OUG 59 și sadismul guvernului Dragnea

Categoria Despre Armata

 

De la instaurarea primul guvern Dragnea și până în prezent, având în vedere și gafele miniștrilor și prim miniștrilor dar și ”mâinile proaste” ale Hamsterului, s-a tras concluzia, devenită aproape postulat, că guverne mai proaste nu am avut până la ultimele, deși, e foarte greu să găsești un guvern cu adevărat competent  sau să spui că am avut din 89 încoace un guvern de profesioniști. A nu se confunda profesioniștii cu tehnocrații, nu e tot una. În fine, spuneam că guvernele Dragnea nu au  impresionat prin competență, că ultimele 3 abia au reușit să performeze împreună un an de zile. Doamna Viorica oricum are toate șansele să câștige premiul pentru ”poanta anului”, cu imunoglobina. Am spus poanta, cu P, vă rog să rețineți.

Nu știu ce premiu va lua guvernul Dragnea, dar eu i-aș acorda premiul pentru cel mai sadic guvern. Nu o să mă refer acum la zecile de proiecte de măsuri anunțate, aruncate la plezneală, retrase, retractate, anulate, readuse pe tapet, ordonanțe de o zi, gen Declarația 600, dar ce au făcut oamenii lui Dragnea cu ordonanța 59 merită premiu 1 cu coroniță.

Cine anchetează decimarea armatei ?

Sadicul număru 1 al lui Dragnea, cea care până acum două zile tăia și spânzura în PSD coana Lia, când a început campania anti armată mascată sub deviza ”jos pensiile nesimțite” ca și sub guvernarea Boc, nu a vrut –așa cum se lăuda- să îndrepte o nedreptate sau să egalizeze ceva, ci să lovească în armată. Inițial am crezut că o face doar din disperare, din criză de bani, însă adevărul e că  o face pentru a-și bate joc de militari. Partea proastă este că din prostie sau cu intenție, lovind în militari, doamna Olguța a lovit,  ca nimeni altul în toată istoria ARMATEI ROMÂNE, în securitatea, suveranitatea și capacitatea de apărare a țării. Niciodată armata română, nici sub guvernele bolșevice și bolșevizate nu a fost atât de fragilă, niciodată până în vara lui 2017 conducerea armatei nu a fost atât de decimată, dezorientată, lipsită de factori de decizie la toate nivelurile, așa de rapid, pe un termen atât de lung. Nici rușii când au ordonat desființarea trupelor de vânători de munte nu au lovit atât de adânc.  Poate cineva din armată,(ca să nu mai vorbesc de celelalte structuri ale SNAp) din cei care cunosc adevăratele efecte și situația creată prin Ordonanța 59, care are date și cifre,  își va da doctoratul în securitate, că tot geme țara doctori în securitate făcuți pe bandă rulantă, având ca subiect ”Efectele legilor tembele asupra sistemului național de securitate”.

Această catastrofă,  care ar trebui investigată de DNA sau Parchetul General, nu numai pentru amestecul doamnei ministru în legislația militară, (fapt interzis de legea 346/2006, legea privind organizarea și funcționarea MApN) așa cum am scris într-un articol anterior, dar și pentru efectele dezastruoase asupra încadrării armatei și capacității operative a acesteia. Cel puțin 30 de zile armata a fost efectiv decapitată iar unele funcții de conducere nu au fost nici astăzi încadrate, pentru că nu se găsesc persoanele potrivite pentru a le încadra, că nu pot crede că aceștia există, dar ministrul nu vrea să îi încadreze, sau se așteaptă darul pentru a fi încadrate. Rezultă deci că încă nu s-au găsit oamenii suficient de pregătiți pentru a le încadra, pentru că împuternicirea nu este egal cu încadrare decât în măsura în care indexarea pensiilor este tot una cu actualizarea.Numai cine a ajuns să conducă instituții prin cumpărarea locurilor de pe listele de candidați nu știe în cât timp și cum se formează un adevărat comandant. Domnii politicieni au impresia că funcțiile în armată sunt ca și cele la partid, dă omul șpaga, ia funcția, fură cât poate și pleacă. Sau așa o fi și în armată și nu știu eu ?

