Loading

Printre atâtea jumătăți de adevăr, minciuni, exagerări, venin sau miere turnate pe lângă catafalcul care nu se știe ce conține , dar nu interesează pe nimeni, am văzut și un material pe care vi-l recomand, cu un interviu realizat cu Philip, prințul Consort Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii despre Mihai. Niciodată poate,  cineva care a cunoscut istoria, trecând prin ea, nu a reflectat-o mai decent, mai realist si obiectiv, ca Printul Philip. Deși i s-au pus întrebări cu tentă, care să ducă către o anumită concluzie, acesta a evitat demn provocările și a spus lucrurilor pe nume.

Interviul a fost realizat de John Florescu încă din Octombrie  2016 și a fost postat  pe Pro TV. Mi-au atras atenția câteva replici .

Întrebare:”credeți că și-a asigurat locul în istorie,realizările i-au fost recunoscute până în acest moment?”

Răspuns: ”Nu putem generaliza, unii au recunoscut, unii nu. Eu nu pot judeca ce este important sau nu. Este treaba istoricilor să scrie această poveste foarte interesantă. Povestea lui a fost modificată de-a lungul timpului. Durează mult să se scrie istoria, să se sedimenteze lucrurile. Va lua ceva timp să se realizeze un studio real și obiectiv.”

Extrem de obiectiv, corect și decent spus. Este evident că întrebarea a fost pusă cu intenția de a obține ceva laude la adresa lui Mihai, dar prințul consort Philip, Duce de Edinbourg  și-a dovedit clasa răspunzând corect.

O altă întrebare:

”A avut mulți inamici,desigur  Hitler, iar apoi evenimentele de la sfârșitul războiului unde aliații au făcut o înțelegere cu Stalin   recompensându-l…. ”

A fost din nou o întrebare capcană al cărei răspuns trebuia să evidențieze lupta lui Mihai ( ucigătorul de balauri) cu Hitler, iar apoi cu Stalin și cât a suferit el de pe urma celor doi. Numai că din nou Prințul Philips pune lucrurile la punct evitând capcana din nou și spunând lucrurilor pe nume:

”Nu cred că s-a întâmplat așa. Cred că a fost o negociere pentru realizarea unui regim stabil. Deși aliații câștigau războiul, nu îi puteau spune lui Stalin că nu va primi România, pentru că nu puteau începe un nou război pentru România. Nu ar fi fost realizabil,NIMENI NU L-AR FI SUSȚINUT. ROMÂNIA A AVUT GHINIONUL SĂ FIE O ȚARĂ DATĂ LA SCHIMB. ”

Chiar dacă alteța sa regală spune: ”NU CRED CĂ S-A ÎNTÂMPLAT AȘA…” a spus-o din regală politețe, răspunsul este clar, el ȘTIA că nu era așa cum a spus autorul interviului, pentru că la ora când s-a întâmplat totul, era în mijlocul evenimentelor și era informat de către Churchil cu toate aspectele războiului, chiar dacă rolul său era doar formal.

Așadar, cedarea României s-a făcut conștient, a fost negociată, sau acceptată tacit, acest lucru îl știa și Mihai, bineînțeles iar abdicarea sa, chiar dacă nu a fost făcută cu bucurie, chiar dacă nu s-a produs cu efectele  speculate de unii sau alții, nu s-a făcut nici așa cum a spus el, adică i s-a pus pistolul la tâmplă și i s-a spus că vor muri studenți în Iași dacă nu acceptă. Nu, de la început până la sfârșit, totul a fost , așa cum spune prințul, o negociere. Nimeni nu dorea un nou conflict cu Rusia, nici Rusia cu Europa sau SUA, toți aveau nevoie de o perioadă de refacere în care să își lingă rănile, urmând ca apoi să vadă ce e de făcut și sperând că se vor impune. Așa a fost împărțită și Germania, așa au fost cedate țările din Estul Europei, Rușii convinși că își vor impune sistemul, Aliații sperând că vor reuși să își salveze țările distruse de război și coloniile de unde să își extragă resursele. Toți s-au înșelat și a urmat un nou război, rece, care nu s-a terminat niciodată și nu se va termina nici dacă va reîncepe unul cald.

