OUG 59, ultima încercare

Categoria Despre Armata

Politician și general

Satisfacția și aroganța de fața căprarului sunt evidente.Neputința și resemnarea de pe cea a generalului nu mai au nevoie de traducere.

Astăzi se votează în plenul Camerei Deputaților Ordonanța 59 . După luni de discuții pătimașe,  inutile (unele prefăcute), umilințe, declarații sforăitoare, dar mai ales orgolii și interese meschine din partea liderilor asociațiilor unor asociații ale militarilor, proiectul de lege a ajuns la final. Unii nu s-au trezit nici după un an de batjocură manifestată de clasa politică la adresa rezerviștilor, lăudând cu entuziasm prezența unui politician, la balconul umiliților, alături de  pensionarii militari, unde a venit pentru o fotografie finală, fotografie pe care o va arăta peste ani nepoților spunând: ” Vedeți poza asta? Aici sunt eu alături de cei de care mi-am bătut joc. Vedeți ce bucuroși erau ? Mai aveau un pic și-mi pupau mâinile. ” Cum să fii respectat când tu dai din coadă pentru că propriul tău călău a avut ”bunăvoința” de a-ți zâmbi înainte de a-ți tăia capul? Când un general care se pretinde apărător al drepturilor militarilor se ploconește ridicând osanale pe pagina sa de FB unui senator care a aprobat ordonanța,  pentru singurul merit de a fi venit să facă o fotografie de grup și să promită că va face ce poate în condițiile când nu mai poate face nimic, să nu ne mire că suntem unde suntem. Se poate trage concluzia că toate întâlnirile și vizitele pe la parlament ale respectivului general au avut același scop și același efect: o fotografie și o limbă în ureche.

În această dimineață, deputatul Dumitru Lupescu lt.col în retragere, deci militar de profesie, cel care a interpelat-o pe Olguța Vasilescu, deranjând-o cu întrebările sale privind armata, a făcut o ultimă încercare de a sensibiliza plenul Camerei Deputaților prezentând o declarație politică intitulată”PSD , CU LEGEA PE LEGE CĂLCÂND”. Nu știu ce efect va avea asupra deputaților, dacă va reuși să îi determine să voteze anularea art VII din OUG 59, sau măcar retrimiterea acesteia la Comisii, dar măcar a încercat. Iată declarația sa politică, așa cum a fost prezentată astăzi la ora 9.27  în plenul Camerei Deputaților:

Parlamentul României

Camera Deputaților

GRUPUL PARLAMENTAR UNIUNEA SALVAȚI ROMÂNIA

 

Declarație politică

Mulțumesc stimate domnule președinte,

            Stimați colegi parlamentari, stimați guvernanți,

 

Declarația mea politică se intitulează PSD cu legea pe lege călcând”

Așa cum am prezentat încă de acum două luni în interpelarea adresată doamnei ministru al muncii Lia Olguţa Vasilescu, se constată o politică constantă, diabolica de distrugere a sistemului național de apărare prin atacarea militarilor sub toate formele și în toate planurile.

Fie că e vorba de distrugerea economiei de război limitată acum aproape doar la fabricarea prafului de pușcă la Cugir, fie că vorbim despre proasta dotare și înzestrare a armatei fie că vorbim de batjocorirea militarilor activi sau în rezervă,  concluzia e aceeași, actuala guvernare și-a propus să distrugă sistemul național de apărare şi implicit armata.

Sunt cunoscute protestele și încercările de a se face auziți ale militarilor, prin asociațiile lor, deși au fost cazuri când au fost împiedicați și să asiste la lucrările Parlamentului. O parte din ei se vor afla în sală şi azi.  Mulți dintre ei, aproape jumătate din pensionarii militari, grupați într-un Forum al Structurilor Asociative, au trimis scrisori către toți factorii de decizie de partid și guvernamentali cerând să li se respecte drepturile și să fie  eliminate nedreptățile cuprinse în Ordonanțele 57 din 2015 și 59 din 2017.

Degeaba, nimeni nu îi ia în seamă.

