Vorbe

S-a încheiat ședința de lucru dintre domnul secretar de stat Nasta și președinții unor asociații ale militarilor, inițiată sau ordonată de domnul secretar de stat. Așa cum spuneam de ieri, convocarea a fost de fapt o activitate care trebuia bifată, pentru a umple agenda dar și pentru a ”se scoate” pentru absența din data de 20. Nu știu cât au căutat, dar au găsit până la urmă și un scop sau o justificare pentru chemarea la ordin. Cică domnul Nasta este foarte preocupat de relația cu asociațiile militarilor și nu mai are somn din cauza asta. Ca urmare s-a gândit să stabilească un plan de activități pentru anul viitor. Așa că i-a chemat la el scurt, ca să scape de insomnii, iar ei au dat dosu, cum se spune prin Oltenia, să vadă ce vrea domnul secretar de stat. Unora (care nu au fost prezenți pe data de 20)  poate  le-a fost teamă că se face lista cu avansați sau cu propunerile pentru șefia secretariatului doamnei Kati și ei scapă ocazia. Doamne ferește! Da de unde, au fost doar vorbe, vorbe și iar vorbe.

Planuri

De fapt a fost un fel de bilanț –  deși e devreme pentru bilanțuri, mai sunt încă 3 luni până la sfârșitul anului- al planului de activități al secției Calitatea vieți personalului din departamentul domnului Nasta.  De ce bilanț acum ? Păi ca să se scoată domnul Nasta. Ce este cu acest plan ? Pentru corecta informare a rezerviștilor o să fac un scurt istoric al acestui plan care nu a fost niciodată publicat de nimeni deși ar fi trebuit, ca să știe tot rumunul despre ce plan vorbea domnul Nasta.

Imediat după întâlnirea din data de 20 Noiembrie 2017, cea organizată la inițiativa șefului  SMAp, au fost luate niște măsuri pentru a întări colaborarea dintre conducerea ministerului(mai bine spus a SMAp) și rezerviști. Erau acțuni și inițiative reale, pe care șeful SMAp dorea să le pună în practică și le-a pus. Au fost desemnați oameni care  să se ocupe de aceste aspecte, să ia legătura cu asociațiile, să ceară propuneri din partea acestora și să întocmească un plan de activități. Cum eram la curent cu aceste aspecte, am trimis și eu puncte de vedere și propuneri  legate de acest plan, fiind în posesia proiectului planului. Nu l-am publicat atunci pentru că era în ciornă și nu fusese completat cu propunerile asociațiilor și finalizat. Nu  cunosc ce asociații au mai făcut propuneri sau ce propuneri au făcut. Tot ce știu este că după ce acesta a fost finalizat, a fost trimis spre avizare, sau aprobare la minister unde a fost repartizat departamentului domnului Nasta. Odată ajuns aici, planul a fost oprit, s-a decis că planul  nu poate fi pus în practică decât de către departamentul respectiv, iar SMAp a fost scos din joc, probabil considerându-se că este prea periculos să existe o legătură prea strânsă între rezerviști și SMAp fără intermedierea factorului politic.

Așa că toate inițiativele și activitățile inițiate de  au fost sistate, SMAp ridicase nasul prea sus. Din planul întocmit de SMAp au fost scoase activitățile care ar fi contat cu adevărat și care erau în sprijinul asociațiilor, fiind oprite doar cele care erau în sprijinul imaginii MApN, pentru a arăta că se ocupă de rezerviști. Este cel puțin curios de ce nici o asociație (din cele care au primit acest plan) nu au făcut public planul, ca să știe și ”prostimea” ce activități și-a propus MApN să desfășoare cu ei. Personal  am cerut unor șefi de asociații încă de atunci să publice acest plan pe paginile asociațiilor, dar unii au uitat, alții s-au făcut că uită. Deci este vorba de planul confiscat, de la SMAp și adaptat de către subordonații domnului Nasta, care au devenit militari ”civilizați”,  pentru a face față cerințelor de partid.