Aș vrea să văd și eu cine se încumetă să judece nu doar să analizeze impactul OUG 59 asupra SNAp. În nici un caz domnul Fifor, domnia sa,  ca absolvent de filologie, coleg de facultate cu doamna Olguța, e mai interesat de transformarea militarilor în ospătari și umplerea visteriilor companiilor americane  decât de drepturile militarilor români, fie ei activi sau în rezervă.

 

Sadism cu acte în regulă

Eu deocamdată o să analizez cinismul cu care acești oameni (uneori mă îndoiesc că ar fi) lovesc metodic, meticulos și pervers  în drepturile militarilor. Am postat acum câteva zile pe Facebook  un document, un răspuns dat de CPS a MApN col. r  Stanciu Petrea, privind procesul actualizării pensiilor. După cum se știe, Legea 223/2015 prevedea la art. 59, că Cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.”Articolul următor, se referea  la actualizarea pensiilor cu creșterea salariilor activilor. După cum se știe, OUG 59/2017 a modificat atât art.59 cât și art.60 ale alegii 223. Art 59 sună în felul următor: ” Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.”Articolul 60 nu mai cuprinde nimic despre actualizarea după salariile activilor, care era practic singurul articol din lege care făcea din legea 223, o lege a pensiilor militare, pentru că corela pensiile rezerviștilor cu salariile activilor.

Ei bine, cinismul și sadismul celor care au scos OUG59  constă nu doar în anularea actualizării și despărțirea (a câta oară) a rezervei de partea activă a armatei, ci și în prostirea militarilor prin schimbarea sensului termenilor.

Toată lumea știe că indexarea este una, iar actualizarea alta. Indexarea este o măsură de corelare a salariilor și pensiilor, la puterea de cumpărare monedei naționale având în vedere principiul unicității.  Actualizarea este însă o aducere a pensiilor celor pensionați anterior, cât mai aproape de pensiile celor care se pensionează, anual, și ține de respectarea principiului egalității.

Patru dintr-o lovitură

Prin modificarea art 59, s-au dat nu una, ci mai multe lovituri:
1. S-a anulat actualizarea ca proces în sine, anulându-se practic efectele principiului egalității;

  1. Pentru ca militarii să nu se poată plânge că lor nu li se mai actualizează pensiile au înlocuit termenul indexare cu termenul actualizare. Practic ceea ce pentru civili e indexare, pentru militari e actualizare, așa că dacă îi întrebi de ce nu ne actualizează pensiile ei îți dau în cap cu prevederile noului articol 59, care vorbește despre actualizare. Dacă îi întrebi de ce nu ne indexează și nouă pensiile, ei vor susține că nu e adevărat, că ni le indexează și nou, ca și la civilil, numai că îi spune altfel dar așa și-au bătut joc și de principiul unicității, pentru că practiv pentru militari nu mai există indexare, aceasta nu mai apare în legea modificată prin OUG 59.
  2. Nu se mai pomenește nici de adăugarea a 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu, pentru că practice nu mai există indexare.

4 Și acuma bomboana pe colivă: în vechiul articol 59spunea că indexarea se face ”cu 100% din rata medie anuală a inflației,” și problema era simplă. Se aștepta calcularea mediei anuale a inflației pe anul precedent și se calcula apoi pensia. Conform noii prevederi, ”actualizarea” sau struțocămila se calculează ”cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea”. Aici este bătaia de joc cea mai mare.

