 2. Om trai si om vedea ! Sper sa ma fi inselat eu.

  23. Giuran

    Da ai dreptate, dar multi dintre noi sunt pasivi, neinformati, invidiosi, indiferenti, etc. Eu cind am sunat niste colegi sa vina alaturi de noi si sti la ce ma refer, sa vina la mitinguri mi-au zis ca daca sunt eu acolo ei au incredere in mine si ca se lupta Dogaru si pentru ei si daca va obtine acesta ceva(cu SCMD fireste) vor obtine si ei. Degeaba am incercat eu sa le spun ca cu cit vom fi mai multi in strada, vom fi mai vizibili, forta noastra va creste, politicienii ne vor baga in seama, etc.au inceput sa motiveze ca au probleme, ca nu vor sa se expuna, etc. Iar eu ca fraierul m-am batut pentru altii, nici nu mi-a crescut pensia nici nu mi-a scazut, deci aveam motive intemeiate sa stau cuminte acasa, in banca mea, linga ai mei linistit si sa privesc si eu de pe margine spectacolul. De aceea mai intervin citeodata mai acid la postarea vreunuia care nu si-a miscat fundul de acasa dar ne da lectii de cinste si onoare.

  24. Vali

    Nu sunt membru in nici-o asociatie, dar am fost la cele 2 actiuni din Piata Victoriei din Bucuresti (chiar daca Dogaru imi este profund antipatic), marsul tacerii si adunarea de sub UNAP de mai acum ceva timp, la mars participand si dv. (retin ca faceati poze cand se cobora pe langa Cotroceni, sper sa nu fi gresit). Am facut-o din solidaritate cu fostii colegi si comandanti. Primul meu comandant are pensia cu putin mai mult decat jumatate de cat o am eu, desi recunosc la ce si cate a facut el trebuia sa fie invers. M-am simtit rusinat cand la mars au participat cel mult 200 oameni, dar si mai rusinat a doua zi, cand pe o vreme cainoasa la adunare au fost cel mult 150, dintre care mai mult de jumatate veniti din provincie. Si recunosc ca de mult nu am mai stat atata in ploaie, atat de ud eram incat am programat centrala sa gasesc cald in casa, spre disperarea sotiei, care mi-a dat telefon sa o opresc. Cate mii, poate zeci de mii de pensionari militari sunt in Bucuresti? Si mai spuneti de solidaritate. Avem pareri deosebite in ce priveste locul si rolul sefului SMAp. Ministrul este reprezentantul guvernului, o interfata, un manager care uneori (le) incurca. Sa nu-mi ziceti ca Fifor, Tutuianu, Les, Motoc sau Dusa, asta ca sa-i enumar pe ultimii ministri civili, stiau cu ce se mananca armata, poate doar pe ce parte iese glontul din AKM. In schimb, sefii SMAp/SMG reprezinta armata. Chiar va asteptati ca Fifor sa fraternizeze cu armata, sa nu se declare de acord cu un proiect pe care si l-a insusit si semnat, chiar daca nu o fi vrut in sinea lui, dar era sarcina de partid? Hai sa fim seriosi. Pe Ciuca trebuia sa-l doara cel mai tare, sa se „lupte” cu politicienii, sa nu-i lase sa ne haituiasca, sa fi pus Trustul de Presa sa contacareze asaltul media al civililor neinstruiti. Un comandant intotdeauna isi apara oamenii, ori eu asta nu am vazut-o nicicum la Ciuca. Asa ca ramanem fiecare pe vechile pozitii. Oricum, apreciez deschiderea dv. la dialog, chiar daca nu suntem pe aceeasi lungime de unda. Apropo, credeti ca un comandant de divizie, Getica de exemplu, are cat un sef de APIA judetean, respectiv 12.500 lei/luna? Ca asa spunea Tudose la sfarsitul lui noiembrie cand a fost deranjat de greva celor din APIA in fata guvernului, ca au cam mult, dar protesteaza.