Grupuri de lucru

Acum, domnul Nasta s-a gândit să îi cheme la el pe șefii asociațiilor să le dea de lucru, să le spună că trebuie să trimită propuneri pentru planul de anul viitor, că pe cel de anul acesta l-au gătat, a fost împlinit în patru ani și jumătate.  Nu a pomenit nimic despre absența sa de la întâlnirea din data de 20, nici nu a fost întrebat. Probabil nu a interesat pe nimeni.  Întrebat care este poziția MApN față de ordonanța 59 și dacă au fost chemați acolo pentru a că aceasta are termenul final de discuție în Comisia pentru Muncă astăzi, domnul Nasta a spus că nu cunoaște situația ordonanței. Punct.

Au fost prezente la discuții cam 12 asociații, reprezentate de  22-23  de oameni. Au luat cuvântul toți cei care au dorit, discuțiile s-au purtat într-o atmosferă ”caldă, tovărășească” dar și critică, pentru că mai toți vorbitorii și-au arătat în mod decent nemulțumirea față de modul în care sunt tratați rezerviștii. S-au pus și unele întrebări incomode, dar domnul Nasta nu a răspuns la provocări. Vorbind strict după vorbe, secretarul de stat ”a fost  plin de solicitudine” și atent la problemele ridicate, ca și tovarășul președinte când urmărește cu atenție câte ceva,  dar faptele spun altceva.

Bineînțeles, nu se putea să nu se facă și propuneri. Domnul general Bălăceanu, specialistul în grupuri de lucru și discuții  de dragul discuțiilor dar și în crosuri și acțiuni ”de imagine”, a propus înființarea unor grupuri de lucru care să se ocupe de diferite probleme, urmând a fi stabilite mai târziu, important este să se înființeze. Eu  și prietenul meu Tiberius, am propus apeducte, dar s-a spus că apeductele nu sunt bune, că apa face rău și la genunchi și la plămâni  așa că a rămas că nu, apeducte nu, doar viaducte. Glumesc, eu nici nu am fost acolo, dar nici nu aveam ce căuta, am spus din ce motive. Îmi amintesc de cercurile care se înființau pe la casa pionierilor pe vremuri, de muzică, de literatură, aplicative, de traforaj, de drumeții, de istorie, o frumusețe. Domnul Bălăceanu încă le trăiește, este înduioșător! Cert este că în timp ce nouă ne crapă buza de legislația privind militarii, unii fac planuri cincinale iar alții vor grupuri de lucru, adică nimic. Unii nu se ocupă de nimic, iar alții doar de nimicuri. Asta e  drama.

După două ore de .. discuții inutile(părerea mea), pentru că practic nu s-a spus nimic nici cu privire la intențiile față de legea pensiilor, problemele militarilor angajați, discriminarea la care sunt supuși, nici cu privire de exemplu la zvonurile privind viitoarea lege a pensiilor, care se pare că va avea un capitol aparte care va include pensiile ”speciale”, convocarea a luat sfârșit. Eu cred că mesajul pe care l-a transmis domnul Nasta putea fi spus și la telefon, sau prin mail, nu trebuia să îi cheme la el pe șefii asociațiilor ca să le dea sarcini sau ca să se laude cu activitățile din plan.

De

19 comentarii la „Întâlnirea cu Nasta – vorbe, planuri și grupuri de lucru”
 1. Nu i-a chemat degeaba, poate le-o fi dat o cafea. Da’ nu cred. Și nici suc. Le-a dat teme pentru acasă. Adică le-a dat de lucru, să fie utili, pe probleme de ateliere de lucru, de practică. Să-i țină ocupați până la calende și să nu zică faptul că nu i-a băgat nimeni în seamă. Și băgați au fost. Poate între timp uită de pensii, de ordonanțe. În articolul anterior am zis de ce. Atâta vrăjeală încât te întrebi cum poate armata să-și bată chiar joc de fosții ei activi. O fi altă armată asta? A cui?

 2. Ce-mi place mie expresia sa formam un grup de lucru , mor dupa ea.Cand vrei sa ingropi ceva e varianta suprema!

 3. @Ifrim ,
  Nuuuuuuuuuuuuuuuuuuu, cand vrei sa ingropi ceva formezi o comisie de ancheta. Grupul de lucru, sat atelierul de lucru, se infiinteaza cand nu vrei sa faci nimic.