Rata medie a inflației indicator definitive, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face inflația, este rata inflației anunțată de INS privind rata medie a inflației. Dar pe ce an ? Pe anul în care se face actualizarea? Păi actualizarea la începutul fiecărui an, sau așa ar trebui să se facă. Cum să calculezi media inflației pe 2018 în data de 1 Ianuarie 2018? E imposibil. Atunci înseamnă că indexarea/actualizarea pe 2018 trebuie făcută în funcție de rata medie a inflației pe anul 2017. Conform ordonanței 59, și asta e imposibil. De ce ? Pentru că INS nu poate calcula în noaptea de 31 Decembrie rata media a inflației, pentru ca aceasta să fie publicată pe 1 Ianuarie a anului care vine, când nici musca nu zboară. De exemplu în anul 2018, inflația pe anul 2017 a fost anunțată de INS în comunicatul nr 17 din data de 12 Ianuarie 2018 și a fost de 0,3%, deci POZITIVĂ.

Dar oricât de pozitivă ar fi fost ea, nu se aplică, pentru că legea spune că indexarea/actualizarea se face conform indicatorului cunoscut la 1 Ianuarie a anului în care se face actualizarea. DAR, LA 1 IANUARIE  2018 NU SE CUNOAȘTE CARE ESTE RATA MEDIE A INFLAȚIEI PE ANUL  2017, DECI NU SE FACE ACTUALIZARE/INDEXARE pe valoarea anului 2017.

Nu e așa că suntem lucrați în foi de viță? Și asta nu e tot. În răspunsul trimis colegului Stanciu Petrea, Casa de Pensii Sectorială spune că Inflația conform datelor cunoscute la 1 Ianuarie al anului 2018, a fost de -1,5, deci negativă, deci nu se calculează. În comunicatul pe care îl menționează CSP se spune : ” Rata medie a prețurilor de consum pe ultimele 12 luni, ianuarie 2016, decembrie 2016  față de precedentele 12 luni, ianuarie 2015-decembrie 2015, calculate pe baza IPC este de -1,5%.

De ce se ia în calcul anul 2016, și nu 2017 cum ar fi normal? De ce ni se indexează în 2018 pensiile în raport cu rata inflației pe 2016?

Pentru că o minte perversă a căutat și a văzut că în 2016 rata inflației a fost negativă și atunci, CA SĂ NU MAI INDEXEZE PENSIILE MILITARILOR, DOAMNA OLGUȚA, MÂNĂ ÎN MÂNĂ CU SPECIALIȘTII PE CARE SPUNEA CĂ I-A CONSULTAT DIN MApN, AU INTRODUS SINTAGMA ” ”indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea”deși putea rămâne cum era în Legea 223, sau se putea scrie indicator calculat în anul în care se face actualizarea, în loc de 1 Ianuarie. Trebuie să admit că totul a fost făcut meticulos și până la os. Mai întâi au anulat actualizarea pe baza creșterii salariilor. Apoi au schimbat indexarea cu actualizarea, ca să nu ne putem plânge că nu ni se actualizează și nouă pensiile. Apoi, ca să nu primim chiar nimic, a fost introdusă această găselniță cu ”indice cunoscut la 1 Ianuarie al anului în care se face actualizarea”, trimițând indicele de referință tocmai în 2016 , când rata inflației a fost raportată ca fiind negativă, deci canci actualizare.

Este clar ca bună ziua că această sintagmă a fost introdusă în mod special, ca să ne trimită în 2016, și să nu ne majoreze pensiile în 2018 pentru că au nevoie de bani pentru campania din 2019.

Și mai este un aspect care dă de gândit:  dacă la data emiterii OUG 59 /2017  s-a decis introducerea sintagmei cu indicele cunoscut la 1 ianuarie, iar ei au urmărit să nu ne majoreze pensiile, înseamnă că încă din Iulie 2017, guvernul Dragnea cunoștea că rata inflației va crește pe anul 2017, va fi pozitivă.  . Dar ei atunci se lăudau că duduie economia.

Nu e așa că este umilitor, cinic, sadic și pervers?

La civili, conform art 102, punctul 2 din legea 263/2011, după cum se știe,  ”Valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat,” nu ca la noi. De ce la civili se ia ca referință inflația din 2017, iar la militari din 2016?  Noi suntem mai proști.  Deci în mod premeditat, NUMAI LA MILITARI,  prin OUG 59 s-a decis anularea și a indexării pe anul 2018, pentru că așa au decis Dragnea și Olguța, susținuți de specialiștii din MApN, PRIMUL DINTRE EI FIIND Grindeanu, al doilea Fifor, care se face că nu cunoaște situația și care dispare de la discuții exact când îi vine rândul să răspundă la întrebări.Vine, aburește și pleacă.