Mai mult, președintele Comisiei de Muncă din Camera deputaților, domnul Adrian Solomon, după ce și-a bătut joc de o delegație a   militarilor pe care a primit-o cu sila proverbială și i-a jignit, a avut tupeul ca  în data de 05 iunie a.c. să facă totul să treacă Raportul asupra proiectului de lege privind aprobarea Ordonanței 59/2017 prin Comisia de Muncă adăugând unele amendamente despre care a pretins că aparțin militarilor cu care a discutat domnia sa. Raportul respectiv nu a fost discutat ci doar votat în Comisie,  fiind anunțat de domnul Solomon, ca fiind aprobat. Minciună și ilegalitate!

De fapt Ordonanța nr. 59/2017, prin articolul VII, este plină de ilegalități:

  1. Încalcă prevederile Deciziei nr. 20 din 2000 a CCR, decizie care prevede egalitatea de tratament în ceea ce privește pensiile magistraților și cele ale militarilor. Ori această Ordonanță 59/2017 îngheață pensiile militarilor, dar nu și pe ale magistraților. Este de altfel ciudat că actualul guvern, care cere președintelui să respecte deciziile Curții Constituționale a României, încălcă o astfel de decizie fără nici o apăsare și nici nu își cere propria suspendare;
  2. Modifică o lege organică, ceea ce este interzis;
  3. Este emisă cu încălcarea art 5 și 40 din legea nr. 346/2006, care specifică faptul că doar ministrul apărării are dreptul să emită legi în domeniul apărării, încălcându-se totodată și principiul Autonomiei prevăzut de art 2 din legea 223, principiu  ”bazat pe organizarea, conducerea și administrarea, de sine stătătoare, a sistemului pensiilor militare de stat de către instituțiile din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale”;
  4. Nu există în această ordonanță avizul și nici punctul de vedere al M.Ap.N. Acest minister de fapt a omis să răspundă detaliat unui set de întrebări, puse de un rezervist susținut de 32 de asociații ale militarilor,  privind implicarea MApN în emiterea art.VII din ordonanță. Oare de ce?
  5. Militarii sunt discriminați față de civili, prin faptul că lor nu li se mai actualizează pensiile. În mod samavolnic termenul ”ACTUALIZARE” din conținutul original al legii 223/2015, a fost schimbat, înlocuit, interpretat, distorsionat cu termenul ”INDEXARE” deși sunt termeni diferiți iar legea 263, ca și legea 223 fac distincție clară între aceste noțiuni. Practic militarii nu mai au nici actualizare nici indexare;
  6. Militarii sunt discriminați față de civili și prin faptul că indexarea cu rata inflației, (transformată abuziv în actualizare), la militari se face ”cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea” în vreme ce la civili, pe legea 263, indexarea se face la  ”Valoarea punctului de pensie, care  se majorează anual cu 100% din rata medie anuala a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reala a câstigului salarial mediu brut realizat.”
  7. Se încalcă principiul egalității stipulat în legea 223/2015, pentru că prin anularea actualizării pensiilor la creșterea salariilor activilor, se mențin diferențele dintre pensii, funcție de anul ieșirii la pensie, ajungându-se la inechități crase, pe care actualizarea le-ar fi nivelat în timp. Asta în condițiile în care legea 223/2015 are la bază principiul egalității, ” prin care se asigură tuturor participanților la sistemul de pensii militare de stat un tratament nediscriminatoriu între persoane aflate în aceeași situație juridică, în ceea ce privește drepturile și obligațiile prevăzute de lege”;
  8. Se încalcă însuși principiul sacru al recunoștinței față de loialitatea, sacrificiile și privațiunile suferite de militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare și familiile acestora pe timpul carierei” prevăzut la art 2 al Legii 223/2015 și care a stat la baza emiterii acestei legi;
  9. Încălcând toate aceste legi, prevederi, Constituția însăși, care consfințește  egalitatea  de șanse și dreptul asupra proprietății, căci pensia este un drept fundamental al omului, se încalcă și principiul predictibilității normelor juridice pentru că emitem legi care astăzi sunt date iar mâine încălcate, modificate, zdrobite, desfigurate  de chiar cei care le-au emis.
  10. Și, în final, dar nu în ultimul rând, ba poate chiar cel mai important lucru este că nu ne putem pronunța și nu putem vota această Ordonanță 59/2017 deoarece se află pe masa Curții Constituționale.