Acest interviu, mai bine spus răspunsurile prințului consort Philip ( nu rege, cum s-ar grăbi Duda să își spună, pentru că el nu a domnit, așa cum nu a domnit nici Ana dar a fost numită regină și așa cum nu a domnit și nu va domni nici Margareta, care deja se proclamă regină) este o dovadă de decență și atitudine cu adevărat REGALĂ. Respectele mele CASEI REGALE BRITANICE!

Cred că ar trebui să învățăm toți ceva de la adevăratele fețe regale și să respectăm adevărul. Mistificarea adevărului, indiferent în favoarea sau defavoarea cui, nu face decât rău tuturor.

Mai văd prin presă titluri de genul”umilințele la care Iliescu l-a supus pe regele Mihai după revoluție” Vaaaaai, cât de umilit a fost. Să fim serioși, așa umilință mi-aș fi dorit și eu. Apoi, trebuie să fim realiști, chiar Philip a admis că Mihai a fost un rege umil, nu umilit, UMIL, doar că el, cu aceeași eleganță regală, a folosit eufemismul ” modest”.

Să învățăm de la cei care știu să spună adevăruri. Istoricii să meargă să ia lecții de la acest cu adevărat Prinț al Istoriei.

 

Ar mai fi de sesizat un aspect, poate ca subiect de can-can sau de reflecție: și interviul, ca și mesajul doamnei Margareta privind moartea lui Mihai au fost realizate cu mult timp înainte de a se anunța decesul lui Mihai. Dacă mesajul Margaretei nu ar mira, este cu adevărat de excepție interviul care este realizat –din câte am înțeles- la solicitarea Înaltei Fețe Regale, în condițiile în care Prințul Consort  nu dăduse un interviu timp de 60 de ani. Ce l-a apucat acum un an? A avut așa brusc, o revelație, l-a apucat dorul de Mihai,  s-a gândit să mai iasă în presă după 60 de ani de tăcere, sau….. ?

http://stirileprotv.ro/special/printul-filip-interviu-exclusiv-cu-john-florescu-a-cunoscut-o-pe-ana-la-nunta-mea-nu-stiam-ce-se-infiripa-intre-ei.html

 

De

11 comentarii la „O lecție regală de istorie, decență și fair-play”
  1. Așa cum m-am angajat in fața Mea la aceasta crancenă si naucă hârjoneală așa zis istorică, TAC, până la consumarea ecourilor acestei hăulite de tip românesc, pe care as dori-o terminata odată cu inhumarea celui care a trezit atat de multe si de divergente pareri de „bine” pentru trecutul, prezentul si viitorul nației române.
    Dar, daca prietenul meu bun Marinica Neacsu, la care tin sincer ca la putini atâția altii s-a hotarat sa dea citate din urmasul (la urma urmei, un fel de Duda al gheaurilor carpato-dunareano-pontici) unei dinastii care si-a asigurat ca atatea cateva altele imbuibarea prin belirea la propriu a nenumerate vieti si imense bogatii din teritorii pamantesti care le-au apartinut numai de facto si niciodata, dar absolut NICIODATA DE DREPT, e treaba lui si sunt gata oricand la o confruntare cu cartile pe față, pentru a-i da satisfactie …!!!

  2. @Vladimir,
    Stimate prieten, eu nu am pus in discutie legitimitatea dinastiilor si nici obiceiurile marilor imperii. Eu vorbeam de decenta si modestia cu adevarat regala a unei persoane despre care sunt convins ca multi nici nu stiu ca exista. Pai la noi, in scurta sa existenta prin preajma coroanei regale, actorul Duda a dat atatea recitaluri, ca unii sunt convinsi ca el e regele , iar regele a fost majordomul sau, ca sa nu mai pomenesc de penibila tentativa de a candida la presedintie. Si am admirat onestitatea si curajul cu care a spus lucrurilor pe nume privind modul in care Romania a fost cedata rusilor nu doar de marile puteri ci si de propriul rege.

  3. O Casă Regală fără țară e cum ai spune, dau un regat pentru un cal. Nu știu dacă englezii au ales Brexitul din fair play sau conștienți de viitoarea Federație Europeană. Cert e că demnitatea unei nații, mai ales cea engleză, nu poate fi înjosită de pârțurile găștii din Bruxelles. O regină e adevărată când supușii atâtor nații cântă God bless the Queen. Timpul va vindeca totul ca și pe noi de altfel.