”Există soluții ”

Dacă cineva îl va lua la întrebări privind această bătaie de joc, probabil va spune că nu a știut, că o să se intereseze, că actualizarea ar fi însemnat un efort financiar de 11 miliarde. Acum 4 luni, domnul Fifor spunea: ”Dar există soluții să reglăm chestia în camera deputaților. Eu am avut o discuție cu domnul secretar de stat Nicolae Nasta, și i-am dat niște instrucțiuni, înțeleg că nu le-a înțeles foarte bine, o să mai discutăm, sunt aici colegii de la Casa de Pensii și o să discutăm din nou această problemă și vă spun că nu iese din Parlamentul României să fie chestiune nedreaptă. Vă asigur de chestiunea aceasta.” Cu care coleg de la casa de pensii ați stat de vorbă domnule ministru? Cu cel care împarte embleme ?

Au trecut patru luni și nu a apărut nici o soluție, doar întâlniri sterile, pentru că liderii noștri ori se duc acolo să își rezolve problemele personale(unii, proaspăt șefi de asociații primite cadou se bucură că sunt și ei chemați la discuții și îi vede lumea), ori să se bage în seamă, ori să capete funcții prin viitoarea structură a rezervei, ori efectiv nu îi interesează, habar nu au despre ce e vorba în propoziție și sunt mereu prinși cu pantalonii în vine. Suntem furați din virgulă, pentru că cei care ar trebui să vadă aceste aspecte nu știu să citească, dar  se țin de prelegeri și mese rotunde.

Și toate astea se întâmplă pentru că ne e lene să ne adunăm la o șuetă în fața ministerului, care este foarte aproape de Parlament.  Așteptăm să ne rezolve problemele lideri de  sindicat care  nu mai au nici un drept legal să reprezinte pe cineva, sau de șefi de asociații care urmăresc doar să mai fie și ei băgați în seamă. Așteptați cu plăcere, stimați colegi. Până nu vom înțelege toți că nu ne mai putem baza pe nimeni și trebuie să ne mișcăm fundurile de pe fotolii, TOȚI ODATĂ, nu pe secțiuni, nu când vor ”liderii”, nu e voie de la partid, nu când e soare sau în zile de sărbătoare, dar mai ales, nu sub steaguri false, nu vom schimba nimic.

Ordonanța 59 în vorbe, cifre și consecințe-partea a doua, cifre și consecințe

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

18 Raspunsuri la OUG 59 și sadismul guvernului Dragnea

  1. calin

    Oare, toti au urmat aceiasi scoala? Cine-i „instruieste” de le schimba azimutul cu 180 grade cand ajung pe functii inalte? Cineva acolo sus „ne iubeste” si tare putini au ramas pe sintagma cu „pensia militara nu este pensie speciala”. Marea majoritate ne injura in continuare, la figurat prin legislatie dar si la propriu, ca intru in pamant de revolta ce pot citi si auzi prin mai toate mediile. Purtam si noi pica pe ministrii civili pana ne-am mai dumirit ca de fapt suntem victimele colegilor care poarta gulere mai apretate. Un exemplu care mi-a explodat efectiv in ochi, zilele acestea, e chiar fostul „comandant suprem” – are pensie militara, deci coleg cu noi! A mai afirmat el, in fata statului major al armatei, ca nimeni nu se va atinge de pensiile militare…si au disparut cu totul!!! Dar, afirmatiile recente dovedesc parca altceva:
    „În general, suntem împotriva pensiilor speciale, care sunt furt. Indiferent cine are pensii speciale fură bani. Nu sunt pensii rezultate din contribuţie. Sigur, îi vedem la televizor, ne povestesc cum sunt ei cu arma la picior, dorm cu puşca în pat şi de asta trebuie să aibă pensii speciale, uitând să ne spună că marea lor contribuţie la securitatea României a fost că erau la munci agricole înainte de Revoluţie, strângeau porumb prin Insula Mare a Brăilei şi deodată şi-au dat seama că le trebuie pensii speciale”.
    Asadar „domn profesor” ramane consecvent hartiei ingalbenite pe care si-a scris planul lectiei, dupa dictare…Totusi, ramane intrebarea: cine e directorul?
    https://www.stiripesurse.ro/traian-basescu-atacuri-in-rafala-la-adresa-psd-alde-pensiile-speciale-sunt-un-furt_1254261.html

