Spălarea la față a domnului Nasta, sau dregerea busuiocului

Categoria Despre Armata

Se pare că comentariile și replicile destul de acide la adresa conducerii de partid și de stat din MApN nu au rămas fără efecte. După tratarea cu dispreț a invitației Forumului în următoarele zile domnul Nasta a decis să dea curs atât sesizării privind încălcarea regulamentului privind portul ținutei de către domnul Ilie Năstase,  trimițându-mi răspunsul pe care l-am postat și comentat în articolul precedent. Tot ieri, în jurul orei 15 șefii unor asociații ale militarilor,”cele care sunt în evidența direcției Calitatea Vieții personalului” dar nu știe nimeni câte și care sunt alea, au fost anunțați TELEFONIC de o doamnă de la Departamentul condus de domnul Nicolae Nasta că joi la ora 10 ”sunt invitați la minister” la”șefu”, șeful fiind domnul Nasta. Nu li s-a spus cine mai participă, cine e invitat, care este scopul și durata adunării, ordinea de zi, cât ca ține, etc. Este o lipsă de seriozitate și respect ca să nu spun o batjocură de neimaginat. Eu înțeleg că domnul Nasta vrea să dreagă busuiocul, poate a primit chiar delegare de la domnul Fifor  să inițieze activitatea, pentru a-și spăla păcatele, dar să faci o astfel de convocare despre care participanții nu au nici scop nici timp, nici cu cine se întâlnesc nici pentru ce este o nouă batjocură.

Eu așa o văd și nu o să mă convingă nimeni că joi se vor rezolva problemele  rezerviștilor și că domnul Nasta este pregătit să dea răspunsuri la toate întrebările care puteau fi puse pe data de 20. Este pur și simplu o nouă aburire,dar modul în care a fost anunțată și organizată este jignitoare la adresa celor care au fost invitați. Îmi amintesc de vremurile când la țară, la bunici, seara în timp ce ne aflam la masă, invariabil, se auzea o bătaie în gard și o voce ”Nea Cornițăăăăăăăăăăăăăă, mâine dimineață la 7 la prășit de porumb pe tarlaua de dăladeal.” Atât. Era brigadierul , sau ajutorul lui. Fiecare brigadier avea în subordine un număr de oameni cu care mergea unde decidea președintele CAP-ului. Dar oamenii știau unde e tarlaua, știau că dacă e prășit, trebuie să vină cu sape și era suficient. Și acolo, și atunci, oamenii primeau mai multe date și erau de fapt anunțați mai din timp, dar pentru că puteau pare modificări, erau anunțați/ confirmată locația și activitatea. De data asta, domnul Nasta a dat ordin să ”fie anunțați” oamenii, dându-le mai puține informații decât brigadierul, pentru că oamenii doar au fost chemați, fără să li se spună cu cine se întâlnesc și –mai ales- pentru ce. E ca și cum brigadierul ar fi anunțat ”nea Corniță, mâine dimineață  la muncă”.

Fără să vrei, te întrebi de ce îi cheamă la ordin domnul Nasta, la una mică, face cinste cu o cafea, sau îi ceartă pentru activitatea din data de 20? Nu cred că e ceva serios, pentru că activitățile serioase se anunță din timp (bunăoară el cunoștea de cel puțin o lună că urma să se întâlnească cu membrii Forumului la CCA, fiind invitat în scris și prin mail cu o săptămână înainte, nu prin telefon, ca biciușcari. Așa cum spuneam, nu există nici o îndoială că va fi o activitate la care domnul Nasta  îi va anunța că a fost informat cu problemele ridicate la CCA și că îl va informa sau deja l-a informat pe domnul Fifor, urmând a se lua unele măsuri despre care vor fi informați în timp util, adică cu câteva ore înainte de a fi puse în practică și nu se mai poate face nimic. Că este o activitate de imagine, care se va lăsa cu promisiuni și nimic concret, este indubitabil, mai ales că este anunțată în grabă, pe ei de fapt neinteresându-i dacă cei invitați pot veni, pot fi găsiți, câți vor veni și ce vor spune. Nu, ei marchează momentul, se spală pe mâini, bifează activitatea la capitolul ”împliniri, transparență, comunicare cu asociațiile” și eventual, undeva într-un carnet secret, la capitolul ”prostit lumea”. Nu ar fi exclus să își facă apariția și domnul Fifor, dar asta nu trebuie să știe țugulanii, ca să nu fie pregătiți cu întrebări și reproșuri. E mai bine să știe cât mai puține, dacă se poate nimic. Important este să vină câțiva ca să marcheze momentul și dacă se poate din cei cuminți.