  4. Indiferent de comentarii, ultimul drum al regalitatii spre Curtea de Arges e impresionant. Sute de mii de romani aduc un ultim ramas bun celui ce ne-a fost rege. Biserica si armata, doua institutii de referinta ale neamului, staruie in rost, ca tulpini de esenta a neamului romanesc. Restul e efemeritate, politicieni de mucava, hoti si corupti, lipsiti de coloana demnitatii, de la presedinte pana la ultimul lipitor de afise din nu’s ce sat. Poporul a iesit in strada, pe un drum al sensului, pentru iertare, impacare si unire. Nu va mira? Romanii au dat o lectie Europei. Chiar daca o Constitutie stabileste Republica, poporul nu uita istoria, chiar daca niscaiva globalisti vor asta. M-am uitat la alte televiziuni din afara. Se transmite live. Familii regale din Europa sunt prezente. Europa e prezenta. Biserica vrea canonizarea lui Mihai. Nu a lui Iliescu, nu a lui Basescu, nu a lui Constantinescu. De Johannis, poate altii, la ei. E fabulos sa vezi batrani contemporani cu regele, oameni de azi – in varsta, oameni in putere, barbati si femei, veniti dintr-o convingere- toti cu copii si nepoti, impreuna, aruncand flori si aplaudand un cortegiu funerar. De ce? Din nevoia de unire, solidaritate, liniste si constructie. Din nevoia unei stabilitati absolut necesare acestui popor jupuit la sange in toata istoria sa de toate hoardele intereselor mai marilor asa zis „tari civilizate”. Nobletea poporului roman sta in iertare. Cel mai iertator si crestin popor al Europei in sensurile biblice originare. Si la sapa, cand e sarbatoare, poporul se opreste, cand e post, creste vanzarea de prune afumate, orez, fasole si cartofi. Asa cum ne bucuram la botez, la nunta si la sarbatori de sfinti, asa ne adunam cu totii la inmormantare, familii imprastiate prin lume, sa ne fim, sa traim o clipa uniti, sa ne iertam ca nu ne suntem mereu, confirmandu-ne aceleasi valori, sa ne fim puternici pentru maine. Stim de unde plecam si unde ne vom duce si drumul asta, prin viata, sa ne fie linistit, rostuit in credinta si bucurie. Impresionanta atitudinea autoritatilor statului si a poporului. De respect. Militarii si preotimea fac onorurile si slujba unui om al neamului romanesc chiar daca era inradacinat Hohenzollern. Ceea ce nu se poate spune de acest parasutat antiroman sadea, cu avere din „meditatii” la fizica, poate si meta-fizica, io stiu?, naimit de straini, plin de ura si ipocrizie. Un singur gest nu a facut sa ne arate ca e roman, sa-l simta lumea ca fiind cu poporul sau, ci numai sa zgandare si sa incite la proteste, sa apere o institutie penala condusa de o hoata pentru a distruge destine, sa afirme ca tot ce-l anima e sa mai vrea un mandat, sa batjocoreasca democratia, sa unelteasca politic sabotarea vointei poporului. Pentru ce? Nu stiu daca acest individ va avea parte de onoruri militare vreodata. Poate in alta parte. Aici se pare ca are platfus nefiind in cadenta cu poporul roman. Am comparat doua personalitati. Regele a venit acasa, in pamantul patriei si noi l-am primit sa-si aiba linistea de veci, alaturi de ai sai. Johannis e plecat pe alte meleaguri, si cu gandul si cu fapta, si acolo va ramane. Marea diferenta nu e contratimpul istoric ci demnitatea. Astia sunt conducatorii ultimilor ani ai Romaniei. Oameni fara coloana vertebrala romaneasca. De aceea poporul a iesit umil in strada, nihil sine Deo, sa gaseasca izbavirea prin Unire, cinste si speranta. E un semnal si pentru politicieni si pentru presedintele instrainat de neam. Nu se mai poate cu ura, cu razbunare, cu necinste. Trecerea in nefiinta a unui simbol are un sens mai profund decat cred analistii care picura scenarii in urechile mai marilor. Poporul s-a saturat de golania ultimilor 27 de ani. Poporul vrea decenta, liniste si prosperitate. E un mare risc. Asta inseamna ziua de azi terminata la Curtea de Arges.

  5. cred ca nu este decent ca sa interpretezi dupa „experienta ta de viata” raspunsurile printului !