  2. Iulian

    Contributia personalizata la pensie s-a introdus in ROU doar din 2011!
    Despre ce vorbim?

  3. Irimia Georgica

    Iar nu sa adus in discutie problema fostii militari angajati trecuti in rezerva la varsta de 40 de ani (conf.leg.384/2006.art.45), din motive neimputabile lor, care nu pot beneficia de scaderea grupei de munca din varsta standard de pensionare (conf.Lg.223/2015.art.21), cu toate ca au realizat vechimea in specealitate de 15 ani care se cere in legea pensiilor militare (Leg.223/2015.art16) si de ce oare sunt bagati la art.19 la fel cu cei cu o vechime in specealitate de doar 10 ani care, normal, neavand vechimea in specealitate de 15 ani, nu pot beneficia altfel. O sa spuneti ca nu am realizat vechimea efectiva de 25 de ani la data trecerii in rezerva asa cum prevede legea, deoarece stau si ma intreb: ce rost mai are vechimea in specealitate in cazul nostru si de ce noua nu ni se adauga la vechimea efectiva cumulata (conf.art.25.din Leg223/2015), vechimea realizata anterior armatei (tinand cont ca am venit in armata prin transfer) la fel ca la cei in activitate, si vechimea realizata ulterior armatei cum ar fi somajul (de la trecerea in rezerva), vechimea realizata ulterior armatei asa cum li s-a adaugat cadrelor militare care dupa trecerea in rezerva au putut cumula la vechimea efectiva vechimea realizata in viata civila pana la intrarea in vigoare a Lg.223/2015. De ce lor se poate si noua nu, tinand cont ca am fost dati afara din sistem dupa 19 ani de armata (fiind participanti in teatre de operatii externe ca Afganistan si Irak), avand la trecerea in rezerva, majoritatea dintre noi, o vechime efectiva de 23 ani? (30,32 vechime efectiva la ora actuala) si nici nu am beneficiat de ordonante asa cum au beneficiat cadrele militare inclusiv pana in 2010 si nici de salarii compensatorii, pensie anticipata , pensie anticipata partial asa cum beneficiaza cei in activitate conform Lg.223/2015 . Mai exact se acorda un tratament discriminatoriu fostilor militari angajati, trecuti in rezerva la varsta de 40 de ani din motive neimputabile lor conf.Leg.384/2006.art.45, fata de cei in activitate. cu privire la pensiile militare (Leg.223/2015.art.21),in care la vechimi egale in armata si in viata civila cei in activitate beneficiaza de scaderea grupei de munca, iar cei in rezerva nu.