 4. Se mai stie ceva despre oug 59/17? Sau e bine in sertar la ingalbenit? Parca auzisem ca trebuia si ea bagata in seama azi 27.09. Ati auzit ceva?

 5. Este corect ce ai scris tu in acest atricol. Iti rapund punctual:
  1.Referitor la: ”Este cel puțin curios de ce nici o asociație (din cele care au primit acest plan) nu au făcut public planul, ca să știe și ”prostimea” ce activități și-a propus MApN să desfășoare cu ei. Personal am cerut unor șefi de asociații încă de atunci să publice acest plan pe paginile asociațiilor, dar unii au uitat, alții s-au făcut că uită. Deci este vorba de planul confiscat, de la SMAp și adaptat de către subordonații domnului Nasta, care au devenit militari ”civilizați”, pentru a face față cerințelor de partid.”
  a.Nu l-am postat pe Fb,cum zici tu sa-l postam caci ”prostimea” in ignoranta ei comenteaza in fel si chip.
  b.Planul priveste asociatiile, nu ”prostimea”.„Prostimea se poate interesa de el fie MApN prin liberul acces la informatii publice, fie la asocitii.
  c.Emitent fiind MApN,conform regulilor cu care ai lucrat 30 de ani, emitentul este cel care il posteaza in media chiar daca este neclasiticat.
  d. „Prostime” daca doreste sa stea in fotoliu si sa sparga seminte cu tastatura*n brate, nu are decat sa faca ce doreste, dar are libertatea de a proceda conform pct.b de mai sus.Cel mai bun exemplu esti tu.Tu cand ai nevoie de o informatie te adresezi in acris, si bine faci, si lui Dumnezeu!(caci si El
  are in procedurile LUI accesul liber la informatii).
  2.Referitor la:”…. discuțiile s-au purtat într-o atmosferă ”caldă, tovărășească” dar și critică…”Aici gresesti, a fost -CRTICIA-, toti, dar toi vorbitorii au fost critici, nu tovaraseasca cum spui, aici ca de obicei esti rau, dar raul tau este pentru ca veri, conform proverbului,.
  3.Referitor la;”După două ore de .. discuții inutile” eu apreciez ca au fost utile. Poate dl Nasta doreste deschidere spre dialog si cooperare cu rezervistii ca Seful Statului Major al Apararii. Asociatiile au arat intentie lor spre deschidere si dialog.

 6. Nu stiu de ce nu apare proverbul romansec TOT RAUL SPRE BINE.Probabil ca l-am pus de doua ori intre semnele „mai mic” si „mai mare” de pe tastatura.

 7. Am uitat.Vom vedea daca punctul 3 din postarea mea este cum spui tu, sau cum dorim noi.A ne supara „ca moraru pe sac” si a nu participa la o activitate nu este o solutie.

 8. @ Dragos Icleanu
  Stimate domn, m-ați dezamagit. C R U N T !
  In mod cert, pentru dumneavoastra aceasta noapte nu a fost cel mai bun sfetnic. P Ă C A T !
  Dar, vorba dumneavoastra TOT RĂUL SPRE BINE.
  Va doresc zile multe si bune, orientate cu toată fața exclusiv spre „inteligențime” !
  Un prost fara ghilimele, care până acuma v-a apreciat.
  PS Si lasati ghilimelele, pentru ca acum se vede clar cum îi apreciați pe cei din aceeasi barca cu dumneavoastra.

  @ Neacsu Marin
  Cel putin pe mine să mă mai slăbiți cu acest personaj.
  Mulțumesc pentru intelegere.