Eu dacă aș fi în locul celor invitați nu m-aș duce și nu m-aș duce din mai multe motive:

 1. Nu mă interesează ce crede domnul Nasta, atâta vreme cât nu este decât o curea de transmisie a ministrului, acesta al premierului, iar premierul al lui Dragnea. Atâta vreme cât numai în ultimul an au fost atâtea întâlniri cu Nasta, cu Solomon, cu Căprar, cu Fifor, CE ROST ARE ÎNCĂ UNA?
 2. Dacă domnul Nasta are să dea o veste bună să dea un comunicat să știe toată suflarea, iar dacă s-a decis ceva, atunci să vedem concret ce se face. Întâlnirile cu trepăduși care vin și spun ”îl vom anunța pe tovarășul.. ” sunt inutile. Culmea este că toți spuneau la sfârșitul activități de la CCA că a trecut vremea discuțiilor, că de acum nu mai cred decât în fapte, iar domnul Gropan spunea că este ultima activitate de acest gen pe care o organizează. Da, dar acum au organizat-o alții nu? Păi dacă la cele organizate de noi, în care știm ce vrem nu mai participăm, de ce am participa la cele despre care nu știm nimic? Nu văd logica, dar ce mai e logic la noi.
 3. Ei bine, așa cum spuneam eu aș vorbi cu toți ceilalți și aș propune să nu se meargă la această întâlnire, cel puțin până domnul Ministru și domnul Nasta, ca și domnul șef al SMAp, nu își cer scuze prin scrisori trimise tuturor participanților la întâlnirea de la CCA. Așteptăm scuze din partea celor 3 care au tratat cu dispreț eforturile, invitațiile primite și problemele militarilor nu numai pe data de 20 septembrie ci de când sunt la putere.

Mai este un aspect ciudat aici. Deși sunt convins că mai multe asociații sau șefi de asociații au primit invitația telefonică, nici una din asociați nu a anunțat nimic pe paginile de net sau FB. Oare nu trebuie să știe și oamenii lor? Au decis toți să execute ordinul, chiar dacă habar nu au de ce sunt chemați ? Păi atunci de ce ne mirăm că suntem tratați cu dispreț, când noi dăm din coadă la orice cuțu-cuțu și nici măcar nu întrebăm de ce suntem chemați ? Abia aștept să aud că întâlnirea s-a desfășurat într-o atmosferă caldă, tovărășească.

UPDATE 26.09.2018 0RA 10.15.

AM DEZLEGAT MISTERUL CONVOCĂRII

Până la urmă am dezlegat misterul chemării președinților de asociații la domnul secretar de stat Nasta și chiar motivul pentru care nu au fost informați nici unul (cel puțin așa susțin ei, cei care s-au reunit în această dimineață) cu privire la scopul sau subiectul discuțiilor ce vor avea loc. Și eu care credeam că măcar în ceasul al 12-lea domnul Nasta ar putea avea un regret pentru disprețul cu care a tratat întâlnirea din data de 20(chiar dacă a pus la dispoziție sala de la CCA). Motivul chemării este mult mai parșiv și pune bomboana pe colivă la grija cu care conducerea ministerului se ocupă de problemele rezerviștilor. Discutând cu domnul Icleanu în această dimineață cu privire la rezultatul meciului cu Băsescu de la Judecătoria sectorului 5,am aflat că ședința a avut loc la ora 9, domnul Băsescu și-a menținut jignirile la adresa militarilor, a continuat să spună că  aceștia beneficiază pe nedrept de  pensii speciale (dacă militarii au pensii speciale, înseamnă că aleșii neamului au pensii militare nu? ) și că nu își retrage aprecierile. Ședința s-a încheiat, sentința rămâne în pronunțare. La plecare, pe hol, domnul Băsescu a strecurat printre dinți : ”Nu o să vă iert” dar numai el știe dacă se referea la cei care l-au chemat în instanță, sau la toți militarii. Ăsta e Băsescu.

Să revin la motivul chemării la ordin de mâine. Răspunsul e simplu și m-a lovit în cap amintindu-mi ce scriam pe 27 Iulie despre retrimiterea la comisii a Ordonanței59 : Efectiv nu realizasem că joi, adică mâine, este 27 Septembrie, adică termenul limită pentru discutarea Ordonanței 59 în comisia pentru Muncă, a camerei deputaților, adică la domnul Solomon. Deocamdată Ordonanța nu apare pe ordinea de zi, dar cum are termen limită, va trebui să se dea un verdict asupra ei iar domnii politicieni își iau măsuri ca militarii să nu fie prezenți la Comisie, pentru a nu întreba de ea sau a nu pune bețe în roate. Așa că au decis să îi aburească, să îi țină ocupați,să îi facă să uite de OG 59, chemându-i la discuții la domnul Nasta. Nu e așa că e diabolic? Cine spunea că politicienii nu cunosc situația și problemele militarilor și trebuie să le întocmim dosare cu bibliografie se înșela. Ei știu prea bine ce ne doare, dar mai ales, cum sa facă să ne doară mai tare.