Vă informez stimați colegi că  în data de 06.02.2018, Tribunalul Suceava,  în baza art. 29 alin. (4) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, dispune sesizarea Curţii Constituţionale cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. VII pct. 2 din OUG nr. 59 din data de 04.08.2017 privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor de serviciu, excepţie invocată de contestatorul Pascari Emanuel Cătălin.”Cauza a fost înregistrată la CCR cu numărul 236D/2018. Așadar nu putem decide pe această speță până la soluționarea cauzei de către CCR, decât dacă eliminăm articolul buclucaș.

Oare chiar vrem să ne batem joc de tot ce am pretins cândva că respectăm și apărăm? Oare nu mai avem nici respect, nici bun simț, nici măcar milă de cei care ne-au ales și cărora le-am promis și jurat că le vom respecta drepturile? Nu este de ajuns că prin emiterea acestei ordonanțe în Iulie 2017 s-a cauzat o hemoragie cu efecte incalculabile asupra Sistemului Național de Apărare, pentru care în orice altă țară emitentul ar fi fost trimis în judecată și condamnat pentru diminuarea capacității de apărare a țării, poate chiar trădare? Cât crede actualul guvern că își va mai bate  joc de militari?

Eu, în dubla calitate de parlamentar și militar în retragere, vă solicit stimați colegi din arcul guvernamental să vă aplecați urechea la drepturile “Mării Mute”,  să călcaţi în picioare drepturile propriilor pensii sau ale cui vreți dumneavoastră,  dar nu ale militarilor, căci cele ale militarilor sunt stropite cu sânge în misiunile în care tot dumneavoastră i-ați  împins. Dacă veți menține articolul  VII din Ordonanța 59/2017, după ce veți vota, să vă priviți mâinile. Nu vor mai fi niciodată curate!

Solicit așadar tuturor colegilor care consideră că au încă mâinile curate, să voteze eliminarea art VII din Ordonanța 59/2015, sau retrimiterea la Comisii, inclusiv Comisia pentru  Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Camera Deputaţilor, pentru a putea primi și punctul de vedere scris  al Ministerului Apărării Naționale.

Punct de vedere pe care domnul Fifor s-a ferit să îl exprime până în prezent, dar  și pentru a face amendamentele ce se impun în lumina celor prezentate și în numele  dreptății sociale pe care Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale o calcă în picioare cu atâta lipsă de eleganță.

Cu convingerea că veți cumpăni cu mare atenție asupra acestui subiect, vă rog stimați colegi să primiți expresia deplinei mele considerații.

Dumitru Lupescu,

Deputat USR în Circumscripția

Electorală nr. 16 Dâmbovița

În final, o imagine cat 1000de cuvinte: militari așteptând să cadă securea.

Ziua Z, La initiativa Forumului, un grup de generali si ofiteri superiori din toate structurile Sistemului…

Publicată de Virgil Bălăceanu pe 19 Iunie 2018

 

UPDATE: Până la urmă, ordonanța nu a fost discutată azi, va fi introdusă pe ordinea de zi a săptămânii viitoare. Deci ar mai fi timp ca o delegație a noastră să ii facă o ”ambuscadă” domnului Dragnea, pentru o discuție aplicată eventual bazată pe elementele din această declarație politică, la care sa ceara un răspuns scurt, clar și răspicat. Concomitent ceilalți, reprezentații, au timp să se gândească și să decidă dacă vor aștepta rezultatul votului în fața Parlamentului sau în fața calculatoarelor sau televizoarelor.