  6. Dragul meu Geo,
    ti-am citit cu mare placere si nedisimulta invidie prima parte a expozeului tau, pe care insa ai umbrit-o cu ultima parte, comitand, dupa umila mea parere, o blasfemie, alaturandu-i celui care a facut istorie, fapt necontestat nici macar de dusmanii lui, pe cel care face azi ANTIISTORIE. Nu sunt nici regalist si nu sunt nici macar antimonarhist*, dar faptul ca Regele Mihai prin ultimul Lui gest pamantean a reusit sa stranga la un loc atatia romani, cum nu s-au mai intamplat in stradă din fierbintele Decembrie a lui 1989, ar trebui, sau mai corect zis TREBUIE !, sa dea, sa ne dea de gandit tuturor.
    Cred ca ar fi fost mai bine sa rupi in alta postare partea a doua de prima.
    Geo, in speranta ca nu te-am suparat, te intreb ce ai de zis si de atitudinea absolut singulara a perechii Hammerstadt-iene, care a defilat imbecil, de mana si la brat, completand astfel gesturile de autism incepute cu deja istorica aruncare a paltonului si costisitoarele lui transhumanțe saptamanale ? Si pentru ca fatuca aia SPP-ista i-a lasat sa pesrsiste in acest gest atat de neadegvat situatiei, ar merita daca nu demisa, macar sa nu-si primeasca solda pe luna asta.
    Notă: * aluzie la interviul dat de um mare general romanesc la Realitatea TV, in care, facandu-l de ras pe Nene Iancu, a declarat de buna voie si nesilit de nimeni ca dansul, citez din memorie, „este regalist, dar nu este monarhist” …!!!

  7. Sa ii multumim Majestatii Sale, Regele Mihai I al Romaniei pentru ca a mai salvat o data Tara, in decembrie 2017. Daca ar fi murit in vremea mandatului presedintelui basascu, vai… (intentionat cu b mic)

  8. @Arpad,
    Cred ca ar fi indecent sa asist la ceea ce se intampla sau se spune pe langa mine fara a trece prin filtrul gandirii si al propriei judecati.

  9. „ROMÂNIA A AVUT GHINIONUL SĂ FIE O ȚARĂ DATĂ LA SCHIMB. ” (Philip, prințul Consort Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii)
    Bine a spus Otto von Bismack: romanii nu sunt o natiune, sunt o afacere. Sa se fi referit la Romania (asa cum este scris) din sudul Balcanilor? Si cand ne gandim ca Bismarck a participat la nominalizarea viitorului Carol I intelegem mai bine ce se intampla astazi. Oare politicienii zilelor noastre nu sunt rezultatul unor afaceri? Istoria se repeta, parca trasa la indigo. Atunci eram inconjurati de trei imperii: turc la sud, tarist la est si austro-ungar la vest si nord. Astazi suntem inconjurati de patru mari puteri militare, care par departe, dar sunt foarte aproape: UE la apus, Rusia la est, Turcia la sud, SUA la zenit (care ne apasa pentru a nu ne fi rau…). Odata puse in miscare aceste forte nu stiu ce se va mai alege din Romania si locuitorii ei… Nu-i exclus sa ajungem, mult mai subtil si democratic, ce-am fost, rumani in slujba imperiilor care ne vor administra. A se vedea romanii din diaspora, mana dreapta a Europei buna sa faca orice pentru stapanul sau… Chiar in perioada cand Bucurestiul era supranumit Micul Paris, romanii erau rumani pentru bogatii vremii, mereu in genunchi, cu capul plecat si cu caciula in mana.

  10. @Deresu
    Turcii au un proverb: Copacii mor in picioare. Niciun animal nu-si plange de mila, zic si eu. In ambele cazuri e vorba de demnitate. Cat or sa fure mai marii astia? Dintotdeauna au furat de la noi. Si tara are. E cea mai bogata tara din Europa. Eu zic ca speranta din totdeauna a romanilor nu va muri niciodata, cu toate cozile de topor. Deci,mai optimist!

  11. @Geofreeland,
    Nimic nu e infinit… Parca asa spunea Einstein… doar Universul si prostia, dar de Univers nu era sigur. Deci bogatiile sau resursele nici atat… Ce mai ramane..?

Comentariile sunt închise.