 9. @Icleanu,
  Discutasem deja impreuna acest subiect si credeam ca lamurisem aspectele, dar daca ai vrut sa discutam si aici e ok.
  1. Eu imi mentin parerea ca planul trebuia cunoscut de toti cei interesati. Daca ministerul nu l-a publicat este tocmai pentru ca pe ei nu ii intereseaza sa fie cunoscut de rezervisti.In sustinerea a ceea ce spun eu sta tocmai faptul ca si voua vi l-a trimis dupa aproape o luna de insistente, desi va era adresat, il facusera pentru voi, nu pentru ei, sau mai bine spus pentru NOI. Iar noi, adica asociatiile, atata vreme cat nu era secret si cat nu primiseram interdictia de a-l face public( nici nu aveam cum, pentru ca ERA PUBLIC), AVEAM DATORIA sa il facem cunoscut tuturor , si membrilor asociatiei si celorlalti care, poate, atrasi de oferta s-ar fi inscris in asociatii.
  2. Cand am spus ca discutiile s-au desfasurat intr-o atmosfera calda tovaraseasca dar critica, nu am vrut sa critic si nici sa
  ironizez pe cineva, am inteles ca asa a fost, adica nu au fost certuri, nu s-a ridicat tonul s-a discutat principial (asa tin eu minte ca erau discutiile calde, tovarasesti, daca gresesc, imi cer iertare) dar si critic, pentru ca fiecare din cei prezenti au avut nemultumiri exprimate. Cred ca nu am gresit si nu am spus neadevaruri.
  3. Referitor la „dupa doua ore de discutii inutile” eu raman la ideea ca au fost inutile pentru ca: 1. Practic nu ati sau nu am obtinut nimic din ceea ce doream, nici macar o lamurire si nici scuzele sau explicatia pentru absenta din data de 20. Am fost chemati ca sa bifeze o activitate, care am inteles ca era planificata si trecuta in planul la care „prostimea” nu a avut acces.2. Ceea ce a spus despre planul pentru anul viitor,se putea transmite prin mail, astfel de cereri asa se fac.3. Cei chemati au fost chemati la bilantul planului de activitati pe anul 2018 al directiei calitatea vietii, dar nu stiam ca acest bilant se face cu 3 luni de zile inaintea terminarii anului si cu spectatori, de obicei se fac in cadrul structurii, dar domnul Nasta a vrut si spectacoti. De fapt este clar pentru oricine ca a facut-o ca sa atenueze din proasta imagine pe care si-a facut-o prin neprezentarea din data de 20.
  4. Chestia cu ” prostimea” este cam neinspirata. Nici mie nu imi sunt dragi cei care doar vor dar nu se implica, cei care doar critica dar nu au nici un aport, cei care cer dar nu dau nimic, dar printre cei care nu sunt inscrisi in asociatii mai sunt si oameni care nu pot nici macar sa se deplaseze, dar ar face-o daca ar putea, care nu pot iesi in strada dar ar face-o daca nu ar cere un efort psihic peste puterile lor, care s-ar inscrie in asociatii, daca ar fi convinsi ca sunt conduse de oameni care sunt onesti si ii respecta, dar inca nu au gast. Prostime suntem toti, daca ne gandim ca fac politicienii cu noi ce vor si ne mai si bucuram cand isi fac mila si ne cheama la ei fara a ne rezolva problemele.
  Care este castigul acestei activitati? Faptul ca am fost bagati in seama si ca s-a milostivit domnul Nasta sa ne cheme la ordin ? A raspuns la vre-o intrebare macar din cele pe care le-ati pus? A raspuns cu ceva criticilor voastre? Nu, acestea s-au lovit de zidurile hotelului Marriot. A spus macar ce stie despre ordonanta 59? NU! V-a lasat sa va intoarceti asa cum ati venit, la fel de neluminati sau neajutati, dar cu o sarcina in plus. Deci prostime suntem toti, depinde din ce caruta te uiti. Dar a spune ca planul trebuia cunoscut doar de asociatii, nu si de ceilalti mi se pare o greseala, inseamna ca il copiem pe Dogaru, care spune ca el lupta numai pentru aia care ii platesc cotizatia iar cei care vor sa beneficieze de rezultatul sfaturilor „specialistilor” lui, sa se inscrie in sindicat. Dragose, cred ca noi putem mai mult. Stiu ca toate asociatiile vor sa aiba cat mai multi membri, dar nu asa ii aducem catre noi si, in primul rand, daca ne-am apucat sa ducem aceasta lupta, o facem tocmai pentru ca vrem si gandim mai mult decat altii care urmaresc doar interese personale sau de grup. Eu stiu ce ai vrut sa spui prin „prostime” stiu ca te-ai referit la cei multi care NU VOR sa se implice, la cei pe care nici eu nu ii iubesc pentru ca sunt lasi, comozi si cu fumuri, dar nu toti cei care nu fac parte din asociatii sunt asa. As putea sa iti dau cateva nume de oameni care nu sunt inscrisi in asociatii, dar ar putea oricand sa fie in fruntea lor, insa nu o fac pentru ca nu pot, sau nu au incredere in cei care le conduc sau nu au gasit asociatia care sa ii convinga ca ii merita. Sunt convins ca si tu cunosti. Ei nu sunt „prostime”.
  5. Cand am spus ca nu am obtinut nimic, am avut dreptate si nu am invinuit pe nimeni din cei prezenti pentru asta. Am spus doar care este efectul rezltatul actiunii. Daca tu vrei sa spui ca ati plecat multumiti de la convocare, atunci va multumiti cu foarte putin.