Dar nu toți, sunt suficienți 10000.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

32 Raspunsuri la OUG 59, ultima încercare

  1. Simion

    PARLAMENTARII PSD PRIN TOATĂ MIZERIA PE CARE O FAC PUR ȘI SIMPLU ÎȘI BAT JOC DE MILITARII ARMATEI ȘI FATA DE HAINA MILITARĂ!
    Dacă un bulangiu fin justiție care iese la pensie ( ca legea ii permite după 25 de ani deși este o vârsta mai mică decât in vedt) cu o pensie de amărât de multe mii de lei ,militarii ieșiți la pensie stau și fac de paza in Parlamentul României, o umilința cu care cu greu mi-o imaginam la ACESTI parlamentari PSD + ALDE.
    Dar ca fiu de fost militar și care am fost crescut intr/o familie de militar cu state vechi in armata ( peste 43 ani și jumătate) sunt revoltat ca orice roman de tratamentul umilitor la care sunt supuși militarii romani ieșiți la pensie după mulți ani petrecuți in armata. Este o vorba la romani și le spun și acestor parlamentari care NU țin seama de doleanțele lor ca roata se învârte,astăzi poți fii la butoane dar mâine poți fi bine mersi in opoziție.NU va mai bateți joc de pensionarii militari ieșiți la pensie după o viața extrem de aspra și ma adresez ca roman acestui parlamentar Solomon Dr la PSD care pur și simplu a reușit rară performanța de a-i jigni pe ofițerii romani ieșiri la pensie doar pentru faptul ca in țara asta NU se respecta legile și unele se dau ada pe sub masa ceea ce contravine CONSTITUȚIEI ROMANE!
    Este rușinos ce se întâmpla! speram ca adevarul sa triumfe!

  2. Sergiu

    Felicitări, Domnule !!!
    Sunteți singurul care ne-a informat.
    Sindicatele n-au fost?
    Sau pentru ei nu prea contează?

  3. iosif

    Se vorbeste deschis, in Parlamentul Romaniei, de la tribuna, despre TRADARE si Parchetul General si serviciile de informatii nu se autosesizeaza?

    Citez:

    Noul Cod Penal, Partea speciala, titlul X, Infractiuni contra securitatii nationale,

    TRADAREA
    Fapta cetateanului roman de a intra in legatura cu o putere sau cu o organizatie straina ori cu agenti ai acestora, in scopul de a suprima sau stirbi unitatea si indivizibilitatea, suveranitatea sau independenta statului, prin:
    …b) subminare economica, politica sau A CAPACITATII DE APARARE A STATULUI

    …SE PEDEPSESTE CU INCHISOARE DE LA 10 LA 20 DE ANI

    Urmeaza logic, întrebarea:

    Cine tradeaza, domnule Lupescu?

  4. Ifrim

    Nu plaua ,nu ninge,nu e viscol!Ce motive avem sa nu fim in piata in ziua discutarii si votarii? Alta ocazie nu mai prindem si o sa spunem ca politicienii sunt rai dar de comoditatea noastra mucles!

  5. @Ifrim,
    Aceleasi motive pentru care am stat si pana acuma acasa. Lenea, impotenta, lasitatea. Maine Fifor se intalneste cu tovarasii din ANCMRR la Targoviste. Ce crezi ca vor face? Fotografii cu presedintele onorific al asociatiei.Pun Pariu ca domnul Bahnareanu nu va fi acolo, iar daca va fi ii va multumi domnului Fifor pentru onoarea de a veni in mijlocul lor.

  6. Geofreeland

    Români, treziți-vă! Țara e în pericol! Nu pensiile sunt o problemă națională acum! Cum scriam ceva timp, dulapul național, trădător al democrației, al ordinii de drept și al stabilității statului, vrea să rupă România! Toți vor asta, e prea bogată și înfrângerile unor puteri pe aici se cer a fi răzbunate! Români, treziți-vă! Legile sunt încălcate de la cel mai înalt nivel de un grup de oameni care trădează țara. Asta vrem? Judecați, sfătuiți-vă, înțelegeți. Noi suntem români? Senectutea nu e scuză a adormirii în uitare a unui jurământ făcut patriei! Dacă socotim bine, rezerva armatei e egală cu cea activă. Altă armată nu mai avem, încorporabilii sunt afară. Țara, în curând, va avea nevoie de noi, unde? culmea în țară! Încă nu curge sânge…

  7. @Geofreeland,
    Arata-mi un politician care nu si-a tradat cel putin alegatorii,principiile, promisiunile, votand in interesul partidului. Unu macar …

  8. Geofreeland

    Nu pot să dau un exemplu! Mea culpa! Alegem ca proștii! Eu sunt primul!