  25. geofreeland

    @Giuran
    Iesirea militarilor in strada nu e o solutie, mitinguri, proteste, pichetari de sedii. E un fel de cerseala in forta. Manifestarile de forta stil sindicate nu sunt in spiritul militarilor, ei sunt chibzuiti, evalueaza riscurile de imagine si nu accepta decat victoria. Sunt si alte cai: un punct de vedere comun al tuturor asociatiilor, exprimat ferm si public, dupa negocieri, bazate pe respect; lobby-ul facut in comisiile parlamentare si cursantilor politici in Colegiul de Aparare; invitarea politicienilor la activitati in cazarmi si participarea la exercitii militare in teren, la trageri in poligon etc; propuneri legislative; accederea in functii parlamentare si alegeri locale a rezervistilor militari; participarea rezervistilor la emisiuni media; participare efectiva in blocul de valoare a unui pluton la parada militara de ziua nationala – blocul veteranilor de razboi si al rezervistilor- exprimand continuitatea si eroismul militarilor; participarea efectiva la comemorarile militare locale, mediatizate intens; publicitate si invitatii facute Muzeelor militare; solicitari catre MApN de participare a reprezentantilor rezervistilor militari la bilanturile armatei. Cate si mai cate. Nu vorbesc de lobby-ul existent prin relatia emotional-camaradereasca a activilor fata de fostii lor comandanti si sefi pensionari. Totul trebuie elaborat pe obiective, pe puncte, coordonare si actiune. Numai o asociatie unica poate coordona acest tip de „guerila” discreta al armatei din rezerva spre binele armatei active si al perceptiei politicienilor fata de misiunile armatei. Nu trebuie sa negam faptul ca armata rezervistilor e numeric egala cu cea activa. La o adica, cel putin jumatate poate prelua efortul la mobilizare. De aici si „frica” unora. Pacat ca sunt tot structuri pretins militare.

  26. @Vali,
    Da, am fost si eu la acea activitate. Si am fost la multe altele organizate local sau la Bucuresti, inlcusiv de Sindicat. Nu am mentionat si nu am cum sa afirm ca politicienii(si aici il includ si pe ministrul apararii) vor apara candva interesele militarilor impotriva lor insisi. Am spus-o si aici, si fac prostia sa ma citez in caz ca v-a scapat privirii: ” În plus, la această oră, conducerea politică este mai interesată să atragă civili în armată decât să rezolve problema militarilor, cu atât mai puțin a celor care dispar în număr de cam 250 din lista de asistați.”Credeam ca s-a inteles de aici cum vad eu clasa politica. Deci in ceea ce priveste asteptarile privind clasa politica, ele sunt zero. Dar da, in ceea ce il priveste pe Ciuca, de la el am asteptari si inca cred in dorinta sa de a schimba ceca deci am si asteptari si sperante dar si rabdare si intelegere. Multi au numai pretentii. Am mai intrebat pe cineva ce ar fi facut in locul lui si a spus ” As fi demisionat”. Atunci l-a intrebat cu ce ar fi ajutat asta cauza si nu a mai raspuns. Si eu am sugerat demisia si cred ca am fost primul care a spus-o, comparand situatia cu cea a sefului de stat major al Frantei, dar am specificat ca asta este ultima optiune, atunci cand nu poti face chiar nimic pentru armata iar demisia la acest nivel ar echivala cu un cutremur. Deocamdata nu e cazul. Chiar daca in privinta OG 59 decizia este luata si nu poate face nimic, (ce rost ar avea in aceste conditii sa dea declaratii sforaitoare, daca a constatat ca nu poate schimba o decizie politica deja luata) sunt alte atatea lucruri de facut pentru militari, pentru armata incat trebuie pers mai departe, fara a renunta insa sa schimbe in timp ceva. Acuma efectiv NU SE POATE FACE NIMIC, ASTA E CONCLUZIA LA CARE AM AJUNS.Apropo, cineva intreba cate asociatii sau filiale locale au mers la parlamentarii din localitaatile lor sa discute cu parlamentarii din toate partidele parlamentare? Cred ca putem numara pe degetele la o mana. Si atunci, despre ce vorbim? Despre posmagi.