 10. @Dragos .Cu tot respectul cuvenit, se cuvine totusi sa aratam ca „vorba lunga saracia omului”.Mai pe romaneste, dupa atatea discutii , dupa atatea analize si sinteze, dupa atatea propuneri si planuri de munca si de activitati, o adunare sforaitoare nu este in stare sa puncteze macar cateva concluzii clare si precise cu privire la eliminarea imenselor discriminari existente actualmente in domeniul(haosul de fapt) pensiilor militare? Doar vorbe si grupuri de lucru? Deci, pensiile civililor cresc sin 2017 si in 2018(un lucru f bun de altfel) iar pensiile militarilor sunt inghetate bocna si nimeni de la „sforaitori „nu se supara? Rusine ! Probabil, de altfel mai mult ca sigur, destul de multi cu pensiile peste 8000-10.000 lei sunt extrem de multumiti, totul e roz bombon, totul duduie si se poate sforai in liniste si pace, ordine si disciplina ! Majoritatea rezervistilor, multi cu pensii modeste (chiar fata de unii civili-)ce pot spune? Pe ei nu ii reprezinta nimeni? De acord cu cele spuse de dl. Marin Neacsu.

 11. Oricât ne-am zbate, ca Peștele pe uscat, pensiile militare sunt de stat nu speciale, aprobate pe o lege aparte puteți spune specială deoarece e diferită de pensiile civile sau cele chiar speciale. Fiind pensii de stat rezultate dintr-o meserie a morții singurul care poate decide e factorul politic pentru ca armata reprezintă ultimul Argument în caz de eșuare a oricăror negocieri politice între state. Strategia națională de apărare națională, strategie politică, are ca ultim Argument armata. Deci, funcție de nevoile politice, și soarta armatei, inclusiv a Rezervei militare, stă la mâna politicului. La un ok politic, normal, ministerul face propuneri în limita bugetului aprobat politic. Așa că, degeaba arătăm cu degetul către activii care ne aburesc cu tot felul de întâlniri cu asociațiile, dacă politicul la putere ne are interes pentru soarta militarilor. Azi politicul consideră că ne-a dat destul la pensii și, dacă țara nu arde, nu are încă interes decât electoral, cu o mărire derizorie și cu mare pompă, nesemnificativă. Zbaterile lui Nasta, apărat de un domn de pe aici, pe care îl știu de muuulți ani, lăudabile în fond, nu sunt decât sondaje a presiunii aburului din cazanul dat în fiert. Atât. Încă manometrul nu a atins linia roșie. PS/ Prostimea de care spui d-le KUB-ist sunt colegii tăi dintotdeauna.