  9. bazil

    @geo. Nu o fi pensiile o problema nationala insa pentru zeci de mii de rezervisti si familiile lor sunt ! Ca pentru cei cu pensii babane (de regula peste 10.000 lei) nu sunt o problema e clar. Nu ii intereseaza pe ei OUG 57, OUG 59 ,M25 deoarece cuantumul actual e umflat si gonflat pana peste poate. Pe ceilalti insa ii intereseaza , e o problema arzatoare. Prea multa bataie de joc la adresa unora, prea multe nedreptati, prea multe diferente intre pensii cu aceleasi grade,vechimi, functii, ani de serviciu ! Sa cotizezi zeci de ani la pensia suplimentara si sa nu bemeficiezi de nici un leu la pensie e o nedreptate uriasa! Si nu numai acest lucru , sunt atatea alte nedreptati!

  10. Geofreeland

    În toată lumea, de la întemeierea Demos-Kratos, interesele coagulate în dogme politice, au consacrat practic că politica e o mare curvă. Nu am spus-o eu. O plătim greu cu bani și satisfacția e infimă. Caragiale cu cetățeanul lui turmentat întrebând ” eu cu cine votez?” e actual veșnic. Chiar suntem un popor de turmentați? Problema e alta, un șef de stat încalcă legea, instigă și e plătit de noi ca s-o facă. El, mediator, instigă la haos? Dă exemplu cetățenilor să încalce legea, să fie deasupra legii, să își aroge un joc pur politic deși nu are voie, și numai pentru asta trebuie demis. Până la urmă, cine e acesta? Un cetățean împotriva cetățenilor. De asta e acolo? O fi încă, dar ne mai e util nouă, nației române?

  11. Geofreeland

    @bazil Nu numai că aveți dreptate, dar susțin orice demers în acest sens. Chiar și în piață. Problema e că nerespectarea legilor și interpretările meschine privind drepturile militarilor au un exemplu de la Comandantul Suprem al forțelor armate. Din ce bani să plătim patrioate, corvete, blindate, submarine? Din cei 2% din buget, din care se plătesc și pensiile militare. Ce vrem? Pensii sau submarine? Noi suferim, că așa e legea, și ăștia de la guvernare NU AU BANI! NU AU!

  12. Ifrim

    Un camarad Socrate Toma cugeta undeva ca fierataniile sh trebuiesc cumparate de STAT prin Min.Fin.si nu prin bugetul apararii!

  13. Geofreeland

    Păi 2% din buget pentru apărare, cerut de Trump la care noi am consimțit la consultarea lui KWI cu partidele pentru ce sunt? Pentru salarii, mentenanță și pensii? Io zic că și achizițiile de tehnică. MAPN e ordonator de credite, 2% alocat din buget. Oricum e o chestie ambiguă. Restul e vrăjeală de care se agață MApN: nu sunt bani! Atunci de ce mai avem CSP a armatei?

  14. Ifrim

    „Ce vrem?Pensii ori submarine?”Eu fiind pensionar sa-nebunesc daca vreau in gradina Patriot,Tomohawk,ori submarin nuclear!Doar sa le vand lu’ Bercea Mondialu’!

  15. @Ifrim,
    Cred ca pentru asta a fost inchis Bercea: Ridicase pretentii la frecate.Se invatase cu flota si vazandu-le a crezut ca frecatele sunt si ele tot de vanzare… nu stia ca sunt „noi” .

  16. Micutzul

    @Neacsu
    La art.precedent am pus o întrebare dar nu răspunde nimeni. Pensiile noastre sunt calculate în funcție de elementul numit ,,valoare de referință sectorială,, de aproximativ. 198 de lei. Soldele activilor erau calculate tot cu acest element. Cred că acesta nu mai e folosit decât la pensiile militare. Mai este el legal ? Diferentierile între cei pensionați mai demult si cei care ies acum sunt total neconstituționale, prin elemente de calcul total diferite, iar L223 este anihilată în totalitate.