Iar mâine șefii de asociații vor merge la tăiere pentru că frecați de două zile cu convocarea la Nasta, au uitat că joi se discută OG59 în Comisia de Muncă iar ei trebuiau să fie acolo. Acuma e prea târziu să mai facă liste pentru a fi prezenți în sală. Am înțeles că nici domnul Lupescu nu mai vrea să îi ajute, pentru că cei mai mulți dintre ei au lustruit clanțele altor parlamentari și au apelat la el doar în situații extreme. Ar mai fi o singură soluție: cei 300 de oameni care au fost la CCR, dacă nu mai mulți, dar ar trebui ca toți bucureștenii, să meargă mâine la prima oră la Parlament și să scandeze  ANULAȚI CAP . IV DIN ORDONANȚA 59, să fie văzuți, auziți de parlamentari și de presă. Dar așa ceva nu e posibil, militarii noștri au demnitate, ei nu sunt ciobani.

Vă mai amintiți fotografia cu un grup de șefi de asociații ale militarilor stând ca mamelucii la intrarea în Parlament pentru că nu au fost primiți să asiste la lucrările aceleiași comisii? De data asta conducerea armatei a fost grijulie și a vrut să evite o nouă situație de acest gen, chemându-i pe aceștia la ea, ca să nu mai facă prostia să se ducă la parlamentarii ăia răi să se facă de râs.

Ordonanța 59 retrimisă la Comisii

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

6 Raspunsuri la Spălarea la față a domnului Nasta, sau dregerea busuiocului

 1. Geofreeland

  O fi n-o fi dar după agapa din 20 glumița se cam îngroașă. Cred că ordinul a venit de sus și e posibil să se încerce băgarea pensiilor militare ca un capitol la Legea pensiilor. Zic și io. Sau vi se pare un vis frumos? Secretomania Nasta poate avea drept scop să nu se facă tam-tam. Altă explicație nu e, de ce în grabă, pe șestache, fără ordine de zi, fără tematică. Politic e un gest necesar a mulțumi militarii că de, e nevoie și de votul lor. O da Domnul să se recunoască Greșelile din Ordonanțe? Mira-m-aș. Cert e că miștocăreala cu și despre armată trebuie să ia sfârșit. Fifor s-o fi săturat de atâtea reproșuri. Majoritatea pertinente. Cred că vine remanierea și nu prea are ceva serios în bilanț. Să vedem.

 2. @Geofreeland,
  A modifica ceva in bine, inseamna a admite ca ai gresit. Asa ceva nu se va intampla in Romania, cu nici un partid. Toti daca vor rectivica sau modifica vreodata ceva in bine, o vor face numai pe legi si acte comise de adversarii politici, nu de ei.Da,noua lege a pensiilor militare va cuprinde un capitol care va face referire la pensiile .. speciale. Probabil acest capitol va cuprinde si prevederile ordonantelor 57 si 59, ca sa nu mai facem noi scandal ca s-a schimbat o lege prin OUG , iar 223 va fi abrogata.

 3. Titi

  Mai degraba se va discuta despre Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice sarbatorita in fiecare an , in data de 1 octombrie..!
  Abrogarea Legii nr.223/2015 nu cred ca este posibila la nici 3 ani de la intrarea in vigoare, eventual imbunatatirea prevederilor din cele doua Ordonante, 57/2015 si 59/2017. Va reamintesc ca toate prevederile privind pensiile militare din Legea nr.263/2010 au fost eliminate de OuG.nr.103/2017, aprobata de Legea nr.177 din 17.07.2018, si sa vii acum cu un capitol separat in noua lege a sistemului public de pensii, ar fi un nonsens !
  Dupa intalnirea de maine, sigur vor apare ceva comunicate..!

 4. micutzul

  Dezamăgirea cea mai mare este ca răul este produs cu sprijinul militarilor. Armata romana nu mai are generali si comandanți adevărați. Să asiști pasiv la râul făcut ,,părinților,, tăi în ale meseriei este ca si cum ai ascutii securea călăului. Am fost mai mult decât blând în acest comentariu