 12. Buna ziua.
  Imi pare rau sa constat ca sunt multe divergente intre noi, rezervistii. Existenta acestor zeci de asociatii confirma „divide et impera”. Bine, din ele pot rezulta si lucruri bune, atata timp cat se vede buna credinta a celor mai multi dintre cititori/comentatori. Din punctul meu de vedere este de admirat intentia dl Icleanu si a colegilor dansului. Din pacate dl. Neacsu are dreptate. Rezultate zero ! Parerea mea este ca nu politicienii sunt de vina ci colegii nostril activi care au scos ordinul de punere in aplicare a legii (la cele 8 institutii, cu 8 numere de la fiecare cate unul publicat in MO partea I nr 214 din 23.03.2016). Nicaeri, nici in lege nici in ordin, cel putin eu nu am citit, expressis verbis cum se spune, ca sporurile permanente existente azi la nivelul functiei avute in vedere la pensionare nu se iau in calculul pensiei militare, asa cum ele se iau ele azi la magistrati !Colegii nostrii de la casele de pensii si de la juridic au stabilit tabelul cu sporurile si au interpretat ca daca nu ai avut spor de informatii clasificate cand erai in activitate acum nu poti beneficia de el, asa cum beneficiaza colegii care se pensioneaza azi !NU POLITICIENII ! De ce nu deschidem fiecare cate o actiune, individuala, pentru a cere ca „actualizarea” prevazuta de lege sa fie interpretata asa cum se scrie in dex !? Politicienii au si ei vina lor. De exemplu, de ce nu scoate madam Olguta o ordonanta sa limiteze si la magistrati, atat la cei pensionati cat si la cei care se pensioneaza, la max 100 % din cat are acum un magistrat pe functie !? Asta asa pentru a-i pune pe picior de egalitate cu cei la care au facut trimitere in anii 90 cand au obtinut un alt mod de calcul al pensiei, diferit de ceilalti civili !

 13. @Traian Nimeni de pe aici nu e rău intenționat. Te contrazic, politicul e de vină, în frunte cu ministrul apărării. E politic, ne reprezintă în Guvern, dar și el are șefi politici. Vasilescu nu are treabă cu armata din moment ce pensia militară e de stat. Departamentul juridic militar execută și el ordinele șefilor lor care primesc indicații de la ministrul politic. Cert e un lucru, ieșirea în spațiul public a Vasileascăi cu referire la pensiile militare e un abuz abominabil pe care nu l-a sancționat nimeni. Nu are competente de protecție socială a militarilor. De asta se ocupă armata.

 14. @ Geofreeland, Traian
  Îmi permit să va recomand să ascultați cântecul ”Capul la Torda” cântat de Gil Ioniță pe versurile lui Păunescu. Vina o poartă și cei care fac ceva , dar și cei care lasă să se întâmple.Lipsa de reacția la comiterea unei nedreptăți de face complice. Îmi e teamă că am devenit groparii propriei noastre soarte. Eu am refuzat si refuz sa fiu gropar.
  https://www.youtube.com/watch?v=M5NM-hQsEeA
  https://www.youtube.com/watch?v=RUG5Utaevws

 15. Chiar, unde sunt românii? Numai cuțitul la os poate mobiliza o nație majoritar ortodoxă, tolerantă și primitoare? Cred că aici e secretul reacției întârziate, se mulțumesc cu puținul rămas după marile jefuiri istorice perpetue și în viitor. Nu sunt conștienți de averea națională, care i-ar ține pe toți în țară, permit un sistem juridic neales democratic și nesancționabil, ca și cum nu ar fi parte din popor și interesele lui, legile nu emană din popor ci sunt artificial create împotriva bunăstării lui individuale fiind pro-interese străine lui, valorile nu sunt promovate, dimpotrivă, acuzate de preavaloare, periculoase, pentru cine?, instituțiile statului sunt împotriva cetățenilor care le plătesc, prin birocrație, șpagă, funcționari de neschimbat, neevaluați după rezultate, numiți pe criterii obscure, apărați de o lege aberantă etc etc. Scârba de azi, malversațiunile la vârf și termenul electoral de patru ani prea mare pentru amendarea democratică a exceselor aleșilor, demobilizează crunt o nație până la diluție și lipsă de reacție neregăsindu-se-se în conducătorii ei, veșnic decapitați juridic pentru fapte care chiar sunt un modus vivendi istoric. La străinii, profesorii noștri de “democrație” aceste fapte nu sunt incriminate decât cu amenzi sau deloc. Capul lui Mihai e la Mănăstirea Dealu în Târgoviște și nimeni nu vine la moaște. Biserica nu l-a canonizat pentru prima unire deși se bate cu pumnul în caftan că e națională.

 16. inteleg din spusele tov. icleanu faptul ca, dumnealui are 2 creiere si ne explica ce minunata a fost intalnirea cu nasta-boy, iar noi, prostii cei cu jumatate de creier, in nemernicia noastra de limitati, nu vrem / nu putem sa intelegem …hmmm !

Comentariile sunt închise.