  17. neacsum

    @Micutu,
    Nuiti pot da un raspuns la aceasta intrebare, trebuie cautat in legislatie verificate legile care pe care o anuleaza si ce anume a mai ramas in picioare. Este insa cert ca calculul pensiei in baze de calcul diferite avand la baza elemente de calcul diferite de la o „generatie” la alta este o discriminare si incalca si principiul egalitatii stipulat in motivarea legii 223.

  18. @micutzul
    Și cei care ies la pensie acum tot cu acest VRS de 198,3387 li se calculează pensia,în schimb se adaugă actualizări ulterioare conform prevederilor legale,(L.243/2015,L.153/2017).

  19. Geofreeland

    Off topic. Porcul lui Daea, cu legea de reproducție pentru suine, trimisă de Înaltul la CCR, că nu ș’ ce UE nu respectă, adică nu e conformă cu nemții, va fi îngrășat în ferme românești și tranșat conform regulilor porcului european. Dacă nu mai avem GOST, STAS și CTC, ne conformăm regulilor autohtone ale porcului, CTP, adică Control Tehnic de Produs, de firmă, printre care, să știe engleză, să nu semene cu pavianul și să semene cu Nefertiti. Ca atare regulile porcului comercial, adică valorificarea pe bani, trebuie aplicată în toate: sport, mai ales în tenis, în ȘF, ca posibilă altă lume, chiar în comentarii nevinovat politice din opera lui Eminescu. Nu știu cine a inventat aceste norme, dar porcul autohton are mari șanse să devină rentabil, hrănit cu boabe din culturi BIO fertilizat cu gunoi de grajd.

  20. Geofreeland

    Off topic. Cred că Dragnea nici acum nu își dă seama că trăiește în capitalism. Pe vremuri, fotbaliștii erau pontați și luau leafă de la nu ș’ ce combinat. Ca fotbaliștii de la Steaua, Dinamo, Rapid etc. Îi plătea o întreprindere dar ei nu dădeau niciodată p-acolo. Ca liderul Opoziției de azi, Orban or ban Ludovic. Ca Năstase Ilie, marele nostru simbol în tenisul mondial, ca Iordănescu și ca atâția alții. Așa era pe atunci. Unii, conform vechimii pe statele de plată au ajuns generali fără să tragă un foc de armă. Dragnea zise că două fătuce dacă fac curățenie prin sediul PSD pot fi plătite tot de la stat, ce mai contează. Ca pe vremuri. Și tovarășul Ponta fu împins cu barca la inundațiile veșnice ale Teleormanului înainte de niște șprițane vomitate mai târziu după demisia de la Colectiv. Apoi îl apucă amintirile de peștele Belinei și asfaltul incorect pus de TelDrum. Ce memorie, dom’le! Fraierul de Dragnea, făcut de Băse că scoase oamenii la vot, ca orice lider de partid, care au jurat pe biblie ca și Johannis, fu condamnat de Livia de mărțișor a aceluiași Johannis scăpat și el de incompatibilitate, la ordin, aaaaașteptă f-o doi ani motivarea condamnării lui cu suspendatul, dar pe care aceeași Livia a lu’ Rarinca, uită s-o semneze, din lene sau ordin. Europenii pe un caz similar, ziseră că semnătura altuia, care nu a judecat nu e valabilă și condamnarea e nulă. Dragnea, fraierul, nu băgă rapid în lege, că doar e la putere și Johannis și # reziștii lui ziseră că dacă o face își face lege pentru el, inculpatul. Deși avea dreptate și vinovăția e a marii jude de CCR, imuna Liviuța de mărțișor. Apoi veni curtea aia de la Veneția și zise de un prag pe abuzul în serviciu. Și CCR zise ceva și Dragnea, să nu zică lumea ceva n-o băgă în lege. Ăștia de la Marea Curte a țării, îi duru în cur de Deciziile europene și de CCR și i le băgă pe gât lu’ Dragnea zicând că ei judecă numai după legea în vigoare. Punct. Dacă ești fraier și la putere și te dai cu evreii “ ia mănâncă, țărănoiule, orez, balastru adică, la greu, pe la penitenciarul Giurgiu, de care aparții”. Și Dragnea cel votat înțelese că in capitalism “homo homini lupus”. Vorba lui Cocișilă, “păi vezi că ești prost!”