 5. NeO

  OUG 59 primeşte un raport şi se introduce la sertar. Efectele merg înainte, nu se planifică pe ordinea de zi şi se aşează frumos lîngă OUG 57, pînă când politicul o să aibă iar nevoie de ea pentru amăgirea pensionarilor militari. Între timp dorinţa politică de fidelizare a magistraţilor este îndepliniă, neconstituţionalitatea modificărilor la statutul lor a fost respinsă de CCR , în 2 săptămâni magistraţii care au vechime de 20 ani în serviciu vor putea ieşi la pensie cu 75% din salariul brut indiferent de vârstă. Adică dacă prevederile vechi erau 25 de ani de serviciu şi plecau la pensie din 2018 cu o pensie netă de 125% din salariul net noile prevederi îi ajută şi pe cei cu vechime de doar 20 de ani să obţină o pensie pentru limită de vîrstă egală cu 117% din salariul net. Să trăiască independenţa justiţiei, că oricum, nefiind afectaţi de OUG 59 li se va actualiza pensia cu creşterile din legea 153. Adăugată la salariul de viitor avocat, notar, parcă simţi că eşti european, NU ?
  În acest timp, militarii pensionari clocesc fiecare la asociaţia sau gruparea lui, o nouă “recalibrare” a legii 223 sau mai mult, trag nădejdea la o nouă şi super minunată lege a pensiilor militare.Uitând că actuala lege, chiar dacă a fost siluită de OUG, nu e perfectă, dar nu a produs scăderi la cuantumul în plată nimănui. Ori a da vrabia din mână pe cioara de pe gard, având în vedere politicienii actuali, e curată prostie. Unii visează la punctele de pensie, care nu numai că ştim în ce condiţii au fost calculate în L263, ele nu numai că nu mai există dar a avut LOV grijă, prin OUG invocată de un coleg mai sus, să rupă orice legătură a pensionarilor militari cu sistemul bazat pe puncte. Alţii doresc să se ia de la toţi pentru că ei nu au beneficiat de nu ştiu ce spor, alţii dimpotrivă să se acorde “virtual” aceleaşi sporuri pentru aceeaşi funcţie şi grad. E bine, ideile multe aduc progresul, dar aşa cum ne comportăm astăzi, cred că e mai degrabă haos. Şi asta place politicienilor care vor profita şi vor face ce vor cu pensiile militare.
  Pe de altă parte, domnul Coarnă, dacă iese schema cu legea pensiilor de serviciu pentru funcţionarii publici s-ar putea să-şi ia poliţiştii şi penitenciarelele din legea 223 şi să-i mute acolo. Pentru ei ar fi un câştig(pensii calculate ca în sistemul public, acordate la vechimi şi condiţii în serviciu identice cu cele din legea magistraţilor , dar al căror cuantum în plată va fi cel calculat conform noii legi a pensiilor publice înmulţit cu un coeficient variabil , spre ex. 2,5 pentru 25 de ani în serviciu). Mai poţi să zici că sunt astea nesimţite şi necontributive?

 6. Geofreeland

  Ceață totală! Unu’ de intră cu bocancii, zise că „știe el” că un castravete i-a zis că pe 26 pică Dăncilă, uite că nu căzu, Soros zise lu’ Firea dacă l-a bătut pe Dragnea și Firea zise că l-a bătut de a făcut pe „ei”, Fifor prin cele State se învârtoșă la niscaiva contracte deși îi momi și pe nemți, parchetele scoaseră dosare nupiste contra lu’ Dragnea, Viorica le arătă vesticilor că justiția lor independentă înseamnă 60% dosare de șantaj magistraților, Tăriceanu are o dilemă între pierzanie egocentristă și un vis iohanian sinucigaș, toată lumea suflă în iaurtul clocit al familiei de gays, popii se dau de ceasul biblic că vor binecuvânta familiile care nu fac plozi ci numai păcat sodomist, iarna ne atenționă din vreme că „o să vedeți voi schimbări climatice”, Ficior crăpă legal în pușcăria lui dragă, sufletele noastre cernite încă mai tânjesc la dreptate… Cine o fi inventat conceptul ăsta? Mulți, de când lumea, au murit cu ea în brațe, ca pe front…Dreptatea nici justiția de azi, spoliindu-ne plătind-o inimaginabil, n-o poate face, e oarbă, legată la ochi de politicienii veșnic și ei la rându-le orbiți de avere. Bănoase meserii, magistrați și politicieni. Păi militarii? „Du-te, bă, d-acilea cu militarii tăi! Auzi la ei, ceva la pensii, trai decent etc. Ce nu v-am dat? Ziceți mersi că v-am dat și atât! Ce tot ne freacați cu ordonanțele, cu demnitatea, cu contribuțiile, cu…Gata, noi avem alte treburi, nu vedeți? Voi, pensionarii armatei, ziceți mersi că mai trăiți, v-ajunge! Ho!” Vine o toamnă caldă zice-se, apoi o iarnă lungă și cu zăpezi d’antan și apoi mai vedem și cu voi, deocamdată ciocu’ mic, că nu sunt bani, poate la anul și la mulți ani. Acum e sezonul murăturilor, nu?

Statistici T5