  4. bazil

    Din nou articol la obiect si bine documentat si prezentat. Cu toate acestea cred ca nu trebuie sa ne pierdem in amanunte .E vremea esentialului pentru ca se prefigureaza o batalie dura in domeniul pensiilor militare. In primul rand nu cred ca e corect sa cotizezi zeci de ani la pensia suplimentara si prin L223 ciuntita si ciopartita sa nu ai nici un castig la pensia recalculata pe L223.Nr. 2-nu e corect sa nu ai nici un castig de pe urma grupelor de munca (grupe de care beneficiaza si saltimbancii etc).Nr. 3-nu e corect sa nu ai nici un castig la pensia recalculata pe L223 de pe urma anilor munciti in sectorul civil.Limitarile introduse ca nu cumva un rezervist militar-militar sa depaseasca solda unui activ, chipurile in situatie juridica similara sunt absurde avand in vedere sporurile grase si laptoase-oscaruri, ore de noapte, ore de permanenta in halatul de baie samd -pe care mai ales cei care au iesit la pensie dupa 2011 le au din cornul abundentei.Sunt necesare in regim de „STEJAR EXTREMA URGENTA” simulari pe cazuri concrete ca sa vada influentele pe care le au „in timp real” niste sporuri gen OSCAR , ore de noapte cat cuprinde de parca ziua ar avea 24 de ore de noapte etc.Sa se faca de asemenea simulari pe M25/2016 ca sa se vada ce cresteri masive au avut la recalculare multi dintre cei ce au activat „pe langa sistem”, deci departe de privatinuile vietii cazone.IAR CPS sa faca bine sa publice rezultatele recalcularii pe L223 si actualizarii (probabil prima si ultima) !Au fost promise pensii”cinstite” nu ciuntite majoritatea si smecherite unele !

  5. neacsum

    @Bazil,
    Stai liniștit, legea 223 va dispărea. Deci toate aceste neajunsuri vor dispărea. Vom avea ocazia să ne exersăm nemulțumirile și furia pe alte aspecte. Menajeaza-ti fortele.

  6. Voinea Ion

    Este mafiotul mafiotilor ardelar focul iadului.Cred ca nu va mai trece mult pana cand Politia Romana il va plimba prin tara intr-o duba cu gratii pentru ca tot romanul sa-l gratuleze cu scuipatul ce-l merita cu prisosinta.Ma refer la nemernicul de Basescu.

  7. bazil

    Nu doresc sac dispara L223 insa trebuie repusa pe tapet L223 initiala, cea care se dorea dreapta, echitabila pentru toti rezervistii .Doresc sa dispara modificarile , adaugirile si ordinele (OUG 57, M25, OUG59) care au modificat total L223 (astfel ca a fost „golita de continut”)in avantajul unor grupuri restranse de norocosi( a se citi smecherasi), dezavantajand mult majoritatea rezervistilor. Despre cine sunt si ce vor „norocosii” s-a tot scris .Acum e momentul ca LEGEA DREAPTA SI ECHITABILA -LEGEA 223 sa-si reintre in drepturi in varianta initiala desigur cu simularile de rigoare astfel incat sa nu se mai permita derapaje .Iar derapajele existente(si sunt destule!) sa fie inlaturate RAPID SI EFICIENT!

  8. @Bazil,
    Nici eu nu doresc, dar asa se va intampla. Apare o noua lege a pensiilor care va inghiti L 223 si vom regreta ceea ce avem azi.

  9. neacsu luminita

    dle NEACSU, aveti informatii despre coacerea unei noi legi a pensiilor militare? nu cred ca ne va incadra in cea civila , ca si aceasta va fi o porcarie lva scoate oamenii in strada si nici nu se va pune in functie asa devreme , pana atunci sa se revina la cea care este promulgata in 2015 , 223 si sa se anuleze pug-urile alea de a sfartecat-o . In rest vom vedea , dati munitie la PNL .macar sa ne razbunam pe DRAGNEA.Nu am crezut in ruptul capului , ca astia din PSD isi vor taia singuri craca , sau asa sant sfatuiti sa duca de rapa -stanga-

  10. @Doamna Neacsu Luminita,
    Va fi scoasa o noua lege UNITARA a pensiilor. Asta spune totul. Asteptati si veti vedea. Ordonantele 57 si 59 nu au facut altceva decat sa o pregateasca. Cand se va abroga legea 223 si vom fi inclusi in noua lege, care bineinteles va cuprinde prevederile din ordonante, ni se va spune ca nu e nici o drama, avem aceleasi prevederi ca si in legea 223 modificata, deci nu avem de ce face scandal. In ceea ce priveste chestia cu PNL, ce sa spun, se spune ca omul normal invata din greselile lui, omul destept invata din greselile altora, doar prostul nu invata din greseli. Daca dupa atatea tepe cu partidele astea mari, noi tot le mai votam, ne meritam soarta. Probabil peste 4 ani o sa imi spuneti sa ma orientez spre PSD. Multumesc, eu sunt un om obisnuit.