  21. Geofreeland

    Off topic. Cu pensiile, deocamdată, la calende. Ăștia au altă treabă acum. Așa că, tot roșia, nu Montană, plină de telur, ci aceea din grădină e baza economiei. După mânăria băsișto-johannistă în formă continuată, cu referire la dărâmarea imposibilă a votului pesedist popular, tragem o concluzie despre ce înseană un avocat deștept. Ăla care muncește prin hățișul de legi. Între Vasii și Nazat, poetul filozof, e mare diferență. Ca și la doctori. Unul are renume altul încă citește. Nazat prin strategia aleasă s-a dovedit un incapabil în raport cu cazul său. De unde și că o bombonică oferită de HR la un interviu denotă o înțelegere exactă a omului, dominat de simțuri, mai ales cele ale unor juni. Nazare, lasă-te bre, de avocatură, joci la două capete?

  22. NeO

    @micutzul,
    Si în anul 2018, conform legii 153, salariile militarilor provin din calculul initial cu baza VRS din 2009, cărora li s-au aplicat creşterile impuse de aplicarea etapizată prevăzute de legea 284 şi ulterior de legea 153. Abia din 2019 începe calculul efectiv pe prevederile legii 153 şi limitarea sumelor la o creştere anuală cu 1/4 din diferenta pînă la suma prevăzută de anexa legii 153. Din păcate,guvernanţii au făcut tot ce este posibil să rupă orice legătură între salariile activilor şi pensiile militare, aşa că modul de calcul diferit devine lipsit de relevanţă juridică.

  23. IONITA TODERITA

    STIAM DE MULTA VREME CA IN ARMATA ROMANA AU AJUNS SI GENERALI IMPOTENTI!
    NU AM NICI O INDOIALA CA ACEST GENERAL A TRECUT PRIN ARMATA CA GASCA PRIN APA. DE FAPT EL NU A VENIT LA ARMATA PENTRU BANI . A VENIT PENTRU CA E PATRIOT ,INSA STIU FOARTE BINE CA ALCOOLUL SI MANCAREA PE LA POPOTA AU FOST CELE MAI IMPORTANTE ACTIVITATI!

  24. Geofreeland

    @Ionita Toderita Pe vremuri trebuia sa merg la trupe, inspecții adică. Și fiecare, după specialitate, își făcea treaba. Întotdeauna, eram așteptat sau înjurat, că nu puteam veni la mese. “Pe unde umblă ăsta?” Era o întrebare veșnică. Pe unde umblam? Când știi despre ce e vorba și regulamentele trebuiau respectate întocmai Imaginați-vă cât timp îți trebuie să controlezi dacă parametrii funcționali al inventarului unui tanc, Tab, tun, autotun, armament de toate calibrele, rachete, muniții de toate tipurile, sunt optimi, să poți evalua exact starea de operativitate. Nu mai zic de altele: logistica, depozitarea, transportul, securitatea, evidența etc etc. Pe ploaie, pe ger, prin motorine și uneori. Trebuia să termini și să evaluezi, ca judecătorii de azi, pe probe, tabele, statistici. Trebuia să dai și soluții la care te angajai efectiv să le sprijini direct “ că doar tu le-ai constatat, nu?” Mese? Care mese? La toate inspecțiile, frânt, seara, mâncam frugal aproape de miezul nopții făcând centralizări a tot ce verificasem, bucată cu bucată, cum se cerea. În mâna ta, creionul sau pixul, stătea evaluarea unei structuri întregi. Era o apăsare de conștiință și implicare. “Pe unde umblă ăsta, mă?” și acum îmi răsună această acuză. Că nu eram la masă, conform programului și eram cu oamenii pe care îi controlam și ei, ca și mine, sărind peste mese. De-aia am iubit armata și oamenii ei. Chiar dacă afară erau -10 grade și mirosea a motorină. Generali? Să fie sănătoși și la pensie! Unii chiar sunt militari adevărați, iubesc oamenii!