  27. @Giuran,
    Eu raman la parerea ca politicinilor nu le-a fost si nu le va fi niciodata frica de rezervisti, motivele nu le mai expun oricum tu vei ramane la parerea ta, chiar doar asa ca sa te simti cineva.Daca le-ar fi fost frica, nu i-ar fi mintit pe cei care au vrut sa asiste la lucrarile Parlamentului, ca sunt balcoanele pline. In ceea ce priveste chestia cu colegii si increderea, daca ai crezut ce au spus iarasi te-ai inselat. In primul rand pentru ca ei ei de fapt erau prea comozi siin al doilea rand nu au venit cu tine tocmai pentru ca nu aveau incredere. Eu as fi mers langa cineva in care am incredere si as fi refuzat pe cineva in care nu am.In ceea ce priveste motivele pentru care au miscat unii si altii candva, ele difera, asa ca nu e cazul sa facem parada.

  28. Iulian

    Neacsu,
    Consider ca militand pt legalizarea uni sindicat al cadrelor active (au si altii), la care sa adere si asociatiile rezervistilor, ar putea rezolva problemele actuale, in 1-2 ani!

  29. neacsum

    Iulian, eu am spus de mult ca trebuie infiintat un sindicat al militarilor, inca din 2010 dar la noi problema nu este atat a formei de asociere ci a gasirii unui leader care sa lucreaze cu adevarat pentru interesele celor pe care ii reprezinta. Asa ca chiar daca sa zicem ca s-a infiinta, nu am rezolva problema nici in 10 ani, daca in fruntea lui nu va fi un sef adevarat respectat, recunoscut, acceptat, si incoruptibil.

  30. Giuran

    Marine
    Pai si daca erau balcoanele pline de rezervisti ce se intimpla daca parlamentarii votau legile impotriva acestora ? Sa stii ca tare frica le era de cei de la balcoane , nu ai vazut ca au facut pipi pe ei de frica. La motiunile de cenzura aceleasi balcoane erau pline si PDL-ul trecea lege dupa lege, asa ca nu tine. Da atunci le-a fost frica doar de SCMD pentru ca luase amploare, era un curent puternic anti PDL, si era pentru prima data in istorie cind rezervistii din MApN, MAI si SRI incepusera sa se stringa in aceiasi asociatie si le-a fost frica sa nu ii influenteze si pe activii din acestea. De aia le-a fost teama nu de altceva.

  31. Iulian

    Neacșu,
    Fii convins că avem și oameni care să corespundă exigentelor!
    Fibra nu s-au alterat in totalitate!
    Funcția crează organul!
    Să se legifereze întâi, asta-i important!

  32. geofreeland

    @Iulian
    Am aceeasi credinta. Oameni sunt, vointa este, onoare este.

  33. Michel

    Ciucă doarme în cort.Chelaru a avut coloană vertebrală.

  34. @Mișel,
    Cred ca Ciuca nici acasa nu prea apuca sa doarma….

  35. CSJ

    Suntem precum cei din care provenim.Reactionam numai atunci cand ne ajunge cutitul la os.Meteahna veche.

  36. @Giuran(IAR99.Army)
    Se pare ca nu le ai cu principiile, nici cele morale, nici cele de drept. Asta e, nu o sa ma apuc eu acuma sa fac alfabetizare.Ia spune matale, daca cu militari, sau fara militari la balcon rezultatul ar fi fost acelasi, de ce nu i-au lasat sa intre? Asa ca sa se faca de ras? Uimeste-ma !

Statistici T5