  11. T. Susanu

    Oameni buni, lasati comentariile sterile! Recititi ultimul paragraf al articolului si veti constata ca doar de noi depinde revenirea la Legea 223/2015. Ce va tot lamentati atata?! Inca mai credeti in corectitudinea politicianului slugarnic si corupt de fortele antinationale din afara granitelor?! Nu-mi vine sa cred cata naivitate exista la multi dintre noi! Haideti la o „sueta” in fata MApN, in fata Parlamentului, in fata… Nu intelegeti ca asta-i singura solutie? Asta vreau sa aud, mai ales din partea pensionarilor bucuresteni. Ce Dumnezeu mai asteptati???

  12. bazil

    @Marin Neacsu. Multumesc pentru raspuns. Probabil ca asa se va intampla, pe moment sunt multe variante.O duminica placuta sa aveti!

  13. Mike

    Ne vaicarim degeaba ! Raul a fost facut !
    Sa le multumim politrucilor din SCMD ( in special DOGARU si PRICINA ),
    pentru ca ei au tot latrat pe la televiziuni sa se schimbe legea pensiilor pentru militari.
    Legea 263/2010 era foarte buna!
    Exemplu: un civil cu o pensie de 1500 lei, la valoarea punctului de 917, in 2020, cand punctul va fi 1775 lei ( aproape dublu fata de 917) va fi si ea aproape dublata, adica aproape de 3000 lei ! Iar un militar cu 2000 lei, acum, in 2020 va avea cam tot atat: 2000 lei.
    De ce m-am mai facut militar ?
    Nu era mai bine sa fi fost L 263, pe puncte, si atunci si pensia militarului s-ar fi dublat aproape, in 2020 ? Caci cu rata inflatiei se vor mari ambele, dar ale celor din viata civila vor creste si odata cu punctul de pensie, ceea ce nu va fi cazul pensionarilor militari.
    De aceea ziceam ca L 263 era infinit mai buna !

  14. Mike

    Dupa aplicarea L-263/2010, au castigat 90% dintre pensionarii militari.
    Acum, dupa aplicarea L-223/215, au pierdut 68% dintre acestia.
    Deci care lege era mai buna ?

  15. gurita

    Stim, cunoastem. Dormim in continuare. Articole se vor mai scrie, degeaba. Dogaru a avut dreptate.

  16. bazil

    @Mike. Aseara s-a spus pe la unele televiziuni ca la noua lege a pensiilor unitare pensiile pe ” contributeala” se vor dubla. Ale militarilor „nula na nula” ori vor creste cu 1,53% sa fie multumit un confrate care ar fi multumit si cu 1,35%.Judecand la rece , multe pensii calculate cf L263 si L119 pt. militari ar creste si ele substantial iar interzicerea optinunii ar fi o discriminare clara si crasa. Dar ce ne facem cu tagma „smecheritilor” ale caror pensii in plata chiar daca s-ar tripla dupa legea contributelii tot ar fi departe de ceea ce e acum?

  17. Gerula

    Mike,vezi cum se calcula inL119 punctajul pt militari,comparativ cu civilii(adica la ce vechime se impartea),si apoi sa vedem cum e cu pensia pe contributivitate care se dubleaza.Ori in caruta,ori in teleguta… sa ne hotarsm.

  18. Teodor Cristea

    Furt cu acte în neregula.Cu o mână au dat ,cu zece au luat.In mod mișelesc ,prin OUG și Ordine de ministru au mutilat Legea 223/2015. Mare adevăr a rostit W.Churchil : ” De Dumnezeu și de ostaș ai nevoie doar în caz de pericol.Dupa ce pericolul a trecut , pe Dumnezeu îl uiți iar pe ostaș îl hulesti.” Până când ???