  25. Geofreeland

    @Neo Cum explici că pensia mea miltară e mai mică cu 20% mai mică decât pensia aplicând principiul contributivității a civililor? Eu zic, că una din soluții ar fi ca un militar să aleagă între pensia militară de stat și cea civilă pe principiul contributivității, preferând varianta avantajoasă. Principiul contributivității nu va fi niciodată agreat de militari. Nu explic. Dar o alternativă se poate impune, prin opțiune, când e avantajoasă. Nu fabulez, e un fapt real, și dacă sunt mai patetic întru dreptate e chiar frustrant.

  26. NeO

    @geofreland,
    Regret să aud că din calculul actual al pensiei aveţi un cuantum în plată mai mic decât cel cuvenit ca urmare a calculului conform principiului contributivităţii din sistemul public (dacă este vorba de cel pentru civili şi nu cel „cosmetizat” de împărţirea la 20). O pensie militară trebuie să fie mai mare decât echivalenta civilului care are are aceleaşi condiţii de pensionare. Numai mintea unor nesimţiţi poate cere egalitate. Spun decât ce a spus CCR: „pensia de serviciu pentru cadrele militare și pentru magistrați nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, ea constituind o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supună militarii și magistrații.”

  27. Sergiu

    D-le Geofreeland, cateva precizari:
    „un șef de stat încalcă legea, instigă și e plătit de noi ca s-o facă” – vi se pare ca Werner-cap-de-lemn se uita la maruntisul pe care i-l arunca sarantocii care l-au pus sa ii ghidoneze prin lume? Vile de la HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER – cum a primit tatal Johannisului, da. Sinecuri franco-olandezo-usandeze, da. Platit de noi? Eroare. Noi suntem doar paravanul platii, cam ca fantoma unei firme, care justifica de ce are porcul cu cravata atatea parale – nu si de unde – de parca le-ar lua cu el pe lumea ailalta.
    „Un cetățean împotriva cetățenilor” – eroare. Corect este „Un cetatean german” – vataf pe limba medievala – „impotriva cetatenilor romani” – iobagi, in amintita limba.
    Dragnea „fu condamnat de Livia de mărțișor a aceluiași Johannis scăpat și el de incompatibilitate” pentru ca Might makes Right (dreptatea e a celor puternici, sau mai corect spus, dreptatea e ceea ce zic puternicii momentului ca e). Sau, cum se spune local, iarna nu-i ca vara.

  28. Geofreeland

    @Sergiu Subscriu și numai. Spun ce e prin media. Dar și așa „mărunțișurl” ăla de leafă, cât e el, nu se compară cu pensia unei amărâte de cetățean, care a făcut 4 copii, a lucrat la CAP, din greu, cară saci, sapă, la prășit, la scos cartofi, la grădină, la sfeclă, pe ploaie de se lipea pământul ce nu mai era al ei de gumarii peticiți cu prenadez și are acum o pensie de 500 de lei cu care nici la doctor nu se poate duce. Culmea mai și trăiește și spune ” maică, ăsta ne vrea răul!”. O ști ea ceva, feelingul ei e mai tare ca orice doctrină. Mai deunăzi zise unei vecine, că-i sărise o găină, ” ghia, cine l-a mai adus și pe neamțu’ ăsta? Ăia de au stat la noi în război erau oameni drepți, ne plăteau tot ce le dam, ouă, lapte, găini…”

  29. Vali

    @Sergiu – asta de unde ati aflat-o, cu vile pentru tatal lui Iohannis de la HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER? In rest, constat ca unii au fixatia cum ca presedintele este capul rautatilor in tara asta.

  30. Geofreeland

    Și după cei care nu au „fixația” cine o fi capul răutăților din țara asta? Poate ne mai luminăm, pardon, ne mai illuminăm și noi mujicii.

  31. Pingback: Ordonanța 59 retrimisă la Comisii | In Cuiul Catarii

  32. Geofreeland

    Unii încă mai cred, ca și Ilie, că haina face pe om. Poate Armani. Sau croitorașul casei regale. În armată, haina militară nu are echivalent decât onoarea și purtătorii ei sunt oamenii patriei române, demni, curajoși, viteji. E un merit care obligă în orice situație. La tot ce se întâmplă și cum e tolerat Ilie cred că politicienii îl consideră un fel de bufon al regelui, i se permite orice, trădând ceea ce ei se cred. Vremelnic și periculos.